Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2022 16:41 - НИЕ 678 Защото са социалисти
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 238 Коментари: 0 Гласове:
1



„ЗАЩОТО СА СОЦИАЛИСТИ“.  СЛЕДНИТЕ

 

·                     На границата между ноември и декември 2008 година се проведе поредният конгрес на БСП. (Поредният, защото напоследък има нова мода. Вместо, както е – беше - по устав всяко събиране на разширения актив да се провежда веднъж на две години и да се обявява за конгрес с нов пореден номер, сега има по няколко събирания всяка година, а за да не се води конгресът за извънреден, те се обявяват за заседания на избрания преди две години конгрес. Отказвам се да се хващам за тази новост. Не мога да ви кажа как се различават нов конгрес от поредно заседание на стария конгрес. То май и няма нужда. От край време най-сериозните свои решения Партията взема на пленум – „конгрес на Политбюро“, а не на целия актив. Справки, колкото щеш: априлски пленум, юлски пленум, ноемврийски пленум...)
Този 47-и конгрес на БСП ще се запомни с ТВ-рекламата за него – Сергей Станишев като ватман кара един ретро трамвай, а Стефан Данаилов го гони и едва успя да се качи в него по време на движение. Е, песимистичната моя нотка в предното изречение е повлияна от карикатурата на Христо Комарницки, наречена „Европа си лае, трамваят не върви“. „Секирно време“, както е наречен дежурният преглед на седмичния печат, който е току под карикатурата.
Конгресът записа в новия устав, че химнът на БСП ще бъде песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България“. В новото лого на партията съжителстват разцъфнала червена роза и надписът БСП, а 2 август е обявен за партиен празник. Тогава – на 2 август 1891 година е била  основана организацията. (Коя „организация“? БСП е създадена на 2 април 1990 година.)
Сериозната новина е (вестник „Дума“), че преди конгреса лидерът Сергей Станишев написал една 50-странична книжка, наречена „Защото сме социалисти“. За кои точно социалисти иде реч в нея, че са социалисти, не мога да ви кажа. Не съм я чел, защото не членувам в ТЕ , а в НИЕ. Само отбелязвам че принципният непримирим конфликт между Станишев (от ПЕС - европейските социалисти) и Нинова, (от БСП – българските социалисти) лежи още в бъдещето.

-                 Ще цитирам независимият вестник “Сега“ (1.12.2008) в който пише: „Журналистката Велислава Дърева представи пред симпатизанти на БСП книжката „Защото сме социалисти“, написана за пет нощи преди конгреса, и с чувство за хумор сравни автора с Балзак, Антон Дончев и Лопе де Вега.“
Сериозно? Антон Дончев е вмъкнат тук, защото е написал „Време разделно“; за Балзак не зная – не му познавам творчеството; а за Лопе де Вега мога да припомня с моето чувство за хумор един виц от съветско време:
Попитали едни съветски земеделци защо са си кръстили колхоза „Лопе де Вега“. Не знаем, отговорили те, но това име най-много ни прилича на „е‘ете си майката“.

-                 Една друга „хумористка“, Наделина Анева се казва, се гъне и гърчи като Андрей Райчев между европейското и съветското – ни едното е сигурно, ни другото, пък ипотеката си тече. Пак във вестника „Сега“ от тази дата, написала:
„Вчера премиерът Сергей Станишев прекара най-усмихнатия час в живота си, докато изслушваше промоционалната  реч на рецензентката на книгата си „Защото сме социалисти“ – Велислава Дърева. „През деня той е гмурец, рокер, ватман и актьор, а по вечерно време писател. В останалата част от денонощието танцува с вълци, сиреч управлява държавата и даже цялата партия“, изреди тя с леко намигане  в малката книжарница „Нисим“ на бул.“Васил Левски“. Вътре имаше място само за НСО и половината от желаещите да отразят събитието журналисти. Книжарничката е собственост на дъщерята на големия ни поет Валери Петров, чийто лик е удостоен на корицата на книжлето. Почти час отвън се ви опашка от младогвардейците на Кирил Добрев редом с беловласи старогвардейци. Чакаха като овчици край извор коскоджа ми ти социологът Юрий Асланов, главният редактор на „Дума“ Ивелин Николов, фамозната „Звездичка“– 22-годишната фенка на Станишев Ирина Йорданова. Последната не съумя да уточни какво е социализъм: „И преди малко ме питаха, не знам, ще объркам понятията. Социалистите са хора, които управляват за хората, как да ви го обясня?“ И се затрудни да посочи кои НЕ управляват в полза на хората.“

Посочвам разни примери за управление, пък вие преценявайте кои са в полза на хората и кои не са:

·                     Новината е: „ЕС пести милиони евро за наша сметка“. Става въпрос конкретно за 220-те млн. замразени европейски пари по програма ФАР (общо над 550 милиона по трите програми ИСПА, САПАРД и ФАР, знаете), които България няма да получи, заради констатираните... кражби от тях от страна на българските ползватели.
Европейското правило е, че парите от фондовете се изплащат на изпълнителя по утвърден ПРЕДВАРИТЕЛНО проект, но СЛЕД завършване на работата по него. Ако междувременно специализираната служба за хващане на измами с европарите ОЛАФ, е констатирала нередност, европарите се спират, т.е. не се изплащат. Европа не се интересува докъде проектът е изпълнен, дали изобщо ще бъде завършен и по никакъв начин не се намесва в по-нататъшното му финансиране. Това е изцяло работа на заявителя на проекта. Дали ще го завърши, откъде ще си осигури друго финансиране, не е работа на европейската комисия. Как беше... Брюксел не вярва на сълзи.
Сега вижте как управляващите социалисти представят тази работа на българската публика (вестникът е „Сега“, но и другите пишат подобно):

-                 „ЕС ще спести милиони евро, които страната ни трябваше да получи, след като Брюксел отряза 220 милиона евро по програма ФАР. В началото на октомври правителството позволи на двете агенции към финансовото и към регионалното министерство да сключват договори до 336 милиона. Става дума за 87 проекта, за които двете ведомства твърдят, че са неотложни и трябва да бъдат довършени. В четвъртък министрите ще обсъдят доклада на министър Пламен Орешарски в който трябва да се съдържат предложения кои проекти трябва да се довършвт по оперативни програми, от кои ще се наложи да се откажем и колко още ще отпусне държавният бюджет за довършване.“
Какво мислите? Кой се прави на улав, Европейската комисия или българското правителство - защото в него са социалисти?

-                 Към цитираната статия във в.“Сега“, която впрочем също е написана, по ТОЗИ начин!, от Наделина Анева, е добавена снимка на намръщената вицепремиерка Меглена Плугчиева с няколко папки под мишница и до нея е националният координатор на проектите Димитър Ивановски (от квотата на НДСВ). А зад тях виждаме усмихнатото лице Румен Гълъбинов. Този не го познавате ли? Ами, задръжте така – след десетина година той ще стане главен икономически съветник на червения  президент Румен Радев - преди да задавате нови въпроси.

-                 Обръщам на хумористичната страница на „Сега“, където Димитър Бежански препредава разговора между кварталния клошар Дани и един постоянен посетител Веско на кварталното кафене:
„Да знаеш нашите политици изобщо не искат да влизаме в Европа. Нямат сметка - казва Дани – Щото, като влезем, ония ще ги контролират под лупа и нашите няма да могат да крадат толкова!
Дани го няма. В една студена зима господ го прибра при себе си, а преди близо две години Европейският Съюз прибра при себе си нас. И се започна... Европейците, от една страна, ни прибраха, но от друга, веднага започнаха да ни намират кусури. Ту съдебната ни система била не знам каква си, ту отпуснатите средства по разни програми не сме ги използвали както трябва. А туй лято през юли ни показаха тоягата с едно докладче и със спирането на едни пари. После на още едни. Хората най-искрено се радваха на жестоките европейски санкции. Да видят нашите кретени! Да разберат най-после, че в Европа има правила и тия правила трябва да се спазват.
В първия момент и аз се зарадвах. Да, нека видят. Да, нека разберат. Да, прославихме се като най-крадливата държава в Европа! Да, от Брюксел ни орязаха средствата. Да, вноските към съюза ще си ги плащаме като попове! Обаче откъде управляващите ще вземат пари за тези вноски? От джоба на редовия данъкоплатец, естествено. От нас!
Това как го разбирате?
Добре, че „не сме социалисти“ и злобата не ни е присъща.

-                 И пак там, в „Сега“, но неподписано: „Причерня ни, откакто Брюксел ни отряза 220 млн.евро. Не заради парите, защото си имаме много – дори в излишък (бюджетен). А защо ни чернят, както се кахъри „Дума“ във вчерашния си коментар под заглавие „Очерняне“. Така казал премиерът Сергей Станишев, който има международен сертификат, че е хигиенно изряден (Mr Clean), издаден му лично от президента на САЩ Джордж Буш.“

-                 И отново неподписано: „Спецовете в евростолицата са на мнение, че политиката на Европа към страната ни като към „лошото дете“ на Съюза е нелогична: България работи усърдно, за да построи институции според европейските изисквания. В същото време Европейската комисия замразява или спира плащания, които са жизнено важни за българските институции, за да подсигурят тяхната подготовка да съблюдават европейските закони. Така прогресът, постигнат от България се неглижира. От нас се иска нещо, а когато го направим по дадените критерии, излиза, че не е трябвало да става така. Или с други думи - повтаря се ситуацията от училище, когато веднъж нарочен за разбойник, един ученик става черна овца и се превръща в двойкаджия, а в нередки случая след време наистина става бандит.
Кому е необходимо да се лъже така безпардонно?
„Направеното от нас“ НЕ Е по зададените критерии, а си е жива кражба от парите на европейските данъкоплатци. Че и накрая защо трябва да ги плашим европейците с бандитизъм, че ще им се случи нещо лошо, ако пискат, че ги крадем. Отговорът е „Защото нашите сегашни управляващи са социалисти. А бащите им бяха комунисти.“

·                     Друга новина: "Младите - фенове на социализма",
Тя е разкрита от "Труд" в основната му рубрика "Темата": „Хората между 18 и 35 години определят миналото като "по-хуманно, по-справедливо, не така свободно, но хората са се чувствали по-добре". Това пише в доклад за младежта през 2007 г., изготвен от Държавната агенция по младежта и спорта (кой е председателят й, знаете ли?), който е гласуван от Министерския съвет (името на премиера му?). Само по показателя "свобода" позитивните оценки на младите за сегашния начин на живот задминават отминалия социалистически. Това дава основание на експертите да очакват нарастване на "младежкото левичарство".

·                    Други, по-старешки новини:
"Бизнесът и икономистите критикуват високите лихви", отбелязва от първа страница "Сега". Разликата между лихвите по кредитите и по депозитите у нас е огромна - 3.5 пъти над нормалните маржове в другите европейски страни, казал проф. Стефан Стоилов, съветник на министъра на икономиката, на дискусия в София за влиянието на глобалната криза.
Банките у нас са стабилни, по-нужни са мерки за подкрепа на фирмите, защото световната рецесия и скъпите кредити са голяма заплаха за българския бизнес, смята Александър Божков от Центъра за икономическо развитие.
"Кризата ще свърши, когато се стопят изкуствено раздутите цени", категоричен е пред "Класа" Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса. Според него това, което трябва да предприеме правителството, е да защити банковата система и вложенията на гражданите и фирмите, но да остави пазарните сили да свършат своята очистваща функция.
От вестник „Над 55“, 18 октомври 2008: „Хрумка: Захранваме американските мозъци, а те ни отнемат насъщния.“
Обаче внуците на тия над 55 – там, в Америка! Вместо да отидат при Путин в Русия - ей-го на, в ледена вода се потапя, щуки лови с голи ръце, глигани просва с един куршум...
„Виц на броя: „Пенсионерът Иван Ст. се събужда рано-рано и понеже не може да спи, става от леглото. И що да види. Токът дошъл. Всички крушки светят. От крана потича веднага вряла вода. Парното бумти с ръка не се пипа. Телевизорът работи. Отваря входната врата – асансьорът се движи. Без шум. Поглежда през балкона – пред блока стои откраднатият преди години „Москвич“.
Отваря вратата на спалнята и вика: „Бабо, бабо, ставай, комунизмът се върна!“
Мога да продължа вица: В това време звънва Вайбъра и прекъсва виденията му. Внучката от Америка: „Хелоууу, хау ар ю? Окей?“

-                      Новини, които се подиграват, а всъщност заплашват:
-
Веселина Седларска , в.“Новинар“ от 21.11.2008: „47-я конгрес на БСП стана повод тя да си ашладиса розовия храст с нов цвят, старата роза вехтеела. Ето го и мнението на народа:

БСП розата си мени, но нрава не. Розата помага, ала в кошара не вкарва. Лозето не ще роза, а мотика. Гладна кокошка роза сънува. Който е копал розата, той ще яде гроздето. Да би мирно седяло, не би роза видяло. Двама се карат, розата печели. Розата кости няма, а кости троши. За всяка болка си има роза. За човека можеш да съдиш по розата му. И без роза се съмва. Роза – роза избива. Който плаща, той поръчва розата. Който го е страх от БСП, да не ходи в розариума. Розата не пада по-далече от храста. Малката роза голяма кола обръща. Много рози – хилаво БСП. Насила роза не става. Не е луд този, който яде розата, а този, който му я дава. Не можеш да носиш две рози под една мишница. От всяко дърво роза не става. Убоден роза духа. Роза в нужда се познава. Розата се вмирисва откъм главата. С чужда роза помен прави. Скъпи на розата, евтини на розовото масло. Срещу роза не се рита. Старата роза ръжда не хваща. Харизана роза на зъби не се гледа. Човек предполага, розата разполага. Една роза пролет не прави. Роза на роза око не вади. Да спи роза под камък. Роза дупка не прави. Ако живеем на село, рози не пасем. Ако видиш роза в лозето на комшията, чакай я и в твоето. Розата не храни, ама тежко му който я няма. Всеки розар своята роза хвали. Всеки тегли розата към себе си. Вържи розата, да е мирно селото. Ела роза, че без теб по-розово. Зряла роза сама пада. И розата цяла, и вълкът сит. Който гони две рози, и двете изпуща. Розата вода не става. Между две рози – та доле. Много баби – хилава роза. На всяко гърне роза. На заем роза тъпкано се връща. Роза при роза отива. Под вола роза търси. Роза в нужда се познава. Приятелството е приятелство, но розата е с пари. С роза шега не бива. Страх роза пази. Сто рози на чужд гръб са малко. Стадо без роза не бива. Роза в торба не стои.“
-
 Александър Симов пред БНР: „БСП дава Борисов на комисията за дискриминация. Жалбата е подадена заради изказването му, че в БСП "всички са без морал". Социалистите смятат, че с думите си Бойко Борисов е накърнил достойнството на всички членове и симпатизанти на партията. От партията настояват неформалният лидер на ГЕРБ да получи наказание и да поднесе публично извинение заради изказването. Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев коментира, че изказването на Борисов засяга 220 000 партийни членове и че такива генерализиращи изказвания са недопустими в политиката.

·                     Нови вестници на пазара. В случая новоизгряващият вестник се нарича „19 минути“.
Той реклами сам себе си като „първият национално безплатен всекидневник“. „Национално“? – Ами тогава защо вестникът е наречен „Градски“ и логото му е „София черно на бяло? После: че някой плаща вестникът да е безплатен, е ясно. Кой е този балама да поема разходите за издаването пет пъти в седмицата на 16 странички полу-стандартен формат? Имам предположение кой е този. В един от началните му броеве намирам снимка (неподписана!) на „бившата червена петолъчка от Партийния дом, която лежи безпризорна в двора на Централна баня“. Да, същата е, онази 5-метрова петолъчка, която в 1991г. (огледален образ на числото 19) „хеликоптер отнесе в неизвестна посока“, както НИЕ-1 винаги ще ви спомня. Но тогава петолъчката беше обсипана с червени рубини, които „да разпръскват светлина в безбрежната тъма“, Сега на снимката Звездата, е една изтърбушена метална конструкция от широки здрави винкели. Без рубини. 
Информация в аванс:  През предстоящата 2009 година „Градски вестник“ ще обяви платен годишен абонамент от 48лв. Уличното предлагане ще остане обаче безплатно. След още година – когато рубините се свършат – „градски вестник“ ще престане да излиза.

-                      Още информации „без връзка с ТЯХ, социалистите“, ще кажат някои, но няма да бъдат прави. Как беше? – дяволът е скрит в дребните неща.
-
 Един модерен напоследък, но минал и заминал като метеор, „наблюдател“ на вестник „Сега“ – Христофор Караджов е написал (4.12. 2008): „В петък след Деня на благодарността тълпа озверели купувачи премаза до смърт 34-годишен продавач на входа на магазин от веригата „Уолмарт“ в щата Ню Йорк. С това започна днешният „Черен петък“ за американците. Това е тъжен символ на паниката, която започва да се промъква сред редовите американци, които ден след ден са бомбардирани от все по-мрачни прогнози за бъдещето на икономиката. Нищо чудно, че потребителското доверие спадна до най-ниската си точка от 28 години насам. Това значи, че хората купуват по-малко.“
Ами като купуват по-малко, защо ще се изпотрепят в магазините на „черния петък“? Да не би „да са пуснали банани“?
Репортажът си от Америка „наблюдателят“ на „Сега“ Христофор Караджов е нарекъл „В очакване на Моника“. Тъжен намек за Моника Люински, която стажуваше по особен начин при мъжа на Хилари Клинтън, която сега – Хилари Клинтън, ще стане вицепрезидент на първия тъмнокож президент на САЩ Барак Обама (Което си е „о, ба маа му“ за нашите социалисти.).
Кой е Христофор Караджов? Давам му думата да ви се представи сам: „Аз имах честта да отразявам изцяло мандатите на два български кабинета – този на Любен Беров и този на Жан Виденов. И двата залагаха на лоялността. Оттогава развих силно предубеждение към онези държавни служители, които казват само „да“ на началниците си.“ ... и заминах за Америка“.
От 10 години Христофор Караджов живее в Калифорния. Малко е подранил с раждането си. Иначе чудесен „канадец“ би станало от него.

Забележка под черта: „канадец“ – българин, който е избягал от Родината си, когато й е било тежко, но напира да й помага чрез експертни съвети след това.
Презрете тези ОП-ове „канадци“. Те няма да свършат никаква общополезна работа за страната. Освен да си редят своите далавери




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 473743
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930