Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2020 17:07 - НИЕ-514 Какво свърши царят преди да започне
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 198 Коментари: 0 Гласове:
0



КАКВО СВЪРШИ ЦАРЯТ, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ

 

Извадки от вестниците ПРЕДИ 17 юни 2001 година:
“Труд”: Христо Бисеров: СДС да застане зад Симеон II.”
Светослав Лучников: Нататък Симеон
II ще върви надолу.”
“43% от БСП-симпатизантите подкрепят широка коалиция с НДСВ.”
“Стандарт”:Симеон
II: ДПС трябва да е в парламента.”
Георги Първанов: Симеон има позитивно значение за България.”
“Георги Първанов: Опасно е Костов да остане в управлението.”
 “Сега”:
Филип Боков: Симеон е извън европейските политически кръгове”
“24 часа”: “Тъжният президент срещу веселия цар.”
“Демокрация”:  “Изборите са емоция, вотът за ОДС е разум.”

Извадки от вестниците СЛЕД 17 юни 2001 година:
“24 часа”: “Тъжен Костов. Софиянски Му намеква за оставка.”
Георги Първанов: Доволен съм, защото ОДС паднаха.”
Доган: Каквото искам от Н.В., ще го имам.”
“Стандарт”:Александър Томов изпадна завинаги.”
Красимир Каракачанов: Народът наказа СДС за високомерието.”
 Луджев не се кандидатира за НС. Никой не забеляза това.”
Жорж, Ал.Каракачанов и Гайтанджиев изтекоха в канала.”
 Труд”:Димитър Луджев: Костов проигра огромен шанс.”
Жорж Ганчев: Готов съм за президентски избори.”
Добромир Гущеров: Да спрем пиянството на един народ.”
Христо Бисеров: България ще има две опозиции – вляво и вдясно. Седесарите няма да работят с комунисти.”
 “Демокрация”: “Огорчение в СДС. Какво следва оттук нататък.”
Милчо Спасов: След размътване следва избистряне.”
 “Дума”: Димитър Иванов: Соцводачите трябва да си отидат, за да помогнат на партията и на страната. Новото време изиска хора с нова култура и визия.”

Какво казаха СИНИТЕ водачи:

· Пресконференцията на ОДС след вота, между 0:30 и 1:15 на 18.06
- На въпроса “Ще има ли промени в ръководството и ще поеме ли някой отговорност?
Иван Костов: Знам какво се очаква да се направи в този момент. Лично аз ще го направя. Тогава и където е най-подходящо и най-добре за СДС,
Екатерина Михайлова: Отговорността и тежестите за воденето на преговори за съставяне на правителство, лягат на първата политическа сила. Това е НДСВ. Ние не можем да влезем в никаква форма в правителство с участие на БСП.
- На въпроса “Какво ще бъде политическото поведение на ОДС в парламента?
Екатерина Михайлова: Отговорно и конструктивно.
- На въпроса “Какво очаква България през близките месеци, да речем следващите 800 дни?
Иван Костов: Аз мисля, че съм достатъчно ясен за това, което казах, няма нужда да го пояснявам. Казах, че ще го направя с оглед на това да бъдат защитени интересите на СДС. Да се запази неговата ориентация, неговата кауза. Разбира се, и с оглед интересите на ОДС.
Надежда Михайлова: Целите, които са заложени в програмата на СДС, са през 2002г. България да стане пълноправен член на НАТО, а през 2006-2007г. – член на ЕС.
Александър Праматарски: Надявам се емоциите в предизборната кампания бързо да отшумят. Ние разбираме, че е много трудно да убедим българските граждани с нашето мото “Воля да продължим” пред едни щедри обещания, но се надяваме, че тези щедри обещания ще бъдат забравени и наистина реализъм и прагматизъм ще се прояви.
- На въпроса “Как бихте коментирали оценката на избирателите?
Иван Костов: Глас народен, глас божи.
- На въпроса “Г-н Костов, чувствате ли вина за загубата?
Иван Костов: На мен все още ми е трудно да отсея мръсотията с която ме заляхте като негативна кампания и това, което действително съм направил като управленски грешки. Времето е пред мен, ще разсъждавам, ще мисля. Имам колеги, които ще ми помогнат.

·                 Брифинг на Стефан Софиянски на “Московска”33, 21.06.2001:
Първото, което искам да кажа е, че аз оставам твърдо на позицията си България да има коалиционно правителство. Сега имаме уникалния шанс за едно мощно дясноцентристко правителсто, подкрепено от над190 депутати в 240-членен парламент (НДСВ-120, ДПС-21 и ОДС-51). И всички отговорни политици са длъжни заради България да използват този шанс. Който не направи стъпката, влиза с фалстарт. ... Поздравявам Негово величество за решението му да участва в политиката. Той ни стресна всички. Ако той не участваше, щеше да има тежка борба между СДС и БСП, за която не се знаеше кой щеше да е победителят. ... Не бива да се страхуваме от младите хора в редиците на НДСВ. Преди 10-12 години никой не знаеше нито Петър Стоянов кой е, нито Стефан Софиянски, нито Иван Костов, нито Надежда Михайлова коя е. Сега ние трябва да помогнем на младите да влязат във властта, за да могат да изпълнят поетите ангажименти. ... Преди известно време казах, че бих се ангажирал като премиер само в критична ситуация. Сега го казвам пак. Но критична ситуация в България няма. Има ясно изразено мнозинство И затова категорично аз си оставам кмет. ... Критична ситуация в България няма, но за съжаление има критична ситуация в партията.  Ние трябва да спрем агонията на СДС! Ръководството на СДС, НИС на СДС трябва да се оттегли! Няма нищо страшно да загубиш изборите, важното е да не загубиш достойнство.

· Пресконференция на Петър Стоянов (21.6.2001): “Докато Иван Костов разполагаше с цялата власт, никога не съм пестил и критики и несъгласия с него. Но сега, когато загуби изборите, не очаквайте да се наредя сред хората, които ще хвърлят камък по него. В този смисъл, ако ръководство на СДС поиска Иван Костов да подаде оставка, той трябва да изведе на сцената следващия лидер на СДС и да застане зад него с целия си политически ресурс. ... Не разбирам драстичните призиви, че е предателство да се мисли за коалиция с НДСВ. Не бих посъветвал участниците в такива разговори да поставят въпроса за бъдещите президентски избори, когато се тревожат за бъдеща коалиция.
и какво им се случи

· Седесари плачат за Иван, бият репортерка” – в.”Сега”, 20.06.2001, Петьо Цеков – “Стотици гневни и разплакани седесари се събраха на “Раковски”134, докато синьото политбюро заседаваше дали Командира да остане и дали да изключат Стефан Софиянски от партията. Те освиркваха журналистите и нападнаха колежката от “Труд” Валерия Велева. Колеги я обградиха, за да я спасят от линч.”
Ей така става, като си роден пролетарий и си женен за партийка. Иване. Демокрацията изисква ген, а ти го нямаш. Така ги разбираш нещата: “Бой последен е този...” Затова сега разни Цековци ти викат, че си командир на синьо политбюро и ти нищо не можеш да възразиш. Другото – че “седесари” налитат да бият баш Велева, която те душеприказваше цели 3 години наред, е гротескно. Ама такива са нравите в една глутница – падне ли водача, следващите го разкъсват. Честно казано, ама съвсем честно казано, изобщо не ми е грам мъчно за тебе! Още по-малко пък за мадам В. ми е мъчно. СДС, Иване, не е партия, а КАУЗА, докато ти си епизод, досаден епизод.
Написах “досаден”, но всъщност е по-тъжно, защото е нахален. “Ние пак сме тук!”, нали. Прескачам сините водачи днес, които ще станат червени утре. Те сами ще се наврат на перото ми – в душите ни! Но има няколко тарикати, които утре ще са навлекли овчата кожа и ще са заблеяли като невинни агънца. Христоматийни такива примери са Александър Йорданов и Георги Марков. Или пък Спас Гърневски (той към този момент е шеф на СДС в Пловдив), който е казал: “Груба провокация и предателство е искането за оставката на Иван Костов и ръководството на СДС. Това е опит да се обезглави и разбие СДС.” (Намерено в “Труд”, 22.6.2001). Милият! – разбира се, че го иронизирам.

·                 Вестниците съобщават, че на 26 юни се е състояла среща на софийския кмет Софиянски със Симеон. За да подчертаят нейния неофициален характер, на нея са присъствали съпругите им Алиса и Маргарита. “Няма какво да се лъжем, има нова власт и трябва да работим с нея, защото с конфронтация, нищо не се постига”, казал Софиянски.
Същия ден вечерта в столичния хотел “Хилтън” Симеон
II е дал прием послучай изборната победа на НДСВ. На него са присъствали представители на парламентарно представените политически сили, плюс от “Гергьовден” и ВМРО, както и посланици в София. Само сините не са уважили приема на Симеон II.

· На 27 юни вестниците излязоха със заглавия: “Командира пое вината, Екатерина – партията.” След 2371 дни начело на партията Иван Костов подаде оставка пред НИС на СДС. Оставката му е приета без гласуване. Веднага той предложил за шеф на партията Екатерина Михайлова. Това било прието със 70 гласа “за” и трима въздържали се. Тя от своя страна предложила за свой главен секретар малко известния Пламен Иванов. За Надежда Михайлова останал постът на председател на парламентарната група в бъдещото 39 НС.
На пресконференцията в НДК след синия пленум Иван Костов каза единствено: “В момента аз не съм полезен на СДС. Подадох си оставката, изхождайки преди всичко от лични съображения, няма да споделям. Нека всички в СДС дадат пълното си доверие на новия председател и на главния секретар.” После отказа да отговаря на въпроси. На сбогуване  журналистите около него твърдят, че бил добавил: “Много ви здраве!”
Харесаха ми две снимки една до друга, които видях във в.”Труд”. На едната е усмихнатият Симеон. Над главата му пише “Вервайте ми!” На другата е тъжният Костов. Над главата му пише “Вярвам си!”
Какво казаха ЧЕРВЕНИТЕ водачи и какво им се случи:

· На заседание на ВС на БСП на “Позитано”20, 24.6.2001
- Георги Първанов: Резултатът е незадоволителен. Той  е сериозен изборен неуспех. Поемам отговорността и искам вот на доверие.
- Александър Лилов каза: “Това е най-тежката изборна загуба след 1990 година” и поиска конгрес на партията в ранната есен и то преди президентските избори.
- Стефан Данаилов: Вие знаете ли колко струва една кампания, знаете ли, че идват и президентски избори? Нов конгрес не е необходим.
- Резултатите от вота на доверие, който поиска Първанов за себе си показа 71 “за” Първанов, 27 “против” и 2 бюлетини са недействителни. На самия пленум на БСП Мими Виткова, бившата здравна министърка на Виденов, е подала оставка от ВС с мотива, че “не иска да участвува в ликвидацията на партията”.
- Официалните резултати на БСП във всичките парламентарни избори от 1990 година насам, можете да видите 5 страници назад.

·                 “Силует” на Георги Първанов, публикуван в “Труд” на 22 юни 2001 и подписан от Светлана Джамджиева:
“Да, Първанов не спечели изборите. Но не ги и загуби. Три депутатски места делят само БСП от мощно завзелия целия държавен апарат СДС, управлявал 4 години. Какво стана всъщност? БСП се променя. Тя става по-млада, по-европейска, ако щете – по-симпатична. А тази партия има нужда от “нова кръв”. Второто, което постигна Първанов, беше неговата голяма мечта – да обедини левите сили. И коалицията наистина остана единствената реална лява сила в държавата.”

·                 В.“Дума”, 3 юли 2001, Ангел Великов: “Оценка “много добър” за червените в София! Общо 118 159 червени бюлетини бяха пуснати в синя София, което е с 1177 гласа повече, отколкото през 1997 година. Да, ръстът е с мСалко над 1%, но при условие, че общо в страната лявата коалиция намали резултата си с 16,60 на сто, постигнатото в столицата трябва да се оцени по достойнство. Това наистина е успех!”

Какво се случи на другите
(все още не) ОТПАДНАЛИТЕ от лявата коалиция:

·                 На 27 юни 2001г. Българската Евролевица проведе драматично заседание на което гласува доверие на подалия оставка в нощта на изборите лидер Александър Томов (35 “за”, 33-ма въздържали се). Заместник-председателката на БЕЛ Петя Шопова си е подала оставката от всички постове.
След 2 дни Александър Томов подписа споразумение за обединяване на Евролевицата с партията на Йордан Нихризов БСДП.

·                 Политическо движение “Социалдемократи” на Николай Камов, наричащо себе си “Новата левица”, което все още е член на “Коалиция за България” поиска коренна реформа в политиката на “Старата левица”. Това някак не се връзва с твърдението на Светлана Джамджиева, че Първанов е направил партията по-млада.

·                 В тази връзка да отбележа един от “новата кръв”, станал депутат БСП от гражданската й квота – историкът от СУ Андрей Пантев. Той е роден през 1939 година. Още през 1967 година е специализирал в Англия, през 1979г. – в САЩ, а след промените учредява гражданско обединение “Св.Георги Софийски”, бил е член на Александър-Томовото ГОДО и на “Клуб 100”-интелектуалци.

Какво се случи с царските ментета
По-доброто менте – коалицията “Симеон II” на бившия лидер на движение “Обединени монархисти” Иван Георгиев получи 3,44% и без малко да влезе в Парламента. Другото менте – “Национално обединение за цар Симеон II” на Славомир Генчев също се представи добре с 1,70%. При тях социолозите познаха. Повечето от тях твърдяха, че заедно ще вземат над 4%, като обясняваха, че гласовете за царските ментета ще са подадени по погрешка. Така стана. Може би защото част от избирателите не четат социологически прогнози, а чакат указания на съответстващата  централа, която отговаря за тях.
Много по-интересно би било да се попитат членовете на Съда (разрешили ментетата) и на ЦИК (регистрирали ментетата) защо бяха толкова строги само към истинската царска коалиция?
А защо ТРЯБВА да бъдат питани точно тия ли? Ами защото с тия откраднати 5,14% общо за двете ментета, Царската коалиция би имала абсолютно мнозинство в Парламента и, твърдя това!, историята на българския политически живот би била съвсем друга. Но червените и сините комунисти отново се изхрачиха върху България!

Кой подскочи от това, че поставих в един кюп “червените и сините комунисти”? Я, преди това да погледнем какво пишат “червените” – Светлана Джамджиева (вестник “Труд”) и “сините” – Георги Цанков (вестник “Демокрация”).
- Светлана: “Ако не знаете, Муравей ви казва: Има заговор за ликвидирането на СДС – отвън и отвътре. Очеваден бил. Ех, бедни ми Муравей! Има заговор, разбира се. 6 404 330 от имащите право на глас не гласуваха за Партията на тези избори. Ужас – цял народ заговорници!”
Тази Светлана лъже като дърта комунистка. Написала общата бройка гласоподаватели имащи право на глас – 6 404 330, а не пусналите бюлетина 4 568 191 души на изборите. После от тия 4 568 191 не е извадила дори гласувалите директно за ОДС, т.е. за Муравей, 830 338 и накрая обобщила: “Ужас – цял народ заговорници”. Кой ти дава право, Светлано, да говориш от името на ЦЕЛИЯ народ, като за комунистите гласуваха САМО 783 372 червени комунисти?!
- Цанков: “Питам се какво би станало, ако, да кажем, утре г-н Кобургготски почувства умора от налегналите го непосилни задължения и поеме обратният път към Мадрид. Тогава неговите парламентарни представители просто ще се озоват в небитието. А какво ще сторят мълчащите и изпълняващи директиви царски хора? Аз се страхувам да живея в подобна бъркотия.”
Ех, Цанков Георги... Аз изобщо не се питам какви ще ги пееш след 15-20 години в хора на червената “свободна” телевизия при самия Иван Гранитски, защото знам, всяка седмица ще ви гледам на екрана. И независимо за какво си говорите двамата с него – за култура, за медии, за партии, за политика, все ще ви избива на обобщението: “Целият народ е против ГЕРБ”. Ще ви се, ама не е така – джамджиеви номера. А колкото до умората – първи ще се умори Иван Костов. Още вдругиден.

·                 А едната трета от “Гергьовден”, по-голямата, учиндолецът със синя кръв Слави Трифонов поиска в хъшовското си шоу по телевизията ръката на царската щерка Калина. Отказал се бил от малката дъщеря Костова Яна. Иди да разбереш шегува ли се или си вярва?!
Докато се чудите, да цитирам инж.Красимир Лазаров (“Демокрация”, 2 април 2001): “Ние обаче не трябва да се нахвърляме с омраза към тези млади хора и на техните флагмани като Слави Трифонов и Петър Волгин. Трябва да им покажем техните грешки и да ги убедим в правотата си. Ако не можем да ги убедим с повече знания от тях, то ще загубим и тях и сами ще се почувстваме изгубени. Трябва да се отнасяме към тях не с омраза, а като към блудни синове.”

· И един земеделец. Намирам в “Труд” на 8 юни 2001г. следното “Признание”, посветено на Иван Костов:
“Ти с първите доведе Свободата и Свободата теб избра за пръв.
И заедно се втурнахте в борбата за нов живот, без гнет, сълзи и кръв.
Но наследихме рухнала държава с хазна обрана хищном до петак,
Земя – отровена, гори - без славеи, в полята буренак, в душите мрак.
Но ти България поведе цяла – мъже, жени, народ – и стар, и млад,
По историческата магистрала към европейския задружен свят.
И нека вият вълци и чакали! И нека съскат змии и оси!
Ти в полета към светли идеали мечтите на Апостола носи!
Днес цял народ зад тебе се нарежда, отдал ти верност, почит и любов,
че ти си му голямата надежда, че ти си днешният му Стамболов!”
Подписал Йосиф Петров, по-малко известен като агент Николаев от 6-то на ДС.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 474047
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930