Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2023 19:30 - НИЕ-755 Проблемите на Европейска България
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 393 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОБЛЕМИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ

 

Изминаха 11/12 от 2011 година. След като свърши и месец декември, ще сме закръглили 5 пълни години в Европейския съюз. Ще започна прегледа на последните събития от тази година, с тези, свързани с  европейските проблеми на България. Те изобщо не могат да бъдат характеризирани с определението „окончателно“. Виждаме „старите“ европейски страни – някои дори от 200 години са такива, а още се борят в това настояще за своето бъдеще. Та къде сме тръгнали ние с нашите 5 ?!... 
Още повече, че антиевропейското ни наследство е отвратително.
- Чуйте декемврийските думи на лидера на БСП Сергей Станишев: „Годината беше тежка за всеки, който носи духовното начало в себе си и се бори за него, на фона на шестващата простащина. Но партията с все по-голям успех оказва съпротива на подхода на ГЕРБ и през следващата година предстои още по-ясно да отстоява своите политики. Това е единственият начин БСП да бъде възприета като алтернатива на ГЕРБ и да спечели доверието на хората.“
Коментар в Интернет: „Лелееее, доживях (не съм първа младост) да чуя и видя комунист да говори за духовност. Значи по Коледа наистина стават чудеса. Комунист и духовност са несъвместими. Сигурно сер-Гей е искал да каже "духане", а не "духовност". По–голямо е само безсрамието с което комунистите след 1989 г. изоставиха Марксизма и станаха капиталисти.“
И този човек, имам предвид Станишев, а не коментиращия думите му, ще стане председател на европейската партия на социалистите в Парламента в Брюксел?! Че и ще изкара два пълни мандата на този престижен пост. 
- Чуйте и думите на Кристиян Вигенин. Изказани са пред журналистката от в.“Дума“ Лилия Томова: „Управляващите май наистина си вярват, че държавата ни "се е учредила" през 2009 г., когато те спечелиха изборите. А който си е повярвал чак дотам, докъде стига? Когато смяташ, че всичко започва от теб, губиш представа за реалностите. Направих си експеримент тези дни - попитах различни хора в какво според тях това правителство се е справило по-добре от предишното и постигнало ли е нещо, което преди не е било възможно. Страшно се затрудниха. Обикновено се сещаха за негативни примери. Все пак някои споменаха края на отвличанията, други, че са очаквали да се подобри усвояването на еврофондовете, но това не се случва, трети са се надявали на повече в социалната сфера, но са разочаровани, четвърти са разчитали на прозрачност и обективност в кадровата политика, но твърдят, че днес назначенията стават на роднински принцип без оглед на качествата и т.н., и т.н. Мисля, че въпреки апатията, не сме далеч от момента, когато това управление ще изкара гражданите по площадите и ще се срине под тежестта на собствената си некомпетентност.“
- А сега да ви разкажа за новия спор между президента Първанов и премиера Борисов. Поводът е удостояването на вицепрезидента Ангел Марин (по повод смяната му с новия вицепрезидент Маргарита Попова) с най-висшето държавно отличие орден „Стара планина“.
Думите на Бойко Борисов са: „
Не знам Ангел Марин с какво е заслужил орден "Стара планина", не мога да си го обясня с какво? По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т.н. да бъдат наградени да носят орден "Стара планина". Какви са заслугите? Едно е академик – международно признат, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент".
От прессекретариата на президента отговарят:Държавният глава остава остро критичен към пошлото, грубо и цинично говорене от страна на премиера, което за съжаление не е прецедент".
В крайна сметка самият Ангел Марин разпространи официално изявление, в което обяви, че връща на премиера ордена "Стара планина" (Защо на премиера, като Първанов е поставил ордена на шията му, да попитам?). Точните думи на генерал Марин са: „С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми. За мен Борисов е позор за България. Ето защо няма да присъствам в Народното събрание, където ще бъде и той - на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент. Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той. (А ако този ритуал се извърши пред паметника на Съветската армия, Ангел Марин ще ли присъства? Не питам случайно. Помните ли оня скандал поради присъствието му пред този паметник, за да го защитава от опитите да бъде премахнат? – НИЕ6) Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България."
Информация в аванс: През февруари догодина ще се появи справка за броя на помилваните лица от Ангел Марин за неговите 10 години престой на „Дондуков“ 2. (По конституция решението за помилване на осъдени лица е изключително правомощие на вицепрезидента.) Тази справка е поискана от редакцията на в. „Труд“, затова и аз ще цитирам този вестник, журналистката Доротея Дачкова: „529 души са помилвани за 10 години. Трябва да се има предвид, че помилването не винаги означава свобода. Намаляването на срока на присъдата също е вид помилване. 232 души от помилваните са в затвора за убийство. 2 лица са съдени за отвличане, три лица са изнасилвачи. 100 крадци е пуснало президенството. Останалите са осъдени за престъпления, свързани с наркотици, виновни за обида и клевета, както и за съжителство на семейни начала с малолетни. Сред помилваните е и известният Цветелин Кънчев – от 6-те му години са опростени 4. Той е помилван през 2005 година, върна се в Парламента, подкрепи Първанов за втори мандат 2006-а. В момента е пак подсъдим за изнудване.“ (Аз си спомням още едно помилване, през декември 1989 година – далече по-мащабно от това. Тогава НС на Станко Тодоров помилва наведнъж 8000 затворници; вж НИЕ-1)
А оставям на вас да се размисляте нататък, дали няма връзка между награждаването на Ангел Марин с орден „Стара планина“ и тези помилвания?!

- Думи на стария известен журналист-трудовак от в. „Труд“ Николай Големанов: „Разсейват се облаците на кризата, просветва над европата и над целокупния Европейски Съюз. Откъде се разбра това? От посещението на премиера Борисов в Германия, където той огласи ясни напътствия за държавите и народите в ЕС. „Ако европейските политици – каза той – бяха спазвали маастрихтските критериии, ние нямаше да говорим за финансова криза в Европа.“ „Популизмът до нищо добро няма да ни доведе – натърти Борисов – Народите трябва да се концентрират, да произвеждат, да работят на върха на възможностите си.“ Неуморно и последователно Борисов става пътеводна звезда за народите в Европа, той ги вкарва в пътя. Така изходът от кризата е близък и предначертан, и конграчулейшънс, така да се каже.
(Информацията е на първа страница на вестника. Датата – 19.01.2012.)
Как мислите, читателю – на колко крачки назад е България от държавите, в чието семейство настоява да се включи?

- Социологът-националист Петър Иванов от Центъра за демографска политика. (Той е раждан 1946 г., не толкова може, но знае, конграчулейшънс, така да се каже):
„Безпътицата в  която се намира нашето общество, предполага липса на реални изходи в затрудненията ни в различните сектори на обществения живот: здравеопазване, управление, култура, икономика, образование, религия, възпитание, социални дейности, екология, политика, дипломация, отношения между етносите, международни отношения и т.н. Тази безпътица е системно устойчиво състояние, което продължава вече 23 години. Не знам със сигурност, но ако се съди по факта, че навсякъде, даже и в Светия Синод, има агенти на бившите комунистически тайни служби, а в така наречената опозиция лидерите също са агенти на ДС, то може да се направи предположение, че безпътицата е предизвикана и очевидно е изгодна някому, който, ловейки риба в мътна вода, успя да забогатее в мащаби, немислими за едно справедливо общество. Всички знаем, кои са тези хора.“
(Понеже наистина всички, и аз дори, „знаем кои са тези хора“, спирам засега с подбраните цитати. Останаха ми, да им обърна внимание, само думите и действията на една част от младите българи, които наистина са отговорни и можещи за демографската политика, но вместо това си… кукувеят. И тъй като тям принадлежи възпитанието на бъдещото поколение на България, а са много като имена, ще им обърна специално внимание след няколко страници.)

Да довърша с това как изглеждат процесите в Европа и Света през страниците на вестниците, не на всички, разбира се. Избрал съм матеиали от възможно най-независимия в момента вестник в България – в. „Стандарт“, и от най-тиражния - в. „Телеграф“.  
- От в. „Стандарт“: (Материалът не е подписан с конкретно име, отдолу пише „екип на Стандарт“)
Италия – Десетки хора пострадаха по време на студентски протести в цяла Италия. Студентите се обявяват против правителството на новия премиер Марио Монти, като го определят като „кабинет на банкерите“ ”, и се опасяват, че то няма да се грижи за социалната политика.
Гърция - Около 15 000 души, по данни на полицията, протестираха в центъра на Атина, за да заявят, че им е писнало от мерките за строго ограничаване на разходите. Протестиращите са били главно студенти, активисти на радикалната левица и анархисти. Традиционните лозунги по повод годишнината от студентския бунт придобиха много актуално звучене, осъждащо "хунтата на банките, на ЕС, на МВФ", както можеше да се прочете на един от плакатите, намекващ пряко за
наложената на Гърция политика на строго ограничаване на разходите от нейните кредитори.
Испания - Учители и ученици протестират в Мадрид срещу орязването на бюджетите, което засяга образованието. Това става три дни преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат спечелени от десницата. "За качествено държавно образование, не на бюджетните ограничения", "Образованието не се продава, то се защитава", можеше да се прочете на плакатите, носени от няколко стотин ученици. Тази вечер те се готвеха да се присъединят към учителите, които стачкуват от началото на учебната година срещу мерките за намаляване на бюджета, приети от регионалното дясно правителство.
Чехия – Над 2000 чехи, включително студенти и преподаватели от университетите, както и профсъюзни активисти, протестираха в Прага против икономическата политика на правителството, предаде ИТАР-ТАСС. Според полицията демонстрацията е преминала без никакви инциденти. Участниците носеха лозунги и транспаранти и скандираха "Оставка на правителството!"
Великобритания - Протестиращи срещу капитализма пред катедралата "Сейнт Пол" в Лондон заявиха, че остават и няма да се подчинят на ултиматума да бъдат санкционирани, ако не вдигнат палатките си, предаде Асошиейтед прес. Движението "Окупирай Лондон" обяви, че никой не е напуснал след крайния срок и отбеляза изтичането на срока с митинг и минута мълчание пред катедралата. "Общото чувство в момента е въодушевление", заяви един от протестиращите.
САЩ - Над 300 участници в протести в четвъртък в САЩ по случай втория месец след появата на движението "
Окупирай Уолстрийт", са били арестувани.. Най-голям е броят на арестуваните в Ню Йорк - 180 души, сред тях има и леко ранени. Седем полицаи са били ранени при опитите на силите за поддържане на реда да разпръснат демонстрациите. Според АП много от участниците в протестите носели със себе си оцет като средство за противодействие срещу сълзотворен газ. Полицията конфискувала вериги и катинари, с които някои от протестиращите имали намерение да се заключат към вратите на офис зданията във финансовия район на Ню Йорк, разположен около фондовата борса.“
Как са в Куба няма да намерите и ред написан в „Стандарт“. Е, що така? И там се случват интересни неща.
За тях - от „Телеграф“: „Кубинското правителство вчера (29.09.2011) официално разреши да се купуват и продават леки автомобили, съобщи Франс прес. Това беше забранено през последните 50 години, но сега, със започналите икономически реформи, обявени от президента Раул Кастро, табуто се вдига.“
(Как добре звучи – „започналите икономически реформи“…)
„Еврото се срина, вадят старите пари“, продължава „Телеграф“ – „Някои централни банки вече се готвят за връщане на националните валути, твърди американският в. Уолстрийт джърнал.“
(И какъв ентусиазъм, каква увереност в бъдещето… Твърдял бил не кой да е, а американският вестник „Уолстрийт джърнал“. Жалко, че тази информация в „Телеграф“ не е подписана.)

„България в Евразийския съюз? Е*а си майката!“ (Това го пише на дата 24.11.2011). И то не е подписано. Но има едно изказване, приписано на Дмитрий Рогозин, който в момента е наблюдател на Русия в НАТО. Цитирам го: „ Когато пътувам из Русия, виждам много стари домове и постройки. Строим за една нощ, а на сутринта отиваме да преговаряме с ЕС, НАТО и пр. Нямаме самочувствие, не се самоуважаваме. За нас ЕС вече не е привлекателен. Там цари криза. Притежаваме цялата Менделеева таблица в недрата на страната си. Не успяха да ни разбият за 20 години. Значи имаме потенциал. Длъжни сме да върнем Русия, Украйна, Белапус  и др. страни в едно смейство. Имаме общ език, обща култура и това е наше задължение. Ще се присъединят и други. Трябва да чуем гласовете за помощ на косовските сърби. Да ги приемем и тях при нас.“
Да обобщя: Геостратегическата структура Евразийски съюз е любима идея на Кремъл и лично на Владимир Путин от години. Новата формация щяла да се простира от Техеран до Мурманск, от Венецуела до Монголия през София и Прага. На първо време в Евразийския съюз ще влязат Русия, Казахстан, Беларус, Киргизия, Таджикистан, Абхазия, Южна Осетия, Приднестровието и Нагорни Карабах. На втория етап би трябвало да се присъединят България, Монголия, Куба, Венецуела, Чехия, Виетнам и Финландия.
Прогнози, прогнози… След 12 години действителността ще е малко по-друга. Евразийският съюз ще се сведе до Руската Федерация към която ще се присъедини само Беларус и част от Приднестровието – Крим, Донецк и Луганск. Лично на Путин ще му припари под дупето и той ще започне преговори за бягство във Венецуела. Финландия, вместо член на Евразийски съюз, ще стане член на НАТО. За България… е, това е дълга история – ще четем нататък.
Междувременно да отбележа, че на 17.11.2011 г. на 70 години умря Слънцето на Северна Корея Ким Чен Ир. За такова „слънце“ 70 години са твърде, твърде кратко време. Ким Чен Ир е син на Ким Ир Сен и е начело на Северна Корея от 1994 година. Естествено, че следващия Ким – Ким Чен Ун ще наследи партията и държавата. 

Връщам се към вътрешните ни проблеми, свързани с ЕС (Европейския Съюз, а не с Евразийския Съюз. Ето пак проявление на нечестното демагогско поведение на комунистите, този път оригиналът, а не нашите копия.)
С първи приоритет такива проблеми са няколко: хармонизацията на нашето законодателство с европейското, стабилността на финансовата ни система, за да бъдем приети в т. нар. Еврозона, и изпълнението на тези и още ред критерии, за да станем членове на Шенген - вътрешното европейско пространство в което свободата на движение е безусловна. Разбира се, че за да се случат тези неща, е необходимо много повече време, отколкото времето за поставянето на европейски табели по границите, пътищата, сградите и документите. Не се и докосвам дори до промените в начините ни на живот и мислене – „хармонизацията“ им е въпрос на поколения. Колко поколения? Зависи от искреността на желанието, от убедеността и усилията за постигане на истински европейски резултати, на мен, на ние, на тях, на всички българи от нас нататък.
И още нещо: да помним и не забравяме, че Европа не иска да приобщи към себе си само една или няколко части от България или от народа български. Тя ще чака да види от всички нас едно общо потвърдено европейско съгласие. Тогава ще каже „да“. Изобщо не си мислете, че е възможно да я, да ги „преметнем“. Европейските държави и населяващите ги хора отдавна са се научили да разпознават безпогрешно демагогията – всъщност прикритието за невъзможността да се завърши нещо успешно. Иначе не биха били много по-богати от нас – източните хора. На които ни дай да кукувеем мечтателно друг да дойде да почисти собствения ни двор. И да ни плати при това – на нас мързеливите, защото е свършил наша работа.
Това последното, е нещо, което удивлява всеки здравомислещ човек със своята тъпотия! Но…
Хармонизацията на законодателството ни, част от което е прословутата „реформа на съдебната система“, ще се точи през годините, докато не измрат родените и възпитаваните в комунистическо робство. В това отношение сме „уникален“ народ.- Прескачам „съдебната реформа“ в този раздел.
Влизането ни в еврозоната е по-лесен за решаване във времето въпрос. Едно – защото на практика ние свикваме с него вече 16-та година. Говоря за подчинеността на лева ни на европейската валута, което се осъществява чрез успеха на механизма на т. нар. „валутен борд“. И друго – българинът става много разумен, щом става въпрос да получи пари, повече пари.

За тук остана проблемът „Шенген“:
- „
Брюксел ни дава рамо за еврозоната и Шенген“, пише "Стандарт". „Ако България продължи да покрива стабилно критериите, е добре дошла да кандидатства в еврозоната. А после и за Шенген. Това казва председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който е и премиер на Люксембург в момента. Той похвали икономическата политика и фискалната дисциплина на българското правителство (Аз: припомням - на Бойко Борисов), но отказва да направи предположение кога страната евентуално може да подаде молба за присъединяване към еврозоната. (Пак аз:  Ама естествено. И Жан Клод Юнкер чете какво казват Сергей Станишев и другарите му, които цитирах преди две страници.)
Както и другите вестници (напр. „168 часа“): „Два часа евродепутати бистриха как да влезем в Шенген. С размяна на остри реплики, но при слаб интерес преминаха днешните дебати в Европейския парламент за приемането на нова резолюция за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Те продължиха близо два часа, но заради това, че началото на дискусията закъсня с близо 3 ч., повечето депутати бяха изморени и напуснаха залата без да изразят мнение, съобщи bTV. Депутатите на Финландия и Холандия отказаха да подкрепят София и Букурещ.“
- Първа новина в
Dnes.bg (януари 2012): „ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари“. (Кой февруари, кой да ти каже…)
- Под заглавие "Правителство втора ръка" вестник „Капитал“ пише: "Оправданието на кабинета, че видите ли, само Холандия и Финландия ни спират, е лицемерие. Всъщност много от повечето държави в ЕС се съмняват, но вече са вдигнали ръка. България просто не е убедителна, че искрено желае да спазва правилата. Защото е много просто да се изпълнят техническите изисквания и да се инсталират термовизионни камери, но пък не може да се гарантира, че те ще гледат в правилната посока. Лъскавите джаджи не са достатъчни, точно както "Ролс-Ройс"-ът не е гаранция за безопасно каране.“
- Кристиян Вигенин в „Дума“: „Отлагането на членството ни в Шенгенското пространство е комплексен провал, в който най-голяма вина има Цветан Цветанов и повереното му министерство. За разлика от Румъния България все още не е изпълнила техническите изисквания. Но трябва да кажем, че реакциите на първите сигнали от Франция миналото лято бяха неадекватни, не беше усетена заплахата, а правителството ни, за разлика от румънското, предпочете да се сниши.“




Гласувай:
1



1. krumbelosvet - Да, кумонизите немат душа и да го духат, пише авторо.
26.05.2023 02:03
А на Европа без газ, едната душа й е останала, но пък душа АМЕРИКАНСКА..!!! Смерт на рашите, ока еврока.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462293
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031