Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2022 15:45 - НИЕ-669 Промени в правителството на Станишев
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 373 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.01.2022 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОМЕНИТЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО „СТАНИШЕВ“

 

След всичките скандали около Румен Петков и неговото МВР, в началото на април опозицията внесе в Парламента искане за вот на недоверие на правителството. Пети по ред. Мотивите: “Обвързаност на управляващите с организираната престъпност”.
Вотът е отхвърлен. Цялата червена ПГ на БСП гласува, разбира се, с “против” - (Вестниците не съобщават как е гласувала Татяна Дончева.) Депутатите от НДСВ – 35, гласуват “въздържали се”. (Което на практика е подкрепа за правителството.)
 ДПС е като БСП – “против”, но Ахмед Доган обявява, че очаква “в кабинета да бъдат извършени промени, които няма да засегнат само МВР”. За да получите 117-те гласа „против“ оставката на правителството, добавете и 2 „независими гласа“ на Георги Георгиев и Христо Величков.

Два дни по-късно (на 14.04.2008) Румен Петков подаде оставка. Това е втората оставка, която Сергей Станишев приема (след онази на Румен Овчаров и Георги Петканов от миналата 2007-а). След седмица Станишев ще поднови кабинета си - 4 министри са сменени и има един нов.

Подробности за новите министри - след малко. Преди това трябва да припомня и доразкажа предисторията, което според мен е важно:

Припомням, че преди година (IV. 2007) се отвори корупционнияt скандал около Вальо Топлото, поднови се „спорът Булгартабак“ и се заговори за злоупотреби в Държавния резерв, В началото на месец май ОЛАФ изпрати писмо до страната ни, че “злоупотребите с европейски средства в България са се утроили през последните два месеца”. На което премиерът Сергей Станишев каза: “Ясно е, че в предизборна кампания опозицията ГЕРБ и ДСБ се опитват да политизират този случай и да разклатят управляващата коалиция.” Датата на това изявление по вестниците е 4 май 2007. А на следващия ден – 5 май 2007г. всички вестници гърмяха на първите си страници “Станишев ГО прати в отпуск (министър Р.Овч.), а Корнелия Нинова (зам. министър на икономиката) и Делян Пеевски (зам. министър на природните бедствия) направо УВО.”  На 20 май 2007 бяха евроизборите и на 14 юли Станишев направи първите промени в правителството си. Румен Овчаров беше сменен от Петър Димитров, а Георги Петканов – от Миглена Тачева. Айде Овчаров е ясно защо, ама защо го отнесе и вътрешния министър Петканов?
Впрочем, да му имам „отнасянето“ на Георги Петканов. Симеон Сакскобургготски го препоръча на Станишев, а Сергей Станишев го препоръча на Конституционния Съд – през юни тази 2008 година Петканов ще стане конституционен съдия. Същински „заместник министър“ е тоз Петканов, нали?! Важен кьошеклия камък.

И доразказвам предисторията:
Веднага след местните избори през ноември 2007г. „БСП се разцепи“, гърмят вестниците на първите си страници.  „Лявото крило на Александър Лилов и Янаки Стоилов е започнало битка срещу ръководството на БСП и иска извънреден конгрес. „В противен случай партията ще бъде обречена на гибел“, гласи декларацията на левите. „Правителството ще изкара мандата си успешно. Няма да има предсрочни избори, защото няма такива обстоятелства“, коментира соци
oлогът Юрий Асланов. „В разпад сме, другари. Губим гласове, все по-трудно ще печелим парламентарни избори и следователно ще бъдем все по-далече от централната власт“, каза Татяна Дончева и призова за „млада кръв“ и „обновление“, ако трябва дори с промени в правителството.“

Месецът вече е февруари 2008-а, т.е. два месеци ПРЕДИ втората промяна в кабинета. „Нов априлски пленум готви БСП“ ни разкрива информираният часови вестник “168 часа”:
“Събитието ще се проведе в началото на април и на него ще се вземе решение как “политическият живот в България да бъде излекуван от синдрома ГЕРБ”. След тоталният провал на обединената опозиция социалистите били обнадеждени, че това е напълно възможно и вече тайно чертаели новата си “априлска линия”. Социалистите споделиха пред “168 часа” (подписала материала за новия Априлски пленум е Бисерка Борисова), че червени политолози и имиджмейкъри като Михаил Мирчев, Димитър Гронев и др. отдавна настоявали предизборната кампания на БСП да не започва два-три месеца преди вота, а година по-рано. Така на пленума си през април местните велможи на БСП трябвало да представят списъци с подходящи за депутати лица, които досега не са били публично обвързани с червената партия. Предстояло да се одобри и тайна тактика чрез която тези хора неусетно да бъдат наложени в обществото. Идеята била одобрените за бъдещи лица на левицата да бъдат всячески подпомагани в професионалните им изяви, без изобщо да се разбира, че БСП стои зад тях. Целта била около тези хора да се създаде истински култ – като към “стопроцентови професионалисти, добри родители, съвестни граждани и данъкоплатци, хора с младежки дух и широк мироглед”. “Ако всичко проработи както е замислено, до момента, в който официално започнат да се редят листите, нашите бъдещи кандидат-депутати ще имат огромна личностна и професионална популярност и безупречна популярност”, убедени са работещите по реализацията на идеята.
Съществува обаче и риск, след като десет месеца хабим време и средства, за да създадем новите политически супермени, те накрая да отидат при Бойко Борисов. Трябва да се намери гаранция”, признават червените имиджмейкъри. С днешна дата за самия Сергей Станишев Априлският пленум не криел никакви капани. На соцлидера била вменена само задачата да приключи мандата на правителството и да не допусне предсрочни избори.

Цитатът е дълъг, защото според мен тази статия е “фундаментална”, както се изразяват семкаджиите от “168 часа”. Тя ми напомня на онази другата “фундаментална” статия на Илия Павлов отпреди 15-ина години за “гущера, който си къса опашката”. Съвсем не случайно е направен паралелът с Априлския пленум от 1956-а, когато Живков се отказа от Червенков, за да стане чисто нов с помощта на цяло едно “априлско поколение”. (На което още ядем попарата.)
Всички имаме впечатления “как замисленото  (ще)проработи” през следващите 20-ина години – по същия начин по който по Берово време “новите момчета станаха честни бизнесмени” за дни, за да бъдат отстреляни в следващите 3-4 мандата, а парите им раздадени на следващите в червения списък.
И както при старите мафиоти, и тук рискът е същия – тези нови червени гущери да захапят смъртоносно майка си Партия. Късайки живо месо от симпатизантите, вярващи в нейната непогрешима предвидливост, и прехвърляйки обществената подкрепа към Бойко Борисов и ГЕРБ. Аз ще продължа да показвам имената от новото “априлско поколение”, чиято “100%-ова професионалност” червените имиджмейкъри започват да натрапват в обществото. Тези ще са предметът на изследване и осветяване в следващите томове на Моята история за демократичното развитие на България вече в новите европейски условия.
А тук само ще напиша предварително, че самият Станишев няма да издържи на “риска” и ще отиде при Европа, вместо при СССР на Путин. И новото лице, идващо като несвързано с партията БКП – Корнелия Нинова, лично ще му повдигне опашката и ще духне под нея.
Пък после един фатмак с име Румен Радев ще направи
Shut Down на Корнелия Нинова. Нататък ли? – ще трябва “продължителите на промяната” да обсъдят организирането на най-новия Априлския пленум... Докато Светът върви към по-доброто си следващо бъдеще, нашите червени непрекъснато ще слизат от капрата да поставят пръти в колелата на отечествената каруца, ще палят фитили под задниците на конете, които я теглят, после пак ще се качват, представяйки се за  чисто нови и знаещи.. “канадци” да речем.
Съдбата на България не зависи от такива! Тя зависи от нас, българите. Ние сами избираме управниците си. Т.е. бъдещето си.

 

И сега вече новите министри:
Техните имена бяха решени на пленум на БСП, състоял се на 22 април 2008г. Всички вестници публикуват снимка на деловия президиум на този пленум. Там седят един до друг отляво надясно Сергей Станишев, Румен Петков и Ивелин Николов.
Тук възникват едновременно два въпроса:
Защо Румен Петков – „наакалият се“, е в президиума на „очистващия го пленум“? Мисля, че това не отива на „Мистър Клийн“.
Защо пленум на БСП решава коалиционни въпроси на „тройно“ правителство от 18 члена, от които само 10 са членове на червената партия (дори 9, защото Пламен Орешарски не е член на БСП)?
Ще кажете, защото шефът Станишев е премиерът и той решава с кого да работи. Няма да се съглася с вас, тъй като от 5-имата нови само трима са от БСП, има един от НДСВ и един от ДПС. А управлението е „тройно“, нали? Мисля, че това е типична комбинация от „три пръста с доминиращата роля на средния“. Ама и аз какви въпроси задавам...

Сутрешните вестници от следващия ден публикуват биографиите на новите петима:

-                 Михаил Миков, вътрешен министър (заместил Румен Петков)
Роден е в 1960г. в град Кула, Видинско, на двадесетина километра от родното село на Александър Лилов. Близък приятел на Татяна Дончева. Интересно е, че е през април 1990-а той остава член на БКП, не преминава автоматично в БСП. Кога точно става член на БСП, не е съвсем ясно. Появява се като народен представител на БСП в 38-ото НС (1997-2001). Остава депутат и в 39-тото, 40-тото, 41-то (2009-2012) – там става зам.председател на ПГ на БСП, 42-то (2013-2014), където е вече негов председател.
Интересно е, че десет дни преди пленума – на 13 април 2008г., има фиксирано изказване на Сергей Станишев: „Михаил Миков е интересно предложение, но не влиза в плановете ми.“
Иначе е съвсем ясно защо Румен Петков сдаде багажа на вътрешен министър.
На мястото на новия министър Михаил Миков ПГ на БСП избра за свой председател Ангел Найденов.

- Евгений Желев, здравен министър (заместил Радослав Гайдарски)
1957-а, старозагорец, общо взето непознат в медицинските среди. До 1999-а директор на болницата в Стара Загора. И – позната история от Костово време – от 1999 до 2007 година кмет на града, 2 мандата. Само месец преди да стане здравен министър (на 20 март 2008) Станишев  го назначава за директор на Агенцията на българите в чужбина,  а на 22 март президентът Първанов го прави президентски съветник по развитието на регионалната политика. Да не забравим: в 2000-ата година пред апартамента му избухна бомба, а в 2006-а под служебния му автомобил беше взривена още една бомба,
Аз не мога да намеря свястно обяснение защо е необходимо да бъде сменен здравния министър. А не например социалния; за Емилия Масларова говоря. Да не би нейните министерски гащи да са по-малко наакани?! От друга страна, не говори добро за правителството, ако срещу негов член са извършени две гангстерски предупреждения.
На 7 март 2014 г. БСП ще изключи Евгений Желев заедно с Георги Първанов, Румен Петков, Росица Янакиева, Ивета Станкова–Пенкова и други членове на националния съвет на БСП, които създават партията Алтернатива за българско възраждане (АБВ).

-                 Сменен е военният министър Веселин Близнаков, който е от квотата на НДСВ. Новият министър се казва Николай Цонев. 
Роден 1956г. в град Перник. От 22 годишна възраст (1978) е офицер в БНА. Завършва военна академия в Киев през 1989 година, но само след 3 години се уволнява от армията. Зарязва военната кариера и става бизнесмен с основна дейност производство на хляб „Нилана“ !? После завършва УНСС (това е понятно) и философия в СУ (това е непонятно за мен). В правителството на Иван Костов ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. В правителството на Симеон Сакскобургготски оглавява Изпълнителна агенция „Социални дейности“ към МО. След като кабинета на Станишев подаде оставка – през юли 2009г. Николай Цонев ще бъде разследван за злоупотреби по време на управлението му точно в качеството на военен министър. Ще се окаже, че голяма част от армията се снабдява с хляб „Нилана“. След оправдаването му от Съда той ще основе нова партия, наречена „Нова алтернатива“. Но тук ще приключи политическата му кариера.
Не разбирам от какъв зор такъв човек трябва да стане военен министър. Освен „солунската митница“, каквато българската армия представлява.
(Обръщайки страницата на последния вестник, който е пред мен – в случая „Новинар“ от 14.08.2008 – погледът ми задържа една красива жена, която наднича зад гърба на Николай Цонев. Ама аз я познавам от бъдещето! Няма как да бъде пропусната тогава, защото това е Камелия Нейкова. От 2009г. поне до 2021-а е член на Централната Избирателна Комисия, говорител, а през „лудата“ изборна година на 2021-а и нейн председател. И все от квотата на БСП. С едно изключение – самата луда изборна 2021-а. Тогава тя е от квотата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Да припомням ли, че и Десислава Радева, жената до тогавашния президент, е „трифоновка“?! Тогава – да, но сега що ще тази хубавица при военния министър?! Последващата бърза проверка в Интернет – да е жив и здрав, показва, че тя е негов заместник-министър. Влиза във външното министерство, идвайки от председател и секретар на Секционната избирателна комисия в родния си град Русе (р.1969). Кьошеклия камък! Или по женска линия, или по линията на запазените за ДС заместник-министерски места, или и по двете.)

-                 Валери Цветанов сменя земеделския министър Нихат Кабил. Освен, че новият е от квотата на стария (ДПС), нищо повече не мога да допиша. Абсолютно непозната личност в политиката. Дотолкова непознат, че при назначаването му правителството не публикува негова снимка. А можеха да вземат от ДС, където още през 1981 година е бил вербуван с псевдонима „Сендов“. Някои вестници твърдят, че е съдружник на Нихат Кабил в няколко фирми, свързани със земеделието и строителството..

-                 И остана новото лице Меглена Плугчиева. Тя става вицепремиер без портфейл. Иначе всички вестници й възлагат управлението на еврофондовете. С нейното назначение формулата на властта се променя на 5:11:3. Пак повтарям мисълта си, че това е типична комбинация от три пръста с доминиращата роля на средния“.
Основната специалност на Меглена Плугчиева е „Горско стопанство и екология“ във Висшия Лесотехнически Университет. Член е на Висшия съвет на БСП. Което не й пречи да е заместник-министър в кабинета „Сакскобургготски“ (2001-2004), отговарящ за ресорите на европейската интеграция и горското стопанство и за програмите ФАР и САПАРД. От ноември 2004г. до април 2008-а е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Германия. По средата на този период беше кандидат за еврокомисар, но не й се получи. Понеже тя ще  залезе на политическия небосклон в следващите години, само да допиша, че 2012г. ще стане посланик в Швейцария, а през 2018-а и в република Черна Гора.

 

Ето и реакциите в партиите и обществото:

- Сергей Станишев: „Не сме приключили със смяната на няколко министри. Предстои смяна и на зам.министри и преглед на държавните агенции. До 30 април на бюрото ми трябва да стоят кои зам.министри поименно си тръгват. За тях не важи формулата на коалицията 3:5:8. До 1 май трябва да се изчистят и споровете за преструктуриране на агенциите.“
(Не знам помните ли, затова повтарям – в Наредбата за съставяне на министерски екип е записано, че всички места на заместник-министри са запазени за хора от контролните служби, т.е. за Държавна Сигурност. )
На 10 и 11 май 2008 година в Боровец ще се състои срещата на Станишев, Симеон и Доган. Това се случва
14 дни след като Парламентът дебатира и гласува с 115 гласа „за“ новия състав на правителството.

- Веселин Методиев от ДСБ: „Най-печеливш се оказа Симеон Саккобургготски, защото сложи експерт по поддръжката да стане отбранителен министър на натовска държава.“

- Йордан Бакалов от ОДС: „Това е закъснял авариен ремонт, който да дотътри държавната машина до сервиза. Тези промени са като вулканизация на спукани гуми с лепенки.“
(Да напиша, че този ремонт „ще дотътри държавната машина“ до нейния естествен край по конституция: пълния й 4-годишен мандат.)

- Пламен Моллов, НДСВ: „Промените в правителството са първата крачка към новия чип на тройната коалиция.“

- Ахмед Доган, ДПС: ”Направихме това, което беше възможно и необходимо на този етап. Може да получим критика дали това е било достатъчно като структурна промяна и като персонална. Но от 17 министра да смениш 5 е на границата на риска.“

- Изследване на „Алфа Рисърч“ в периода 18-20 април:

„53% от българите искат властта да завие наляво.“ – Какво означава това според агенцията - „Повече пари в джоба, но без пачка банкноти да стига за един хляб, както беше при предишното управление на червените по времето на Жан Виденов.“
„Огромна подкрепа -  92%, намира нуждата от реформа в МВР. Съдебната система (82%), здравеопазването (89%) и социалната политика (81%) заемат следващите места в класацията на обществото като неотложни въпроси за решаване.“  - Два въпроса: Защо са разменени местата на здравеопазването и съдебната система? и Защо няма смяна на съдебния министър и на социалната министърка
, а само на здравеопазването?

-                 Петьо Цеков, „наблюдател“ на в.Сега“, 15.04.2008  - седмица преди промяната: „Нямам никакво обяснение защо Румен Петков подаде оставка. Все едно. Важното е, че се стигна до драматичен обрат в ситуацията. През последния месец Петков получи политическата подкрепа на своята партия – имаше заседания на ИБ на БСП, в които социалистите решиха, че застават зад министъра си. След като се ослуша, президентът даде добра оценка на Петков. И след тази твърда политическа и персонална подкрепа Петков подаде оставка, а Станишев с радост я прие и я нарече „логична“. Това не е ход на предказуема партия. Това е хаос.“
Да го имам у „наблюдателя“! Нямало обяснение защо Петков подал оставка?! Дали Петьо не се страхува, че щом Партията е в хаос, той самият няма да „слезе“ от зам. главното място във вестника си?
Мислех аз да го напиша, но го намерих в „Дневник“ от 15 април 2008: „Натискът на ЕС свали вътрешния министър.“

-                 Един друг „наблюдател“ на същия вестник „Сега“ - Емил Спахийски, приема друг вид на „умряла лисица“ – пита се „Къде се изгуби бащицата на кабинета?“ Смисълът на въпроса не е подразбиращия се и няма как да бъде, тъй като Първанов каза, че вярва на Румен Петков (цитирах това негово изказване). Спахийски „се сърди“ на Първанов за друго: „Когато си продуцент на едно управление, освен да получаваш овации, когато има защо, трябва да поемаш отговорност, когато се налага“. Демек – на кого ни оставяш, бащице.

-                 Имаше един много остър към демократичните процеси журналист – Веселин Стойнев. Знаете го, цитирал съм го поне десетина пъти. Сега го намирам в един много демократичен вестник – „Дневник“. Там той пише (15.04): „Мистър Клийн, утре свършва от днес!“
Да не би да е сменил боята? Вероятно. Въпросът е Защо?
Отговорът, един много възможен отговор, можете да намерите в следващите редове.

Утре.

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 474434
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930