Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2022 16:00 - НИЕ-668 Гейтовете на 2008
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ГЕЙТОВЕТЕ НА 2008 – ОТ ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ НА ГОДИНАТА

 

“Гейт” е нова модерна дума, заместваща по-българската “скандал”. Куул – ще рече “ много яко”. 

Най-напред беше аферата “Куйович” – тя сефте започва, четете по-надолу. По Нова година Господ пак ни предупреди с 9-те трупа на кораба “Ванеса”, а около 3 март с 8-те жертви от запалилия се влак София-Кардам. Последва скандала с “нулирането” на комбината “Кремиковци” от “слона” - индиеца Прамод Митал и “неговия приятел” добрият вълк Лупи (прескочих тази история – ако трябва да описвам всички икономически далавери няма да ми стигнат седем живота). После ЕК започна да ни спира парите по еврофондовете, като начало ония за автомагистрала “Люлин”. Предстоят издевателствата в домовете за сираци, един заместник министър с две лични карти и трета карта на сътрудник на ДС... (Ох, само за разсекретените ДС-досиета от разработилата се от Нова Година насам Комисия по досиетата на Евтим Костадинов, ще “хвръкнат” поне 5-6 страници със списъци от Имена, но ще го направя, защото боклука не бива да се замита под килима, а да се изхвърля. Колко ли от този боклук може да се рециклира... )

 

·                     Помните ли онзи сърцераздирателно мил бизнесмен от Велико Търново, който преди няколко години гърмеше с черешово топче в собствената си арбанашка механа в знак на протест, че правителството забранявало пушенето на обществени места? Горките деца съжалявал, че оставали без надзор в заведенията, докато мама и тати дръпнели по една цигара отвън, на студено. Георги Вълев се казваше. Беше и някакъв шеф на браншова ресторантьорска камара.
На 13 март 2008г. намирам в “Труд”-а статия – “Измама за 12 млн. лева още кръстосва страната”. Там пише, че бизнесменът от Велико Търново Георги Вълев е подписал договор с адвокат Пламен Луков за колосален хонорар от 11 847 000 лева за водени от него дела на 36 акционери в дружеството “Джи Ай Джи” с управител Георги Стойчев от Пловдив. Първо се оказва, че искът за изплащане на дължимия на адвоката Луков хонорар е поискан само от 6-ма акционери, и второ –
GIG AD никога не е упълномощавало Вълев да го представлява. Сумата от тези 12 милиона лева е разбита на няколко части – една минава през Пловдивския съд, друга - през Варненския, трета и четвърта – през Търговищкия и Павликенския съд. Във вестниците има и имената на съдиите от упоменатите районни съдилища, които са пуснали изпълнителните листове. Шест месеца по-късно резултати от разследването на тази “измама за 12 млн.лв” няма. Даже на местна почва (в Търново) бизнесменът Георги Вълев е пуснат от ареста, без да му е повдигнато обвинение.
Защо обаче се занимавам с тази общо взето дребна афера – някакви 12 милиона лева. Защото всичко е навързано - около днес от вчера, та до вдругиден.

- На 19 март 2008г. около полунощ взривно устройство е избухнало пред гараж на луксозна жилищна кооперация на ул. "Иван Рилски" в Пловдив. Пострадали няма, само материални щети. Според живеещи в кооперацията взривът е бил предназначен за местния бизнесмен Георги Стойчев, бивш функционер на БСП. Стойчев снощи е бил в частния си хотел в Банско, коментират съседите. Според тях е възможно да има връзка между бизнесмена Стойчев и уволнения и арестуван зам.директор на ГДБОП Иван Иванов. Пак по думите на съседите Стойчев "пере пари от много години". Той заедно с Георги Трифонов и Таньо Вълев бяха собственици на “Тракия банк" (впоследствие Росексимбанк) купена във фактически фалит през 1998-а от покойния вече Емил Кюлев. Стойчев беше арестуван година по-рано по подозрения, че банката е създадена с кредитен капитал, но обвиненията паднаха в съда.

- Ден по-рано адвокат Пламен Луков обвини прокурор Камен Ситнилски, че въздейства на досъдебното производство, образувано срещу Стойчев, бизнесмена Георги Вълев и други хора за измами и източване на пари от акционери на банката. През ноември миналата година пък Пламен Луков и колежката му Ангелина Димитрова обвиниха Стойчев и съдружника му Георги Трифонов, че им дължат 11 млн. лева хонорари по водени от тях дела срещу банката. Тогава адвокатите очертаха схема, от която стана ясно, че Стойчев и Трифонов са взели два пъти пари за кухата "Тракия банк" - веднъж от продажбата й на Емил Кюлев и втори път – от обезщетение, което са получили от новите гръцки собственици на ДЗИ банк (бившата "Тракия банк", впоследствие Росексимбанк), за да оттеглят 14 иска в съдилищата.

- Една година по-късно – на 25 март, но 2009г., великотърновският адвокат Петър Лупов беше намерен мъртъв в гаража си във Велико Търново. (Внимавате нали, в имената. Пламен Луков и Петър Лупов са различни хора.) Става дума за убийство. От полицията припомнят, че миналото лято Лупов беше жестоко пребит в кантората си, а месец по-късно автомобилът му беше напълно опожарен. Разследващите обаче не стигнаха до извършителите. Няколко часа след убийството адвокатската колегия във Велико Търново излезе със специална декларация, в която изрази възмущението си от убийството на своя колега. "Това е нечувано престъпление, каквото не се е случвало от времето на Алеко Константинов досега", казал председателят на колегията адвокат Иван Няголов.
Иначе скандалите около името на Петър Лупов започнаха преди две години. Тогава след финансова ревизия на ВиК - Йовковци стана ясно, че заедно с варненския си колега Пламен Луков, той е получил 600 хиляди лева хонорари от дружеството. Освен това името на Лупов се свързва и с адвокатския екип, който защитаваше акционери на бившата "Тракия банк" - Пловдив по дело срещу ДЗИ-Банк. Въпреки опитите за покушение срещу него, Лупов не е имал охрана и не е спирал да работи. Живеел със съпругата си, а двете им деца от години били в Америка.

- “Работата” има продължение след 10-ина години, когато Цветан Цветанов, вътрешният министър на Бойко Борисов, започва битката си с “бандата на килърите”. Оказва се, че поръчката за убийството на Лупов през август 2008г. е възложена на тази банда. Ще избързам напред във времето само, за да напиша, че тримa oт групaтa зa мoкри пoръчки "Килъритe" ca в зaтвoрa дo живoт. Тoвa ca Пeтър Cтoянoв-Cумиcтa, кoйтo e coчeн зa лидeр нa групaтa, бизнecмeнът Гeoрги Вълeв и Вacил Кocтoв-Кeцa. Чeтвъртият ocъдeн e Янкo Пoпoв-Туцo Дeбeлия, кoйтo имa 10-гoдишнa приcъдa.

- Дали ще ви е интересно да научите, че брата на Георги  Вълев е въпросният Таньо Вълев, споменат малко по-горе като един от фиктивните собственици на “Тракия банк” и прeз 2015 г. щe бъде ocвeтeн oт кoмиcиятa пo дocиeтaтa в ДC кaтo aгeнт Илия. А братът Георги Вълев е учрeдител на cпoртeн клуб пo бoрбa и cумo. Пoкрaй cумoтo ce зaпoзнaвa c Пeшo Cумиcтa. Прeз 1996 г. e глaвeн cпoнcoр нa oтбoрa пo cумo зa cвeтoвнo първeнcтвo в Тoкиo. Иначе той е бивш учител, който през  1991 г. cтaртирa coбcтвeн бизнec. Зaпoчвa c игрaлни aвтoмaти, внoc oт Хoлaндия, пocлe oтвaря зaвeдeния и диcкoтeки. Прeз 1993 г. cъдружникът му умирa в кaтacтрoфa и тoй прoдължaвa caм. Нaвлизa в търгoвиятa c имoти, хoтeлиeрcтвoтo и cтрoитeлcтвoтo. Пo oнoвa врeмe e coбcтвeник нa 4-звeздния хoтeл „Прeмиeр" в идеалния център на Вeликo Търнoвo, нa кoмплeкc „Извoрa" в Aрбaнacи и нa пaрк-хoтeл в Дрянoвo, къдeтo чecтo нacтaнявa футбoлиcти.

 

·                     Скандалът “Куйович, Муйович, Уйович” (В кавичките са оригинални думи на вътрешния министър Румен Петков за този гейт, в който той участва от страна на кабинета, но го “отнася” лично.)
Всичко (около този скандал) започва някак тихо. През лятото на миналата 2007 година директорът на ГДБОП в МВР ген.Ваньо Танов подава оставка. Не е нито първият, нито ще е последният. Даже и думите му, че напуска, защото “в службата са напълно изчерпани начините и възможностите да работя в посоката в която смятам, че трябва да се работи”, сме ги чували. Добавяме и факта, че по това време се създаде ДАНС, която може би дублира или пък става шапка на ГДБОП. Ако си спомняте, посветих цяла глава на разликите в стиповете на управление на Румен Петков (сегашният шеф на Ваньо Танов) и на Бойко Борисов (при чието управление той ще стане шеф на Агенция “Митници”; от началото на ГЕРБ 2009-а, та чак до 2016-а, когато внезапно почива на 58 години). Мисля, че споменах покрай местните избори 2007, че Ваньо Танов беше разкрит от Комисията по досиетата като агент на ДС.

В края на ноември 2007 година оставка подава обаче и главният секретар на МВР на Румен Петков генерал Илия Илиев. На специална пресконференция той заяви, че “навремето е бил подведен да подпише документ за оперативна комбинация, която е в разрез с нормативните актове на МВР”. Само след месец бе арестуван сръбският наркотрафикант Будимир Куйович за контрабандна пратка от 60 килограма кокаин. Това му е второто арестуване на Куйович в България. Първото било през 2005, когато е бил екстрадиран в Сърбия да си го съдят неговите. По-късно обаче се оказва, че Куйович се връща в България с легален паспорт, издаден от нашето МВР, и стана ясно, че това е именно онзи документ, който Илия Илиев е бил подведен да подпише.

В новата сесия на НС (2008) се създаде специална временна парламентарна комисия “Куйович” с председател от опозицията – ген.Атанас Атанасов, заместникът на Иван Костов. И тук ще се заформи вече шумен скандал, защото опозицията обвини управляващите, че саботират разследванията, и членовете й в комисията я напускат. Това е повод за 5-и вот на недоверие срещу кабинета “Станишев” (април 2008, само 2 месеца след 4-я), но за него след малко, за да не нарушавам нишката на разказа си.

Междувременно председателят на комисията “Куйович” Атанас Атанасов е внесъл при главния прокурор Борис Велчев сигнал за злоупотреба със служебното положение на висш кадър в системата на МВР. (Получил го бил анонимно в пощенската си кутия в НС, пишат вестниците.) В средата на март 2008г. името на “висшия кадър” става ясно. Това е ген. Иван Иванов, зам.директорът на ГДБОП. Той бил човекът от МВР, който “снасял информация” на най-големите търговци и производители на алкохол в България за разработките срещу тях. А те от своя страна спонсорирали партия БСП. Става въпрос за около 1 милиард лева спестени от неплатени ДДС и акцизи.

Едно разкритие пред постоянната парламентарна комисия за вътрешна сигурност и обществен ред (председател й е Минчо Спасов от НДСВ, партньор на БСП в управлението), направено от поканения за изслушване вече уволнен Ваньо Танев, посочва, че лично министърът Румен Петков през декември 2006-а година се е срещал с т.нар. братя Галеви от Дупница, за да се предотврати техен конфликт със Златомир Иванов – Баретата. Срещата е била организирана от Алексей Петров на неговия басейн “Спартак” в София. Това вече е истински скандал – действащ министър да се среща с мафиоти и да уговарят нещо си.

Искате ли да научите колко нагъл може да бъде Румен Петков?
На 24 март 2008г. той бе гост на водещия обедното радиопредаване “12+3” Петър Волгин. По думите му често се е случвало да му звънят подслушвани от МВР. “Ами, намерил ми е телефона, звъннал ми е”, обясни министърът. Запитан не е ли странно да говори с такива хора, Петков заяви: “Ами, ако аз не му вдигна телефона , в него най-малко ще възникне въпросът защо не съм му вдигнал телефона”.

Ваньо Танов прави още едно разкритие: намесва в скандала и оставката на началника на Националната Следствена Служба Ангел Александров от миналата 2007 година. Той твърди, че Александров е предупредил лично Румен Петков, че от Службата “тече информация” към братя Галеви. За Ангел Александров знаете. Искам да припомня, че скандалът за Вальо Топлото и участието на другия Румен в Станишевото  правителство - Румен Овчаров, също тръгна от него.
(Само за малко ще се отклоня в подробности за мафиотските истории покрай братя Галеви. Не толкова защото са нещо необичайно, а защото искам да ви покажа връзката с някои други истории, за които вече съм писал или предстои да пиша.

- Братя Галеви всъщност не са братя. Пламен Галев тръгва от бивш оперативен работник в ГДБОП, а Ангел Христов - от звеното на ГДБОП в Кюстендил. За да стигнат до затвора през 2011г., но докато чакат обжалването пред Върховния Касационен съд, избягват от България неясно с чия подкрепа. Оттогава съдбата им е като тази на Мето Илиенски, ако го помните. Никой не знае къде са. В повествуванието нататък – повече.

- Шинка Манова е позната в средите като “митничарката на ВИС”. (Групировката ВИС се свързва еднозначно с други двама братя Васил и Георги Илиеви. Които също са от “борческия” град Кюстендил. И също са разстреляни на улицата.) Тя тръгва от редовна митничарка на аерогара София, за да стане шеф на митницата в Горубляне и началник-отдел “Последващ контрол” в Агенцията. За да стигне до разстрела си през октомври 2005-а в София. Разследването не достига до повдигане на обвинение. Но в неговия ход за първи път се споменава “Запалката” – прякорът на самия министър Румен Петков. Знаете тази история вече.

- Тировете, натоварени с контрабандното “картофено пюре” на Косьо Самоковеца, също минават през митницата в Горубляне. През 2003 г. той е застрелян в Амстердам, а по-късно полицаи ще установят, че в телефона му са записани номерата на антимафиоти, барети и митничари, сред които и този на Шинка Манова. И тази история знаете.

- Алексей Петров е бивша барета. (Като Златко Баретата. За неговата съдба – нататък.) За първи път се появява в Моята история през 1993-а, когато раздава юмручното си правосъдие, защото един театрален директор – Иван Кондов, си позволил да направи бележка на дъщеря му за непристойното й поведение в театър “София”. После го виждаме като пряк участник в едно убийство – на Винената царица Роза Георгиева, която е сестра на любовницата му. Нататък срещу Алексей Петров има серия от атентати, вкл. един с гранотомет. До него още не съм стигнал. Знаете само за първия – през 2005-а. Имайте търпение, ще стигна и до делото ”Октопод”.)

 

Облаците над главата на Сергей Станишев се сгъстяват твърде много. Изобщо не говоря за претенциите на опозицията за предсрочни избори, които не спират вече 3-та година. Не му стигат непрекъснатите заплахи от страна на коалиционните му партньори НДСВ и ДПС, че ще прекратят подкрепата си за правителството, ами и Татяна Дончева (тя в момента е зам.председател на ПГ на Коалиция за България): “Министър-председателят Сергей Станишев има не повече от 48 часа да реши дали да отстрани министърът на вътрешните работи Румен Петков.
(След тези думи ще започне една лична война на пикаещия във фонтана Румен Петков с момата Татяна Дончева. Няма да мога да избегна проследяването й. За съжаление такова е нивото на българските червени политици. Че какво да е друго?)
Попитан дали Румен Петков е човека, който трябва да продължи реформата в МВР, президентът Георги Първанов казва: “Познавам добре м-р Петков, зная че той има качествата и волята и е показал, че може да направи тази реформа. Но дали той ще продължи реформата, това ще реши министър-председателят, това ще реши парламентът.”
(След края на мандата си като президент през 2012 година, Първанов ще създаде нова партия АБВ – Алтернатива за Българското Възраждане. Паралелна на БСП, но друга, и ще вземе за свой заместник Р. Петков.)

Не знам дали е във връзка, но в същия ден на това изявление на президента, е застрелян Борислав Георгиев – изпълнителен директор на “Атоменергоремонт”. Припомням, че “Атоменергоремонт” е собственост на Христо Ковачки от 2004 година, а само след малко ще четете, че Христо Ковачки ще влиза в политиката чрез своя партия ЛИДЕР.

Пак в този ден е убит и писателят Георги Стоев, чиито романи разказват биографиите на шефовете в силовите групировки ВИС и СИК и стрелбите помежду им.

Ще завърша тази сага отново с едно изявление на Цвятко Цветков, член на Висшия съвет на БСП в момента: “Сегашният скандал, както случаят ”Куйович”, показват, че създаването на ДАНС е стъпка в правилна посока и тепърва ще играе роля за разкриване на различни случаи, които досега са били потулвани или възпирани.” 
(Уж умен човек, пък говори глупости. Да не ги класифицирам като откровени лъжи, каквито всъщност са. И това не са лъжи от незнание, а умишлени лъжи, целящи да повдигнат личните си облаги от обикновената корупция в инструмент за управление на обществените усилия в полза на една само партия.
Знаете ли, според мен основната разлика между старите идеалисти комунисти и новите им последователи е, че старите са вършили, и вършат, тая мръсна работа срещу някакъв мижав процент от печалбата, при това получавайки го не пожизнено, а само докато “служат”, докато новите работят само за себе си, готови да ритнат във всеки един момент партията си, дала им възможността да се облагодетелстват за нейна сметка. )

 

·                     През 2008 година стана известно, че заместникът на икономическия министър Ивайло Калфин ползва две имена – рожденото си Феим Юсеинов Чаушев, под което се води зам.министър, и даденото му по време на възродителния процес българско име Петър Юриев Чаушев с което участва в управлението на различни фирми.
За някои добронамерени към ДПС медии и журналисти тази употреба на двойни имена не е престъпление. И дават за пример певецът Азис. Но се правят на гьотверени: Азис действително се казва Васил Боянов, но пред данъчните власти няма две имена. Дребната подробност в случая “Чаушев” е, че Петър притежава собствености (съдружник в управлението на “Дюни” АД на Людмил Стойков, “Аспо стар” ООД и “ИВГ имобилиен фервартунгсгезелшафт”), а данъци плаща само Феим (депутатът от квотата на ДПС). Такава двойственост се наказва от закона с три години затвор, да не говорим за конфликта на интереси.
Петър-Феим ще се отърве само с 1000 лева глоба и с оставка като заместник-министър. Върховният му шеф Сергей Станишев ще го освободи с благодарности за неговата вярна служба в полза на България, а прекият му шеф Ивайло Калфин ще каже: “Не е противозаконно и няма конфликт на интереси един високопоставен български дипломат да има участие в някаква  туристическа фирма.”

“Някаква туристическа фирма”?!
Скандалът, наречен САПАРД, започва официално през юли 2008 г. с доклад на ОЛАФ (европейската служба за разследване на зпоупотребата с европейски фондове) след разследвания в периода 2005-2007 години. А САПАРД е европейска програма в областта на земеделието и развитието на селските райони. Основните разследвани лица в доклада на ОЛАФ са Людмил Стойков и Марио Николов.
Людмил Стойков е от Перник. Преди промените е барман в “Балкантурист”, а веднага след тях започва бизнес със сирене. Който същата година трансформира във фирма за изкупуване и търговия на скрап. (Няма майтап. Или ако има, питайте “защо?” българските журналисти, които отразяват подробностите за лицата.) След 8 години Стойков купува курортното морско селище  “Дюни” за 2,7 млн. долара. В следващата 2000г. неговата фирма “Еврометал” ООД купува пернишкия завод “Стомана” по схемата “за един долар” срещу поемане на дълга му от 42 млн. лева. Именно покрай старото оборудване на завод “Стомана” се заформя престъпната схема за измама. Бракува се старото оборудване и се искат европейски средства за модернизиране. После с парите се купуват стари машини втора употреба от Германия, на които още стои щемпела “Произведено в ГДР”. Така пишат нашите вестници. Резултатът ли? – само по линия на Людмил Стойков (защото има и по линия  на Марио Николов, четете по-надолу) злоупотребите са за 7,5 млн. евро. И този човек е председател на сдружението за местен бизнес “Съюз за Перник”, което е официален спонсор на предизборната кампания на Георги Първанов за президент (според официалния сайт на БСП, уточняват знаещите).
Марио Николов – Какво е работил преди Десети не можах да намеря. Но е завършил лицей във Франция, където баща му е бил представител на Министерството на търговията в смесено българо-френско дружество. За първи път лицето се споменава през 2004г., когато срещу него са заведени 4 дела за контрабанда, свързана с внос/износ на заешко и пуешко месо. Схемата на измамата е следната: Месото се внася от Китай, в птицекланицата на Марио Николов в сунгурларското село Чубра се  размразява и препакетира, но вече с етикет, че е произведено в България и Аржентина (тези две страни, за разлика от Китай, имат разрешение за търговия в рамките на ЕС). После се изпраща в складовете на бившата “Родопа” в София и оттам през митница София заминава за страни от ЕС. ОЛАФ посочва Испания, Франция и Германия. Парите с които работят в последно време фирмите на Марио Николов са от европейски фондове по линия на програмата САПАРД. И г–н Марио Николов също е спонсор на кампанията на БСП. Само дето даренията не постъпват от “съюз за Сунгурларе”, а от частни лица. Във вестниците пише, че по време на делото срещу Марио Николов (2010 година съдия Румяна Ченалова го осъжда на 10 години затвор) е установено, че за парламентарните избори 2005-а всичките 20 служители на птицекланицата в с.Чубра, вкл. и г-н Николов, са дарили доброволно по 10 000 лева (максимално разрешената сума за частно лице) за партия БСП.
Което дава основание на Марио Николов съвсем убедено да твърди, че той не е спонсорирал  Георги Първанов. Формално е вярно.
Да не си помислите прибързано, че с тия двамата са изчерпани спонсорите на Първанов. Клюкарският вестник „168 часа“ представя на вниманието ни цяла редица още имена на фирми и частни лица, заети с тази работа. От тях всички ще обърна внимание само на едно от лицата, което се е бръкнало с лични пари 5 хиляди лева. Това е експертът по енергетика Еленко Божков. Той влиза в голямата игра през 1995г (Жан Виденов), когато става главен секретар на М-ството на енергетиката с министър Румен Овчаров. Към момента на спонсориране на кампанията на Първанов Еленко е управител на „Енерготрейд консулт“. Там съдружник му е съпругата на Румен Иванка Овчарова, която също е „атомен“ инженер. Иначе Еленко Божков идва от (не се шегувам, редицата партии е точно преписана от „168 часа“, 25.07.2008): СДС „Либерали“, партия „Либерали“, Българска партия либерали, Български демократичен център, Либерално-консервативния съюз, Патриотичния Съюз и ГОДО. Пропускам десетината години търчане на Елена Божков из либералната гора. За да ви го покажа като лицето, което стои зад Мая Манолова в нейната партия на протеста („Изправи се
BG. Мутри вън!“) срещу корупцията на ГЕРБ през 2020г. По същото време Еленко Божков вече е енергиен експерт към президента Румен Радев. Който пръв произнесе фразата „Мутри вън“ и я подкрепи с вдигнат юмрук.
Странни понятия имат Тези за корупцията, нали?

 

Сега цитирам какво пише в доклада на ОЛАФ за злоупотребите по програма САПАРД (Доклад на ОЛАФ под № D005778 от 9.07.2008): “Групата Николов – Стойков е криминална мрежа от компании, състояща се от повече от 50 български предприятия и различни други европейски и офшорни компании. Тази мрежа от криминални компании е управлявана и/или финансирана от две български лица (г-н Марио Николов и г-н Людмил Стойков), за които се говори, че имат близки връзки с настоящето българско правителство.”
Кои са тези “близки връзки с настоящето българско правителство”?
Едната я знаете: Людмил Стойков и Марио Николов са спонсори на предизборната кампания на БСП. Другата е един заместник министър на външните работи в правителството на Станишев (2005-2008) – онзи Петър или Феим Чаушев с който започнах своя пореден текущ разказ.
Роден е в кърджалийското село Рибново и по професия е медицински техник. През 1966-а, когато е на 22 години, е вербуван като агент на ДС по турска линия, псевдоним “Бисер”. (Ето че се появи третото име на Петър-Феим.) В м-вото на външните работи е назначен по препоръка на самия Юнал Лютви чак през 1989г. – на 45 години вече, където работи като първи секретар, съветник, пълномощен министър, ръководител на  българското дипломатическо бюро в Берлин (вероятно защото е женен за немска гражданка). Междувременно до 2001 година е съветник по политическите въпроси към Централния съвет на ДПС и като такъв става зам.министър на външните работи в “тройната коалиция” от квотата на ДПС. Освободен от Станишев, знаете с благодарности, след доклада на ОЛАФ. За да бъде арестуван в 2011-а като посредник при получаване на откуп в размер на 23000 евро за краден автомобил на турски гражданин.
Ниво, нали?! „Червени“! „Политици“?

Понеже няма да се занимавам повече с този индивид с трите имена, само да го довърша с:
-  един спомен от август 2006 година. Тогава зам.министърът Петър Чаушев заяви с нескрит оптимизъм, че нашите медицински сестри в Либия ще бъдат освободени до септември. И обеща, че ако това не стане, той лично сам ще влезе в затвора. През декември същата тази 2006 година либийският съд потвърди смъртните присъди. Чаушев не спази обещанието си, естествено.
-  и един от юни 2008 година. Премиерът Сергей Станишев смени зам.министърът Петър (Феим) Чаушев с Родион Попов (бивше военно аташе в Испания). Разликата между двамата е, че Чаушев е бил нещатен сътрудник на ДС, а Попов – щатен. И двамата са от квотата на ДПС.

 

·                     Обещания да искате. Например чета на 8 март 2008 вестник “24 часа” дописка от Стефан Чолаков. Тя обещава на софиянци бившата ледена пързалка “Дружба” (по Тошово време), превърнала се в дискотека “Индиго” (по Иван Костово време), да стане отново ледена пързалка “Юнак”, обаче – забележете – подземна ледена пързалка, която отгоре да бъде покрита с трева и така да е част от парка около националния стадион “Левски”. Разхождащите се по тревата майки с колички ще могат да гледат на огромни наземни телевизионни екрани какво се случва в момента на пързалката под тях. О, мечти... за ледена бира в горещ юлски следобед в околностите на Трън.
(Защо град Трън ли? Защото в този период – ранната пролет на предпоследната година на управление на тройната коалиция – в този град един възпитател в общежитието към местното помощно училище правил систематичен групов секс със СОП-четата (СОП – деца със Специални Образователни Потребности) срещу обещания, за които всички в града знаели. Така пишат вестниците. Те, вестниците, търсят сензации, които обаче да са “пресни”, от днеска. Защото, ако са от вчера – например от времето на югославската война, за онази болница в Трън, построена с американски пари, че беше буквално разграбена от същите тези трънчани за една само година след оттеглянето на американците – това отдавна вече е забравено.)
Разбира се, че тези фантасмагории за ледена пързалка с трева, са неосъществими в страната ни. Това да не е Дубай, който лежи върху нефт. Но са обещания на “наши хора” и рекламата им трябва да върви. Към дописката на Ст.Чолаков има снимка (фотограф Николай Лютов) на Албена Денкова – собственичката на терена, на Венелина Гочева – главната редакторка на в.”24 часа” и на Весела Лечева – председателката на Агенцията за младежта и спорта. И трите ги познавате: отбор юнакини. Само не разбрах защо в заглавието на материала е намесено името на софийския кмет Бойко Борисов. Той пък какво общо има с проблемите на трите дами? Земята за пързалката не е общинска, а частна собственост на Албена Денкова. Да ви кажа, че тя не стана Стависка. Женитбата й с Максим се разсъхна. Манол Велев не стана от комата, но другарката му Лечева стана депутатка от БСП. Пък другарката Гочева търсете в списъците отзад в края на книгата.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462266
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031