Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2023 18:56 - НИЕ-707 Правителствени новини
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 98 Коментари: 0 Гласове:
1



ПРАВИТЕЛСТВЕНИ НОВИНИ

 

Думи на Бойко Борисов от средата на месец май 2009: „Това, че Станишев си прибира палатката на цирка и праща Ивайло Калфин чиновник в Брюксел, е показателно за какво се готви. Готви се да бъде в опозиция.“

·            Точно това предположение – че Станишев се готви да премине в опозиция, е моето основание да разкажа тук - в раздела за правителствените новини, за предизборния ТВ-дебат между Бойко Борисов и Сергей Станишев. Макар че логическото му място е в главата „предизборни“. Какво искам да кажа ли? Ако дебатът е предизборен, то Сергей Станишев – лидер на БСП, би следвало да дебатира публично с лидери на другите политически сили, негови съперници. Напр. с Ахмед Доган, със Симеон Сакскобургготски, с Иван Костов, с Мартин Димитров, с Каракачанов (Красимир), с Яне Янев. На всичкото отгоре Бойко Борисов не е лидер на ГЕРБ (такъв е Цветан Цветанов) – той е само кмет, па макар и на София. И още на всичкото отгоре – други дебати, освен този, Станишев не проведе. Така че това е правителствена новина.
Срещата между премиер и кмет на столицата се проведе на 24 март 2009 в предаването на БНТ „Референдум“. Рефенредум-ът винаги е бил 1 час. Само този продължи два часа. Като съветници зад Станишев стояха Пламен Орешарски (икономист, зам. финансов министър в правителството на Костов, сега финансов министър в правителството на Станишев и обявен днес като член на гражданската квота на БСП), Илияна Йотова (шеф на пресцентъра на БСП и евродепутат) и Явор Куюмджиев (зам. министър на икономиката и член на НС на БСП). Зад Бойко Борисов стояха Илиана Иванова (финансов експерт и общински съветник София-ГЕРБ), Владислав Горанов (финансов експерт към земеделското и във финансовото министерство) и Тошко Тодоров (финансов експерт на ГЕРБ).
(Само ще вмъкна тук един кратък диалог между Явор Куюмджиев и Бойко Борисов като пример за самочувствие без покритие:
Явор Куюмджиев: Само, г-н Борисов с цялото ми уважение вие сте кмет на София, аз съм заместник-министър на икономиката и не допускам да ми говорите на ти.
Бойко Борисов: Като ви знам министъра… )
И продължавам с мненията:
- Кольо Колев от агенция „Медиана“: „Екипът на премиера надви с рутината си.“
- Корнелия Нинова (говорител на БСП): „Дебатът завърши 1:0 за Станишев.“
- агенция
Standartnews.com: „Реми в дербито“ като заглавие на таблица в която виждаме следните графични резултати – Борисов и екипът му 45,61%, Станишев и екипът му 39,65%. (Това е разлика от 5,96%, което е 1/6 от резултата на Станишев. Казано на футболен език резултатът 6:5 за Борисов.)
- Георги Ангелов от „Отворено общество“: „Не мисля, че научихме нещо ново в този дебат.“
- СДС и ДСБ (неподписано във в.“Дневник“): „Премиерът да дебатира с нас, ще го смачкаме.“
- Станишев (пак в „Дневник“, но подписано Биляна Борисова): „И с по-големи бабаити сме се борили.“
- Бойко Борисов (в „Стандарт“, макар и месец по-рано от дебата): „БСП кряка като пуйките в Банкя.“
За да защити червената партия от образното сравняване на БСП-говоренето с крякането на пуйките в Банкя, синият „Дневник“ е публикувал едно антрефиле (неподписано!): „Грухтене срещу крякане“.

·            Като се чуди как още да уязви столичния кмет, „Градският вестник“ написал изключителната тъпня, че паяците за вдигане на неправилно паркираните коли в центъра на София, са изгубили  половин милион лева от несъбрани глоби, тъй като от общината миели улиците и заради това софиянци сами си махали колите пред почистващата техника.

·            Пък пенсионерският вестник „Над 55“ публикува цяла страница вицове за ББ. Избирам само два от тях:
- Преди няколко хиляди години Бойко Борисов срещнал мечка. Тя толкова се уплашила, че избягала на Северния полюс , а козината й побеляла от ужас.
- Бойко Борисов не притежава микровълнова или готварска печка, защото отмъщението е блюдо, което е най-добре да се сервира студено.

·            Сега да се върнем малко назад. В края на февруари опозицията внесе в НС седмия вот на недоверие на правителството на Тройната коалиция за провал в цялостната политика. Резултатът 148:85 в полза на управляващите. Фактът, че е за цялостната политика – което забранява за 6 месеца след това да се внася нов вот на недоверие, независимо по какъв повод - означава, че опозицията на Тройната коалиция търси просто повод за сваляне на правителството. Така или иначе мандатът свършва след 3 месеца.
Нещо повече според мен, вотът някак помага на правителството. Ако той успееше да го свали, Станишев щеше да си тръгне като герой. Тези, дето са го свалили, щяха да поемат всички негови негативи върху себе си. Ако пък не поискат да сторят това и парламентарната въртележка не доведе до резултат, тогава президентът Първанов прави служебен кабинет 3 месеца преди редовните избори.
(Ще си позволя да направя едно предупредително напомняне, че тази история – как опозицията активира реален механизъм за сваляне на управляващите няколко „мига“ преди властта им да падне и сама под влияние на други фактори
, и как самите управляващи активно търсят да се спасят от предстоящото плащане на натрупаните сметки, а президентът се опитва да улови риба за себе си в тази мътна вода – се повтаря неотклонно в цялата наша „демократична история“ от Десети ноември, вчера, днес, утре и вдругиден. Нея провиждаме в събитията около:
- свалянето на Живков, предхождано от изнасянето на партийните капитали в чужбина, създаването на контролираното СДС, и следхождано от разпределянето на остатъчните партийни пари в „червени куфарчета“;
- събитията след очевидната неспособност на правителството на Жан Виденов да се оправи в новата обстановка, прилагайки старата комунистическа методика;
- врътката с Царя и Тройната коалиция около неизбежното приемане на България в семейството на европейските народи и неистовата съпротива на „червените“ срещу партията ГЕРБ и Бойко Борисов;
- предстоящата игра „ва банк“ на Путин срещу Европа и САЩ, която ще събуди у нашите червени надеждата, че „ерата Борисов“ е свършила
- и изразяваща се в делегираната надежда на наследниците – синове, дъщери, сватовници и млади внуци – те да „оправят нещата“
Но  - както написах в началото на първата част от „Събитията…“ (НИЕ-1) и повтарям сега в началото на втората й част (НИЕ-7) - Лавината на Новия свят вече се е откъснала от сияйния връх на Комунизма и след няколко мига ще помете Старото. А Старите се надяват да я спрат! О, наивни! Че как ще стане това бе, милички?! )
Но „Дума“ написа „Да отдъхнем“.

·            И отдъхнаха:

След 40 дни правителството прие Национална програма "Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване". Дейностите по програмата включват почивка и отдих, социални и културни програми, организиране на ателиета по интереси, рехабилитационни процедури, информиране по въпроси като активно стареене, стареене в добро здраве, права на пенсионерите и възможности за тяхното ползване и други.
Петър Мутафчиев каза: „Пускаме фериботната връзка Варна-Кавказ“. (Варна е град, а Кавказ – област в която е разположена планината Кавказ. Приказки като за зяпащи, как някой си бърка в носа.)

·            Три месеца след масовите граждански протести покрай газовата криза (съпроводени със смърт на един протестиращ, след като той вече е арестуван от органите на МВР), месец след като пред парламента протестираха близо 15 хиляди полицаи за по-добро заплащане на труда си и само два месеца преди края на мандата си правителството на Станишев въведе ограничения за провеждането на митинги и демонстрации: забрана да се протестира пред Парламента, Президентството и Министерския съвет.

Дойде редът на „чистите“ правителствени новини. Т.е. информация за практическите действия на правителството.

·            М-во на образованието и министъра му Даниел Вълчев:
От следващата учебна година (която ще започне от септември, т.е. в мандата на СЛЕДВАЩОТО правителство) учениците отново ще получават отделна оценка за поведение. Хлапетата, които не слушат в клас, ще боядисват стените на училището и ще копаят двора. Преподавателите пак ще имат правото да гонят от час непослушните ученици. Калпазаните с намалено поведение ще имат по-малък шанс при кандидатстване в гимназия и университет. (Това последното как ще бъде осъществявано, след като по конституция всички имат право на еднакви шансове за образование? Не случайно М-вото на Даниел Вълчев не предлага методика за прилагането му.) Другите новости са: Забрана за учителите да оставят учениците до 4 клас да повтарят учебната година. (Дори, ако до 4-ти клас не са научили азбуката?!) Педагозите се разпределят в 5 категории: младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител-методик. (Последното „животно дръпни-бутни“ ще се „избира с конкурс на квотен принцип“?!) Родителите ще трябва да пращат децата си на училище с облекло, отговарящо на добрите нрави. Кои дрехи са прилични, ще определят учителите. 
Училището не е „седенка“. Шегувам се – такова изискване в правилата на Вълчев няма.

·            Ведомството на Михаил Миков – МВР декларира, че до 1 април 2011 година ще бъде готово за влизане на България в Шенген. (Отново отбелязвам, че мандатът на правителството изтича през юли тази 2009-а година. Т.е. Михи Маус – така наричат в пресата Михаил Миков, предлага да направи помен на майка си с чужда пита.)

·            М-во на труда и социалните грижи, министър Емилия Масларова дава интервю на Надя Панкова от в.“Стандарт“: „На държавата струва по-скъпо да плаща обезщетение за безработица, отколкото да запази поста на служителя макар и с намалена заплата. Ще режем заплати, не хора. Следващата седмица кабинетът ще представи поредната рамка антикризисни мерки. Те ще стабилизират състоянието на работещите и на бизнеса у нас.“
Отбележете: „следващата седмица“, „поредната рамка“, „ще“… Иначе реалността е „ще режем заплати, не хора“ Датата на интервюто е 19 юни, до деня на изборите остават 16 дни. Междувременно бензинът прескочи цена 2 лева за литър: А95 – 2,04 лв., А98 – 2,20 лв.

·            Заместник министърът на финансите Любомир Дацов:  „Можем спокойно да твърдим, че страната ни ще бъде допусната до чакалнята на Еврозоната. Приемането ни в механизма ERM II е част от политическата сделка между България и ЕС, при която ние се задължаваме да замразим заплатите  и да не бързаме с приемането на еврото, докато мине финансовата криза“
Аз:  Влизането на България в чакалнята на Еврозоната наистина е част от политическата сделка при влизането ни в ЕС. Дотук е вярно. Нататък са на Любомир Дацов и неговия шеф Пламен Орешарски цигански номера „Тука има, тука нема“. Тъкмо защото ще замразим заплатите и няма да бързаме да приемаме еврото, влизането ни в „чакалнята“ ще се отложи с 10 години. Ще стане чак във времето на късния Бойко Борисов! И понеже приятелите (на тия двамата Дацов и Орешарски) от „Промяната“, ще докарат на България финансова криза, която ще е в пъти по-голяма от настоящата, страната ни ще престоява в чакалнята не 2, а поне 10 години. Къде ще отиде Орешарски след 10 години не зная, но Дацов ще грее всеки ден от ТВ-екрана, обяснявайки ни пак как да излезем от кризата с негова помощ….
Докато светът ритне обърналите чашки на масичката пред Путин и ги изхвърли от улицата си, барабар с него. Защо намесих Путин, разказвайки за масларки, орешарци и дацовки ли? – Ами, сетете се сами. 

·            Румен Овчаров (в момента е само водач на червената листа в Търговище): „Питам се какво търся в Търговище. Не ми харесва атмосферата. Не ми харесва унинието както сред симпатизантите на БСП, така и сред българската част от населението в областта.“

·            Петър Димитров, министър на икономиката: „БСП почти навсякъде качва гласовете в сравнение с изборите само отпреди две години, когато беше еуфорията от членството ни в Европейския съюз.“
(Поглеждам дали казаното от Петър Димитров е вярно. Ами, не е: На първите евроизбори през 2007 г. народът е дал 21,41% от своите гласове на БСП и коалицията й „За България“, а на вторите – две години по-късно – 18,50%. Не е увеличение, др. Димитров, а намаление с една шеста – 16%

Накрая в тази глава „правителствени“ малко статистика:
- Данни от НСИ (официалната статистика) сочат 4 млн. 896 хиляди българи в работоспособна възраст. Това е 63,2% от общия брой българи, ръст с 0,2%. Пенсионерите са 1 млн. 701 хиляди. Те са намалели с 0,2%. Броят на децата и младите хора под възрастта за работа са 1,1 милиона, намаление с 0,5%.
- НСИ не посочва общ брой емигрирали от страната, има броя на постоянно емигриралите – 2112, както и броя на чужденците постоянно установили се у нас – 1236. Но има статистика, че най-много българи емигрират в Германия – 16%, следват Испания с 12%, Англия, Франция и Кипър. Най-голяма част от емигрантите са на възраст между 20 и 29 години – 28,5%. Следват тези между 30 и 39 години – 22,8% и между 40 и 49 години – 21,5%.
Прави впечатление, че липсват данни за българите-емигранти в САЩ. Защо? Запазил съм една публикация от април миналата 2008 година от в.“Дневник“. Според нея най-много българи са емигрирали там – 200 хиляди. Германия е на второ място със 120 хиляди. Нататък подреждането на страните-приемници съвпада със статистиката на НСИ.
- Вътре в страната за миналата 2008 година 123 хиляди българи са сменили местожителството си, намаление с 22%. Основният поток е от селата към градовете.

 

СЪБИТИЯ, СВЪРЗАНИ С МУТРИТЕ

 

Януари:

- Вестник „Труд“: „Делото срещу Красимир и Николай Маринови – Маргините  и още 4-ма души, за подготовката на три убийства, няма да тръгне още най-малко половин година. Причината  за това е предстояща операция на сърцето на един от подсъдимите – Иво Карагеоргиев. Преди повече от година магистратите прекратиха делото, тъй като обвинението е сериозно и то не може да се гледа в отсъствието на подсъдим.“
- В. „Стандарт“ (6.01.2009) осведомява, че след пътната катастрофа през август 2007 г., в която шампионът ни по фигурно пързаляне Максим Стависки уби един 23-годишен младеж и прати в дълга кома неговата приятелка (знаете тази история), Бургаският апелативен съд му е издал ефективна присъда от две години и половина. Нещо неясно? – За 1,5 погубени живота с 1,5 промила алкохол в кръвта, след 2,5 години – присъда от 2,5 години затвор?!
Но аз обръщам внимание на тази история, несвързана пряко с понятието „мутра“, заради една скандално тъпа недопустима грешка на журналиста от в.“Стандарт“ (Кой? Няма подпис.)  В текста е написано с думи „две години и половина ефективна присъда“, а в заглавието – „2,6 години затвор“.
И този е завършил висше образование в Софийския университет. Ниво, нали? Доначално.
- Пак в „Стандарт“ чета: „Прокуратурата прибира добре облечените бизнесмени по списък от Брюксел. Последното преброяване на престъпните групи, направено от МВР, показа 5 големи банди у нас. Това са хората на Брендо, Демби, Баретата, Маргините и братя Галеви. В момента текат дела срещу всички. Галевите са в ареста, Маргините под гаранция, Баретата се издирва, срещу Брендо и Демби  делата са в съда.“

Февруари:

- Ветко Арабаджиев, милионерът със съмнителна репутация избяга с жена си Маринела в ЮАР. Веднага след аферата, разкрита от ДАНС,  с данъчната ръководителка на НАП (Националната Агенция по Приходите) Мария Мургина. Става въпрос за отклонени над 100 млн. лева от ДДС от туристически услуги.

(Знаете ли как ще се казва прокурорът, който ще го обвини този за данъчни измами? Не? Няма да е текущият Борис Велчев, няма да следващият Сотир Цацаров, а чак по-следващия – Иван Гешев. Защо ли толкова късно? Моят отговор: Защото тогава държавата на Бойко ще стане достатъчно силна да се бори с мафията на ДС. Ама не подскачайте, де. Нали съм го написал с наклонени букви?! Това е моят отговор.)
- Младен Михалев-Маджо, основател на СИК и също една от мишените на ДАНС, и той се изнесъл от България, за да избегне ареста си. Според мълвата – още преди половин година 
(Не му е за сефте на този да бяга навън. Помните ли късната зима на 1997-а, годината на Иван Костов. Тогава целия СИК се изнесе в братска Куба.)
- По данни на МВР и наркобосът Димитър Вучев-Демби се води в неизвестност. Това станало след намерението за арест на Златко Баретата.
(Да ви припомня, че към този момент Демби е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Къщата, където е „арестуван“ от Съда, обаче се продава – за 600 хиляди евро и се намира във витошкия квартал Симеоново. Само на два километра от землището на Драгалевци.)
- Е, една известна в България бизнесмен-дама (абсолютно неизвестна за моята история, досега) Галя Топалова си е в България. Те такива бизнес-дами от нейната група са много, абсолютно стандартно еднакви, но аз я включвам в разказа, заради многото свързани с нея популярни личности, правещи днешната българска политика. (Сведенията ми са предимно от „Дебелия“, не съм търсил в Интернет. Моите разширителни мисли и свръзки са в скобите.)
В началото на 90-те Галя Топалова започва като продавачка на зарзават около централната столична автогара. (Колко типично!) Там съдбата я среща с турския автобусен шофьор Зеки Байрям. Двамата заживяват заедно. Русокосата българка - търговка на плод-зеленчук в началото прави лична автобусна компания „Груп“, а тъмният турски шофьор  основава другата голяма автобусна компания за цяла Северна България – „Етап“.
По описваното време – февруари 2009 г. – Галя Топалова попада в правителствената българска делегация, която Георги Първанов води в Москва покрай газовата криза (нали пътническите автобуси „ходят“ с метан). За посещението й в Москва се наложило Никола Филчев да й върне международния паспорт, който й бил отнет от разследващите я съдебни органи покрай „двойни списъци“ при издаване на автобусни билети (изключително интересна история, но аз нямам място за всичко). Не си мислете, че намеквам нещо за Първанов. Вестникът е категоричен, че Топалова е много близка с Румен Петков. Който е включен в „газовата“ делегация. (Тоя пък защо?) По това време Галя вече е разделена със Зеки. (Започнат е друг „етап“ в „групата“.) 
Преди описваното време клюки свързват апетитната 40-годишна богаташка с пловдивския футболен съдия от Пловдив Атанас Узунов. Който е кум на земляка си Христо Стоичков. Вероятно оттам е интересът на „зарзаватчийката“ Галя към пловдивския футболен клуб „Локомотив“, чиято собственост получи почти даром от вдовицата на Александър Тасев. (Тасевата история знаете.) Футболните интереси на дамата се разпрострират и върху ловешкия „Литекс“. Но, пишат вестниците, тя бе принудена да стане съдружник на Гриша Ганчев и нейните автобуси да зареждат гориво от „Литекс“. (Нали знаете, че Ловеч и Плевен са съседни градове, а Румен Петков беше кмет на Плевен.) В последно време Топалова често може да бъде забелязана в компанията на Иван Василев-Бозата, дясна ръка на оръжейния бос Николай Гигов и бивш собственик на софийския „Локомотив“, който пък също идва от един друг собственик на Локо Пловдив – Николай Попов-Мартеничката. Бог да го прости, застреляха го като Тасев. (И тази история знаете.)
- Главният секретар на Съюза на инвеститорите в туризма журналистката Соня Колтуклиева е завела дело срещу Евтим Милошев (бивш кукувец, днес продуцент на „Комиците“, утре… о, утре). Посетила неговата пицария „
Fancy в центъра на София и намерила в супата си огромно кабърче. „Това е опит да ме убият“, пишело в исковата й молба. 
- „Тежкоболният Слави пее, та се къса на сватба“, твърди „уйкента“. „Всеки път, когато назреят някакви разногласия с телевизията на Мърдок, Трифонов дежурно се разболява и на всичкото отгоре се опитва да превърне „неразположението“ в национална сензация, одумват го хора от тв-бизнеса.“
- „Лили (Иванова) изкара 30 000 лв. по Св. Валентин“. Тази новина не е никаква новост, но аз я съобщавам, защото в нея има информация „къде ги е изкарала тия пари Лили“ – в грандхотел „Велинград“ в едноименния град, който е собственост на Лука Луканов, чието „родословно дърво силно се преплита с това на убития министър-председател Андрей Луканов“. (Цитирам дописката на журналиста Георги Ланджов).
(Фамилията Ланджов също е много интересна. Да не говорим, че един световно неизвестен преди Десети велиградчанин – Васил Божков, стана най-богатият човек в България след като някой застреля Илия Павлов. От Велинград е и Лидия Шулева, която е връстничка на Васил Божков – раждани са в една година.
Както и Маргатита Попова.)

Март:

- Във Велико Търново беше застрелян адвокатът Петър Лупов. Писах подробно за това в какво е замесен въпросният адвокат в предната книга на НИЕ. Годината е 2008. И понеже тази история ще има шумно продължение в следващите години – т.нар. „банда на Наглите“, сега повече няма да пиша.
- Болест отложи поредното заседание по делото срещу Марио Николов за източване на 7,5 милиона евро от програма САПАРД. Един от адвокатите на подсъдимия заболял от бронхит.
През юни, т.е. след 3 месеца, делото срещу Марио Николов ще бъде прекратено. Причината вече ще е, че единият от групата – Иван Иванов, е кандидат-депутат за 41-ото НС от партия ЛИДЕР. След това ли? Е, ще траем за зелена трева…
Знаете ли как е реагирал самият Марио Николов след като депутатският имунитет на Иван Иванов спира делото му? – „Много съм изненадан, при това не особено приятно.“
- Възстановено било прекъснатото преди 11 години дело за нелегална търговия с тракийски артефакти, намерени в България, срещу Ангел Борисов - брат на бившия главен прокурор Никола Филчев.
Две пояснения за предното изречение.
Второто: Ангел е Борисов, а не Филчев, защото и Филчев е Борисов по фамилия.
И първото - за употребеното минало невярващо време: „възстановено било“. Така е, защото обществеността нямаше да научи, че делото е възстановено, ако материалите по възстановяващото се дело бяха намерени в архива на държавното обвинение. Но хората на Върховната Касационна прокуратура не ги намерили никъде. Те „мистериозно били изчезнали“ (в кавички, защото цитирам; напр. в. „Сега“).
И моите допълнения. По вестниците подробно са разписани всички далавери на Ангел Борисов по дати, едва ли не и точния списък на продадените, изнесени навън или намерени у него монети, накити и мраморни глави от тракийско време. С изключение на едно, за което няма и ред във вестниците. Но аз съм го отразил подробно в НИЕ-5. Някои по-жълти вестници свързват смъртта на археолога Георги Китов с факта, че той при своите разкопки е намерил скелет на днешен човек, предал го на местните власти и тяхното разследване стигнало до причинителят на смъртта – Ангел Филчев Борисов.
(Впрочем, ако търсите в азбучния справочник името на Ангел Борисов, няма да го намерите. Тогава – през май 2008-а, когато мистериозно умря Георги Китов, вестниците пишеха за Ангел Филчев, а не за Ангел Борисов. Така че търсете „Ангел Филчев“, а не „Ангел Борисов“.)
- „Мутрите се завръщат. Епизод 2“, точно тези думи са на кореспондента на „наблюдателя“ на в.“Сега“ Емил Спахийски. Датата на публикацията е от 23 април 2009. Цял месец закъснение след мартенското събитие – отвличането на крупния бизнесмен Киро Киров. Това е така, защото точно месец и два дни след отвличането на Киро Киров, на 25 април 2009 беше отвлечен и Вене Сотиров. (Който не е производител на тежки строителни машини като Киров, а голям кооперативен шеф и собственик на търговски обекти.)
Резюмирам накратко: Похитителите и на двамата не бяха намерени от полицията на Михаил Миков (който към този момент е шеф на МВР), но поне се размина без жертви. Какво стана по-нататък не зная. Дойдоха изборите, новата власт… и „всичко се изгуби“. Само вестниците писаха, че размерът за откупа на Киро Киров е 620 хиляди евро.
Ако някой реши да спекулира с паралели върху връзки между отвличанията и новата власт в лицето на ГЕРБ, ще цитирам жълтите вестници, които са опоненти, забележете, на ГЕРБ и Бойко Борисов: „Който също живее в Банкя като Борисов, и са изключително близки. Дори Киров е дарил за предизборната му кампания 53 323 лева и 80 стотинки.“ (Не се шегувам. Цитирам точно в. “19 минути“, Само дето там пише 53 323,80 лв.)  А, и още нещо (в.“Сега“, 23 април, Диана Петрова): „Много кухо прозвуча последната декларация на МВР шефа, че в настоящите отвличания нямало замесени полицаи.“
Което значи ли, че в предишните „случки“ е имало замесени полицаи? 
„Българските власти не полагат достатъчно енергично наказателните мерки срещу правителствени служители, съучастници на трафикантите на хора“, пишело в годишният доклад на САЩ за 2008 година, ни осведомяват някои вестници. (О-о-о, не са „Дума“, „Земя“, „Дневник“ или „Капитал, а такива като „Градски вестник“, откъдето е цитатът.)

Април:

- В Белград сръбските власти съобщиха за ареста на известния „крал на  кокаина“ Сретен Йосич. Всички го познаваме. Международният съд в Хага още през 2001 година го обвини  за 23 поръчкови убийства, наркотрафик и търговия с оръжие, извършени на териториите на Унгария, Швеция, Сърбия и Холандия. Задочно. През юни следващата година (управлява правителството на Симеон, Бойко Борисов е главен секретар на МВР) Сретен Йосич беше арестуван у нас. Докато траеха международните процедури по Интерпол за предаването му (през август 2002-а), той бе един от най-пазените престъпници в българския арест. В тия времена вестниците написаха, че това се налагало защото имало много опити за освобождаването му, вкл. и въоръжени, но няма кой да потвърди официално. Припомням само вестникарски публикации („Новинар“, „Монитор“) от онази 2002 година, че за пускането на Сретен Йосич „са предлагани огромни подкупи на полицаи, както и да се плати част от външния дълг на България“. После Йосич отново избяга, но вече някъде по трасето Сърбия-Холандия. И ето, че сърбите съобщават днес за неговото повторно арестуване.
(Преди да продължа със събитията в България, свързани с този арест, да цитирам цитирани сръбски вестници в нашата преса: „Известният като балкански крал на кокаина Сретен Йосич бе задържан при спецакция на сръбската полиция и прокуратура в къщата на Слободан Милошевич, където живеел под наем.“ Както и бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков (от БСП), който казва за вестник „Сега“: „Сретен Йосич без съмнения е човек на сръбските служби. Нормално е българските служби да проявяват интерес към него – те трябва да разберат каква е играта им у нас.“)
Може би наистина е нормален интересът на българските служби към повторния арест на Йосич. Но интересът на българското Народно Събрание към този арест е необичаен. И подозрително бърз. Само седмица след новината беше сформирана временна парламентарна комисия за проверка на случая „Йосич“. Неин председател стана Христо Бисеров (от ДПС). На първата си пресконференция (23 април 2009)  той огласи информация за специални разузнавателни средства, които „хвърлят съмнения към ролята на тогавашния (2002) главен секретар на МВР Бойко Борисов“. После добави: „Борисов с нищо не е допринесъл за издирването, задържането и екстрадирането на сърбина. Докато е бил главен секретар на МВР не е бил съпричастен към случая и не бива да се страхува за живота си.“
(Какво означава вметката „не бива да се страхува за живота си“ в устата на Христо Бисеров?)
Мога да цитирам реакцията на един известен български журналист от в. „168 часа“ Иван Иванов. В броя на вестника от 1 май 2009 той написа: „Най-голяма опасност за оловния войник Бойко идва от Сърбия. Там го чака горещия процес на Сретен Йосич, който обяви, че е бил близък приятел с нашия герой. Нищо чудно – излиянията на сръбския мафиот да стопят генералските амбиции за премиерското място.“
Нищо чудно, че вместо „генералските амбиции за премиерското място“, се стопиха мечтите Иванови. ДПС и БСП (в лицето на Корнелия Нинова, която поиска съд за Бойко Борисов по повод случая „Йосич“) не успяха да изработят решение на парламентарната комисия и всичко остана в архивите на НС.
Ако си мислите обаче, че усилията им на Ивановци за компрометиране на ГЕРБ и неговия лидер, се свършват…
Не си мислете - те, мечтите им, ще останат до смъртта им. Обещавам продължения.

Май:

- Николай Банев и съпругата му Евгения Банева забягнали в Дубай, пишат вестниците. Сигурно е вярно.
- Друга тактика са избрали братя Галеви. Те се кандидатират за депутати. От коя партия по вестниците не пишат. Не са от името на ГЕРБ – има рязък протест от Гергана Паси, не са и от РЗС – много остро изявление на Яне Янев. Вероятно са мажоритарни депутати от квотата на БСП - основанието ми за такъв извод са подкрепата, която БСП им даде (от Румен Петков, помните нали), но може и да са подкрепени от ДПС – изявление на Лютфи Местан, че Движението няма свои мажоритарни депутати, но ще подкрепи такива от „Коалиция за България“ или на НДСВ.
- Родният брат на Сергей Станишев, архитектът Георги Станишев, е проектант на вилно селище „Карадере“ на брега на Черно море в землището на град Бяла. Площта му е близо 1000 декара. Земите били придобити чрез замяна. На първо четене мисълта ни за далавера минава през подобното селище „Русалка“ край Балчик, което е собственост на гореспоменатия Николай Банев. След няколко години обаче ще стане ясно, че в Карадере ще излезе подводната част на бъдещия газопровод от Русия, т.нар. Южен поток“. Представяте ли си колко суха пара ще получи от държавата собственикът на тези земи като обезщетение за това, че ги притежава?!
Само че не им върви на Станишеви. Карадере ще си остане кара дере. Южен поток никога няма да излезе от морето на българска територия. В бъдеще нищо няма да се чуе и за вилно селище „Карадере“. 
- От в. “168 часа“ научавам за сегашната съдба на Димитър Джамов, интервю на Светлана Баталова. (Помним го като „изтъкнат борец“, един от създателите на СИК и ВИС, приятел с Илия Павлов, Емил Кюлев, малкия Фатик, Стоил Славов, Димата Руснака, Бай Миле – изреждам само убитите.).
Димитър Джамов оживя. Днес е законно избран кмет на родното си село Семчиново. Гради го като „европейско село“. Изглежда е поумнял. Негови думи от това интервю: „Ако днес децата спортуват, ще се научат на дисциплина, на колектив, на толерантност. Сега се бият, вадят ножове да се колят. Гледам днес всеки носи нож. За какво го носи? Това трябва да се забрани!“

Юни

Това е предизборният месец за изборите за 41-о НС. Той ще се запомни с прекратяването на редица знакови дела срещу мафиоти поради включването им в депутатските листи.
- Знаем вече за делото по програма САПАРД срещу Марио Николов и групата му – там един от нея - Иван Иванов, е кандидат депутат от партията ЛИДЕР на Христо Ковачки. Въпросният Иван Иванов ще изчезне в чужбина през 2010 г., ще се върне в 2014-а, а през 2021-а делото ще бъде прекратено поради давност.
- Съобщавам ви, че и делото срещу Ковачки, започнало през 2008 г., ще бъде прекратено.  Тук името на кандидат-депутатът е Никифор Вангелов. И той е от партия ЛИДЕР.
- Ще бъде прекратено и делото срещу братя Галеви. Не ги знам какви кандидат-депутати са, защото не влязоха в Събранието. Вероятно мажоритарни и те от гражданската квота на ЛИДЕР. След една година „братята“ ще изчезнат, водят ги жители на Малдивите, ама може и да са в някоя врачанска пещера като Мето Илиянския (НИЕ-5). Във всеки случай вече 14-а година те не са се обаждали.
- Лидерът на „Българска социадемокрация Александър Томов  също е регистриран като мажоритарен депутат от Велико Търново. Това прекратява неговото дело за длъжностно присвояване на 36 млн. лв. След като Добрият вълк Лупи (такъв е прякорът на Александър Томов) не стана депутат, и делото му не беше подновено. Може би защото е казал „През целия си живот не съм откраднал и 1 лв.“ (Цитатът е от в. „Новините днес“, 2.12.2009). 
- Корнелия Нинова… споко! Тя не е подсъдима по някакво дело, а е говорител на БСП (днес, 2009-а година). Цитирам я само: „Изявленията, че мажоритарният елемент отваря широко вратата за навлизане на сенчести фигури в политиката, са умишлено опорочаване на промяната.“
(Две мои забележки:  Първата – според Нинова това не се отнася за Бойко Борисов, тъй като неговото влизане в Парламента опорочава непоправимо… о, не политиката, както може би си помислихте, а „промяната“. Което е моята втора забележка.)
Да завърша с едно изречение, намерено на последната хумористична страница на в. „Сега“: „По време на мача в губещия отбор бяха направени две смени. В 60-ата минута бе сменен треньорът, а в 90-ата – клубният президент.“




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 469403
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930