Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2021 16:52 - НИЕ-553 Яхтеният скандал
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 1624 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

МАФИЯ?  РАЗДАВАНЕ НА ПАРИ?  ТОВА СА ПРИКАЗКИ ЗА МАСА

 

Това е казал ген.Любен Гоцев пред в.”24 часа” от 14.03.2003 в интервю на Ива Николова. (От цялата му биография, която Ива Николова дава в кратко резюме над интервюто, липсва факта, че генералът е първият официално оповестен парламентьор между БСП и Симеон II  - там на крака в Мадрид още в есента на 1990 година - вж. НИЕ-1. Няма и дума за вторнишките срещи в ресторант “Монтерей”, на които се обсъждат стратегията и текущите тактики на столетницата, а генералът е тамадата на масата. Що така бе, Иве?)
Знаете ли как старият наглец отрича раздаването на червените пари в черните куфарчета (което самата Нора Ананиева признава лично - вж. НИЕ-3)  - “Щеше ли ген.Чергиланов (първият тъст на Илия Павлов – бел. моя) днес да живее в оскъдица, ако службите (старите, на БКП – пак аз) бяха създали капиталистите? Ако навремето е разполагал с пари или ги е преразпределял, щеше да има и за себе си.”
Може би защото журналистката Николова не знае слуховете, че не Чергиланов е раздавал парите - той ги е пазил, а Андрей Луканов, тя не се задълбочава в тази удобна за генерала посока. Което го прави нахален и той започва да плаши: “Бъдете внимателни, господа капиталисти, да не потънат парите ви в България!”. Това може и да не е заплаха, а предупреждение, че ще дойде момент, когато партията ще поиска да се върнат раздадените пари.
Ох... Кой ял - ял. А който не е ял, ами да е ял, чувам да казват някои. Я, да видим! Илия Павлов вече е гръмнат - седмица преди интервюто, генералът ще умре неосъден, убеден, че му се е разминало, а на Ива предстои дълга кариера всред новите капиталисти с неясен произход на парите. Но дълговете към България ще връщат потомците им. Не ви се вярва? – Аз какво да направя? Освен да ви предупредя, за пореден път, че няма ни една приказка в света, която да завършва щастливо за злите герои. Не съм убеден, че разбирате какво ви казвам. Но това не е мой проблем, а ваш, виновни
- “Замесват “Кинтекс” в оръжеен скандал”, обидено пише някакъв страхливец (иначе защо да не се подпише) от редакцията на в.”Труд” от 6 януари 2003г. “След операция, продължила близо 2 години, федерални агенти разкрили план за мащабни доставки на автоматични оръжия за третия свят с фалшиви документи. Действително през 2000 година е имало такава сделка, потвърдиха от министерството на икономиката. Става въпрос за продажба на комплектовка на АК-47. Сделката била законово изрядна и “Кинтекс” е получила всички разрешения.”
Не се и съмняваме. Само си спомняме, че “Кинтекс” беше спомената и във връзка с покушението срещу папата през 1981-ва (вж. предната част за 2002-ра, тук). “Кинтекс” беше и е основен играч в производството на каптагон. Спомняме си колко убити има сред търговците на дрогата – все братя на Илия Павлов, предстоят убийства и сред оръжейните търговци. Ще четем нататък.
- 3 януари 2003, “Стандарт”: “Кредитори разпродават имущество на военния завод “Дунарит” в Русе. Освен натиска от страна на кредитори, над военния завод висят дългове към НОИ за неизплатени осигуровки на работниците. По последни данни задълженията на завода са 20 млн. лв, каза управителя Кръстьо Кръстев.”
Ако си спомняте, преди стотина страници споменах името на никому неизвестния (засега) Емилиян Гебрев и неговата жена Светлана Гебрева, която заляха с киселина на Горнобански път в София. Запомнете това име, а не на управителя Кръстев, защото след няколко години ще научите, че собственик на Дунарит е въпросният Емилиян Гебрев.
Кое? Какво? Айде, стига сме се занимавали с приказки за маса, нали, другарю Гоцев?
- 11 януари 2003. в.”24 часа”. Владислава Андреева ни съобщава, че “Кооперативната гъмза пресъхва след 94 години”. Става въпрос за най-старата лозаро-винарска кооперация “Гъмза Сухиндол”, която с решение на своя управителен съвет се отказва от кооперативния си характер и става “холдингова структура”. Какво ли означава това и каква е разликата с една обикновена приватизация? Зачитам се в материала да разбера. Научавам, че фалиралата изба се управлява от варненската групировка ТИМ, която я купила чрез своята банка ЦКБ, чийто собственик пък е “Химимпорт”. Гъмза от “Химимпорт”?? Научавам имената на Трифон Драгиев - шеф на избата и неговите син Димитър и брат Антим, които държали мажоритарния дял акции, и на собственика на ЦКБ и “Химимпорт” Иво Каменов. Констатирам, че липсва името на Благовест Сендов – председателят на Виденовото НС, шеф на Управителния съвет на “Ловико” (лозаро-винарски комплекс), който вече е посланик на България в Япония.
- След което решавам да ви опиша една снимка на известния Венци Димитров, който пред някакви микрофони е вдигнал дясната си ръка и сочи заканително с показалец нещо. Какво? – Намирам го в заглавието над снимката: “Изумен съм от Николай Василев. Недопустимо е вицепремиер да размахва пръст на съда, категоричен е Венцислав Димитров.”
- Венцислав Димитров, а не Валентин Димитров!
6.03.2003, в.”Новинар”: “Най-сетне дойде ред да се напише и нещо приятно във връзка с парното – освен че пролетта наближава, снощи шефът на софийската “Топлофикация” Валентин Димитров стана светска личност на годината. Вдъхновителят на приза Евгени Минчев казва за него: “Той е сред значимите хора в нашата икономика. Г-н Димитров е разбрал смисъла на светския живот – инвестира в него и извлича.”
Ох. Веднъж за това, че тази похвала от Минчев за Димитров, подписана от Ирина Гигова, е поместена на цяла страница, наречена “Те го познават отблизо”. Ох, ох. Бизнесменът “разбрал смисъла на светския живот – инвестиции и дивиденти”, е този, който след няколко години обществото ще нарече Вальо Топлото. А Евгени Минчев ще продължи да организира ежегодния Руски бал в салоните на Военния клуб.

 

ЯХТЕНИЯТ СКАНДАЛ

 

Точно 10 дни след като клуб “6 април” стана “Новото време”, на 18.04.2003г., в 11,10ч. на бул.”Цариградско шосе” бе взривен в движение бронираният “Мерцедес” на бизнесмена Иван Тодоров-Доктора. Този човек е почти непознат на широката публика. Ще разкажа за него, но след малко. Сега да погледнем историята на “една снимка на една яхта”
Според моят прочит на фактите, тази снимка е много по-важна от атентата срещу някакъв Доктор. Тя е от 26 май миналата 2002г. и е прибрана “за когато потрябва”. За да бъде извадена днес! Защо днес?
Снимката е от борда на яхта, наета от Спас Русев, която е в пристанището на Монако, заради състезание от “Формула 1”. На нея се виждат финансовият министър Милен Велчев и транспортният министър Пламен Петров със съпругите си, жената и дъщерята на Спас Русев и съпругата на Мирослав Севлиевски. Самият Севлиевски снима. Нищо лошо, нали. Но има още една снимка. (Снимки? Самият главен секретар на МВР Бойко Борисов твърди в интервю пред БНР на 20.04 2003: “Имаме СНИМКИ на политици с бандити”). Тази втора снимка беше показана във вестниците, но бързо прибрана, защото не е толкова представителна. На нея, вместо жените и децата, се виждат двамата министри, водачът на “Новото време” и Доктора как плющат карти на палубата на яхтата в залива на Монако. Това вече е КОМПРОМАТ СРЕЩУ водача на “Новото време” Мирослав Севлиевски. (В пресата пишат - по друг повод, нали: “Симеон се кара на депутатите си.) И СРЕЩУ МИНИСТРИТЕ с които той си другарува.
Колко е сериозна работата, преценявайте сами. Според мен Доктора е взривен (Днес неуспешно, утре - февруари 2006 – успешно), защото той е уличената документално връзка между “бандити и политици”. Ще последва подаване на оставка на Бойко Борисов като главен секретар на МВР – ще разкажа за нея след малко, оставки в правителството – по-нататък... Ще последват още неща. Тук искам да запиша само едно, което е най-предположително:
Първият мандат на Симеон Сакскобургготски се свързва с добри надежди за бъдещето на България. Вторият  (2005-2008) – не, и то главно, защото той влезе в труднообяснима за един истински монарх колаборация с комунистите. Най-естественият отговор на въпроса Защо? е: “Заради някакъв компромат от който би го било много срам”. Според мен, Симеон започна видимо “да кляка” пред Първанов (БСП) именно след “яхтения скандал”. Но това е само предположение. Което ми се е сторило, обаче може и да не е така.
Което впрочем няма никакво значение. Защото Симеон се съгласи да управлява в триумвират с комунистите и техните турски слуги в ДС. Без да уведоми нас, българите, че ще го прави! ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА тези три партии ще са “капо” - доказано досега във времето - поне три мандата след приключване на триумвирата в 2008.
За да приключа със снимката, която причини убийството на Доктора, ми остава само да напиша кой е Спас Русев:
Новобогаташ от Източна Европа с неясен бизнес, пишат вестниците. Някои от тях твърдят, че е започнал като личен шофьор на Симеон
II и цитират по този повод думите на една популярна песен “Шофьорите са като ято”. Съгласен съм, и като прибавим към тях сервитьорите, личните бодигардове и секретарките, предлагам да спрем и да се огледаме колко от новобогаташите отговарят на това наблюдение. Май всичките, а? А отговорът на въпроса “Защо такива, а не други?”, е много прост: Защото те, точно те, дори повече от съпругите, децата и деловите партньори, знаят всичко за тайния живот на хората, раздаващи куфарчетата с парите.
Само ще спомена дребните бизнеси на Спас Русев след 2000 година – издаване на полуеротични списания от рода на сп.”Егоист”, ресторант със същото име, меценат на разни модерно мислещи художници и други такива. Но: Той става собственик на ФК “Левски” София (2010) – “отбора на народа”, придобива софийският хотел Radisson (2012) – срещу Народното събрание и поради това любимо място за срещи и похапвания на депутатите. В края на 2015г. е избран за купувач на БТК и тогава става ясно, че Русев вече е собственик на телекомуникационния оператор чрез регистрираната в Люксембург компания "Вива телеком", която Русев контролира, вероятно в партньорство с руската финансова група ВТБ. Представители на ВТБ в България са братята Милен и Георги Велчеви. (С техните биографии сте запознати покрай старта на царските работи и влиянието на “юпитата” от Западна Европа в управлението на страната.)
Русев не обича да говори за това, както и за началото на 90-те години, в което работи в Агенцията за чуждестранна помощ и медийни публикации го свързват с времето на злоупотреби в институцията. Иначе роденият на 4 юни 1954 г. в Перник, работи като възпитател в интернат в радомирското с. Гълъбник, а според други биографични справки и като организатор на концерти и други развлекателни събития. От 1991 г. живее в Лондон.

Преминавам към атентата срещу Иван Тодоров-Доктора:
Официално се съобщава, че взривът – около 1 кг тротил, е бил поставен в бронирания “Мерцедес” на Доктора под седалката на пътника до шофьора. Той обикновено там седял, но във фаталния ден решил да се размени с личния си шофьор Йордан Пасков, “да покара малко”, и това спасило живота му, докато тялото на Пасков, возещ се като пътник, е разкъсано буквално на части. Самият Иван Тодоров се отървава с леки наранявания и след два дни вече е жив и здрав за показания пред следствието.

·               За да си спестя мои разсъждения по онова, което следва да опиша, и да улесня вашите изводи, ще разкажа за миналото на Иван Тодоров.
Роден е в Димитровград през декември 1964 година. Викат му Доктора, тъй като започнал да учи ветеринарна медицина в Стара Загора, но я зарязал. Може би защото му пречела да върти чейндж търговията в града. Междувременно обаче вече е станал приятел с Константин Тренчев, който е от Стара Загора. Това било точно по времето на създаване на КТ “Подкрепа”, но вместо да се увлече по синдикална дейност и перспектива да стане политик, Доктора зарязва и тази работа. През 1991-1992 създава силова групировка в Хасковско, която се занимавала с наркотрафик, като използвала старите канали на ДС и Кинтекс в региона. Така се запознава с Денис Тюркмен, Милослав Кръстев и Ахмед Кайли. Денис Тюркмен е грузинец и бивш офицер от КГБ, зет на Големия Фатик. Знаете кой е големия Фатик вече – синът на най-известния търговец на оръжие и каптагон по Татово време Исмет Шабан. Който след смъртта на баща си е осиновен от бай Павел Найденов, бащата на Илия Павлов. Денис Тюркмен контролира каналите за износ на злато и сребро от България. Заради тази му дейност е експулсиран от България през март 2001 година заедно с още един грузинец и двама руснаци. Единият от руснаците е Владимир Тутберидзе, бивш мъж на Светлана Шаренкова – шефката на комитета за “дружба с Русия”, и 20 години по-късно - тоже. Милослав Кръстев е син на бивш служител на Кинтекс. Открива първото казино у нас, в Свиленград през 1998г. Ахмед Кайли му е авер. Загива в автомобилна катастрофа през декември 1996-а. Покрай тази група от 4-ма е намесен Иван Христов-Ченгето, бивш служител в РДВР-Хасково), за който се твърди, че е един от най-близките хора на несебърския наркобос Митьо Очите.
Пак през тази 1996-а е звездният час на Доктора. Той вече е станал най-големият контрабандист на цигари в България. Когато през Капитан Андреево изнася наведнъж 22-а ТИР-а с конфискувани от полицията нелегални цигари. Но сделката се издънва, следва дело срещу неизвестен извършител и толкоз. Доктора емигрира в Монако. Нашите власти, сини тогава, правят опит да го арестуват, но... Доктора започва да прави отчисления за други покровители и идва въпросната 2002 година.  
На 18.04.2003 случайността го спаси от смъртта. На 22.02.2006 обаче Иван Тодоров-Доктора ще бъде показно разстрелян с 13 куршума посред бял ден на ул.Чeрвeнa cтeнa в cтoличния кв. "Лoзeнeц".

·               Ще оставя настрана подробностите по атентата – колко е мощна бомбата, къде е поставена и кога, с GSM ли е задействана, случайно ли Доктора е карал колата вместо личния му шофьор и т.н. Продължава да ме тормози въпроса за евентуалната връзка между групата на Севлиевски и Кошлуков – “Новото време” и извадената снимка от Монако. Пак да повторя: Снимката на яхтата е правена през май 2002 година, но става известна на вестниците цяла година по-късно. Защо бе, джанъм?
Разсъждаваме. Тя на практика е чудесно доказателство срещу Милен Велчев, Пламен Петров, Мирослав Севлиевки... със сигурност и срещу други царски министри и депутати. Не е предназначена да шантажира бандита Иван Тодоров, нали. Притежателят на снимката имаше през отминалата година повече от достатъчно поводи да я извади. (Спомнете си, че атаките срещу Симеон и неговия кабинет не са вчера, а още от първия ден на неговото създаване. Че и преди това.) Защо не го направи по-рано? Мисля си, че ако за повод бъдат сочени влизането на България в НАТО и ЕС или участието на страната в иракската война, това са наивни предположения. Да се твърди, че икономическите показатели на нашата държава се влошават напоследък много рязко, това също е несериозно – икономиката бележи напредък, а социалното положение на гражданите е по-добро от миналогодишните. Или поне равно на тях. Какво друго остава? Ами, притежанието на властта! На Властта, която носи приходи (приходите винаги са финансови) на упражняващите я. Приходи, както официални, така също, и не по-малко, от сенчестите структури.
И ето дойде време да сложа последното парченце от пъзела. В последните 2-3 месеца новото “Ново време” (нека си служим с това частно определение) иска да отнеме властта на Симеон
II. Която, особено след войната срещу Саддам, придобива по-осезаема външнополитическа подкрепа. Властта в лицето на Симеон, няма как да не знае за тези мераци. И къде би могла да удари най-качествено “Новото време”? – в спонсорите й, естествено. В спонсорите, един от които е потомственият (в смисъла на дългогодишен служител на ДС) бандит Иван Тодоров! Това се получава от логическото следване на събитията. Ако снимката, снимките, се тълкуват като използвани за заплаха срещу щракнатите на портрета.
Ако снимките се тълкуват като използвани за защита на щракнатите на портрета, т.е. те са били притежание на Доктора и поликлиниката бандити около него, които той е пазил за краен случай, тогава КАКЪВ е този “краен случай”, възникнал в последните 1-2 месеца? Създаването на групата за натиск срещу Симеон “Новото време” не може да бъде такъв случай. Ще излезе тогава, че Доктора е прост човек – защо ще бяга при “врага”, когато неговите хора аха-аха да влязат в “крепостта”?! Да са поискали нещо непосилно за него, баш в този момент? Например да убие Симеон? – Едва ли. Няма логика. Или поне има по-малко логика от случая “Снимката като заплаха”.
Още едно размишление, подкрепящо първата моя хипотеза. Ако могъщият противник на “Новото време”, ги е предупредил много-много да не шават, а те не са го послушали, много е логично компрометиращите ги снимки да бъдат подхвърлени в общественото пространство. Как, чрез пращане по пощата? – Смешно! Има един по-мощен способ, който е и официално документираният в случая. Поставяш снимките в колата на Доктора, после взрива (или обратното) и чакаш разследващите органи на МВР, в частност ген. Бойко Борисов, да ги намерят.
Спирам дотук с предположенията. (Без да съм обсъждал каква би била ролята на Спас Русев. Защото неговата съдба ще върви нагоре, за разлика от съдбите на другите яхтени участници, които тръгват надолу в следващите години.)
Ще ви представя цитатно две групи събития. Първо, официалният доклад на правителството за случая и свързаната с него реакция на Бойко Борисов, който хвърли оставка. И второ, мненията на останалите, жадуващи оставката на Симеон
II, политически сили.

·               По случая МВР излезе с официален доклад, подписан от м-р Георги Петканов. Цитирам в.”168 часа” от 25.04.2003, макар същата информация да я има във всички вестници.
“Докладът започва да се пише в събота (19.04, аз. Атентатът е на 18.04) и изготвянето му продължава 3 дни до късно вечерта в понеделник. Той е писан от експерти по контрабандата и наркотиците, а оформянето му е станало от шефа на КИАД в НСБОП. Високият му натруфен стил не допаднал на вътрешният министър Георги Петканов. “Трябваше да се напише на литературен български” – обясни Петканов почти еднодневното закъснение на документа. В доклада на основата на оперативна полицейска информация са описани основните играчи  на престъпния свят у нас. Това са формирования – приемници на старите ВИС и СИК, както и една новоизгряваща групировка от Североизточна България. (Да не би да има грешка? Югоизточна България? – аз) Описана са йерархията в тях, схемите по които те натрупват финансови средства и връзките на поръчители, изпълнители и жертви на поредицата бомбени атентати в страната. Докладът е в обем около 16 страници. Листовете хартия са придружени от 11 или 12 снимки, на които са запечатани  срещи на трима министри от правителството (3-ма? – аз), депутати и магистрати с хора от престъпния свят. Част от снимките са открити при обиска във финансова-брокерската къща “Амигос-3” на столичната улица Кракра и са собственост на взривения Иван Тодоров-Доктора. В доклада професионалното ръководство на МВР прави три предложения за промени в законодателството, които биха улеснили работата срещу хора от организираната престъпност. Никое от тези предложения не влезе в доклада, представен от Петканов. “Те трябва да се обсъдят и прецизират” – поясни Петканов.”
В.”Стандарт” също от 25.05.2003, точно една седмица след екшъна “Цариградско шосе”, пише: “Генералска оставка разтресе държавата навръх Разпети петък. Главният секретар долетя от Москва в 10,50ч. След като бе подложен на кръстосан разпит от журналистите за прословутия доклад на МВР за връзките на политици с мафията, той веднага влезе в кабинета на премиера. Срещата на Борисов със Симеон Сакскобургготски продължи до 13 часа. “Оставете ме, няма да коментирам нищо”, заяви на излизане Борисов. Близо час след това радиостанциите гръмнаха с новината, че генералът е подал оставка. В 15,25ч. говорителят на кабинета Димитър Цонев огласи, че има депозирана оставка на Бойко Борисов. Министър-председателят повика главния секретар направо от летище София, обясни Цонев. Премиерът оценява по достойнство жеста на ген.Борисов и ще вземе решение по оставката, след като получи още информация и обмисли ситуацията, допълни говорителят. Вътрешният министър Георги Петканов остана изненадан от новината за оставката. Около 14 часа МВР-шефът заяви, че не се е виждал с генерала и не е получавал оставка от него. Правосъдният министър Антон Станков научил от медиите за оставката на ген.Бойко Борисов. “Не знам нищо повече за нея. Нещо трябваше да се случи, в този смисъл не съм изненадан. Трябваше да има някакво развитие, нагнети се огромно напрежение”, каза той.”
Разбрахте ли нещо? Аз – не.
На 1 май вестниците съобщават, че “към 10 часа вчера премиерът е извикал в кабинета си генерала и му връчил царско писмо с което го уведомява, че не приема оставката му. Премиерът е решил еднолично казуса, тъй като оставката е била адресирана персонално до него и затова не е била заведена  в деловодството на Министерския съвет”.
Борисов оттегли оставката си. Засега! За медиите е дал следното изявление: “Нямам нищо лично към Милен Велчев, Пламен Петров и Мирослав Севлиевски. Каквото има в службите, е докладвано на премиера. Счетох за достойно, ако съм загубил вярата му, да си подам оставката на неговото бюро. С премиера се разбрахме, че трябва да остана и да довършим това, което сме започнали с колегите.”
Знаете ли, ще прескоча рейтингите на социологическите агенции. Но ще добавя нещо, което премълчах по-миналата година в края й - за Бойко Борисов и трагедията в дискотека “Индиго”:
“Той плака заедно с почернените майки в ужасната нощ “Индиго”. И през сълзи им каза: “Ако търсите виновен, кажете, че съм аз.” (цитатът е от ”Стандарт”).

·               Ще ви представя мнението на редица политически лидери, изказали се по повод оставката на Борисов. Дано чрез техните реакции се ориентирате сами кому е изгодно такова развитие на ситуацията:
Огнян Герджиков, председател на НС: “Това, че има снимки на яхта, не е достатъчен факт, за да се изпитват съмнения. Не съм запознат с мотивите на Борисов да се оттегли от поста си.”
Константин Пенчев, зам.председател на ПГ на НДСВ: “Решението на премиера Симеон Сакскобургготски да не приеме оставката на генерал Бойко Борисов е по-разумен изход. Ако има някакви недоразумения, те да се изгладят и работата да продължи.”
Никола Николов, от НИЕ: “Приветствам решението на премиера да не приеме оставката на Бойко Борисов. Трябва да се даде възможност на главния секретар на МВР да развива по-мащабно своята дейност.”
Румяна Георгиева, депутат в НДСВ от групата “Новото време”: “В правомощията на министър-председателя е той да прецени, защото пред него е подадена тази оставка с всичките мотиви. Лично аз обаче считам, че след като премиерът е преценил така, трябва да каже мотивите си. Обществото трябва да знае цялата истина, както за доклада, така и за мотивите на тази оставка. Ако има наистина хора, които трябва по някакъв начин да понесат отговорността – да я понесат. Фактът, че премиерът не прие оставката на генерала, означава, че той не омаловажава това, което се съдържа в доклада на МВР.”
Сергей Станишев, лидер на БСП: “Не съм изненадан от това, че оставката на ген.Бойко Борисов не е приета. Още при подаването й казах, че ако Симеон Сакскобургготски я приеме, това ще е политическа грешка, тъй като Бойко Борисов е един от стълбовете на общественото съзнание.”
Михаил Миков, депутат от БСП: “Шумът около доклада на МВР и оставката на ген. Бойко Борисов само ще намалят противоречията в правителството и НДСВ, но няма да ги решат. Нещата оттук насетне ще продължат да гангренясват, противоречията ще останат. Това е някаква форма само на скъсяване на противоречията, но не и тяхното решаване.”
Румен Петков, зам.председател на БСП: “Никой не е застрахован да попадне в такава среда, затова е много важно държавата в лицето на МВР да определи своето отношение към тези т.нар. субекти от подземния свят. Не може да се очаква всеки в българското общество да може да има ясни критерии и познаваемост, за да каже кой е от подземния свят и кой не.”
Татяна Дончева, депутат от БСП: “Яхтената снимка май е блъф, но тримата (Велчев, Петров и Севлиевски) се хванаха.”
Георги Петканов, вътрешен министър: към опозицията в лицето на Димитър Абаджиев от СДС - “Не бързайте да ми искате оставката.”
Мехмед Дикме, земеделски министър: “Практически е възможно всеки да бъде сниман с някой, когото не познава. Особено като се има предвид, че министрите са публични личности. Допускам, че Милен Велчев е подложен на натиск, тъй като финансовото министерство е настъпило крупни икономически интереси. В този момент хората трябва да застанат зад Милен Велчев, защото, ако народът не подкрепи управниците си, организираната престъпност все повече ще се налага.”
Мирослава Янова,
MBMD: “Симеон запази достойнството на Бойко Борисов за разлика от Костов, който унижи Богомил Бонев.”
Димитър Цонев, говорител на премиера: “При всички случаи отговорността за доклада трябва да поеме Петканов, защото той е човекът, който го е предоставил. Препоръчително е министрите да внимават с контактите си. Друг е въпросът, когато отидеш на коктейл, да имаш кадрова справка на всички присъстващи и тяхното досие, това е абсурдно. Ако се образува проверка, има практика по света съответният министър да излезе в отпуск или да освободи поста си. Такава проверка все още няма.”

·                За да завърша – временно! – този случай с яхтата в Монако, който Пламен Панайотов и ПГ на НДСВ нe обсъждат, защото няма информация, ще ви запозная с изявленията на още няколко, които все още нямат информация за информацията.
- Интервюта в края на май 2003 година:
С министър Милен Велчев:
Въпрос: В пресата пише, че сте един от двамата министри на снимката с Доктора. Вярно ли е?
Отговор: Такава снимка не съм виждал и никой не ме е уведомявал, че съм с човек с такова име.
В.: Били ли сте на яхта в Монако?
О.: Бях. Със семейството си и приятели, в чийто кръг не влиза Иван Тодоров. Не познавам такова лице.
В.: Ще подадете ли оставка, ако се докажат ваши контакти с подземния свят?
О.: Нямам никакви причини да подавам оставка. Не се боя от компроматите и не очаквам да свършат. Ако те спрат, значи сигурно не си върша работата, както трябва.
С шефа на “Новото време” Мирослав Севлиевски: “Аз имам снимка с папата, но това не значи, че съм католик. Чист съм пред съвестта си и бъдещето ще го покаже. И понеже вярвам, че съм в компроматна война, от днес нататък ще бъда много пестелив в думите си. И ще спечеля войната. А иначе “Новото време” винаги е имало проблеми със старото време.”
И с неговия заместник Емил Кошлуков:
“Те са навсякъде. И никъде. Те ни наблюдават. Искат да знаят всичко. Свикнали са да контролират всичко. Заплашват ни. Но не могат без нас. Нуждаят се от нашата енергия, от нашите жизнени сокове... Затова ни отглеждат. Това е светът на Мутрицата – свят, в който мутри в костюми, мутри с имунитет плетат своите паяжини и се стремят да препарират всичко живо, всичко спонтанно, ново, чисто. Новото време е пробив –
system error в света им. Новото време е работилница за идеи, фабрика за успешни практики, които могат да гарантират разделение на властите и баланс на правомощията. Новото време е ресурс за свобода. Но и за отговорност. А ако не сте готови да понесете отговорността на свободата, то тогава настанете се удобно, не мислете и се пригответе за презареждане – ще си инсталират най-новата версия на мита за силната ръка. Скоро ще повярвате.”
Точно над тези думи на Емил Кошлуков (“Труд”, 26.05.2003) има интервю на Валентина Петкова с Пламен Орешарски в качеството му на кандидат-кмет на столицата от коалицията СДС. Наречено е “Управлявам не само пари”. Там чета: “На столичани ще дам модерно и почтено управление. Без полулизъм и празни обещания. Ще създам условия на всички хора с идеи да ги реализират и ще осигуря социална защита на онези мои съграждани, които по разбираеми причини не са икономически активни. Няма да увелича рязко и несимволично доходите. Няма да раздавам безплатни кредити, защото това го правят банките. Ще се срещна с жителите на всички столични квартали. За да се запозная с проблемите им. Едва след това ще завърша моята програма и ще я обявя през септември.”
От реализираната! програма на Времето: Само след месец-два Орешарски ще се срещне с първия по богатство мафиот-българин Васил Божков (той беше втори, ама първия – Илия Павлов, го застреляха в сърцето със снайпер), вместо със съгражданите си, които “по разбираеми причини...”, нали. Този факт преля изведнъж търпението на СДС в лицето на Надежда Михайлова, която повдигна опашката на Пламен и духна под нея. За това след малко.
Какво направи Тоз поборник срещу МУтрицата? След 10 години – 2013 година, стана премиер на правителството на БСП, което Сергей Станишев и Лютфи Местан вмъкнаха между кабинетите Борисов-2 и Борисов-3 (за това в НИЕ-8). Въпреки че! последните думи му думи в споменатото интервю са:
“Мой основен опонент е кандидатът на БСП.”
А Емил Кошлуков ли? Той след 6-7 години като един истински и последователен МУтричар ще ... четете в НИЕ-9.
- Интервю на Ива Николова с Иван Тодоров-Доктора от 25.04.2003, вестникът е “24 часа”:
Въпрос: Каква е тази яхта, на която сте се срещнали с министри и депутати?
Отговор: На яхта съм бил. Но никога не съм бил на яхта с тези хора.
В.: Но нали има снимки с тези хора и вас?
О.: В моята чанта такива снимки нямаше и никога не е имало. Аз също има голям интерес да видя тези снимки, негативите, фотоапарата, с който са направени.
В.: Имате ли информация какво са намерили полицаите в колата ви?
О.: Имам чрез адвоката си протокол за намерените в колата вещи, в който не са описани снимки. Има описани документи, телефони, ключове, часовник.
В.: Бизнесът ви законен ли е?
О.: Да, абсолютно.
В.: И никога не сте били залавяни в нарушения?
О.: Ако бях залавян, в момента това щеше да е на първите страници на вестниците. И аз съм обект на покушение точно защото работя законно.
- Интервю (Мария Николаева и Надя Чолакова) с Косьо Самоковеца от 25.04.2003, от същия вестник:  “Аз наркобос? Търгувам с картофи.”
Да, с картофи! По-точно с картофено пюре! В началото на август 2003 МВР ще разкрие нарколаборатория в едно пловдивско село, залавяйки 3 т. боливийски кокаин, минали през нашата граница като картофено пюре.
Отбелязвам, че и двамата невинни, ще бъдат екзекутирани – Доктора след 34 месеца, а Самоковеца само след 7 - “точно защото работят законно”. Кавичките показват, че иронизирам.
Не зная дали има връзка – В.”Труд” от 25.4.2003г. съобщава, че “полицията е Солун разби български канал за трафик на наркотици, чийто бос е от Сандански”. Въпреки, че имало 5-ма задържани, споменато е само едно име – на скандално известния в България Васил Маникатов. Този няма да го застрелят, ще го осъдят на 20 години затвор, който дали ще го лежи, ще следим нататък в годините на управление на ГЕРБ.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 474143
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930