Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2023 18:06 - НИЕ-730 Пролетни скандали и вълнения 2010
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 1696 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОЛЕТНИ СКАНДАЛИ И ВЪЛНЕНИЯ.  2010,  БЪЛГАРИЯ

 

Заглавията на отделните раздели в тази глава са взаимствани от публикации в медиите. Т.е. автентични са, не съм ги измислял аз.

 

НА КОГО МУ Е ПО-ГОЛЯМ

 

Съмнявате ли се от коя медия е въпросът, формулиран по този начин? Ами, съмнявайте си се.
- Какво слага на тезгяха полицията, ръководена от Цветан Цветанов – акции срещу организираната престъпност с атрактивни имена: Наглите, Недосегаемите, Лапачите, Тотаджиите, Перачите, Акцизните, Лихварите…
(Към тях в. „Сега“ в неподписан материал от 28.04.2010 се шегува, добавяйки и операция „Сеирджиите“: „От Пресцентъра на МВР изпратиха до всички телевизии списък на показните акции през следващия месец, за да могат техните екипи да ги излъчват директно. Сдружението на телевизионните рeкламодатели изрично настоява повечето от акциите да бъдат в праймтайма.“)
От всички тези операции на МВР описах само „Октопода“ – заради всеобхватността на  „Главата“ и „Пипалата“ му. Те са видими и проследяеми в моите източници на информация – медиите, списващите ги журналисти и българите, които се изказват за тях. Аз нямам възможностите и правомощията на разследващ журналист, не съм „качен на някое високо партийно дърво“, та да виждам оттам други факти, освен това започна ли да се занимавам с подробности от някой край на България, ще трябва да надникна навсякъде. Това не е по моите сили, не е и цел на моя „всеобхватен“ разказ.
Но това не ми пречи – цитирам за кой ли път вече Бърнард Шоу – без да съм снесъл нито едно яйце, да се изказвам дали един омлет става за ядене или не. Нали?!

·            Иван Иванов от „168 часа“ „вади“ своя омлет на 9 април 2010 г. и го слага на тезгяха:Прокуратурата спешно трябва да въведе вътрешен правилник, в който ясно да запише какво казват магистратите, когато участват при арести. За улеснение предлагаме няколко стандартни реплики и действия, които могат да използват безстрашните подчинени на Борис Велчев: „Що ли не те застрелям на място, вместо да трошим държавни пари за теб!“; „Падни! Стани! Легни! В името на ЕС, ти си арестуван!“; „Падна ли ми! Е, сега ти видехме сметката!‘; „Да живее Бойко Борисов! Цветан Цветанов!“; или и двете с цел респектиране на задържания и предотвратяване на възможността да скочи през прозореца, да се нагълта с хапчета, да си разбие главата в стената или да започне да танцува румба.“
Ами, да разгледаме какво слага Иван Иванов на журналистическия си тезгях. Някакво недоразумение, в което магистратите от прокуратурата (магистрати в Прокуратурата няма, там има прокурори) на Борис Велчев арестувайки някого, крещят „да живее Бойко Борисов“ (ще цитирам след няколко реда какво мисли Борис Велчев за премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов,) и „арестуван си в името на ЕС“?! Накрая, за да му олекне съвсем, се е заял с румбата на Румяна Желева. Какво да го правиш един такъв дивак?!
Аз мисля, че такива „журналисти“ – злобни, объркани, със старите комунистически методи в главите за арести в „името на“, трябва да бъдат най-учтиво помолени да отидат на работа в РИА „Новости“ – както скоро имах възможността да препоръчам на техните работодатели. Там им е мястото.

·            А ето и автентичните размисли на Главния прокурор по повод „Октопода“. Интервюто е във в. „Стандарт“ от 23 април 2010 г. Името на интервюиращия го е Божидар Димитров – такъв журналист във вестника няма, но има един Божидар Димитров, който познаваме като депутат от… А бе, има ли значение от кои партии, щом е депутат. – „Досега под организирани престъпни групи (ОПГ) се разбираха мутренски банди, занимаващи се с трафик на наркотици и хора. (Само с това ли?) Това разбиране господстваше дълго и бе удобно на някои, но еволюира. (Колко дълго? На кои хора? Например на Партията на баща ти то беше ли удобно, др. Велчев?) Днес престъпни групи има във всички сфери, а участниците в тях изобщо нямат вид на мутри. Напротив, добре облечени са, интелигентни, възпитани. Корупция обаче има и в политическите партии. Но у нас винаги, когато съответните служби са се захващали с политик, са били обвинявани в политическа репресия. И не е в интерес на обществото да омаловажаваме опитите на службите да разкриват тази корупция.“
„Опитите на службите“ ? А Прокуратурата какво прави? Ще си позволя да ви припомня, фиксирано е тук преди няколко десетки страници: Тя пише всеобхватен принципен материал за разпространението на ОПГ-тата по райони, по дейности и по значимост. 

·            „Омлетът“ на бившия на Станишев министър на вътрешните работи Михаил Миков (в. „Новинар“ от 16.04.2010): „Казват, че медиите създават впечатление, че бивши управници се разследват. Не. Медиите са само средството за създаването на това обществено впечатление, което сегашната власт нарича обществено очакване. Има реална политическа задача, която се изпълнява от вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Създава се една граничеща с истерия война с миналото. Войната има за цел така да запълни пространството, за да няма много въпроси за настоящето и бъдещето на България. Защото тези отговори не звучат приятно за българските граждани. Те трябва да живеят в приказката за миналото, прочетена от днешното управление. Същевременно се пропускат реалните проблеми – накъде върви страната ни, какво се случва с бита на отделния българин, кога ще консумираме членството си в ЕС. Реализира се политическа матрица, чиято цена ще плащат всички. Национална характеристика ни е да омаскаряваме политиците.“
Този човек – Михаил Миков, в миналото време на държавата отговаряше пряко за работата на МВР и тогава не беше разкрита нито една ОПГ. Не се лъжа, нали?! Защото не ги е имало ли?! Не е ли значително по-вярно предположението, че съществуването на ОПГ-тата не е пречело на държавата от миналото време на Миков? Но да оставим тази част от „омлета“. Да видим другата. Миков обвинява днешните политици, че омаскаряват предшествениците си. А той какво прави със сегашните си приемници Цветанов, Дянков… Борисов? Същото, нали?!

·            Волен Сидеров в интервю за журналистката от в. „Стандарт“ Надя Панкова (датата е 14.04.2010) предлага също двоен омлет:
- „Ще разкрия кой дърпа конците на Алексей Петров!“, обещава категорично в качеството си на председател на парламентарната комисия за контрол над ДАНС. (Колко просто било – един, сам, председател на една временна парламентарна комисия, ще… у, а, брей… Наистина е просто: Този, дето плаща на Алексей Петров, спира парите и на Волен Сидеров. И всичко се куртулисва. Както и ще стане след няколко години.)
- „Иван Костов и Мартин Димитров имат единият 5, другият 11 души в парламента. Какво могат да направят в парламента. Ние от Атака ще подкрепяме ГЕРБ през целия мандат на управлението му, след което още един  за затвърждаване на постигнатото.“ (Истината знаете, нали. Половин година преди да изтече ТОЗИ мандат на ГЕРБ, Волен Сидеров ще стане „златния пръст“, който ще наклони везните към правителството на социалиста Пламен Орешарски. И почти две години ще помага за „затвърждаването на постигнатото“ – първият несполучлив опит да се изчегърта ГЕРБ. В чийто резултат Борисов ще направи своя втори кабинет, в който коалиционни партньори ще бъдат именно Иван и Мартин. Сидеров ще подсмърча отстрани 4 години. После ще клекне до своя кум, искам да кажа – до националистите, за да успее да влезе в Събранието с 11 депутати… и да го напусне пак, барабар със сите каракачанци. А в третия (Радев) опит да се изчегърта ГЕРБ от политическата сцена, той няма да участва. Много е … семпъл и праволинеен откъм политическата си принадлежност. Новото време иска московци, ама не с тужурка, а с харвардски гащи.)
Ех, този нов свят, г-н Миков. Много е … пренебрежителен към миналото, нали.

·            Има един Сашо Диков, спортният журналист, знаете го. Мъжът на Аня Пенчева… но това е една друга история, която, простете, не ми се разказва.
Та Сашо Диков се „гърчи“ (във в. „24 часа“ от 24.04.2010) по следния начин в стремежа си да изпълни поръчката: „Подразнен бях от начина, по който арестуваха Алексей Петров. Имам моралното право да се интересувам, защото утре мен ще проснат по корем. Това беше причината. Когато от начина на действие се вижда, че основното е унижението, а не респектът и правосъдието, значи има нещо, което не е така. Още повече, че Алексей Петров е фигура, която публично се противопостави на Бойко Борисов, писа му писмо за лихвите на банките. Не съм имал никакви лични отношения с Алексей Петров извън 2-3 срещи покрай федерацията по карате, снимали сме техни прояви. Има ли сме разговори и по адрес на телевизията, и по политически теми, разни предложения от негова страна, които не съм приел.“
Във въпросната изповед г-н Диков разказва и за други свои „прегрешения“ към властта - във връзка с Цветлин Йовчев, „който ми се обади 20 минути преди разгледането на мярката за неотклонение на Хамстера по „Наглите“ (Цветлин Йовчев е директор на ДАНС в това време); покрай злепоставянето на съдията Веселин Пенгезов; за разговор с Борис Велчев (главен прокурор в момента) „на когото казах, че прокуратурата ми се струва най-слабото звено“; за защитата на журналистката Лили Маринкова, „която е безспорно явление в журналистиката“, за разговор с Красимир Гергов „да правя предаване в телевизията PRO.BG
Прескачам ги, без да разисквам върху генезиса им. Но не бива да се сдържа за една по-късна „молба на Васил Божков“ (вече избягал от българското правосъдие в Дубай), който се обадил по телефона (колко трогателно ежедневно) на Сашо Диков да му станел пълномощник по прехвърляне на акциите за собствеността на ФК „Левски“.

Е, след толкова години „стажуване“ из тези среди Сашо Диков вече е изгубил афинитета си към „дразнене“ и приема да изпълни молбата на Васил Божков да свърши тази работа. При това със страхотен хъс. Без да е водил разговор с новия Главен прокурор  Иван Гешев. Вероятно защото не се е сетил, че трябва.

·            Има още един – Борислав Гуцанов, него не го знаете още. Защото година 2022-а е далеко и Гуцанов все още не е станал депутат от БСП и един от зам.-председателите й. Засега той е само подсъдим по делото „Медузите“ във Варненския апелативен съд. Аз го изтипосвам тук, заради следните негови думи пред съда. Разбира се, че не съм ги чул лично, Преписвам ги от вестника.
„Стандарт“ от 14.04.2010: „Намерената при ареста ми валута за 70 хиляди лева е предназначена за почивката на семейството ми зад граница. Доларите пък са спомен от баща ми.“

 

Е,  КАК ДА НЕ ПРОГОВОРИ ЗЕМЯТА

 

·            Напълно точен цитат от в. „168 часа“, 30 април 2010 година: „Нечувани катаклизми са на път да застигнат България. Наводнения ще покосят земята ни. Получих пророческо знамение, че Варна и Бургас ще бъдат залети от тонове вода. Дунава ще прелее от коритото си. Очакват ни огромни изпитания. Следващите месеци и години ще бъдат много трудни“, твърди ексклузивно пред вестника ни магът и лечител Деян Колев. Феноменът от 17 години се занимава с езотерика, астрология и мистични науки. Колев е категоричен, че опустошителни земетресения, вулкани и наводнения ще залеят цялата планета. „Земята проговаря, мъжете стават жени, седят в къщи до печката. Това не е случайно. Намираме се на прага на един от най-грандиозните моменти в историята на човечеството, но трябва да сме готови за великия преход. На 21 декември 2012 година Земята ще спре да се върти. Цели три денонощия за половината земно кълбо ще е само ден, а за другата половина постоянна нощ…“
Под пропагандата на тези грандиозни глупости се е разписала някаква Йоана Пенова. И що бе, моме? Какъв процент от имащите право на глас български граждани ще повярват на внушенията, че е възможно зад каквито и да било природни катаклизми да седят ГЕРБ и Бойко Борисов специално, и ще изберат да пуснат червената бюлетина на следващите избори? За да няма повече природни чудесии, нали. Аслъ, че комунистите и техните последователи избиратели  генно са… не са много умни.

·            Напълно точен цитат от в. „Сега“, 4 дни по-рано, 26.04. Неподписал се го раздава „по-реално“, т.е. по-конкретно злобно, не през гласа на Земята: „Смятаме, че във вестниците първо трябва да се прочете какво пише за Бойко Борисов и после, ако има читателят време и желание, да се запознае и с околните новини. То е въпрос на съвест – все пак обществото ни е Бойкоцентрично. Например двама младобракувани се мляскат пред очите на ББ в град Варна. Младите правили това след подадена от премиера команда „Горчиво“. Второто събитие от уикенда е спортно. И то облагородено от премиера: откриване на зала по културизъм с участието на видния културист Рони Колман. Последният послушно навлякъл връчената му фланелка с лика на Бойко Борисов. Поради анатомичните си особености Колман поразтеглил фланелката, на което ББ реагирал, как се предполага да стори буден първокласник: „А бе, Цецо, виж колко голяма стана главата ми, чак и косата ми настръхна“. Цецо в вицепремиерът Цветан Цветанов.“
Понеже стана дума за младобракувани млади и спортни фланелки с Бойковото лице, и аз да кажа, че си представям как ББ надява фланелка с лика на главната редакторка на в. „Сега“ – Теодора Пеева (Бинкина?), и изведнъж бузите й стават по-големи от устата.

·            Е, щях да си представя. Обаче в същия този брой на в. „Сега“ виждам една голяма статия на неизвестен мене „наблюдател“ – Николай Иванов, и ентусиазмът ми спадна. Че как иначе?!:  „През юли 1,6 млн. българи правилно гласуваха за Бойко Борисов, пък сега, дори и според любезните социологически агенции разочарованието расте. Вече има няколко публично разобличени съсловия в подривна неблагодарност: журналистите, че правили платена любов с тройната коалиция, а не питали за „Цанков камък“, пък сега питат ГЕРБ разни неудобства; лекарите, които също не питали, пък сега питат; както и фермерите. Те пък изпълняват поръчки на БСП и ДПС. За Темида няма да говорим, тя по принцип си се носи в черно. Лошото е, че вече и западната преса не вижда горните грозни явления и пише с нелюбов към правителството. А трябва да го обича, че току виж премиерът оставил властта и хукнал към нови избори. Май е време Борисов да поясни  за кои точно избори говори, тъй като наближават президентските.“
Ех, Бинки, ех, Иванета. Хубави сте, ама как човек да ви посегне, като „миришете на лук и вкиснато“.
И знаете ли, изведнъж ми мина. Чета: „Хрониките на Цанев събраха елита. Заради тях в зала 7 на НДК се събраха Любомир Левчев, Недялко Йорданов, Антон Дончев, Божана Апостолова, Минко Герджиков.“
Слава Богу, че не съм сред тези елитари.

·            Лесно ми е на мене. Горните не са ми били никога колеги, хонорувани преподаватели, не дай Боже – приятели. Но за стария Велко Вълканов какво да кажа. ТЕЗИ, горните, бяха негови съидейници, другари, приятели дори. Чуйте неговите гневни думи с дата 23 април 2010 година (в „168 часа“ пред Сима Владимирова):
„Откъде накъде ще нося греховете на Доган и Сакскобургготски. Не мога да ги понасям. Но Станишев не слуша по-възрастните. БСП стана дясна партия. Лявото означава да се разширява държавното участие в икономиката. Много от нашите другари се пригодиха към новата система  и отказват да работят за партията. Не одобрявам нито двамата Руменовци (Петков и Овчаров), нито Татяна Дончева. Най-симпатичен ми е Георги Кадиев. При сегашната криза, ако беше социализмът, с един пленум нещата щяха да се решат и всичко да се оправи.“
Объркан е горкият Вълканов. Но не е от възрастта му. От гена му е сбъркан. Ама не подскачайте. Четете:

·            Съдът оправда окончателно Ангел Василев, шефът на „Колонел“, който беше обвинен за поръчител на убийството на Андрей Луканов през 1996. По този повод синът на Андрей – Карло Луканов, кръстен на дядо си, дава интервю за в. „168 часа“.
В това интервю той заявява, че баща му Андрей Луканов е предаден от собствената си партия, т.е. от БКП. И изрежда имената на някои от предателите: Жан Виденов, Александър Лилов, Красимир Премянов, Александър Маринов. Не си мислете обаче, че аз цитирам младия Карло Луканов, защото искам да се намеся във вечната им борба вътре в партията. Не, опазил ме господ. Моят дядо ми казваше да не си пъхам пръста във врата, която скърца. Освен, ако не е врата на моята къща. Какво мисли Карло Луканов за Иван Славков не е моя „врата“. Но когато Иван Славков представлява(ше) моята България пред Света, това вече е „врата от моята къща“:
Карло Луканов: „Съпругът на Людмила Живкова Иван Славков имаше страхотна харизма. Намираше общ език с всички.“

·            Аз припомням старите ленти: На 10 април 1979 г., т.е. преди 30 години, от космодрума Байконур излита космическия кораб „Союз 33“. Вторият член на екипажа е нашият първи космонавт Георги Иванов. Поради сериозни технически проблеми скачването на „Союз“ 33 с предния „Союз“, който го чакаше  в Космоса, не можа да се осъществи. Всичко щеше да завърши къде-къде по-трагично, ако при връщането на „Союз“ 33 българинът Георги Иванов не бе поел аварийното ръчно управление, вместо своя командир руснака Николай Рукавишников. И беше успял да върне кораба на Земята.
Никой досега, и аз също, не е оспорил ТОЗИ факт!
Не бъркайте тези героични неща с подлизурковщината на НАШИТЕ тогавашни журналисти, които сътвориха чудовищен резил, тук на Земята. В деня след изстрелването списание „Български войн“ публикува радостен репортаж за успешното скачване на двата космически кораба в околоземна орбита. Направо умилително:  Георги Иванов черпил своите колеги-космонавти с българска луканка, горе в Космоса. Е, след 4 часа това съобщение.беше снето от тираж, барабар с броя на списанието. Твърди се, не знам дали е вярно, че този брой не може да бъде намерен дори в Народната библиотека.
Забравено? О, не!
Първо, да напиша нещото, което научихме миналата 2009-а, т.е. с 29-годишно закъснение. Автор на злополучният вестникарски „луканков“ репортаж бил Веселин Стоянов, тогава млад журналист в списание „Български воин“. Веселин Стоянов се познава с Георги Иванов от ВВВУ "Георги Бенковски", където бъдещият космонавт завършва първия випуск за летци инженери. Според колеги, работили със Стоянов в сп. "Български войн", самият той е бил отличен летец на вертолет, карал е дори машината на тогавашния военен министър ген. Добри Джуров.
И второто, което е далеч-далеч по-голям грях от Стояновия. През юни тази 2010-а година вестник „Труд“ ще издаде 2-я от трудовете на Иван Славков, наречени умилително „Батето“. Ето ви в аванс откъс от този 2-ри том:
„Бях на самото изстрелване на „Союз“ с първия български космонавт Георги Иванов. Страхотно, просто е страхотно! Бях в бункера до ракетата, заедно с космонавта Герман Титов. След старта на ракетата от Байконур отидохме в градчето Ленинск. Всички големи началства – Добри Джуров, Стоян Михайлов, вече си бяха заминали. Само журналистите бяха там. Седят и дремят на празни ясли. Викам им: „Как не ви е срам! Току що изпратихме успешно ракетата!“ Поръчах ядене и пиене. А там всичко беше безумно евтино! Почти без пари. Направихме банкета, качихме се на самолета и хайде в Москва. В Москва имах една сериозна сексуална връзка. Отидох при нея. Сутринта на вратата се блъска. Казвам: Влез! И влиза Енчо Еневски, директорът на телевизионния център в Русе. А ние с девойката сме в леглото. „Другарю Славков! Стана нещо ужасно!“ Аз викам почти на шега:  Ей, да не би да не са се скачили в Космоса? Енчо, това са неподготвените работи! Ето, питай девушката, попитай я. Аз направих две стиковки – и на тъмно, и на светло! Отработено. А те – нито една.“
И това Карло Луканов нарича „страхотна харизма“?! Да намериш общ език с всеки… Знаете ли каква мисъл ми мина през ума? Никак не й е било лесно на Людмила Живкова. С кого да се бориш по-напред – с мъжа си или с баща си? Дали това не е една от причините да търси утеха в будизма?

·            В края на април 2010 г. умря Хуан Антонио Самаранч. Бивш президент на МОК. На неговото погребение са присъствали бившият вече председател на БОК Иван Славков и сегашната му председателка Стефка Костадинова. Как да не си помисли човек колко ли успешни стиковки са направили двамата там?! При такъв афродизиак, каквото е едно погребение за харизматични натури! А „нашият Христо“ къде е в тази редица – преди или след Иван Славков?

 

МОЖЕ ДА СМЕ БЕЗДЕЛНИЦИ, НО НЕ СМЕ БЕЗ ПРАЗНИЦИ

 

·            Сборна информация за известните арестанти:
- През миналата година Митьо Очите е излизал 4 пъти от ареста с препоръката на медицински експертизи. В момента  той е настанен в МВР-лечебницата, тъй като се оплаква от аритмия.  А в началото на годината майка му Станка отложи заседание на съда по процеса за пране на пари срещу сина си със сърдечен пристъп.
- Трактора се опита да излезе от ареста с твърдение, че се нуждае от домашно лечение заради стари травми, получени при атентата срещу него пред басейна „Спартак“ през 2002 година.
- В дългогодишната си престъпна кариера Златко Баретата няколкократно се е възползвал от лекарски експертизи. Настоящата му теза е, че страда от стеснени пикочни пътища и трябва да се оперира.
- Тук му е мястото да цитирам САМО заглавието на две средни страници от в. „168 часа“, подготвени от Светлана Баталова: „Банкерите на прехода днес са луксозни консултанти“. Нямам обаче никакво желание да ви/се занимавам с днешните подробности „Къде са те сега“ за десетина имена от бившите шефове от митичната групировка на прехода Г-13. Добре са, не се безпокойте. Без разстреляните 15%. (Които също са добре.)

·            Сборна информация за медийни въздухари:
- Георги Лозанов, сегашният председател на СЕМ (Съвета за Електронни Медии) казва за себе си: „Аз все още не съм участвал само в предаването на Христо Стоичков, просто защото той, слава на Бога, няма такова.“
На първо четене това изказване звучи като груба подигравка, касаеща Стоичков. А всъщност е нагло самонадеяно изтъкване в стил „Вижте ме колко съм велик“. Лозановщина… Отдавна ме интересува отговора на един спомен – Някъде през 70-те години на миналия век имаше един моден метод за изучаване на английски език, метода „Лозанов“, при който следващите го научаваха езика, докато спят. Людмила Живкова дори имаше някакво положително отношение към това новаторство. Та въпроса ми е: Този Лозанов онзи Лозанов ли е или не е?
- Журналистът Иван Иванов от семкаджийския вестник „168 часа“ е написал една статия, която сам е нарекъл „Долу 24 май“! Няма да я цитирам, че нямам място, макар да е по-малка от глупостите, които обсъжда. Само ще я преразкажа накратко, защото тя трябва да се прибави към екстрементите Иванови за които той ЛИЧНО трябва да носи отговорността си. Аз съм привърженик на практиката присъдите от разните съпосочни деяния да се натрупват към общата присъда, а не тя да се определят само от размера на най-тежката.
Та, Иванов е толкова нервен на НОВИТЕ депутати в Парламента, които „говорят на такъв тежък провинциален диалект“ (само не е добавил „банкянски“, щото още не се е сетил), че предлага да се забрани самият празник на буквите, а паметниците на Кирил и Методий да се съборят и на тяхно място да се поставят паметници на „новите български държавни мъже“. Миличкият! От колко далече ходи да търси нови „извори на разстрелваща вода“, като основният, от комунистическо време още, извор на „такава вода“ се намира в собствения му, на тати и на мама му, двор.

·            Сборна информация за просветни издателства:
- Учебник по литература за 7-ми клас на издателство „Анубис“: „Връх Шипка се намира на върха на планината. Опълченците са ситуирани на него.“
(От Мрежата: Издателска къща Анубис е частно
издателство в България, основано през 1990 г. От 1992 г. приоритет в политиката на издателството е издаването и разпространението на учебници и учебно-помощна литература. През 2007 г. собствениците на „Анубис“ и „Булвест 2000“ обединяват бизнеса си, но запазват отделните издателства като търговски марки, като сливат единствено търговските си отдели в „Анубис-Булвест“.... Важна инициатива на издателството е издаването на четиритомника „Бивалици“ на Вера Мутафчиева и седемтомник „Събрани съчинения“ на Йордан Радичков.)
- Учебник 3-и клас „Човекът и природата“ на издателство „Булвест“: „Растенията сами провеждат храните си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители.“
(От Мрежата: Издателство „Булвест 2000“ е частно българско издателство, създадено през 1990 година. Основатели на „Булвест 2000“ са проф.
Владимир Топенчаров-баща и доц. Чавдар Стефанов. През 1994 година. оперативното управление поема Владимир Топенчаров-син. Собствениците на „Анубис“ и „Булвест 2000“ обединяват бизнеса си през 2007 г., но запазват отделните издателства като търговски марки и сливат единствено търговските си отдели в „Анубис-Булвест“. Към 2014 година издателството осигурява значителен дял от продукцията на учебници и учебни помагала по всички учебни дисциплини на образователната система в държавата. Учебната му литература е предназначена за деца, ученици, студенти и учители и активно участва във формирането на тенденциите, като следва приоритетите на българската образователна политика. Издадени са вече над 800 заглавия, написани от известни учени, университетски преподаватели и утвърдени учители.)
- Учебник по музика за 5-и клас на издателство „Просвета“
 „Кон излезе на ливада, вдъхна въздух и умря.
   Възкачи се на небето и какво ли не видя.
   Две кебапчета крилати пазят рая с автомати.“
(От Мрежата: „Просвета“ е най-голямото
издателство за учебна и учебно-помощна литература в България, основано през 1945 г. През 1948 г. става самостоятелно Държавно издателство „Народна просвета“ с печатница. По-късно по примера на СССР, при МНП се създава и предприятие „Учебно-техническа промишленост“ (Учтехпром) за производство на учебни помагала и пособия. През 2000 г. издателство „Просвета“ се преобразува в акционерно дружество. Издателството е духовен приемник на националната традиция и радетел за модерния път на българското образование. Издателството има в актива си над 16 000 заглавия. Изданията са във всички области на образованието, науката и изкуството в 98 отрасъла и 73 поредици. Общият отпечатан тираж е над 2 милиарда екземпляра. В издателството са работили над 1600 души.)

·            „Две кебапчета крилати пазят рая с автомати“
Не са две, повече са. Изваждам само „кебапчетата“ от страница „Мрежата“ на броеве в. „Труд“.
- 17.05.2010: „Над 10000 души се събраха вчера в шуменското село Пристое на възпоменателен митинг за жертвите на възродителния процес. Ръководители на ДПС и депутати не спестиха упреци към властта. „Господа от управляващата партия, не сме доволни от начина по който ни управлявате, не приемаме новите данъци и осигуровки, защото вие посягате на нашите права и свободи“, обяви зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров.“ (Отбелязвам, че възродителният процес беше по времето на БКП. ДПС днес е опозиция ЗАЕДНО с БСП, която е правоприемница на БКП. А в момента управлява ГЕРБ! Явно другаде ги сърби ръкводителите на ДПС и депутатите му!)
- 22.05.2010: „По случай 100-годишнината от построяването на двореца Врана от цар Фердинанд, неговият внук Симеон
II и царица Маргарита поканиха в него стотина приятели, уважавани историци, общественици, журналисти, хора на изкуството, които лично посрещнаха. „Републиканец, който с удоволствие ходи в двореца“. Така историкът  и втори мандат депутат от Коалиция „За България“ проф. Андрей Пантев обясни с усмивка присъствието си на събитието. И той, и колегите му проф. Георги Марков и проф. Георги Бакалов многократно подчертаха чувството за равновесие и обективност към личността на най-дълго царувалия български монарх „след десетилетията на историческа несправедливост, изопачаване и идеологически клишета.“ (Осъществявани И С ТЯХНОТО ЛИЧНО УЧАСТИЕ. Върнете се в НИЕ-6 и вижте Приложенията с имената на доносниците на комунистическата ДС  преди 1989-а. И тримата са официално оповестени като агенти от комисията „Костадинов“. Какво става, Царю?! Няма да питам повече!)
- 27.04.2010:Асен Сираков, който бе водещ преди десетина години на популярното предаване „12 плюс пляс“ по БНР, оглави военните медии. Той стана шеф на дирекция „Информационен център на МО“ към агенция „Военни клубове и военно-почивно дело (бившата изпълнителна агенция „Социални дейности“ на ведомството). Новата структура ще прибере под шапката си всички армейски медии – в. „Българска армия“, специализираните списания, военния телевизионен канал, киностудиите.“ (Припомням, че преди да напусне Радиото и да влезе в МО, Асен Сираков мина през пресаташе на Клуба на българските бизнес-дами. Не се чудете. Пари са давани за този кьошеклия камък, ей…)
- 15.05.2010: „Учителю, ще ни приемеш ли?“ попита културният министър Вежди Рашидов вчера, застанал пред дома на Дончо Цончев. Рашидов лично посети писателя в апартамента му, за да му връчи орден „Златен век“ за принос в цялостното развитие на българската култура.“ (За кой „златен век“ става дума? Един век има сто години, от тях 36 бяха царщина, 45 бяха социализъм, 27 – капитализъм. Това са поне два съвсем различни строя, непонасящи се един други. Коя част от века е била „златна“, за тебе бе Вежди?! Ето такива крилати кебапчета – мултаци пазят „рая с автомати“.) 
- 22.05.2010: „При откриването на изложба „Старобългарската азбука и държавата на духа“ в Кюстендил министърът без портфейл Божидар Димитров обяви: „Най-доброто доказателство за това, че солунските братя са българи, дал навремето акад. Иван Дуйчев. Но това станало на маса.“, уточни проф. Димитров. „Никой не се е замислял над това, че гърци няма къде да научат български език така добре, че да коват нови думи. Сложността на направеното  от двамата братя не е толкова в съставянето на една азбука. Азбука се прави лесно. Ако си добър филолог , за една вечер ще напишеш графичните очертания на фонемите и ще измислиш 30-35 букви. Сложността идва с превода, и то на такива книги като Светото евангелие и християнските богослужебни книги.“ (Глупак! Язък му за образованието с което се хвали. Ето такива крилати кебапчета – мултаци пазят „рая с автомати“.)

·            Звездни сватби и разлъки: български, разбира се, (и може би)
- Елена Йончева забрави Сергей Станишев и завъртя нова любов със значително по-млад мъж от него. Казва се Пламен и е известен софийски архитект. Двамата живеят в апартамента на Елена в затворен комплекс в Бояна („красиво селце се е сгушило там“), който е бил собственост преди това – говори се – на руския милионер Мелик Пашаев.
- Самият Станишев ще се ожени за Моника Йосифова (банкера Венцислав Йосифов), по баща Янова (журналиста Любомир Янов от старото „Раб. дело“). Но след време от 2-3 години.
- Васил Найденов се омъжи за импресариото си Ивайло. Тайната брачна церемония няма официален характер, защото еднополовите сватби в България не са разрешени. Символичната сватба се е състояла в апартамента на Васил Найденов. Двамата планирали сватбено пътешествие след импровизираната венчавка, но не успели да заминат. Заради проблемите на певеца с данъчните младоженците отменили заплануваната за януари ваканция до Тайланд. Васко Кеца и Ивайло са заедно близо четвърт век и през цялото време са неразделни.“ – в. „Уикенд“ от 15 май 2010.
- Същият „Уикенд“: „Пъстра компания заобикаляла напоследък популярния водещ Драгомир Драганов – Драго Чая. Ставало въпрос за мулат на име Виктор, който се изявява в пловдивската бойбанда 032. Пред близки Драго признал, че се чувства емоционално и духовно свързан с младока, който имал житейска драма – не познавал баща си, който напуснал майка му след като Виктор се родил. Тази история много разчувствала Драганов, който бил впечатлен от доверието, което момчето му гласувало. Постепенно двамата станали близки и интимни. Чая му помагал много с връзките си в шоубизнеса, за да може групата му да се развива.“
Съдби, нали, житейски. Но защо в еднакво затрогващи истории, ако се казваш Владимир ще си виновен според закона, а ако си Драгомир – герой, който помага?!
- Младата (за години около 2010-а) актриса Луиза Григорова се загаджила с младия актьор Явор Бахаров. Съобщавам този факт, не за да попитам заядливо кое подред е това ново гадже за Калина, а за да посоча обосновката й защо е харесала да се увие около този Явор. (Убеден съм, че младите зрители на новия моден сериал „Стъклен дом“
, където играят тия двамата, хал хабер си нямат за кого става дума в каламбура ми за Калина и Явор.) Цитирам –  „В Явор ме привлече уравновесеното му поведение. Влияние ми оказа и фактът, че той сам и с честен труд си вади парите. Моят мъж трябва да има пари. Но досега все така ми се случваше, че нямаше. То и аз нямах, та поне не ми се налагаше да издържам някого.“
- Тръгна слух, че дългогодишната телевизионерка Вяра Анкова се развежда с мъжа си Томас Лафчис. Защото – това разбрах от вестниците – той, Лафчис, има тъмно минало, а тя, Анкова, иска да има светло ТВ бъдеще. Миналото на Лафчис съм описал и нямаше как да го пропусна – все едно да бях пропуснал да разкажа за Васил Божков, Венци Стефанов, Николай Гигов, Наско Сираков, Борислав Михайлов, Чичовото, Батковото, Стоичковото… За Вяриното не си спомням да съм разисквал. Ама аз и за Марчевото, за Дианиното
, за „старата“ Ани Салич, за „новата“ Филипа Огнянова… – не съм. Само мисля, за Силва Зурлева писах един абзац. Пропуск, нали?! Родената някъде около Априлския пленум Вяра Анкова нямаше да се издигне в телевизията, ако нямаше мощното рамо на проспериращия футболен бос. Сега обаче – в края на май 2010 – предстои нов мандат за шеф на националната телевизия и.“семейните връзки на Вяра Анкова може да се окажат сериозна пречка за избирането й. Томас Лафчис е в списъка на кредитните милионери“, пишат таблоидите. Затова Анкова е решила да се развежда.
Знаете ли, не ми е никаква работа да коментирам чужди семейни отношения. Обаче понеже става дума за публични личности
те всяка вечер влизат в моя дом - съм длъжен да изразя публично възраженията си. Освен политическите! Каквато и да е причината за развода на Вяра Анкова с Томас Лафчис, не бива да се забравя, че той оставя след себе си 4 деца. Последните две са общи, близнаци, които, доколкото съм информиран, вече са в началното училище.
И „за какво са ви всичките тези пари, щом приятели нямате вече“…  Ако искате, наричайте го злорадство. То си е чиста проба решително желание примерите за децата на България да не са от такива!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 467567
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930