Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03 18:15 - НИЕ-845 Първите 100 дни на кабинета Борисов-2
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 42 Коментари: 0 Гласове:
0



ПЪРВИТЕ 100 ДНИ НА ВТОРОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ

Новата година 2015-а дели почти наполовина тия 100 дни – до 1 януари - 54, след 1-ви януари – 46 дни.

 

 

ОПОЗИЦИЯТА СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ.  И ВЪТРЕ В СЕБЕ СИ - СРЕЩУ

 

·            Лидерът на БСП и председател на парламентарната й група Михаил Миков обвини правителството на ГЕРБ в реваншизъм. „Все още не са изтекли стоте дни на кабинета, но краткото време от началото на мандата доказа, че четворната дясно националистическа коалиция прокарва дясна политика, включително с елементи на реваншизъм”. Миков обясни, че първите сфери, към които управляващите са се ориентирали за овладяване, са контролните сфери - Сметната палата и системата за сигурност с промените в Закона за МВР.
След което литна за Москва за среща със председателя на Руската Дума Сергей Наришкин. (Наришкин е в черния списък на Европейския съюз и има забрана да влиза на територията на държави-членки на съюза. Затова нашият му отива на гости.)
Антон Кутев: (За мен този е камък, който е поставен насред брода през реката, но се клати видимо, така че не бих стъпил на него. Обаче аз така или иначе не смятам да минавам на левия бряг на реката. Затова, изяснявайте си сами проблема, ако имате такъв.)
„Заслугата на БСП е, че опази демокрацията. Партията няма управленски провали от 1997 година насам. Ако преди 2 години не бяхме прекъснали властта на ГЕРБ, дори и за малко в период на година и половина, България сега щеше да е друга и много по-малко демократична, коментира той и обясни, че лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, както и председателят на ПГ на мнозинството Цветан Цветанов са далеч от определението за демократичност. Ние сме стожерът на демокрацията.“ (Те! Стожерът. И Той – продавачът на червени прашки на разни Азери?! Помните ли? Ако – не, проверете.)
На същия пленум (16.01.2015), откъдето е изказването на Михаил Миков, лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментирал евентуалното партньорство на АБВ със социалистите. Според него това не било тема на деня.
(Ще стане тема след една година - 10.05.2016. Тогава вицепремиерът и министър на труда и социалната политика
Ивайло Калфин ще подаде оставка. АБВ ще оттегли подкрепата си за правителството на ГЕРБ. Тази история ще разкажа по-нататък, като й дойде времето.)

Дотогава – развитието на текущите ОТНОШЕНИЯ  АБВ – БСП
В средата на януари лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че формацията му ще подаде ръка за партньорство към политическите сили в лявото пространство. „АБВ подава ръка към всички, ще отправи ръка и към БСП. Не бих си позволил да направим левицата заложник на личностно противопоставяне. Ако останем заложници на високомерието, ще загубим всички, ще загуби лявото, социалното“, посочи Първанов, според когото България не може да се развива без силна левица.
Отговорът на БСП чрез думите на младия Александър Симов: „Мръсната игра на Първанов“. Ако си мислите, че цитирам в. „Дума“ – не, не цитирам този „чист вестник“. Александър Симов е казал тези думи пред кореспондент на вестник „Галерия“ Кристина Патрашкова. Явор Дачков, Ива Николова, Алексей Петров.
БСП отряза подадената от АБВ ръка  „Коалиции ще има, ако партията на Първанов се разграничи от политиката на кабинета“, е заявил говорителят на БСП Атанас Мерджанов пред кореспондент на вестник „Труд“.
Понеже Мерджанов ще „танцува едно лято“, тук добавям мненията на един „танцуващ повече“: Кристиян Вигенин: „Не може да се коалираме с партии, които са част от дясното! Не трябва да забравяме какво причини формирането на АБВ и тяхната политика. Една голяма част от бедите за БСП, дойдоха именно от АБВ - от създаването на тази политическа формация, която разколеба левия електорат”, категоричен е той. (Разколеба в какво? Във великата неотменна победа на Комунизма ли? )
Мая Манолова. ККК: (изказването е направено в Кюстендил, където й е курника, датата – 19.01.2015)  - „Ако левицата иска да спечели предстоящите местни избори, трябва да търси път към обединение и вместо да гори мостове, да ги създава.“ Манолова каза още, че не вижда нищо лошо, ако в община Кюстендил бъдат направени необходимите действия за  обединение на лявото пространство и дори центъра.  „Ние имаме един основен политически опонент - ГЕРБ и Реформаторския блок, така че партньорството с всички останали формации е приемливо, когато е в интерес на гражданите. Местните избори са изключително важни и според мен хората наистина имат нужда от местна власт, която да заяви и да работи за социални приоритети."
(„Вместо да гори мостове, да ги създава“?! Кудкудяк, кудкудяк, днеска снесох, утре пак.)
Кирил Добрев, синът на Николай Добрев: (изказването е съвместно с Мая Манолова на семинар на БСП в Пловдив и е с дата 1.02.2015) – „БСП не трябва да е музей на соца, а МОЛ (Млади Образовани Лидери) за леви идеи. БСП да се превърне в място за диалог, в МОЛ за леви идеи, където всеки да намери място за себе си и така да се върне дискусията в партията. Идеята ни е БСП да започне да работи с периферията и така да стане живо място, а не мавзолей на социализма.“
Идеята за МОЛ-а така си и остана идея. Заместничката на Михаил Миков – Корнелия Нинова направо изключи от партията БСП цялата „строителна бригада“ на МОЛ-а.  Така де, ако те са образовани, тя каква е  - необразована?
Това си мисля и аз, необразована е. Чакам българските социалисти да станат шведски. Ще стане! „Светът върви напред, а не назад.“

·            Становищата на ДПС
- Йордан Цонев: „„В икономическата сфера голяма част от мерките са copy-paste на програмата на кабинета „Орешарски.“  Йордан Цонев попита колко ще струва на България тегленето на нови дългове и предупреди, че страната може да влезе в дългова спирала.
- Зам.-шефът на партията Алиосман Имамов пък обяви, че някои от идеите в програмата на кабинета са част от платформата на ДПС, а и на други партии.
- Лютфи Местан разкритикува управленската програма. „Тя е прекалено амбициозна и не дава гаранции за изпълнението й. Неподредена е и хаотична, няма начало и край, приоритетите са на килограм, мерките са насипни. Анти ДПС говоренето се превръща в параван, зад който се прави опит да бъдат скрити реалните проблеми на днешното управление.“
Моето становище:  Лютфи Местан (ДС-агент Павел, проверете) ръси тежки думи за опасност пред обществото, тъй като „Правителството Патриотичният Фронт... Реформаторите...  Всъщност Местан реве, защото има опасност тайните канали на партията му за ограбване на България да се срутят. За същото реват и в „Иван Хаджийски”.  И се чешат къде им трябва. Ето (цитат, думи на Борис Попиванов): „ДПС не е враг на управляващите от ГЕРБ. Така беше и при първия мандат на ГЕРБ. Въпросът е, че амбициите на ДПС са по-големи, отколкото бяха 2009-2013-а година. ДПС иска съвсем ясно да покаже и на ГЕРБ, и на българското общество, че стабилно управление в България без нея не може да се случи. ДПС показа това с кабинета "Орешарски" и с начина, по който свали собственото си правителство.”
„Собственото си правителство“?! - Ама в кабинета „Орешарски“ са ДПС и БСП, ГЕРБ я няма. БСП гласува ли в 2014-а за Пеевски да оглави ДАНС – о, да. А ГЕРБ – не гласува. В трите кабинета на Борисов няма нито ДПС, нито БСП – защо?. В кабинетите на Радев (бъдещите) – Корнелия Нинова присъства лично, а Доган стои отвън стратегически. ДПС иска да се мушне под демократичните чаршафи на ГЕРБ. Ама и БСП иска същото. Ами, да си се онождат извън демократичния свят, не може ли? Още повече че те така почнаха в политиката. Пък Путин направо е бесен, че се бавят.

·            ББЦ? – Горката! Не им върви на новите проекти „автентични“.
Заместник-председателят на партията Рада Коджабашева напусна Николай Бареков. Тя пожелава на всички, които се занимават с политика и управление на хора да овладеят поне три неща – да са точни на срещите, да изпълняват обещанията си и да уважават партньорите си. „Бъдете здрави и щастливи, и Бог да пази България и българския народ!", завършва нейното обръщение 6 дни след Нова година.
Това е поредното отлюспване от ББЦ, след като през декември четирима депутати от партията на Бареков го напуснаха. Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров подадоха оставки като членове на партията и от всички заемани от тях длъжности в нея, с обвинение, че лидерът им водил лични битки. Отделно дясната ръка на Бареков - Росен Петров си тръгна под предлог, че бил уморен. (И от едната стая на бардака се премести в другата,)
Самият Николай Бареков подаде оставка като председател на председателския съвет на Коалиция от партии „България без цензура", която се закри, за да се възроди под името „Български демократичен център" на новия ЛИДЕР Христо Ковачки. Това стана дни след като ББЦ се събра и определи за свой говорител Любен Дилов-син с мотива, че Бареков говори от името на парламентарната група, без да е упълномощен. (Интересно кой ще упълномощи сина Дилов да заговори от името на ГЕРБ?! След 5-6 години.)

·            Партия „Атака“ говори само чрез Волен Сидеров. Той каза: „Беше тежка година, но ни и новата няма да е лека. България ще бъде изправена пред исторически избор.“  След което поиска от правителството да обяви френския посланик за персона нон грата, а от парламента - да гласува допитване за членството ни в НАТО и ЕС.
Другото са негови прогнози какво очаква Света и България през 2015 година. Слава Севрюкова съща. „Очакват ни непрогнозирани събития. Едно от тях ще е огромна промяна в Европа, която ще започне да се разпада. Ще видим обществени вълни в Европа, насочени срещу сегашната, антинародна политика на европейските лидери. Ще видим как САЩ организират военни провокации срещу Русия. Ще бъдем изправени пред избор - на коя страна да застанем.” Според лидера на „Атака“ това ще бъде исторически избор, в който българите нямат право на грешка. Докато управляващите формирали възможно най-безпринципната коалиция „на власт дойдоха тези, които казват, че са за европейско развитие, но ни докараха до африкански стандарт на живот”. И за да докаже надпартийността на партията си, хвърли няколко стрели и наляво: „На власт дойдоха ренегати на лявата идея, които на думи си играят с българската азбука, но на дело работят за нейното затриване”.
Моето мнение:  Та срещу кого точно е критиката Сидерова вляво? Към тези, които си играят с българската азбука – т.е. АБВ.  Не мисля, че буквите БСП и ДПС са игра с българската азбука. Нещата са пределно ясни, което е хубаво. С тази национално отговорна партия „Атака“ е свършено. Да влизат следващите Възходи и Възраждания.

·            Да влизат СЛЕДВАЩИТЕ
- Радан Кънев Неочаквано, макар и предизвестено
Предизвестено е още от личното му несъгласие Реформаторският Блок да става коалиционен партньор на Борисов в неговото второ правителство. Написах „личното несъгласие“, защото реформаторите влязоха в кабинета „Борисов-2“, а Радан Кънев е съпредседател на РБ, като председател на ДСБ.
Неочаквано, защото не му увря тиквата на този. Хем вътре, хем – вън. Хем отпред, хем - отзад. По Нова Година Радан Кънев обвини двама от министрите, че не стават. Финансовият Владислав Горанов „не умеел да общува“ и културния Вежди Рашидов, че „не управлявал добре културата“. Иначе похвали правосъдния Христо Иванов, външния Даниел Митов, енергийната Теменужка Петкова и здравния Петър Москов.
  Пък Мая Манолова
коментира, че Кънев успял „да нареди вече цялата си адвокатска кантора на високи позиции, вкл. и зам.министър на енергетиката - съпруга на негова съдружничка от адвокатската кантора, приносът му хората да наричат Реформаторския блок „Консуматорски блок", е огромен".

- ЦаряНеочаквано! И не предизвестено!
„Симеон Втори да се завърне триумфално в българската политика!“. Под такова обръщение към българската общественост се били подписали над 100 интелектуалци, политици, кметове и спортисти.

Ах, тези 100! Защо „ах“ ли?  Направете справка назад в годините - темите най-различни, гонят 100, а „100-те интелектуалци, политици, кметове, спортисти“ -  все едни и същи, само починалите междувременно са заместени с нови. В Новия списък даже и това вече е спестено. Посочват се само 7-8 имена: Станимир Илчев, Минчо Спасов, проф. Андрей Пантев, акад. Георги Марков, Людмил Станчев, Мехмед Дикме, Аспарух Панов-Пухи, Цонко Цонев кмета на Каварна. Под Обръщението няма подписи. Вестник „Преса“ дори твърди, че акад. Георги Марков отрекъл да е подкрепял подобен текст. Станимир Илчев попитан за целите, които Симеон си поставя с евентуално връщане в политиката, казал, че не са свързани с издигане кандидатурата му за президент на България  „За президент е твърде рано, но царят може да ни вкара в Шенген по начина, по който страната ни стана член на ЕС“, се пояснява той.
Малко по-рано, в края на октомври м.г., председателката на ЮНЕСКО Ирина Бокова представила автобиографичната книга на Симеон
II „Една необикновена съдба“ с думите: „„Вашата лична история е историята на един народ и една държава - България, и историята на цял един континент - Европа. С Вашето присъствие и с Вашата дейност Ви помогнахте на българския народ да заживее в мир със себе си, да се научи по-добре да разбира другия и да построи едно общество на толерантност и отвореност към света”.
Какво ще кажете, а?!  Това – Ирина Бокова. За Симеон? Море-е-е, ако се върнат нейните на власт, направо й режат главата до кръста. Преди това ще сторят същото на Тошко Тошев, редакторът, публикувал думите й. С присъди, естествено. Четете за 70-тата годишнина от 1 февруари 1945 година в съответната глава от този том на НИЕ.

- Националистите от НФСБТе тук са в очакван „пас“.
Разбираемо е, особено от гледна точка на предстоящето им участие е следващото трето правителство на Борисов. Искам обаче да отбележа личното участие на един днес „националист“, утре от ГЕРБ. Казва се Емил Димитров (но истинският „Ревизоро“, а не „Емо Ротманса“)  Кой го бие по главата Ревизоро да започва 2015 година с оценки като следващите?
„В ГЕРБ има матриархат, жените в партията се държат като учителки, които казват какво да се прави. Борисов трябва да дисциплинира министрите си и да пуска шамарената фабрика.“
„Борисов го играе и съдия, раздава присъди на съдиите. После вече е владика – дава индулгенция на МВР и ДАНС”. Засега всичко клони към разваляне на коалицията!
„Борисов се държи като  законотворец, който внася закон, но на другия ден вече е президент, защото отменя сам своите закони като си налага вето, казвайки на депутатите си да оттеглят този или онзи закон. Така стана с пенсионната реформа, с БДЖ, с енергетиката. Аз съм дал гласа си и искам Борисов да успее, да го видя като генерал.“

 

 

ПО-ВАЖНОТО В ПАРЛАМЕНТА

 

·            През януари започна усилено да се говори за ролята, работата и дори в аспекта за смисъла на ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ. След скоростното приемане на промените в Кодекса за социалното осигуряване в средата на миналия декември депутатите започнаха да търсят най-после (?) аргументи за тези промяни. По вестниците пише, че „тези аргументи се търсят както на странно и едностранно тълкуване, дори на откровено неразбиране на инвестиционната материя, а така също и на терена на пазарната икономика за привличане на пенсионно осигурените лица. Така че трябва да се запитаме в крайна сметка каква е реалната цел на реформата – право на избор на осигурените лица или дискредитиране на частните пенсионни фондове?“
Много подходяща тема за манипулиране на общественото мнение..

===========================================
В условията на диктатура този въпрос – баланс между пенсия (от държавния фонд) и частен пенсионен фонд изобщо не съществува. Там няма нищо, което да е извън държавата. Даже живот няма извън Нея, камо ли пенсия.
Нещо повече, като илюстрация на това Правило. Далеко след като вече години бяхме официално Демократична държава, научихме – аз специално от вестниците – че още Сталин бил казал: „Пенсията е заплата, която държавата дава на старите родители да възпитават внуците си в комунистически дух.“  Сега стана ли ви ясно защо едни пенсии бяха по-големи от други, а на някои хора не се полагаха изобщо никакви пенсии?!  Ето такива нагли мерзавци бяха комунистите. Пиша го, за да се знае и да не се забравя в случай, че някой млад, като Александър Симов да речем, реши да ни води на семинар по пенсии в редакцията на в. „Дума“.
В нормалните държави с пазарна икономика пенсията е определен ПРОЦЕНТ, който ВСЕКИ човек отделя от заработената си заплата, още в момента на нейното получаване. Държавата се грижи тези предварително заделени частни пари по време на активния му период, да се натрупват в специален, пенсионен фонд, от който текущо се изплащат пенсиите на вече преминалите в пенсионна възраст хора. Тук има нюанс. Парите на всички се събират накуп в един държавен фонд и се харчат солидарно от всички граждани или всеки гражданин има собствена пенсионна партида от която след време държавата му изплаща неговата собствена пенсия. Нашата система в България е от солидарния тип. Освен това, защото вече сме пазарна икономика, парите за пенсия също са пари, а не награда, както твърди Сталин. И тъкмо затова се дава възможност на ВСЕКИ човек, ако иска да има по-висока пенсия от държавно определената, да натрупва втора пенсия – на същия принцип като първата пенсия – в някой избран от него (разбира се), частен пенсионен фонд. Имайте предвид тези пояснения, когато след малко четете за пенсионната реформа. Която се провежда чак днес, 25 години след онова Начало!?
И още нещо имайте предвид. Което е по-важно, принципно по-важно.
Пенсиите – първа, втора, осемнайста, са пари, а парите имат свойството да стават повече, когато се „въртят“. „Въртенето“ им обаче е рисково занятие. Вложени в губещо „пазарно нещо“, могат да се свършат, преди да дойде нужда да бъдат ползвани. Тъкмо поради тази причина парите от държавния пенсионен фонд „стоят на склад“, не се влагат никъде – държавата не може да си позволи да загуби пенсионните пари на своите граждани. Затова тяхната доходност е минимална или никаква. Парите, вложени в частни пенсионни фондове обаче е разрешено да се „въртят“, влагани като текущи инвестиции, някъде в нещо. От успешният избор на текуща печеливша инвестиция, частните пенсионни пари могат да станат в пъти повече от първоначално вложените. Или да бъдат загубени. Няма доходност без риск. Разбира се, че изборът на инвестицията е даден на собственика на частния пенсионен фонд. Но последствията се носят от вложителя. Ако той е бил глупав, пардон – недалновиден или безгрижен, да избере някой некадърен (или тарикатски) такъв собственик, сбогом парички. Остава само държавната пенсия.
Не е лесно да се живее в пазарна икономика. Но е по-добре.
===========================================

След тези необходими според мен разяснения, проследяваме дебатите в парламента покрай поправките в Кодекса за социално осигуряване. Те започнаха разгорещено още в първите дни на януари, когато ГЕРБ и ДПС прокараха решение, с което се дава възможност на хората да преместят парите си от частен пенсионен фонд в Националния Осигурителен Институт, където се намира държавния пенсионен фонд. Реформаторите, патриотите и хората от АБВ бяха против. От БСП не се изказаха – за тях няма нужда изобщо от пенсионен фонд. Те са съгласни със Сталин, че пенсията е заплата, която се дава на деденцата, ако възпитават внуците си, както трябва.
Работата е на кантар – не става въпрос за сталинската директива изобщо, а за това да има или да няма частни пенсионни фондове. И ако има, тогава гражданинът да може да си изтегли натрупаната сума когато поиска, без да е необходимо да плаща наказателна глоба за това, че е загубил вяра в инвестиционната политика на частния пенсионен фонд. Това на практика приравнява частните пенсионни фондове на обикновените търговски банки. Противниците на това, съвсем резонно предложение впрочем, сочат аргументи, че така никой няма да поиска да основе частен пенсионен фонд, защото във всеки момент може да „увисне“, ако всички вложители решат да си изтеглят парите наведнъж. Е, що? Нима пред собствениците на банки няма подобен риск? Има, разбира се. Най-пресния пример е банка КТБ, която раздавала кредити на наши и ваши, и фалира. Ама… Това измества въпроса за ЧПФ на съвсем друга плоскост. Например каква файда имат РБ, ПФ и АБВ да се противопоставят на тази разумна дисциплинираща мярка? Още повече, че от ГЕРБ и ДПС настояват изтеглената сума от ЧПФ да се внесе веднага цялата в НОИ, а не да се използва за покупки в супера.
Особено деен в защита на частните пенсионни фондове е депутатът от РБ Радан Кънев:  „Лесно решение няма, но това е сфера, в която партиите трябва да черпят политическа сила от способността си да правят компромис и да постигат съгласие, а не от кресливо популистко поведение”, казва. Не е ясно от чие име говори, след като той може да е съпредседател на РБ и председател на ДСБ, ама много малко от депутатите, обединени в Реформаторския блок, мислят като него. (След 3-4 години Радан Кънев ще бъде бламиран от своите, ще се паркира като евродепутат, а след изтичане на мандата му го чака съдбата на, да кажем на Емануил Йорданов -  „Що така бе, Миме“.)
Депутатите от ресорната бюджетна комисия изслушаха представител на Комисията за финансов контрол, който оповестил, че за периода от април 2004 г. до края на 2014 г. по предварителни данни доходността на универсалните пенсионни фондове общо е минус 1.7%. Не е ясно каква е картината по отделните фондове. „Някои фондове са на плюс, други - на минус, но към края на миналата година парите на хората по партидите нямат същата покупателна способност, каквато са имали в момента, когато са вложени там", коментира шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.
Депутатите решиха да се създаде временна парламентарна комисия по този въпрос. Неин председател е Корнелия Нинова от БСП, а Настимир Ананиев от РБ е зам.- председател. Членове  са Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Димитър Байрактаров от ПФ, Чавдар Пейчев от БДЦ, Любомир Владимиров от „Атака“ и Мариана Тодорова от АБВ.
След месец тази комисия ще излезе със становище: „Всъщност никоя от мерките, които се предлагат до момента, не решава фундаменталния проблем с пенсионната система, а именно наличието на отрицателни стимули за внасяне в нея (заради ниските пенсии) и паралелно наличие на положителни стимули да се източва от нея чрез ранно пенсиониране и инвалидни пенсии (дори ако „пенсионерът” продължава да работи).
Нататък ли? Като има „нататък“, ще се обадя. Единственото конкретно нещо засега е, че българите като народ предпочетоха да прехвърлят частните си пенсионни партиди в държавния НОИ. Ама естествено – 0% в НОИ е повече от  -1,7%. Обаче не знам на колко от българите е ясно, че „втория стълб“ на  пенсионното осигуряване е всъщност една форма на инвестиция. Тогава защо трябва да вкарваш в собствената си инвестиция външен посредник, който да я „върти“ срещу комисионна, разбира се. От много тарикатстване българинът лъже сам себе си.
Откъдето и да тръгна, все тоя извод потвърждавам..

·            Започнаха споровете за СЪДЕБНАТА РЕФОРМА
Проблемите къде да си държим парите за пенсия са бял кахър, сравнени с проблемите пред съдебната система. Те и затова пенсионните проблеми, на Запад да кажем, са решени, но не и съдебните такива. Може би трябва да се радваме, че заглавието за съдебната реформа започва с думата „започнаха“ – сегашно обнадеждително време. 
- На мен ми правят впечатление две необнадеждителни неща, които веднага смятам да споделя. Едното: Правосъдното министерство в кабинета „Борисов-2“ е дадено на коалиционните партньори от РБ. Името на министъра на правосъдието е Христо Иванов (Бойкикев). Това в скобите, дето съм го добавил, е достатъчно. И второто: От страна на правителството нещата около съдебната реформа се коментират от Румяна Бъчварова, която в момента е вицепремиер по коалиционната и административната политика. Нейна работа ли е да изразява мнението на… на кого? – „Успее ли съдебната реформа, и правителството ще успее“. Казани са на 1
7 януари 2015 г.
- Само след два месеца – в средата на март МВР-министърът Веселин Вучков, ще подаде оставка. На неговото място Бойко Борисов ще постави именно Румяна Бъчварова. Излиза, че „коалиционната и административната политика“  ще се сведе до началното:  да се оправи МВР?! И кой ще наблюдава работата по реформите в съдебната система? – дъщерята на Генчо Бъчваров, виден Тошков журналист.
След 11 месеца – 15 дни преди новата 2016 година, коалиционният партньор Христо Иванов-Бойкикев ще подаде оставка, несъгласен с политиката на ГЕРБ по неговата част. Бойко Борисов ще назначи на мястото му Екатерина Захариева. Която, както вече знаете, аз лично подозирам, че е квота на президента. Под „президента“ не разбирайте точно сегашния президент Росен Плевнелиев. Помните ли кой беше правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов? – Маргарита Попова. А помните ли чия однокласница беше тя?
Но развитието на „реформите в съдебната система ще станат предмет на разглеждане тук след като се натрупат факти за коментиране.

- Дръпнахме за пеша съдебната власт, обадиха се МВР и Президентството. Сега да видим какво казва Прокуратурата.
Сотир Цацаров: „Прокуратурата ще създаде собствено звено за разследване и то ще скочи на по-високо ниво от ареста на кметове. Причината това да не е все още така е, че в закона пише, че ред престъпления, сред които и това, в което са обвинени бившите директори на СДОТО (за подслушванията, бел. моя), са престъпления само ако са извършени по време на война, военно положение или мисия в чужбина. На това се дължи и отпадането на отговорността на Цветан Цветанов.“ (в интервю за Диана Найденова пред Нова ТВ от 31.01.2015)
 (Пак аз:  Допълвам още думите на Главния прокурор Цацаров, защото не съм ги забравил – „Що се отнася до Христо Бисеров той отива на съд.“) 
- Кой тури мерудията накрая?  Антон Кутев,
aber конечно: „Управляващите не могат да направят съдебната реформа. Аз имам огромното съмнение, че тази съдебна реформа може да бъде направена от партия, ръководена от Цветан Цветанов и от министър-председател, наричащ се Бойко Борисов, по простата причина, че съществува тефтерчето "Златанов".“ (интервюто е от същата дата - 31.01.2015, само дето е в предаването "Неделя 150" по БНР.)

·            За или против ВЗЕМАНЕТО НА ВЪНШЕН ДЪЛГ
В средата на февруари месец 2015-а правителството внесе в НС предложение за ратификация на вземане на нов държавен дълг от 4 европейски банки в размер на 8 милиарда евро. Или 16 милиарда лева, както предпочитат да се изразяват депутатите от опозицията. (В постингите на един zlatko1 чета: „Тук специалисти подхвърлиха, че заемите на Борисов с лихвите образуват колосалната сума от 48 млрд. лева, които ще плаща нещастното население“. „специалисти“… „подхвърлиха“… 3 пъти повече - 3х16=48… „нещастното население“… Все пак дори партийно заплатените коментарии следва донякъде да са премерени.)
Не мога да давам оценки добро ли е това или лошо за държавата, защото не съм вътре в конкретните обстоятелства. От които зависи всичко. Само мога да представя мненията на политическите партии за едно такова решение (ще го направя само след десетина реда) и да добавя два неоспорими факта. Това решение не се взема от добро сърце, а е принудително. Правителството на Пламен Орешарски по средата на своето 15-месечно управление взе 1 млрд. лева външен дълг. Правителството на Бойко Борисов иска да вземе 16 милиарда, но разсрочено за целия 4-годишен мандат. 
- Двете ресорни парламентарни комисии – бюджетна и външна, одобриха ратификацията „на косъм“ с гласовете на управляващите от ГЕРБ и РБ. Депутатите от АБВ и ПФ се въздържаха, а опозицията беше против. В деня на дебатите в пленарна зала – 17.02.2015 г. депутатите от „Атака“ застанаха пред вратите на залата с плакати „Колеги, стоп, не влизайте в залата, не правете кворум. Така престъпният военен заем няма да мине. Не ставайте златен пръст на колониалния режим.“  Въпреки призива им в залата имаше кворум (ГЕРБ има 84 депутати, РБ – 23. Общо 107. За кворум трябват 121 присъстващи депутати.). БСП направи опит да осуети тегленето на новия дълг, като поиска точката за ратифициране на договора да бъде оттеглена от дневния ред на Народното събрание. Но това предложение беше отхвърлено и дебатите започнаха. По време на изказването на Валери Симеонов от НФСБ депутатът на „Атака“ Десислав Чуколов излезе зад гърба му на трибуната, показвайки въпросния плакат. Председателката на Парламента Цецка Цачева поиска той да бъде изгонен от залата. което не се случи. По предложение на Валери Симеонов дебатите бяха отложени за следващия ден. 
- НС гласува новия дълг от 16 млрд. лв. (разсрочен до 2017-а) на 24.02.2015 г. Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ (макар 1 да беше „против“ – Радан Кънев, който при второ четене вече стана „за“), 12 от БДЦ и 10 от АБВ. Против ратификацията 36 от БСП бяха против, 1 от ПФ, както и 11 от "Атака". 12 народни представители от ПФ се въздържаха.
Депутатите от ДПС рязко смениха мнението си „против“ ратификацията от предишния ден и гласуваха „за“, след като финансовият министър Владислав Горанов им обеща, че най-малко 2 милиарда лева от заема няма да бъдат харчени. По-рано и от АБВ дадоха знаци, че са на път да променят позицията си и да подкрепят управляващите, макар че вицепремиерът Ивайло Калфин направи намек за оставка заради общата позиция на парламентарната група на АБВ за подкрепа на заема. (Напускането на АБВ от правителството ще се случи след 15 месеца – през май 2016 година. А днес веднага – само след седмица, Георги Първанов ще подаде своята оставка като лидер на АБВ.) От БДЦ, също чак днес, обявиха окончателно, че подкрепят ратификацията на договорите.
Веднага след гласуването социалистите скандираха „Оставка!“. Отвън пред парламента те свикаха протестен митинг. Митинг пред НС направи и „Атака“, но техният митинг „против“ беше отделен от митинга на БСП. Направи впечатление, че депутатите от „Атака“ гласуваха „против“ вземането на външен дълг, а депутатите от ПФ се въздържаха, което на практика също е гласуване „против“. Това обаче никак не попречи на Валери Симеонов да „наплюе“ Волен Сидеров. Или обратното.
- В следващите дни БСП поиска от президента Росен Плевнелиев да наложи вето на ратификацията. Ако това не стане, ще се обърнем към КС, предупреди Мая Манолова. Росен Плевнелиев не наложи вето на закона за ратифициране на новия заем. КС не беше сезиран.
- На 14 януари 2015 година правителството съобщи, че България е изплатила 1,8 млрд. лева от външния си дълг, изплащайки емитираните по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски глобални облигации в щатски долари. Техният падеж беше на 15 януари тази година. Следващият падеж по облигации, емитирани от България на международните пазари, е на 9 юли 2017. Тогава трябва да платим тегления от първия кабинет на Бойко Борисов външен заем в размер на 950 милиона евро. (евро 950 млн. = 1,8 млрд. лева)

Да добавя няколко апокалиптични прогнози, които някои леви направиха за бъдещето на България:
- Бившият премиер Пламен Орешарски предрече, че необмислените фискални действия, поискани от новото правителство, окончателно ще вкарат страната в дългова спирала. Което не се случи и тогава през 2015-а, и по-късно. Не се е случило и до днес, десетина години по-късно.
- Мая Манолова обвини финансовия министър Владислав Горанов, че с тези договори иска да избяга от политическа и наказателна отговорност за загробването на държавата. „Това, че Горанов нарушава законите, не значи, че парламентът трябва да му даде индулгенция“, са точните думи на Манолова.
- А един Митко икономист, скрит зад ника
krizata, изби всичката риба със своя анализ. Цитирам го от blog.bg, в скобите се обаждам аз:
„Заставайки на позициите на 70-те години от XX век (преди 1989-а, аз) ние виждаме една българска индустрия, която по своя капацитет и произведена продукция изпреварва двете си съседки Гърция и Турция, взети заедно. (У, бре…Тази
kriza май е сбъркала знака. Не България > Гърция + Турция, а България > Гърция Турция.)  В края на 80-те и началото на 90-те години на XX век това статукво рязко се преобръща и някога благоденстващата ни държава влиза в тежка икономическа и социално-политическа криза, преминаваща в тотална деиндустриализация и демографска катастрофа, България беше изтласкана от традиционните си пазари (т.е. от Русия?), като в голяма степен те бяха заети от някога изостаналата Турция, чието главно предимство пред страната ни беше това, че като един от победителите в Студената война имаше възможност да провежда независима национална икономическа политика (А? Т.е. България е провеждала зависима икономическа политика?), на фона на целенасоченото водене към банкрут чрез раздробяване и пълна дерегулация, на българската индустрия.(Е, тук направо останах без дъх. Ама има още дъхоспиращи изводи в този анализ, датиран 15 юли 2015.) Освен това, след изкуствено предизвиканата валутна паника през 1997 г., България беше окована във валутен борд, който все по-мощно затяга примката около врата на българската икономика и  вече 18 години мачка всяка стопанска инициатива, облагодетелствайки единствено държавната чиновническа клептокрация. За сравнение можем да отбележим, че за изминалото десетилетие турската лира е загубила около половината от стойността си към лева, но това по никакъв начин не е довело до емигрантски вълни към страната ни откъм Босфора, каквато вълна се наблюдава от България в посока към индустриално развития Запад. (Такава емигрантска вълна към Запада се наблюдава и от страна на Турция, при това от десетилетия, ама Митко, който работи в ИИ към БАН, както е записал лично в профила си, не я вижда. После що им викали на тия „феодални старци“?! Търсят си ушанките все още, затова.) Прилаганата в момента политика на продължаващо затягане на коланите не е нищо друго освен провеждане на вътрешна девалвация, която става единствено възможна при липса на собствена национална валута. Тоест, с подобна политика се постигат всички отрицателни ефекти от пълноценната девалвация без да се виждат сериозни перспективи за постигане и на положителните ефекти от нея.“
(Е, голям икономически гьонсуратлия е този
krizata.)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 476320
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930