Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2023 15:23 - НИЕ-706 Шапки наложи! Оркестър, заря!
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 608 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ШАПКИ… НАЛО-ЖИ!   ОРКЕСТЪР, ЗАРЯ!

 Дойде време да разкажа за редовните парламентарни избори за 41-во НС. Те ще проведат в началото на юли т.г.
Обърнете внимание, че изборите са редовни. Т.е. кабинетът на Тройната коалиция ще изживее целия свой мандат. Въпреки много трудния му, почти невъзможен, старт през 2005 година и въпреки непрекъснатите атаки за свалянето му през следващите 4 години. Същото се случи и при предишното, царското правителство 2000-2004 години. Защо? В следващите няколко десетки страници аз ще струпам на вашето внимание факти от обществения живот в страната, които ще свържа именно с мисълта за отговор на този въпрос – Защо?
Не искам да бъда обвиняван във внушения. Не зная, не мога да твърдя, че съм в „кухнята на нещата“ на Тройната коалиция. Има хората, които виждат отговора в компромисния нрав на Царя Симеон
II. Според мен, наистина думата „компромис“ е важната, но не в царския характер, а на несравнимо по-високо ниво – такива са правилата в семейството на европейските народи.
(Не ме хвърляйте в излишна демагогия, припомняйки ми братоубийствените войни между тях векове наред, дори до преди 70-80 години. Тогава – през 1945 година, Господ позволи на Човечеството да открие тайната на Атомната бомба. И да се ужаси от нейната всемирна унищожителна мощ. Така нещата се промениха из дъно. Дори победителят, който и да е той, няма да може да надживее победените, защото ще е „умряла“ Земята. Който не вижда, не разбира резултатите от една бъдеща война така, ще унищожи себе си и себеподобните си. Даже да е от Учиндол или Ленинград. А Господ ще създаде Свое Подобие на друга Земя.)
Пак ще повторя – според мен, точно приобщаването на народа ми към новите общи европейски ценности е основната причина за „дребното“ обстоятелство, че още един народ е направил (или бил принуден да направи – няма значение) своя цивилизационен избор.
Дразни ли ви свършеното време „е направил“? Следващите 12 години (2009-2020) управление на ГЕРБ ще го потвърдят. И по-следващите – също. Колкото и да е умел шофьорът на народната кола, уверен в силата си, прав според представите си, опита ли се да „слезе от цивилизационната магистрала“, за да пробие „нов път в тия канари“, пасажерите в колата му няма да го разберат и ще го изхвърлят през вратата. То не става с напъване и принуда, акъл трябва. За да се разбере Предназначението и Смисълът на човешкото ни съществуване. Както и неговата Неизбежност.

Връщам се към нормалния вид на буквите в текста. Значи - към конкретните текущи събития в нашата мила България. По-важните според мен.

 

БУРЕ С БАРУТ НА СЦЕНАТА

 

Веднага разшифровам образния изказ в подзаглавието. Когато Бойко Борисов, тогава главен секретар на вътрешното министерство в кабинета на Симеон,  хвърли своята оставка покрай яхтения скандал от Монако, вестник „Сега“ написа „ББ – буре с барут“. Но тогава ББ не беше оценяван от спонсора на вестник „Сега“ като заплаха за „червената“ власт. Днес, 5 години по-късно, когато вече е ясно, че Бурето с Барут не може да бъде спряно да смени червената боя на България с цветовете на обединена Европа, Бойко Борисов стана за тях Боко Банкянския – Боко Тиквата. Типичен и пореден пример за това, че подпосоките на „червеното“ множество са некадърни да създадат нормално гражданско общество. То не става със злоба и ненавист към мислещите другояче. Ама…
Знаете ли старата приказка как се вари комунистическа тиква? Слагаш тиквата в тенджера, пълна с вода. Когато водата заври, вадиш тиквата, изхвърляш водата и наливаш нова прясна. Когато новата вода заври, вадиш пак тиквата, сменяш водата и така повтаряш упражнението, докато ти писне и накрая изхвърлиш водата и тиквата. Заедно с тенджерата.
Колкото и да подскачат някои, приказката е вярна и се повтаря непрекъснато. Включително и в България. Комунистическата тиква не може да омекне, колкото и да се вари. Тя може да бъде употребявана само сурова. На кои живи твари им харесва да ядат сурова тиква?!
Избраният на 28 октомври 2007 г. за кмет на София Бойко Борисов представлява партията на Гражданите за Европейско Развитие на България. Някъде из предишните томове на НИЕ разсъждавах върху имената на партиите. Няма да се повтарям, но ще припомня убеждението си, че трябва да се вглеждаме в Името повече, отколкото в Програмата на партията.
Какво значи например Българска Социалистическа Партия? Социалисти много – има български социалисти (напр. Йордан Йотов), но има и шведски социалисти (напр. Улоф Палме, когото убиха). Затова партията в европейския парламент, която обединява всички социалистически партии в ЕС, съвсем не случайно се нарича ПЕС - Партия на Европейските Социалисти. Нашата БСП, макар че след няколко години ще даде за председател на ПЕС своя сегашен лидер Сергей Станишев, сама ще се дистанцира от него. Ще предпочете да го „отлюспи“ едва ли не, вместо да добави една буквичка „Е“ в абревиатурата си. Що? Щото повече я тегли „Единна Русия“! (Помните ли основния лозунг на новопокръстените социалисти от митингите в началото на  Промяната – „Е-дин-ство“?!) Българските социалисти никога няма да преглътнат Българската Евролевица – пак заради уточнението „евро“.
Какво значи например Съюз на Демократичните Сили. За коя Демокрация става дума? Щото и Конго е „демократично“. Или пък Демократи за Силна България? Самото вмъкване на понятието „демократи“ вече стеснява кръга на избирателите; обърнете внимание, че при ГЕРБ се говори за „Граждани“, т.е. избирателите не са сепарирани. А за коя България става дума – за Съветска България или за Европейска България? И какво означава „силна“ България? Цяла буквичка изхабили, без тя да добавя смисъл !?
Смятате ли, че това е направо случайно, поради незнание или нехайство?

Аз мисля, че това никак не е случайно. Ще добавя едно принципно доказателство за това мое твърдение. Вижте по-надолу кои партии „стрелят“ срещу Бойко Борисов? – естествено партиите, които НЕ СА ЗА европейското развитие на България. Нали?!

Още страница мои разсъждения за една друга демагогска тактика на партиите, които ненавиждат европейската партия ГЕРБ. Тази друга демагогия е основна за АД-то на автентично десните. Тя е дори е по-отвратителна от чистата „червена злоба“, защото подменя съзнателно самия предмет на омразата им. На БСП-то му е лесно. То принципно е „друга боя“. Но в АД-то по дефиниция са „сини“. Затова те „не харесват Бойко Борисов“, но „нямат нищо против партията ГЕРБ“. У, бре, ненаиграли се!
И какво не харесват у Б.Б? - Бил комунист, член на БКП, телохранител на Тодор Живков, после станал мутра. Отзад напред:
- Каква мутра? Като Иво Карамански, Емил Крокодила, Черепа, Фашиста, Бизона… ли? Като Андрей Луканов, Илия Павлов, Емил Кюлев, Камен Петков… ли? Намесването на името на Камен Петков, който е шеф на охранителната фирма пазеща сградата на „Позитано“ 20, с имената на първите трима разпоредители с партийните пари на социалистите, никак не съм направил случайно. Каква по-голяма разлика правите между собственика на бардака и курвите в него, освен че собственикът може да смени персонала, но персоналът не може да смени собственика?!
- Пазел Тодор Живков! Че кого да пази, мутрите ли? И още: след като Тодор падна от власт, Бойко Борисов не отиде да пази тези, дето го свалиха от власт (както направи Камен Петков напр.), а остана верен нему – даже букет му занесе след като Камен-Петковите хора го пуснаха под домашен арест. И се прехвърли да пази неговия племенник Симеон Сакскобургготски. (Знаете ли, понякога си мисля, че това у Бойко Борисов не е проста лоялност към професията, а нещо повече – осъзната и търсена служба на умен господар с цел да се прихване от неговите умения. Така да наречем това по принцип похвално качество.)     
- Бил член на БКП!  Отбележете си или си припомнете, и не го забравяйте: обстоятелството, че Б.Б. е бил член на КОМУНИСТИЧЕСКАТА партия, а не на социалистическата. Нещо повече: демонстративно отказал да стане социалист. Но „наследниците“ на онези чисти комунисти свенливо премълчават този факт. Защо ли? – Когото трябва съм поставил в кавички.
- Че ако не е бил член на БКП, щеше ли да бъде допуснат до властта СЛЕД  ДЕСЕТИ  НОЕМВРИ, бре тарикати ? Нямаше, разбира се! Щеше да остане един прост действащ, нужен пожарникар в пожарната команда на град Банкя. Като мене:  действащ, нужен учител в една софийска гимназия, и дотук - един пасивно протестиращ срещу днешния български социализъм, но отказващ да влезе в реалната политика и да тръгне „по стълбата“.
На онези, които ще иззлорадстват на тия мои искрени признания, ще заявя, че не съм съвсем „виновен“. Аз не съм в реалната всекидневна политика, но съм летописец за народната памет за това, казано най-общо, кое е добра практика и кое – не. Да не мислите, че това е по-лесно? Ако пък си го мислите, защо не вземете поне да се присъедините към моите усилия? Вместо да си мислите?!

Ето няколко мнения ли, анализи  ли, нещо подобно ли, за Бойко Борисов на някои избрани Имена, правещи събитията в половината година преди редовните парламентарни избори в началото на юни 2009-а. Както и някои изказвания на самия Бойко Борисов през същия период.
(Аз цитирам, вие направете по-сложното – извадете си изводи и ги запомнете в междинната кеш-памет – между оперативната и постоянната си памет.  А можете и да отидете до кръчмата да пийнете една бира с приятели, да кривнете до жената на своя приятел или пък да седнете пред телевизора, където ви чака Славито да се възкачи на съзнанието ви.)

·            „На ГЕРБ им липсва коалиционна култура“, казва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (в. „Труд“ от 30.08.2008). И допълва „Запомнете: невъзможно е форматът ГЕРБ, СДС и ДСБ да се яви заедно на изборите.“

Запомням! И датата запомням: август 2008.
Добавям какво мисли Каракачанов половин година по-късно. Края на януари 2009. Вестникът е „Стандарт“ – „ВМРО има 120 години по-дълга история като партия, отколкото ГЕРБ. Значи ВМРО не е лъжица за устата на Бойко Борисов.“
Изключителен „умник“ е „воеводата“, нали?! А знаете ли какво ще мисли воеводата Каракачанов след 10 години? И после пак – след още три години? Ще му го извадя, когато ще го заболи най-много. Той напълно си го заслужава.

·            Ако не ви се слуша какво говори агент „Иван“, послушайте какви ги реди агент „Алберт“: „Защо ГЕРБ може да загуби изборите? Има една симптоматична особеност  - сред всички лица във формацията се откроява Бойко Борисов. Колкото и да е харесван, той може да се превърне в голям проблем за партията, защото в условията на световна икономическа криза избирателите стават прагматични и искат да чуят експертни решения и конкретни изпълними предложения. Изходът за ГЕРБ е да разгърне система от говорители, които да стъпят на платформа и да говорят от името на реални измерения.“ (Георги Коритаров в „24 часа“, 30.11.2008)

·            Агент „Сава“ (Ахмед Доган): „Кучето, което ми подари Бойко за моя 50-ти рожден ден, кръстих Бойко. Но Бойко много порасна и започна да прави бели. Изяде един паун и се наду. Затова го пратихме да пасе овцете – един вид, работи по специалността си.“
Отговорът на Бойко Борисов на тази ДС-оценка е: „Каузата ни е да изгоним ДПС от властта. Аз никога няма да стана премиер, ако това трябва да бъде с мандата на ДПС.“

·            Сергей Станишев пред 11-ата отчетно-изборна конференция на БСП: „Идването на ГЕРБ на власт би било безотговорно, затова в БСП трябва да се стегнем и не заради нас, а заради България да спечелим втори мандат. В програмата на ГЕРБ има такива експерименти, на които държавата няма да издържи. Трудно предсказуемите ГЕРБ-ери заради моментна слава не биха се посвенили да рискуват неща като фискалната стабилност и етническия мир.“

·            Бойко Борисов: „Не твърдя, че Станишев е гей, а че върти педерастки номера. Аз мразя номерата, които имат такъв оттенък. Искал съм това да му кажа. Те хората го разбраха. Още на следващия ден поканих Дим Дуков - защото е член на ГЕРБ, да го питам как тази общност е приела изказването ми. Той каза: „Ами приехме го, както ти го изпрати – т.е. че мразиш педерастките номера, а не сексуално нестандартните хора.“ (края на ноември 2008)
Пак Бойко Борисов, но 3 месеца по-рано: „БСП и ДПС ми копаят гроба. Настъпих страшно много интереси и може да ми спретнат покушение. Заплахите, които са ми отправени като висш полицай, сега се допълват от работата ми като кмет.“

·            Ивайло Калфин (в момента външен министър в правителството на Станишев) отишъл на посещение в Туркменистан. Оттам дава интервю за в. „Стандарт“, в което казва: „ Впечатлен съм от строителството в града (Ашхабад, столицата на Туркменистан). Нека хората на Бойко Борисов да заповядат тук и вместо да дават предизборни обещания, да дойдат да разгледат. Могат само да се поучат.“
Отговорът на Борисов е: „Аз гледам как се строи в Германия, Франция и Австрия, а пък Калфин иска да ме учи как се строи в Туркменистан. Не смятам, че ми е необходимо да събирам опит в бивша съветска република. По-добре е да се поучим от Европа, където се намираме.“

·            Таско Ерменков, в „Труд“, 16.11.2008: „Ние, софиянци, два пъти дадохме зелника на г-н Борисов, той не само показа, че не може да го изяде, ами сега посяга и на държавния зелник.“
Сигурно знаете, ако помните по-дълго. При БКП Таско беше кап. Радулов – щатен оперативен работник в ДС, което ще рече вербовчик. Ерменков стана при БСП. Кой подред му е този зелник, който яде? В момента е шеф на Агенцията за ефективна енергийност.
Ако запомните това, което в момента четете за Таско Ерменков, няма да питате удивено след 15-тина години защо енергийната ни ефективност я няма никаква! Кап.Радулов й е шефът.

·            Христо Комарницки е нарисувал една карикатура (19.02.2009, в. „Сега“ разбира се). Сергей Станишев – малко зайче с червен балон в ръката, подскача весело пред страшния голям вълк с лицето на Бойко Борисов. Който го гони напразно, заканвайки му се „Ну, погоди“. За подсилване на впечатлението върху бицепса на Бойко виждаме татуировка: ЕНП, заградена с 12 европейски звезди.

·            В. „Телеграф“, 9.05.2009: „Държавната власт в ръцете на Борисов е равносилна на граната без предпазител. Крайно време е кметът да осъзнае, че е кмет. А не щатен критик на правителството. И вместо да търси причини в другите, да запретне ръкави. Иначе ще си остане обикновен шут, който да забавлява софиянци покрай откриването на фонтани и пързалки.“
Понеже репортажът не е подписан, значи отговорността е на редакцията на вестника. Ето кои са вътре:  управител Ирена Кръстева, директор Васил Захариев, главен редактор Владимир Йончев, зам.гл.редактори Мая Младенова и Георги Колев.

·            Защо толкова много безсилна, безсмислена и тъпо-глупава злоба у някои?
-
Любомир Пантелеев (областен управител на Бургас): „Хилядолетия след като боклукът затрупа София в пирамида, изследователи ще намерят в празен саркофаг пергамент, където г-н Борисов описва как мумията му била открадната от фирма „Новера“ по нареждане на Станишев с цел да му попречи да отблъсне боклука.“
- Божидар Димитров (директор на Националния исторически музей): Ако след 300-400 години археолозите разкопават днешните сметища, сигурно въз основа на негниещите бутилки, метални кутийки и т.н. ще установяват колко вино сме пили, колко е уискито, видът на безалкохолните и т.н. Но повече работа от археолозите ще имат историците, т.е. тия дето работят с документи. А документи ще има достатъчно – решения на общински комисии, на общински съвети, на кметове и министър-председатели. Документи за мръсни истории за много милиони, разпределени между няколко десетки души от различни уж партии. Ей това ще пишат историците след години за боклука.“
(За ТОЗИ специално „гол охлюв“ - охлюв, който си търси нова черупка в момента, мога да допълня. Горните му думи са от януари 2009. Във втората седмица на юни същият ще подаде заявление за напускане на БСП „поради несъгласие с далаверите на коалиционния партньор Ахмед Доган, които БСП търпи“. Но не е добавил „от години“.  Божидар Димитров ще стане мажоритарен кандидат на ГЕРБ за Бургас. Г-н Борисов, всяка сутрин загрижената за градината си стопанка събира голите охлюви, но за да ги изхвърли на боклука, а не да ги пусне в съседната леха.
- Същото важи и за следващия - Любен Дилов-син: „В Банкя, преди изгрев слънце жените измитат къщите и дворовете, обикалят ги три пъти , като тропат с ръжени и маши по тигани и викат: „Бягайте смокове, гущери, бълхи и жаби, че дядо Благовец иде с железния топуз”. Най-вероятно стана дума за Бойко Борисов и неговият, несъмненено, железен топуз. Както е известно, според пролетните жени, Б.Б. имал два члена – всеки един по-красив и по-голям от другия…
- Ники Кънчев (онзи, дето е състудент от Москва на Станишев и племенницата на Димитър Йончев): „Сити може и да нямаме, но имаме идеален център на София, в който квадратният метър струва, колкото 5-годишните доходи на средностатистическия пенсионер.  Дето се вика, центърът може да е грозен, но затова пък е скъп. В крайна сметка няма как да е иначе, щом американците и англичаните са се погрижили да срутят 80% от красивите сгради по време на бомбардировките, отнемайки на София чарът, който имат старите квартали на Пловдив, Русе или Търново.“
- Георги Кадиев (бъдещ неуспял кандидат за кмет на София): „Борисов сгреши, че пропусна Харвард, и не отиде на конфиденциална среща там, организирана от фондацията на Сократес Кокалис. Важно е да се ходи в Харвард и в другите световни университети, важно е да се чуват там проблемите на България. В деня на лекцията на Борисов  имаше още 3 лекции. Никой там няма да се трогне от една пропаднала. От липсата на наши политици там губим само ние.“

 

ЧЕРВЕНИ,  ЖЪЛТИ  И  (ТУРСКО)СИНИ  ЗАГОВОРИ

 

В началото един общ поглед върху цялата обстановка около партиите. Веселина Седларска, в. „Новинар“, 23 май 2009:
„Яне Янев обеща да натовари корумпираните на камионетки и - по направления! Големите хора, натъпкани в малки камионетки. Мечта, достойна за всяко българско сърце. … Камионите бяха важни през декември 2008. Когато Бойко Борисов и Сергей Станишев се скараха дали Бойко задръсти столицата, като им забрани да влязат, или Сергей, срещу когото влязоха да протестират. … Влакът излезе от мода. Край на политическите откровения, че влакът е мръсен, но вози. Файтонът също овехтя. Обвиненията, че еди-коя си партия били един файтон хора, отпаднаха. … Трабантите също отпаднаха. Влязохме в НАТО, не оглавихме НАТО, колкото можа трабантът направи. Бентлито на Масларова пък беше измислено. Язък, толкова хубаво беше с тоя цвят „пепел от рози“. …Но затова пък багерът е все още в употреба. Някои го предпочитат за чупене на шампанско – Бойко Борисов. Други за подкарване – Сергей Станишев – преди да направи първата копка на най-голямата рафинерия за чиста мед в Югоизточна Европа край Пирдоп. Сега Станишев е ориентиран към „Презареждане“ с ферари. … Ако Симеон Сакскобургготски е луксозен самолет, който лети високо и със свръхзвукова скорост пренесе България в Европа, то Бойко Борисов може да се сравни с мощен „Мерцедес“, който, макар и да преодолява безпрепятствено дупките по пътищата, все пак е за местна употреба. … А хората вдясно все още са на етап лека кола. „Колата уверено върви към пропастта, колата ще падне в пропастта“, това са думи на лидера (?) на СДС Мартин Димитров. … Доган е в състезанието с няколко превозни средства. Една летяща чиния, една (?) яхта и много автобуси. Автобусите са натъпкани с хора с адресна регистрация в България.“
Обърнете внимание, анализът на Седларска носи дата 23 май 2009 г. Само една седмица преди изборите! Я да проследим доколко вярно отразява той развитието на обстановката в страната.

Хроногично:

·            21-22 ноември 2008 г. Социалистите провеждат своя 47-ми конгрес.
Сергей Станишев: „Искаме втори мандат, другите не са готови“.
Валерия Велева, уводна статия в „Труд“: „Липсващите думи на конгреса. Точно те чертаят истинското, неконгресно наше всекидневие:  корупция, прояла всички етажи на властта, отчетлив спад в имиджа на страната, провал в усвояването на еврофондовете, некадърност на администрацията, ежедневни управленски грешки и гафове, жажда за уреждане на наши хора. И всичко това съчетано с КОПНЕЖ за втори мандат.“

·            В началото на декември БЗНС (коалиционния партньор на БСП) също отчете конгрес. Дежурният карикатурист на „Труд“ Рачо Рачев отбелязва това събитие с 4 стилизирани човешки фигури, които изписват абревиатурата БЗНС така: Първата - Б се кара на втората – З, забила пръста си в челото й. Третата Н, затисната между З и С, е вдигнала безпомощно ръце нагоре, а последната – С е обърнала гръб на всички и сочи в някаква неопределена различна посока.

·            На 7 декември 2008 г. се навършиха 19 години от създаването на СДС.

По този повод Георги Марков - агент „Николай“, пише в „Труд“: „СДС се роди в битката „комунизъм или демокрация“ и бързо стана двигател на промените у нас. Влиянието, което СДС имаше през 90-те години на миналия век, днес е нулево. СДС не беше убит нито от социалистите, нито от Доган. Бе доста ранен от царя. Истината е, че СДС се самоуби. Днес десен е този, който е реална алтернатива на БСП – в случая ГЕРБ. Иначе ГЕРБ никога не може да има силата на СДС от 90-те години, защото тя бе в седесарите.“
Ако Георги Марков е седесар, имам въпрос: Аз какъв съм?!
Новият лидер на СДС Мартин Димитров (онзи, който според Веселина Седларска през май 2009 г.е казал „Колата уверено върви към пропастта, колата ще падне в пропастта“) в деня на 19-ата годишнина (т.е. половин година по-рано) заявява: „СДС може да промени света, но първо трябва да създаде общност в партията.“
Тия определено не ги разбирам. Надлъгват се помежду си, а работата стои несвършена. А твърдят, че ГЕРБ им бил виновен.

·            В последния си брой за 2008-а вестник „Експрес“ пише (без подпис): „ГЕРБ премина своя пик и постепенно губи подкрепата на десните избиратели.“

·            Хората на Бойко Борисов обвиняват червените за газовата криза и заявяват, че с последния договор руският енергиен гигант „Газпром“ придобива собствеността върху българската газопреносна мрежа. От БСП веднага контрираха, че ГЕРБ се занимава с неефективни политики и популизъм. Премиерът Станишев обясни, че правителството му е предприело сериозни стъпки, за да направи България енергийно по-независима. Примери в тази посока са договорените доставки от страна на премиера на газ от Гърция и активната работа с ЕС за разрешаване на газовата криза.
Хората от редакцията на „Новините днес“ (Петьо Блъсков председател и Петьо П. Блъсков – синът му, изпълнителен директор) всяка седмица публикуват една и съща реклама (16х13 см) на БСП, където две усмихнати каки с червени жилетки казват: „Увеличихме минималната заплата с 60%. Това не е достатъчно. Ще продължим да я увеличаваме.“
Спомени от бъдещето:
Ще отминат 15 години и точно същите социалистически приказки и примери ще ни дават от новата партия „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев, лансирани от президента Румен Радев, избран с гласовете на привържениците на БСП (Корнелия Нинова). А защо разказвам тези спомени в аванс ли? – Ами, защото „новите“ продължават промяната. Тъкмо ТАЗИ промяна.

·            Намирам в „Поглед“ (от 17.01.2009) заглавие “Тайни сделки удрят президента“. Вместо да чета разните заврънтулки в изказа на неизвестния автор на материала, гледам снимката към статията. На нея Мая Манолова (в лилав костюм) е притисната между Пламен Моллов (шеф на ПГ на НДСВ) и Пламен Ранчев (червен депутат от гражданската квота). Зад тази група виждам, че  стои Ангел Найденов - в момента шеф на ПГ на БСП и бъдещ (втори) съпруг на Мая – нещо е намръщен. Може пък да е заради Мая.

·            Края на януари 2009 г. – „Жълти палят война в коалицията. Царистите обявиха, че са си стиснали ръцете с ДПС и с десните да пренапишат учебниците по история. Идеята била децата да научат цялата истина за комунистическите и фашистките зверства. Това щяло да стане с промяна на закона за народната просвета. По думите на Юнал Лютфи, заместник председател на ДПС, все още никой не е говорил от страна на НДСВ за промяна в учебниците по история. В партията ще проведем политически дебат и чак тогава ще имам позиция, каза още Лютфи.“ (В.“Стандарт“, 27.01.2009, Надя Панкова)
Интересно ми е дали в ДПС са провели дебат, когато Ахмед Доган е обещал на новата формация на Любен Дилов „Напред“ да му прелее избиратели, така че партията „Напред“ да успее да влезе в парламента. (Така съобщават по-жълтите вестници от типа на „168 часа“.)

·            Червени палят нова война с Бойко Борисов. Използват „еврейската карта“. Ще ви разкажа историята. Тя започна точно като „еврейска“, но завърши (впрочем още не завършила, защото продължава да се вади периодично) като: „обида за целия български народ“
В края на януари 2008 г. Бойко Борисов е на посещение в САЩ (знаете – поканен е на традиционната молитвена закуска в Белия дом) и преди да се върне в България, се среща с българската общност в Чикаго. Всички наши вестници я представят като среща с еврейската диаспора в Чикаго. Защо, дали е вярно… не зная. Но че се прави точно така, е нарочно, съм убеден. Слушайте:
Там Бойко Борисов бил казал: „Каква е основата на населението – 1 милион цигани, 700-800 хиляди – турци, 2,5 милиона пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Материалът от който може да избираме като кадри, не е голям.“ (Цитирах точно от в. „Труд“. Всички вестници съобщават новината почти еднакво. В смисъл, че бройките съвпадат, но в някои вестници няма думата „кадри“)
Е, това ще се окаже ключово за подмяната. В Чикаго Бойко Борисов бил казал, че българският народ – а не банката кадри! – е „материал“
- Видният евреин Анжел Вагенщайн, осъден на смърт за терористична дейност преди 1944 (виж НИЕ-6), ще напише, че всички политици мразят евреите:  „Тези глупости за нас, евреите, влизат в главата на всеки, но умният политик ги премълчава. Материал за народ или за народностна група се използва в лексиката на националсоциализма“. Т.е. според Анжел Бойко Борисов е „нашият Хитлер“.
- И според социолога Юрий Асланов, доведен брат на премиера Сергей Станишев (виж НИЕ-6 ) Бойко Борисов е равен на Хитлер. Макар да ни пробутва варианта, че самият той не съзнава това: „Чух, че думата „материал“ е израз, използван от Хитлер. Борисов очевидно е разбрал, че е допуснал грешка. Друг е въпросът , че се опитва да се измъкне по обичайния си начин – с мънкане, че не е имал предвид това, което е казал.“ (интервю на Люба Будакова във в. „Телеграф“
(Само ще добавя, че Юрий Асланов е управител на социологическа агенция „Афис“. За да мога да задам въпроса си: Вярвате ли на социологическите проучвания на агенция „Афис“?)
 После, само след дни цитатът ще се промени отново – „материалът“ ще стане „мат‘ряла“ (Пенсионерка държи плакат „Аз съм от „мат‘ряла“.)  Ето как еврейската история стана обида за целия български народ.

·            Лютфи Местан в интервю на журналиста Любен Обретенов за вестник “Стандарт“ (28.01.2009): „Не бих се впуснал в политическо врачуване как ще изглежда управляващото мнозинство в рамките на 41-ото НС. Вярвам обаче, че българският избирател вече е трансформирал в значителна част своя емоционален вот в рационален. И е в състояние да прави разлика между реалната политика и популистките обещания. А и отдавна социологическите агенции не отбелязват ръст в подкрепата на ГЕРБ.“
Междувременно социологическата агенция на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев стопи разликата между ГЕРБ и БСП от 10 на 4% (точно: 3,8%)
Пак междувременно, но през май, агенцията на Мирослава Янева МБМД показва резултати 29,90% за ГЕРБ и 15,40% за БСП. Това са 14,5% разлика.
Резултатите от изборите след половин година са за ГЕРБ 39,72%, а за БСП – 17,70%. Това е 22% разлика.

·            Пред някаква конференция по въпросите на фискалната политика, финансистът Пламен Орешарски (бивш шеф на отдел „Емисионен“ на БНБ и бъдещ премиер на социалистическото правителство 2013-2014) казал: „Кризата е не само загуби, тя дава и възможности.“ И дал пример със световната криза през… 1931 година. Би могъл да даде и по-близък до годините му пример, но тогава много трудно щеше да обоснове тезата си, че „Йероглифът на кризата се чете и като възможност“.

·            В началото на февруари всред обществото на избирателите се заговори за въвеждане на мажоритарен вот. „Засега само БСП публично застава зад тази идея, но дори в собствените си среди столетницата не среща пълна подкрепа“, написала Веселина Гарчева в „Сега“. Гледам снимката към статията. Четирима са на нея – Георги Първанов, Сергей Станишев, Стефан Данаилов и Вежди Рашидов. Чета текста отстрани – „Първанов и Станишев смятат, че могат да извадят достатъчно свои популярни хора за мажоритарни депутати. Такива са например Стефан Данаилов и Вежди Рашидов. Те обаче трудно ще преодолеят съпротивата, както на останалите политически сили, така и в собствената си партия.“
Не сте прочели грешно – Вежди Рашидов се гласи да се кандидатира за мажоритарен депутат от БСП. И понеже там няма да успее, след два мандата на НС, ще се реализира, но в ГЕРБ?!

·            Рачо Рачев карикатуристът е прорицател. Още на 5 март 2009 година е видял нещо, което ще се случи документирано, но след 4 години: Сергей Станишев и Ахмед Доган са показани в братска прегръдка, а от устата на червения лидер излиза едно облаче. Вътре пише „Прегърнахме идеята 2 в 1“.
„Ако Станишев продължава с тази политика, вълците ще изядат него“, е коментарът на известния Павел Писарев (помните ли го) от следващия ден. И той в „Труд“!

·            Точно в тази връзка отбелязвам едно вярно предсказание на социолога Антоний Гълъбов (в „Дневник“): „ДПС няма да се поколебае да се освободи от БСП, ако бъдат застрашени интересите му.“

·            В средата на март СДС (на новия Мартин Димитров) и ДСБ (на Иван Костов) подписали споразумение за общи листи за явяване на изборите, гласи голямо заглавие на в.“Труд“. А „Дневник“ цитира Мартин Димитров, който бодро заявява: „Заедно можем да изпреварим ДПС на изборите“
След 20 дни Софийският градски съд отказа да регистрира Мартин Димитров като лидер на СДС. А малката партия на Яне Янев РЗС ще внесе предложение за вдигане изборната бариера за коалиции двойно – от 4 на 8%..
- Подробности за отказа на СГС да регистрира Мартин Димитров:
Съдията по делото се казва Димана Йосифова. Нейното име е добре познато още от времето на Никола Филчев покрай един списък с магистрати, разследвани за корупция. На които нищо не се е случило. Който се интересува, да чете в Интернет. След изборите същият СГС ще признае правото на Мартин Димитров да бъде председател на СДС.
- Подробности за изборния праг за влизане в НС:
Президентът Първанов наложи вето на приетата промяна в избирателния закон с която се вдига двойно изборната бариера за влизане на коалиции в НС. Мотивът му е, че така избирателите се диференцират в две неравностойни групи – чисти „партийци“ и коалиционни съмишленици. А освен това, такава поправка не бива да се въвежда два месеца преди избори. Мнозинство в Парламента (127 гласа „за“ и 3-ма „против“; НДСВ, ОДС, ДСБ, БНД и „Напред“ напуснаха залата и не гласуваха) отхвърли ветото на президента.
Мога да отбележа способността на Любен Дилов-син да се изразява много атрактивно. Той се обърна към Яне Янев, председател на партия РЗС, вносител на предложението за високия праг, като каза от трибуната приблизително следното: „Ако си бил директор на консервна фабрика не означава, че си консерватор.“

·            Вече сме април 2009. Да обърнем внимание на прегрупирането на „по-ниско ниво“.
- Мария Пиргова, заместник на Христо Ковачки в бизнес-партията ЛИДЕР: „Коалицията ни с ВМРО се разпадна при гласуването на 8-процентната бариера за влизане на коалиции в Народното събрание. Това беше нормално решение. ВМРО е много по-националистическа партия, докато ЛИДЕР  е с много по-европейска ориентация. Ние държим това да остане в нашата идентичност.“
- Стефан Личев, председател на ЗНС (Земеделски Народен Съюз…): „Ние, земеделците, сме били винаги особено чувствителни на тема криминалност. В този смисъл всички атаки и подозрения по отношение на г-н Ковачки и неговия бизнес силно ни притесняваха. Аз не съм против присъствието на бизнеса в политиката, напротив – именно той ще изведе страната ни от кризата, но все пак в това отношение всичко трябва да бъде ясно и законно. В този смисъл наистина сме си отдъхнали един от друг.“
- Боян Расате и неговия Български Национален Съюз (да не се бърка с ЗНС) няма да участва в предстоящите евроизбори.(да не се бъркат с предстоящите парламентарни избори). Аргументът им: „Нека първо бъдем българи, после европейци. Като вкараме депутати в ЕП, няма да помогнем на България. Те не работят за страната ни“, бил казал Димитър Попов от предизборния им щаб (Да не се бърка с премиера Димитър Попов. Този е основателят на СИК!)
- Яне Янев от партия РЗС: „Лидерите на партии БСП, НДСВ И ДПС – Станишев, Сакскобургготски и Доган, трябва да бъдат съдени за действията си през последните 8 години. Ако аз съм магистрат, би дал поне 100 години затвор за всеки от тях.“
Мария Пиргова за Яне Янев: „В действията на Яне Янев отначало докрай не виждам никаква самостоятелност. Това е един политик на конци. Не мога да кажа обаче кой дърпа конците.“
- Волен Сидеров за целта на партия „Атака“ в предизборната кампания: „Турция да изплати обезщетение в размер на 50 млн. евро на България по модела, по който Германия изплаща обезщетения на еврейския народ за холокоста.“
Намирам един виц в някакъв
deltanews.bg. Хареса ми, имам предвид вица, и затова ви го разказвам:
Кандидат-депутат се обажда на жена си след изборите:
- Можеш да ме поздравиш, избраха ме!
- Не може да бъде, да не ме лъжеш?
- За какво да лъжа вече – нали ти казвам, вече ме избраха!

·            Две седмици преди изборите Сергей Станишев смени стария трамвай от миналите парламентарни избори (2005 г. и рекламата в която той е ватман, а Стефан Данаилов по младежки се мята при него в движение); свали и рокерското яке от 2007-а на чийто гръб пишеше  „Ако четете това, значи Елена е изпаднала някъде по пътя“, и обяви новата кампания на БСП, наречена  „Презареждане“ (синоним на НН - „Ново Начало“, СС - „Смяна на Системата“, ПП – „Продължаваме Промяната“…) Идеята била на младежкото БСП с лидер Кирил Николаев Добрев. Младите социалисти са облечени в червени гащеризони като механиците на „Ферари“ от „Формула 1“. Само дето на гърдите им не пише името на фирмата, а има надпис „Презареждане“. „Този надпис означава вливане на нова сила, създаване на запас, подготвяне на оръжието за стрелба“, пояснява Кирил Добрев.
Резултатите на „младите стрелци“ от БСП: На предстоящите избори – втори, т.е. в опозиция; след три години
Reload-a ще бъде забравен и сменен от МОЛ - „Млади Образовани Лидери“ (Знаете ли имената на продавачите в МОЛ-а? Кирил Добрев и Мая Манолова), но и тук втори, т.е. в опозиция; след още три години МОЛ-ът ще го затворят, а Мая Манолова ще смени Добрев с Орешарски. И пак втори. После самият Станишев ще изпадне от новата БСП на Корнелия Нинова, Маямата ще се качи на перваза на Министерския съвет да протестира от собствено име, Кирил Добрев ще остарее като опозиционер в партията си, Кака Кури (като нежно я нарича нейния партньор във властта Слави Трифонов) ще стане министър за 8 месеца… Нататък ли? Следват нови МОЛ-ове, които ще се презареждат на всяка половин година. Само едно име от тази редица – Крум Зарков, защото познавате майка му Анна Заркова. И дядо му също (ген. Кацамунски от ДС).
Но това са разкази от бъдещето. Днес – май 2009 г. вестник „Сега“ (в лицето на Петьо Цеков) тъжно-носталгично възкликва по повод намерението на Татяна Дончева да престане да се занимава с политика: „Дончева, на кого ги оставяш?“
Споко, помните ли, че и Ахмед Доган обещаваше да напусне политиката? Преди него – Андрей Луканов също.  И Дончева (Тотева по фамилия) е от тези – една „майка“ ги е кърмила.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 470663
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930