Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2020 18:28 - НИЕ-540 Късното лято на 2002 година
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

АНАЛИЗИ И СЛУЧКИ ОТ КЪСНОТО ЛЯТО НА 2002 ГОДИНА

 

Продължавам да “обличам” с факти година 2002-ра (в скобите – аз)
- Анализ във в.”24 часа”,17 септември, Юрий Асланов (Станишев):
“Политическите послания, с които започна новият сезон, по стил и образни средства съживиха спомена за революционната 1989г. (Какво страхотно глупаво начало! “2002 година била повторение на 1989-та”?! В кое ъгълче на светлата си комунистическа душа е бръкнал този, за да извади този... извод?) Основните дебати в България отново са представени като борба между комунизма и демокрацията. Някои изказвания  минаха границата на добрия тон, но такива бяха повечето публикации в началото на прехода. Един поет се възмути по специфичен начин от “На всеки километър”, друг поет внезапно напусна ръководството на СДС, обявявайки политиката му за паркетна и съглашателска. На терена изгряха образите на бившия президент и на столичния кмет, които в почти съвпадащи формулировки изразиха тревога от комунистическата реставрация. Срещата на БСП с най-организирания отряд на десния спектър – бизнесклуб “Възраждане”, без логична причина стана повод за антикомунистическа истерия. (Неверни твърдения, защитавани с лъжлива аргументация. Знаете ли например, че председател на “десния” клуб  “Възраждане“ до вчера беше Емил Кюлев, а от днес е Васил Божков?)
И за да стане комунистическата манджа по-така, Юрий Асланов е разрешил на редакцията на в.”24 часа” да я гарнира с един фотоколаж, неподписан разбира се, на който виждаме как ученика Сергей Станишев пише нещо на чина си, а Учителят Ленин над него със загрижен вид поправя написаното. Колажът е наречен “Крачка назад - две напред”. Ако разберете какво иска да каже брат му на ученика, престанете да се чешете... по тила.
- Да не би пък, а... - В.”Дума”, 21 август, една карикатура на Ивайло Цветков: На огъня къкри манджа в един голям казан. На него пише ВЛАСТ. Готвачът, който не прилича в лице на никой от познатите играчи, е хванал една голяма солница, на която пише БСП, и се чуди: “Да сложа ли малко сол? Да не я пресоля...” - Да не би това да е “крачката назад” след която ще последват “две напред”?
- Анализ във в.”Капитал”, 6 септември, Румяна Бъчварова:
“Версиите за това как ще се развият събитията през новия политически сезон в момента са противоположни. Напук на последните събития управляващите твърдят, че властта е стабилна и ще продължи да бъде такава и през следващите месеци. Техните опоненти очакват обратното – нарастване на социалното напрежение и дестабилизиране на правителството през есента.”
Тези думи на социоложката Румяна Бъчварова от агенция Линкс са илюстрирани графично с “резултатите от проучването, възложено на агенцията от в.”Капитал” през месец август 2002 година”. Да погледнем отговорите на въпроса “Как очаквате да работи правителството през втората си година?”: както досега – 46%;  по-добре от сега - 23%; по-зле от сега – 24% и 7% не могат да преценят. (Версиите Бъчварови не се потвърждават от резултатите. Защо?)
Мене ли питате? Отговарям с една публикация от 13 март 2015г. на сайта standartnews.com: “Историята не съобщава как вицепремиерът, вече министър на вътрешните работи и дясна ръка на Бойко Борисов, Румяна Бъчварова е успяла да пробие плътния кръг журналисти, който я обгражда, и да се захване със социологията. Ще започнем с наскоро отишлия си от този свят неин баща, легендата в професията Генчо Бъчваров. Роден в Шипка, тръгнал от дописничеството във вестник "Средношколско знаме", преминал през всички нива на вестникарството, той оглавява едно от най-авторитетните за времето си родно издание "Отечествен фронт". Боряна, другата дъщеря на Генчо, завършва журналистика и работи в най-големите столични вестници. Омъжва се за свой колега, Стоян Сираков, днес гл.редактор на в. "Новинар". Румяна има двама наследници, които тръгват по пътя на дядо си: Лора Филева завършва право и работи като журналист във вестник "Дневник", а брат й Антон Филев от малък се увлича по спортната тематика. Името му често се среща под статии във вестник "Тема Спорт". Баща им Орлин Филев е социолог като майка им, бил е заместник главен редактор на в." Стандарт", шеф на публицистиката в БНТ, а сега работи в сферата на туризма.”
(Сега ще започнете ли да се съгласявате с мен, че Бойко Борисов стъпва в следите на Симеон Сакскобургготски? Дали е за хубаво или за лошо - ако продължавате да ме питате - отговарям: Още не знам! Но моето мнение не е важно, защото съм роден “в египетско робство”. И съм достатъчно разсъдлив, за да си го признавам.)
- В два последователни броя на в.”Труд” от 21-ви и 22-ри август срещаме два анализа по една и съща тема - Андрей Райчев “Нужна ни е нова ДС” и Димитър Иванов-Гестапото “Нужна е спецслужба за защита на държавността”.

Андрей Райчев: “Всеки ден нашите политици са зависими от някакви пари под масата. Това са лидерите на БСП, включително българският президент, лидерите на СДС, включително бившият ни външен министър, лидерите на НДСВ, включително премиерът. У нас, когато спечелиш изборите, ти вече си в мълчалив сговор с организираната престъпност. Може нищо да не си обещавал. Но как ще удариш този, който ти е дал кинтите преди това? (Дотук добре. Има и самокритика.) Нужна е една нова ДС, която би попречила на срастването на сенчестия бизнес с партиите. (Първо невярно твърдение: че старата ДС е пречила на БКП да харчи безконтролно парите на държавата. Освен, ако демагогът Райчев твърди това, защото тогава не е имало “бизнес”, а е имало само пари на гражданите.) Новата бъдеща ДС трябва да е звено от 250-300 души с извънредни пълномощия. Над тях да има и строг парламентарен контрол. Защото тези хора могат да се окажат оръдие на който и да е министър-председател  в разчистването на сметки. (Второ невярно твърдени, но аз ще продължа с моите въпроси и отговори: Ние и сега имаме ръководен орган с извънредни пълномощия – Народното събрание, и то се избира на преки избори! Ако над него има едни други още толкова хора, които да го контролират, и които не се избират, а се назначават от Някой, какъв е смисълът от Парламент? На този въпрос Райчев отговаря така:) Колкото и тъжно да звучи, в новата ДС трябва да бъдат интегрирани чужденци. (Представяте ли си каква би била реакцията на Райчевци, ако това се случи официално? – “Срам! Позор! Смърт! Продаваме суверенитета си! Това даже при Живков не е било!”)”
Долни гадни демагози. Образцови комунисти! Ех, как да не се размечтая исканото от Райчев да се сбъдне, дори само за това неговите хора да му вземат Блексирамата и любовницата... Не става от мен евреин, роден съм с белега на египетското робство. Но поне не съм продажник като Андрей Райчев и следващия.

Димитър Иванов по прякор Гестапото: “Връщане към ДС у нас не може да има. Необходима е обаче специална служба за защита на държавността от престъпни посегателства. Преди години с група специалисти по проблемите на сигурността разработихме проект за създаване на Дирекция за борба с организираната престъпност и корупцията. Дадохме го и на правителството на Жан Виденов, и на следващото на Иван Костов. Политиците, институциите и партиите могат да помагат на това звено, но чрез съответните правозащитни органи. А не пряко да се опитват да се месят. И тук вече е огромната роля на хора като Бойко Борисов  и главния прокурор Никола Филчев. Много разчитам, че те ще направят силен тандем. Тогава структурите под тях ще поставят престъпността под контрол.”
Гледайки развитието на държавата през следващите години имам предимството да отбележа две истини – За Никола Филчев вече никой не си спомня, даже предложилият го за главен прокурор Иван Костов е по-популярен. А срещу Бойко Борисов ще скочат всички – изначалните БСП-та и присъдружните й НПО-та, после всички “автентично десни”, самият Иванов-Гестапото, накрая и президентът, комуто самият Бойко Борисов ще помогне да стане такъв. За Румен Радев говоря. 

- Анализ във в.”Стандарт”,2.08., Васил Гарнизов: “39-ото Народно събрание се обрече на кратък живот. То прекара първите си 3-4 медени месеца в бавно и несимволично взаимно опознаване между членовете на парламентарната група на мнозинството. Междувременно колективният разум на българина, настроен добронамерено и снизходително, очакваше периода на запознанства в групата на НДСВ (Ето пак. Само в тази ПГ ли?) да роди знакови решения, които да стимулират растежа и благополучието. Тя пък от своя страна очакваше същото от своя политически ръководител и духовен наставник, който до края на годината единствено сколаса да им спусне един стабилизационен бюджет. Паралелно и доста несистематично продължиха новите занимания в бъдеще време, застилащи пътя ни към НАТО И ЕС...”
Тия Гарнизови за нищо не стават с тази си злобна нещастност.
Иначе длъжностите им впечатляват – Гарнизов напр. беше главен секретар на М-вото на регионалното развитие при Иван Костов. Още член  и говорител на Програмния съвет на БНТ (1996-1998) заедно с – забележете! – Тончо Жечев, Вера Мутафчиева, Теди Москов и Владо Даверов. Ако помните имена и факти - все отбор юнаци.

СЛУЧКИ – споменати и неспоменати в анализите
Разбира се, че са твърде много за малкото страници, които мога да им отделя тук. Не твърдя, че тези, които следват описани по-надолу, са най-важните, но такъв е моят избор.
- “Взривяват старите панелни блокове”, алармират вестниците. Били строени по времето на социализма, а имали 60-80 години живот. Имам едно наблюдение, което няма да оформям като въпрос: До ВЧЕРА Социализмът ни се представяше като вечен, а жилищата, които неговата държава ни предоставяше за живеене, ДНЕС научаваме, че не само не били вечни, но и “умирали” за едно поколение. И още нещо се нуждае от пояснение ДНЕС: “В Германия например панелките са общински, докато у нас са частна собственост.” – Вярно, бе!
Следват подробностите. “Близо 2 милиона български граждани може да останат без жилища в следващите десетилетия”, пише в “Труд”. Това число, разделено на 3 за три-членно семейство, дава между 600 и 700 хиляди, а на 4 за 4-членно семейство – 500 хиляди панелни апартамента. Вероятно това обяснява вестникарските разминавания и надписвания, разбира се, в броя на “панелките”, нуждаещи се от спешен ремонт. Според в.”Труд”: “Спешен ремонт за 750 000 панелки”. Според в.”Стандарт”: “Над 400 000 апартамента, строени преди 1990г., се нуждаят от ремонт”. Добре, няма да ровя повече! Само ще добавя официалните данни: Към този момент в България има 787 000 панелки. 96,6% от жилищата у нас са частна собственост
А отбелязах тази “новина”, защото тя бележи старта на една мащабна бъдеща офанзива в следващите 20-тина години, наречена “саниране на старите блокове”.

- “Нова верига магазини “Всичко за един лев” започна да “залива” страната”, обръща внимание вестник ”Дума”. Вестник ”24 часа” обяснява ситуацията така: “Повечето им собственици са гърци и арменци. Стоката си внасят директно от производители в Гърция, Китай, Испания, Германия, и Португалия. Купуват на едро, продават на дребно. Пазарна икономика и отворен пазар.”
По-склонен съм да се съглася с обяснението на часовия вестник, а не с това на партийния червен вестник, който обяснява този “феномен”, с това, че “половин България е бедна”.

- Опасно лято в къмпингите на юг, пише “24 часа”. Има се предвид не жаркото слънце, а протестите на собственици на земя, на които общините не връщали земите, а откривали къмпинги върху тях. Проблемът е нов, само погледнат откъм времето на Тодор Живков. Иначе е вечен, колкото е вечна една държава в преход като нашата. Но аз обърнах внимание върху него не заради същността му, а заради снимката   на Николай Дончев към цитирания материал – две хубавици дават пресконференция някъде. Под нея пише: “Евгения Генчева (вдясно) и Валентина Колева обясняват, че спорът може да се реши само в културен диалог в рамките на закона.”
Евгения Генчева е Евгения Банева, бъдещата съпруга (втора) на собственика на приватизационния фонд АКБ “Форест” Николай Банев. Сещате ли се за него? Забравих дали съм ви информирал, че Люба Кулезич, сакъ приятелка на Явор Дачков, е първа братовчедка на Николай Банев. По женска линия. Затова, ако се повтарям, извинявайте. 
- Пак “24 часа” ни информира, че до 15 дни НДСВ ще има свой вестник (16 май 2002): “Екипът, техниката и рекламната тарифа са готови, обяви вчера журналистът от в.”Стандарт” (?? – аз) Евгени Петров. По покана на лидерите на младежкото НДСВ Дилян Пеевски и Росен Дичев (Галя Дичева?) той прави тематична и графична концепция на изданието. Цветелина Узунова, правителствената пресдиректорка  не била сигурна в успеха му.”
Кой крив, кой прав, но позна Цветелина Узунова. Такъв вестник на НДСВ не беше създаден. Партията НДСВ “умря”, но самият Евгени Петров е жив - имам предвид, че създаде свой проспериращ електронен сайт. По тематика някакъв мешан ляво-десен, но определено не е царски.

- “Не мечтайте за Пратера. Не събирайте пари за Дисниленд. Отидете в “Софияленд”. Най-големият увеселителен парк в Югоизточна Европа отвори врати вчера.”  В.“Стандарт”, 21.09.2002 продължава: “Комплексът ще  работи 365 дни в годината, 7 дни в седмицата, 14 часа на ден. Разположен е върху 35 декара площ на бул.Н.Вапцаров в горната му част към квартал Хладилника. Той беше открит от Соломон Паси. Лудият купон водеха Николай Кънчев и Гала.”
След 10 години Пратера и Дисниленд още продължаваха да работят, но “Софияленд” беше съборен. Някой хареса 35-те му декара площ и на тяхно място бе построена частна болница с чуждестранно участие. Ако търсите утешение в името на децата, да ви кажа, че в болница”Токуда” има родилно отделение.

- Две малки клюки от един известен луд – по негови лични признания. Тони Филипов се казва, има седмична рубрика в ”Монитор”, наречена “Из делниците на един луд”.
“На 97 години починал един от босовете на мафията Джо Бонано. А Костов си има внуче – Иванчо. Да му е живо и здраво. Дано го възпитат правилно, че те гените се предават през поколение.”
Тодор Колев пък си имал частен дрегер, купил го от Германия. Преди да се качи на колата, надувал мундщука. И взимал такси. До сега само веднъж му показал под 0,5 промила. Ама още бил в гаранция.”
Ох, да знаете какви още тъпи злоботии има при този луд. Същински Слави Трифонов, умножен по 0,9. Ама аз имам други задачи...
- Има още много дребни новини. Поредната за периода. Преписана е в.”Сега”, 27.08.2002: “Неделя привечер. Директорът на Народния театър “Иван Вазов” Пламен Масларов мъкне малко скеле в градинката пред царския дворец. Десетина мургави сънародници тъкмо са привършили с уборката на района, насядали са и го гледат с интерес как се поти. Млад мъж върви с безжичен микрофон в ръка и от време на време му вика: “О-па!” – пробва звука. Гардове на “Егида” диплят въженца около 1200 стола. Наоколо са разлепени рекламни плакати – бели с червена петолъчка и с многобройни надписи: “До края на света...!” Има и пуканки по левче. Площадът е “Александър Батенберг”, бивш “9-ти септември”. Градинката е всъщност не “пред Двореца”, а точно там, където бе мавзолеят на Георги Димитров. Всички знаят – ще прожектират легендарния ”На всеки километър”  - хубав български екшън от края на 60-те.”
Не знаете кой е Пламен Масларов? Пак аз ще трябва да попълвам пропуските. Майка му е била много близо до най-първия човек в партията и държавата Тодор Живков, секретарка му е била. Самият Масларов пък го раздавал бохем, като Любен Дилов-син. И по същите причини – че бил от червената аристокрация - му се е разминавало. Само дето се пропил и умира от тази болест през 2010г. на 60 години. В Мрежата има описание на неговия кръг от приятели по чашка и жени. Давам имената, без да ги разделям на две категории и да обяснявам “и”-тата: Павел Васев и Алис Крайчева, Константин Обрешков и сестрата на червения Ламбо Росица Данаилова, сините композиторът Стефан Димитров и певицата Богдана Карадочева...
Само да довърша дописката на в.”Сега”: “Вместо бате Сергей   (Аз се вмъквам: Ламбо, който е на море в момента)  на прожекцията на открито дойде Сергей Станишев.”

- Цяло лято вестниците “24 часа” и “168 часа” рекламират новата лотарийна игра на М-тел “Играй и спечели”. Идеята е компютърно да се генерират 25 милиона десетцифрени числа по структурата на ЕГН-тата – първите 6 цифри са година-месец-ден на раждане, а останалите 4 цифри са произволни. Всеки ден се теглят 50 печеливши числа и се публикуват във вестника. Ако някое от тях съвпада с вашето ЕГН трябва само да се обадите в радио “Сити”, откъдето ще изпратят техен представител, който да провери дали наистина това е вашето ЕГН. Ако щастливецът е малолетен, наградата вземат родителите или настойниците му. Дребните награди – безплатен ваучер за 30 лева на Мобилтел, микровълнова печка, както и маркови дрехи на Бенетон за 500 лв. Няколкото по-едри – почивка за двама в Пампорово, Нова Година в курорта Марбея или в Анталия.
Чудесно, нали? За 30 лева или комплект дрехи “втора употреба” доброволно продаваш ЕГН-то си. А че чрез него друг може да извърши куп далавери за твоя сметка, кой да се сети. После Демокрацията и Симеончо – виновни?!
Защо намесих Симеон в играта? – В.”Монитор”, 3.07.2002 публикува голяма статия на Волен Сидеров, наречена “Демагогията, с която ни колонизират”. В нея не се говори за играта с ЕГН-тата, а за “неизгодни сделки на Милен Велчев и Кирил Преславски, които превръщат България в колония”. Ни повече, ни по-малко.

- За училищното образование. В печата срещам еретични до скоро мисли от рода на: “На образованието продължава да се гледа като  на абстрактна ценност. Учебните програми не се преценяват с практическа ефективност, а през въображаеми ценности, останали от Възраждането”; “Сегашните ученици са неграмотни, защото в новото училище учителят няма право да бие”; “Двойките са заради стрес”; “Неграмотността отдавна вече не е етнически проблем, а социален проблем”; “Обществото отказва да разбере, че качеството на образованието определя бъдещето му в  в следващите години”; “Проблемът не е в липсата на средства, а в нашето  нежелание да инвестираме в образованието”; “По-същественият дебат е как да се употребяват информационните технологии в училище, а не дали децата ни да учат “Аз съм българче”; “Учителите са най-консервативно настроените хора в българското общество. На практика от едни духовни водачи на нацията, те са се превърнали не даже в чиновници, а в хрантутници на държавата.”. А един дванадесетокласник заявява направо: ”По информатика това, че работим на “Правец 16”  е по-малък проблем от това, че ни занимават с DOS.” – няма да коментирам.
- “Издателят на списание “Егоист” и създател на българския “Плейбой” Мартин Захариев навърши 35 години. Да почетат рожденика бяха дошли подуправителят на БНБ Мартин Заимов, Димитър Цонев, Радина Червенова и Константин Каменаров, Ники Кънчев, Радосвет Радев, Найо Тицин, Чочо Попйорданов.” – в.”Капитал”, 6.07.2002.
- 27.07.2002, в.”Уикенд”: “На столичния басейн “Виктория” се състоя промоцията на Мишо Шамара и Ванко 1. Въпреки лошото време те изпълниха две парчета от новия си албум – “Всички палавници” и “Все още съм замесен”. Въпреки, че купонът беше достатъчно мокър, няколко девойки се престрашиха да скочат в басейна. След това Шамара и Ванко 1 се постараха да ги измъкнат от ледената вода.”
През септември Мишо Шамара откри собствена рап-кръчма във Велико Търново. Защо точно в този хубав град ли? – Питайте кмета, митрополита му, гражданите на Асенова махала или пък студентите от надвисналия отгоре й Великотърновски Университет.
- Жълтият “Монитор”, без да се подпише естествено, написал за другия жълт свой събрат: “Колкото и кръгли маси да се провеждат у нас на тема проблемите на българската журналистика, те няма да имат ефект. Защото вестникарският монопол на WAZ в България е превърнал вестниците им в дашни пошенски кутии и винаги готови за услуги вентилатори, разпръскващи всякакви отрови, но не и нормална журналистическа информация.”

Е, сигурно си спомняте, че тази лайняна война между Петьо Блъсковци и Тошо Тошевци е много стара. Те един друг се наричат “лайномети”, цитирам.
Лайнометната сага продължава на “горното ниво”. Вестникари обсъждат проектозакона за Защита на печата. Според едни от тях, ако вестниците бъдат “заставени” (точно така го пише – заставени!) да разкрият собствениците, това ще е достатъчно. Така Законът за печата би съдържал единствен член в този смисъл. Други казват: Явор Дачков: “Хората не очакват това. Те очакват от царя да е водач, а той дава интервюта, които би дал един дебил. Когато се дебатира за важни неща като тока, влизането ни в НАТО, човекът от когото се очаква да посочи пътя, говори като идиот.” (Оригинални думи, изречени на дискусия по този повод в редакцията на в.”Култура”.) Лили Маринкова нарича Дачков “фашист”...
После, след няколко години, ще се окаже, че Дачков и Маринкова пеят в хора на “автентично десните”, а още по-късно – че вестниците са собственост на едни ... които отричат, че са свързани кръвно или сватовно с левите в България. Каша, нали?
- А в средата на август 2002г.  предаването по 
bTV “Искрено и лично” на Миглена Ангелова (с четири деца от трима мъже, но без съпруг) връчи награда за “доказан талант и професионализъм” на журналистката от БНР Божана Димитрова (с агентурно име от 6-то на ДС).
Професионалистки. В различни спортове.

-                  От 2 септември 2002г. БНБ пусна в обръщение монети по един лев Централната банка планира да пусне от следващата година банкнота от 100 лева. Да спомена, че тези нови пари ще се окажат изключително устойчиви. След 20 години те ще продължават да се използват като основно малко и голямо платежно средство. Единствено ще бъдат допълнени с монети от два лева и банкнота от 200.
Какво ли би се получило, ако България бе избрала евразийския път на развитие и изпъдила европейския валутен борд? 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 473922
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930