Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2023 17:20 - НИЕ-720 Завърши ясления ни период в ЕС
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗАВЪРШИ ЯСЛЕНИЯ НИ ПЕРИОД В  ЕС

 

На 1 януари 2010 година се навършват първите 3 пълни години от нашето членство в семейството на европейските държави. Това означава, че българчетата, които сега започват да трупат своите първи осъзнати спомени, са родени в Европейска България. Което значи, че - ако се върнем още едно поколение назад – бащите и майките им никога не са били чавдарчета, не са били членове на организация „Септемврийче“ и на Димитровския Комсомол. Откъде тогава тази отчетливо забележима, червенина да я наречем, у българското гърне, съхраняващо нашата идентичност? Позволете да дам своя отговор. Не му се дразнете, още повече, че далеко не само аз мисля така.
Българинът по правило е свикнал да минава по тънката лайсна. За всичко. Няма смисъл да хабя мястото за изреждане на „всичкото“. Но е така от край време, отпреди Христа. Кои са нашите приказни герои от паметта ни – Хитър Петър, бай Ганьо, Андрешко, Големанов, Станчо Квасников… А житейските ни максими - „Учи, мама, да не работиш“, „Пари ми дай, акъл не искам“, „Работата не е балон да спихне“, „И утре е ден“, „Живей за мига“…
Замисляли ли сте се, драги, върху тези факти? Ако не сте, кога смятате да го направите? Имайте предвид, че  няма кой друг да го направи, вместо вас. Максималният компромис, който мога да направя за Вас, е да напиша „за Нас“.  И то, защото ВАШИЯТ нисък „европейски успех“ влиза във формирането на ОБЩИЯ ни успех в европейското училище. Направихме първите три години в Европа. Предстоят ни още около 15-тина години до навършване на пълнолетие. След това ще е късно за промени. „Дървото се вие, докато е младо.“

 

СЪБИТИЯТА ДНЕС

·            В началото на декември финансовият министър Симеон Дянков заяви, че България покрива всички задължителни критерии за влизането във валутния механизъм ЕРМ-2 („чакалнята“ на еврозоната), включително и този за ниска инфлация. Кредитната рейтингова агенция Standard&poor’s повиши рейтинга на страната от ВВВ с негативна перспектива на ВВВ със стабилна перспектива. Оттук нататък въвеждането на еврото у нас е единствено предмет на политически дискусии, обясни Дянков.
Аз няма да разсъждавам върху евентуалните ползи и вреди от този задължителен преход от националната ни валута лев към европейската валута евро. Има си експерти за тези работи. Но имам твърдо заявено мнение за общата му полезност. Както и съм убеден, че този „втори скок“ към Обединена Европа е много по-труден от първия, който направихме преди 3 години.

·            Принадлежността ни към ЕС изисква редица по-лесни, но задължителни стъпки. Например синхронизирането на нашите закони с тези, действащи в Европа. Точно в тази връзка е предложението на правителството да се изравни пенсионната възраст у нас с тази в Европейския Съюз. Като в началото се предлага за мъжете 63 години, за жените 60. И това да започне да става плавно още от 2011 година. Няма нищо по-естествено от това, но нашите леви… четете по-надолу.

·            Пак в началото на декември Европа продължи „да развързва кесията“. След парите по САПАРД (септември 2009) бяха пуснати и 83-те млн. евро, които бяха спрени по програма ФАР.

·            В средата на ноември лидерите на държавите в Европарламента се събраха на среща на върха в Брюксел, на която избраха новият президент на ЕС и неговия заместник. Името е Хенрих Ромпой, а на вицепрезидента и външен министър на Съюза – баронеса Аштън.

·            На 10.12.2009 г. Европейската народна партия в Европарламента (ЕНП)  преизбра Вилфрид Мартенс за свой председател. Той има трима заместници. Сред тях е българката – Румяна Желева, външният министър в кабинета на Борисов. Тя е втората българка на този пост в ЕНП след Надежда Михайлова.

·            Барак Обама получи Нобеловата награда за мир. Това се случи по-малко от година след като той застана начело на САЩ и само няколко дни след като реши да изпрати  още 30 000 американски войници в Афганистан.

·            Без никакво предупреждения комунистическите власти на Северна Корея обявили 100-кратна деноминация на парите в държавата. Всички граждани са задължени да обменят старите вони с новите, които са с две нули по-малко. Срокът за тази операция е бил само една седмица. През тази седмица са замразени всички операции с пари с наличност, затворени са хранителните и търговските магазини, спрян е обществения транспорт. На всичко отгоре всяко семейство може да обмени не повече от 100 хиляди стари вона в кеш (което е равно на 740 долара) и 300 хиляди в сметки.
Когато сегашният ръководител на Северна Корея Ким Чен Ир почине след няколко години, неговият син Ким Чен Ун ще обяви за голямо откритие на корейските учени – производство на месо от растителен произход.

·            На 22 декември 2009 г. сръбският президент Борис Тадич представи официално кандидатурата на Сърбия за членство в Европейския Съюз. Обединеното кралство и Холандия са изразили сериозни резерви по този въпрос.
Развитието на македонската амбиция за влизане в ЕС е по-дълга и затова ще ви разкажа за нея след няколко страници,

·            В коментар на тези събития председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси казва: „До 15-20 години Русия може да стане член на НАТО“. Паси очаква към НАТО да се присъединят страни като Грузия, Молдова, Сърбия и Украйна. Точно до тази информация седи снимка от град Грозни от резиденцията на президента на Чечня Рамзан Кадиров, на която виждаме младата репортерка от PRO.BG Десислава Ризова, която го интервюира. Интервюто е наречено „Опозиция е мръсна дума в Чечения“.

·            Правителството реши да разпредели икономиите в бюджета и да даде на пенсионерите, които вземат пенсия до 200 лева, по 25 лева добавка за Коледа. Такива са 1 100 000 пенсионери. Пенсионерската организация на Сава Гърбузанов (има го на снимка в репортажите за протестите) организира в цялата страна пенсионерски митинги против това „подаяние“.

 КРИВИТЕ ОЦЕНКИ  ЗА ТЕЗИ СЪБИТИЯ

„Криви“, според моя поглед за общественото развитие на страната. И пак според моето разбиране, една народностна история трябва да е написана критично, а не хвалебствено, защото нейното предназначение е да посочва  грешките, а не да формира неподплатена самоувереност. Успехите на всяка страна идват не защото нейният народ ги иска, а защото действията на въпросния народ са, как се казва – добри практики. Изказванията на следващите Лица (някои, не мога всичките, разбира се; мой е техния избор) са пример за лоши практики.

·            Петър Карабоев, зам. главен на „синия“ в. „Дневник“ (23.11.2009): „Идеята да дадем европейската дипломация на. Великобритания – страна, която в никакъв случай не желае обща европейска дипломация, това е виц. Всичко отиде на боклука заради референдума на който именно сънародниците на Д‘Естен и Рокар отхвърлиха проекта за конституция на ЕС и се наложи заместването й с далеч по-неамбициозния Лисабонски договор. Така се получи резултат, от който обикновените европейци едва ли ще се гордеят – те просто не си представят как Ван Ромпой или Аштън ще седят на масата за преговори срещу Владимир Путин, Барак Обама или Ху Дзинтао.“
(Бедничкият Карабоев! Изобщо няма представа за силата на Европейския Съюз. Вторачил се е в Путин и някой си Ху. Само едно е лошо: че този Карабоев се води на сметка на българските демократи. То затова и след десетина години, не се чудете, когато тази т.нар. „демократична България“ ще стане дясната торбичка на левия аргумент.)

·            Кристиян Вигенин, евродепутат, от БСП, пред Мариела Балева от в. „Труд“ (10.12.2009): „Българските социалисти в ЕП реагирахме остро на предложението на Бойко Борисов за смяна на досегашния еврокомисар Меглена Кунева. Тя се възползва от шанса и си изгради авторитет, какъвто друг българин няма в Брюксел. С нея можехме да претендираме дори за зам.-председател на Еврокомисията, но в политиката няма „ако“, въпросът е приключен. Премиерът социалист Сократеш предложи десния Барозу, за да има силен човек в Брюксел. Премиерът Борисов предложи Румяна Желева, за да има свой човек в Брюксел. Аз бих оценявал Желева по същите критерии, по които всеки един от останалите кандидати. Затова нито ще водя мръсни битки с нея, само защото е кандидатура на управляващата партия, нито пък ще си затварям очите за пропуските й, само защото е кандидатът от България.“
(Историята на Румяна Желева ще се разиграе догодина. Четете подробностите тогава. Днес само бих припомнил на вас, не на „червения“ евродепутат Вигенин, какви ги ръсеше неговата партия за Меглена Кунева във връзка със затварянето на атомните реактори в Козлодуй. Изключително принципни тарикати са това социалистите. Ако искате да уточня кои – младите или старите, ще повторя пак, че всички социалисти са от дола дренки на комунистите.)

·            Митко Щирков, зам.-главен редактор на пенсионерския вестник „Ретро“, 18.12.2009: (Поводът е коледната надбавка за пенсионерите с пенсии до 200 лева) „За пръв път български министър-председател си позволи така драстично да раздели родните пенсионери. И дарува с по 25 лева тези, чийто месечен доход е до 200 лв., като че ли тези, които получават по 210 са на по-добър хал. (Лъжеш, Митко!. Безочливо. Питам се къде ти е файдата. Всяка година около Коледа или Великден „родните пенсионери“ биват „разделяни“ по този начин. Пък това, че се хващаш за това къде е поставена границата между богати и бедни пенсионери, е глупаво, че чак тъпо! Където и да я поставиш тази граница, винаги ще има пенсионери над и под нея.) 
„Неморално е да убеждаваш мизерстващия, че не мизерства. Неприлично е, че на всичкото отгоре, да се биеш в гърдите и да си правиш актив от това.“ (Глупаво е, Митко, да пишеш такива редове. В тях попада и родната ти партия БКП, пардон – БСП, когато „вдига мизерните пенсии“ на трудовите хора, „построили България“. И която, на всичкото отгоре също се бие в гърдите и си прави актив с това. Ама де толкоз акъл у тебе, Митко.)

·            Иван Гарелов в „Новинар“ от 21.12.2009: „Бях решил заради празниците да напиша нещо позитивно, нека хората се поотпуснат малко. Малко ли им се късат нервите от липсата на пари и от студа, та трябва и аз да им развалям настроението с мрачни политически прогнози. Но в края на годината настъпват такива драматични събития, че не върви да ги пренебрегнеш, нито пък да ги гледаш през розови очила.“
Нататък следват разсъжденията Гарелови за предлагания от „Атака“ референдум за премахване на новините на турски език по БНТ. И неговите две  поуки:  „Първо, когато говори по етнически въпроси, премиерът е най-добре да се посъветва в разумни хора и да преспи една нощ с решението си. И второ: референдум няма да има.“
И аз си извадих две поуки: Първо, защо снимката на Гарелов към тази статия е дорисувана с фотошоп така, че ако читателят не се вгледа в нея, ще реши, че на снимката е Адолф Хитлер. И второ: и този го сърби ТАМ!

·            Галя Горанова във в. „Сега“ на следващия ден – 22.12.2009:  „Българите се чувстват като аутсайдери в Европа. Проучване на агенция АССА-М“ (Юрий Асланов, но името не е посочено от журналистката) сочи, че само 23% от населението у нас усеща ползите от членството в ЕС. И ако 3 милиона българи са стресирани силно от върлуващата криза, то 2 милиона я приемат спокойно. “
(Чета, смятам, мисля, препрочитам… Единствената поука, която си извадих, е как се е получил процентът 23:  два милиона спокойни и 3 милиона стресирани до тях.)

·            Според доведения брат на Юрий Асланов Сергей Станишев „членството в ЕС било национална цел, но след постигането й обществото загубило перспектива“.
Е, не е съвсем вярно. Поне за Сергей Станишев. След 2 години той ще заживее за постоянно в Брюксел като председател на ПЕС – Партията на европейските социалисти в европарламента. Приятелката му Елена Йончева ще си остане в България и една друга жена – бившата Моника Йосифова ще поеме контрола над него. Прав е Станишев, че няма пълно щастие в света.

·            „Логично е“, заключава някакъв неподписал се в „Новините днес“,  „след като парламентът обсъжда нова поправка в Закона за движение по пътищата – максимална скорост за автомобилите 30 км/ч в населените места, това да ни се струва ненормално висока скорост. През тия дупки по пътищата с повече от 5 км/ч не бива. У нас авангардизмът (вероятно заплащан по нам ква програма) предхожда мисленето. И това е логично.“
В този ред на логични разсъждения може да се стигне до извода, че ако се премахнат пътищата, ще изчезнат и дупките по тях. Така и социалните контакти между хората ще се ограничат до рамките на конкретното населено място, което значително би улеснило тяхното контролиране.

Дръж се, Европо, българските социалисти идат!
Да завърша с една дописка, намерена пак във вестника на пенсионерите „Ретро“. Наречена е „Статистиката: Всичко поскъпна“.
„Инфлацията за ноември е 0,1%, съобщиха от НСИ. С 0,3 на сто са се увеличили цените на хранителните продукти и безаколхолните напитки. По-скъпи с 0,4% са киселите млека. По-скъпи са станали и яйцата – 1,9%, месото от едър рогат добитък – 0,3 на сто. Според статистиката цените на лекарствата са се увеличили с 0,5%, а на лекарските и стоматологичните услуги – съответно с 0,1 и 0,2%.“ (Чета и не вярвам на очите си – всичко е страшно поскъпнало. С части от процента. Ех, де онова време, когато процентите бяха по 5, 6… 10 %...).

ГЕОРГЕ,  ГЕОРГИ  И  „ХРОНИКИТЕ“

В средата на ноември на тази 2009-а – 20 години след подписване на декларацията за добросъседство между България и Македония – македонският премиер Никола Груевски пристигна у нас на работна среща с Бойко Борисов с цел подновяване и успешно приключване на процесите за сближаване между нашите две страни. Македония очаква да се случат две големи европейски събития – отпадането на визи за гражданите на Македония в Европейския съюз и обявяване на официална дата за започване на преговорите за присъединяването й към ЕС.
Първото се случи. На 20 декември 2009 г. президентите на България Георги Първанов и на Македония Георге Иванов се срещнаха на границата на ГКПП Гюешево и символично заедно вдигнаха бариерата, за да ознаменуват края на визовия режим между съседи. От вчера – 19.12.2009 – македонците влизат в България, и следователно в Европейския Съюз, само с паспорт. Прескачам вестникарските интерпретации (общо взето добронамерено настроени към събитието). Ще добавя само, че двамата георгевци са отишли заедно до Банско и след като почели общата ни история, поднесли цветя на паметника на поета Никола Вапцаров. Не се съобщава дали двамата президенти са отскочили и до близкото Гоце Делчев, където пък има паметник на революционера Гоце Делчев.
По същото време премиерът на Македония Никола Груевски е на официално посещение в далечна Австралия. Там, пишат вестниците, направил националистическо изказване, от което „не ставало ясно дали Груевски иска НАТО и ЕС“. Но не го цитират, за да може обикновеният българин сам да прецени доколко то е националистическо.
Второто събитие – начало на преговорите на Македония с Европейския Съюз, ще се случи (Или може би все още не?) в далечната 2022 година.

Тъй като отношенията между България и Македония са исторически въпрос от 23-24 века, това ме подсеща (и оправдава донякъде) да разкажа за един друг исторически процес, започнал преди 23-24 години. Става въпрос за Промяната в България. Така както е описана от писателя Стефан Цанев в неговия четиритомник от 1500-2000 страници, претенциозно наречен „Български хроники“.
Стефан Цанев е бургаско чедо. Така се представя, макар, че живее в София поне от 1967 година насам. От къде знам ли? Ами от самия него! И вие знаете това. В четвърти том на моите хроники (стр.350) има едно негово интервю с Недялко Недялков, син на кума му Недялко Йорданов. Припомнете си го, важно е, защото сега ще ви цитирам едно друго интервю на писателя Стефан Цанев, отново в „Труд“, но почти десет години по-късно. Дадено пред кого? – Ами пред Валерия Велева.
Те краставите магарета през девет баита се надушват. Нормално е борецът за демокрация Цанев да е забравил какви ги е дробил преди 10 години. Но НИЕ помни и припомня. Това й е работата – да изтипосва тарикатите.
Ето новите режисирани спомени на Стефан Цанев:
Въпрос на Валерия Велева: Много тъга има в „Хрониките“. Освен, че ви изтощиха, какво ви накараха да прозрете за българите?
Отговор на Стефан Цанев: „Отдадох всичките си сили, безпощадно. Пет години. От март 2005 до вчера. Всеки Божи ден, от разсъмване до вечерта. От стотици прочетени страници изстисквах една. Научавах и откривах неща, за които не бях и подозирал. Е, как да нямам тъга? Пишейки тези хроники крачка по крачка видях как бе пречупен духът на българския народ, как загуби вярата в собствените си сили, как рухнаха идеалите му и за съжаление стана народ мрачен, скептичен и инертен, безразличен към собствената си съдба – на което сме тъжни свидетели в момента.
В.:  Да се конкретизираме към последните 20 години. Кой носи основна вина за провала на прехода ни?
О.: Не знам дали провал е точната дума. Може би забавяне, извращаване, израждане? За забавянето на прехода интерес имаха преди всичко комунистите. (Интерес! А вина? Вината е другаде, според Цанев) Оказа се, че болшевизмът е закодиран вътре във всекиго от нас, както ембрионът в утробата всмуква в себе си характера на майка си, така и ние през втората половина на миналия век всмукахме в себе си болшевизма. Които бяха на власт – го прилагаха, останалите – се подчиняваха. (Къде е бил Цанев във втората половина на миналия век – с тези на власт ии от тези, които се подчиняваха - четете в първото му интервю интервю пред Недялко Недялков. Там той разказва за срещите си с Георги Джагаров през 1967-а, докато били на съседни маси в Клуба на журналистите.)
В.:  В „Хрониките“ почти не споменавате Сергей Станишев. Защо?
О.:  За негово добро е. И въобще след още 20 години ще бъдат споменавани най-много 2 или 3 личности от нашето време. Единственият сигурен е Желю Желев. Той бе началото, той бе апостолът, той остана чист. Ще споменават може би и Симеон II – като куриоз. За третия – не знам.
В.:  Как ви изглежда политическият живот 20 години след промяната? Най-голямото разочарование, което преживяхте?
О.:  Омърсяването на свободата. Понякога съжалявам, че не умрях преди 1990 година. Свободата за мен беше мечта и в онова време – аз бях свободен и щастлив. Съжалявам, че доживях да видя как превръщат свободата в свобода да властваме, в свобода да грабим, в свобода да мразим, в свобода да бием и да убиваме! Страшно е да го кажа, но съжалявам, че доживях свободата.“
Тук ви оставям насаме с мислите си, драги мои читатели.

КОЛЕДАТА

·            В средата на декември температурите в България паднаха до  -14 градуса (В град Кнежа, разбира се. Там е най-студеното място в България). Само след седмица, по Коледа, във Враца (на 60 км от Кнежа) беше отбелязан температурен рекорд  +21,2 градуса.
Така беше и по света, даже и по-лошо. Полша даде поне 40 жертви на студ от -20 градуса, Чехия - 10 при студ от  -27 градуса. От Москва не се съобщава за жертви. В САЩ обявиха смъртта на най-малко 18 души в централната част на страната.

·            Да бяха само студовете в края на годината, ще рече човек климатичните промени са виновни. А то и земята се разтресе много, и у нас, и по света.

- На 6 април 2009 г. при земетресения с магнитуд 6,3 по Рихтер в Централна Италия (Акуила) загинаха близо 300 души, а ранени бяха над 1500. Повече от 60 хил. жители останаха без покрив над главата. Силните трусове продължиха и през следващите няколко дни.
Същия този април Хасково изпадна в паника заради прогноза на астролога Емил Лещански за разрушително земетресение на 19 април. Много жители пренощуваха на палатки. За около седмица бяха направени многократно повече застраховки срещу земетресение от обичайното.
Нещо изключително необичайно: Районната прокуратура в Хасково, сезирана от шефове на транспортни фирми, че загубили пари от отказани пътувания, се намесила в ситуацията и … и нататък нищо съществено. Само дето адвокат Марин Марковски се оказал печеливш от прогнозата на Лещански.
- През май
четири труса разлюляха България, всички с един и същ епицентър - 160 км югозападно от столицата, до македонския град Валандово. Силата им достигна 5,2 по Рихтер.
- През юли имаше материални щети от земетресение в района на няколко пловдивски села
Общо 34 са сградите в селата Крумово и Ягодово
пострадаха след земетресение в района на Пловдив.
- На 5 август
земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер бе усетено в цяла Източна и Централна България и предизвика леки щети. Трусът бе с епицентър около 380 км североизточно от София в Черно море на югоизток от нос Калиакра.

Никой не се извини на човека – имам предвид на Лещански.
- Септември – Отново 6 по Рихтер разруши близо 1000 къщи в Албания, но жертви няма.
- Октомври – 7 по Рихтер в Индонезия. Седмица по-късно над 170 души загинаха при
свлачища, предизвикани от поройни дъждове в планинските северни райони на Филипините.

·            Заглавията във вестниците около тази Коледа:
- В. „Сега“: „България е пред прага на епидемия от свински грип.  Заболеваемостта в области Ямбол, Шумен, Ловеч, Бургас, Плевен и Стара Загора достига до 130-150 на всеки 10 000 души.“
- в. „Труд“:  „Грипгейт завъртя Световната здравна организация.“
- В. Дума“:  „Свинският грип – шашмата на века.“
- „Гонят Доган от сараите. Доган замисля да емигрира.“
- „Над 1,5 млн.лева събра „Българската Коледа“, . Като се зачете човек в дребните букви на информацията, научава, че „миналата година бяха събрани 2 229 305 лв.“ (Става въпрос за ежегодишната кампания „Българската коледа“, която събира пари за лечение на деца в неравностойно положение и се провежда под патронажа на президента на републиката Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.)
- „От първи до пети клас ще се учи целодневно.“
- „Разпети петък става официален празник“.
- „Псувни по Коледа“ – по повод извлението на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, че „вече не ходел по мачаве, защото не му било приятно да го псуват, още повече пък разни хора с проблеми вкъщи“.
- „45 Снежанки по бански за Иван и Андрей навръх Нова Година“.
- „Общинари забраниха чукането в неделя“ (Става въпрос за забраната да се извършват ремонтни дейности в почивните дни.)
- „Сик транзит глория мунди означава, че Глория има световно турне със спонсор СИК“.

·            За едни сватба, за други – брадва. През месец декември 2009 година починаха българският театрален режисьор Крикор Азарян и съветският актьор Вячеслав Тихонов (известен като разузнавача Щирлиц).




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461834
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031