Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2023 17:55 - НИЕ-724 Случаят Румяна Желева
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 4734 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СЛУЧАЯТ „РУМЯНА ЖЕЛЕВА“

 

Румяна Желева става политическо лице почти изведнъж и то чак на 45 години. За първи път се появява направо като евродепутат (ГЕРБ) на първите за нас евроизбори през 2007 г. После повтаря успеха си на редовните избори за ЕП през юни 2009-а (пак от ГЕРБ). Само месец след това Бойко Борисов я прави външен министър в своето първо правителство. А след още месец я номинира за еврокомисар. Междувременно е избрана от председателя на ЕНП Жозе Барозу за негов заместник.
По вестниците пише, че е бургазлийка. Не е вярно. Родена е в Нова Загора, само е свършила немската гимназия в Бургас. Със същия успех биха могли да я водят софиянка, защото е завършила социология в софийския университет. Омъжена е (и продължава да е) за Красимир Желев, който до август 2009 г. Красимир Желев беше шеф на Централната Кооперативна Банка (ЦКБ), която е част от смятания за съмнителен фирмен конгломерат ТИМ.
Покрай него вероятно и тя започва да се занимава с бизнес. Във всеки случай не е известна в обществото като социолог.

За скандала с името на Румяна Желева, разгорял се в началото на януари 2010 г., разказът ще последва веднага. Само да кажа предварително за причините, които го раздухаха. Всякакви версии има за тях. Като почнете от  „съмнителните връзки на съпруга й“, минете през „нарушаване на европейската конституция“, и завършите с „недостатъчно езикови познания за работа в ЕП“. Според мен най-вероятната причина е спонтанната отмъстителност на президента Георги Първанов. Помните нали, големият конфликт между Борисов и Първанов покрай уволнението на двама общо взето непознати за публиката (но не и за комунистическата ДС) посланици във Вашингтон  - Лъчезар Петков и Анкара - Бранимир Младенов. (И още 27 такива като тях, които представлявали 15% от състава на МВнР, пишат вестниците.) В крайна сметка Борисов се наложи и тези посланици бяха сменени (с Филип Димитров и Надежда Михайлова). Само че заповедите за уволнение са подписани от Румяна Желева, която е външен министър в момента. Какво е виновна тя, че отзовава от САЩ  и Турция двама служители на старата ДС? И защо да е виновна? Но Първанов си е такъе, макар да е достатъчно умен в други неща.
(Впрочем тъкмо тази изначална първанова отмъстителност ще го подведе да напусне БСП и да започне да прави свой политически проект. Уж историк пък не запомнил, че комунистите режат глави за такава измяна. Независимо от причини, логика, далнодидност и други такива дребни неща.)

Дойдохме до подробностите за скандала „Румяна Желева“.

Формално срещу Желева на топа на устата беше поставена друга жена -Антония Първанова. Познаваме я като доктор, министър на здравеопазването в кабинета на Симеон Сакскобургготски. От Добрич е, 7 години по-млада от Румяна Желева. И в сравнение с нея,  много по-близо до Дявола, отколкото до Бога. И като жена, и като бизнесменка. За Румяна Желева няма да се чуе нищо повече, докато Първанови - майка и син ще продължават години напред да се забъркват в разни „сделки на ползу собственому роду“.Основният довод на Антония Първанова срещу Румяна Желева е, че две години е била незаконно избран евродепутат. През 2007-2009 е била управителка на 2 фирми, а това било недопустимо за член на Европарламента. Добре де, но самата Антония Първанова, която също е евродепутат в изборите (за НДСВ) през 2009-а, към момента на избирането също е притежавала две фирми. Ама от едната се била отказала! А от втората? – според вестниците участието си в тази фирма Първанова е декларирала през 2010-а в данъчната си декларация за 2009-а.
В крайна сметка, при всичките си предпоставки да се развие и стане чудовищен за имиджа не само на тези двете, но и за България, този скандал беше потушен в зародиша си – само за десетина дни, от Бойко Борисов. Той изтегли номинацията на Румяна Желева за еврокомисар и я извади от състава на правителството си (във втората половина на януари 2010).
- На мястото й в ЕП предложи за български еврокомисар едно сравнително непознато женско име, Кристалина Георгиева (която в момента е вицепремиер на Европейската Централна Банка) - тази кандидатура ще мине в Европарламента. На освободения щат в ЕЦБ Борисов предложи Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер в правителството на Сергей Станишев (тройната коалиция).– тази кандидатура няма да мине. Но ето ви още една толярантна позиция на Бойко Борисов към социалистите!
- А за външен министър на мястото на Желева в кабинета си, Борисов  назначи военния министър Николай Младенов. Освободеното от Николай Младенов място на военен министър зае ген. Аню Ангелов. Смяната (27.01.2010) беше одобрена от 127 депутати. „Против“ гласуваха 69-имата депутати от БСП и ДПС. Волен Сидеров не е гласувал, защото е отсъствал в Парламента. Бил на посещение при папата, носил поздрави от Бойко, пише подигравателно вестникът от империята на Ирена Кръстева „Телеграф“.

На 18.03.2010 г. кабинетът „Борисов 1“ беше разширен с още един министър, министър без портфейл, който ще отговаря за управлението на европейските средства. Казва се Томислав Дончев. Тук се срещаме за първи път с този човек от ГЕРБ. Нему предстои голямо политическо развитие нататък.

Нашите „журналисти“ – вижте част от имената им малко по-надолу - са толкова обсебени от злобата си към ГЕРБ и Борисов, че тя засенчва всички необходими други професионални качества. Недопустимо е да пишеш, че това „ъпдейтване“ на кабинета е първото. Не е вярно. Второто е - през ноември м.г. Сергей Игнатов смени Йорданка Фандъкова.

За новото име Кристалина Георгиева нататък ще имам възможността да разказвам повече. Тук само ще ви припомня ключови подробности за „старото“ име Николай Младенов (р.1972): Той е програмен директор  на „Отворено общество“ София, заместник на Надежда Михайлова в СДС по времето на Царя, след 8 години министър в правителство на ГЕРБ, след още 12 години ще се окаже, че има бизнес на Сейшелските острови. А баща му е щатен служител на ПГУ ДС. Което не пречи на Николай Младенов, вече в качеството му на външен министър, да каже: „България няма да бъде представлявана от посланици, принадлежащи към ДС – точка!“

 

·            Следват още Имена и техните думи на злобно задоволство, че ГЕРБ  „и Бойко, и Бойко“ се били провалили на европейско ниво. (Което изобщо не е вярно, напротив – показаха именно европейско поведение.)
Защо „още“?  Е, ама какви досадно повтарящи се и глупави въпроси задавате. За кой пореден път залагате на умрял - не на куц, а на умрял – кон? Щял да победи аха-аха-още-малко-вяра-усилия-и-жертви Изток! Това дето си/ни разправяте, че било аленеене, е всъщност светлината на догарящите изпепелени надежди на цял един свят и милиарди човешки съдби, заставени век и половина да строят лагери за себе си – социалистически, концентрационни, изолационни, противоцивилизационни. Глупави! Престъпно глупави!
Хубави са обаче две неща. Едното – че всичките още такива Имена идваха, идват и ще идват от архивите на бившата комунистическа Държавна Сигурност. И второто – малко на брой са, имената се повтарят. За да се убедите сами, а не да вярвате на мен, върнете се назад по страниците на НИЕ, извадете старите споменати там поклонници на революцията, тръгнете напред в повествуванието, за да видите новите появяващи се имена, и ги сравнете.
Така де. За пореден път повтарям: направете нещо, някакво усилие, сами! И това ще бъде третото, първото, нулевото, Изначално хубавото Нещо.
- Светослав Терзиев-Каменчев: „Не е беда, че Румяна Желева не блести с качества за еврокомисар. Това си го знаехме, защото вече показа в хаотичните си изяви в дипломацията, че не става за министър. Просто й липсва компетентност. Бедата е, че със слабото си представяне на изпита в Брюксел тя издаде важна държавна тайна: България не заслужава да членува в европейския Съюз, защото не покрива и критериите за Африканския Съюз.“
(И аз да издам една „държавна тайна“: за да заслужи България мястото си в Европейския Съюз, тоя ДС-журналист Светослав Терзиев трябва да бъде разкаран. Я в РИА Новости що вакантни места има.)
- До статията на др. Терзиев в „Сега“ от 14.01.2010 има една „снимка“ (12х12 см), на която виждаме Румяна Желева да танцува румба с някакъв младок. Това  всъщност не е снимка, а колаж – на телата на танцуващите румба, главите са подменени. Залепването им е направено толкова нескопосано, все едно, че аз съм го правил. (Името на завеждащия отдел „Фоторепортери“ е Емил Иванов. А в отдела „Графика“ намирам имената на Антоанета Димитрова и Ивайло Димитров.) Под снимката пише: „Румяна Желева май се справи по-добре с румбата, отколкото с въпросите на евродепутатите“. Обърнахте ли внимание на сегашното утвърдително време? (Основатели на в.“Сега“‘ са Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Сашо Дончев. Текущият главен редактор – Димитрана Александрова.)
- Антон Кутев, в „Стандарт“, 21.01.2010: „В случаа Плугчиева изпраща своите документи и се явява на събеседване, но не е номинация от страна на партия БСП. Припомням, че г-жа Плугчиева бе единствения депутат от опозицията, който подкрепи създаването на кабинета на Бойко Борисов.  Такава позиция на премиера Борисов е некоректна.“
(Горката Плугчиева. Не е кумата Емилия Масларова, нали? Вън от закачката с кутевия: Предложенията за еврокомисари се правят от текущото правителство, а не от опозицията, пък била тя и БСП. И този е за РИА „Новости“.)
- Корнелия Нинова обявява, че „депутатите от парламентарната група на БСП ще питат Конституционния съд дали правилникът на парламента е закон и трябва ли да се спазва от народните представители“. Повод е официалното писмо на правосъдното министерство във връзка с конфликта на интереси на Румяна Желева. Според Нинова министерството  не е органът, който може да се произнесе дали такъв конфликт на интереси съществува или не съществува.
(А трябва ли да се произнесе Конституционния Съд, че самата Нинова е в тежък конфликт на интереси, тръгвайки към политиката по дантелени гащички от коленете на Доган ага?)
- Милена Минчева от „Стандарт“: „Биг Брадър влезе в парламента. Председателката Цецка Цачева разпореди заседанията му да се излъчват на живо в сайта на народното събрание. Излъчването на живо щяло да бъде възпитаваща мярка спрямо парламентаристите – зрителите ще виждат дали някой гласува с чужда карта, докато новата система с биометрични данни влезе в сила от първи фервуари. Това си е чист „Биг Брадър“.“
- Христо Комарницки нарисувал как Бойко Борисов собственоръчно пъха снимката на Румяна Желева в „Стената на плача“. На снимката се чете: „Барозу, пази България“. (Възможно е някой да ми възрази, че не е ясно от нарисуваното, дали Борисов пъха или вади снимката от камъните на „Стената“. Добре, но ако Борисов ВАДИ молбата на която пише „Пази БЪЛГАРИЯ“, става още по-лошо за България, нали?!)
- На цяла страница в „168 часа“ Сима Владимирова написала есе на тема  как „Румяна Желева раздели структурите и активистите на ГЕРБ на две основни лобита – за и против“. И се размечтала като оня циганин, дето топил една лъжичка с кисело мляко в морето с надеждата то цялото да се подкваси.
А Петя Минкова, на Сима Владимирова огледалната журналистическа половинка, този път се проявява отделно, с друга крилата антибойкова ракета: „Големият проблем е, че с политиката си кабинетът волно или неволно води държавата към фалит. Бизнесмените бяха смаяни на 22 януари от премиера. Той в прав текст каза, че от държавата ще си получат парите тези фирми, които се съгласят да намалят с 10% дължимите от правителството суми.. „Това е чист рекет срещу фирмите“, просъска бизнесмен. „Каква е разликата с тройната коалиция? Там искаха 15%, но под масата.“ Както казваше бабата, чиято къща беше разрушена от щатска ракета по време на войната в Косово: „Хора, в добри ръце сме.“
- Димитър Гронев, политически психолог, по Нова ТВ (Тоя пък стар шаман откъде го извадиха?): „Имаше на времето един филм „Бабет отива на война“. Трябваше да подготвят героинята като английска шпионка да омае един нацистки генерал, който много обича музиката. И я подготвиха. Значи Моцарт е божествен, Бетовен е олимпиец и т.н. И генералът стои с отворени уста и казва – ама как винаги намирате най-точното определение за всеки. Какво пречеше така да подготвят и г-ца Румяна Желева? “
- За мен е пълна изненада, че червено-пишещата журналистка Юлиана Ончева от вестник „Стандарт“ е написала, цитирам: „С действията си по случая „Желева“ БСП заприлича на мухата, която кацнала на гърба на вола и се заоплаквала: Много ни е тежко да орем. И да не е конска, как да не размахаш опашка и да я прогониш.“
(Юлиана Ончева няма да има бъдеще на журналистическия фронт. Дали пък, а, една от причините не е тази?! )
- Още един такъв Ончовец е Вълнобор Попов. Написал в „168 часа“: „Румяна Желева може да е всякаква – умна, глупава, красива, грозна, ниска, висока, да става или да не става. Но преди всичко е българка. Някои нагласени лелки и чичковци явно не могат да схванат тази проста истина. Какво спечели Първанова като наклепа сънародничката си? Какво спечели БСП, като раздаде папки срещу българка, бореща се за място в Европа? Срам и позор за нацията, това спечелиха. България се превърна в огромен проблем, защото изнесе скандалите си навън  и е на път да предизвика сериозен трус в ЕС. Който се е хванал с нас, добро не е видял.“
Няма да добавя нищо повече към тази оценка. А нарекох Вълнобор Попов „ончовец“, защото и него го няма в бъдещето на българската журналистика.

Какво означава това?
Че Ивайло Нинов лъже безпардонно и безочливо, рисувайки едни медии, които е нарекал „рейтингови“, щото надували мантията на Бойко Борисов. Няма такива медии, Ивайло, и ти го знаеш чудесно. То няма ДОРИ и „рейтингови бойкови“ журналисти. Щото а, се е появил някой, а, ще е отсвирен начаса. И това знаеш, Ивайло!
И точно защото го знаеш чудесно, след 10-12 години ще те срещам жив, здрав, и пак прав, с карикатурите ти в новия „Стършел“. Трябваше да поставя новия в кавички, защото вътре са старите Румен Белчев – управител, Михаим Вешим – главен, Сергей Трайков, ти, Румен Иванчев (ама от Рим) и Чавдар Сотиров (от САЩ)… Иначе всичките сте от „ковачницата на Дума“. Разбира се, че пазя фейлетоните и карикатурите ви доказателства – всичките, и предишните, и сегашните.

Оставям за четящите след НАС своето НАБЛЮДЕНИЕ:
Такива ивайловци ще се скъсат от „принципни несъгласия“, че Бойко Борисов се бил задържал вече 12 години на власт. И за това са готови да го разстрелят, виртуално надявам се. Изобщо не си мисля, че го правят от принципни позиции! Те си знаят от колко – 40, 30, 20 ? - години рисуват, пишат, снимат, слугуват, лижат, пеят социалистически народни песни. Дори да са командировани в Рим като Иванчев и като Сотиров (Чавдар, не Васил!) – в САЩ. Ще кажете „ген, отвътре им иде“. Глупости! Дори и за пари не го правят, на Запад биха заработвали по-големи суми. Правят го, защото са „вътре“ с двата крака, длъжни на онази комунистическа власт, която ги направи… какви? Планини от пръст са изяли, както се казва, да станат „слуги на народа“. Подписали са, разписват се редовно и днес - да не им извадят „кубатурата“. Аз не мога да бъда в един кюп с тези кора, дори на него да пише ангажиращо: „Тук са всички българи“.
И никого не задължавам да се ангажира с моите разбирания. Мислете си за Вашето бъдеще, драги българи.  

Само да довърша:
Поставих Ивайло Нинов и неговите приятели „стършели“ тук, в раздела в който разказах историята на Румяна Желева, защото Румяна Желева може да е всякаква, но не е зависима като тях от вербовчици в ДС. Тя има СОБСТВЕНИ убеждения и принципи и е готова да плати за тях, дори това да й струва кариерата. Тя няма да се появи повече в политиката, макар да няма още 50. Ама, чувам гласове, тя сама си е виновна със своята некомпетентност. Брей! Да не би Петър Димитров, министърът на Станишев, или Румен Гечев, министърът на Виденов, да са по-кадърни? Хайде, холан!
По-надолу ще има редове за един - Божидар Димитров се казва – които може би ще ви се видят също „не на място“. Напротив! Тъкмо ще е на място, за да направите сравнение и между него и г-жа Желева.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 468410
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930