Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2021 18:22 - НИЕ-560 Местни избори 2003 - резултати
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
0



 

·               Дойде редът на един “истински седесар” да намери истинското си място. “В четвъртък (10.07.2003) научих за среща на Пламен Орешарски и Антоан Николов (шеф на общинарите в София) в офиса на “Нове холдинг”, каза Надка вчера”, пише “Стандарт” на 12.07. “Намирам, че среща в този формат носи друго послание”, допълни тя и светкавично обяви, че ще изключи Антоан от партията. “Срещата с Васил Божков, председател на Българския бизнес-клуб “Възраждане”, бе планирана отдавна”, обясни Антоан Николов. Час по-късно Пламен Орешарски и шефът на щаба му Петър Стоянович подадоха оставки от ръководството на СДС.”
Мнения за това събитие:
- на пряко засегнатите:
“Търси се врагът с партиен билет” Антоан Николов
“СДС не е само ръководството.” Пламен Орешарски
“Използваха ни за разчистване на сметки” Васил Божков
- на другите потърпевши:
Стоян Александров: “Пламен бе употребен.”
Емануил Йорданов, заместник шеф на СДС: “Пламен не дооцени нещата. Защо срещата не се състоя на Раковски 134?”
Евдокия Манева, шефка на СДС-София: “Орешарски нямаше подкрепата на целия електорат на СДС, защото не показа ясно, че той е кандидатът на СДС, че е различен от Софиянски.”
Владимир Кисьов, другият заместник шеф на СДС: “Обвинявате ме, че и аз съм се срещал с Добромир Гушеров. На тази среща, за която ме питате, присъства и Орешарски. Но Божков и Гущеров са съвсем различни.”
Евгений Бакърджиев, лидер на БДС “Радикали”: “Опозориха поредния истински седесар.”
Стефан Софиянски, лидер на ССД: “Приемам болезнено отпадането на Пламен, защото загубихме всички. На България й трябва силен СДС.”
Диляна Грозданова, шеф на предизборния щаб на Софиянски: “Политикът, който се кандидатира за кмет или президент, не трябва да се замесва в преговори с бизнеса. Но тъй като не се казва всичко, аз не зная каква е истината.”
Красимир Каракачанов, лидерът на ВМРО: “Изтеглянето на Орешарски беше грешка.”
Огнян Герджиков, председател на НС: “Съжаляваме за нелошата кандидатура на г-н Орешарски. Не се радваме, че в дясното пространство има подобни проблеми.”
Атанас Щерев, депутат НДСВ: “Съжалявам, беше достоен кандидат.”
Борислав Цеков: “Конете не се сменят насред реката.”
Мирослав Севлиевски: “Голямата истина за случая “Орешарски” се нарича отстрелване на новите лица в българската политика и това е цинизъм.”
Валентин Церовски, шеф на предизборния щаб на НДСВ: “За мене Орешарски беше един от достойните хора, с които СДС разполагаше.”
Любен Дилов-син: “Българите нямат усещане за бъдещето. Орешарски стана изкупителната жертва в СДС. Как занапред сините ще общуват с бизнеса?!”
Хасан Адемов, депутат ДПС: “Печелят Софиянски и Александров.”
Емел Етем, зам.председател на Доган:”Рано е за прогнози.”
Михаил Миков, депутат от “Коалиция за България”: “Прибързан ход.”
Явор Дачков: “Решението да се изтегли Орешарски е тежък провал на Надежда Михайлова.”
Йордан Василев, бивш депутат от СДС във ВНС, мъжът на Блага Димитрова: “Оттеглянето на кандидатурата на Пламен Орешарски е точен и премерен ход, който носи сериозна полза на СДС. Поздравявам Надежда Михайлова за това решение.”
Младежите вдясно питат ръководството си да им каже с кои фирми и бизнесмени може да се контактува, без да се вреди на десния политически живот. В отговор младежите вдясно изготвили такъв списък с “правилните” имена. Ако вие питате за имената – няма. Нито на бизнесмените и фирмите, нито на шефовете на двете младежки организации, които питат/отговарят.
На 14 юли 2003г. Пламен Орешарски заяви: “Няма да се кача повече на политическата сцена!” – Трънки. Изобщо не е вярно.
Една карикатура на Ивайло Нинов от 1 август 2003г. ни показва една мома на околовръстното, облечена в синя рокличка и много приличаща на Надежда Михайлова, която е дигнала палец за автостоп. Зад нея се вижда табела със стрелка на която пише “София”. Всичко е точно, само дето аз имам едно недоумение: карикатурата е публикувана във в.”168 часа”. Защо? Мястото му на Ивайло Нинов не е в този вестник.

·               От края на месец юли - Един анализ на Ивайло Дичев в “Сега”: (Малко е дълго, ама кое да изхвърля?)
“След известен период на хибернация, ето че тази симпатична формация  се връща на политическата сцена с най-добрия прицел за интелигентския си профил: София. И отново в най-лошата възможна комбинация. Предния път поколенческа уния между лидерите на “Гергьовден” и ВМРО показа, чв рейтингите на две политически формации не подлежат на операция събиране. В основата на недоразумението беше пак това проклето “дясно”, което направи толкова пакости у нас. Едно е дясното на воеводите, залагащо на провинциалното семейство, патриархалния морал и архаичната национална носталгия, друго – това на модерния електорат на “Гергьовден”, за който “дясно” значи да живеем като на Запад, да сме граждани на света, да не се пънем много с идеологии, да не си надничаме в копанките, такива работи. Какво общо има между тези две нагласи, аз не виждам – не видяха и избирателите.
Ети ви сега същата грешка: “Гергьовден” излиза на сцената заедно с Народен Съюз по формулата “десни, но обидени от СДС”. Честно казано, не мога да си представя човек, който едновременно харесва г-н Дилов-син и г-жа Мозер. Става дума не за личностни  разлики, а за политическа идентичност: на едната страна седят хора, които се представят за успели благодарение на собствените си сили, а на другата – спечелили от реституцията, на едната ни се повтаря, че за това поколение драмата на комунизма е история и идеологиите само пречат да си решаваме проблемите, на другата антикомунистическата бдителност се засилва пропорционално на успехите в строителството на капитализма.
Смисълът на новото участие можеше да е в съживяването на “Гергьовден”, заявяване на една друга възможност да се прави политика, заемане на една много ярка, макар съзнателно малцинствена позиция, която след 10 години да започне да играе истинска политическа роля. Сегашната констелация “баба и внуче”, май пак не ни приближава до това. Жалко.”
(Много разсъждения, много завъртулки, “много философия”, много изводи, водещи до тупик. Всъщност, според мен, тия от “Гергьовден” са децата и внуците на старите комунисти от БКП и техните стари “десни” симпатизанти, без да коментирам и оправдавам личните им причини за такава “стокхолмска” позиция. Проблемът е поколенчески - наистина “баба и внуче”. И безпринципен – като вече не им се забраняваше да сравняват комунизма и капитализма, старите забравиха одма младежките си идеи и подтикнаха собствените си наследници да заминат в омразния им до вчера Запад. (Ивайло Дичев е същия такъв син, сам си го признава: вижте подчертаното “ни”.) Всичко би се оправило с един замах – “Гергьовден” се афишира като младежката организация на БСП, което си е баш така, и като младежка организация на “автентично сините стари тарикати”, което също си е баш така, и ето ви едно принципно обединение без вътрешни конфликти. Всъщност конфликтът остава стария онзи, поколенченски между комунистите и некомунистите от времето на народната република. Понеже в него има кръв, старите не могат да “забравят”, но това не засяга младите. Плащали са родителите им, не те. Затова младите – от “Гергьовден”  - днес се хващат за топките, когато старите – техните родители от БСП и С-ие – им говорят, че трябва да се гласува в червено. А този проблем ще се реши от само себе си, когато старите умрат – колко тънко го е подкарал Ивайло Дичев: след 10 години.)

·               Отиваме в месец август. В.”24 часа” предлага едно “проучване” на Юри Велев (?). Ще ви го “разкажа”, спестявайки графиките.
На въпроса “С коя известна личност НЕ БИХТЕ отишли на почивка?” най-много “Не”-та събира Иван Костов. След него са Симеон, Азис, Ахмед Доган, Екатерина Михайлова и Надежда Михайлова (??? е моето отношение). Следва една група – с еднакви проценти (!!) - от по-предпочитани, но все пак неодобрявани за почивка партньори. Вътре в един кюп са набутани Лили Иванова, Огнян Герджиков, Сергей Станишев, Къци Вапцаров, Александър Божков и Николай Василев.
На въпроса “С коя известна личност БИХТЕ отишли на почивка?” най-много одобрение събира Бойко Борисов. Той дори изпреварва Слави Трифонов. Следват Симеон, Надежда Михайлова (това го разбирам), Георги Първанов и Глория. Лили Иванова е десета, обаче е зад Лидия Шулева, която е девета. А Юлияна Дончева пък е 11-а. (Тоя народ явно се е помешал от жегите.)
Явно! 15 август, Румен Петков, заместник-председателят на БСП казва: “Участието на НДСВ на местните избори ще има опасни последици за страната.”

ЕСЕНТА НА ИЗБОРИТЕ

·               6 септември: Президентът Георги Първанов пристигна в Сочи на двудневно работно посещение по покана на руския президент Владимир Путин. Един познат журналист – Валери Тодоров, се е разнежил по този повод във вестник “Стандарт”: “Това е неформална среща, подчерта руският президент, който посрещна Първанов по къс ръкав и дънки.”И аз имам неформална забележка: На 6 септември 2003 година в Пловдив беше чествана 118-годишнината от Съединението на България. Защо нашият президент предпочете Сочи пред Пловдив?

·               7 септември: Хора на лидера на Национално сдружение БЗНС (да не се бърка със сдружението на Анастасия Мозер Народен Съюз) Яне Янев са поставили две учебни димки ДВ-11 в женската тоалетна на Синдикалния Дом в Пловдив, където е заседавал Националния съвет на СДС. Това е признал самият Яне Янев пред медиите. Едната димка се е взривила и 800 души са били евакуирани от сградата. Янев ще бъде арестуван. После пуснат със забележка. Ако търсите някаква причина за този факт, може би мога да ви помогна.
Любен Дилов-син във в.”24 часа”: “Не знам точно какво се случило на заседанието на СДС в Пловдив. Имам подозрение, че пловдивските момци и ергени с буйна кръв се канят да откраднат Екатерина Михайлова (Екатерина? Защо не Надежда? – заб. моя). Яне нали е земеделец, също е с буйна кръв. И той рипа. Това ми е коментарът.”
А на въпросното съвещание на разширения състав на НИС на СДС в Пловдив бе издигната официално кандидатурата на Надежда Михайлова за кмет на София.

·               На 12 септември известният от “168 часа” журналист Борислав Градинаров е написал цяла вестникарска страница анализ, който е озаглавил “Много сирене има в общинска баница”. Съгласен съм, че е така. Но отбелязвам, че в кандидатите, които Градинаров е наредил около баницата – Костадин Паскалев, Димитър Калчев, Кирил Йорданоя, Асен Гагузов, Иван Чомаков, Спас Гърневски, Панчо Панайотов, Стефан Софиянски, Пламен Орешарски, Надежда Михайлова, Венелин Узунов (така ги е подредил авторът) липсва Стоян Александров. А, и Любен Дилов-син липсва.

·               16 септември, сборна информация от вестниците:
Кире Либерало за 13-ти път на вот. Ако стане кмет на Перник той обещава да построи завод за пранги, а бандитите да прикове с тях по дърветата. “Дори и да не стана, от мен ще зависи кой ще спечели”,, категоричен е Кире Либерало.”
“С колорита си изпъква и партия “Съюз България”. Във формацията, създадена в началото на 2001 година от активисти на различни браншови организации, влиза и фондация “Феномени” начело с астролога Люмиер.
“Докато мъжкото ядро от ЕКИП-а на Христо Бисеров се пръсна по екипите на други политическисили (Йордан Цонев е съветник на Доган, Александър Урумов е в щаба на Стоян Александров) дамското твърдо държи политическата линия в партия КЕП на Светлана Дянкова.”
“Един скромен лесничей от горското стопанство на Долни чифлик – Юлиян Иванов регистрира партия “Родолюбие 2000” за изборната надпревара. Човекът, който оспори пред върховния административен съд регистрацията на коалиция НДСВ. С две думи, заради Юлиян а-ха царят да не стане премиер.”
“Зидаро-мазач с основно образование поиска кметския стол във Варна. Ахмед Сюлейман се закани, че като спечели изборите, ще развие животновъдството в града.”
“Кметът на с.Пристое Джемал Бейти седи на кметския стол от 1977 г. и се е кандидатирал за десетия си мандат. Първите си избори спечелил като независим (в 1977 година независим?? – аз). За кратко е бил от БКП, после в Отечествения фронт, след това – от ДПС.”
“Най-щедър на обещания се оказа Ангел Цонев – кандидат-кмет на Варна от Българската революционна младежка партия. Производство на 3 ядрени подводници, 20 млрд.долара инвестиции и средна заплата от 2000 лв. гарантира той на съгражданите си.”

·               27 септември – официален старт на предизборната кампания:
“Да направим повече, отколкото можем да обещаем, си пожела кандидат-кметът на НДСВ Васил Иванов-Лучано. За старта на кампанията му в НДК дойде почти цялото правителство, начело с премиера. “За всичко постигнато благодаря на майка си, баща си, тъщата, жената и децата”, каза жълтият избраник.
Момичетата на Нешка Робева кършеха снаги пред червения кандидат Стоян Александров и 800 активисти на БСП. Шоуто се състоя в Народния театър.
Синята кандидатка Надежда Михайлова откри своята кампания пред роми в столичния квартал ”Надежда”.
Любен Дилов-син от “Гергьовден” участва в общ телевизионен дебат. Той внесе смут сред останалите кандидати, които се кръстеха, благославяха и молеха Бог за закрила, като 3 пъти повтори ”Време е да се ядосаме!”
В собствения си вестник Негово Превъзходителство Петьо Блъсков се рекламира всяка седмица с по една страница, наречена  “Защо искам да стана кмет на София”. Той е съвсем по-малко щедър от варненеца Ангел Цонев и далеко по-щедър от самия Симеон с неговите 800 дни.

·               Някак между другото ДПС влезе в софийската надпревара за кмет с кандидатурата на Росен Владимиров. Може би това е правилно решение, защото каквото и да си говорим, етническите им представители са избираеми само в подходящите райони – Кърджалийско, Разградско, Шуменско, а София е най-малко изкушена да избере кмет на Доган. Ето какво казва Кемал Еюп, депутат в НС от Силистра: “Това е тест за нас като една либерална партия , която е в процес на разширяване и обхваща вече географски цялата страна. Включително и в София, за да видим софиянци как посрещат тази идея за разширяване на ДПС. Крайно време е да имаме съветници от листата на ДПС.”
В местните избори в София ДПС няма да има някакви забележими успехи, но ето статистиката за парламентарните избори. ДПС печели 2001 година 7,45%, 2005-а - 12,81% и 2009 – 14,14%.

·               Кемал Еюп го разбирам, той си защитава собствената партия. Но не разбирам червената Мария Пиргова чий го дири с хвалбите си за Ахмед Доган и ДПС в анализа си за местните избори, поместен във в.”Стандарт” от 23.10.2003 и наречен “Листата на ДПС – стратегия за нова София”. Аман от “топли връзки”!

·               Още един такъв – имам предвид гьотверен. Казва се Петър Иванов. Световно неизвестен до 10 ноември, а никак не е млад. Набори са с Минчо Минчев, националиста. “Набори” не само във възрастта, но и в котилото. “Дечица” на националсоциалистическото крило на ДС. Ще кажете: “в ДС няма национал-социалисти”. Нямаше и нямаше да има, ако не бе дошъл 10 ноември. После, пред лицето на общата опасност в името на амбициите си за световна роля, комунисти и национал-социалисти “се откриха” отново (отново след Сталин и Хитлер) и се обединиха. Минчо Минчев проби още на 3-я месец след ноември 1899-а по линията на ОКЗНИ (Общонародния Комитет за Защита на Националните Интереси). Петър Иванов разцъфна покрай другия националист Григор Велев от Хасково. Стана съосновател на Варненския университет и “професор” от неговата БАНИ (знаете тези истории), Беше “разпределен” във ВМРО на Красимир Каракачанов. 10 години стоя там и в 2001 година се прехвърли в НДСВ “заради симпатиите ми към Симеон Сакскобургготски”. В момента е конслултант по политическа реклама към НДСВ. Негова е идеята рекламните листовки за кандидатите на НДСВ да бъдат ароматизирани със специален парфюм с мирис на люляк, роза, момина сълза и латинки. По този начин резултатите от изборите щели да бъдат НДСВ – 17,4%, БСП – 16,4% и СДС – 14,3%.
Преписвам тези глупости от в.”24 часа” на 23.10.2003г. и допълвам, че след като НДСВ постигне 5-ти резултат на местните избори, този “професор” ще го напусне. За да облагородява със своите автентични миризми откровените нацисти в българския политически живот. А, и ще стане “академик”.
За днес дотук стига. Пиргови и Иванови ще бъдат активирани периодично от ДС, “да заздравяват фронтове” и занапред. Аз “ще ги осветявам” с полагащата им се подигравка.

·               В “синият” “вестник Дневник” някоя си Любима Йорданова е написала: “Изборната кампания като цяло закъсня и върви не особено интензивно. Изключение е движение “Гергьовден”, което обяви свой законопроект за София още през август, и ВМРО, което също започна отрано. Младото поколение политици налага друго темпо, а от теорията е известно, че който започне първи, той създава и правилата.”
Леле, какви глупости! Искам да кажа – мечти.

·               Също глупости, но от друг тип. Вестник”24 часа” е написал: Диляна Грозданова – дискретна ракета носител”. Ох! С тази пола 20 сантиметра над коляното, как “дискретна” бе, батковци?!

·               А Доньо Донев, карикатуристът на ДС (знаете и тази история) написал в “Монитор”: “Евтино си продаваме душата”.
Представяте ли си?! Ние! Не тия, които - за пари естествено, иначе щяха да членуват в БКП - донасят в ДС за колегите.

 

ЧЕТВЪРТИТЕ МЕСТНИ ИЗБОРИ – РЕЗУЛТАТИ

 

·               На първия тур (26 октомври 2003) се явиха 146 партии и коалиции за общо 263 кметски места. А кандидати бяха 2223 физически лица.
Броят на имащите право на глас българи е почти 7 милиона: 6 951 680. Като добавите около 15-17% под 18 години, които нямат право на глас излиза, че българите сме малко над 8 милиона. Колко могат да бъдат умрелите, т.е. неизчистените “мъртви души” в списъците? Едва ли повече от 50-60 хиляди. Все пак тази статистическа информация е публична и не е подвластна само на една-две политически сили, та да се лъже на ангро. Значи демографската криза за която ни проглушиха ушите червените, би трябвало да поставяме в кавички.
Този извод е нормално да бъде направен. Свободата на движение изобщо не означава смърт за нацията, а чудесна възможност за разселване на хората. Добавете и половинвековната забрана за напускане на социалистическия лагер – най-голямото щастие за три поколения беше да отидат до Москва за десет дни - и ще получите истинската картина: нищо страшно, нищо апокалиптично не се е случило в живота на българите след демократичните промени. Страшни и апокалиптични са само състоянието и перспективите пред социалистите. Те затова и пискат, че “народът загива”. Загивал – трънки. Пак разпростират собствената си съдба над всички останали хора.
Избирателната активност на първия тур е 47%.
- Социологическите агенции не познаха. Дори на следващия ден след първия тур – 27.10 понеделник, една претендираща за безпристрастност социоложка Боряна Димитрова написа в “Стандарт”: “Не очаквам  броят на гласувалите да надхвърли 40% от имащите право на глас. Това ще бъде най-ниската активност от 1990 година насам.”
(Да им имам
exit pol-a. Вятър я вее тая на червена кобила. Освен това обърнете внимание, че социоложката манипулира – активността на местните избори през 1990, не е заради тях, а заради избора на НС.)
Цветозар Томов, агенция “Скала”: “Забелязваме една тенденция към много дълбока политическа апатия. Стана ясно, че ако нямат някакъв особено силен мотив, избирателите не се стичат към урните. Те не вярват, че партиите могат да променят нещо  в техния личен живот. Защото дори в София, където имаше и интрига, и едно агресивно облъчване от страна на медиите, водещите кандидати събират под 9 на сто от гласовете на всички, имащи право на глас. Не изключвам, ако общото усещане за влошаване на живота, което ще се засили през зимните месеци, предизвика политическа криза през пролетта и лятото, която да доведе до предсрочни избори през следващата есен.”
(Написал и подписал Цветозар Томов, в деня 29.10, когато вече се знаеха резултатите от първия тур: Софиянски - 30%, Александров - 29% и Михайлова - 23%, Дилов-син 8%. Ако си спомните, че Цветозар има брат-близнак Красимир Томов, заместник главен редактор на Продевата Дума, може би ще познаете кои медии има предвид той под неадресираното обвинение: “агресивно облъчване от страна на медиите”.
А организацията “Гражданска инициатива за свободни и честни избори” ни съобщава своята прогноза чрез съобщение, което препечатва от Руската Информационна Агенция РИА Новости: “Управляващата партия на премиера Симеон Сакскобургготски може да получи едва 4%, което да доведе до предсрочни парламентарни избори.”
(НДСВ ще получи 7%. Предсрочни парламентарни избори няма да има.)
- Радиата Дарик и НЕТ пак заобиколиха медийния закон, който забранява съобщаването на междинни резултати преди края на изборния ден. Дарик през цялото време излъчваше песни, посветени на съответните кандидати – “Усмивката”, “О, соле мио”, “Брадва”, “Гергьовден” и “Вдигни очи”. НЕТ пък класираше електоралната подкрепа  посредством пет красавици: Червената шапчица, Синята фея, Внучката, Сладкишчето и Света София.

·               - На първи тур са избрани окончателно (с 50+1 гласа) 74 от всичките 263 кметове на общини. Т.е. 28%. И този резултат е нормален.
Кметовете “от раз” в по-големите градове са:
от БСП:  Варна (Кирил Йорданов), Стара Загора (Евгени Желев) Силистра (Иво Андонов) и Търговище (Красимир Мирев)
от СДС: Русе (Елеонора Николова)
от ДПС: Кърджали (Хасан Азис)
- На балотаж отиват:
В София Стефан Софиянски от ССД и Стоян Александров от БСП – разлика около 4600 гласа. Трета е Надежда Михайлова (СДС) с около 75 хиляди гласа, докато за Софиянски и за Александров са по около 100 хиляди. Следват Любен Дилов-син (25 хиляди общо), Васил Иванов-Лучано (НДСВ) – 20 хиляди “за”, Росен Владимиров (ДПС) – 3600 общо и Волен Сидеров с едва 1520 гласа.
(Не мога да пропусна обясненията на Надежда Михайлова: “Загубихме сражение, не битката” и на Лучано: “Гласуваха против мен за кмет, за да остана министър”. 
WOW! )
А Ахмед Доган каза: “ДПС ще подкрепи Стоян Александров на балотажа за столичен кмет.” – Очаквано! Някои вестници пък питат: “Може ли човек, когото наричат “малката секира”, да бъде кмет на София?” – Резонен въпрос.
Хората на Надежда Михайлова заявиха, че ще подкрепят Стефан Софиянски, “за да не идва БСП на власт”.
Любен Дилов-син: ”Трети сме в държавата!” - Лъже момчето. Колкото 3-ти в света са футболистите ни, толкова  от “Гергьовден са 3-ти. Трети са от СДС с 23%, а диловци са 4-ти със само 8%.
В Пловдив ще спорят Иван Чомаков от СДС (34%) и Захари Георгиев от БСП (28%) – разлика около 6000 гласа. Трета е Нина Чилова от НДСВ, далеко назад с 9%, а четвърти - Спас Гърневски, вече не от СДС, а независим, с 8% подкрепа.
В Бургас - Йоан Костадинов от БСП и Иван Витанов от НДСВ. Между тях има разлика от почти 12000 гласа и 21%.
В Благоевград червеният Лазар Причкапов води на независимия Радослав Тасков с около 6600 гласа.
В Плевен Найден Зеленогорски от СДС води на Христомир Дочев от БСП с малко над 6000 гласа и 15% разлика.
Най-малка е разликата в Ямбол – само 209 гласа делят двамата независими Кирил Тодоров и Николина Хаджигеоргиева.
Малко преди да бъде обявен краят на изборния ден, системните администратори на ЦИК засичат хиперактивност в официалния сайт на комисията. Броят на потребителите започва да расте неимоверно бързо. Компютърните спецове едва успяват да уловат адресите, подаващи заявки за теглене на информация. Информационният поток започва да задръства и блокира сайта. Контромите програми локализират веднага адреса на хиперактивния консуматор. Оказва се, че “нападението” идва от компютър, регистриран в мрежата на БАН. Персонифициран е конкретният хакер. 48-горишният Пенчо Маринов е старши научен сътрудник в Централната лаборатория към Академията и сътрудник на фирма “Деметра”, която кандидатства, но загуби конкурса за официален преброител на местните избори.

·               Вторият тур на изборите беше следващата неделя, на 2 ноември 2003 година. Избирателната активност е по-висока - 50,30%
Окончателно кметовете на общини, подкрепени от политически сили са:
51 от БСП (Варна, Стара Загора, Силистра и Търговище на първи тур. На втори тур областните градове Благоевград, Враца, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Добрич и Разград. По-интересните – Самоков, Ихтиман, Дряново, Павликени, Полски Тръмбеш, Елена, Бяла (Русенско), Две могили, Тетевен, Сухиндол, Сунгурларе, Айтос, Тополовград, Гоце Делчев, Дупница, Костинброд, Трън, Брегово, Созопол, Царево, Шабла.)
29 от ДПС (Голям град само един - Кърджали на първи тур. По-интересните: Гърмен, Джебел, Дулово, Белица, Исперих, Кубрат, Цар Калоян, Ардино, Крумовград, Момчилград, Рудозем, Якоруда)
12 от СДС (Голям град само Русе от първи тур. Други областни градове Велико Търново, Шумен, Перник, Плевен, Пловдив и Монтана. По-малки градове: Асеновград, Карлово, Девня, Чепеларе.
9 от НДСВ (Добрич, Кюстендил, Доспат, Етрополе, Лом, Стражица)
7 от БСД, 4 - БЗНС-НС, 3 - БДС „Радикали“ (но единия е Хасково), ССД – 3 (но София е единия град), БЗНС – 2, ВМРО-БНД, Зелена партия, Земеделски съюз, НДПС, Нова левица и Социалдемократи – по 1.
Останалите 137 кмета са независими. Отбелязвам футболиста Йордан Лечков в Сливен, Кирил Тодоров от Ямбол, Иван Ценов Видин.
(В общинските градове, чиито имена са подчертани, избраните кметове от съответната политическа сила ще имат проблеми в управлението на града, тъй като болшинството от общинските съветници са представители на друга политическа сила. А тъкмо общинските съветници правят валидни важните кметски решения.)

Специално за изборите в София. (Нали е столица, няма как.)
Гласували общо 457 735 столичани. От тях “за” Софиянски са 246 161, а “за” Александров – 211 574. Разлика: 34 587 гласа, което дава 7,56%  повече за Стефан Софиянски.
- Софиянски печели в 22 столични района от 24-те общо. (За сравнение на първи тур резултатът е 15:9 за Софиянски) “Червените” райони са “Изгрев” с 54,8% и “Младост” с 54,2%. Най-“син” е район “Средец” – 62,6% за Софиянски, следван от “Връбница” с 60,6%, “Възраждане” с 60,5% и “Кремиковци” – 60%.
- Резултатите за общинските съветници обаче са обърнати. Най-много общински съветници има БСП – 29%. СДС има 25%, ССД на Софиянски е трети с 23%. Следват “Гергьовден” с 12%, НДСВ със 8% и ДПС – 3%
- Няколко резултата на другите кандидат-кметове от София:
7.   Росен Владимиров – ДПС                                 4255 гласа
8.   Данаил Тафров – БДС Радикали                      1679
9.   Петьо Блъсков – Алианс за прогрес                  1524
10. Петър Гюзелев – Християнска коалиция           1208
11. Павел Кърлев – Съюз България                        1030
12. Александър Игов – БЗНС                                    837
13. Вени Марковски – БСДП                                      609

Нататък
Йоло Денев – Българска революционна младежка партия          187
Ганчо Хитров – Коалиция “София”                                              166
На следващите три страници са показани резултатите на местните избори 1995, 1999 и 2003 години. Ще можете сами да сравните в цветове доколко е вярно заглавието от в.”Монитор”, 27.10.2003: “България почервеня”.
                   

 

XT-5 карти 1995 и 1999

 

ХТ-5 карта 2003




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 473826
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930