Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2023 16:03 - НИЕ-713 Случките през 100-те дни на кабинета - 2 част
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЕВРОПА РАЗВЪРЗА КЕСИЯТА

Това пише на първа страница на в. „Стандарт“ (8.09.2009). Заглавието е с големи 4-сантиметрови букви. „Европа развърза кесията за България. След година запор първите 19 млн. евро по програма САПАРД потичат незабавно към страната ни. Парите бяха блокирани повече от година. Ако София представи план за действие по въпросите на земеделието, предстои връщането на още 90 млн. евро по САПАРД, съобщи лично премиерът Бойко Борисов от Брюксел.“
(Тия от „Стандарт“ са си кадесари до живот. Даже да си печатат мислите на синя хартия. Помните ли преди година и нещо скандала със спрените пари по европейските програми ИСПА, ФАР и САПАРД?  Да? А причината за спирането на парите, помните ли?  Не? И понеже „синият Стандарт“ не я посочва, заобикаляйки я скромно, нали – прочетете пак съобщението му 10 реда по-горе -  ще ви я припомня аз, пак аз!
Отворете предния том на НИЕ, част трета 2007, глава „Вътрешните проблеми на Европейска България“. Там пише, че Брюксел спира парите по европрограмите заради далавери и откровени измами на хора около социалиста Станишев. Има и конкретните имена. Част от доказателствата дори, са от публикации на самия „Стандарт“. Но днес „синьото елече“ не си спомня, по-скоро разчита аз да съм забравил. Пише безлично: „Парите бяха блокирани повече от година.“
Европа ще продължи „да развързва кесията“. В края на тази 2009-а ще бъдат пуснати и 83-те млн. евро, които бяха спрени по програма ФАР. А правителството на ГЕРБ – на ГЕРБ, а не на Бойко Борисов! – е в своя 120-и ден.
Но и след 120 месеца книгите от поредицата НИЕ ще продължават да съществуват само в моята област на Облака и няма да ги пускат в „маслиновите плантации на съветска България“. Няма да обяснявам пак защо. Защото това изобщо не е важно от гледна точка на нормалната европейска България. Запомнете това. Не се обезкуражавайте. Помните ли как завърши предишният 6-ти том на НИЕ?! Припомнете си. Напънала се Партията… и нейните членове и избиратели се наакали. Много пъти.)

Европа е права, че не дава на нашите комунисти от парите на своите данъкоплатци. Като дойде на власт наше правителство, което спазва нейните закони и живее по нейните правила, тя развързва кесията си. Поредната справка за това правило е правителството „Борисов-1“. Когато след 3 години властта отново се върне в червения Орешарски, Европа пак ще стегне „кесията си“. За да я развърже за „Борисов-2“…
Колко пъти ще ручаме безсмислено жабетата?! Колко пъти още ще трябва да цитирам за вашето внимание глупашките думи на глупаците?! „Часовникът на новото управление вече е пуснат“, бил казал бившият министър на икономиката Петър Димитров, предричайки скорошен провал на ГЕРБ. Питате за датата на това „умно откритие“? – 20.08.2009.

Ще продължим да си говорим за пари. В малко по-друга посока. Но времето е точно същото като при думите за началото на края на управлението на ГЕРБ, изказани от бившия икономически министър на БСП.
Става въпрос за избиране на нов управител на БНБ. Българската Народна Банка стои най-отгоре в банковата система на България. Тя отговаря за създаването, закриването и текущия контрол върху работата на всички останали държавни и търговски банки, които съществуват в страната. Както и за функционирането на Валутния борд у нас. Нейният управител е пряката връзка между Борда и международния валутен съюз.
През май месец в самия край на управлението на правителството на Станишев,
Народното събрание избира Иван Искров за председател на БНБ. Забележете, че това става 3 месеца ПРЕДИ да изтече мандата на предшественика му. На 20 август обаче, няма още месец откак правителството на ГЕРБ встъпва в длъжност, Иван Искров подава своята оставка пред Парламента, който го е избрал. Аргументацията на Искров е, че оставането му на поста връзва ръцете на новото правителство. Парламентът гласува подадената оставка (146 „за“ и 59 „против“). Само десет минути след това гласуване обаче ГЕРБ внася предложение за преизбирането на Иван Искров на този пост. Вестниците пишат, че това е станало по изричното настояване на Бойко Борисов. Аргументацията на Борисов е била, че в условията на криза трябва да се запази  приемствеността и стабилността на банковата система. 
На 26 август 2009 г. Иван Искров е преизбран за управител на БНБ (195 „за“, 1 „против“ и 14 въздържали се, всички от групата на СДС). Това означава, че Искров ще бъде управител на Банката в следващите 6 години. В аванс мога да запиша, че по времето на управлението на този управител, Банката ще „проспи“ източването и фалита на най-голямата търговска банка у нас КТБ. Това са разкази обаче от бъдещето.
Не искам да правя никакви свои размишления или внушения за тази случка, освен че това е още едно потвърждение за стремежа на Борисов да въвлича в управлението на страната хора, които далеко не са само от неговата партия ГЕРБ.
Само да допълня, че един месец по-късно – в края на септември, за 6-годишен мандат, в стола на подуправител на БНБ и директор на Валутния борд седна Калин Христов, добре познат сред банковите среди у нас. Роден 1971 г.
И още, че новият финансов министър Симеон Дянков уволни Райка Онцова, която е главният одитор по еврофондовете.

МЕЖДУВРЕМЕННО

·            През септември 2009 г. в два последователни тиража на тото „6 от 42“ на държавния спортен тотализатор се паднаха едни и същи числа. Според теорията шансът за това е едно на 4,2 милиона. Според заключението на специално създадената комисия за разследване „няма нередности в еднаквите числа, които се паднаха в два последователни тиража на тотото „6 от 42“.
Ще си позволя да посоча, че има много по-просто обяснение на тази случка с еднаквите числа. С много по-висока вероятност да се случи. Просто
TV операторите, отговорни за излъчване на тазседмичното теглене, са пуснали записа на тегленето от миналата седмица. „Ама, как така“, ще възкликнете, „нали тегленето на тиража е на живо“?!
Да попитам: Доколко сте сигурни, че записът на текущото теглене е „на живо“? Колко му е да е направен преди 4 часа? Или пък още вчера?

·            В края на септември 2009 г. българката Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО. Мандатът й е 4-годишен. За нейната кандидатура са гласували 166 страни от всичките 193, които членуват в организацията. Годишният бюджет на ЮНЕСКО е 300 млн. евро и може да бъде удвоен от дарения.
До момента на избирането й Бокова е посланик на България във Франция. Тя е била зам.министър на външните работи при Жан Виденов. През 1966-а се кандидатира за вицепрезидент на БСП-кандидата за президент Иван Маразов. През миналата година кабинетът „Станишев“ отдели 100 хил. лв. за лобистка кампания в полза за кандидатурата й, координирана лично от тогавашния вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин. След избирането си Бокова заяви, че заслугата да заема този пост е на три поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов. Самият Борисов определи избора й като признание за България.
Нататък ще цитирам известната Пепа Витанова, журналистка във в.  „Стандарт“ (не мога да изложа мисълта си по-добре от нея): „С избора на Бокова България получи най-големия подарък за Деня на Независимостта, но част от нацията не го прие като свой. Нищо ново под слънцето: плебсът винаги е подозрителен към успехите на децата на номенклатурния елит.“
„Плебсът“, забелязахте ли? Пепа Витанова нарича така онази част от нацията, чиито родители, близки, познати, приятели… бяха избити буквално или изхвърлени от обществото на „номеклатурния елит“, съставено след 9 септември от плоскочелите и плиткоумните, но безскрупулни и жестоки повече от животните боковци.
Нататък продължавам пак с Пепа: „Баща й Георги Боков е бил идеалист, често цитирал думите на Екзюпери, че не е нужно да се взираме един в друг, а да гледаме в една посока – мисъл, която свързвал, както с мечтата за построяването на комунизма, така и с възпитанието на сина и дъщеря си. И на двамата дава прекрасно образование, но ги оставя сами да си проправят път в кариерата. Ирина винаги е работила „мъжки професии“. Преди промените е била в отдел „ООН и разоръжаване“ на МВнР, после две години представител на НРБ в мисията на ООН в Ню Йорк. След 10 ноември се занимава с бизнес – основава търговска фирма и изнася българско вино в Аржентина. Връща се в политиката с идването на Жан Виденов, в чието правителство е била министър на външните работи.“

·            В края на август на 58-годишна възраст след дълго боледуване почина Александър Божков. Той беше министър в служебното правителство на Софиянски (1997) и в правителството на Иван Костов (1997-2000), главен преговарящ с ЕС (1999-2000)
Само 2 дни по-късно на 82 години почина Катя Зехирева, една от най-известните български актриси от поколението на Невена Коканова. Народна артистка, носителка на орден „Стара планина“, първа степен, оттеглила се доброволно от актьорската сцена през 1991 година. В едно от последните си интервюта казва: „Поради всеотдайността към професията пропуснах доста в личния си живот, но като се обърна назад, не виждам нищо, което да заслужава съжаление. Освен едно – че нямах деца. Нямам сестри и братя, нямам и племенници. Няколко деца на моите първи братовчедки са ми най-близки – и вече техните внуци.“

ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА ПУТИН

·            По света отмина първото десетилетие „Путин“. През август 1999 той беше назначен за премиер от президента Борис Елцин. Само след 4 месеца Елцин се оттегли от президентското място и Владимир Путин стана и.д. президент до март 2000 г., когато спечели редовните президентски избори с 53%. През март 2004-а е преизбран за втори път, този път със 71% от гласовете. Май 2008 – приключва допустимия по конституция втори негов мандат и Путин отстъпва президентското място на Дмитрий Медведев, ставайки отново министър-председател на Русия. В 2012 година, след промяна в конституцията, прецизираща забраната за два президентски мандати - че става въпрос само за два ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ мандати - Путин отново ще стане президент за трети път. Нататък ли? – Натам съм ви повел.
4 декември 2009 година. Още 3 години президент на Русия ще е Дмитрий Медведев, Путин е само премиер. Но във вестник „Стандарт“ пише: „Владимир Путин се готви да се върне в Кремъл на бял кон. В пряк телевизионен диалог с граждани руският премиер уточни, че решението му дали да се кандидатира за президент  през 2012 г. ще зависи от състоянието на икономиката на страната.“
Обърнахте внимание, нали? „От икономиката на страната“, а не от решението за промяна на Конституцията за 2-та ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ мандата!  Което още не се е случило. Този стандартен вестникарски материал естествено не е подписан, защото не се знае още със сигурност кой кого ще гръмне – Путин Медведев или да?! Само да добавя, че към думите за ситуацията, е добавена снимка: Майка храни бебето си, а между тях, зад и малко над, от огромен телевизионен екран ги гледа Путин, строго намръщен - „Ть
i записался доброволцем?“

·            „Лошо, Обама, лошо!“, е написал Иван Иванич (журналистът Иван Иванов) в своя вестник „168 часа“ в същия този брой от 4.12.2009:
„Американският президент Барак Обама се оказа въздух под налягане! Той и само той е виновен за продължаващата световна криза! Какво направи Обама, като дойде на власт? Една-две реформички, някое и друго посещенийце, пипна там леко данъците, и това е. А какво можеше да направи! Ехе! Кога започна кризата? Преди три години. Кой е бил президент тогава? Джордж Буш! Вместо да се помотва по света, Обама трябваше спешно да провери какви ги е вършил предшественикът му. И как така е допуснал да ни удари кризата. Сигурен съм, че ако се разшета както трябва, Барак такива неща ще открие, че свят ще му се завие! Ама Обама спи! Не рине! И ще го засипе ланският сняг. Нима ако Станишев прилича на мишок, Джордж Буш не прилича поне на катерица? Ами Кондолиза Райс? Дето обиколи един милион пъти света? И се кичеше с бижута повече от Масларова? Ами вицето Чейни? Който го подозира за незаконна търговия с Ирак? Ами Дейвид Бекъм, който тайно ходи да играе в „Милан“? Ето с такива работи трябваше да се занимава Обама, ако иска да пребори кризата. А той седнал някакви реформи да прави. Стратегии чертае и подпомага икономиката. Пълен аматьор, наистина!“
Вярно с оригинала на глупавия Иван Иванич. Кълна се – аз.

·            Нататък – в 11-та „путинова“ година, разказва вестникът „Строго секретно“ (вижте що за животно е това, например в НИЕ-4, края на 1999 година): „САЩ се разпадат през юли 2010 г.“. Подпис, разбира се, няма. То няма и нужда. Поглеждаме на последната страница на този вестник, за да видим кой го списва.
О, боже! Там има само едно име: „проф. Красимир Иванджийски“. Няма никой друг! Цитирам: „Редколегия:Интелектуален клуб „Строго секретно“. Използват се най-добрите български и чуждестранни сътрудници и източници. Същото се отнася и за карикатурите. Някои от авторите са анонимни по понятни причини. Абонирането се прави само в редакцията. Никой друг не е упълномощен. Адрес за кореспонденция: пощ. кутия 814, София 1000.“ 

·            Олеле, боже!

Има едно име в „Строго секретно“. Щях да го пропусна. Васил Василев. Повече не е уточнил мискининът, ама аз имам обосновано предположение, че това е кореспондентът на в.“Раб.дело“ за Западна Европа преди, а сега – председател  на Съюза на работодателите в България (вижте напр. НИЕ-5, 2004 година, разказът за „Петролгейт“, където той също е намесен), едрият собственик на бившия държавен завод за хладилници „Мраз“ от Тошово време, и хазяинът на помещенията, в които е разположена партийната телевизия на БСП – „свободната телевизия БСТВ“ (след годината 2017). Но продължавайте да четете нататък.
- Днес – октомври 2009-а, в бр. 173 на в. „Строго секретно“, иванджийският свидетел Васил Василев е написал:
„ЕС отново клекна пред промишленото лоби и направи една от най-големите глупости в своята история. От 1 септември 2009 г. класическите електрически крушки ще бъдат заменени с токсичните живачни. Електрическата крушка със сигурност е един от паметниците на световната култура. С нея се занимаваха най-известните физици и откриватели на 19 и 20 век. Пикасо увековечи електрическата крушка в своята епична „Гуерника“. Традиционните крушки със своя цветен спектър напомнят слънчевата светлина, заради което човек я възприема приятно и естествено. Светлината на новите живачни крушки е неприятна, нездрава и неекологична. Освен това тя не влияе добре на настроенията на хората. Половин час такава светлина вечерно време и се появяват проблеми със заспиването и с нарушаването на съня. Спира производството на сънния хормон. …“
Е, как друго беше при социализма…Спокоен сън на електрически крушки – „село Цветна светна“, „съветска власт + електричество“, „като ти светна един, ще видиш ел.крушки посред бял ден“
- „Боклук! Не в преносния смисъл.“ Така е нарекъл своя друга статия въпросният Васил Василев („Труд“,29.10.2009). Този път няма никакво съмнение, че е Той. Има му снимката към материала. (Това все пак е вестник „Труд“, който не е толкова засекретен. Което е различно от „секретно“.) И знаете ли темата по която разисква Васил? Сметта! Сметта, която залива София! София на Бойко Борисов!
Какво да го правя такъв?  Освен да плюя и да отмина, както ме съветва Книгата.

ВЪЗДЪХВАМ ДЪЛБОКО И ПРОДЪЛЖАВАМ С ДРУГИ БЕЗОБРАЗИЯ

Забелязвате ли, че и аз съм специалист по всичко. Не?.

·            Е, слушайте нататък. И чалгата пее за Него. Вестникът е „168 часа“, датата 9 октомври 2009:

„Певиците знаят, че успехът им се дължи на Бойко. „На хората им писна да слушат песни за любов, изневяра, драматични обрати в живота. Хората искат да чуят нещо, което по-близо до тях“, казва Никол. Според нея Бойко е единственият политик, който заслужава да бъде възпят. „Няма как да има текст за Сергей Станишев или Ахмед Доган. Те са прекалено скучни и суховати. Освен това хората го обичат. Той е светлината в тунела“, разяснява Екстра Нина. „След Бойко няма за кой друг да се напише песен. Неговият образ продава. Генерала е героят на днешното време“, още по-патриотично е настроена Сашка Васева.“
След което следва текстът на песента им „Тройна коалиция“:
„Пак сънувах луда страст, Бате Бойко между нас.
Леле, знаеш ли , Никол, как си го представям гол.
Сладък сън бе, мила Нина, ще ни бъде екстра трима.
Знам ще чукне там и тук генералския юмрук,
С тез широки рамена май ще чупи и ребра.
Доста интересен пич, не прощава ама хич,
сила, страст и власт накуп  конкуренцията няма друг.
Не ни пука за боклука и за дупките дори.
Я качи ни на метрото, европейски ни вози, вози-и-и…
Бате Бойко, 100 процента ще ти вдигнеме процента.
С тебе в тройна коалиция скачаме без репетиция.“
Ама наистина съм специалист по всичко. Същият този ден и вестник. „Труд“ публикува текста на „Тройна коалиция“. Единствената разлика е в това, че между редове 9 и 10 е добавено „(Пъшкане и кикот)“.

Помните ли 1990-а година. Тогава Тошо Тошев имаше престижна длъжност – „Втори“ в профсъюзния вестник „Труд“, а Петьо Блъсков беше само пушконосец на бай Пенчо Кубадински. Разлика от небето до земята. Дали е било наистина така или просто Партията не е разполагала с по-качествени слуги? Най-вероятно второто. След десетина години Тошев ще напише в подопечния си вестник „Блъсков пак включи на лайномет“ (има го цитирано някъде из моите предишни страници).
Е, ама и аз съм си таковал фамилията - специалист съм по всичко.
(Не бързайте да ме обвинявате за глагола „таковал“. Аз само припомням, цитирайки. В случая журналистката Маргарита Михнева, от времената, когато беше вече 40+. Когато вече се беше развела с първия си мъж Михнев и се бе повела с Янчо Таков, колега журналист я попита за семейните й отношения, а тя отговори: „Янчо ме такова, ама още не ме е размихнил.“ 
Искате ли и вие да сте специалисти по всичко. Просто е – четете ме.)

·            Ето например – следва дълъг цитат ПАК от „168 часа“. ПАК за чалгата, която обаче „Вече не пее за него“. То и датата ВЕЧЕ е 4 декември 2009 (два месеца по-късно).Авторът е жена - Румяна Миланова:
„Най-хитовите поп-фолк певици попаднаха в черен списък на НАП. (Националната Агенция по Приходите)  Агенцията рови плащат ли си данъците звездите. Засега под прицел са 14 фолкгърли, Лили Иванова и Васил Найденов. Чалга индустрията е в очакване кой още ще бъде проверяван. Нямат нищо против да ги проверяват, но искат да знаят защо се захващат първо с тях. Не отричат, че може да имат „малки прегрешения“, но не те ощетяват държавата.
- „Дано да проверяват с еднакъв аршин, а не с нас да заблуждават хората, че си вършат работата. Когато притиснат големите милионери, тогава ще им повярвам“, ядосва се Сашка Васева. „Сега ще започнат поръчкови данъчни проверки. Митко Пайнера е с по-добри шансове, защото е в редиците на ГЕРБ“, казва Сашка Васева. Напоследък интересът към нея се връща, особено след като се включи във „ВИП данс“. Признава, че сега получава 700 лева на участие, далеч по-малко от актуалните звезди. „Другата година ще си подам данъчна декларация. Ще си платя данъците, щом Бойко иска да му пълним хазната. Но нека първо запълнят дупките по пътищата. Няма как правителството да взема, а нищо да не дава. Като ще си спазвам задълженията, да спазват и правата ми!“
- „Няма певица, която да кара „Ферари“. Не сме богати и не ми е приятно, че има подобно отношение към фолка. Изкараха ни най-големите престъпници в държавата. Да проверяват първо тези с безумно скъпите коли и после да ни ровят нас. Футболистите са тези с високите заплати, не ние“, казва фолк-изпълнителката Валя.
- „Само не знам защо решиха по време на криза да ни проверяват. Такава суша от години не е била. Нямаме работа, сваляме цените, в нас се загледаха“, чуди се Джина Стоева. 
- Проверки ще има и за близката до Антон Краус Кали. През пролетта  изпълнителката на хита „Нашта система е 4-4-2“ роди син на бизнесмена. „От години всеки иска да ме проверява. Богата съм била. Нека ровят, но да не очакват от мен помощ. Когато видя зад решетките половината бивши министри и всички, които ограбиха държавата, сама ще се обадя на данъчните.“
(Свекърът на Кали, другояче казано бащата на приятеля й Антон, се казва Вилхелм Краус и е тъкмо един такъв министър. Ама да спи нформация под камък.)
И чалгапевицата Мария (Мара Отварачката) случила на свекър. Добромир Гущеров направил замяна с доплащане от 10 хиляди лева. Срещу апартамент от 75 квадрата в Стара Загора получил хижата „Моши“, разположена до връх Бузлуджа в Стара планина. Която имала 300 кв. метра разгъната площ. (Просто е, нали? Като вътрешна капия на таблата.)

·            Разбирам порива на „бизнесмена“ Добромир Гущеров да се грижи за подслона на хилядите симпатизанти на БСП, които посещават Чинията на Бузлуджа. Те на сухо, и парите им „на сухо“ в джоба на Партията.
Ама, ми кажете, каква е файдата на „синята журналистка“ от в. „Дневник“ Любослава Русева, дето днес (20 юли 2009 г.) се е зажалила да ни припомни как преди 5 години Бойко Борисов свалил огромната снимка на горкия Азис, пардон, грешка – на голия Азис с Китаеца, която покриваше почти цялата фасада на бившето кино точно зад гърба на Паметника на Васил Левски в столицата. И която бе онадсловена с хитовите думи на Азиса от песента му „Ох, как боли“.
Цитирам „болката“ на Любослава Русева, в.“Дневник“, 20 юли 2009: (Обърнахте ли внимание на датата? – 15 дни само са минали от парламентарните избори и още седем предстоят до съставянето на правителството на Борисов)
Октомври 2004:  Под личното командване на облечения в пълна парадна униформа ген. Бойко Борисов два екипа на командата и още два от полицията свалиха билборда на фолкпевеца Азис от фасадата на кино „Сердика“. Всичко това се случи пред обективите на фоторепортери и телевизионни камери, които документираха с особена тържественост демонтирането на заснетите задни части на „Краля“. Кулминацията беше, когато плакатът с надпис: „Как боли…“ се спаружи и тежко падна в нозете на Генерала, който отсече с гласа на военния хроникьор Левитан: „Недопустимо е пред паметника на национален герой да бъдат поставяни подобни билбордове“. С това Бойко Борисов постигна нещо повече от редова
PR акция: отвори нови хоризонти и разшири кръга на почитателите си. Независимо от факта, че билбордът на Азис виси със страшна сила поне от 6 месеца. Независимо от това, че той е също толкова вулгарен и просташки, колкото са милиони още неща в България. Независимо, че не е работа на гласвния секретар на МВР да води операции по сваляне на плакати.
Юли 2009: Припомням  тази история, защото е особено показателна за манталитета на човека, който е на път да ни стане министър-председател. Някои ще казат, че се заяждам. Но пак твърдя, че това е здравословният начин Борисов да не си помисли, да не си въобрази, че политиката започва от него. Защото тогава наистина ще боли. А „как боли…“ само когато парадните униформи започнат да се вадят от гардероба по-често!“
Да не си помисли някой, че се заяждам с Любослава Русева, ако възкликна:  А бе, къде я сърби тая? Няма ли кой да я накитайчи?!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 470361
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930