Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2023 18:40 - НИЕ-703 Новогодишният подарък на Путин
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 1140 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НОВОГОДИШНИЯТ ПОДАРЪК НА ПУТИН

 На 6 януари в 3 часа през нощта Украйна прекрати без предупреждение транзита на природен газ за страната ни. Причината е спор между Русия и Украйна (впрочем спорове, защото имаше подобен случай през 2006 година, ще има през 2014, 2022) на каква цена Газпром (Путин) да продава на Украйна своя природен газ и на колко да струва „синьото“ гориво на източно-европейските държави, което те получават по тръба, минаваща през територията на бившата съветска република.
Без претенции за изчерпателност, ще разкажа за газовите връзки, доставящи сибирския газ до държавите в Европа. По времето на СИВ (Съвета за Икономическа Взаимопомощ на държавите от социалистическия лагер) беше лесно. Една-единствена тръба минаваше през територията на Украинска ССР и достигаше до град Ужгород  - едно малко „израстъче“ на най-западна Украйна, много интересно географско място, вижте го в атласа - което граничи едновременно с Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния. Оттук газопроводът „Дружба“ (мисля, че така се наричаше в ония времена тази газова тръба) се разклоняваше за 4 от всичките 7 европейски социалистически държави. Полската тръба захранваше и ГДР, унгарската – Югославия, а румънската – България. Така един-единствен съветски оператор на газовата станция в Ужгород завърташе един кран, когато си поискаше, и спираше/пускаше газта за всички задгранични социалистически републики. Обаче дойде краят на студената война, социалистическият лагер се разпадна, Украйна стана независима държава и свръхцентрализацията не само, че стана излишна, ами и поставяше нови големи проблеми. Чия например е собствеността върху тръбата на „Дружба“, кой да определя управлението на транзита на газа за цяла Европа, кой да определя цената му – производителят или доставчика? (Това е истинската причина за днешния – 2009 г. спор.)
После, ако независима Украйна се откаже да транзитира руския газ, как Русия ще го пласира до страните от източна и западна Европа? И се започна едно ускорено строителство на нови газопроводи… (То продължава и днес – 15 години по-късно). „Северен поток“ – през Балтийско море за северните страни, „Южен поток“ – през Черно море за страни като България, „Набуко“ – най-общо казано връзката между Северния и Южния поток. Казахстан и Азербайджан, в които също има големи запаси от природен газ, станаха и те независими републики. Техният газ предопредели появата на „Турски поток“…
И ето, дойде времето да опиша историята на газовия спор от тази 2009 година. Путин („Газпром“ – преди 30 страници думите в скоби бяха разменени, което всъщност няма никакво значение) поиска по-голям пай от транзитните такси на газа, който украинския „Нафтогаз“ прехвърля през тръбата. Украйна отнесе спора в Европейския съд, съдът реши (2008), че Путин няма монополно право да определя цените на газа за Европа, и Русия намали подаваното количество по газопровода „Дружба“. Дори заплаши да спре газа изобщо.
На Румъния й е лесно – тя си има собствени залежи от гориво, Полша има излаз на Балтийско море, Турция - на Средиземно море, Унгария има пряка граница със западноевропейския пазар. Само ние граничим с комунизма. Как си представяте социалистите премиер Станишев и президент Първанов да заемат страна, различна от съветската!
Само че това ли е националния интерес на България?
(Може би тук му е мястото да припомня, че България, доказано поне от 70 години, притежава собствени запази от нефт в Черно море и Добруджа, не по-малки от румънските, газови находища в Северозападна България (замисляли ли сте се защо хранилището за газ е в Чирен, Врачанско), които не са били разрешени, и днес не са разрешени по същата причина:  разработването им би ни направило независими от СССР, днешна Русия. Към тези изключително важни за независимата енергийна българска политика факти само след няколко години ще се добави и откритието, че България е една от най-богатите на шистов газ страни в Европа. Тогава разни „природозащитници“ (в кавички, защото те всичките ще се окажат „русофили“, т.е. защитаващи съветския избор на България) ще скокнат, плачейки, заплашвайки, предсказващи, че добивът на шистов газ в България ще превърне страната ни в пустиня.
Еколози, нали. Всъщност зелени, защото още са неузрели червени.)

Хронология на поредната газова криза 2009 година в България, според медиите:
На 6 януари сутрешните вестници за първи път пишат: „Украйна едностранно иска да скъса споразумението за транзит на руски газ през територията на страната до 2010“, съобщи ИТАР-ТАСС. Съдът на Украйна забрани на „Нафтогаз“ да осъществява транзит на руски природен газ през страната на цена $ 1,6 за 1000 куб.метра. Делото ще продължи на 9 януари.“
Всъщност не „Украйна иска едностранно да спре руския газ за Европа“, а Русия иска да намали драстично транзитната такса, която плаща на Украйна – газът струва $ 200, а таксата – само $ 1,6. В резултат (на 2 януари още) Газпром започва да намалява всекидневно подавания газ по тръбата на „Нафтогаз“ с около 65-80 милиона кубични метра и договорените доставки за чуждестранните клиенти спират. Която страна има различни от „Нафтогаз“ източници, е затруднена повече или по-малко с газовите си наличности, но България няма друг източник за газ, освен тръбата на газопровода „Дружба“, и остава без внос на никакъв газ. Много неприятно, нали? Това е новогодишният подарък на Путин за българския народ.
(Обърнете внимание на датата – 6 януари. Това е руската Коледа. Руският Дядо Коледа се нарича Дядо Мраз – Ами то е казано бре, съотечественици: Дядо Мраз носи мраз като коледен подарък?! „Температурите в страната тази седмица паднаха до -10, -18 градуса“, пише в. „Сега“.)
Обърнахте ли внимание, че „подаръкът е сложен под елхата“ още на 2-и януари. Ние, получателите му, научаваме за това с 4-5 дни закъснение. Но само ние! Някои други са знаели за него предварително. Ще попитате откъде си измислям тези неща.

Ама не си ги измислям. Гледам датите.
- На същия този 6-ти януари чета във вестник “Сега“ изявление на Александър Паунов: „Питате ме кого трябва да съди България за намалелия приток на газ. Това е много лесна задачка, тя е за първи клас. Как да съдиш Русия, която си изпълнява задълженията, а Украйна ги краде?! Трябва да се съди крадецът.“
Кога възникна проблемът, кога свари да се информира за него „червеният“ депутат Александър Паунов? Че и правилно да информира! Ама и аз колко наивно питам. Александър Паунов е председател на партията БКП, която е коалиционен партньор на БСП и като такъв той е депутат в коалиция „За България“. Научил е навреме от самия извор, ама си е мълчал една седмица. Вероятно надявайки се скандалът да се размине.
Но защо, о, Господи? След като „Украйна краде от Русия“?!
- Пак на 6 януари вестник „Стандарт“ публикува интервю на Кристиян Костурков с енергийният експерт Атанас Тасев. (Атанас Тасев е професор по техническа кибернетика и теория на информацията. Завършил е в Киев. След 1989-а се прехвърля в нова област – банковия и застрахователния сектор в сферата на енергетиката. Член е на Консултативния съвет към премиера Станишев по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, от квотата на НДСВ.)
В това интервю на въпроса „Трябва ли България да заведе дело срещу „Нафтогаз“ или „Газпром“ заради намалените количества газ?“, професорът отговаря така: „Бенефициент по договорите за транзит през страната и доставка на газ за България е „Булгаргаз“. Имаме ситуация на грубо нарушаване (без форсмажор) на параметрите на конкретни търговски договори между „Газекспорт“ и „Булгаргаз“. Украинската газова компания не е страна по договорите. Задължение на доставчика е да гарантира договорените параметри на договорите.“
Същият случай като Пауновия! Интервюто е взето най-малко предния ден Кога свари експерт Тасев да научи новината, че и да даде мнение. Тасевщини!
Интересно е също така защо журналистът К.Костурков не пита професора А.Тасев има ли вина премиерът Станишев и неговите подчинени министри за едностранното обвързване на България с Русия за доставка на природен газ.
Още подробности искате ли? Сигурни ли сте?
Костурков продължава да пита: „Могат ли топлофикациите да минат на алтернативно гориво или гражданите ще останат на студено? Колко ще струва това?“
Професор Тасев отговаря: „Ако се наложи, ще се премине към алтернативни горива, но това със сигурност ще повиши цената на топлото.“
Е, тук кой е виновен? Сигурно аз, че питам…
Вестник „Сега“ на 7 януари пише: Премиерът Сергей Станишев призова европейската комисия да се притече на помощ във връзка със спрените от Украйна газови доставки за България“. (В качеството си на каква ЕП да се притече на помощ? Тя не е страна по делото.) И още: „Първанов се присети за пускане на спрените реактори в АЕЦ „Козлодуй“.“ (Но спирането на тези реактори е неотменимото начално условие за нашето членство в ЕС, нали не бъркам, др. Първанов?)
А бе, само Путин ли прави новогодишни подаръци за България? Или това са български „подаръци“ за болшевишка Русия?!
(Брюксел, разбира се, отговори отрицателно на това предложение за рестарт на старите руски атомни реактори.)

Дежурната карикатура на Христо Комарницки в „Сега“ за 7 януари 2009 показва една самотна газова тръба на сред дебел пухкав сняг. От предния й край се подават 4 глави – на Станишев, министър Петър Димитров (тях разпознавам) и още двама, вероятно също министри, а може и да са от опозицията. От задния край на тръбата стърчат два крака и един гол задник.
9 януари: КНСБ и КТ „Подкрепа“ организираха протестен митинг пред мисията на Украйна в столицата. Лидерите на синдикатите Желязко Христов и Константин Тренчев са заканиха да организират митинг в близките дни и пред руското посолство.“
В. „Дневник“: Нямаше да го цитирам, защото изводът му, че сме зависими от Русия, не казва нищо ново. На всичкото отгоре материалът, наречен „Случаят с газа от Украйна“, не е и подписан. Но се вгледах в едно дребно нещо. (Дребно ли? Една тлъста вълча опашка се подава изпод добронамерено загрижената наметка.) Подзаглавието на статията е: „Няма такава държава“.
След 10 години един добре познат ви кукувец Слави Трифонов ще направи политическа партия ТОЧНО с това име – „Няма такава държава“. Тя ще инициира „Смяна на системата“. Основният приоритет неин ще бъде „Да изчегъртаме ГЕРБ“. Нейни коалиционни партньори ще бъдат:
- Автентично Десните -  партията на Иван Костов ДСБ с нов председател известният ни ген.Атанас Атанасов и някакво ново дясно обединение, наречено „Да България“ (името изключително много наподобява името на „червената“ коалиция „За България“; случайно, разбира се). Председателят на „Да, България“ ще се казва Христо Иванов (Бойкикев). Третото му име на този нов лидер – Бойкикев, е добавено, за да го различава от известния предевропейски лидер (от ляво-дясно-център-ляво) Христо Иванов. То произлиза от името на майка му – Мария Бойкикева. Името й ще намерите сред учредителите на Желевото СДС. Боркиня за „гласност и преустройство“, израсла като политемигрантка в СССР. (Какво ли означава това?)
- Майките на деца с увреждения, обединени в „Системата ни убива“ (също така известен от преди няколко години протесторски слоган на кукувците от „Три води“ на Слави ТРИфонов, Камен ВОденичаров и Любен ДИлов-син). Водач на майките ще е новата непозната още „червена“ депутатка Мая Манолова. Към тези майки ще видим и известната вече „синя“ депутатка Мария Капон. (Добавена вероятно за баланс на цветовете.)  
- Една нова политическа партия, наречена „Продължаваме промяната“. Нейните членове ще са изключително млади хора – между 35-45 годишни, завършили образованието си в престижни западни университети (вътре няма нито един, завършил в руски университет) с парите на свои родители от България. („от фабрики и канцеларии“ нали, както е казал един техен поет) Основателят на ПП ПП (2021) ще се казва Кирил Петков, когото можем да видим на снимки как основава и партията на Христо Иванов-Бойкикев (2019)
- И разбира се БСП, крилото на Корнелия Нинова. (Да не се бърка с другите БСП-крила на Георги Пирински, Янаки Стоилов, Кирил Николаев Добрев, Михаил Миков и др.)
(Виждате, нали, кои и откога ни разправят, че „няма такава държава“?!)

13 януари

На 13 януари Сергей Станишев замина на извънредна среща в Москва с руския си колега Владимир Путин.  Станишев призова за бързо разрешаване на спора между Украйна и Русия, тъй като и двете страни губят от политическия си образ на надежден доставчик и транзитьор. От своя страна Владимир Путин  хвърли цялата отговорност за кризата върху Киев, подчертавайки, че Русия е направила всичко възможно да поднови газовите доставки. Същевременно в Русия продължи да циркулира тезата, че в дъното на газовата война стоят САЩ, след като във вторник (13 януари) зам.председателят на „Газпром“ Александър Медведев обвини Киев, че „танцува по свирката“ на Вашингтон.“
А Иван Костов каза: „Може и да има Станишева зима“!
В „Дневник“ от тази дата има интервю на Огнян Минчев, наречено „Газовата криза показа какво ще стане, ако Европа не слуша „Газпром“.
(Огнян Минчев е същият онзи политолог, който (например) беше казал („Стандарт“, ноември 1993): „3:0 за правителството на Любен Беров срещу опозицията. Беров всъщност е свестен човек. Нищо, че го обкръжиха с тези младолики и нагло ухилени момчета.“. Минчев е същият, който беше казал в „Неделя 150“ пред Мико Петров (20.02.1994), че “подкрепата за САЩ в Кувейт и сега на НАТО в Босна са грешки на България”. Днес (2009) Огнян Минчев е завеждащ катедра „Политология“ в Софийския Университет, Директор на Европейския съвет за външна политика в София и на Института за регионални и международни изследвания.)
- „Градски вестник“: „Въпреки очакванията доставките на газ за България вчера да бъдат възобновени, това отново не се случи. Причината е, че под предлог технически причини, Украйна отказа да приеме и транзитира горивото, което „Газпром“ започна да подава точно в 9 ч. българско време вчера, както бе обещала. В НС депутатите от ДСБ пък обявиха, че България не може да иска компенсации, защото през 2006 г. е сключено допълнително споразумение към договора с „Газпром“, с което отпада възможността за предявяване на претенции при форсмажорни обстоятелства.“
(Припомням само, че според експерта Атанас Тасев, руската страна не е обявила форсмажорни обстоятелства.)
Една седмица по-късно, бодра кореспонденция на Вера Александрова в същия „Градски вестник“: „България преговаря за доставки на газ от Турция и Гърция. Възможностите да получим доставки от съседите ни са две. Едната е чрез обръщане на движението на газоподаването в транзитните тръби от България към Турция и Гърция. Това може да стане бързо чрез построяването на допълнителна инфраструктура, но след приключване на газовата криза.. Другата възможност, която според Станишев може да се използва в сегашната ситуация, е доставката с танкери на втечнен газ на терминал Ревитуса край Атина.“

И дойдохме до събитията от 13-15 януари.
Недоволни студенти, природозащитници и земеделски производители обявиха 14 януари за ден на обединен граждански протест пред Народното Събрание. Намерение да се присъединят към тях обявиха футболни фенове и многодетни майки от форума „БГ мама“. Искането на този протест е предсрочно сваляне на правителството. Надсловът му е „Серго, go home!“.
Председателят на НС Георги Пирински разпореди трайно поставяне на метални заграждения пред Парламента, за „да се предотвратят покушения срещу институциите.“ Министърът на правосъдието Миглена Тачева се зае с подготовката на нов закон за събранията и митингите, който позволява на кметовете да прекратяват или да преместват протести и да записват с камери участниците. Зоните около парламента, президентството и правителството се забраняват за протести. Не може да се свикват протести до съдебни палати, военни обекти, болници, затвори, сгради на МВР, по пътища, тунели и мостове.
(А на засети земеделски площи може ли? Аз питам в предвид на обявеното участие на земеделски производители в протеста от 14 януари. Пропуснати са училища, университети и детски градини, също така…)
Ако на някои, като на мен, нещо не е ясно от разнородните контингенти на изброените протестиращи, давам пояснения:
- Георги Коритаров в „Новинар“: „Днес сме свидетели на една повече от неясна картина. Хипотезите за широка коалиция между голяма лява и голяма дясна формация придобиват все повече основания. Едно абстрактно недоволство срещу управлението може да бъде изтълкувано и като призив за разширяване на основата на властта чрез споделяне на отговорност. Ето защо 14 януари ще стане лакмус за готовността да се прави политика, както и на реалните намерения и очаквания на политическите партии.“
Над тази размислителна статия на Коритаров има карикатура на карикатуриста Чавдар Николов - Станишев казва на Миков: „Путин пуска газа в четвъртък, май !!!  Миков му отговаря: „В сряда, ако се наложи…“ (14 януари е сряда – моя заб.)
Тоя да не е „обърнал резбата“? Имам предвид Чавдар Николов, който е карикатурист на в. „Дума“. Един от „Тримата глупаци“, който заедно с Доньо Донев през 2005 година основаха едноименния сатиричен вестник, излязъл няколко пъти и „умрял“, защото някой му открадна целия пореден тираж. Не се шегувам изобщо. Така беше. Има вестник - няма вестник. Парите на авторите обаче – платени. Идеален начин за изпиране на пари.
Ще кажете: „не е във връзка“. Аз да го напиша, пък после ще си обясняваме „необяснимото“. Пред мен е вестникът „Новинар“ от 10.02.2009 г. От редакторското каре научавам, че карикатурист му е именно Чавдар Николов. Диалектика, нали? Ако трябва да бъда директен – не е „диалектика“, а „разпространяване на заразата ДС“. Тя отвоюва нови територии в старите си граници отпреди Промяната. Председател на редакционния съвет на вестника е Любен Дилов-син (от движение „Напред“ за предстоящите избори в началото на юли); отговорни редактори са Силвия Йотова и Десислава Апостолова; наблюдатели – Юрий Проданов, Веселина Седларска, Нора Стоичкова, Фани Чоджумова; политически коментатор – Полина Паунова; култура и стил – Милена Бойкова-Терзийска
- В. „Дневник“, неподписано: „Протестът пред парламента постигна целта си, преди да се е провел. От няколко дни управляващите тръпнат от ужас. Възкресявайки спомените си от януарските събития преди 12 години. Шубето, както знаем, е голям страх. Действията на управляващите наистина доказаха, че е време „Да започнем на чисто“.“
14 януари
- В. „Градски вестник“: „В 11 часа ултрасите от футболните агитки на „Левски“ и ЦСКА, скинове, членове на Националната гвардия на Боян Расате, анархисти и обичайните провокатори вече оформяха буци от сняг, кал и камъни. Само минути преди това фермери раздаваха чаши с мляко… След като гранатите в пластмасовите кофички не свършиха работа, след 11,30 неколцина протестиращи „плениха“ няколко метални заграждения и ги хвърлиха към полицаите. Униформените пуснаха в ход палките. Още преди да е станало 12 часа. Вече имаше ранени полицаи, журналисти, счупени фотографски апарати и десетки арестувани. Според някои от  протестиращите имало провокатори, които имали за цел да провалят протеста. Към 12,30 се разбра, че от „Московска“ 33 (кметството) са наредили протеста да се прекрати. Последвал сигнал за бомба, която щяла да се взриви пред сградата на НС. На стълбите пред парламента се появиха полицаи с оръжия за сълзотворен газ. За минути множеството беше раздробено, а след щитовете и палките падаха хора, които униформените влачеха по паветата към патрулните коли. Без разлика между ултраси, тинейджъри, момичета, всички бяха удряни, за да се прочисти периметърът. Около 13,30  жълтите павета пред парламента вече се виждаха, а по тях се въргаляха бутилки, прътове, обувки и киша. А през нощта парламентът ще е пак в жива верига, но не от протестиращи, а от полицаи и заграждения.“
- В. “Сега“: „МВР позволи на трийсетина провокатори да опорочат мирния протест на 3000 студенти, еколози, фермери и други граждани пред Народното събрание. Заради бездействието на униформените, които не озаптиха своевременно развихрилите се хулигани, спонтанният протест срещу корупцията и липсата на държава, се превърна в масов погром. 158 души бяха отведени с камионетки в полицейските арести. Над 20 граждани бяха леко ранени. МВР съобщи за 12 ранени полицаи.“

Една подборка от мнения на политици, направени пред вестниците:
Петър Кънев (БСП) – „Протестът беше доста странен, не го усетих като сериозен.“
Атанас Атанасов (ДСБ) – „Протестът сега започва. Гражданите добронамерено са дошли със своите искания. Провокациите са от хора на управляващите.“
Христо Кирчев (ОДС) – Протестът не успя, защото нямаше точни послания.“
Любен Дилов-син (от Движение „Напред“ временно; иначе си е от Гергьовден) – Ако целите на протеста са били да изразят факта, че хората не намират своето представителство в политиката, че са недоволни, че са яростни, че нямат перспективи, той успя.“
Сергей Станишев (премиер) – „“Картинките на сблъсъци с полицията и съвсем съзнателно организираните провокатори заслужават съжаление. За съжаление и някои медии са опитват да играят роля на организатори и координатори на определени събития и действия.“
И още едно мнение (читателско на някой си Пламен Калушков) в „Градски вестник“: „Страшно съм разстроен от факта, че на 14 януари полицията се опита да се сближи с народа, но никой не я разбра и несправедливо я оплюват. От това, което виждам тия дни пред парламента, ми стана ясно обаче, че нашите полицаи не са само на понички като американските си колеги. Около 20% от мъжете-полицаи около Народното събрание бяха с кореми на бременни в края на 8-я месец. 60% очевидно бяха с тегло 2 пъти над нормалното за ръста си и само около 20% имаха спортен вид, като по-голяма част от тях се оказаха жени. МВР означава: Млати, Влачи и Ритай.“
(Позволете и аз да дам едно „разшифроване“ на МВР. То изобщо не е вързано с конкретната тема за протести и побои покрай природния газ. Използвам само идеята за трите букви МВР, за да ви съобщя една „градска новина“ от същия вестник. Преписвам: „Водката „Медведев“, кръстена на името на президента на Русия Дмитрий Медведев, не можела да пребори по продажби конкурентната си напитка„ носеща името на бившия държавен глава Владимир Путин „Путинка“. Причината била в името, което не звучало по руски.“ Та, МВР може да означава и „МЕДВЕДЕВ“ – Водка от Русия.)
15 януари
Нов митинг пред Парламента. Този път протестиращите се оказаха по-малобройни от полицаите. Които не допуснаха ескалация на напрежението и сблъсъци с протестиращите. Пространството около Парламента бе оградено от над 1000 униформени, които претърсваха и проверяваха личните карти на „някои от мераклиите да освиркват властта“. (Цитирам другия безплатен софийски вестник „19 минути“.)
22
януари
- Вестник „Сега“ пише „Протестът потъна в инерция и екзотика.“
- „Градски вестник“ пита Димитър Манолов, който е вицепрезидент на КТ „Подкрепа“, защо „Подкрепа“ не участва в протестите пред парламента, обявени като национални. Неговият отговор е: „Очевидно не са били достатъчно национални, щом ние не участваме. Когато ние участваме в национални протести, те изглеждат по доста по-различен начин, при два от тях са си отивали министър-председатели. Тези момчета и момичета и всякакви други много симпатични хора, които излязоха на протест, не успяха да отправят ясно обществено послание освен това – „Не ми харесва“. И аз не харесвам управляващите, обаче правилата са такива – всички сме ги избрали и ще ги търпим. Друг е въпросът, че ако всички заедно не искаме да ги търпим и станем страшно много, тогава нещата се променят. Ама това трябва да се случи по един малко по-различен начин, искащ малко повече организация. „Не ни харесва!“ не стига за национален протест.“
23 януари
Предния ден Русия пусна спрения газ за Европа. Газовата криза свърши засега. Преговорите между Русия и България спаднаха до по-ниски нива. Нашият министър на икономиката Петър Димитров написал писмо до председателя на управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев в което настоява за компенсиране на страната ни за щетите от спрените доставки на газ. По предварителна оценка възлизащи на 500 млн. лв. „Газпром“ ще обмисли предложенията на българската страна и ще отговори на писмото в рамките на две седмици, обещал Медведев.
- Интересно ми се видя акцентирането в големи заглавия по вестниците, че „Искаме Русия да изхвърли Сашо Дончев от посредничеството при доставките на газ“. Какво пък е виновен Сашо Дончев от българския „Овергаз“, който вярно, че отговаря за доставката на газа от входната тръба на българската граница до съответните потребители в страната, но не определя количествата газ, които постъпват на българска територия?! Но, що пък да не опитат управляващите да сменят костовия приятел Сашо Дончев с някой по-техен човек… (Опитът за махането на Сашо Дончев не мина. Засега.)  
- Нашите депутати подкрепиха проекта за повторно пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ (само 48 „против“ и 23 „въздържали се“ от 240 общо). Ще повторя пак: Брюксел отговори отрицателно на предложението за рестарт на руските реактори. Само 27 депутати в Европарламента (от общо 750) гласуваха „за“ България да отвори 3 и 4 блок на „Козлодуй“.
12 февруари
На снимките от вестникарските страници в този ден виждаме един единствен протестиращ пред металните заграждения около парламента. Той държи един квадратен метър плакат, на който пише „Писна ни !!!“
Защо в множествено число?
В началото на март – 4 месеца преди изборите, президентът Първанов се разбърза и обяви, че България ще сключи нов договор за доставка на природен газ с „Газпром“ до края на годината. От чие име говори не се разбира. Договорът ще бъде дългосрочен до 2030 година.
В края на април Първанов свика в София форум за перспективите пред България като енергиен център на Балканите. Най-високопоставения чужд представител на него (Путин, Меркел и Макрон са отклонили поканите за участие) – министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко казал: „Южен поток ще топли Европа 100 години“.
Шматко! „Южен поток“ няма да започне да функционира никога. Ще четем нататък историята.

Няколко мнения запознати с проблемите:
Рамадан Аталай – шеф на парламентарната комисия по енергетика: „Ситуацията е благоприятна. Видяхме кризата до какво доведе. Ако успеем да диверсифицираме доставките, ще е изключително полезно.“ (Да се говори за диверсификация след като се подписва 20-годишен бъдещ договор само  с един доставчик, е налудничавост. Или престъпност, която подлежи на проверка.)
Иван Иванов – депутат от ДСБ, бъдещ председател на Комисия за електро и водно регулиране: „Безумие е да се обвързваме за 20 години. Казвам това, защото в рамките на 6 месеца цената на петрола падна 5 пъти. При това положение „Булгаргаз“ поема голям риск с дългосрочното споразумение. (Защо се визира само „Булгаргаз“ след като договора се подготвя от червения Първанов? – аз питам. Имам и друг въпрос, ама няма да го задам – да не дразня „народния съд“.)
Васил Филипов – бивш шеф на „Булгаргаз“: „Подготвят се по-неизгодни условия. Тези действия на правителството са насочени против интересите на държавата.“

 

И още една новина покрай газовата криза – оказа се, че няма мазут.
В Държавния резерв по закон се съхраняват количества мазут, които да са достатъчни да покрият нуждите на страната за 10 дни. Когато в първите дни на януари отворили хранилищата за мазут, оказало се, че в тях имало запаси само за 5 дни. Липсващите количества мазут били продадени на частни петролни компании през миналото лято. Основанието на м-вото на извънредните ситуации (с министърка Емел Етем) тогава било влошеното качество на съхранявания мазут. Този факт не бил известен на икономическия министър Петър Димитров, който останал изненадан при отварянето на Резерва в началото на януари т. г.
Нататък ли?
- В. „168 часа“ от 16 януари 2009 (информацията е подписана от Светослав Загорски): „На зададените въпроси от страна на вестника към министерството на Емел Етем и към Държавния резерв не бяха получени отговори до редакционното приключване на броя.“
- В. „Градски вестник“ от 22 януари 2009: „ДАНС не откри връзки на ДПС с мафията“ – Тази кореспонденция на Вера Александрова и Денислав Цонев започва така: „ДАНС изчисти опетнения имидж на ДПС след съмнения за незаконно финансиране на партията“. За да завърши така: „Вече повече от половин година проверка за имотното състояние на Ахмед Доган прави и НАП – Националната агенция по приходите, но тя все още не е приключила.“
- В. „Сега“ от 28 януари 2009 (информацията не е подписана): „ДАНС е приключила проверката си за финансирането на ДПС и е пратила материалите в прокуратурата. Проверката е започнала през ноември след изявленията на Керим Караали по Нова ТВ, който се представи за бивш ръководител на бизнес центъра на движението. Според него този пост е еквивалент на шеф на политическия кабинет на Ахмед Доган, който се заемаше от самоубилия се Ахмед Емин. Разследването за смъртта на Емин още не е приключило. „Ние се срещахме с бизнесмени, политици, а и направо с мафиоти“, заяви Караали. „Керим Караали е бил само портиер в централата ни“, контрираха от ДПС.“
След 4 години, още в рамките на периода от време, описван в този том на НИЕ, един друг - „само портиер“, по време на национална конференция на ДПС ще изскочи на сцената, където Ахмед Доган чете отчетния доклад, и пред очите на всички и на живо по телевизиите ще насочи пистолет към слепоочието му. Ще дръпне спусъка, обаче пистолетът ще засече.
Няма да разказвам веднага тази история. Като й дойде времето – тогава. Дотогава запазете любопитството си.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462177
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031