Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2021 16:55 - НИЕ-552 Защо ги слушаме какво ни казват
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 244 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ЗАЩО ГИ СЛУШАМЕ КАКВО НИ КАЗВАТ?

 

·               4.04.2003, в.”Сега”, Марта Радева: “Зад ударите срещу Ирак стои една обществена система, чиито решения и поведение би трябвало да се базират върху исконните християнски ценности, от които е проникната западноевропейската и американската цивилизации. Но политиците, вкл. и Буш, охотно си служат с християнска риторика. И както дяволът чете Евангелието, от лицемерните уста се сипят библейски формули и аналогии, зад фасадата се крият откровено безбожните материалистични и цинични подбуди на “новите кръстоносци”. От десетилетия самозвани “христолюбци” гощават Арабския свят с отровни плодове, които фарисейски се опитват да пробутат за квинесенцията на своята религия. Мразят (в името на любовта), убиват (в името на живота), воюват (в името на мира). И последствията не закъсняват: терористичните атаки на онези, които не разполагат с големите пари и с мощните оръжия на своите противници, които не са имали възможността да се докоснат до високата култура и образованието на своите западни връстници (защото за двайсетгодишния си живот в своите ”ембаргови страни” не са видели нищо друго, освен глад, мизерия, войни), но в чиито души са покълнали семената на омразата, посети от техните “бели братя”. Независимо кога ще бъде краят на тази абсурдна война и какъв ще е изходът от нея, християнският свят вече я е изгубил. И вкупом с останалите трийсет от “антииракската коалиция” негативите й ще понесе и България.”
(Авторката Марта Радева е представена като учителка по български език в Провадия и една от организаторките на гражданско движение ”Не на войната”.)
- 8.04.2003. в.”24 часа”, Драгомир Драганов: “Гладна кокошка просо сънува. Комай нищо друго не ми идва на ум, когато чета в “24 часа” за плановете и мераците български, свързани с евентуалното ни участие в следвоенното възстановяване на Ирак. Изобщо не се съмнявам, че някой ще пие студена вода от каскадите “Въча” и “Белмекен”. Силно обаче се съмнявам, че това ще бъдат американци или иракчани”
(Тези разсъждения на професора по история в СУ са надсловени “Джакпотът от войната и мокрите сънища на теляците.”)
- Защо тогава при такива учители като горните трябва да се учудваме на размишленията на децата ни? Представям ви “Детски мисли” по въпроса “Кой лъже най-много в България?”, намерени в “168 часа”  (28.03). Отделен въпрос е дали в закона нямаше текст, който забранява деца да се въвличат в политически игри?!
- Валентин Калпачков, 10 годишен: Стефан Софиянски. Говори едно, а прави съвсем друго. Постоянно лъже, че ще построи градинки около блоковете, за да има къде да играем. Другите политици лъжат малко в сравнение с него.
- Илияна Ивайлова – 10 год.: “Цар Симеон, защото каза, че за 800 дни ще оправи държавата, а нищо не направи. Освен това майките и татковците също ни излъгаха, че ще ни заведат на зелено училище, а никъде не отидохме.
- Стефан Стефанов – 10 години: Всички хора лъжат много, защото искат да спечелят пари. И аз дори понякога лъжа мама, когато искам да играя по-дълго.
- Ади Бошнякова, 11 год.: Премиерът. Уж било “ново време”, пък никакво ново време не дойде, само ни качват цените. Дригите политици не остават по-назад по лъжи. Всички са един дол дренки.
- Костадин Стаменов, 14 годишен: Симеон Сакскобургготски, защото обеща за 800 дни да оправи България. Иначе и обикновените хора послъгват, ама чак такива големи лъжи не бях чувал.
А помните ли. имаше една самотна майка Йорданка Слабакова, която през 1993г. по време на гладната стачка на Едвин Сугарев срещу Желю Желев, бе обявила гладна стачка в защита на президента Желев. В.”24 часа днес твърди, че тя на митинг в София срещу войната в Ирак е държала плакат “Аз съм със Саддам!”

·               16.04.2003, в.”Сега”, Пламен Кулински: “Всички прогнози в началото на войната,когато иракските сили оказваха решителна съпротива на съюзническите войски, бяха за продължителни и кървави бойни действия. За три седмици обаче Ирак клекна и обърка плановете на Пентагона. Ама как така, нали Джордж Буш поиска 75 милиарда доларз за тази военна кампания? Досега не са изхарчени и половината... Така и така парите са отпуснати целево, защо да не се усвоят? Така САЩ глътнаха Ирак и зинаха за Сирия.” (?...? – аз)
- Журналистът Иван Иванов от “168 часа: “Да гледаш войната днес е забавно, модерно, интересно и дори желателно. Така ще бъдеш надлежно информиран от първа ръка и можеш да станеш център на вниманието в някой бар с реплики от сорта: “Видяхте ли по
CNN как застреляха онзи тип?” Сега всички чакаме с нетърпение войските да влязат в Багдад, защото тогава се очаква по телевизията да дават улични боеве. А престрелките са доста по-забавни от кръженето на хеликоптери или дори изстрелване на ракети.”
- Румяна Георгиева, другата участничка в тройка с Иван Иванов: “Туризмът направо не може да диша без военни бази. Колкото повече са те, толкова повече летовници и зимовници ще дойдат в България. И всяка ще е атракция, без които не може чужденецът. Например – да го убият. Но върхът на емоцията може да бъде катапултът. Мястото му е запазено за първия човек на “Дондуков” 1. Сяда той и машината го изстрелва там, откъдето е дошъл. Останалите сами ще го последват.”
(А човекът от “Дондуков” 2 – Първанов, къде е в репортажа? Румянка не пита. Не казва дори, той ще последва ли “останалите”?)
- Николай Големанов, 31.03.2003, в.”Труд”: “Коварният гардероб на иракчаните. От Басра
CNN бе съобщила за едно безобразие – иракчани нахлузили US униформи и стреляли по населението, за да компрометират съюзниците. Който повярвал – повярвал. Абе, няма ред. Морски пехотинец, цитиран от BBC в петък, рекъл: Омръзна ми да стрелят по мен от всички посоки. Просто искам да си ида в къщи.”
- Христо Карастоянов-Дядото: “Светът ври и кипи в най-мощните антивоенни демонстрации от времето, когато разполагаха пършингите, само в България – цяла седмица тишина.” – Датата на това “откритие” дядово е 31 март 2003. Глупав лъжец. Че и го знае. Но нали трябва да пусне малко жълто в чужди гащи. Вижте къде: “Не съм чул някой театрален спектакъл да е бил предхождан от някаква дума за започналата война, от някакъв жест поне. А уж можехме да играем кърваво хоро по “Раковска”... Обаче онова беше за държавни субсидии, за осигурени заплати, а какви са ни на нас иракските деца, дето ги осакатяват с хирургическа точност всякакви умни, “микровълнови” и обеднени бомби и ракети? Какво ни дреме за дворците на Шехерезада, които вече се превръщат в руини?”
Дъртак, а лъже така! Как ли е лъгал като е бил млад по Тошово време?! Заплакал за иракските деца и за Шехерезада, а всъщност в смъртна опасност са майките и бащите им, впрегнати в жив щит да пазят страхливия задник на неговия Саддам.
Извинявайте, мои читатели! Не можах да се сдържа. А и защо трябва да се сдържаме пред такава нагла арогантност?!
- Споменавайки Шехерезада и дворците й, няма как да пропусна на Комарницки брат му – Анри Кулев. Имам предвид брат по интереси. Този брат Кулев работи в друга фирма “24 часа”. На една негова карикатура от 28 март 2003-а виждаме летящата баба Яга с метлата, която е насочвана от един янки на палубата на американския самолетоносач: “Ти ще удариш по “1001 нощ”, сочи й той.

·               Александър Лилов, известният, пред “Труд” от 14.03.2003г.: “Войната в Ирак беше първата локална война с глобални последици. Еднополюсен или многополюсен свят – това е въпросът. Сегашната администрация на САЩ форсира първия процес и му придаде неприемлив за света имперски характер...”
От 1991г. Лилов е ръководител на Центъра за стратегически изследвания към Висшия Съвет на БСП. А е толкова далече от разбирането на днешния свят. Вашият свят, Лилов, искаше и още иска да бъде еднополюсен – Как беше? “Два свята, единият е излишен!” Именно Новият свят, Лилов, иска, и ще го постигне, да стане многополюсен. По пистата му бягат много държави с различни интереси, състезават се помежду си, ритат се по кокалчетата, но нито един от тях не предполага унищожението на Другия. Обаче изхвърля от Състезанието тирани и убийци като Саддам Хюсеин, Бин Ладен, Муамар Кадафи, Кимчен-уни, Дънсяо-пини, Путинци и други Мадурци... В този смисъл иракската война не е първата – локална с глобални последици. Нито последната.
Уф! И наричат Лилов Стратега.. Стратегическа е само първата му грешка. Бяга в посока обратна на истинския финал. И после що комунизмът нямал никакви победи? Че как ще има при такива стратегически грешки...
- Мирослав Севлиевски, 31.03.2003, вестник ”Труд”: “У нас, както навсякъде по света, почти всеобщото неодобрение към военното решение на международните проблеми е естествено и логично. Искрено се стремя да подхождам непредубедено и към аргументите на нашите политически противници в парламента. Да се реагира бързо и разумно в ситуация като днешната, не е лесно. Имаме пред очите си една разединена Европа. Лидерите на държави, които за нас до вчера буквално са били символи на понятието”евроатлантизъм” и “евроатлантически ценности”, сега се разминават в Брюксел, без да се поздравяват. ...”
- 7.04.2003, в.”24 часа”, Владимир Титов, посланик на Русия у нас: “Действията на антииракската коалиция са сериозна грешка. Войната можеше и трябваше да бъде избегната. Дипломатическите усилия не се провалиха. Те бяха провалени.”

·               Накрая на тази глава ще разкажа за скандала “Панайот Ляков – Елена Йончева”

Сигурно ви е направило впечатление при описанието на последните часове на войната, премеждията на група журналисти, отседнали в центъра на Багдад в хотел “Палестина”, сред тях и наша Елена Йончева. Те са били в този хотел още от началото на войната, не са потърсили там временно убежище. За Елена Йончева например беше указан и номера на етажа – 11-ти, където е била нейната стая. Тъкмо пред хотел “Палестина” министърът на информацията на Ирак направи последно изявление на 6 април - когато над двореца на Републиката в Багдад вече се развяваше американското знаме. Още същата вечер журналистите тръгнали да се изтеглят от хотела, но се наложило да се върнат, защото на улицата разгневени иракчани без малко да ги линчуват. Спасили ги американски войници и ги върнали.
Този епизод развълнувал депутатът от СДС Панайот Ляков, който обвини (на 8-ми април) журналистката Елена Йончева, че отразява войната в Ирак едностранно и така обслужва позицията на БСП. (Вярно, та дрънка, както се казва.) Обаче това са комунисти бе, братя! Те не позволяват да ги разискват. Даже биха убили критиците си, правили са го.
В.”24 часа” от 11.04.2003г., на страницата си, наречена “Странни работи”, е дал правото на някой си Александър Дайнов да напише: “Потресен съм! Не мога да го повярвам! Български представител, някой си Панайот Ляков, си позволи да постави под въпрос престоя и работата на колежката Елена Йончева като кореспондент на БНТ в Багдад. Този Ляков поставя въпроса за “едностранчивостта” на кореспонденциите й. Обяснявам не за него, защото е безсмислено, а за другите читатели на вестника, че един военен кореспондент не може да бъде едновременно от двете страни на фронта. Той пише за нещата, които стават от страната, от която е самият той. Имам предложение до лидерката на СДС уважаваната от мен г-жа Надежда Михайлова: Г-жо Михайлова изгонете моментално от своята парламентарна група нищожеството Панайот Ляков. Не искам като си мисля за СДС, да си представям Ляков, а като му чуя името, да си представям СДС.”
Какво ще кажете, а? Този глупак изобщо не отрича, че Йончева е отразявала позицията на убиеца Саддам в качеството й на официален кореспондент на БНТ, която пък е телевизията на страна-членка на анти- иракската коалиция. Но ако някой Ляков отразява своя, друга, различна позиция, той е нищожество, което моментално трябва да... бъде убито?! Знаете ли, че Александър Дайнов е дългогодишен кореспондент на БТА от времето на НРБ, и то не къде да е, а в Лондон? Там се е родил и неговият син Евгений Дайнов – синия шаман на Костовото СДС.
Щях да отмина комунистическите пристрастия на тези нищожества Дайнови-Йончеви (Бащата на Елена Йончева е същия по професия като Александър Дайнов, само дето е работил в полза на комунистическа България в Брюксел, а не в Лондон). Нямаше да припомням какви ги плещи синът Евгений и дъщерята Елена. Обаче само след по-малко от десет години тези “сини” (разбира се, че в кавички) ще се нарекат “градска десница” и ще се обединят със “селската левица” от БКП/БСП, за да образуват единен работническо-селски фронт срещу демократична България. Онези българи, които не четат, не помнят, не искат да се обременяват с “глупости”, ще бъдат изненадани, много изненадани. Защо?

 

АТИПИЧНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА АТИПИЧНИЯ СИМЕОН

 

Това заглавие е взаимствано от статията на Мария Стойкова във в.”Сега” от 20.03.2003г. Подреждането на фактите и техния анализ са мои.
Най-напред да започна с цитираната статия на журналистката Мария Стойкова. Тя просто и безпардонно лъже. Написала: “Българите разбрахме, че подкрепяме американския удар по Ирак в 20,30ч от БНТ вторник (18.03 - мое уточнение). С нас са още 29 държави. Плюс още 15, пожелали засега анонимност. Кой ни го каза? Може би президентът? Може би премиерът? Може би външният ни министър? Каза ни го агенция Франс прес, пред която говорил американският външен министър Колин Пауъл.”
Върнете се десетина страници назад, тук, в главата “Шок и ужас под Царевец”, където вече съм представил сухия материал за войната в Ирак и нашия български принос в нея. От нея ще си припомните, че още на 7 февруари 2003г. Парламентът даде разрешение България да участва във военна операция срещу Ирак, За това гласуваха 165 депутати от НДСВ, ОДС и ДПС, 43-а от Коалиция за България се въздържаха, заедно с 5-мата жълти от групата около Стела Банкова и Елка Анастасова. Може би “журналистката” Стойкова има предвид кога са започнали действителните военни действия в Ирак – в 4,35ч. сутринта на същия този 20 март, когато е писала статията си. Но тогава възниква въпрос защо се прави на улава? На коя/кои политически сили симпатизира? Гледайки резултатите от вота в Народното Събрание на 7.02.2003, тази не може да е от НДСВ, ОДС и ДПС.Иначе да да знае за даденото разрешение за участие във войната. Остава да е от “червените” в БСП. Има и косвени доказателства за това. Посочих ги: тя нагло и безпардонно лъже. Но четем нататък в статията:

“Когато започваше войната в Косово, дори страшилището Костов не си помисли да пренебрегне опозиционните лидери – поне ги попита за мнението им. Откакто си имаме консенсусен премиер, той не се съветва с никого в държавата. Дори ключови министри в кабинета не знаели какво става. Това не е клюка, а истина.”
Че Мария Стойкова ненавижда премиера Симеон, не е изненада. Но вижте: тя предпочита пред него, дори “страшилището” Костов?! Това е поредното доказателство, че “автентично десните” ВЕЧЕ СА В СЪЮЗ с истинските леви.

Нататък, когато четете какво се случва с “атипичните” правителство и Симеон, сравнявайте датите на публикациите с основните дати на развитието на войната в Ирак. А, и запомняйте кои са ги писали, и къде.
- Карикатура на Борис Димовски в “Стандарт”, 15.03.2003: Една баба е седнала на трикрако столче, до нея две връзки зелен лук. Над главата й 2 снайпера стрелят. Отдолу пише: “Звук на пазарна икономика”.
- “Виновните за провалените интереси на България моментално да подават оставка. Така зам.шефката на СДС Екатерина Михайлова коментира решението на Висшия Административен Съд, което обявява за незаконно решението на кабинета за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 година.” И “Правителството е длъжно да отвори отново глава “Енергетика”, смята депутатът от БСП Любен Корнезов.” – пише “24 часа” от 30 март 2003.
- Познатата Зина Соколова от в.”168 часа” пише уверено: “Някой трябва да обясни на нашите управляващи, че не могат да пренебрегват Върховният административен съд. Така де, нали се правим, че сме правова държава.”
Наистина някой трябва да обясни на тази, че вътрешните закони на страните-членки на ЕС са хармонизирани с препоръките на ЕС, т.е. не са над тях. Нормално е това за един съюз.
 - А Петя Тодорова от същия часовик написала с големи букви “Премиерът недовиждал, четял с огромна лупа.” На следващата страница специалистът Жанет Панова – очен лекар в 22 ДКЦ, София, пояснява: “Слабото зрение води до депресии и желание за самоубийство”. (Знаете ли какво означава съкращението ДКЦ? О, не само Диагностично Консултативен Център, но и “Докторе, Каква ти е Цената?”)
- В.”Сега”, 7.04.2003: “Бившият енергиен шеф Никита Шеваршидзе твърди, като един от създателите на енергийна стратегия на учени от БАН за бъдещите 7 години, че “токът става 6 пъти по-скъп след 2006 година.”
Да, да, цитирам точно: 6 пъти?! Последно: от 1 юли 2003г. той ще поскъпне с 11%. Значи вероятно за 6 години с по 11%, поскъпването ще е 66%, а не 6 пъти. Вероятно Шеваршидзе и учените от БАН са объркали проценти и пъти. (След години един ще ги нарече “феодални старци”.)
- Един ден преди това – на 29.03.2003, Желязко Христов  от КНСБ и Константин Тренчев от КТ “Подкрепа” обявиха едновременно, че синдикатите започват ефективна стачка. За щастие не общонационална, а само във фабриките на “Булгартабак”. Защо? Преговорите за продажба на холдинга “Булкартабак”, вървят неуспешни още от средата на мандата на правителството на Иван Костов, но сега да не би да са се изострили във връзка с международното положение.
Тъй като нещата в “Булгартабак” не се случиха по вкуса на синдикатите, 15 дни по-късно те прехвърлиха своите искания в БДЖ – “Влаковете може да спрат, ако... “ каза д-р Желязко Христов.
Понеже е във връзка, цитирам вестника “24 часа” от 29.03.2003: “Голата истина. Две трети от членовете на синдикатите избягаха. От един милион и половина  през 1996г., след 7 години – през 2006, те са останали само 450 хиляди. От тях 320 000 са в КНСБ, а около 75 000 – КТ Подкрепа”
- Не знам дали е във връзка, но да го запиша: Рок радиото “Тангра” става спортно и ще се нарича “Гонг”. Затова рокмузикантите протестират пред паметника на Стефан Стамболов (?) в градинката пред “Кристал” с лозунги “Да спасим рока в ефир”.
Голата истина:  в ефира ни само чалгата е повече от рока.
- “Като гражданин на България очаквам на 6 април премиерът Симеон Сакскобургготски да се извини за онова, което каза на 6 април 2001г. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев.” И “Станишев явно е много наивен, ако очаква премиерът да се извини, но може би извинението е единственото нещо, което Сакскобургготски може да направи. Това заяви пък за вестника зам.шефът на СДС Емануил Димитров.” – така пише ”Труд” на 31.03.2003.
Всичко това във в.”168 часа” е наречено “Шок и ужас в НДСВ за 6 април” и е подписано удобно с “екип на 168 часа”.
А другият часови вестник “24 часа” го е надсловил “Симеон ще докара БСП на власт”. И не го е подписал.
Пък в.”Сега” пише: “Пловдивската организация на СДС вчера пусна в небето 800 жълти балона, с което отбеляза годишнината от речта на премиера Симеон Сакскобургготски от 6 април 2001г. На площада пред общината на Пловдив седесарите докараха и три магарета.  На едното от тях стоеше надписът: “Експрес за Мадрид”. Зам.шефът на СДС Пламен Орешарски призова присъстващите на митинга да помълчат, защото 6 април бил “най-тъжният ден в най-новата ни история.”
- 6.04.2003, в.”24 часа”: “78-годишният Насо Петров от с.Борино се оплакал на леви депутати, че си е потрошил телевизора, докато постоянно давали как “царят и Надежда Михайлова лъжели народа”. Бай Насо е работил 31 години в мините и нямал пари за нов. “Решихме в парламентарната група да съберем пари и да му купим”, каза Емилия Масларова.”
(Учуден съм как е възможно да си работил цял живот в мините и да нямаш пари да си купиш един телевизор. Нали миньорите бяха галените чеда на БКП – така разправят днес из БСП.
И още: Писал съм, но вие дали сте запомнили? Весела Лечева и нейния съпруг Манол Велев си купиха преди 3-4 години няколко декара от вилната зона на село Борино и построиха там една малка почивна станция за приятели. Може би на тях се е оплакал бай Насо, та да стигне толкова бързо директно до ушите на г-жа Масларова. А възможно е да е сработил “друг канал”: Бъдещият председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който ще замести Ахмед Доган начело на ДПС, е роден в село Борино.)
- 8.04.2003: “Учредихме дискусионен клуб “Новото време” в рамките на парламентарната група на НДСВ”, обяви царският депутат Мирослав Севлиевски.  Това е бившият клуб “6 април” - ако си спомняте миналата 2002 година. Ето всичките стари и нови имена: Мирослав Севлиевски, Емил Кошлуков, Ралица Агайн, Борислав Цеков, Лиляна Кръстева, Димитър Ламбовски, Христо Механдов, Петя Божикова, Румяна Георгиева, Юлиана Дончева, Явор Милушев, Господин Чонков, Мима Ненкова, Светлин Белчинов, Пламен Моллов, Алеко Кюркчиев, Илчо Дуганов, Величко Клингов, Марина Дикова, Йордан Памуков, Гадар Хачикян и Христо Георгиев.
22-ма! А вътре няма онези 6 + 4 депутати от НИЕ (10.02.2003). Няма я и депутатката на българските жени Весела Драганова, която заяви на 20.03.2003, че сваля доверието си от НДСВ. Аз ще изчакам някакво време да се понаместят нещата и тогава ще проследя съдбата на всичките тези депутати в бъдещото НС (2005-2009). По-скоро кой къде ще бъде командирован от Началника в следващите години.
(Не се подвеждайте да мислите, че Началника е Симеон
II. Той ще бъде в голямата политика и през следващите 4 години, докато тези, всички до един, ще гледат новия парламент отвънка.)
Отбелязвам думите на втория от НИЕ Емил Кошлуков: “НДСВ не е партия, а секта”. Намерих ги във в.”Сега” от 7.04.2003.
Какво става с Камен Влахов питате. От в.”168 часа” (18.03.2003) научаваме, че празнува рожден ден. Кой подред – тайна. Но затова пък има много снимки кои са му били на гости в бюфета на Парламента. Най-голямата е наречена “Камен Влахов показа новото си гадже – някаква водеща в някаква телевизия, казвала се Ваня Манолова. Коя подред също е тайна. Но вестникът съобщава, че на купона присъствали “синовете от първия му брак”. “Премиерът обаче не се появил да почете рожденика. Въпреки, че обещал.” Пък “Вежди Рашидов и семейство Божидар и Люлина Абрашеви наблягали на мезетата”.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 470249
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930