Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2023 19:24 - НИЕ-705 Газификация на публичното пространство
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 424 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 „ГАЗИФИКАЦИЯ“ НА ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО

 Хареса ми това начало на статия в „Новинар“, 13.01.2009, написана от Атанас Ждребев (младо непознато момче, има му снимката във вестника). Затова го заимствам за заглавие на тази глава (в оригинала газификация е без кавички), разказваща за, по-скоро анализираща, събитията в България в първите няколко месеца на тази година. Докато все още истинските предизборни стрелби в страната още не са започнали.
Несъмнено след предстоящите избори през юни ще има смяна в геополитическата ориентация на новото правителство. Проруското ляво управление на Сергей Станишев ще отстъпи мястото на проевропейско дясно правителство на новата партия ГЕРБ на Бойко Борисов.
Най-напред защо съм толкова конкретен с името на Бойко Борисов и неговата партия. Кое по-напред – вътрешните или външните признаци за такава смяна?

- Вътрешните признаци

Вероятно сте забелязали през годините, че ако настоящото правителство развърже кесията на държавния бюджет в последните няколко месеца на своята власт, това е сигурен признак, че следващите властници ще са от другия цвят. Съвсем разбираемо е – тези нови необезпечени разходи за социални нужди (най-често, тъй като „народът“ е главният електорат) намаляват народното недоволство срещу старото управление, а ще се плащат от новата власт. И колкото по-щедро старият шеф ги напои с обещания за светло бъдеще, толкова по-непосилни ще са те за изпълнение от новия Оправител народен, и толкова повече ще бъде обвиняван той, че не се справя. Това е чудесна тактическа стъпка за подготовка на следващата властова смяна в обратна посока..
Например правителството на Станишев увеличи пенсиите с близо 20%, но забележете – от следващата 2010 година. Вдигна минималната работна заплата, увеличи майчинските и вдовишките помощи - пак от януари догодина. И реши, че това са непосилни задачи за ГЕРБ, така че от 2011, 2012 година Бойко Борисов да се провали на избори и БСП да се върне триумфално във властта. Но се оказа, че сметката е направена без кръчмаря, в случая Европейския Съюз. Недостигащите пари бяха набавени от европейските фондове (срещу поети европейски ангажименти, разбира се, никой не дава даром от своите пари) и се очерта втори кабинет „Борисов“ за следващия програмен период 2013-2016. Тогава… Но да не избързвам. 

- Външният признак за цветова смяна на властта в нашия настоящ случай е „новогодишният подарък на Путин“ – спирането на доставките на природен газ в началото на годината. Това е груб опит за шантаж от страна на Русия да се намеси в българската политика. А се прави толкова нагло и открито именно защото на Путинско ниво е ясно, че България завива към Европа. Разбирам ги комунистите – те бранят със зъби и нокти Строят си. Но не разбирам позицията на „синята опозиция“. Припомням думите на Иван Костов: „(след спирането на руския газ) За България може и да има Станишева зима“.
Ясно е, че е невъзможно да има „станишева зима“. България от 3 години е член на европейското семейство. То е достатъчно богато, за да „отдели от залъка си за бедния нов роднина на трапезата“. И достатъчно умно, за да знае, че  отстъплението от завоювана територия ще струва по-скъпо от средствата и усилията, вложени в нейното завоюване. И Костов го знае! И по-разсъдливите българи знаят, че той знае! И защо го прави, след като знае! Изобщо не си измислям. Пиша въз основа на факти. Нали помните от коя страна на Кръглата маса се появи Костов през 1990-а. Ще ви припомня, като му дойде времето. И на коя страна от тази „маса“ ще застанат той и неговите хора от партия ДСБ в годините на голямото евроколебание 2020-2022, ще припомня….

Тук ще прекъсна описанията на събитията в политическото обществено пространство – ще имам много възможности да правя това нататък. Но ще отделя 2-3 страници, за да разкажа за събития в другата част от публичното пространство – душевното обществено такова.
Ако си мислите, че душевността на един народ няма отношение към материалната обстановка в която този народ живее, имате много поздрави от моята баба. И образно, и буквално казано. Ако не вярвате на баба ми Ташка, то обяснете отношението си към поговорката „Прост народ – бедна държава“. Или тя не се отнася до вас, българите?! За които Господ - представяте ли си, Господ! - бил казал „И аз съм българин“. Ако това е вярно, то тогава Господ се нарежда до Вуте, който като чул, че една американска ядрена ракета „Пършинг“ струва два милиона долара, възкликнал „Те такава една да ми падне у дворо…“! Нима мислите Господ за толкова прост?! Вие сте простите! Затова ръку-купляскате на гъзификацията на българското душевно пространство.
Няма правописни грешки в последното изречение. Така се изразяват „трифоновките“ от дола Учин. Следват цитати. Ако нещо не ви пасват на душевното възпитание, аз не съм виновен. Както казах: ЦИТИРАМ.
Леле-е-е, от къде да започна?!

·          В. „Стандарт“ (6.01.2009):БАЛЕРИНИ протестират по памперси“ (Става въпрос за това, че правителството иска да увеличи пенсионната им възраст на 52 за жените и 57 за мъжете.) Е, как да не ти се прииска да им свалиш памперсите на тия, па да вземеш една пръчка и да започнеш да ги шибаш, шибаш…

Ето, виждате ли, даже аз забравих основната си демократична мисъл като си представих за момент Галя от балет „Сатен“ по памперс.
- Пак в „Стандарт“: Йорданка Христова, певица: „Даянлива съм като боен кон. По турнета и по концерти трябва да издържам на голямо физическо и психическо напрежение. Мъже се скапват – аз не.“ Е, това за скапването (на мъжете) е обяснено в митологията. Има едни – кръвопийки им викат. Те живеят от „скапването“ на бедните нещастници, чиято кръв – или мощ - са изпили.
- „Сървайвърката Ваня Бонева ще отпразнува на Ивановден три неща: новия си бюст със силикон, фотосесията си в „Плейбой“ и новото си гадже. „Влюбена съм. След връзката ми с брата на Енчев (Енчев е известният Велизар Енчев и не май с брат му, а със сина му – бел.моя) и други едни глупости най-сетне ми се случи една красива любов.“
- В. “Поглед“ (17.01.2009): „ТВ-2 готви българска версия на реалито „Размяна на съпруги“. В предаването две съпруги от различни семейства разменят своите домове, мъже, деца и начин на живот. „Това ще е най-искреното реалити, правено в България, защото ще влезем в домовете на хората и ще покажем реалния живот в семействата им“, обяснява Стойчо Керев, главен продуцент на ТВ-2. Междувременно „родствената телевизия“ на ТВ-2 – „Ринг“ ще предложи ново, нестандартно развлечение на мъжката си аудитория от 19 януари. Всеки ден от 00:00 часа ще се излъчват „Спортни секси клипове“. „Гарантирам, че фантазиите на повечето господа ще съвпаднат с уменията на момичетата“, разясни изпълнителният директор на „Ринг“ Ивайло Гюров.“
- В. „24 часа“ (4.04.2009): Военният кореспондент на този вестник Георги Милков-Лорда, днес вече също е „обърнал резбата“. Имам предвид -преквалифицирал се е. Написал: „Ако половинката ви е темпераментна жена, на която най-сетне сте решили да предложите брак, дълго отлагана сексуална практика или просто искате да я помолите най-накрая да разкара майка си от къщата, в която живеете, тогава я заведете на остров Занзибар. Нещо на този остров кара всяка жена да се превърне в госпожа Съгласна.“
О, боже! Какво превъплъщение! Какви обширни интереси владеят този… който дори на снимката си към материала за Занзибар, е сниман със зеленикавото си военно яке  от времето, когато търсеше Осама бин Ладен из пещерите на Афганистан. И това не е всичко! След още 10 години Георги Милков ще води ежеседмично РЕЛИГИОЗНО предаване по НОВА телевизия.
Ама какво им става на тези, още нямащи 40, мъже?! И без да са ходили до Занзибар.
- Вестник „Контра“ (20.07.2009): „Най-ревностно пазената тайна в живота на Юксел Кадриев била връзката му с неговия колега от Нова телевизия Ники Дойнов. Според клюката от половин година двамата били неразделни и дори ходили заедно на екзотична екскурзия до Тайланд. Неколцина известни меки китки, като Евгени Минчев и Дим Дуков, във времето са разкривали своите хомосексуални авантюри с Кадриев. Минчев дори нарече екранния партньор на Ани Салич "булката-беглец". Юксел запазва ледено мълчание по въпроса и винаги отказва да коментира срамната тема.“
- Николета Лозанова (бъдеща снаха на героят от САЩ’94 и дългогодишен председател на Българския Футболен Съюз Боби Михайлов): „Искам Роналдо да ме вкара. Той е като S-класа, кача ли се, няма да сляза.“
- Както има анекдоти за Николета Лозанова (напр. Дошъл някакъв изследовател на българския футбол от Западна Европа и поискал да се срещне с човек, който най-добре познава футбола ни. Препоръчали му Николета Лозанова), така има такива и за Лили Иванова (напр. Слави Трифонов: Лъжа е, че всички динозаври са измрели. Лили Иванова е още жива.) Наистина, някак е неестествено – Лили Иванова е 2,6 пъти по-стара от младата Николета, пък… 
Пък какво? Интересът към младото, онова дето „сяда на Роналдовия“, е ясен: всеки има право да мечтае да му падне Николета в двора. Но защо хора, които имат музикален талант и почитатели горе-долу, колкото има Лили, се държат толкова просташки с нея?. Отговорът е ясен, в смисъл коментиран консенсусно: Завист, която, ако те не бяха простаци, нямаше да се трансформира в отвратителна злоба.
Тази година към просташки държащия се с Лили Иванова Слави Трифонов се добавиха още кой ли не:  Митко Щерев (той си е такъв, мери си го с всички музиканти с които се познава), уважаваният в „Дума“ журналист Исак Гозес, който е на годините на Лили (тоя пък, вероятно я ревнува от младите мъже с които тя се заобикаля; разбирам ги и двамата – нали съм толерантен), както и Кеворк Кеворкян. (Тоя, последният, изобщо не разбирам. Ако е ядосан на Калина Андролова, защо си го изкарва на Лили Иванова? Да пробва с Иван Гарелов. Повече му отива на професионализма, за който претендира.)
- Горе-долу от това време са спомените на един пореден приятел на новоизгряващата фолкпевица Преслава. Той споделя с почитателите й, че прибирайки я с колата си след някакъв концерт, тя му изиграла страхотен сексиклип. Докато шофирал, загледан в пътната обстановка, тя на предната седалка мастурбирала с наградата „за цялостно творчество“, която получила преди час. Пък после що зачестявали пътните инциденти?! (Вярно, че в този случай и наградата била виновна – приличала на американския „Оскар“.)
(Заявявам категорично, че лична работа на всеки човек е да решава „къде да си сложи мебелите в хола“. Ако става въпрос за неговия личен хол обаче. Но ако Човекът подрежда „мебелите“ в обществения хол, това вече не е ЛИЧНА работа. Защото там, сред възрастните, които са образовани и мислещи индивидуалности (предполага се) - които са се научили докъде е допустимо Играта и Забавлението да влияят на Отговорността - се мотаят из краката им и децата, а Те нямат още изградени критерии за добро и лошо! Преслава и нейните приятели НЯМАТ правото да рекламират собствените представи за отговорност тъкмо, защото са обществено значими личности, влияещи именно на младите!
Тук е моментът да попитам допълнително: Помните ли още каква бюлетина смятахте да пуснете?

·В.“Уикенд“ (10.01.2009): Класация на Топ 6 „ПАДАЩИ ЗВЕЗДИ“: Албена Вулева (на снимката към вестникарската информация тя е само по дантелени гащички и си прибира косата с вдигнати ръце), Гала (с кръстосани голи крака, снимана отдолу), Иван Гарелов (онзи особено кадърен журналист, дето издържал жена и дете – с парите на червения си тъст, ако помните), Къци Вапцаров („Спал съм с всички момичета на късмета“ – оригинални негови думи от едно по-късно интервю. Пълен простак, завършен във всяко едно направление, не намирате ли?), Мия Сантова (красива ТВ водеща, ама блондинка) и Камен Воденичаров
Аз не‘ам нерви. Интерес - също. Но има всякакви избиратели, нали?!
Обърнете внимание, че 5 от 6-те споменати „гъзификатори“ (Без Мия Сантова, къде изчезна тая хубавица? А знаете ли коя я замени? – Галя Щърбева) са в „бригадата“, която напира и в следващите 20 години да ни подава газа за гъзифициране!
- „Екипът на Нико Тупарев (съдружник със сина на Вили Цанков - Росен), продуцентът на „Вип брадър 3“, вече е набелязал за участие фолкпевицата Анелия и омразната й Златка Райкова, („русата Златка“) забравената Сашка Васева, бременната в 3-я месец Галена (има нейна снимка по голи пъпки как си смъква долнището), футболистът Стойчо Сакалиев, Соня Немска, вечната Албена Вулева, устатата журналистка Ива Николова, борещият се с чашката Чочо Попйорданов, забавният интелектуалец Андрей Слабаков и пишещата певица Ваня Щерева.“
И тук от 12 споменати „гъзификатори“ през 2009-а, само двама ще отсъстват от „новата“ бригада през 2020-а. Единият, щото умря рано-рано.
- В интервю за Нели Карагьозова Мистър „Панорама“ Бойко Василев (новият Мистър, а не стария Иван Гарелов, който му е учител и гарант за качеството на „панорамата“) казва: „Никога не са ме подкупвали или рекетирали.“ Аха-аха да му повярвам, но достигнах до отговора му на последния въпрос какво мисли за семейството си: „Всяко време през което не съм на работа или със семейството си, за мен е загубено. Имам прекрасно семейство и това сигурно е скучно за мнозина.“
Ами не е вярно, Това за семейството. Само след няколко години този вече застаряващ лъжец ще зареже „прекрасното“ си семейство – жената и децата, и ще се увлече по „мириса на озоновия слой, който се носи изпод полата на една млада колежка“. (Това в кавичките е оригинален цитат на Батко от предаването „Къде е батко?“ на един романтичен свирач на виола от Учиндол. Свирачът е от „долО“, не обиждам прекрасния инструмент.)
- Гледам една снимка в „уйкенда“ на Лора Крумова, партньорката на Георги Коритаров в „Здравей, България“ по НОВА ТВ (отпреди Дюзев да добави „където и да си“). Ама то едно младо, тънко, загоряло бронзово. Сравнена с тази Лора, Мира (Баджева) наистина изглежда „кюфте“. До ще време, нещата ще се обърнат. В смисъл, че едното кюфте ще си остане обикновено кюфте, а другото ще стане по-голямо - „депутатско“ кюфте.
И България ще си остане същата… без малко да напиша… Ама няма!
- Направо се ядосвам защо. След като става въпрос за вестника „168 часа“ на онзи „Петьо“, както нежно го нарича Бинка Пеева. Този „дебелия“, както самият Петьо Блъсков нарича вестника си, е дал място на някаква си Таня Танева – вице на плейтмейтката за миналата 2008 година, която казва, цитирам: „Ако ми падне Бойко Борисов, ще го направя луд от секс. Сутрин преди работа ще му правя избори, като се прибере, го мятам на балотаж. Такива неща ще правя с него, че след мен, всяка друга ще му се струва като послушница в девическия метох.“
Или за Петър Волгин пред Копринка Червенкова главен редактор на в.“Култура“:  „Хората, които се идентифицират с Костов, го правят през главата си, през интелекта. Докато идентификацията с Борисов е на телесно ниво.“
- „Какво ли не правих, само дето за гъза не ме хващаха“ – откровения на Васил Найденов – Васко Кеца в културните страници на жълтата „Култура“.
- Откровения на Ники Китаеца (мъжът на Азис): „Не съм чел никаква книга. Но ако съберем няколко вестника, може и да стане една книга.“
- „Борис Карадимчев: Правя секс на 76.“
- „Наталия Гуркова кръшка на годеника си с Жоро Гъза“
После само Слави Трифонов бил виновен! Ами, как да го кажа по-безобидно към драгите съотечественици?! – Ако децата растат агресивни, безотговорни, немарливи към истински ценности в живота, за това ПЪРВО са виновни РОДИТЕЛИТЕ им, а чак след тях вървят училището, учителите, обществените икони, формиращи интересите им, приятелите им, комунистите и техните идеи, Западът и консуматорското общество, и т.н.  

·            В. „Уикенд“:  Павел Писарев разказва СПОМЕНИ за поета Любомир Левчев и жена му художничката Дора Бонева през лятото на 1990 г. (времето на студентската стачка и Града на истината): „Двамата Любо и Дора се прегръщали и треперели в апартамента си под чиито прозорци демонстранти викали „убийци“. Пак сме по-добре – казвал Левчев. Пред съседната кооперация, там където живееха значителна част от членовете на политбюро, крещели „Луканов е мошеник, а Лилов – педераст.“

Макар че „По-добре страшен край, отколкото безкраен страх“, както би казал Шилер.
- Послучай 89-я рожден ден на писателя Валери Петров неизвестен журналист в „Уикенд“ е написал следното, цитирам: „Любопитен детайл от неговата биография е, че когато започва да превежда Шекспир, той не знае английски език. Помага му професионален преводач. Впоследствие писателят овладява перфектно английския.“
 „Щраусът не крие главата си в пясъка — той ни показва задника си.“, бил казал някой си Мечислав Шарган.
- Кеворк Кеворкян и той разказва спомени. От по-ново време. „Обед в „Монтерей“ с Виктор Вълков. На съседната маса е и Вежди (Рашидов). Покрай него си купувам евтини пури, носят ги направо в ресторанта.“
- Иван Вуцов (от футбола): „Обичам жени с пълни гърди, защото независимо, че съм на години, ми се иска да ги пипна.“
- Още в „Уикенд“, неподписано, заглавие с големи букви:  „Кръгът „Монтерей“: Като говорим за секс, ни се допикава.“ Или пък: „Посланиците Стефан Тафров и професор Богдан Богданов били любовници.“
- Йордан Йотов, последният главен редактор на в. „Работническо дело“: „Партизанската закалка от бригада „Чавдар“ е главната причина да доживея до 89-годишна възраст.“
(Припомням само, че през лятото на 1992 г. имаше едно дело, заведено от Иван Татарчев срещу членовете на Политбюро на ЦК на БКП – Йордан Йотов е един от тях - за „отпуснати държавни средства към трети страни за подпомагане на тяхната борба срещу световния капитализъм“ – цитирам обвинението. След решението на Съда, който постановява, че вина в този случай няма, тъй като „това е решение на държавен орган, легитимен към онова време“ – цитирам съда - Йордан Йотов си позволи да каже: „И аз като своя кумир Левски исках да помогна на поробените народи да се освободят“.
И добавям, че „кумирът на Йотов“ Васил Левски беше обесен на 37 години, а самият Йордан Йотов доживя своята 90-та годишнина в къщата си в Банкя. Да сте чували едно поне училище в България, което да е наречено на Йордан Йотов? Няма и да чуете. А училищата, които се казват „Васил Левски“, са стотици.)
- „Крадци посегнаха на дома на тъкачката Найда Манчева, някогашната героиня на социалистическия труд. На свой ред и апашите останали разочаровани. Те просто не намерили нищо за крадене. И ордените на стопанката не били открити, а и едва ли биха представлявали интерес, тъй като няма възможност да бъдат продадени за повече от 2-3 лева.“
Каква носталгия по соц. времето, нали… За всекиго по нещо. Никой потенциален избирател не е извън зоната на червеното облъчване.
- След близо 20 години в ефира на националната телевизия спортният журналист Сашо Йовков откровеничи пред „уйкент-а“: „5 жени се разведоха заради мен“. Че и ги изрежда. Две известни баскетболистки – Марина Коледарова и Мадлен Станева, две телевизионни говорителки Мира Добрева и Бетина Жотева, петата не я намирам в репортажа на някоя си Ивайла Иванова. Може пък тя да е липсващата. Шегувам се.

И както се шегувам, твърдя най-сериозно, че ТЕЗИ, изредени на предните 3 страници образци на балерини, падащи звезди, би, хомо и групо-майстори от вестници и телевизии, са боклукът, който трябва да изметем от нашата нова България. Възможно е НИЕ да успеем да го направим, НИЕ – онези, които след живота в „египетско робство“, пресякохме „червено море“ и вървим към новата земя. Дали ще успеем, не зная. Но зная, че ТЕ, следващите след нас, ще успеят!
Представям ви една от тях – Дамяна Радионова, към тази дата ученичка от V б клас на СОУ „Христо Ботев“ в град Русе. Тя е написала „Живот в телевизора“:
„Всяка сутрин "Денят започва". И "Тази сутрин" за пореден път ти предлагат да кажеш "Здравей, България", макар че много българи вече са избрали "Другата България". "Защо не"? Нали докато си млад, постоян­но чуваш!: "Стани богат". Естествено е да те обземе "Треска за злато" и да искаш "Бързи пари". Виждал си как става това "По света и у нас". Често "От местопрестъплението" показват как някой тръгва към "Британски хоризонти", а стига до съмнителни "Любовни квартири". А ни се иска да е “Иначе”. Но училището не е "Стар Академи". То буди само "Размисли и страсти", а реформите те оставят "Без думи". На контролни и изпитвания "Риск печели, риск губи". Рядко ти се случва да кажеш: "Кльомба. Точка. Знам". Важното е да имаш "Приятели". С тях винаги е "Искрено и лично". Но и "Биг Брадър" винаги те гледа. Как да му гласуваш "Вот на доверие", като накрая все ти иска бележника?! В междучасията демонстрираш "Дързост и красота". След училище - "Живот на скорост" или "Море от любов". Истински "Хай лайф". Направо Горещо". Обаче "Споко". Всеки си е "Частен случай". Вкъщи те чакат "Семейни войни". "Всяка неделя" със семейството ходиш "На кафе" или пиеш "Чай". Веднъж месечно опитвате "Вкусът на Европа и Средиземноморието" - вместо "Пътешествия из Стария континент". Обаче родителите с "Широко отворени очи" следят от кого "Имаш поща" и дали живееш "Здравословно". Изживяват се като "Господари на ефира".
Помо-о-ощ! - "Последен писък": Взеха ми дистанционното!“

А сега сравнете:

·            Любен Дилов-син: „Властва митът, че жените постигат всичко в кревата. Надявам се никой няма да обвини в това Анастасия Мозер.“

Иван Костов: „Умът ми не го побира – как е възможно един пуловер да струва 200 лева?“
Явор Дачков: „Първанов и Борисов са от една бира! Каква страна е тази, в която президентът и премиерът лъжат като цигани, хванати да пребъркват пътниците в автобуса: "Ама аз не бях аз, а Хасан. Той взе портмонето на госпожата, а аз тъкмо бях бръкнал в чантата й да го върна. Хасане, дай го тука портмонето на госпожата бе! Лошо е да се краде така! Ний въобще не сме такиви хора бе, бате!"




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462518
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031