Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2023 16:39 - НИЕ-803 Ура, ура. На протести, на протести
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

УРА!  НА ПРОТЕСТИ, НА ПРОТЕСТИ…

 Излизайки токущо от януарската каскада от събития, свързани с операцията „Доган Ага“, ми се налага веднага да се потопя в следващата февруарска каскада – народните протести (някой ги броил: протестирали 16 бранша за 28 дни), които доведоха до падането на кабинета „Борисов-1“, неуспешната мандатна въртележка в НС, служебното правителство на Марин Райков, новите парламентарни избори и 15-месечното управление на коалицията БСП-ДПС  в лицето на „седенкаджията“ Пламен Орешарски.
За да не стане дозата сериозност много голяма, която да доведе до униние и безнадеждност някои по-лабилни откъм народен кураж мои читатели, ще опитам да разведря обстановката с един виц от това време:
По обед в неделя една младоженка бута мъжа си. Той измърморва сънено:
- Какво, пак ли?
- Не, време е да ходим на протести.
- Ура, на протести, на протести…

 ===========================================
Този трик за вмъкване на шеговити описания за сериозни „гледки“, използвам не за първи път. На тези, които ме обвиняват, в какво? – в разводняване на народното вино например – ще предложа следното извинение ли, обяснение ли…?
Има един писател-фантаст, може би най-известният от миналия 20-ти век, Айзък Азимов се казва (той почина в 1992 г.), руски евреин, натурализиран американски гражданин. В един свой един разказ – „Разказвачът на вицове“, той твърди, че съществуват научно доказани факти за извънземен характер за съществуването на вицовете. Цитирам по памет: „Задачата на вицовете е да се изследва човешката психология. Както ние изследваме психологията на плъховете, като ги поставяме в лабиринти, от които трябва да намерят изход. Плъховете не знаят причините за това и не биха могли да проумеят, дори ако разбираха какво им се случва. Въпросните извънземни същества изследват човешката психология, като отчитат индивидуалните реакции спрямо внимателно подбрани анекдоти. Всеки човек реагира по свой начин. Може да се допусне, че за извънземните същества, ние сме това, което са плъховете за нас.“
Извинявайте за отклонението.
===========================================

 

ПЪРВИТЕ ПРОТЕСТИ НА 2013 ГОДИНА

 „Обратното брене започна“, каза вчера една млада (за времето на 2013 година говорим) напориста антибойковистка от телевизия СКАТ – споменах й името преди една страница, Александрина Димитрова. Ще я познаете по изкривените от злоба устни (надолу вдясно, гледано от зрителската страна). Този лицев недостатък вече й е устойчиво нелечим. Констатирам това, защото я гледам редовно всяка сутрин почти година - откак „новият Левски” – Сидеров се отказа от СКАТ и създаде собствена АЛФА. Та – „Обратното броене вече започна. Остават точно 328 дни до момента в който Бойко Борисов ще падне от власт.” – каза Тя.
О, добре, добре. По този повод се сетих за един стар, много стар виц. От времето, когато баща й на тази НФСБ-ейка е бил с дядо й на екскурзия в Ташкент. Той и вицът е съветски, оригинален съветски.
В час по аритметика учителката учи децата да броят до десет. За затвърдяване на наученото усложнила задачата;
- Деца, кой от вас може да преброи обратно от десет до едно?
Вдигнал ръка Никита, отличникът на класа и започнал:
- Десет, девет, осем, седем, шест, пет, четири, три, две, едно... курец.
- Браво, Никита! Само дето накрая малко се пообърка. Няма такова число курец.
- А, има, има, другарко. Татко ме е учил така.
- Тъй ли, Никита? И къде работи баща ти?
- На космодрума Байконур, другарко.

 

ФЕВРУАРИ 2013-а

·            Февруари 2013 г. започна с първия протест - срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Около 1000 души се събраха пред парламента, за да поискат тютюневият дим отново да влезе в заведенията. В протестиращите се забелязват Андрей Слабаков, поп певицата Мариана Попова, Корнелия Нинова, Зуека, Красимир Каракачанов, вицепрезидента на „Подкрепа” Димитър Манолов, представители на ресторантьорския бизнес, които бяха подкрепени от хора от различни краища на страната. Впечатления правят и красиви момичета със силен грим и обилно топирани прически. Според бъдещия евродепутат Андрей Слабаков единствените, които печелят от този закон, са наркокартелите. (Ако този може да обясни логиката, която го кара да извади такъв извод, ще взема да пропуша канабис. Стига съм подпомагал наркокартелите, като не им използвам стоката.)

·            На 9 февруари на протест бяха родители. Според някои вестници – майки. Те протестират, че в новия бюджет не са отделени достатъчно пари за тях, а според статистиката средната продължителност на майчинството в страните от ЕС е 15 седмици, докато в България е 410 дни или малко над 58 седмици. Протестиращи носеха в ръце кукли, облечени с тениски с надпис „За мен бюджет няма, да му мисли мама”, като на някои от лицата на детските играчки бяха поставени образите на министъра на финансите Симеон Дянков и на зам.-председателя на парламентарната социална комисия Светлана Атанасова.

(Допълвам. Цитирам:
- „24 часа” от 2.02.2013 съобщава, че бившият военен миистър Николай Цонев е влязъл с каска и бронежилетка в НДК на светско събитие (не се съобщава събитието). „Без тях за опозиционен лидер не е безопасно”, обяснил Цонев.
- Същият опозиционен лидер го има на клипа на ДНЕС.БГ на протеста на майките (8.02). На втора линия тика детска количка. Той  е разведен.
- На 25.02 Цонев отново е на протести на улицата. Този път на Българската офицерска легия „Раковски“ )

·            На следващия ден 10-ти февруари същите родители и майки, но вече като българи, бяха пак на улицата,  вече недоволни от високите сметки за ток и парно от началото на годината. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев беше засипан със снежни топки от събралите се пред неговото министерство протестиращи срещу високите сметки за електроенергия и срещу частния монопол.
На 10 февруари протестиращи  имаше и пpед парламента, където те хвърляха домати и яйца. Около сградата имаше полицейски кордон. Наред с многото национални трибагреници протестиращите издигнаха и транспаранти с надписи като "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет". Скандираха още "Мафия", а мотото им е „Да запалим монополите!”  (Нали знаете кои обществени сили „палят” и то най-вече „монополи”, които в техните очи са „мама им капиталистическа”?!)

·            В нощта срещу 11 февруари два автомобила на EVN България са били подпалени пред централата на компанията в Пловдив. Подпалвачите са били с маски. И тримата са заловени в рамките на следващия ден. Според полицията в Пловдив те са част от по-голяма група, извършила редица посегателства срещу ЕВН-България от началото на протестите. Това са рязане на гуми и счупени  стъкла на автомобили. Единият от арестуваните е фен на футболен клуб „Ботев Пловдив" и е арестуван по време на хулиганските прояви на мача Левски-Ботев предната събота. В дома на другия е открита марихуана. (Защото е забранено тютюнопушенето и той няма къде да я изпуши, нали. Иначе нямаше да има проблем, според сина на Петър Слабаков Андрей.)
Интересни ми се видяха коментарите в социалните мрежи.
- Анонимен: „Българските полицаи са подлоги и го доказват все по-старателно. Кога ще арестуват тези които заробиха България с 13,180 млрд?!?!?“
- пак АНОНИМЕН: „МНОГО ВАЖНО ЧЕ ОТКРИЛИ МАРИХУАНА..КУКИТЕ АКО ИСКАТ И ГАУБИЦА В ЗАДНИКА НА ЧОВЕК МОГАТ ДА ОТКРИЯТ..ДА ВРЪЩАТ КОМИСИОННИТЕ ТЕЗИ БОКЛУЦИ“
- Анонимен:  „Така се почва, първо гуми след това палене на автомобили и офиси-почти като партизаните.“

·            35-годишен мъж, заплашил министър-председателя Бойко Борисов с бомба, е бил арестуван в село Караджово, съобщиха от полицията. На 11 февруари по обяд той позвънил на телефон 112. Набързо съобщил, че в София ще избухне бомба, а целта била министър-председателя на Република България. Мъжът бил криминално проявен, регистриран за кражби и причиняване на средна телесна повреда.
Два коментара в социалните мрежи покрай този случай:
- ттт:  „Абе бомбата има ли акъл да се захваща с ББ. Ами нали той ако я стисне, ще я уплътни като черна дупка!“
- Анонимен:  „Няма страшно. Буда пази Боко.“
(Кой е този Буда и каква връзка има той с Боко – след малко.)

·            След три дни имаше бомбена заплаха и срещу Цветан Цветанов. Този път човекът е варненец, но и той е с присъда за кражба на лично имущество през 90-те години.
Коментар по този повод - ANONYMOUS BULGARIA: „Организирайте се! Актуализирайте събитията си! Продължаваме борбата срещу гадовете!!! НИЕ СМЕ АНОНИМНИТЕ!!!!!!
Коментира вестник „Стандарт“: „Докато се забавлявахме с яловия референдум за АЕЦ "Белене", мародерите - както народът вече нарича ЧЕЗ, ЕОН и пр. - са на път да свалят от власт Бойко Борисов. Българинът бавно съобразява, но все идва ден, когато той се пита, защо Симеон Дянков е толкова свидлив към него, а пък на мародерите им е позволено да са толкова алчни. - Защото става ясно, че политическата класа от години само мели големи приказки, докато Мародерите без всякаква съпротива са колонизирали важни отрасли от стопанството ни. И сега те могат да свалят всяка власт в България. Бойко Борисов проспа един голям проблем и не предвиди, че е възможно да избуи нова нагласа у хората. Една банална сметка на Енергото, една нищожна хартийка може да превърне днес в бунтар буквално всеки. Борисов има само един полезен ход: да поиска от парламента отменяне на договорите с Мародерите.“
„Снежни топки. А ако не бе зима?", коментира социологът Кольо Колев в „Труд“. „Как е възможно вече 4 години да наблюдаваме растяща безработица, липса на икономически растеж, намаляване на потреблението на всичко, замразени доходи и пенсии. И в същото време значим ръст на държавния бюджет - това, което държавата събира и преразпределя. За трите години от своето управление ГЕРБ са събрали и изхарчили около 17 млрд. лв. повече, отколкото предишните управляващи в условията на растеж. Причината е държавно направлявана инфлация - ръст на цените на основните стоки. При свито потребление и тотално отрязване на всички страничини доходи могат да растат цените само на неща, които хората не могат да не купуват - основни храни, ток, горива. Това е единственият начин да издоиш повече пари от все по-малко хора на пазара.“
„Бунтът на недоверието", коментира „Сега". (неподписано) Когато затаяваният месеци наред ропот на хората заради цените на енергията изригна по улиците, а по министри и по парламент полетяха снежни топки, домати и яйца, държавната машина леко се поотърси от обичайната си летаргия, реши да покаже признаци на действие и започна трескаво да търси виновник. За тока управляващите са склонни да посочат електроразпределителните предприятия, а за парното - топлинните счетоводители. Така властта ентусиазирано тръгва в посоката, зададена от протестиращите. И всячески се старае да избяга от темата за собствената си отговорност. Тъй като точно тя задава правилата на играта, които доста често се подчиняват на политически сметки, а не на пазарна логика. И очевидно няма никакъв интерес ситуацията да се промени. Ако основната характеристика на протестиращите е пълното им недоверие към управляващите и енергийните монополисти, то основната характеристика на властта и на монополистите е високомерието.“

·            През следващата седмица протестите срещу високите цени на тока и парното се разраснаха.

- Повече от 1000 души са протестирали, освен в Пловдив и София, но и в Благоевград, Видин, Бургас, Силистра, Кърджали, Монтана, Шумен, Свиленград, Русе, Габрово, Варна. Според чужди медии, цитирани от наши вестници, в протестите в България са участвали 300 000 души в 25 града и тези протести са били най-големите в страната след онези през 1997 г., предизвикани от финансовата криза, или протестите, сложили край на комунизма през 1989 г.
Има арестувани след нанесените щети на сградите на електро- разпределителните дружества, а във Варна дори има един протестиращ, намушкан с нож.  Бившият футболист Иван Петров е бил приет в болница с повърхностна рана, без опасност за живота му. Освен бивш футболист, Иван Петров е и бивш кандидат за кмет на Варна от Национал-радикалната партия. 
(Имам лично впечатление от въпросния Иван Петров. На следващия ден след нападението една ТВ репортерка от Барековата телевизия го интервюираше в болничната стая. Футболистът беше прилегнал небрежно на болничния креват, облечен в анцуг и охотно отговаряше на въпросите. Зад него се виждаха още две легла в които имаше други лежащо болни. Но обикновени, не намушкани и в този смисъл безинтересни за телевизията. Как ли са се чувствали те? Дали това ТВ-старание е облекчило болките им? Бареков да отговаря.
- Милиционери научили, че Силвето Великова (от БНР) получава месечно повече от тях и протестират. Е, драги. Тя упражнява властта, а вие я пазите само. Я, мирно! Прибери коремите! Станишев започна да харесва Мишо Шамара. Какво стана с голия задник на Азис, бе? И Кеворкян размества креватите – „Всяка неделя” по Канал1 – „Мангал +” по радиото – „Труд” във вестниците – пак „Всяка неделя”, но по Нова ТV. Да се готвят  „Преса” и СКАТ. Споменах СКАТ, та се сетих. Моята любимка с изкривената от злоба уста изчезна от екрана. Не е лесно в демокрацията, како. Сега предстои да избираме младото момче, което те замести, и „глас народен”. Леле! Ами какво ще прави Сидеров, когато през юли 2013-та АТАКА загуби паричната си дажба от бюджета за съществуване на парламентарна група. Телевизия АЛФА умирга. Но виж – Недялко Йорданов все още използва като реклама за вестничето си (70 ст. вече, вм. 20) бай Данчо, готвачът на Тодор Живков. Че той жив ли е още? Готвачът. Те, от ВСС си дават 5 години гаранция, главният прокурор – 7 , самият дядо умря преди 16, внукът се зажени оня ден на 35, а бургазлията – бай Данчо, та бай Данчо. И откога Асен Чаушев се прекръсти на Йордан?
-
Впрочем, що не? Я, БСП как от април 1990 година вече направи 120 годишна история. Номера, Кушеле, номера... Цигански номера.

·            БСП свика поредно заседание на Националния съвет на партията, обявено в някои медии за 48-и конгрес. Не е моя работа, вие коментирайте изводите си.
- Сергей Станишев казал там от трибуната, че хората са отчаяни, докарани до просешка тояга и не могат да си платят сметките за ток и отопление. „Ние сме социалисти и никога не сме стояли настрани, когато народът е бил в беда, ГЕРБ вкараха България в диво Средновековие. България е на колене. Трябва да се намесим решително.“  Обещал, че за 10 години БСП ще възроди гръбнака на заетостта – малкия и среден бизнес, ще реформира  администрацията и ще въведе цифровизация на публичните услуги, ще обезпечи безплатен достъп до интернет, спешни мерки в здравеопазването и в развитието на науката и образованието.  „Готови сме да управляваме и сами, целта ни е правителство с ясна програма и с подкрепа, получена за реализацията й. Трябва да се опрем в управлението на тези, които не са подвластни на партийни каузи и лични амбиции“, заявил Станишев и признал, че в партията мнозина се спотайват и междувременно разпределят постове, вместо да водят битка с опонента. Който разпределя постове сега, да знае, че няма да ги получи. Не е приемливо и поведението на тези, които продължават да водят неформален диалог с ГЕРБ за договорки. БСП вече не е в ъгъла, в изолация са ГЕРБ, коментирал. „Днес партията има ново, много по- добро самочувствие. Устояхме и тръгнахме напред, сега е време да се затичаме. Искам да се обърна към всички българи, към всички хора, които протестират  срещу високите сметки: Вие не сте сами! Вашият глас е чут. Решение има!“
Казал Станишев – в качеството си вече и на председател на фракцията ПЕС в Европарламента - обаче предложил за бъдещ премиер на България независимия Пламен Орешарски от квотата на БСП.
- На това заседание на 48-я конгрес се е изказал и бившия вече президент Георги Първанов: „Не съм достатъчно удовлетворен между консолидацията и на лявото, и на центристкото пространство", коментирал пред делегатите той. Според него партията трябва да си постави редица въпроси, на които да си даде ясни отговори. „Този политически успех за БСП, като ключова организация за провеждане на референдума за Белене, дали ни развива възможностите като партия, дали създава онзи необходим подем шест месеца преди изборите, който ще ни доведе така желания резултат на самите избори", попитал. „Ако ние сега не успяхме да вдигнем хората с една кауза, която е във висша степен национална, няма по-голям въпрос, който да включим като водещ в една наша предизборна платформа", добавил.
В интервю за "24 часа" (16.02.2013) Сергей Станишев му отговаря: „Не търся война с никого, сега е важно да сме отбор. Партията сама наказва тези, които „дърпат" от нея. Иначе не гледам на Първанов като на опонент. Длъжни сме да спечелим изборите заради хората."
- „Инатът на Борисов води до хаос и анархия", казва в интервю за "Труд" заместник-председателят на ПГ "Коалиция за България" Михаил Миков. По думите му Бойко Борисов се опитва да отклони протестите от себе си, да ги разлее по цялата политическа система и така да се спаси. Това е подход, който няма място в една демократична държава. Кризите там се решават с конституционни и демократични средства. Другото е хаос и анархия в името на собствената власт. Не можеш да запалиш цялата държава, за да оцелееш. Изходът е оставка и предсрочни избори, заявява Миков.

·            „Атака“ на Волен Сидеров обвини ЧЕЗ-София, че е спряла тока в централата на партията на ул. „Врабча“ 1 и в Софийската градска библиотека на пл. „Славейков“, където се помещават телевизията и вестникът на партията. Според централата на ЧЕЗ това е фалшива новина. Което не попречи на Сидеров, Шопов и Чуколов да спретнат едно нахлуване във фоайето на компанията, завършило без последствия в новините на централните телевизии.
Лидерът на ДСБ Иван Костов смята, че правителството и неговите контролни органи са основните виновници за високите сметки на парното и тока, довели до гражданското неподчинение от последните дни. По думите му те се превърнали в съучастници на монополите в ограбването на гражданите.
От СДС са опънали огромен транспарант на сградата на Синята централа на улица Раковски 134 в столицата. ”Никога повече комунизъм” пише с големи букви на плаката, а посланието отдолу е допълнено от „Станишев и Костов, Кунева и Доган изЧЕЗвайте”. Тонът между двете централи – на ДСБ и СДС е доста изострен още откакто Емил Кабаиванов стана председател на СДС.
„Стартира процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. EVN заплаши България със съд.

·            На 14 февруари Борисов отстъпи пред зърнопроизводителите и разпореди да започне изплащане на земеделските субсидии, след като те го заплашиха следващата седмица да изкарат за протест тежка техника. Зърнарите не отстъпиха да изчакат парите си до месеците март и април. Те не приеха съображението на финансовия министър Симеон Дянков, че месеците януари и февруари са тежки за бюджета и земеделците могат да изчакат да получат пари едва през март и април.
Парите за фермерите опразниха хазната. За да бъдат изплатени обещаните средства за подпомагане на единица площ, фискалният резерв намаля заплашително. В 15,30 ч на 14.02 от него бяха пуснати 841 592 000 лв. за подпомагане на декар нива, съобщава "Стандарт". Парите тръгнаха към сметките на 83 хиляди фермери, обясниха шефът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов и земеделският министър Мирослав Найденов. Тези пари ще бъдат възстановени от ЕС до 45 дни. Дотогава обаче резервът остава между 3 и 4 млрд. лв. (Според „19 минути“ от 18.02 „97% от тези пари отиват при 150 олигарси, държащи огромни блокове земя и неплащащи аренди на пенсионерите, които са собственици на земите“.)

·            На 19 февруари Борисов уволни Дянков. Овакантеният пост се поема от министъра за евросредствата Томислав Дончев, а с вицепремиерските му задължения стават част от отговорностите на регионалния министър Лиляна Павлова.
- Вестник „Дума" разчита смяната на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков като пожертване, направено от министър-председателя, в опит да се потуши политическото напрежение в страната и да се избегне оставката на кабинета. За смяната на финансовия министър не се посочват никакви мотиви. Едно е забравил премиерът - собствените си думи от 2010 г.: "Падне ли финансовият министър, пада правителството". Изданието представя и позициите на СДС и ДПС. От Съюза на демократичните сили аплодират оставката на Дянков, от ДПС чакат нов кабинет.
- „Бушонът „Дянков" не угаси пожара", пише в. „Труд". Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков „изгоря", но нахалост. Протестите срещу правителството продължиха в цялата страна, стигна се до сблъсъци пред Народното събрание. Официален мотив за отстраняването на Дянков така и не се появи. Той е първият финансов министър, освободен предсрочно,от 1990 г. до днес. Опозицията, без СДС и РЗС, иска предсрочни избори.“
- „Симеон Дянков си отиде заради страха от нови протести и отънелия бюджет", е коментарът на „Сега". Подаде оставка един от най-ключовите министри в кабинета на Бойко Борисов. Дянков напусна правителството след сблъсък с премиера за преждевременното изплащане на близо 1 млрд. лв. субсидии за земеделците, оказало се непосилно за хазната. Премиерът не даде официално обяснение за рокадите.
- Вестник „Телеграф" коментира уволнението на финансовия министър Симеон Дянков, изреждайки няколко основания. Премиерът отдавна изразявал неудоволетворението си от финансист номер едно. Борисов не бил доволен от бюджета за 2013 г., от факта, че не бил намерен ресурс за увеличаване на пенсиите от 1 януари и липсвали пари за коледни добавки на възрастните. Протестите срещу ЕРП-тата и забавянето на плащанията на земеделците били последната капка, която преляла чашата.
- „Правителството - без финансов щит", обявява „Капитал Daily". Симеон Дянков беше жертван по модела на раздялата с Трайчо Трайков, като общият знаменател между двамата е, че са от различна от партийците порода - на експертите, а не на популистите. Последните днес явно побеждават. От началото на мандата си вицепремиерът често влизаше в конфронтация с много от министрите и депутати на ГЕРБ - най-вече заради желанието им да се изливат средства в нереформирани сектори. Те пък му изградиха обществен имидж на главен виновник за влошаващото се финансово здраве на българите. А истината е точно обратната - ако финансовият министър не беше ограничавал публичните разходи, то икономическото положение можеше да е в пъти по-лошо. И тук идва опасението от изваждането на Дянков от кабинета. Точно преди изборите правителството остава без рестриктивно мислещ вицепремиер. Което е лош сигнал за пазарите, защото се завишава рискът от харчене в стил „като за последно".
Политологът Първан Симеонов е категоричен, че ако премиерът Бойко Борисов не намери бързо решение, утре улицата може да поиска директно и неговата глава.  „Засега протестът има наченки на антиправителственост, но все още това се удържа в поносими рамки. След седмица или на готвения на националния празник протест обаче може да е късно.  Оставката на Дянков изглежда като ритуална жертва, като хвърлен чувал зад борда, за да олекне балонът, нещо което бяхме сигурни, че премиерът ще направи на финалната фаза преди изборите.
Културологът Ивайло Дичев споделя: „Според мен, г-н Борисов направи една голяма грешка - че не махна заедно с Дянков и Цветан Цветанов. Някой дирижира политическото напрежение.”
Политологът Огнян Минчев смята че: „За Бойко Борисов днес е часът на истината. Олигархията и руската пета колона, с които той толкова дълго се опитваше да постигне компромис - и за "Белене", и за "Лукойл", и за какво ли не още - същите тези кръгове днес го качиха на шейната и го пуснаха по надолнището. Казват, че отново организацията и парите били руски - че какви други да бъдат? Борисов изпусна времето, в което можеше да представи на обществото документалната истина за крадците от "Белене" за бандитизма на олигарсите, да разтури - макар и отчасти - системата на бандитско източване на държавата от милиционерската олигархия".
„Мисля, че Борисов става жертва на силите, които го доведоха на власт", убеден е журналистът Иво Христов.
„Заради липсата на политики в редица сфери и що се отнася до основните параметри на финансовата реалност - смяната е полезна. Настоящият протест обаче излезе извън контрола на традиционните партии. Ето защо тънките сметки кой ще спечели от него съвсем скоро могат да се окажат криви", казва Боряна Димитрова, социолог.

·            „В София атакуват парламента, полицаи бият", съобщава "24 часа". Протестиращите срещу високите сметки за ток в София блокираха възловото кръстовище на "Орлов мост" и с лозунги: "Да си върнем държавата!", "Чешки пирати - България не ви е остров на съкровищата!" и "Когато държавата е на колене, народът е длъжен да се изправи!" - изразяваха възмущението и недоволството си. Протестът не бе допуснат да продължи по булеварда към сградата на Министерския съвет. Поело към паметника Левски, шествието обаче рязко смени посоката си и зави към гърба на парламента. Полицията се оказа неподготвена за този ход - там нямаше пазители на реда. Към сградата на НС полетяха домати и камъни, на няколко пъти се стигна до схватки между полицаи и протестиращи.

·            „Бунтът се окървави", пишат на следващия 20 февруари вестниците. Мирното шествие срещу Енергото и властта на места изби в погроми. Разбити бяха магазини и коли, нападнати бяха полицейски бус и тролей. Над 15 софиянци се оплакаха, че са пострадали от палките. Арестуван бе един от лидерите на протеста Кристиян Коев-Златната флейта. (Въпросната „Златна флейта“ има твърде интересна биография. За разлика от политическата му кариера, която я няма никаква. Като малък е живял в Куба, където майка му се жени за културния министър. Информацията ми, разбира се, е от Интернет, но от нея не става ясно кой културен министър - кубинския.или българския.)  Вбесен мъж стреля по разбеснели се ултраси, които му потрошиха колата. По чудо инцидентът се размина без жертви. "Имаше и агресивни провокатори, но в мелето пердах отнесоха и напълно мирни хора", заявиха участници в шествието. Освен в София улични схватки имаше и във Варна, Пловдив и още няколко града.

·            На извънредна пресконференция от 20.02 Бойко Борисов съобщи, че подава оставка, тъй като „Не желая да ставам повод за сблъсъци с хората и не искам да гледам парламент, ограден с ограда и кръв по улиците. Няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хората“.
Оставката е гласувана като първа точка на заседанието на 21 февруари 2013 г. и е приета от Народното събрание с 209 гласа „за“, 5 „против“ и 1 „въздържал се“.
- Социолози и политолози дават разнопосочни коментари за обявената от Бойко Борисов оставка на правителството. Според някои това е безотговорно действие на уплашен човек, който не може да управлява. Според други депозираната от Борисов оставка на правителството е разумен държавнически ход. Според трети не е ясно дали той действа, за да спаси ГЕРБ като партия, или себе си като персона.
- Социалистите бяха крайно изненадани. Явно разузнаването им не беше ги предупредило. Те имаха план да нагнетяват уличното напрежение още 4-5 месеца, докато дойдат нормалните избори през юли. Бяха уверени, че Борисов ще направи всичко възможно, за да задържи властта си. Впрочем и аз също. Глупаци сме били! Най-естественото - Решението, ни беше пред очите, Само че нямахме този рефлекс. Бяхме учени, бяхме гледали цял живот, как власт се брани до дупка. „С кръв сме я взели тази власт, само с кръв ще я дадем!
- Реакцията на турците от Догановото ДПС ще прескоча. Те са катили.  Слизайки от трибуната, Борисов им хвърли в очите онази истина, дето цял народ я знае. Доган ме поръча на мафията да ме убият!.  Вярно! Борисов е трън в очите на Догано-Местанците, не, не трън, а парчето желязо, забито в ковчега им да не вампирясват. Тези неща – заклинанието с парчето желязо -  трябва да се случат.
- Сините?! – Нямаше ги никакви. От тях двама-трима само бяха в залата. Мислили са си вероятно, че срядата ще е спокоен ден.
- АТАКА-та на нашия Сидеров беше съвсем зле. Нямаше никой в залата. Те бойкотираха народното събрание в този ден.
- Навън (имам предвид политически партии, които не са парламентарно представени) цареше радостен хаос.

Не знам какъв е Бойко Борисов. Комунист, пожарникар, селянин, тиква, убиец… Но в този ден той даде урок по демократичност на целия български народ. Такъв урок, какъвто дори роденият Цар, училият се цял живот за цар, не беше в състояние да ни предаде. А каква чудвсна възможност имаше пред него, и пред народа му…

Последно от този ден искам да добавя едно мое лично положително изживяване. В студиото на Канал 1 привечер седнаха един срещу друг 94-годишният Петко Бочаров и един социолог - Живко Георгиев. Много поучително! Петко Бочаров е бил агент-доносник от 6-то управление на ДС. Живко Георгиев го раздава независим“. Ако му кажеш, че е социалист дори, много ще се обиди. Та младият Георгиев усмихнат смело поддържаше тезата, че на България е нужна „смяна на системата“. А „доносникът“, сиреч „мръсникът“, му възразяваше, че „светът познава две системи – Демокрация и Диктатура. Вие с коя система искате да смените настоящата в България?“ Комунистът на средна възраст помига малко и тъй като нямаше какво да отговори, промърмори нещо подобно на „дъртак“. „Вие ме забавлявате“, беше отговорът на Петко Бочаров. 

Не смея да коментирам прищявките на Съдбата.
-
На 15.02 почина комедийният актьор и певец Тодор Колев – на 74 години. Вербуван за агент на ДС около 1985 г., псевдоним „Петров“. Избран за депутат във ВНС 1990 година от групата на СДС. Когато Парламентът през същата тази година се колебаеше кого да избере за президент – Желю Желев или Петър Дертлиев, Тодор Колев изпя думите: „Дертлиев облече синьо елече“.

- Десет дни преди Тодор Колев – на 5 февруари 2013-а, умря и поетесата Леда Милева. Също депутат във ВНС 1990, но от групата на БСП, Тя обаче е почти 29 години по-възрастна от него, по-голямата дъщеря на поета Гео Милев. Който е убит в размирната 1925 година след атентата в църквата „Св.Неделя“.
Не съм бил свидетел на тези исторически събития, избягвам да ги коментирам. Пълнолетен свидетел съм обаче на събитията след 1960, когато Леда Милева, освен всичко друго (напр. детската песничка „Зайченцето бяло“), беше и генерален директор на БНТ в периода 1966-1970.
Свидетел съм и на написаното безобразно невярно и нагло твърдение на Бойко Ламбовски по повод смъртта на Леда Милева: (във в. „Сега“): „Леда Милева пишеше главно за петгодишни деца, може би защото е била на 5, когато баща й изчезва. И е трябвало да се почва с цивилизоването оттам, да се завързва нишката. Понеже, уви, нощта не спира да „ражда от мъртва утроба  вековната злоба на роба“ - всички го виждаме. Както виждаме също, че нискочелите не спират да дебнат цивилизацията. Кой с жица, кой с авери, кой - само с простотията си.“
(Да пояснявам ли думите си „безобразно невярното и нагло твърдение на Бойко Ламбовски“? - Той твърди, че сегашните времена на Бойко Борисов не се отличават от репресиите през 1925 година. Забравяйки, да речем, страшните дни и нощи около 9 септември 1944-а и последвалите съдебни убийства на „Народния съд“ през 1945-а. На коя ли червената морава е пасло това младо комунистическо говедо?)

Не смея да коментирам прищявките на Съдбата.

- На 24 февруари 2013 г. българските свети отци избраха русенския митрополит Неофит за новият патриарх на България.
Както знаете, постът на българския патриарх е пожизнен.  Довчерашният патриарх Максим бе избран през 1971 г. напълно канонично с едни подправени бюлетини след официалното одобрително Решение на ЦК на БКП (тези истории са описани в първите книги на НИЕ), и умря миналия ноември 2012-а на 97-годишна възраст. Светият Синод, състоящ се от 14 митрополити - 11 броя от които имат официално разкрити агентурни имена в бившата ДС, вкл. и Неофит (тези истории са описани в НИЕ-6) – избра роденият в 1945 г. русенски владика Неофит със светското име Симеон Димитров и псевдоним „Симеонов“ в ДС за следващия пожизнен патриарх на БПЦ.
Неговият най-голям съперник за поста – варненският митрополит Кирил ще се удави във водите на Черно море само 5 месеца след интронацията на Неофит. „При неизяснени обстоятелства“, пишат вестниците. Аз какво повече да отбележа?!
Новоизбраният български патриарх Неофит в словото си на официалната церемония по интронизацията му в храм "Св. Александър Невски" помоли Господ да дарува с щедрост българското паство. Той призова „Господ да го напътства в делата и да му даде разум". Това стана в присъствието на президента Росен Плевнелиев и председателката на НС Цецка Цачева. Премиерът в оставка Бойко Борисов не присъства на официалната церемония. Поздравлението от името на правителството беше прочетено от външния министър в оставка Николай Младенов.
-
„Две чудеса в Църквата за един ден", коментира вестник „Труд". „Църквата ни избра новия български патриарх и забеляза болките на народа. В един ден, когато страната е обзета от протести, а държавата е пред нови избори, в БПЦ се случи нещо, което дава надежда за промяна. Въпреки интригите до последно, въпреки опитите съборът да бъде осуетен в името на лични сметки, владиците намериха сили да се обединят и да излъчат най-достойния.“
А един млад човек – Манол Глишев, протестиращ на „Орлов мост“ от името на студентите, написа в блога си (24.02.2013): „Знам, че това е дребна новина на фона на големите вълнения днес, но вълненията ще минат, а патриархът ще си остане още - надявам се - дълги години. За много хора дядо Неофит е същото ченге с опетнено име като съмнителния Кирил Варненски и несъмнено нелепия Галактион Старозагорски. Аз обаче не смятам така. Доверявам се на добросъвестността на професор Калин Янакиев, който няколко пъти заяви, че според собствените му проучвания в разсекретените материали на Първо и Шесто управление Неофит е неуспешно уговарян да доносничи. Това е прекрасно. Браво на проницателните и успех на новия ни духовен вожд. Не е шега работа да застанеш на катедрата на българските патриарси под огромната сянка на св. Евтимий Търновски.
За много години, светейши отче! И Господ да ти е на помощ.“

И други работи написа Манол Глишев, ще ги цитирам, но затова след няколко страници

·            На 12 февруари – ден след като „народът“ тръгна да пали коли на Енергото и 12 дни преди протестиращият студент М. Глишев да призове Господ да помага на нашия Неофит – самият Господ посъветвал настоящия папа Бенедикт да си подаде оставката. Т.е. да се откаже от пожизненото си право да управлява христианската църква. И той като изпълнителен германец го направи. След седем години управление. Първи такъв случай, откак Христос беше разпнат на кръста. Доколкото съм информиран. Дори предишният папа – полякът, не го направи, въпреки опитите да бъде убит.
Новият папа Франциск е аржентинец и обещава да бъде папа на бедните, пишат нашите сведущи журналисти-атеисти. Един коментар от Интернет в техния стил. Отец Нафърфорий от Учиндол: „ДА . АМА ГОСПОД Е БЪЛГАРИН. ПАК ГИ БИХМЕ ПО ТОЧКИ. ДАНО ТОЙ ДА Е ПО... ОТ НАШИТЕ. ЖИВ И ЗДРАВ. И СЕГА ВСИЧКИ В ТОН - АЛЕЛУЯ.“
Интронизацията на новия папа Франциск I се състоя в Рим на 19 март 2013. Президентът Плевнелиев беше там. Путин не е бил забелязан. От БПЦ нямаше представител, но от мюфтийството – да. И от Руската ПЦ – да. И вселенският патриарх беше там.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 476531
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930