Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2023 16:41 - НИЕ-711 Първият кабинет на Бойко Борисов
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 127 Коментари: 0 Гласове:
1



ПЪРВИЯТ КАБИНЕТ НА БОЙКО БОРИСОВ

 

Първият (2009-2013), защото до 2020 година ще последват още „Борисов-2“ (2014-2017) и „Борисов-3“ (2017-2021). „Пожарникар“ бил, „прост селянин от Банкя“, „Тиква“…, разправят разни умни кратуни. Дори, когато Той „им даде тебешира в ръката“ и им каза „Решавайте вие задачата като знаете как“, тези умници  пак не разбраха на какъв се нахендриха сами. Тя, тая работа – с управлението на държавата, не става с командата „Кръгом и марш!“ Акъл се иска, драги, акъл. Накъде сте тръгнали с тоя въздух под налягане, създаден под армейската фурашка?! Ама имало било на кокардата й българското знаме…
Е, и?
Изборите бяха на 5 юли. Първото заседание на новоизбрания Парламент – на 14 юли, правителството на Сергей Станишев подаде оставка на следващия ден – 15-ти. ГЕРБ създаде правителство със своя си първи мандат. Първият му работен ден беше на 28 юли 2009 година.

СЪБИТИЯТА И КОМЕНТАРИИТЕ ДО СЪСТАВЯНЕТО НА КАБИНЕТА

„Хващам се на бас, че следващият премиер няма да е Бойко Борисов!". Под това заглавие в. „Шоу” (декември 2008 г.) публикува интервю с журналистката Соня Колтуклиева. Шоу, истинско шоу!
Коя е тази Колтуклиева, ще попитате? Тя самата не е млада журналистка. Към този момент е твърдо 30+. И нейната история е дълга. Мога да илюстрирам с един много стар виц. Оригинален съветски, имам предвид, че е от времето на СССР. (Прощавайте за така, по-особения хумор, все пак е кукувски, като Соня Колтуклиева. Сигурен съм, че тя самата няма да се разсърди. Няма да й отива.)  Мерили си двама ренометата. На пръв поглед еднакви, и на двамата пишело едно и също: СОНЯ. Обаче единият, като го разтегнал, се оказало, че пише: Слава героичним защитникам павших в ОбороНе города героя севастополЯ“. И точно защото е много дълга нейната история, ще я оставя за по-нататък. Няма да пропусна да ви я разправя. Тук не искам да разводнявам събитията с глупави отклонения.

·            1 юли, Бойко Борисов: „Искаме да управляваме сами“.

·            А генерали от Коалицията ДГИ-НЛ „За Родината“ се събраха пред паметника на Незнайния воин в столицата. Техният лидер ген.о.р. Младен Казаков каза пред симпатизантите си: „Уважаеми господа офицери, обръщаме се към вас, които през годините сътворихте Българската армия. Да защитим семействата и децата си!“ След 4 дни на изборите казаковите генерали спечелиха 0,27% от гласовете на българите.
Може би толкова малко, защото генералът от резерва си спести едно определение за Българската армия. Пропусна „Народна“. Генералите от Движението му сигурно са се обидили от това – те са именно от Българската Народна Армия, а не от Българската Армия. Освен това от кого генералите трябва да защитават семействата и децата си. Никой не ги е натоварил и подкарал към Гарнизонното стрелбище, нали?!

·            3 юли, Чавдар Найденов от агенция „Афис“ (Юрий Асланов), в.“Монитор“: „Данните за ГЕРБ в последните два месеца са изключително изменчиви в диапазон от +3% до -3%. Това се обяснява с факта, че през последните два месеца Бойко Борисов настойчиво подаде множество разнообразни сигнали, в смисъл, че не държи много на премиерския пост. Никой лидер на партия не тръгва на битка с подобни заявки. Не бива да се пренебрегва фактът, че неформалният лидер на ГЕРБ искрено не желае да получи над 50%, за да не му се налага да сформира самостоятелно правителство.“
- Шефът собственик на агенцията „Афис“ – Юрий Асланов, в същия брой на вестника „Монитор“: „Дилемата на изборите ще бъде или каквато и да е коалиция, или нови избори. Само че има нещо комично в ситуацията: ключът е в Бойко Борисов, но той се кълне, че ако няма самостоятелно мнозинство, ще остане в опозиция. Сиреч, ще подари ключа на Първанов, който еднолично ще назначи правителство.“
(Позволявам си да коригирам този соц. (социологически) корифей. Ако ГЕРБ откаже първия мандат за създаване на правителство, БСП автоматично получава втория, после ако и тя не успее, Първанов трябва да избере трети получател на мандата. И чак тогава Първанов ще получи възможността да състави служебно, т.е. собствено правителство. Значи Бойко Борисов подарява ключът на БСП, а не на Първанов. Истинска празна кратуна е този Асланов. Приемам възраженията, че Асланов прави тези внушения със съвсем друга цел.
Обаче тази „друга цел“ е толкова невъзможна да бъде постигната, че мислещият е още по-празна кратуна.)
- Пак на 3 юли лидерът на социалистите Сергей Станишев (помните нали, че баща му на Станишев е отгледал и Юрий Асланов) казва: „Гласуват за Бойко, а избират други.“ И уточнява кои са другите – „ГЕРБ няма управленски капацитет и виждания. Пределно ми е ясно, че ще бъде наложена управленската визия на г-н Иван Костов.“ (Цитатите са от в. „Стандарт“, дописничката – Екатерина Николова.)
- А една пишман специалистка журналистка от в. „Стандарт“, познавате я – Юлиана Ончева, написала, че и се подписала: „БСП изостава с поне 30 депутати от ГЕРБ.“
Припомням резултатите от изборите след два дни: ГЕРБ има 117 депутати от 240 - 48,75%, а БСП – 40, т.е. 16,67%. Разликата депутати между ГЕРБ и БСП е 117 – 40 = 77. Което, вярно бе, е „поне 30“. 

·            Отиваме на 13 юли.
Неподписал се във в.“Сега“: „Масовото изстъпление във възхвала на ББ взема клинични измерения. На колене пред изгряващото слънце!“
Дора Желязкова във в.“168 часа“: „В новата група на ГЕРБ има внедрени кадри от противниковия отбор – ДПС и БСП. Това са бомби, които цъкат в групата на ГЕРБ.“ След което следват Имената на „бомбите“. Иван Петров (водач на пропорционалната листа от Хасково), Делян Добрев (мажоритарният депутат от Хасково), Иван Иванов (Пазарджик), Владимир Тошев от Видин, Недялко Недялков и Живко Тодоров от Стара Загора, Иван Колев (мажоритарния победител в Стара Загора), Менда Стоянова.
Обръщам страницата на същия вестник, за да прочета, че същият проблем го има и социалистическата партия: „Активът иска партиен линч за Сергей Станишев“ (подписала Бисерка Борисова). Причината била, че проявил слабохарактерност – от една страна, и последователно отстранявал от структурите на партията известни имена – от друга. Тук споменатите в тези връзки са Добромир Гущеров, (кандидат от Силистра), Пламен Орешарски и Любомир Пантелеев от Бургас, Стефка Александрова от Монтана, Милена Колеолова и Милена Хинкова от Русе, Емилия Масларова (от Хасково ?!).

·            18 юли – активирани са „тежки гаубици“ от агентите на ДС.
- Кеворк Кеворкян пред в. „Уйкент“ (Що пък там? Малко е непрестижно за този. Може би, за да се легитимира успоредно и Кристина Патрашкова, която взема интервюто от Кеворк): Бойко иска Мавзолей приживе. Той отдавна е в този капан. Всъщност само тъпанарите си въобразяват, че е много импулсивен или непредсказуем. Нищо подобно. … Сергей Станишев хич не ми е интересен. Те в БСП са си автоканибали, тяхна си работа. Но провалът на БСП е предимно медиен. … Тия дни се напъвах да се сетя за председателите на парламента след 1989 година, един не ми влизаше в сметката – докато в Шоуто на Слави не казаха, че новата шефка на Народното събрание Цецка Цачева е втората жена след Йордан Соколов.“
(Уха-а-а, как да не поиска човек да се върне за малко Тодор Живков, без който Кеворкян би бил бездомник, за да види как арменчето срещу боб чорба гради приживе Мавзолея на благодетеля си.)
- Иван Костов пред в.“Монитор“: „Правителство на малцинството (т.е. само на ГЕРБ без помощта на „сините“ – пояснявам аз, щото пред мен е цялата статия) ще падне след 7-8 месеца. Припомням, че правителството на малцинството от 1991-1992 г. издържа едва 12 месеца.“
- Искате ли да знаете какво казва Димо Гяуров? Ето:
„ГЕРБ и Синята коалиция са братски партии“ („Новините днес“ от 20 юли)

СЪСТАВЪТ НА ПЪРВИЯ КАБИНЕТ НА БОРИСОВ

Най-напред да напиша, че за първи път премиер влиза във властта с опит от нея. Никой от досегашните ни премиери е нямал държавен управленски опит преди да застане начело на държавата. Изключвайки Андрей Луканов, но неговия предишен опит беше от тоталитарно време, който е неприложим в една демокрация. Какво да кажа повече…
Освен да допълня, че това обяснява защо в Русия правителственият вестник  „Ежедневньiй журнал“ сравнява Бойко Борисов с белоруския президент Александър Лукашенко и с венецуелеца Уго Чавес. Че те друго не са виждали. Откъде да се научат да правят разлика?!
 Първоначалният състав на кабинета бе подкрепен от 162 депутати (ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и, отбележете, „Атака“), „против“ са 77 (БСП и ДПС) и един „въздържал се“ – Меглена Плугчиева (отбележете, от БСП).  
Имената в кабинета „Борисов-1“ са:
- Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите
- Цветан Цветанов – вицепремиер и министър на вътрешните работи
- Николай Младенов – министър на отбраната
- Румяна Желева – министър на външните работи
- Трайчо Трайков – минстър икономика, енергетика и туризъм
- Росен Плевнелиев – министър на регионалното развитие
- Маргарита Попова – министър на правосъдието
-
Вежди Рашидов – министър на културата
- Александър Цветков – министър транспорт и съобщения
- Йорданка Фандъкова – министър на образованието, младежта и науката
- Нона Караджова – министър на околната среда и водите
- Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика
- Мирослав Найденов – министър на земеделието и храните
- Божидар Нанев – здравен министър
- Свилен Нейков – министър на спорта
- Божидар Димитров – министър без портфейл
В този състав Бойко Борисов ще направи 12 промени до деня на оставката му - 20.02.2013 г.

Някои подробности за министрите – стари, сегашни и бъдещи:
- Бойко Борисов – роден 1959 г. За него съм писал достатъчно и ще пиша още нататък, тъй като той ще е вторият най-дълго управлявал министър-председател в българската история. Той прекарва на този пост общо 9 години 10 месеца и 14 дни. (Сведенията са към април 2021 г., т.е. не са окончателни. Крайната дата на „ерата Борисов“ все още не се знае.)
- Симеон Дянков – Най-младият в правителството, роден 1970 г. Прапрадядо му е бил депутат в Учредителното събрание 1878 г., приело Търновската конституция. Дянков е възпитаник на УНСС, икономическия университет в София. Благодарение на промените, цялата му икономическа кариера протича в Западна Европа и САЩ. Самият той се определя като „мюпи“ – юпи на средна възраст. Твърди, че се е запознал с Бойко Борисов на молитвената закуска при Барак Обама през февруари 2009-а. (Това е точно времето на култовата реплика на Борисов за „материала“.) За дейността му като финансов министър ще пиша нататък. Тук сега само искам да разкажа за една бъдеща, интересна
През септември 2012 г. покрай споровете за строителството на АЕЦ „Белене“ заявява „Ако трябва ще пляскаме руснаците“. А в края на юни 2014 (една година след оставката на правителството и малко след началото на инвазията на Русия в Крим) става член на надзорния съвет на една от най-известните руски банки ВТБ. Към онзи момент ВТБ притежава 30%  от българската банка КТБ.
- Цветан Цветанов – роден 1965. Според някои източници баща му е шофьор в ДС. Самият Цветанов има висше спортно образование – треньор по лека атлетика. Историята от 2006-а с врътката, че Борисов не може да стане лидер на политическа партия ГЕРБ, докато е кмет на София, и предлага Цветанов за шеф на партията, я знаете. За дейността му като вътрешен министър, за скандалите около името му... ще пиша като му дойде времето.
Сега само ще кажа, че тлеещите разногласия „Борисов-Цветанов“ ще се материализират през юни 2020 г., когато Цветан Цветанов ще напусне ГЕРБ и след два месеца ще учреди нова политическа партия  
Републиканци за България“. Тази партия ще има нулеви политически успехи.
- Николай Младенов – роден е в 1972г. Завършил УНСС-София, специалност „Международни отношения“. Баща му е щатен служител на Първо главно управление на
Държавна сигурност, като ползва дипломатически статут за прикритие. През 1996 г. Младенов става програмен директор на фондация „Отворено общество“, София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 г. основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001 г. Народен представител от ОДС в 39-то НС. отбрана и сигурност. В кандидатската листа на ГЕРБ е включен през тази 2009-а. Кога е станал от СДС-член член на ГЕРБ не мога да ви кажа.
През 2021 година ще се окаже, че междувременно Младенов има бизнес на Сейшелските острови.
- Румяна Желева – 1969, образование „Социология“ в СУ „Кл. Охридски. За скандалите около нея (2010 г.), довели до оставката й и от правителството и от Европарламента, ще пиша, когато му дойде времето. Само да допълня, че някои вестници споделят хипотезата, че причина за безславния край на политическата кариера на Румяна Желева е нейния съпруг Красимир Желев, който е свързан с фалита на банки „Биохим“ и ЦКБ
.
- Трайчо Трайков – по произход е македонски българин, роден 1970 г. И той като Румяна Желева и Николай Младенов, идва от СДС. Защо е изключен от кабинета (и от ГЕРБ?) – нататък. Само да напища, че на президентските избори през 2016 г. Трайчо трайков ще се кандидатира в двойка с генерала Съби Събев от името на Реформаторския блок. Никакъв успех.
- Росен Плевнелиев – Виж, Росен Плевнелиев ще стане президент на ГЕРБ през 2012 г. Негова вицепрезидентка ще е следващата в този списък Маргарита Попова.
Росен Плевнелиев е роден през 1964 г. И той е потомък на бежанци от Македония. Завършил е изчислителна софтуерна специалност във ВМЕИ „Ленин“ (сега ТУ). Интересно е, че е комсомолски набор в Партията (т.е. става член на БКП още в последния курс на университета), годината е 1988. Първата му работа е в Института по микропроцесорна техника София. Но след промените се ориентира към частния бизнес. Което не е интересно толкова колкото, че бизнесът му е в строителството. Но повече подробности нататък.
- Маргарита Попова – Ако си спомняте от по-старите томове на НИЕ, Лидия Шулева и Васил Божков са родени във Велинград през 1956 година. Сега прибавете към тази двойка и Маргарита Попова. Тя също е от Велинград и е родена в същата тази знакова 1956 година. Има две специалности в Софийския университет – немска филология и право. До промените работи във Военно издателство. През 1990 година става младши прокурор в Пирдоп, минава през Своге и през 1996-а паркира в Софийска окръжна прокуратура. Следват споровете й с Никола Филчев, за които общо взето знаете. Когато Борис Велчев стана следващия главен прокурор, той я направи свой говорител. В момента когато Бойко Борисов я прави правосъден министър, тя е завеждащ отдел „Противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС“ във Върховната касационна прокуратура, който разследва финансови измами със средства от еврофондовете
- Вежди Рашидов – Той е вторият най-стар човек в правителството. Роден е в 1951 година. Етнически турчин. Първото му появяване в публичния български живот е през 1996-а, когато Илия Павлов го нарича „главен мултак на Републиката“. През 2002-а Георги Първанов го награждава с орден „Стара планина“. В правителството на Бойко Борисов влиза след като спечелва мажоритарния вот за ГЕРБ в Кърджали. А преди това е бил депутат от групата на БСП. Само да добавя, че през бъдещата 2016 година  Рашидов ще награди с почетен знак „Златен век“ Димитър Иванов, последния  началник на Шести отдел на ДС, известен като Митьо Гестапото. За избирането му за председател на НС, ще четем нататък.
Само да добавя карикатурата на Ивайло Нинов в „168 часа“ от 17.07.2009. На министерското бюро на Рашидов са подредени 3 каменни плочи. Секретарката му сочи: „Г-н министре, подпишете тук, тук и тук“. И той с длето и чук се подписва тук,тук и тук.
- Александър Цветков - Този човек пък е най-слабо разпознаваемият министър в „Борисов-1“. А завежда най-голямата „слабост“ на Бойко Борисов – автомагистралите. Има две магистратури - „Международни икономически отношение“ в
УНСС и „Транспортно строителство“ във ВИАС. Подава оставка една година преди оставката на кабинета и общо взето нататък политическата му кариера замира.
- Йорданка Фандъкова – Родена 1962. Завършва „руска филология“ в Софийския университет. Докато Бойко Борисов я „открие за политиката“, е учител и директор на гимназия в София. Наричат я „работливата пчеличка на Генерала“. В правителството ще се задържи само 4 месеца. На частичните местни избори в столицата през ноември 2009 става първата жена, кмет на София-град, за да стане и най-дълго управлявалият кмет на столицата.
Повече дори от Стефан Софиянски.
- Нона Караджова – Родена е през 1960 г. Става министър по специалността си, но няма политическа кариера след 2012 година, когато кабинетът „Борисов-1“ подава оставка.
- Тотю Младенов – роден 1964, строителен инженер ВиК, кадър на КТ „Подкрепа“.
- Мирослав Найденов – роден 1968 г., ветеринарен лекар, идва от държавната администрация, откъдето беше уволнен 2006 заради скандал с внесено някакво старо месо от Ирландия. През 2013-а ще бъде осъден да плати 10 000 лв гаранция по дело за корупция и злоупотреби с държавни средства.
- Божидар Нанев – Лекар гръдна и детска хирургия. Една година по-млад от Йорданка Фандъкова. Задържа се на поста здравен министър по-малко от година. Защо – не зная. Мога да допиша, че този пост – министър на здравеопазването е „най-проветривия“ в кабинета.
- Свилен Нейков – роден 1964. Национален състезател по академично гребане. Мъж на Румяна Нейкова – олимпийската ни и световна шампионка по академично гребане.
- Божидар Димитров - Най-старият в правителството – 1945 г. Разбира се, агент на ДС. Прави впечатление, че двамата най-стари министри са не само членове на БКП, но и видни депутати от БСП в новите народни събрания. До 2009 година, когато изведнъж получават просветление и се записват в ГЕРБ.
(В скоби ще кажа пак, че ЛИЧНО не мога да бъда толерантен като Бойко Борисов. Вероятно много хора мислят като мен. Въпросът обаче не е в това, а доколко такова възпитание на чувствата в търпимост между различните хора, е важно за изграждане на народ.) 
Средната възраст на кабинета „Борисов-1“ към момента на неговото създаване е 45 години. От 16-министри, не броя Бойко Борисов, една четвърт – 4, са жени.
Последно: шеф на политическия кабинет на Борисов става социоложката Румяна Бъчварова, директор на агенция „Маркет линкс“. Тя е дъщеря на Генчо Бъчваров, дългогодишен главен редактор на в.“Отечествен фронт“ и съпруга на Орлин Филев, чието име може да срещнете сред създателите на в. „Стандарт“.

ОТЗИВИ ЗА НОВАТА ВЛАСТ

Припомням, че в Народното събрание кабинетът на Борисов:
- беше подкрепен от ГЕРБ, който има 117 депутати, Синята коалиция – с 21, „Атака“ – 15 и РЗС – 10 депутати. Това дава аритметична подкрепа от
117 + 21 + 15 +10 = 163 гласа. В залата 162 от тях гласуваха „за“

- а „против“ бяха БСП с 40 избрани депутати и ДПС – с 37. Аритметичната подкрепа и действителната в зала съвпаднаха - 77 гласа. 
Сега да видим състава на избрания кабинет:
- Двама  - Вежди Рашидов и Божидар Димитров са червени депутати в предишния парламент.
- Трима  - Николай Младенов, Румяна Желева и Трайчо Трайков идват от „синята коалиция“.
- От Атака, РЗС, както и от ДПС, няма ни един.
 Какви са другите министри, кой да ти каже? Какъв е Симеон Дянков например, или Росен Плевнелиев, Тотю Младенов, Мирослав Найденов, Маргарита Попова… Ако приемем (много смело), че и те са от ГЕРБ, сметката показва следното съотношение

БСП + ДПС = 2 + 0 = 2
СИНИТЕ + АТАКА + РЗС + ГЕРБ = 2 + 0 + 0 + 13 = 15
И излезе, че кабинетната коалиция е          ГЕРБ : Сини : БКП   =  13 : 2 : 2

И сега вижте кой е (не)доволен от този състав.
Нещо не е съвсем в ред. Опозиция и управляващи са някак странно омешани в оценките си за кабинета на Борисов. Вие как мислите?
Събирам журналистическите анализи. Те са много важни, тъй като журналистиката е „четвъртата власт“, нали. В нейното „говорене“ ясно може да се проследи моментното движение на паричните потоци в текущата политика. Следете имената на вестниците. (Не цитирам чисто червените вестници „Дума“ и „Земя“, те са ясни.) Върнете се в спомените си или в редовете на моята хроника, за да видите кои са собствениците им, кои журналисти съставляват (са съставлявали) техните редколегии, кои са колумнистите им. Следете и смелостта им. Имам предвид има ли или няма подпис под материалите им.

·            Неподписан анализ във в. „Дневник“ от 9.06.2009:

„Нежелание на водещите политически партии да участват в следващото управление в условия на икономическа криза и при очакваната дупка в бюджета в края на годината пролича в пресконференциите в нощта след евроизборите. От спечелилата най-много гласове партия ГЕРБ в най-голяма степен ще зависи формулата на бъдещото управление в страната, но нейният лидер Бойко Борисов не даде ясен отговор кои ще са евентуалните му партньори. Той поиска по-силна подкрепа, "защото иначе толкова пъстър парламент няма да е добре и ще се наложи да се правят компромиси“. Борисов обяви още, че няма „болни амбиции“ и би станал премиер „само ако се наложи“. Уклончив за едно евентуално по-нататъшно присъствие на БСП във властта беше и лидерът й Сергей Станишев – на всички въпроси за бъдещи коалиционни намерения той отговаряше с наблюдения за сериозността на финансовата криза и важността на националните интереси. „БСП и аз лично не бих участвал в коалиция, която смятам, че е вредна за страната“, каза Станишев в отговор на въпрос при какви обстоятелства социалистите биха се въздържали от коалиция с ГЕРБ. Най-ясен, както винаги, беше лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той уверено описа етапите в развитието на политическите процеси у нас. По думите му следващото правителство „щяло да бъде „доста условно, без ясна категорична програма, с антикризисни функции и съставено от четири партии“. То щяло да има едногодишен живот.“

·            Същата пресконференция в нощта след евроизборите е описана и във в. „19 минути“ от 9.06.2009 ето така: (И тя не е подписана.)
„Доган не смята, че генералската партия ще реди правителство. Бойко Борисов, при няколкократно поставения въпрос каква визия има за след юли, не даде никакъв конкретен отговор, освен че е протегнал отдавна ръка към Костов. Лидерът на ДПС за разлика от кмета изрази своята концепция: „Този кабинет при това ситуиране ще бъде с конкретни критерии, принципи в рамките на късо или средно време, в рамките на една година, докато се преодолее кризата. А след това вече може да се помисли за нещо по-сериозно, за една по-сериозна перспектива до края на мандата“, заяви Доган. Както той, така и Сергей Станишев, за разлика от Бойко Борисов, са на мнение, че след изборите през юли трябва да има работещо правителство, независимо от необходимте компромиси за неговото съставяне. „От два субекта не може да се състави кабинет на този етап. Може би и три не са достатъчни“, допълни Доган. В тези негови думи политическите анализатори съзряха идеята му към тристранната коалиция БСП-НДСВ-ДПС да бъде прибавен като партньор ЛИДЕР. Доган придаде остроумие на визията си като каза: „След това се правете на десни, леви, центристи, но тази криза трябва да се преодолее“. И добави завършващия елемент на своята политическа конструкция: „За следващия мандат не бих искал да бъда мандатоносител. Но ако ми се наложи, с удоволствие бих го направил“.

·            Евгений Дайнов, 19 юни 2009: „Аритметика на бъдещия кабинет. Грешка 1-ва: Отказват да прилагат аритметичните действия „събиране“ и „изваждане“. Отсега е ясно, че в българския парламент ГЕРБ и Синята коалиция не правят мнозинство от 121 депутати. Няма да могат да управляват само двама – нужен е и трети. (АЗ -  Доказано: 117 + 21 = 138)  Грешка 2-ра: ГЕРБ и СК не внимават в политическата аритметика. Кой ще да е третият, необходим за прилично мнозинство на управлени? Третият участник ще трябва да бъде някой, който стои откъм цивилизацията. Освен ГЕРБ и СК, очевидно се оказва само НДСВ. (Пак АЗ: За такива позиции БСП реже глави. До кръста. Още повече пък, ако си се изучил благодарение на пари, получени от БКП.)  Грешка 3-та: Не е ясно как замесените политици не разбират елементарното: колкото повече се гризат помежду си, толкова по-малко гласове ще съберат, независимо кой гризе и кой е гризаният. Продуктивният начин на управление демонстрират царистите. Техните послания са спокойни и ясни – „Гласувайте за нас, защото ние умеем да правим еди-какво си“.“ (АЗ:  виж забележката ми към грешка 2 и добави, че самият Дайнов не разбира „продуктивния стил на поведение“ и се държи като настъпено коте по опашката. Така резултатът е предизвестен за Дайнов: Да бере сливите в родното си село Миндя и да пие направената от тях ракия сам.)

·            Иван Иванов, от нападателното трио на в. „168 часа“, 10.07.2009:
„Много скоро ще се разбете какво всъщност трябва да очакваме от Бойко Борисов. Най-общо той има два пътя пред себе си. Първият е да се държи като всички останали „спасители“, които са ни управлявали до момента: Да направи привидни реформи, някое и друго арестче на неудобни на него и приятелите му хора, след което да настани същите тези приятели по ключовите места в държавата и да започне да лапа с пълна сила. Като се има предвид за колко голяма лъжица става дума, ще се изисква желязна воля, за да не се посегне към нея. Ако успее, Бойко ще покаже, че хората са били прави да го изберат. Не защото е някакъв Батман, а защото е човек с качества на истински държавник. И тогава ще се случи това, което всички очакват: край на корупцията, на краденето, наказания за виновните, нов стил на управлене – без подкупи, заплахи, оправдания. Трябва да имаш кураж да направиш подобно нещо. Генерала досега винаги е заявявал, че го има. Остава да видим дали е вярно. Ако ни е излъгал, Бойко Борисов ще се окаже просто един прилеп – летяща мишка. Излъже и Борисов, ни очаква революция. Която ще помете всички крадливи наглеци, наричащи се български политици. Така че, Бойко, стиска ли ти да бъдеш първият политик в държавата.“

·            Интервю на Бойко Борисов пред Валерия Велева в „Труд“ на 29.07.2009: (Понеже е дълго, ще прескоча ясните неща около победата на ГЕРБ и бъдещите първи належащи стъпки на кабинета. Ще цитирам само отговора на Борисов на въпроса на Велева: „Защо направихте съюз с „Атака“.): 
„Аз не го направих. Сега ще следвам европейските политици, те винаги са казвали: каквото избере народът с това ще работим. Питал съм европейските либерали: вие защо работите в една корумпирана партия, каквато е ДПС? Те казват: народът я е избрал. А защо работите  със сто и кусур годишна партия, която е създавала лагери? Къде ви е моралът? И аз сега отговарям по същия начин: народът е изпратил 21 депутати на „Атака“ в парламента, не аз. В правителството няма „Атака““.

·            Йордан Цонев, депутат от ДПС, пред БНТ (28.07.2009): „ДПС не се бои от никой и от нищо. Ние сме вярващи хора, макар и от различни религии. Всички се боим само от Бога. Хора, които са лежали в затвора за защита на свободи, няма от какво да се боят и няма да ги уплаши никой.“ (В ДПС от „хората, лежали в затвора“, е само един - Ахмед Доган. Няма кого другиго да визира Йордан Цонев.)

·            В. „Дневник“ от 21.08.2009, Бойко Пенчев:
„Двата популизма на Бойко Борисов. Не прекалява ли новият министър-председател с воплите за тежкото наследство, което получава от правителството на тройната коалиция? Някои анализатори и част от публиката сякаш започват да се изнервят от ежедневното поднасяне на новини за разкрити далавери и некадърност. Все по-често се чува – стига оправдания, време е за работа. Наистина предиборната кампания май свърши отдавна. Безспорно Бойко Борисов продължава да трупа политически капитал, атакувайки Станишев и Доган. Българските граждани затова го и избраха – защото го припознаха като алтернатива. Но ако продължаваш да се държиш, така че да се харесваш на публиката, то това е популизъм. Обаче разкритията за далаверите на предишното управление, пък били те и популистки, са полезни. Първо, за да знаем какво е било. Второ, за да се изгради гражданска нетърпимост към подобни практики. Може да е популизъм, но пък така се формира публична среда на нетърпимост към опитите за непрозрачно управление.“

·            В. „Новините днес“, 24 август, неподписано:
„Станишев съживява БСП. Той започна обиколка из страната, чрез която да събере мнения и предложения от симпатизанти за нужните промени в партията. Той съобщи това в местността Жабокрек (Баш там ли? Ако не разбирате въпроса ми, проверете какво се е случило в Жабокрек в 1943-а), където започна събор на социалистите. „Ако една партия не се променя и не отговаря на това, което хората очакват като поведение и смисъл, тогава тя губи своята сила и доверие“, смята Станишев. Той определи новото дясно управление като антисоциално.“

Преди две страници попитах „Вие как мислите?“ Сега повтарям въпроса си. За да подпомогна с допълнителен „материал“ вашето мислене, правя две добавки:
- В. „168 часа“ от 31.07.2009, Петя Минкова и Сима Владимирова:  Доган жертва своите, за да се спаси. Сокола бил дал таен списък на Борисов с хора на ДПС, които могат да бъдат разследвани. Чрез посредници той му е предложил помощ, като в отплата е поискал самият той да не бъде закачан, уверяват герберите. Според запознати в списъка били всички бивши министри на движението начело с вицепремиерката Емел Етем. Земеделският министър Валери Цветанов и дори предшественикът му Нихат Кабил също били в листата. В списъка вероятно фигурира и Джевдет Чакъров. В списъка били още и имена на хора от обръчите с фирми и собственици на имоти, с които е свързан Сокола. Случайно или не, в началото на седмицата стана ясно, че скандалната сделка в която Ирена Кръстева трябваше да получи три сгради в центъра на София, срещу които да построи новата сграда на НАП, няма да бъде осъществена.“
В материала по същия повод на оня журналист Иван Иванов от „168 часа“ имената от „списъка на Доган“ се повтарят. Но има допълнителна информация: „В опитите си да се спаси, Сокола е ходил няколко пъти при царя във „Врана“, за да иска от него да му уреди среща с Борисов. Царят категорично е отказал да помага в подобно начинание, казват запознати със ситуацията в НДСВ. „Дойде време всеки да се оправя сам, не мога да ти помогна“, бил казал Симеон на Доган. Сред кардите на ДПС се надигало недоволство срещу лидера, който оставял своите в критичен момент. „Ако ще влизам в затвора, няма да съм сам! Знам достатъчно много неща за достатъчно много хора, които ако не ми помогнат, ще изгорят заедно с мен“, в прав текст заплашил Сокола член на кабинета на Станишев.“
(Ще си позволя да припомня, че Ахмед Доган е такъв кофти човек още по рождение. През 1985 година, ако помните, той издаде своите хора, които организираха атентата на гара Буново. В резултат те изгоряха, спаси се само той, защото стана „Сава“. За награда ДС го направи лидер на Движението „за права и свободи“.
- Почти месец по-късно – 21.08.2009, пак от упълномощения клюкарник в. „168 часа“, журналистките Бисерка Борисова и Петя Тодорова, които отговарят за ресора „сини“, пишат: „Хора от обкръжението на премиера вече умело и елегантно вбивали клин между партньорите от Синята коалиция, довериха гербери. Стратегията на формацията била до следващите парламентарни избори ГЕРБ да открадне и малкото останали избиратели на СДС и ДСБ, и да се превърне в единствената дясна формация. Тезата на хората на Борисов била, че двете партии са се изчерпали. По този повод от няколко седмици хора от ГЕРБ са започнали „да пускат мухи“ на десните, че ще направят съюз с тях, научи „168 часа“. Лидерът на СДС Мартин Димитров бил лаконичен: „Мисля, че по Коледа ще сме в нова ситуация“. Според версията, която обикаля в СДС и ДСБ в последните дни, до Нова година икономическата криза в България ще е в разгара си. Сините смятат, че екипът на Борисов дотогава ще се е изхабил дотолкова, че на никого няма да му се слуша колко са крали предишните управници. „Тогава Борисов няма да има друг ход, освен да покани Костов на министерски или вицепремиерски пост, за да изведе страната от кризата“, кроят планове в ДСБ. Според ДСБ Командира щял да се върне на бял кон като спасител на държавата, което ще даде нов старт на политическата му кариера. От СДС на друго мнение и смятат, че техен човек ще заема министерско кресло. Според седесарите „митът за силния Костов“ окончателно се бил провалил на парламентарния вот, след като ДСБ вкара само 5 депутати. Фактът, че Бойко Борисов повери шефско място в парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на Мартин Димитров, а не на Костов, кара хората на „Раковски“ да смятат, че вече са си опекли работата да са по-голям авторитет пред Борисов.“
(Е, в края на краищата нещата в отношенията между ГЕРБ и Синята Коалиция след 4-5 години ще се стекат горе-долу по този сценарий. Коалиционен партньор на ГЕРБ ще стане СДС на Мартин Димитров, а не ДСБ на Иван Костов.
Само дето моят скромен анализ сочи друга причина защо Борисов избра Мартин, а не Иван. Мартин Димитров, сравнен с Иван Костов, е „въздух под налягане“.)  




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 469973
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930