Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2023 17:45 - НИЕ-700
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 1733 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 15.05.2023 18:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За новата 2023 година получих чудесен подарък – изключителното право първи в света да публикувам в моя блог разказа на dobronameren за случките в нашия живот през година 2009-а. Разбира се, че си го изпросих. И разбира се, че съм си го заслужил.

Онези мои читатели, които не влизат за първи път в блога ми, знаят предисторията. Създадох своя блог pitatlimedejzorata с единствената цел да популяризирам написаната от блогъра dobronameren „История на нова съвременна демократична България след 1989 година“.

Той, dobronameren, публикува в своя блог от далечната вече 2011 г. Паралелно с това пишеше тази своя История. Която всъщност не се различава кой знае колко от публикуваното от него в блога. Обаче имаше една съществена разлика – постингите в блога на  dobronameren бяха „мешани“ – не само парчетата от НИЕ (това е най-краткото име на неговата История на нова България), но и постинги, породени от текущи и съвсем други проблеми. Това разконцентрираше читателите му, защото кой да е блогър пише така „разбъркано“. Тя самата структура на BLОG.BG предразполага към такъв род постинги – малки и разнородни. А НИЕ представлява стройна система от факти и размишления за дълъг период от време. Трябваше някой да извади от общия блогов кюп постингите, които бяха повторени в НИЕ, да добави към тях онези части от НИЕ, които не са публикувани в блога и да ги подреди смислово и времево. Всъщност да извади от чекмеджето на dobronameren ОРИГИНАЛА на историята НИЕ и да го публикува в blоg.bg. Това направих аз. Това имах предвид като написах преди 20-тина реда, че съм си заслужил подаръка за 2023-а.

 

Няколко подреждащи предварителни думи:

Предмет на книгите НИЕ е периодът след 10 ноември 1989 година. (Естествено, че НИЕ не е абревиатура, а личното местоимение за първо лице множествено число. И,  разбира се, не съм го поставил аз. Така е в оригинала.)  До вчера, до старата вече 2022-а, описанието на СЪБИТИЯТА обхващаше първите 20 години от този преход – от ноември 1989 до края на 2008.

- НИЕ-1 обхваща периода 1989-1992: правителството на Георги Атанасов, правителствата на Андрей Луканов (двете), преходното на Димитър Попов и първото демократично правителство на Филип Димитров;

- НИЕ-2 – периода 1993-1994 на „сламения“ Любен Беров;

- НИЕ-3 – за управлението на „червения“ Жан Виденов - 1995-1996;

- НИЕ-4 – за управлението на „синия“ Иван Костов в години 1997-2000;

- НИЕ-5 – царското управление на Симеон Втори (2001-2004)

- НИЕ-6 (2005-2008) – управлението на т.нар. Тройна коалиция.

В моя блог pitatlimedejzorata (за 6-те години на съществуването му) съм публикувал всичките тези 6 тома.

За подреждането на събитията от НИЕ в отделни книги:

Както казах, структурата на сайта blоg.bg не е предвидена за такива „дълги“ истории. Тя допуска „къси“ постинги – по десетина страници единия. И, което вече е „болката за умиране“: блоговите къси постинги са достъпни в блога по системата „последен влязъл – първи излязъл“. Което противоречи на нормалната система за четене на дълги материали  „първи влязъл -  първи излязъл“. Но такива са правилата на сайта blоg.bg. Но все пак по-добре малко, отколкото нищо.

Редовните читатели на моя блог pitatlimedejzorata знаят, че всеки първи постинг от всеки том на НИЕ, е наречен НИЕ-х00, където х е номерът на съответния том на НИЕ. Всеки следващ постинг от поредицата добавя в заглавието си една единица. Последният номер постинг за всеки том зависи от дължината на текста в този том. Обикновено последният номер постинг е около НИЕ-х65. Сега нали разбирате защо постингът, който четете в момента, е наречен НИЕ-700.

 

Развитието на технологиите през последните години на практика обезсмисли моите „подреждащи усилия“. Появи се т.нар. „облачен“ Интернет. Той представлява едно глобално поддържано място за съхранение на файлове от всякакъв тип, не само текстови. Непрецизно казано, но достатъчно вярно в общия смисъл: „Облакът“ е една много голяма флашка, в която всеки регистрирал се потребител получава своя мъничка флашчица към която само той има достъп за промени. Две уточнения:

- „Мъничка флашчица“ означава до обем 10 гигабайта в момента, които са безплатни. От 10 GB нагоре започва заплащането. (За книгите НИЕ, чийто общ обем за 6-те тома е малко под 51 мегабайта, това е предостатъчно.)

- „Регистрацията“ в Облака също е безплатна. (Иконата е наречена One drive.) И е елементарна като действие. Все едно, че регистрирате своя електронна поща. Но има още нещо допълнително, което е страхотно. В електронната си поща „влизате“ само вие. Всеки, който иска да ви каже нещо, „стои“ на входа и чака вашето решение, дали ще „отворите“ съобщението му или не. Ако вие искате да съобщите нещо някому, се нареждате на общата опашка пред неговата електронна поща.

Вашата част от Облака е нещо много повече от пощата. Разбира се, че е запазена „ключалката“, от която само вие държите „ключа“. Но ви е предоставена възможността, част от вашето облачно пространство (или цялото по ваш избор) да „споделяте“ с други потребители, т.е. да предоставите свободен достъп до вашите файлове във вашия облак по всяко време и отвсякъде. Можете да наложите ограничение на този свободен достъп „само за четене“ на файловете, но не и за тяхното допълване, изтриване, подменяне и други зловредни действия. Което е „върха“.

Има и нещо, още по-чудесно в достъпа до Облака. Разбира се, че Вашата парола за вход във вашето облачно пространство е достъпна за Облачния  Администратор. Обаче това е глобално интернет-пространство, а не някаква измислена област като тази, маскирана като „лични съобщения“ в блога, където „администратор“ е на „една жена от София“. Милейди санким не може да влиза във вашето пространство и да налага там своите слугински маниери. Какво му трябва на човек повече?!

 

Блогърът dobronаmeren има вече своя собствена „флашчица“ в Облака. Там 6-те тома на книгите НИЕ са „качени“ в пълния им блясък. В последния си постинг „5 години по-късно“ (вече предпоследен), аз съм дал линка за връзка към нея. (Разбира се, че с неговото изрично съгласие!)

https://1drv.ms/u/s!AuzqcbTGmjkZbtVL3sJSS3jDJcc?e=6FVnDb

Там самият dobronаmeren е „споделил“ 6-те pdf-файла на 6-те тома НИЕ. Оттам можете да си ги свалите за четене, да си ги запомните на произволно място по ваш избор или да ги принтирате и подвържете в книга, която не е минала задължително през „независимо“ „обективно“ наше издателство. (Съжалявам, че в българския език няма двойни кавички.) Което не е ли чудесно? Аз, с моите смешни вече обобщаващи усилия около публикуването на книгите НИЕ, станах излишен. Което също е много чудесно!

 

Тогава резонно ще запитате „Защо е цялата тази дандания?“ с която ви занимавам вече 3-та страница. Че и продължавам. Отговарям:

Тъй като съм дълбоко емоционално свързан с  блогъра dobronаmeren, имам привилегията да чета почти в „ръкопис“ още „неиздадените“, некачени в Облака, следващи книги на НИЕ. И да знам разписанието за това! Сигурен съм, че до момента, когато стане ясно, че и предстоящите все още парламентарни избори през март-април тази 2023-а година, ще са нефелни, т.е. няма да прекъснат безконтролната политическа власт на президента Румен Радев (Да го вземат дяволите!), и той насрочи още по-новите парламентарни избори през септември-октомври 2023-а, целият 7-ми нов том на книгите НИЕ (2009-2012) ще е готов и всеки ще може да си го чете от линка, даден 20-тина реда по-нагоре.

Но дотогава има още толкова много време. А аз вече съм прочел първата част от оригинала на НИЕ-7, която разказва за 2009 година. Повярвайте ми, направо съм зашеметен. Не толкова от събитията, колкото от повторението на „номерата“ на „обединителите български“! Такива факти (не махвайте безгрижно с ръка, защото те са документирани с дата, място и автор, само дето часа няма) НЕ БИВА ДА СТОЯТ в чекмеджето нито миг, щом такива стари неща ни се представят като „Промяна“!  Разчитайки на нашата къса народна памет. Аз не мога „да влея“ в нея нова струя, различна от старото вечно наше откритие „Ех, имала глава да пати…“. Но мога да подпомогна неговото ерозиране. С малко поне!

От утре започвам публикуването на „Част първа 2009 година“ на том 7 от новите НИЕ. Там ще прочетете с учудване, че представените ни за нови призиви, лозунги, слогани, опорни точки… от тези две-три последни наши години 2020-2022, са в обръщение още от първия момент на идването на власт на ГЕРБ през 2009 година. Ще видите точно датирано кога кой е употребил за първи път „Системата ни убива“, „Майки на деца с увреждания срещу…“, „Смяна на системата“, „Няма такава държава“, „Има такъв народ“, „Мутри вън“, „Ние идваме“, „Промяна“, „Прокуратурата е безконтролна“, „Спасението е в нашия неутралитет“, „Българският народ е мъдър народ“… и много други такива. Ще констатирате с учудване, че политическите, журналистическите, културните Имена в тази първа година от „ерата Борисов“ са същите, които ни се пробутваха и продължават да се пробутват като „Промяна“, „Продължаваме промяната“, „Българска пролет, Лято, Възход…“ В Имената липсват само междувременно починалите, но са добавени имената на Децата им.

Нататък ли? Четете! Помнете! Мислете! Който се е минал в миналото – минал се е. Няма връщане назад. Но поне да не избираме същите от близкото ни минало стари „телефонни измамници“. Да не ставаме за насмешка.

Това, че ще ви липсва азбучен списък на споменатите Имена, си е програмирано от самия протокол на публикуване в блога.бг. Но общия брой страници на разказа за 2009-а година е 189 страници. Не е чак толкова много за  вайкане. Сега ще търсите на ръка, а списъка на Имената ще намерите, когато dobronameren „качи в Облака“ следващите книги НИЕ. На същия вече известен вам линк

https://1drv.ms/u/s!AuzqcbTGmjkZbtVL3sJSS3jDJcc?e=6FVnDb

Програмата му е: НИЕ-7 (2009-2012)  до края на 2023; НИЕ-8 (2013-2016) до края на 2024-а; НИЕ-9 (2017-2020) до края на 2025-а; НИЕ-10 (2021-2024) до края на 2026 година.

 

Утре започвам с Въведението в 2009-а. Постингът ще е НИЕ-701.






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gardener - Радвам се за Вас!
04.01.2023 18:21
Няма нищо по-хубаво на този Свят от семейството и живия родител, от добрия син и от духовната и всякаква връзка между тях. Бъдете здрави и продължавайте, Вашето добро дело. Горният изроТ го махнете, той гади, а във Вашия блог не бива да допускате такива. Нека тук е едно добро място за България. Щях да забравя, обичам Вашия труд и Вас, нищо, че не се познаваме.
цитирай
2. pitatlimedejzorata - Блогърката radostinalassa ми се сърдеше, че съм я обиждал на леля
05.01.2023 16:01
След като прочетох коментара й тук, от днес добавям още една обида към нея - Тя е луда, глупаво луда. Да видяхте някаква връзка между съдържанието на постинга и "искане за минаване към Турция"?
Ако питате мен, РадостинаЛасса иска да се изкаже за пореден път, че Русия ще ни спаси. При това "по разбираеми за българите причини". Къде ги видя тези причини и за кои българи говориш, глупачке?
Иначе можеш да се използваш блога ми да продължиш да си показваш същността. Аз не съм привърженик на тезата, че глупака се обижда чрез мълчание. Напротив! Дай му гласност да продължи да се излага. Давай, Радостино. Възбуждай се.
цитирай
3. pitatlimedejzorata - Благодаря г-н Недялков!
05.01.2023 16:03
Благодаря.
цитирай
4. pitatlimedejzorata - Знаете ли как се възбуди Радостина Ласа?
06.01.2023 14:14
Изтри коментара си тук, в който ме наричаше "туркофил", и който беше причина за моето питане (вж. моя коментар - №2) какво общо има това със съобщението, че започвам да публикувам "Историята на 2009 година". Колко трябва да си луд, за да отричаш, че си се наакал, след като това е документирано на кадро?!
Използвам случая, да допълня, че своя коментар към моя постинг е изтрило и едно "говедо на републиката". Неговият коментар беше поне тематичен.
А защо "говедо" ли? Неговата снимка на аватара му в блога е едно мъжко говедо в червен цвят, което рие с копитата си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 473482
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930