Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2023 21:09 - НИЕ-759 Пролетните обществени събития 2012
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 120 Коментари: 0 Гласове:
1



Е, И НЯКОИ КОМЕНТАРИ

 

·            Стела Стоянова от в. „Стандарт, 2.01.2012, коментира премиерът Бойко Борисов: „Как се садят картофи... IT-тата да стават овчари! От лаф на лаф политиката върви. С тези думи преди време проф. Ивайло Дичев определи случващото се у нас.  И кой ли може да оспори това – скандалите и важните политически решения винаги са придружени със солидна порция бисери и размяна на хапливи реплики, които в даден момент дори стават нарицателни. Харесва ли ни или не, най-цветущ и запомнящ се със словото си е премиерът Бойко Борисов.
- Той отнесе доста критики със съвета си българите да хващат мотиката и сами да си отглеждат картофи.  „Моето семейство, откакто се помня до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в "Плод-зеленчук" да си ги купуваме.“
- Премиерът имаше предложение и как да борим безработицата. „Как да няма работа! Ние примерно за овчари в момента… и така се търси в момента агнешко месо и овче в цяла Европа, че просто… в зеленчукопроизводството. Ми той нямал, защото бил IT специалист“.
- В парламента Борисов редовно попада под словесните удари на червените остриета – депутатките Мая Манолова и Корнелия Нинова.
„Това тук не е футболното игрище в Банкя, където с едната ръка играете мач, а с другата ядете филия с мас”, скастри го веднъж Нинова. Тя и колежката й Манолова дотолкова го изтормозиха на един парламентарен контрол, че се наложи той да се примоли: „Колега Станишев, пускайте ми ги една по една - просто това е много силен психологически натиск върху мен“.
- Премиерът определено има слабост и към Бог, към когото свойски се обръща с „Началника“:  „Както видяхте, обявихме Разпети петък за неработен ден, така че заедно да бъдем съпричастни с Началника“, разясни Борисов.
- Няма спор - той знае как хем да честити празниците, хем да скръцне със зъби. „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас-Александруполис", бяха думите му при една от последните му изяви тази година.“

·            Лидерът на СДС Мартин Димитров коментира правителството: (в сутрешния блок на НОВА ТВ)  „Очаквам рекордна безработица и нарастващо социално недоволство през 2012 година. Единственото правителство, което може да пребори кризата може да бъде правителство от СДС. … Няма да има предсрочни парламентарини избори – мнозинството е стабилно и самостоятелно. В момента освен депутатите на ГЕРБ има още 17 депутата, които са “погербени”, което означава, че мнозинството няма да бъде обезспокоено и разклатено, Но пред и зад паравана правителството е различно - Симеон Дянков не се справя, а още по-малко се справя земеделският министър. Едно правителство се движи със скоростта на най-бавния, а Мирослав Найденов е най-бавният министър. Следователно, човекът, който пречи, трябва да бъде сменен. … Еврото ще оцелее, защото Франция и Германия ще вложат огромни усилия за това. Не можем да допуснем големите страни да натискат малките в мерките на ЕС. Не бива да участваме в спасяването на Гърция. Не трябва да насърчаваме неразумното поведение на страни като Гърция. След това да тръгнем ли да спасяваме Италия и Португалия - това не можем да си позволим.”

·            Кеворк Кеворкян коментира новият президент Росен Плевнелиев във вестник „Преса“ от 3.01.2012:
„Бойко трябва да отделя повече внимание на Плевнелиев. Например за новогодишен подарък може да отреже част от взика му. Защото той има желание незабавно да се впише  в българската политическа традиция на празното говорене. На онова бъбрене, което изобщо не зачита публиката и което е разновидност на салонните приказки, които можеш да ги говориш на някакъв предновогодишен коктейл, и то след час-два, прекарано с лош германски ризлинг. Когато влезе в президентския кабинет, Плевнелиев трябва да сложи една-единствена снимка – не на Левски, а тази на която Бойко го почуква с пръст по главата в нощта след изборите. Съжалявам да го кажа, но вероятно и вие си го мислите – това прилича на онзи жест, с който българите все още проверяват дали една диня е узряла или не.“

·            А Теодора Йолчева, журналистка от същия вестник „Преса“ коментира новата първа дама Юлиана Плевнелиева така:
„Тя събира интереса към президентската двойка заради своята тайнственост и бунтарски дух. Тя не се показа никъде досега публично до съпруга си като победител. Но Плевнелиева не се страхува да ходи с кубинки, да говори направо и да иронизира. „Ебати цирка, казал си Княз Дондуков“, е написала Юлиана в Туитър в нощта, в която съпругът й спечели най-високия пост в държавата. Юлиана не се притеснява да запретне престилка, за да сготви на трите си деца.“
Коя е Юлиана Плевнелиева?
Тя е втората, също така несполучлива, жена на президента Плевнелиев. Не зная дали е вярно онова, което пише в Мрежата – че имат общо 3 деца, като само две са общи с президента. Зная фактите. Г-жа Плевнелиева съвсем открито показа, че не одобрява политическия избор на съпруга си. През целия му 5-годишен мандат тя нито веднъж не се появи на публична негова изява у нас или в чужбина. Едното им момче падна от втория етаж на президентския апартамент  в резиденция „Бояна“ и почина. Плевнелиеви са разведени, като никой не сочи датата на развода им (за да прецени човек кога той се е случил във времето: преди, по време на, или след). Цялата преса твърди, че  Юлиана е на висока професионална длъжност в империята на магната Иво Прокопиев и е първа приятелка на жена му Галя Прокопиева. Това би обяснило защо Бойко Борисов не подкрепи за втори мандат своя личен първи избор – Плевнелиев. Предпочете пред него непопулярната Цецка Цачева и така разчисти на практика президентския път на червения Румен Радев. (Продължавам да се дивя от какви дребни житейски неща зависят съдбините на държавата! )

·            Юлиан Вучков, културният професор коментира под заглавието на „19 минути“ управляващите: „След 89-та имаме държавни глави без глави. Ако дойдат да ги изпитам, и тройка няма да им пиша.“
И аз си позволявам да го коментирам тоя льольо: Преди 89-та година никой не бръснеше и за слива Юлиан Вучков. Но той, за да забърше някоя слива, пишеше шестици. След 89-та остана същият „свенлив“ нахалник. Колко ли би писал на Преслава, ако тя решеше да му подари своя „Оскар“?
Позволете ми едно отклонение. Съдбините на държавата наистина зависят от дребните житейски склонности, но на истински държавници – без значение на бял или на черен кон са качени, а не на мухльовци, които твърдят, че са хванали Господ за шлифера. Все пак това е много успокоително. Представяте ли си тя, държавата, да ходеше подир щенията на примитивни хора?!
Като например подир Лорд Евгени Минчев ъф Итън, който бил казал: „Китайците превзеха света, защо тогава един китаец да не ме превземе и мен!!“ (Така твърди от главата на своята първа страница безплатният вестник „19 минути“, датата – 19.06.2012)

·            Сергей Станишев коментира, пак управляващите: „Ние за 4 години спестихме 8 млрд. лв на страната. За 2 години ГЕРБ опоскаха всичко. Към лятото ще лъсне, че тумбакът е гол, че ГЕРБ са като термити.“
Както казва един колега: „Ако сте изгубили вяра в себе си, погледнете пъпа си – успокоява.“

·            Пресконференция на Сергей Станишев, който коментира отношенията вътре в партията си: „Позицията на Георги Първанов налага разделителни линии в БСП. Но партията е достатъчно мъдра, за да оцени действията и поведението на всеки от нас.  Вярвам, че Георги Първанов като опитен политик и член на БСП трябва да си дава сметка за последиците от неговото поведение“.
Причина за такава реакция е, че Георги Първанов обяви официално кандидатурата си за лидер на БСП. Последиците от поведението на Първанов ще ми се наложи да опиша отделно, защото те ще отекват в обществото години напред. Засега само ще запиша, че Станишев ще стане председател на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент, а Първанов ще създаде Алтернатива на БСП; партията АБВ. Кой ще поеме БСП ли? – Казва се Михаил Миков, познавате го.

·            Димчо Михалевски, депутат от БСП: „Ако Бойко Борисов се дразни от построеното от предишното правителство, това си е негов проблем. Ние сме свършили работа, изградили сме действително над една трета от републиканската пътна инфраструктура с цялостна рехабилитация.“

·            Корнелия Нинова: „Програмата за реформи на ГЕРБ е програма на нищетата.“
Знаете ли нататък продължението на историята?
След един мандат време Корнелия Нинова ще духне под опашката на Миков и ще поеме Партията. После Партията ще са разцепи за пореден път. Новата алтернатива на БСП ще се нарече „Левицата“. Като му дойде времето, ще научите новите имена в старата партия и в новите алтернативни леви партии. Тогава с изненада ще установите, че нови имена няма. Просто сега обединените социалисти Антон Кутев и Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Мая Манолова, Георги Първанов и Румен Петков, Татяна Дончева и Георги Кадиев,  ще се разделят, обединяват, колебаят, застават зад/пред
Май месец тази 2012 г. предстои 48-я конгрес на БСП. Тогава ще продължа тази история. Тя е много интересна, повярвайте ми.
А през всичките тези две десетилетия Бойко Борисов ще стои отстрани и ще им гледа сеира. Пък като се поразгорещят, ще развие маркуча и ще започне да гаси противоречия.
На питащите защо защитавам Бойко Борисов, отговарям:
Ами, защото комунисти, социалисти и тарикати не го харесват. Затова! Направо им иде да го разстрелят. А това предполага да му дам помощта и гласа си. Засега! Заради каузата, г-н Борисов!

·            Любомир Дацов, зам-финансов министър при Симеон Сакскобургготски критикува бюджет 2012: „Правителството няма идея какво прави. А икономиката и чуждестранните инвестиции изискват увереност за няколко години напред, докато управлението тук е ден за ден. Премиерът не е силен стратег, а е добър играч, който решава днешните проблеми, но не знае какво го очаква утре.“
Като коментар от мен: Един приятел наскоро с ожени за една японка и веднага се разведе. Оказала се китайско менте. Мечтая си и аз Любомир Дацов да се пенсионира.. Ще си остана с мечтите.

 

·            Завършвам с няколко подбрани коментара в BLOG.BG. От началото на 2012 година са. Да видите „ниво“.
Пояснявам, че собственик на този български блог е компанията
INVESTOR.BG. Тя притежава и информационния сайт DNES.BG. както и редица профилирани аудиторно сайтове като AZ-JENATA.BG, TEEN.BG, TIALOTO.BG, AUTOMEDIA.BG, GOL.BG, Ако им заявите, на инвесторите, че тези коментари (а такива са 5/6 от всичките blog,bg-публикации) отиват само на имиджа на един русофилски блог, ще ви се обидят кръвно. Много е възможно да ви отстракират, т.е. да ви наложат BAN. (Това би трябвало да значи някакъв Block Access Номер, а не Българска Академия на науките)  
- блогър OldBG: „СЕГА, ми е мнооо интересно, как ще се изходят по младите пичове и ...тукънкъ. Щото - това очертава бъдещето, не моето - то е приключило, не и на децата ми - то е другаде. Споменавам го, за да укажа пъъъълна дезангажираност, инвариантност или както си щете го формулирайте по проблема. Не и по въпроса-щото все още не е толкова проблем, ще стане, за в бъдеще. Та интереса ми е - как ще го приемете, след 15-20 г. около вас да битува простотия и вървящата с нея простащина? Някои от вашите деца - не вие разбира се, ще бъдат "извисени" над проблема- дали, а? Че нали и около тях все повече ще се стяга обръча? И вие ли ще бъдете затворени в "бели" гета"??? Ама много ли сте сигурни? Колко много? Или си мислите, че вашите деца ще са "отвъд" фффтория терминал?? Фффсички ли бе? Или се надявате, че ще уредите хората си в някоя партийна простотия? Ааайде бе, какви оптимисти, а? Аре до тук! Че сложоно става - кой ни управлява-простака или "крадливите", "дава" ли пари за "синодалните старци" или арестува тираджии за "летни гуми"...ааайде да не пълня поста с известни нещица!
Статистиката не е от "троегъзата" нито от Станишев или Гоце. Не ви говори нищо ли? Е, ОК, не беше за герберасти поста ми!“
- блогърът EGATI: „абе те и другаде са неграмотни но поне си траят и не управляват държавата или фирми.. тук: калинки , дебели /дебилни министерки.. питомци на не легитимни училища..зам министри без грам опит стаж и качества...“
- Ohubohu: „Нали това беше целта и всички "демократични" правителства се постараха да го постигнат! Сега остава Тиквата, продукт на същия "демократичен" период, да отвори шампанското и да рапортува на гаулайтера, че поставената цел е изпълнена!“
- Жоро-бг:  „Дори не чета шизофреничните ти излияния , но не защото обработвам ануса на майка ти старата курва от факултето, не, седесаро-педерасин! Просто защото знам, че всички те са плод на това че си бил гаврени от комунисти, заслужено гаврен! Всеки ден паля свещ и се моля за смъртта ти, уродливо джудженце, искам те в гроб, искам да уринирам върху вкочаненото ти, посиняло трупче, ясен ли бях, педерастко недоразумение? !!!! “

 

 

ПРОЛЕТНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ СЪБИТИЯ

 

·            Софийска община си върна общинската собственост на градинката до Руската църква в центъра на града. Това са 1300 кв. м. – незастроеното място на ъгъла на Руски и Раковски (където на времето е било прочутото „писателско кафене“). Преди години това място е било продадено на частна фирма (кога, от кого, за колко, вестниците не дават информация) и там е било предвидено да се построи 8-етажен бизнес-хотел като 3 етажа от тях са подземни. Днес, 10 години по-късно, градинката до Руската църква си стои градинка.

·            Според  вестник "24 часа" поскъпването на живота у нас „е следствие от поскъпването на храните и субсидиите за земеделие от Европейския съюз.“  Пък вестник „Сега“ допълва: „Затворите вероятно ще се окажат едно от малкото места в държавата, които са излезли на печалба от стопанска дейност по време на криза."

·            Сърцето е слабото място на българина. При близо 66 на сто от нашенците, починали от незаразни заболявания, е отказал именно най-важният мускул. Това сочат данни на Световната здравна организация, пише "Стандарт". В интервю за всекидневника изпълнителният директор на Националната кардиологична болница доц. д-р Владимир Пилософ посочва, че българите не се борят достатъчно срещу влиянието на рисковите фактори - главният е тютюнопушенето, другият - обездвижването.

·            "Образованието ни е на бакалско ниво", е заглавието над интервю в "Труд" с Огнян Стоичков, председател на комисията по образованието и науката. В отговор на въпрос той споделя: "Голяма жега се задава в образованието през следващите зимни месеци.

·            Вестник. "Телеграф" пише, че инспектори са прекратили репетициите на Софийската филхармония. Причината - музикантите репетирали в ремонтиращата се в момента зала "България". Тоалетните също били в ремонт, а всичко наоколо било в прах. За да избегнат шума от строителите, на музикантите било разпоредено да идват на репетиции в 18 ч.

 

·            Вечерта на 1 април 2012 г. в предаването „bTV-репортерите” тази телевизия излъчи репортаж за това, че екип на bTV (продуцент Гена Трайкова, автор Светослав Николов, сценарист Иво Сиромахов, Димитър Пешев компютърен специалист) е влязъл във връзка с групата на „анонимните” (да не се бърка с групата на „наглите” или с групата такава на „недосегаемите”!) маскирайки се като „анонимен от България”. И е разменил с анонимен член на тази световна група 2 видеоклипа - мисли за предстоящото развитие на света и на България като част от него. Коментатор на тези „мисли” беше Димитър Шумналиев. Защо той? Какво общо има с „репортерите на bTV”? Леле, колко предположения имам! За „репортерите”!
Гледах клиповете няколко пъти. И вие можете да направите това в сайта на bTV-репортерите. Посланието за мен е неясно. Защо ни пускат такива клипчета? В какво ни убеждават?
Че анонимният от „Anonymоus” иска да настъпи хаос в света и така да срине омразния му американски капитализъм, за да дойде съветският (венецуелският) е ясно. Движението се нарича „Окупирай Уолстрийт”, а не „Окупирай Червения площад” (или на Ун резиденцията примерно). Милионите са източени, откраднати!, от кредитните карти на американските компании на „Виза” и „Мастеркард”, а не от банкоматите на Свердловската или Шанхайската централна банка,  например. И то от „наши хакери”. На протестните митинги по света срещу ACTA се веят червени знамена. Американският президент Обама обяви Anonymous за поддръжници и разпространители на световния тероризъм. Руският президент Путин си мълчи по въпроса. Това е така и „анонимните” не могат да ви помогнат, другари! Давайте следващите с маски.
Но какво искат споменатите по-горе „bTV репортери“? Да ни внушат, че анонимността в Internet е опасна? Тогава защо скачат срещу ACTA? - Нали „тя ограничава нашите права на свободно общуване”? Да ни изплашат, че в при  неограничената западна свобода ни чакат бедствия и смърт? – Да, но тази свобода е друга – не е „свободата” по Великия Девети! Да ни накарат да изберем съветския лагер, вместо капиталистическия свят? Точно така ги учехме на времето, деца – „лагер” и „свят”. Ама не сме се замисляли как са ни се подигравали! Да въведем отново принципа, че „БСП е вдъхновител и организатор на всички наши победи”? – Да, точно така. По дефиниция БСП не отговаря за поражения и национални катастрофи! Това ли искат? Глупаци! И все по-малко ще остават такива!
Иначе са хитри! Оставили са си вратички за отказ. Предаването беше излъчено на 1 април – Деня на лъжата.
Да довършва за лицето Димитър Шумналиев.
В предаването на bTV той беше представен като писател. Боже! Време е децата ни да не забравят от кое „писателско общество” е Д.Ш. Когато  зам.-главният редактор Димитър Шумналиев напусне редколегията на „Дума” (1990), той ще отиде да работи в издателството „Сибия”, пуснало на нашия книжен пазар на български език първите еротични романи от рода на „Емануела” и „Месарят”.
И о, изненада – припомням (още от НИЕ-1) реакцията на старата ДС на новите обстоятелства:  6 септември 1990 - в. “Труд” (Тошко Тошев гл.редактор) публикува положителна рецензия върху 1/8 страница за “еротичния роман на века “Емануела””; вестник “АВС” (Кеворк Кеворкян главен редактор) започна да публикува части от този роман;  на 6 октомври дойде редът на “Дума” (Стефан Продев) да се захласва по “Емануела” -  “един чудесен коледен подарък за всички възрасти”.
Издателството “Сибия” няма да спре на “Емануела” и “Месарят”, а ще издаде и първият български еротичен роман от самия Димитър Шумналиев. (Този роман липсва в библиографията на Д.Ш., предложена ни от Уикипедията.) Не представлява трудност, ако човек се замисли, да се досети чии интереси стоят зад издателска къща “Сибия”. Димитър Шумналиев бе  първи зам.редактор на в.“Дума” до 23 септември 1990 г. Нищо чудно парите от издателството да са отишли за старта на в. „24 часа”, чийто главен редактор е пък Валери Найденов, до 8 декември 1990 г. и той зам.главен на “Дума”, а през 1991 г. вече член на управителния съвет на “любимата на целия български народ пресгрупа “168 часа”.
Предлагам на bTV репортерите да понищят сериозно въпроса защо сред подрастващите ни не можеш се размина от побойници, крадци, проститутки и безродници. Предлагам им да не се правят на ощипани – не просветният министър Сергей Игнатов и неговият шеф, обезателно!, определят еротичната меко казано нагласа на Шумналиеви, а например: новосъздаденият Съюз на издателите в България, Съюзът на писателите в България, Съветът за електронни медии... И българският Съд в крайна сметка!
И понеже все от някъде трябва да се започне, припомням им, на bTV репортерите, допълнителната информация, че в момента Димитър Шумналиев е главен редактор на жълтото издание на „Труд” – „Нощен труд”. Купували ли сте го? Ами, че информирайте се бе, драги, нали това ви е работата – да сте информирани!
В което не се съмнявам! И следващите редове, последните, пиша за обикновените читатели, не за вас. Вие си знаете миризмите.
Мира Баджева била любовница на Андрей Райчев. Писах за това вече. Историята дори има ново продължение – двамата щели да се женят. Да, ама Мира преди това „минала през ръцете” (така пишат жълтите вестници) на Димитър Шумналиев. Той дори е посветил няколко свои книги на нея. Любов.. Какво да я правиш? Какво са за нея 30 и кусур години. Пък Лора Крумова „била бясна” на Мира Баджева... Пък Диана Найденова, пък Ахчиева, Велева, Ризова..., пък Яна, Жана, Гала, Миленка... Те в медиите си живеят като в Холивуд. Всеки с всеки - отгоре, отдолу, отпред, отзад - довеки. Но да не се учудваме – изкуство!
Само един въпрос ми е интересен на мене – Първо трябва да станеш медийна звезда и после любовница на медиен бос или първо любовница, а после звезда? Кого да потърся за отговор, а?
А мислите могат да бъдат 2 вида – конструктивни и неконструктивни
. Ето! Конструктивна мисъл, според Слави Трифонов например, е – цитирам приблизително – „Когато сексът ви стане банален, просто премахнете първата буква от думата.” Тази негова конструктивна мисъл предизвиква у мен няколко неконструктивни мисли:  При споменатия по-интересен секс Славчо къде се вижда – отпред или отзад в конструкцията? Вери интересно, особено ако човек постои да гледа повечко време. И
много джендъри се навъдиха напоследък, къде изчезнаха ония предишните?!

·            Да коментирам двама от тях. Единият е джендър в политиката – Андрей Райчев, другият – Евгени Минчев, е телесен джендър.
Поводът е т.нар. пернишко земетресение, случило се на 22 май 2012 г. Това земетресение подлуди софиянци, защото от Перник до София са 20 километра. Иначе то не бе нещо кой знае колко особено. Макар степента му да беше все пак впечатляваща - 5,6 по Рихтер, жертви нямаше. Дори в епицентъра – пернишкото село Дивотино. Статистиката отчете 18 000 разрушени или станали негодни за обитаване сгради. Най-голямото разрушение е една водна кула в пернишки завод. В София – това са два напукани жилищни блока в „Надежда“. От Дивотино и селата покрай него 150 излязоха на палатки.
А сега обещаните двама джендъри:
- Андрей Райчев в интервю за Мила Гешакова в „24 часа“ (26.05.2012) използва земетресението като повод да джендърствува с цел трупане на точки… и на него не му е ясно в коя кошница точно. Слушайте:
„Първото което усетих бе много странен, силен и отчетливо промишлен звук. Веднага си помислих, че е атомна бомбардировка. Помислих си, че в Иран (В Иран? А защо не в Нагорни Карабах?) работата се е продънила и се почна. После задруса и фактически се зарадвах.“
„Единствената реакция на хората и през 1977 г., и през 1986 г., бе да гледат властта. А тя и в двата случая глупаво мълчеше. Сега не беше така, защото много е нараснало нивото на лична отговорност – че аз отговарям за себе си и за семейството си, а не държавата.“ (Чисто формално според мен, разликата между 1977 г. - земетресението от Вранча и чернобилската катастрофа от 1986-а, е огромното различаване в мащабите на катастрофата. Земетресението от 1977-а, само в Свищов отне 200 живота, за броя на онкозаболяванията в България след 1986 г. няма статистика. И това не зависеше от вида държавно управление - и при демократичната власт паниката би била неподвластна, ако имаше жертви и разрушения в столицата. Но в по-безопасно да се сочи „нарасналата лична отговорност“. Нима при социализма нямаше лична отговорност за семейството? Сега, ако тогава Райчев е топил собствената си жена пред ДС, това си е проблем на неговата класа и възпитание.)
„След бедствието е важно да каква степен ще можеш да се мобилизираш и да заживееш поновому – да си в състояние да прежалиш загубата. В този смисъл ние сега по изкуствен начин казваме, че има криза и чакаме, без да правим нищо ново. Лавината да свърши, наводнението да се оттече, трусовете да спрат. Един вид отнасяме се към кризата като към природно бедствие. Фактическото положение е обратното. България не е в криза, тя просто е бедна и й спряха инвестициите, които бяха единствената причина за нашия ръст.“  (Ох, как да не се размечтае човек Живков да възкръсне и да му спре инвестициите на тоя…)
„Във всички времена и във всички епохи младият мъж е имал да дава нещо.- дали ще строи, или ще воюва, той има дълг. В наше време това фактически е отменено. Ако кажеш на човек, че трябва да загине за родината си, мнозина ще се изсмеят и ще го приемат за нещо старомодно. Затова смятам, че България трябва да върне казармата и една година не само момчетата, но и момичетата трябва да ходят да работят за обществото.“ (Ех, Райчев! Проблемът не е „нашето“ време. Основният въпрос на младите българи е защо трябва да се жертват за Твоята България. Когато заедно с твоите приятели се махнете от нашата България, дори аз - дето съм на години, ще търся къде да се запиша, за да работя за обществото си!)
- И вторият, вече съвсем избистрен джендърски случай::
На първа страница на в. „19 минури“ (дата 30 май 2012) грее образа на „Лорд Евгени Минчев ъф Итън“ (с кавички, защото цитирам). Тоз джендър казва: „Сънувах новия Мистър България и явно заради това имаше земетресение.“
(Ако щете вярвайте, докато пишех горните три реда, една смрадливка изпълзя върху монитора. С въпросната 1-ва страница на „19‘ “ я хванах и смачках старателно, завивайки я така, че да не се размирише. Някак ми олекна.)


На 3 май Върховният съд постанови окончателната присъда на братя Галеви. На 5 май те не се явиха в централния софийски затвор за излежаване на присъдите си. Вестниците на 6 май писаха, че пратили много поздрави на Цветан Цветанов от Африка.
- Един коментар от 4 май на журналиста от в.“Стандарт“. Руслан Йорданов бодро пише: „Поредицата от полицейски акции с гръмки имена спорадично стигаше до съдебна зала и още по-рядко приключваше с ефективни присъди. Тенденцията бе приключена едва наскоро с групата за отвличания „Наглите“, които бяха осъдени на първа инстанция. Другите шумни дела като „Килърите“ и „Октопод“ и срещу енергийния бос Христо Ковачки още са в начална фаза и е невъзможно да се видят посоките, по които те ще поемат. Влизането на големи акули в затвора или съответно оправданието им  ще бъде мерило доколко управляващата партия е удържала на дадената дума и доколко всичко се е оказало шменти капели.“
Позволете да изразя учудването си защо Руслан Йорданов прави елементарната грешка да смесва правомощията на отделните власти. Осъждането на престъпниците се извършва от Съда, дори не от Прокуратурата, а журналистът постановява, че осъждането или неосъждането, е мерило за способността на изпълнителната власт да управлява държавата. Ако той си го носи това разбиране от времената, когато всичко зависеше от БКП – пак ще му се разсърдя. Но по-малко, отколкото ако си мисля, че го прави нарочно: да дискредитира демократичното управление, каквото осъществява правителството на ГЕРБ. Със съжаление си мисля, че журналистът пише така, защото си заработва заплатата, която му дават във вестника. А после демокрацията била виновна !?
Обещавам да следя по-нататъшните изяви на Руслан Йорданов напред във времето, за да разбера кое от двете мои предположения е вярното. И ако се окаже, че неправилно клоня към обвинението, че той е политически тарикат на заплата, ще съм длъжен да му се извиня, също така публично.
- Следващия коментар е на журналиста Кирил Борисов от „168 часа“ и е от 6 май 2012 г., когато вече се знае, че братя Галеви са избягали от България

„Критиките към МВР, че са изпуснали т.нар. братя Галеви, са най-малкото неуместни. Полицията като структура от министерството има отношение към Галеви на много по-ранен етап от разследването. Още преди да бъде написан обвинителният акт на прокуратурата. След това обвиняемите отиват в ръцете на съда, а той, както знаем, взема решения, които са съобразени със закона, написан от умниците в парламента. Престъплението, за което са подсъдими Галев и Христов, не предполага по време на целия процес да са в ареста. Все пак това са повече от две години, докато делото мине през всички инстанции. Едва след като последната инстанция на съда излезе с решение по делото, на ход е Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към министерството на правосъдието. Точно техните служители трябва да отведат осъдения до затвора. И тук е дупката. То са бумаги, то са разпореждания, то са документи, срокове, процедури. Така че МВР няма вина за изчезването на Галеви. Променете закона, за да не бягат.“
Не мога да не се съглася с написаното от Кирил Борисов. То е вярно и подредено изказано. Обаче е първото такова. Аз следя Кирил Борисов поне от няколко години и винаги съм се гневял на превратните му тълкувания, що се отнася до политиката на Бойко Борисов и партията ГЕРБ. Ама какво им става на тия журналисти? Един път леви, един път – десни, до преди малко „червени“, в момента – „сини“...  

·            На 3 май 2012 г. Народното събрание прие Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество. Предстои изработване на Наредба за приложението му и създаване на специална комисия, която да го прилага. Около създаването й не толкова, колкото около правомощията й, ще възникнат големи спорове в бъдещето. (Надявам се аз да имам възможността да разказвам за тези неща.)  
Приемането на този Закон започна сравнително спокойно. Но благодарение на опозицията в лицето на Мая Манолова (БСП), Христо Бисеров (ДПС) и независимия Георги Терзийски, буквално прекали и още към обед страстите се нажежиха до крайност. Възможно е и заради присъствието на 14 чужди дипломати (в. „Стандарт“ ги е броил, не аз), които на живо следяха дебатите от балкона на пленарната зала.
От този вестник цитирам: „Явно е, че ще работите на норма, наточили сте си зъбите, приемайте си текстовете, както искате,. Отказвам се да споря с вас!“, отсече социалистката Мая Манолова. Малко след това за изненада на всички и за радост на ГЕРБ, тя наистина напусна пленарната зала. Истинската причина за изоставянето на споровете около законопроекта се оказа ангажимент на социалистката в избирателния й район Кюстендил, където скоро ще се проведат частични местни избори. Минути по-късно, около 13 часа по предложение на Тодор Димитров от ГЕРБ работното време на парламента бе удължено до приемането на закона. Процедурите започнаха да преминават с лекота и целият закон бе приет към полунощ на същия ден.“
(Няма как да пропусна да отбележа ехидно, че тази „пожарникарска бързина“ сигурно много е изнанадала разните маи и стажанти.)
А може би това бързо развитие на нещата да е подплашило и братята Галеви, които избягаха от България в следващите 48 часа. Вероятно веднага след предизборната среща с Мая Манолова, тъй като техният град Дупница попада в избирателния район на Кюстендил. Според в. „24 часа“ новосъздаващата се Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) би могла да прибере от тях 35,5 млн. лева.
Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите от ГЕРБ, че с приемането на закона за незаконно придобитото имущество са оставили правителството на власт. Тъй като непредпазливо бе обявил предварително, че ще подаде оставка, ако законът не бъде приет.

·            Споменатите частични местни избори в Кюстендил са отделна тема, която заслужава да бъде почетена с повече подробности. Ще го направя, когато станат ясни резултатите от тях. Сега само ще припомня, че в Кюстендил, при това още на първи тур с 51%, спечели Петър Паунов, независим, подкрепен от  една странна коалиция на ВМРО със СДС, ОДС, Движение „Гергьовден“, „Новото време“, БНД и патриотите от Съюз „Защита“.

·            Понеже съм в темата „Местни избори 2011“, да съобщя, че бившия кмет на Сливен  Йордан Лечков (независим, подкрепен от ГЕРБ), който загуби преди половин година срещу кандидата на БСП, получи 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок, заради „длъжностно престъпление с което държавата е ощетена  с 14 642 лева“. (Става въпрос за това, че през 2010 г. Лечков позволил на почистваща фирма да прибере към 8 000 кубика инертни материали, които били държавна собственост.)  
А точно по това време – май 2012 г. тече подготовката за 48 конгрес на БСП (за него отделно след малко). Местният червен лидер в Сливен Мартин Славов бил фалшифицирал изборът на делегати за конгреса, добавил в списъка хора, които не били дори членове на БСП. Вестниците не уточняват в чия полза биха гласували тези външни хора – в полза на Георги Първанов или за Сергей Станишев.

 

·            В ранната утрин на 19 май на входа на София откъм Пловдив в района известното ханче „Църна маца“ е станала тежка верижна катастрофа между четири автомобила, микробус и два тира. Един убит и седем ранени, единият от които е с опасност за живота. Няма как да пропусна тази нова пътна трагедия. На всичкото отгоре в нея е участвал и един джип. Във вестниците пише, че джипът бил взет на лизинг от известна лизингова компания, демек – нищо особено. Обаче не е така. Джипът се карал от служебния шофьор на шефа на БФС и вратар на  „българските лъвове“ от световното по футбол 1994‘САЩ Борислав Михайлов. Цяла спортна България в информирана, че Борислав Михайлов в момента е в Мюнхен на финала на Шампионската лига. Обаче шофьорчето на смачкания джип на БФС си позволило да набие почти фоторепортер, който искал да снима номерата на колата. Защо? С какво право? Отговорът намираме в репортажа на вестник „Труд“: „Няма данни Николай Михайлов, синът на Борислав Михайлов, да е участвал в катастрофата- нито като водач, нито като пътник.“ Кой знае коя Николета се е прибирала в София след тежка вечер в Пловдив. Репортажът в „Труд“ не е подписан.
После защо туй, а не онуй, нали?!
А дали тази и други подобни скучки са свързани, кой да ти каже?! „19 минути“ от 8 май с.г. е дал думата на „най-великия български футболист“ Христо Стоичков, който пита „бившия си капитан в звездния тим от 1994-а“ Борислав Михайлов: „Боби, уреждаш ли мачове или да?!“ Ако нямате работа, питайте пред кого от този булеварден вестник „Ицо пита Боби“. Шофьорчето на джипа не е позволило да се снима джипа.
Сега да напиша, че ангажирам само себе си с изказаните мисли, каквито и да са те. Не „мачкам” никого. Мисля! И се надявам! 
Съвсем отделен въпрос е защо го правя. Ами, какво? – да седна на „сладки приказки” с Жана в „апартамента” на Марта ли? Или да ходя „на среща” при Люба „всеки ден” с Роси? Да „бродя със Стажанта” из Народното събрание или, не дай боже, да остана „на четири очи” с Цветанка?
О-о-о!

 

·            На 56 години от рак почина Валентин Церовски, бившият министър на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски.

·            Само месец по-рано, но на 80-годишна възраст Хачо Бояджиев отиде „да снима на небето“. В последния момент той беше удостоен от министъра на културата Вежди Рашидов  със „Златен век“ – отличие за развитие на българската култура.
(Знаете ли, щом на Хачо Бояджиев са връчили „Златен век“ за развитие на българската култура, то би трябвало и на Любен Дилов-син да връчат същото отличие. И двамата са създали шедьоври – единият за очите, другият – за ушите. Последното откритие на Любен Дилов-син, намерено описано в „24 часа“ на петък 13-ти, месец юли 2012, е: „Традицията да се прави секс в петък, я е поставил Робинзон Крузо и затова денят е кръстен на Петкан. „Хората говорят, че това, което правиш, е неприлично“, често казвал Петкан. „Кои хора?“, апострофирал го Робинзон.“)




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 474861
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930