Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2023 17:01 - НИЕ-733 Септемврийски размисли
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СЕПТЕМВРИЙСКИ РАЗМИСЛИ

 

В сръбският парламент започват дебати дали Белград да се извини за хилядите убийства на босненски мюсюлмани през 1995 г в района на Сребреница. Това е едно от предварителните условия за кандидатстване на Република Сърбия в Европейския съюз.

·            Историята на клането в Сребреница: В околностите на град Сребреница през юли 1995 г. сръбските войски избиват над 8000 босненски мюсюлмани – мъже и деца, под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич на няколко различни места. Това е най-мащабното избиване на хора в Европа след приключването на Втората световна война. За прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно. Клането в Сребреница е военно престъпление по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на ООН в Хага като геноцид. Масовите гробове с тела от Сребреница са 39. Съдът приема, че убитите са между 7 и 8 хиляди мъже. Почти 2000 от тях са били на възраст между 13 и 24 г.
В момента пред Хагския съд е изправен и смятания за главен виновник за геноцида – бившият командир на босненските сърби Ратко Младич.

·               Историята на Ратко Младич:Този е роден в Босна и Херцеговина, т.е. ето още едно потвърждение на истината, че най-добри надзиратели на робите са роби избрани измежду тях. Баща му е бил партизанин срещу усташите и е убит през 1945 година. Младич започва военната си кариера в сръбската армия в Скопие, после се прехвърля в Косово. По време на първите войни на Слободан Милошевич (1991) вече е преместен в Хърватия и Босна и Херцеговина. През юли 1995 г. трибунала в Хага му повдигна обвинение за геноцид и престъпления срещу човечеството. Ратко Младич изчезва през 1996-а и остава в неизвестност близо шестнайсет години, до 26 май 2011 година, когато е арестуван от сръбската полиция в град Лазарево, Сърбия. Под чуждо име, но в къщата на свой братовчед. На 22 ноември 2017 г. Младич е осъден от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага на доживотен затвор. (Все още е жив в затвора, данните са към 2021 година.)

Можех да свърша дотук с простото отбелязване на годишнината от клането в Сребреница. Очаква се нормално мислещите хора да са разбрали и да са запомнили поуките – последната такава голяма поука по време е от Втората световна война – че Свят в който царства правилото „кръв за кръв“, не може да съществува. Колкото и да е голяма болката – няма значение лична, кастова, обществена - която е причинена от някой на други някои, може само да бъде осъдена, разбрана, опростена и запомнена с единствената цел да не бъде забравена. За да не се повтаря пак и пак! Само народите, които конструират живота си по това правило, остават да съществуват. Това е същността на Света, когото наричат Нов.
Знаете, че избягвам да обсъждам неща, случили се по време, когато още не съм бил роден. Затова не ме връщайте с примери от древни и отминали времена. Обаче е резонно да попитате къде според мен е границата между многовековния Стар свят и Новия млад. За мен тази граница е твърдо определена – използването на атомната бомба през 1945 година. Не обсъждам технологията по която тя убива толкова много хора наведнъж, а факта, че употребата й заплашва едновременно и в еднаква степен смъртоносно, и адресата, и този, който я изпраща. Масовото използване на атомни бомби означава край на света, в който ВСИЧКИ живеем. Но тази бомба като заплаха, като предупреждение, трябва да бъде запазена затворена в „кутия на Пандора“, която никога не трябва да бъде отваряна. Странно ли ви се вижда? Или нелогично? – Нито е едното, нито е другото!
Обсъждал съм, че комунизмът, като строй в който всички са еднакво способни и единомислещи „добро“ или „зло“, е сбъркан още като теория. Затова и няма добра практика. Сега добавям, че само комунистите не са разбрали поуките от 1945 година. Няма значение дали са германски, американски, съветски, китайски, японски или друг вид! Ако мислите, че в бъдещето ще има „Такива комунисти“, грешите. Много! Кардинално! Колкото и да са много на брой такива „решителни комунисти“, те няма как да бъдат повече от всички останали разумни хора на Земята. Чисто количествено. Добавете и качеството, което Създателят е вложил в хората, които сам е създал на Света!
И обърнете внимание на децата – вашите и на вашите гости - които си играят под и около масата, на която седите и си викате „А наздраве!“. Те попиват всичко. От нас!
Знаете ли защо пиша това не за първи път, нито за последен? Защото ТО е по-важно от всичките наши спомени, припомняния, прогнози, мечти или глобални цели. В крайна сметка е най-важното, единствено Важното „преди да се родим и след това“!
Ако ТОВА ви звучи неразбираемо, отвлечено, невярно, ненужно, мога да го преведа в конкретна прогноза:  Един днешен съотечественик на Ленин и на Сталин, не случайно наричан отново на „ин“ – Путин, ще свърши като тях – изхвърлен като мръсно коте от Пантеона на Света.
Не вярвате ли? Е, аз какво да направя. То, слънцето, дето е Слънце, не може да огрее навсякъде, та аз ли. 

 

 

ЕСЕНТА НА  2010-а

 

Започна новата сесия на Народното събрание. Има няколко важни за държавата направления, които депутатите „подпукаха“, както се казва. Те са свързани предимно със законодателна помощ за разкритията за бандите с „нежни“ имена. Относно местните банди – чрез помощ за МВР, а за държавните – по препоръките на ОЛАФ. Само че нека дадем време на тези процеси до края на годината, да се развият, тогава.
Кабинетът на Борисов няма кой знае какви решаващи големи стъпки през този период
. Един лесен вот на недоверие, една смяна (Анна-Мария Борисова), още една смяна на здравния министър (Стефан Константинов) и една фалшива диплома на една „калинка“ във властта (за нея - веднага). В последните 30-40 дни на 2010 година правителството го очакват и няколко национални протести, организирани от синдикатите и от „феодалните старци“.

 

КАЛИНКИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА

 

Това е един КОНКРЕТЕН СКАНДАЛ - свързан с по-обща, но пак конкретна тема от управлението на държавата - по ПРИНЦИПЕН ВЪПРОС. Принципният въпрос е „Как се управляват държавните пари“. А конкретният скандал е свързан с текущия управител на Държавен фонд „Земеделие“, през когото минават най-значителната част от европарите, отпускани от ЕС за България.
За големи пари става дума. От всичките евросредства - те варират естествено  през годините, но средно се колебаят между 1,5 и 3,2 милиарда лева – фонд „Земеделие“ разпределя, също средно, около 35-38% от тях. Смятайте вие за какви суми става дума. Да добавя, че текучеството сред ръководителите на този фонд е подозрително голямо. Дотук – за 4-те години членство в ЕС, са се сменили трима по мои груби сметки, може и да са четирима. Защо? Спомнете си скандалите около фонда – САПАРД например.

·            В момента шефка на този фонд е дама, казва се Калина Илиева. Тя е избрана след спечелен конкурс, предложена за този пост от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, и назначена на него от министър-председателя Бойко Борисов. Стартовата дата е 18 август 2009. Тогава госпожата е на 28 години. След избирането си Калина Илиева започва едни дълги отпуски по болест и за изненада на министър Найденов (той твърди, че не е знаел какви) ражда първото си дете. Веднага след това опозицията в НС (в лицето на Явор Гечев, председател на младежкото обединение на БСП)  повдига въпроса истинска ли е дипломата й за висше образование. Отговорът от Висшия институт по техника и икономика в Берлин пристига в края на ноември 2010-а: „Калина Илиева е учила в този институт, но не го е завършила с положен изпит и е изключена през 2007 година.“. Крайната дата за работата на председателката на фонд „Земеделие“ е 8 октомври 2010 г. За тези 14 месеца с подписа на Калина Илиева са разплатени 721,6 милиона лева европейско средства.
Калина Илиева признава пред съда, че не е завършила висше образование в Германия и има само средно образование. Софийският районен съд приема споразумение между нея и прокуратурата и ѝ налага само 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок. Съдът е взел предвид факта, че Илиева не е осъждана досега и е майка е на малко дете. Наложил й е да заплати разноските по делото, които са в размер на 1408 лв. Решението му не подлежи на обжалване или протест.
Властите в Германия не завеждат дело срещу нея, тъй като не е използвала в Германия фалшивата диплома.

·            Оценките за тази история варират от меката - „нелепа“ (на министъра Найденов) до международната - „скандал“. За оценките на нашата опозиция – след много малко. Да довърша с биографиите на участниците в историята:

- Калина Илиева е (родена 1980) дъщеря на директора на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Иван Илиев. Веднага след скандала – на 1.12.2010, баща й Иван Илиев подава оставка от Дирекцията и се пенсионира. Самата Илиева след изтичане на 3-годишната си условна присъда ще замине с мъжа на детето си в Холандия и ще заживее там. В Амстердам нейната сестра била някакъв шеф в банка, пишат нашите вестници.
- Мирослав Найденов – (роден 1968) остава министър в правителството на Бойко Борисов до края му – 13 март 2013 г. Четири месеца след новите парламентарни избори (в май 2013), които докараха на власт правителството на Пламен Орешарски), в началото на септември 2013-а Найденов основава партия БАСТА (Българи за Алтернатива на Страха, Тоталитаризма и Апатията). Сред учредителите й са Костадин Хаджиганев, Емил Димитров, Павел Димитров, Мария Кунина, Недялко Недялков и Иван Петров. (Поне три имена от тези са познати в бъдещето на България. Самата партия БАСТА – не.)
Сред официалните гости на събитието БАСТА са Движение „Модерна България”, ПП Лидер, ВМРО, Председателство на студентските съвети в България. Своеобразно лице на партия БАСТА е актьорът Краси Радков..
Добавям, че самият Мирослав Найденов ще присъства в политическото ни бъдеще. И пак със скандалите, които влачи със себе си. Припомням 2006 -старото месо, внесено от Ирландия, сегашният с „калинката „Калина“, чакащият ни „ГКПП Капитан Андреево“ – 2022… Ако съм пропуснал нещо, то ще излезе само, като му дойде времето.

·            След скандала името на главната героиня Калина Илиева става нарицателно за назначени некомпетентни кадри в държавното управление – „Калинки във властта“. Някои са „двойни“ – в смисъл, че освен некомпетентни, се и казват Калина. Веднага се сещам за две такива хубавици – едната от „Атака“ – Калина Крумова, другата – Калина Константинова от „Продължаваме промяната“. На пропуснатите се извинявам.

 

·            Половин страничка  мои размишления, ще позволите, нали?
Правосъдието в България изглежда ще се реформира по европейските стандарти май предпоследно. Последното място е запазено твърдо за манталитета ни като народ.
Може би ви е направило впечатление, че за правосъдието като проблем е новото ни демократично общество, няма редове в първия том на НИЕ. За първи път писах за Прокуратурата и Съда едва в самия край на НИЕ-2. По тази причина - когато човек има перфорирала язва, не обръща внимание например, че зрението му прогресивно намалява. Това съвсем не означава, че оправдавам така градирано подреждане на приоритети. Включително било то и мое.
За ТЕЗИ неща – най-общо: че днешната ни преценка трябва да бъде такава, че да издържи на утрешния натиск – добавям следните мои съображения. Конкретно за случая „Калина Илиева“.
Съдът не бива да изтъква като основания за оневиняването й съображения като „Калина Илиева е майка“, „От деянието й не са настъпили преди имуществени вреди“, „Тя е признала вината си“ и др. подобни. Или поне не трябва да ги предпоставя. Защото иначе ВСЕКИ бандит ще се обяви за невинен, понеже е родител, понеже не е успял да открадне много, понеже не е убил, понеже е признал сам за вината си и т.н. Съдът не бива да позволява такива упреци към решението си! Само че и обществото в лицето на всички свои индивидуални членове е ДЛЪЖНО да критикува Съдът ЗА ТЕЗИ НЕЩА, а не да използва, или недай, боже, да преиначава решението му, защото има някакви други забележки. Т.е. казано опростенчески: ако те сърби гърба, не можеш да се чешеш по носа и да искаш да ти мине.

Спирам, че ще навляза в така.наречената народопсихология.

 

·            Само че в случая „Калина Илиева“ някои – Имената им следват, пресолиха манджата. Допустимо е и разбираемо политическите възгледи на даден човек да бъдат страстно защитавани от него в различните житейски ситуации, но е недопустимо той да „лъже“ – имам предвид да изкривява наличните факти по проблема или да намесва в дебатите други несвързани с него странични проблеми.
- Ива Йолова от в. „Труд“ 26.11.2010: „Зрелища без хляб в родния Колизеум. Луда веселба се вихри из родните геополитически ширини. По върховете на държавата плющят нездравословни и недоказани обвинения в убийства, корупция, лъжа. В кютека без правила участват главни прокурори, главни митничари, вицепремиери, МВР началници, министри... Мъже, от които зависи редът в държавата, си разменят реплики като подивели от глад по червения килим на нов хипермаркет. “Газпром” не ни е партньор, а конкурент, съобщават от камбанарията на държавата. Доскорошна шефка на фонд, “дърпала конците” на милиони вносни европари,
всъщност фалшифицирала вносната си диплома. В провинцията водят спор тия или ония лекари да бъдат арестувани заради неудобна за МВР диагноза.“
(Ива Йолова е оная журналистка, която след „боянските ливади“ през 1992-а, се опита чрез собствен снимков материал да прехвърли вината за късането на книгата на Желю Желев „Фашизмът“ от извършителката – подивяла от злоба възрастна жена, противничка на Филип Димитров
(това е лично видяно от мен), на протестиращите на площада пред Президентството в защита на самия Филип Димитров. Допълнително гарнирайки го с паралела, който прави с нацистите, „които също горяха книги“.)
- Николай Големанов, също от „Труд“ и пак на 28.11.2010: „Не е редно човек да напредва с престъпни и други непочтени похвати, но и няма нужда да се тюхкаме прекомерно за фалшивата диплома на Калина Илиева. Повечето хора или няма да обърнат внимание на случая, или бързо ще го забравят. Но не защото одобряват шмекериите. Нито пък, защото си въобразяват, че някой с редовна диплома гарантирано ще краде по-малко държавни пари. А защото човек обръгва; обществата също обръгват. От години във фона, в цялата житейска среда в България напористо завладява територии ментето. От лятото насам гледаме премеждията на общо взето добрата идея за стандарт “Стара планина”. И вървяха такива новини: Сиренето - само от мляко. Колбасите - само от месо. Виното - само от грозде. И почти никой не ги вземаше на подбив! Това е то, обръгваме. Все още не е измислен стандарт “Стара планина” за демокрацията, а когато го измислят, ще се популяризира както следва: Изборите - само с гласуване! Пак никой няма да се смее, защото нещо е прието за нормално: обмислените гласове на просветените да чезнат пред купените гласове на неграмотните. Може и да е нормално. Как да излязат истински избори от една фалшива политика?“
(Николай Големанов е онзи журналист, който на един 9-ти септември преди 4-5 години вложи в устата на Анастасия Мозер, думи, които тя не е изричала: „П
аметникът на съветската армия да се премахне от мястото си в градската градина и да освободи мястото за една американска модерна бензиностанция. Нашият основен враг е съветската армия във всичките й проявления. Сега на дневен ред е освобождаването на изстрадала София. Да се готви Пловдив.“)
- Петя Ставрева международен секретар на партията “Обединени земеделци”. (Това не е земеделската партия на Мозер, а някаква нейна модификация): „Това говори за липса на кадрови потенциал в редиците на управляващите. А от друга, има опасност да провокира негативно отношение у европейските ни партньори. И то в период, в който страната се бори дипломите й да бъдат легализирани и официално признати от тях. Не е обяснимо как на такъв отговорен пост в една агенция, през която минават милиарди евро от еврофондовете, може да бъде назначен човек с фалшива диплома.”

 

ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА

 

Не мога да обсъждам специализирани подробности за парите, които страната ни получава по европейска линия. Не ми е такава професията, нито  пък целта на моите книги НИЕ е такава конкретна. Обаче Европейска България е всъщност генералната причина да посветя половината от съзнателния си живот и тези 3400 страници (вече) на нейната история. Еврофондовете са част от отношенията ни с европейските държави, затова не мога да ги „пропусна“ просто така. Още повече, че и в тях „се оглежда“ цялата същност на нашия цивилизационен избор в годините след отказа ни от комунизма през 1989-а.
Няма да обяснявам защо определям ориентирането ни към европейската демокрация като „цивилизационен избор“. Правил съм го десетки пъти досега. Мога да добавя към него само епитета „окончателен“. Единственото
- което лежи в бъдещето ни, е  скоростта на интегрирането ни там. И свързаните с него „чували с жабета, които трябва да изручаме“ като народ, преди да се почувстваме нормални хора в Света.

·            Чуйте моите общи „конкретни финансови“ обяснения в подкрепа на цивилизационния ни избор, свързани с европейските пари, които влизат в страната ни.
- Нищо не става без пари, нали?! Я си отговорете честно къде са парите – в „съветския Изток“ или на Запад. Докато мислите, да посоча (отново за кой ли път), че Комунизмът е строй, който не генерира пари, той харчи пари. В началото „в една отделно взета страна“, после когато те започнат да свършват, започва да смуче от други държави „в които изнася революция“. А като свършат глупавите мющерии по света, какво друго му остава, освен да се закрие сам. Навсякъде, където е бил „посаден“. В такъв свят ли избирате да живеете?
А питахте ли децата си дали те са съгласни с вашия избор на свят? Не сте, естествено! А защо тогава се жалвате, че сте останали самотни на стари години и чувате внучетата си само по скайпа?!
- Демокрацията влече със себе си свободното движение на хора, стоки, пари, идеи и информация. Колко глупака може да намерите, и докога, в една бедна страна, които да останат в нея, след като в съседната богата ще му плащат 15 пъти повече за същите усилия? Как тогава очаквате качеството на създаваните блага да е по-високо на Изток от това на Запад?! Извинявайте, някои, тук „демографската криза“ няма нищо общо с проблема ви!

·            Чуйте и моите общи „конкретни човешки“ обяснения във връзка с парите, които получаваме от Европа.
- Никой човек на тази грешна Земя (освен ако не е ангел) не дава от своите пари на други хора, ако няма полза, изгода, или надежда, че ще може да си ги върне с печалба - веднага или в бъдещето. Дори родителите влагат свои пари в собствените си деца, защото очакват те да ги умножат, докато стане време за изпълнение на синовния дълг. Как очаквате тогава европейците да ви дават от техните си пари (защото еврофондовете са тъкмо такива техни пари) да замижат, докато вие „усвоявате“ парите им? Че те ако бяха толкова прости и наивни, нямаше да са толкова богати, по-богати от нас, балканците, нали?!
- Колко време очакваме да продължим с измамите, с кражбите, преди да ни хванат?  В нашия конкретен европейски опит, ОЛАФ ни хвана и спря парите на втората година след 2007-а.
- А защото мислите за европейците като за хора, които веднъж опарили се в житейската практика в общуване с комунисти „изнасящи революция“, ще продължат да се парят на същия огън, когато насреща им се изправят пак други комунисти със същия начин на мислене? Аз мисля, че дори и без доказани нови измами, европейците ще спрат нашето финансиране предварително. Профилактично.
Това предстои да се случи само след две години. Парите по фондовете ще бъдат замразени при Орешарски и пуснати при „Борисов-2“. Това е .факт, който ще се повтаря пак и пак, щом комунисти се върнат да управляват в България. Ще доживеем и до Радевите правителства през годините 2021-2025, когато предвидените суми по Плана за възстановяване и устойчивост няма да дойдат в България. Бре, каква изненада! Бре, мама им европейска, нали?!
 Не са ни виновни европейците. В началото бяха само холандците, после австрийците, после и другите… Ние сами сме си виновни, българи!

·            И понеже знам дежурните глупаво-лъжливи обвинения на левите съветски българи, че не европейците плащат на нас да ги подкрепяме, а ние ги поддържаме с наши български пари, ще цитирам официалната статистика. Ето тази статистика:

в млн лв

 

 

Вноска

в бюджета на ЕС

Получени средства от ЕС

Баланс

в полза на България

2007

595,20

1 281,63

686,43

2008

720,12

1 661,36

941,23

2009

746,16

1 979,39

1 233,23

2010

669,74

2 335,00

1 665,25

2011

779,15

2 167,51

1 388,35

2012

809,30

3 322,09

2 512,79

 

Тази статистика може да бъде проверена във всякакви икономически сайтове в Мрежата. Налична е и в момента там, елементарно е да бъде намерена.

·            По вестниците ни пише друго. Съвсем друго! Защото журналистите ни са тарикати. Играят си с нашата неосведоменост, или незаинтересованост.
- Πoлyчeнитe cpeдcтвa от Европа, посочени в таблицата, са ВСИЧКО - пpeдocтaвeни пo пpeдпpиcъeдинитeлнитe инcтpyмeнти - ФAP, ИCΠA, CAΠAPД, пo eвpoпeйcĸи ĸoxeзиoнни и cтpyĸтypни фoндoвe, пo пpoгpaмaтa зa пoдпoмaгaнe изпълнeниeтo нa Шeнгeнcĸoтo cпopaзyмeниe, пo зeмeдeлcĸия фoнд зa paзвитиe нa ceлcĸитe paйoни и pибapcтвo, пo пpeĸитe плaщaния нa зeмeдeлcĸи пpoизвoдитeли и пo Meждyнapoдния фoнд "Koзлoдyй" зa ĸoмпeнcиpaнe нa Бългapия зa изĸлючвaнe нa 4-те блoĸa на aтoмнaтa цeнтpaлa.
(Журналистическите „справки“ обаче са „разделни“ – ту за САПАРД, ту за европейския фонд за развитие на селските райони, ту за нещо друго. А да сте чули, че ЕК е платила за затварянето на 4-те блока на АЕЦ „Козлодуй“? Не сте, нали? Чели сте само колко сме загубили ние от затварянето им.)
- Освен това сумите в средната колона на таблицата са сумите, които Европейската комисия е ГОТОВА ДА ПЛАТИ, а не платеното. Както знаете, европейците плащат САМО СЛЕД като официалните български власти докажат писмено, че Нещото за което се отпускат парите, вече е построено. Парите не се дават предварително, а трябва да се докаже, че те са усвоени. Може да не ни харесва такава практика, но тя е справедлива. 
(Кой е виновен, че нашият процент на усвояемост е около 15 до 20%? Европейците или ние самите?!)

·            Това смятам само да напиша засега за „парите от Европа“.
Може би още нещо.
Ние, тарикатите българи, ще им намерим колая на „мама им европейска“. Във втория период на отпусканите структурни фондове (2013-2020) в България ще постъпват евросредства за т.нар. „къщи за гости“. Това са малки семейни къщи в туристически интересни места, които са построени от частни собственици с цел развитие на селските райони. Няма проблем собствениците да докажат построеното. Проблемът възниква след това – „малките“  семейни хотели не са „къщи за гости“, а вили за собствено ползване. Които са построени с европари и нямат никакъв принос в „развитието на селските райони“.
Какво да ги правиш такива български тарикати? Някъде след десетина години ще ни връхлети „бурята Магнитски“. Тогава ще пиша що за възпираща е тази световна мярка. Сега само ще кажа, че чрез нея ще бъдат „ударени“ лицата Васил Божков и Делян Пеевски (ясно е защо) и един зам.-министър Александър Манолев, притежател на точно такава „къща за гости“, построена с европари.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 474251
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930