Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2023 16:23 - НИЕ-710 Парламентарни избори 2009
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 121 Коментари: 0 Гласове:
1



ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ  2009

 

На тези избори България гласува за 41-то Народно Събрание. Те се проведоха на 5 юли 2009 година.

 

ПРОМЕНИ В ИЗБОРНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

в сравнение с предишните избори за 40 НС през 2005-а:

·            На 3 април 2009 г. депутатите от БСП, ДПС и Яне Янев, лидер на политическа партияРед, законност и справедливост“ внесоха предложение за увеличаване прага за избиране на народни представители от 4% на 8%, но САМО за коалиции. Това предложение бе прието от Народното събрание. После президентът Първанов го върна, но мнозинството отхвърли повторно текста. Дотук знаете. По-късно, на 12 май 2009 година, Конституционния съд отмени този текст. Така прагът за избиране на коалиции на политически партии остава същият – 4% от действителните гласове в страната и чужбина.

·            Въведе се смесена избирателна система, при която изборите се провеждат частично по мажоритарна избирателна система, при която печели кандидатът, получил най-голям брой действителни гласове, а друга част от народните представители се избират по пропорционална система, при която мандатите се разпределят според разпределението на действителните партийни гласове, които са получили. България се разделя на 31 избирателни района, които, в повечето случаи, съвпадат с територията на областите в страната. Изключение правят столичната област София-град, която е разделена на 3 избирателни района, както и Пловдивската област, разделена на Пловдив-град и Пловдив-област. От общо 240 депутати в Народното събрание 31 се избират по мажоритарна система (по 1 от всеки избирателен район), а останалите 209 депутати – по пропорционална система.
- При мажоритарния вот едно лице може да бъде кандидат за народен представител само в 1 избирателен район, като може да бъде издигнато от инициативен комитет (като независим кандидат) или да бъде подкрепено от политическа партия. За избран се счита кандидатът, получил най-голям брой действителни гласове на територията на съответния избирателен район. В случай че най-голям, но равен брой гласове, имат двама или повече кандидати, се насрочва втори тур на изборите (балотаж).
- При пропорционалния вот всяка партия и коалиция предлага своя кандидатска листа за района, която не може да надхвърля максималния брой мандати за този избирателен район. Едно и също лице може да бъде включено в кандидатската листа само на 1 партия, но в не повече от 2 избирателни района. Ако кандидат е избран от листите на партията едновременно в 2 избирателни района, той трябва да избере в кой от районите да бъде народен представител, като мястото му се заема от следващия кандидат в листата на съответната партия за избирателния район, където първият се е отказал.

 

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ на 5.07.2009 година
(Всички следващи данни са за пропорционалния вот на избирателите. Данните от мажоритарния вот няма как да бъдат използвани като базова статистика за смесената избирателна система, защото победилият  мажоритарен кандидат анулира, обезсмисля, гласовете подадени за другите мажоритарни кандидати. В мажоритарния район няма натрупване на гласовете и не може да се направи сумарна статистика за общия национален избор.)

- Докато в предишните парламентарни избори са участвали 22 партии и коалиции, и 10 независими кандидати, то сега участват 20 партии и коалиции и един независим. Горе-долу същия брой мераклии.
- В предишните избори са гласували 3 618 177 българи. Днес те са 4 226 195. Това е увеличение от близо 17 %. Този ръст на избирателите идва вероятно от прилива на демократични избиратели, видели в ГЕРБ своята алтернатива.

Следват резултатите за партиите, участвали в изборите за 41-ото НС. Те са представени в три таблици: влезлите партии в НС; невлезлите в Парламента, но получили право на държавна субсидия: и на партиите получили резултати под 1%

Влезлите в парламента партии

Партия

Пропорц. мандати

%

пропорц.с-ма

Мажорит. мандати

Общо мандати

ГЕРБ

91

39,72

26

117

Коалиция За България

40

17,70

-

40

ДПС

32

14,45

5

37

Атака

21

9,36

-

21

Синята коалиция

15

6,76

-

15

РЗС

10

4,13

-

10

Невлезли партии в парламента, но с право на държавна субсидия

Партия

% пропорц.система

Мандати

Лидер

3,26

-

НДСВ

3,02

-

Партии под 1% и независими

Партия

% пропорц.система

Мандати

Зелените

0,52

-

За Родината ДГИ-НЛ

0,27

-

Бълг. лява коалиция

0,21

-

Съюз на патриотичните сили „Защита“

0,15

-

Движ. Социалдемократи

0,12

-

БНС-НД

0,09

-

Другата България

0,08

-

Либерална алтернатива и мир

0,07

-

Обединение на българските патриоти

0,05

 

Национално. Движение за

спасение на Отечеството

0,04

 

-

Коалиция БЗНС

0,00

-

ВМРО-БНД

0,00

-

Валентин Милтенов    Независим

0,00

-

Какво прави впечатление?
- ГЕРБ е първа политическа сила с 117 мандата. Ако отмахнем 26-те мажоритарни от тях, пак остават 91 пропорционални, т.е. повече от 82-та мандата на БСП за 40-ото НС. (Нали не е необходимо да отбелязвам, че това е първото участие на партия ГЕРБ в парламентарни избори. За предишните избори в 2005 година тя не беше още конституирана като партия.)
- БСП в тези избори „слиза“ 2-ра и депутатите й са двойно по-малко – от 82 на 40. При това „любимата на народа“ партия не печели нито един мажоритарен район.
- Страхотен е сривът на „царската партия“ НДСВ. От първи при появата си през 2001 г. (120 депутати) и втори през 2005-а (53 депутати), днес те дори не влизат в парламента. Събират само 3% подкрепа и нито един мажоритарник.
(Ще отбележа в скоби, че сравняващите НДСВ и ГЕРБ, които днес предричат уверено, че ГЕРБ ще последва съдбата на НДСВ – „тя танцува само едно лято“, бъркат като за световно, имам предвид принципно. Царят Симеон се задържа във властта само 8 години, а Бойко Борисов – 12 и още поне 12, в които ще бъде първи или най-много втори. Който не разбира разликата или „мижи“ пред фактите, да му Дава Господ Добро.)
- ДПС винаги - и днес, и утре - е третата партия. През 2005-а имаше 34 депутати, през 2009 – 32, плюс 5 мажоритарни, та стават 37.
-  Атака-та се движи по траекторията на НДСВ, само че с известно закъснение и три нива по-ниско. 2005 година - връх с 21 депутата, но в коалиция с Национално Движение Спасение на Отечеството (Илия Киров), Българска Национално-патриотична Партия (Петър Манолов), партия „Нова Зора (Минчо Минчев), Съюз на патриотичните сили „Защита“ (Йордан Величков). Днес – 2009 година, Волен Сидеров също има 21 депутата, но сам. Хвали се с този факт, обаче коалиционните му партньори преди 4 години, които днес се явиха самостоятелно, събират общо около 0,21%. В следващите две народни събрания Атака-та ще залязва, въпреки, че се коалира отново с патриотите от Националния фронт за спасение на Валери Симеонов и други едни патриоти от ВМРО на Красимир Каракачанов, ще се прилепи към ГЕРБ за 2 години, а след още 2 години максималният й резултат ще се движи така – 1,1%, 0,21%, 0,13%... 0,04 (последното е моя прогноза).   
- „Синята коалиция“… Коя „Синя коалиция“? (Тази, в момента включва СДС, ДСБ, Обединени земеделци,БСДП и РДП.) Хората на Командира (17 депутати през 2005) са в ДСБ („десните“ социалисти в България) и съвсем естествено ще подкрепят нататък „левите“ социалисти от БСП. А хората от онова първо СДС от 1990 г. (20 депутата през 2005) ще се лутат между Надежда Михайлова и Мартин Димитров, докато ГЕРБ ги абсорбира. Днес тази „Синя коалиция“ събира общо 15 гласа от 240 в НС. Добавете и 10-те на РЗС-Яне Янев, която преди 4 години беше част от коалицията ОДС. Толкоз!
А, групата на Яне Янев ще просъществува до края на 2009 година. Толкоз! Нататък – повече.

 

ОТКРИВАНЕ НА 41-ото НС

 

Четиридесет и първото обикновено народно събрание на България беше открито на 14 юли 2009 г. от най-възрастния депутат Андрей Пантев от БСП. Присъстваха всичките 240 избрани народни представители, без само един. За да не замърсявам тържествената атмосфера на откриването, ще дам името му накрая.

·            В своите програмни речи водачите на парламентарните групи заявиха:
- Цветан Цветанов (Бойко Борисов се отказа от депутатското си място в полза на следващия го в листата на ГЕРБ): „„Ще гарантираме прозрачност за работата на предишните правителства и бъдещото правителство. Няма да позволим да има политически чадър на нито една партия или личност, които са нарушавали и нарушават законите или са работили не в национален интерес."
- Сергей Станишев: „Кръстът на управлението е тежък. Той е много по-тежък, отколкото изглежда, докато си в опозиция. Пожелавам на мнозинството да оправдае доверието на хората, да отговори на техните очаквания. Бих споделил с вас кодекс на поведението на Коалиция за България в този парламент. Повярвайте - ще подкрепим всяко решение, което е полезно на страната и на гражданите."
- Лютви Местан: „За нас не е драма да бъдем в опозиция. ДПС не загуби изборите, а ги печели с безпрецедентен ръст от 31%. Като конструктивна опозиция ще участваме с идеи и експертен потенциал. Въпросът е дали управляващите имат такава програма. Да свалим ДПС и БСП от власт е стратегия за печелене на избори, а не програма за управление." (Позволявам си да коригирам Местан – ръстът на ДПС в това НС, сравнен с предишното НС, е 9%, а не 31.Защото истината ми е по-скъпа от него.)
- Волен Сидеров от името на „Атака“ нападна ДПС: „Лично вашият водач казва, че той разпределя финансирането. Как той е държавата? Това е антиконституционно поведение и аз сезирам главния прокурор да започне проверка срещу Ахмед Доган."
- Мартин Димитров от името на СК поиска Комисия да разследва сделките, сключени от досегашните управляващи. Според него на страната е необходимо стабилно реформаторско мнозинство. „Депутатите на Синята коалиция, ГЕРБ, Атака и РЗС заедно могат да променят и Конституцията."
- За нова конституция се обявиха и от РЗС. Яне Янев каза от трибуната: „41-вото Народно събрание да определи ограничен мандат и да насрочи избори за ВНС, което да приеме нова конституция. Само така може да остане в историята като най-градивният парламент - срещу личния комфорт на депутатите, но за нова държавност."

·            За старта на новия ни парламент в пленарната зала дойдоха президентът Първанов и бъдещият премиер Бойко Борисов.
- Георги Първанов: „Пожелавам на Народното събрание да изкара пълен мандат и да свърши много работа, защото ни чакат много проблеми, свързани с кризата".
- Бойко Борисов: „Да сте живи, здрави и дисциплинирани. И да помните всеки ден хората как са ви избирали. Зависи само от вас."
- Първите съвети на колегите си от името на „Коалиция за България“ даде най-възрастният депутат Андрей Пантев: „Ние ви уверяваме, че нямаме никакъв интерес и мисля, че няма човек, който да има интерес от провала на това управление. Напротив, ние ще ви подкрепяме дори и с аплодисменти. Бъдете добри, това вече се отнася за всички, поздравявайте се любезно в кулоарите, пийте кафе заедно, не бъдете мили един към друг не само, когато сте командировка в чужбина. Ръкувайте се с политическия си опонент, особено ако ви е приятел, дори ако наоколо се навърта партийният ви бос. Бъдете добри, аз ви пожелавам, искрено ви пожелавам удовлетворение след тези четири години."

·            В първия си ден Парламентът избра своя председател - предложената от ГЕРБ Цецка Цачева.
За протокола: Заместници на Цецка Цачева в 41-то НС станаха Лъчезар Иванов (ГЕРБ), Любен Корнезов (БСП), Юнал Лютфи (ДПС), Павел Шопов (Атака), Екатерина Михайлова (Синята коалиция) и Атанас Семов (РЗС).

Коя е Цецка Цачева?
Първата жена избрана за председател на Народното събрание, даже два пъти - на 41-то НС, 14 юли 2009 г. с 227 гласа „за“ и 3 гласа „въздържали се“, и на 43-то НС, 27 октомври 2014 г. 219 гласа „за“, 12 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се“ – е родена през 1958 година в едно село до град Угърчин Ловешка област. До промените е неизвестна, една от всички нас обикновена българка. Някои вестници пишат, че не било съвсем така, сочейки работата й като юрисконсулт в Окръжния Народен Съвет на град Плевен, а според някои източници от новите скандални сайтове като skandalno.net и afera.bg била е дори секретар на първичната партийна организация там. Чак до 1990 година. От 1992 година започва адвокатска практика в плевенската адвокатска колегия.
Появява се в партия ГЕРБ на местните избори през 2007 г. и е кандидат за кмет на Плевен, но остава трета. Избрана е обаче за общински съветник. Същевременно е и общински ръководител на ГЕРБ в Плевен. На следващата 2008-а година последва работен скандал с кмета Найден Зеленогорски, проникнал във всички национални всекидневници. Само след една година Цецка Цачева е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за избирателния район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП – Румен Петков. И през юли 2009 става председател на НС.
- Ако питате мен, изборът на малко известната Цецка Цачева, не съвсем редови член на партията БКП преди 1989-а, на най-високия пост в демократична вече България от 2009 година, е лично решение на Бойко Борисов и е израз на неговото разбиране за толерантност в политиката и стремеж за създаване на широко съгласие между леви и десни за управление на страната. В подкрепа на този мой извод припомням редица подобни негови „жестове“ през годините:  Вежди Рашидов, Божидар Димитров и Георги Марков – видни депутати от ГЕРБ; отношенията му със Сергей Станишев като водач на опозицията в това НС; предложението към Корнелия Нинова да стане председател на 43-то НС, което тя високомерно отказа; подаването на оставка на кабинета през 2013-а при първите капки кръв по лицата на протестиращите срещу му; приемането за коалиционни партньори на ГЕРБ в лицето на сините (2014), на националистите, дори от „Атака“ (2017) и т.н. 
- Пък, ако питате Явор Дачков (ако не знаете кой е този, питайте Иван Костов, Евгени Дайнов, Огнян Минчев, Люба Кулезич… и други бъдещи „автентично десни“) – в. „Уикенд“,18.07.2009: „Нека не забравяме, че от началото на прехода изминаха 20 години и че дори в България има хора, които са оставили нещо след себе си и в много по-голяма степен заслужават да заемат мястото на Цецка от Плевен. В това назначение Бойко Борисов показа пренебрежение към институциите в България, неглижирайки последните 20 години, в които България е изминала някакъв исторически път. С назначението на Цецка и полагането й на такова представително място Борисов ни казва: „Всеки дребен кариерист и мошеник може да заеме най-високите постове в държавата, защото тази държава не става за нищо“.  Чрез ГЕРБ  в политиката нахлува поредната вълна от случайно попаднали в нея хора, които тепърва ще се занимават с експерименти и удовлетворяването на личните си български мечти – да са някои и някакви. Чух от Бойко Борисов, че новият министър на културата ще се казва Вежди Рашидов, човек, който носи на ръката си татуировка на сърчице – в стилистиката на най-долнопробната пандизчийска естетика."

·            На своето второ заседание на 22 юли 2009 г. депутатите приеха без разисквания оставката на правителството на Сергей Станишев (209 гласа „за“ и един въздържал се). Стори ми се интересно – последното решение на кабинета „Станишев“ е било да изплати 300 хиляди евро по 8 дела срещу България в Европейския съд по правата на човека.
След една седмица започват „преките стрелби“ в Националния съвет на БСП, заради ниските, почти двойно в сравнение с преди 4 години (от 80 на 40 депутати) резултати на Партията на изборите. Тази сага - от цяла редица „решаващи пленуми“, последвани от „исторически конгрес“ - ще разправя отделно, тъй като тя ще се повтаря в следващите поне 20 години след всеки избор за нов парламент. Сега само ще маркирам, че сред „артилеристите“ все по-често започва да се споменава името на познатата ни Корнелия Нинова. Която днес е само говорител на БСП. (На кое БСП, мисля, че и тя самата не е съвсем наясно.)

·            На това второ заседание на НС депутатите приеха и Декларация за приоритетите в работата на 41 НС. Тази декларация не беше подкрепена от парламентарните групи на БСП и на ДПС. Предполагам заради точката в документа за ревизия на дейността на предишните управляващи. Иначе в документа се декларира готовност да се повиши жизненият стандарт в страната, както и България да утвърди мястото си в Европейския съюз. Депутатите приеха още да предприемат конституционни и законови реформи, с които да се борят с корупцията и организираната престъпност. Сред приоритетите на новия парламент са изготвянето на антикризисна програма заради икономическата криза, подобряване на усвояването на еврофондовете и приемане на ново изборно законодателство и промени в закона за политическите партии. Сред поставените цели е и повишаването на доверието в парламента и подобряване на моралния облик на депутата.
Около тази Декларация се заформиха нови стрелби откъм старата барикада, съградена от мечтите на автентично левите (откак се помнят). „Нови“, защото не са преки – Няма как да се атакуват европейските приоритети на България, иначе ще секнат потоците от европейски пари към страната. Това даже тиквите отляво разбират чудесно. Затова се атакува обходно: как „Евросъюза се държи високомерно към малка, но горда България“, как „Световните и европейски банки източват нашите пари“, „Защо еврочиновници имат интерес нашата съдебна система да не работи ефективно“, „Кой избира какви хора да ни управляват в Парламента“ и т.н. Ще спомена само Имена, някои, ей-така, без да цитирам конкретните им днешни думи. Което не е хубаво от формална гледна точка, защото са обвинения без доказателства. Но нямам място за всички тези „артилеристи“. Обаче вие ги познавате. Върнете се назад в повествуванието и прочетете техните конкретни цитирани думи, казани назад във времето.
Имената днес: Светослав Терзиев и Румяна Пенкова (журналисти от „Сега“ и „Труд“), Емил Хърсев (независимият икономист), Антон Кутев (вече депутат от БСП), Валерия Велева (същата си е)…

·            На същото това второ заседание на парламента депутатите прекратиха пълномощията на народен представител - Тодор Йосифов от ГЕРБ, избран от Бургас. (Той е единственият отсъстващ за тържественото откриване на Парламента.) Това стана по искане на самия Йосифов. Тодор Йосифов е известен като рапъра Маниака. Той не положи и клетва като депутат, тъй като заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов решили, че атаките срещу Йосифов заради рап-песните му, ще навредят на партията.
Въпросният Тодор Йосифов е от Бургас и лидер на младежкия ГЕРБ в града. Но е известен в рап-средите като бургаския рапър Тошко Маниака. Решението му да се откаже от депутат от ГЕРБ, приписвано само на него, е отново лично решение на Бойко Борисов (пак според мен), и е съвсем правилно. Трудно може да бъде обяснено на консервативния избирател на ГЕРБ как е възможно депутат, представляващ управляваща партия, да е автор на текстове като „Шибани куки и шибани сделки, в моя район не стават престрелки. Буум мада фака, ще те стрелна с патлака. Сега стана бой". Какво като е 26 годишен и е идол на тийнейджърите..
Единственият въпрос, поне моят, е: Защо решението за оттеглянето на Маниака от депутатското място се взема толкова късно? 
Е, има и други случки, които предизвикват въпроси. Знаете ли, че парламентарната комисия за борба с корупцията ще се оглавява от Делян Пеевски, социалната комисия – от Емилия Масларова, а икономическата – от Мартин Димитров? Но такива са правилата на демократичното управление, което по принцип е коалиционно.

·             Завършвам с една статистика, взета от вестниците, и касаеща професиите на депутатите в 41-то НС. Най-висок процент са историците – 25,2%, следват икономистите – 24,6% и юристите – 21,2%. Инженерите са 10%, а лекарите и журналистите събират по 2%. Останалите до 100% имат други професии.

 

МЕЖДУВРЕМЕННО

 

·            Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката в предишното правителство на Станишев казал: „България е рай за чуждите инвестиции. Страната ни е на второ място след Хонконг по привличане на капитали.“
(Този е толкова глупав, че може и да си вярва.)

·            Нашият вестник „19 минути“ цитира френския вестник „Льо Монд“. Аз пък цитирам „19 минути“ от 3.07.2009 (няма грешка в датата): „Бойко Борисов приема в резиденцията си в Банкя на 20 км. от София. Отвън високата ограда е заобиколена с кордон от черни лимузини и гардове. Вътре половин дузина въоръжени телохранители са се разположили в шатра, окичена с ловни трофеи.“

·            Ако питате какъв е тоя минутен вестник, та се занимавам с неговите измислици, ето ви цитат от един уважаван, много уважаван вестник – „Стандарт“, 1.07.2009, който цитира Доган от ДПС. Казал шефът: „При нас е истината, при нас е светлината, при нас е свободата.“
За истината и за светлината не коментирам, но за свободата протестирам. Свободата е при Кастро, на Острова на Свободата.
А ако не сте схванали иронията ми, подчертана с двойното споменаване на епитета „уважаван“, да ви разправя следния виц. Жена искала развод с мъжа си, защото той я „уважавал“ много рядко – веднъж-дваж на тримесечие. Съдът присъдил правото на жената и дал последна дума на мъжа. Станал мъжът, казал само „Уважаеми съдии“ и си седнал.

·            „Гей-дискотеката „Спартакус“ в подлеза на СУ „Климент Охридски“ става книжарница“, пише в. „Новините днес“. Цитирам го точно – няма пет шест: „гей-дискотеката Спартакус“. Мислите ли си, че така педерастите ще намалеят за сметка на хората, които си купуват книги? Мислете каквото си щете, аз не ви се меся в мислите. Само се чудя защо някои български партии се дърпат като дявол от тамян, колчем стане дума за ратификация на Истанбулската конвенция.

·            Другият Блъсков вестник - „168 часа“ също ни известява за такъв тип новина. Скандалната служителка на Външно министерство от преди 2 години (правителството на Тройната коалиция, значи), наричана свойски само „Лола“, която публикува в Мрежата свои снимки по лилави прашки, днес била назначена за наш почетен консул в Чикаго. Кой назначава определя и почетните ни консули по света? Не беше ли президента? …. Не зная. Но зная името на предишния почетен български консул в Чикаго – Левон Хампарцумян. Химик по професия, станал банкер, та дрънка.
 „Друга хубава жена“ (определението е на същия вестник), която от депутат от НДСВ гледа към дипломатическо назначение в чужбина, е Теодора Дренска. Тя щяла да става съветник към мисията ни в Дъблин, Ирландия. Що пък не?! Я как Антония Първанова стана евродепутат… А пък Волен Сидеров ще направи приятелката на доведения си син Деница Гаджева първо депутат, после и своя жена. (Не съм сигурен. Може първо да се ожени за нея, пък после да я вкара в парламента.)
Мислите ли, че със споменатите имена изчерпвам целия минал, днешен, бъдещ списък от защитаваните контрагенти на споменатата вече Истанбулска конвенция?! Ама мислете, каквото си щете. Аз отивам в Тексас. Защо там ли? Защото там било разрешено да се убиват негрите, пишат вестниците.

·            Богомил Бонев, след като стана управител на Пловдивския панаир, с още двама свои съдружници отвори СПА комплекс в Банско със 320 апартамента, външен отопляем басейн, четири ресторанта и магазини. Никола Николов - „агнешката главичка“ стана собственик на единствената българска фирма за ламинирано стъкло. Помните ли, че през 1995-а той имаше повдигнато обвинение за нанесени вреди за милиони левове на ръководения от него държавен завод за стъкло „Диамант“ в Разград?
А имената на Вилхелм Краус, бившият министър на транспорта в правителството на Иван Костов, на Александър Божков, на Евгени Чачев… Дотук „сини“. А не съм подхванал още „турскосините“… 

·            „Кой ни провали?“, попитал Румен Овчаров на пленум на столичната партийна организация на БСП. Според в.“Труд“, провел се на 21 юли 2009.

Същият брой на този вестник твърди, че новата министърка на земеделието и храните Десислава Танева е съдружник в 61 фирми в тези отрасли на икономиката. Кореспонденцията е подписана – Росица Николова.

·            Междувременно в дома си в Кейптаун ЮАР на 63-годишна възраст е починал Румен Спасов, син на онзи Мирчо Спасов и мъж на Веска Меджидиева. Причината Румен Спасов да избяга в чак в Южна Африка (през 1997-а година) е, че името му се спрягаше като шеф на Виденовия кръг от фирми, наречен „Орион“.

·            Спасението е в президентска република“, казал Христо Стоичков пред бТВ. Тъй-тъй! Той ще ни спаси! Айн, цвай, цу дрън между топките Му.

·            ОССЕ – Организацията за сигурност и сътрудничество с Европа (която е нещо различно от Европейския Съюз) в началото на юли 2009 г. прие резолюция, която приравнява престъпленията на Хитлер към Европа и света с тези на Сталин към народите на Русия. Това, пишат вестниците, „вбеси Русия“. Пояснявам, че тази организация обединява 56 европейски държави и решенията в нея се вземат с консенсус, но Русия не членува в тази организация. Председателят на руската комунистическата партия Генадий Зюганов е заявил, че документът е „отвратителен и срамен“.

·            Тъй, тъй. Тази година се навършиха 40 години от първите човешки стъпки по чуждо извънземно тяло в Космоса. На 20 юли 1969 година двама американски космонавти – Нийл Армстронг и Едвин Олдрин стават първите хора стъпили на Луната и прекарали там 2 часа. След което се върнаха на Земята живи и здрави в пилотирания от Майкъл Колинс „Аполо 11“.
Знаете ли как някои, независими зовящи себе си, български вестници, например „Сега“, коментират това изключително човешко достижение? – „Годишнината като трик за привличане на клиенти“, „Триумф или измама“, „В действителност всичко е съвсем не така, както наистина“… Очаквате ли, че тези твърдения са подписани? О-о-о, на колко сте години?! Всичките са анонимни - „по материали от чужди медии“.

·            Миналата 2008 година пропуснах да отбележа една важна новина, защото тя не беше съвсем българска. На 11 януари 2008 г. на 88-годишна възраст почина новозеландецът Едмънд Хилари, който заедно с шерпа Тенсинг Норгей, изкачи за първи път в човешката история най-високия връх на Земята Джомолунгма (8848 м). Датата е 29 май 1953 година.
56 години по-късно за първи път българка покори Еверест (другото име на Джомолунгма). Името й е Петя Колчева, която заедно със съпруга си Камен Колчев  се качиха на върха на 20 май 2009 г. Така българите покорили върха стават общо 10. Първият беше Христо Проданов, който загина на слизане. Задължително ще спомена и неуспешния опит на племенничката му Мариана Масларова през 2004-а, който завърши трагично за нея.
И вместо по човешки и с гордост, нашите мърди от редакции и кафенета написаха: „Успешната експедиция предизвика огромен интерес и е провокирала истинска лавина от желаещи да минат по техните стъпки. Хората обаче поставят 2 условия. Първото било всеки да води със себе си солидна група български политици. Второто – само на отиване. Усмихни се, България.“ (в. „Новинар“, 23 май 2009, без подпис.)
Името на главната редакторка на в. „Новинар“ обаче няма да скрия. Казва се Десислава Апостолова – познавате я. Тя след 12 години ще стане кореспондент на БНТ в Европейския парламент. При този факт аз не мога да възкликна „Усмихни се, България“.
НЕ ИСКАМ такива мисирки да ме представляват пред Европа и света. Да си събират партакешите, идеите и наследниците си и да се изнасят към връх Комунизъм в Съветския Съюз, в чието подножие им е мястото!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 468020
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930