Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2021 16:26 - НИЕ-618 100 дни на кабинета Станишев - част 2
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОКТОМВРИ 2005

·                     Владици мерят бялото було
В началото на месеца патриарх Максим влезе в болница. Той към момента е на 91 години. Рисково е, разбира се, само дето не е сигурно, че ще умре. (Факт: патриархът ще е жив и здрав да управлява още 7 години.) Къде са се разбързали митрополитите? Сградата на Светия Синод се разтресе като разбунен пчелен кошер. На третия ден пресата вече е залята със съобщения “Владиците търсят съдействие от правителството за провеждане на църковно-народен събор”. Има и снимки на които виждаме 4-ма (от всичките 10) владици – русенският Неофит, варненския Кирил, видинския Дометиан и Натанаил Неврокопски. Тези неща нормални ли са? Не, разбира се – Конклав се свиква след смъртта на Папата, а не докато още мърда. Да не говорим, че Църквата е отделена от Държавата и няма как да търси нейната помощ за решаване на своите проблеми. Но да не забравяме, че става въпрос за Българската Православна Църква. Че самият Максим е назначен за нейн патриарх с решение на Политбюро на ЦК на БКП в далечната 1971-а. Че по официални данни БПЦ притежава имоти за 10 милиарда лева. Само Рилският манастир бил притежавал 300 хиляди декара гори, пишат вестниците. Повече, отколкото има Цар Симеон, за когото същите тези вестници пишат, че притежавал цялата Рила планина... Това също не е нормално.
 Както и да е. Максим оздравя. Когато умре (
XI.2012), на трона ще бъде поставен Неофит (II.2013). Със светското име Симеон Димитров и псевдоним “Симеонов” в ДС (цитирам официален документ – решение на Комисията по разкриване на досиетата №298/01.2012). Варненският Кирил ще се удави във водите на Черно море само 5 месеца след интронацията на Неофит (VII.2013). “При неизяснени обстоятелства”, пишат вестниците.
Намирате ли разлика между държавата и църквата по нашите източни ширини? Още ли питате “кога ще се оправим”? – Няма да е по Неофитово време. (Който е роден 1945 година.)

·                     Новини от БСП
Кога ще се оправим, питате. Отговорът на БСП е: “Когато ние вземем властта”. И винаги, когато ТЕ вземат властта, се оказва, че оправянето се отлага. Освен, ако “оправянето” го разбирате в кавички. За да не излезе, че се заяждам, няма да си спомням миналите обещания и изпълнения на социалистите. Направо преминавам към днешните събития.
Социалистите взеха за пореден път властта през август 2005 година. Ето какво казват САМО два месеца по-късно:
- Петър Димитров, депутат от БСП в 5 поредни парламента – от 37-и до 41-и; в Мрежата представен и като министър в правителството на Станишев, избрано на 18 юли 2005. Но такова правителство няма – това е първият кабинет на БСП/ДПС, който е отхвърлен от НС. Да му имам компенциите на онзи, дето го е утвърдил за публикуване. Кабинетът на Станишев е от 17 август 2005 и е “троен” – на БСП/НДСВ/ДПС. В него министър на икономиката и енергетиката – ресорът на Петър Димитров, е Румен Овчаров. Е, Петър Димитров пак ще влезе в правителството на БСП, но след две години, когато Овчаров ще бъде уволнен – официално заради далаверите на “Топлофикация”, но според мен заради далаверите с покупката на зелено на онези 2 съветски реактори за несъществуващата още АЕЦ “Белене”. Както и да е.
Интервю на Валерия Стойкова от “Стандарт”, 3.10.2005: “Вдигането на акцизите не е вследствие на натиск от ЕС, а необходимостта в продължение на две години преди 1 януари 2009г. да имаме инфлация в рамките на изискванията на съюза, което означава под 3% годишно. Другата алтернатива е да не пипаме акцизите и да рискуваме да не влезем в ЕС. Това не е интерес на България. Ако има реална възможност да смекчим инфлацията с други лостове, тази мярка може и да отпадне. Засега по-добре скъпи цигари от двойни цени на хляба.”

(Глупак или тарикат? По-скоро некадърник, стандартен бесепар. Взема властта, пък после мисли как ще изпълни изискванията за нея?!)
Интервю отново на същата Валерия Стойкова, но 28 дни по-късно, от 31.10.2005: “От 1 януари 2006 година само пенсиите ще нараснат с 5%. Заплатите в бюджетната сфера ще се увеличат с 6%, но от юли 2006г. Дали ще има още едно увеличение до края на следващата година  продължава да е отворен за преговори въпрос. Първо са социалните отговорности. Ние обещахме на МВФ да свием харчовете на чиновниците.”
- Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката в правителството на Жан Виденов и настоящ министър в правителството на Станишев за следващите две години; интервю на Даниела Казанджиева, 26.10.2005:
Въпрос: Каква част от нашия електроенергиен пазар можем да загубим след затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ “Козлодуй”?
Отговор: По мои сметки поне половината. Но пък след като се присъединим към ЕС,  сигурно ще се намерят  страни, които с по-големи загуби и с по-скъпи доставки ще компенсират намаленото производство.

В: Това по-скъп ток ли ще означава за българския потребител?
О: Това не означава по-скъп ток за българите, а за потребителите от района. Ние се надяваме, че България ще успее да се справи сама и да задоволи своето електропотребление  без помощ от съседни и по-далечни държави. Но в близко време не виждам перспектива за намаляване на цените. Това може да стане едва към 2011-2012г., когато бъде завършен АЕЦ “Белене”.
В: Има ли пръст в поевтиняването на бензина с 20 ст. през миналата седмица?
О: Това е благодарение политиката на ЛУКОЙЛ, която се оказа отзивчива към социалното положение на хората в България. Не може без нищо да правиш, само заради повишаване цените на петрола, да увеличиш печалбата си 2–2,5 пъти. Съвсем нормално е това увеличение да бъде споделено с потребителите. От страна на ЛУКОЙЛ има разбиране на въпроса.

Докато от ЛУКОЙЛ имат “разбиране по въпроса” и проявяват “отзивчивост към социалното положение на българина”, това изобщо не може да се каже за “Топлофикация”-та. С нейно решение за предстоящата зима никой нейн абонат не може да напуска жилището си и да завърта на нула вентилите на парното си без писменото съгласие най-малко на трима съседи. Топлинните счетоводители определяли служебно какъв е делът на всеки имот и го залагали като прогнозен за новата зима. Ако много абонати решат да намалят този свой дял, това ще увеличи месечните плащания на всички останали клиенти, е мотивът на “Топлофикация”. Не по-малко абсурдно е предложението на нейния изпълнителен директор Валентин Димитров (припомням: Вальо Топлото и неговата любовница моделката Елена Тихомирова) абонатите да плащат сметките си колективно – по блокове и по кооперации, чрез домоуправителя. В България няма закон, който да ни задължава да се сдружаваме по тоя начин, казват адвокати.

Щях да приключа с тази тема, ако не бях попаднал на едно читателско писмо във в.”Стандарт” и не ми беше направило впечатление името на възмутената читателка - д-р Веселина Перпелиева, МВР болница: “Имам собствен апартамент в “Младост-2”. Всички сметки за парно са платени, въпреки че кубатурата, която според мен е константна величина, я водят ту 150, ту 200, даже 280. През тази зима никой няма да живее в жилището и поисках тя да бъде намалена на 50 куб.м. Изпратих на “Топлофикация” и нотариално заверена декларация, че жилището няма да се обитава. Без подписите на комшиите. Жилището е мое. Откъде накъде ще завися от съседите си? На маймуни ни направиха. Такова нещо и Тодор Живков не си е позволявал.”
Преди 30 страници бях публикувал едно похвално слово за кабинета  на Станишев – “Слава Богу, нямаме причина да смятаме, че новият кабинет ще се издъни. Но е добре всички да мобилизираме усилията си, да му помогнем да успее. Успех!”. То беше подписано от Александър Перпелиев, журналист от в.”Дума”. Понеже фамилията Перпелиев е много рядко срещана, си помислих, че може би Александър и Веселина Перпелиеви са роднини.
Дали наистина днес не ни правят на маймуни, както ни правеха на маймуни и по времето на Тодор Живков?!

·                     Новото начало след Иван Славков
След като на 7 юли 2005г. с тайно гласуване 84 от членовете на МОК гласуваха "против" оставането на Батето в организацията (12 за и 5-ма въздържали се) нашите футболни корифеи направиха същото на 21 октомври. Новият шеф на българския футболен съюз е вратарят и капитан на отбора от САЩ’1994 Борислав Михайлов. На 11 ноември 2005г. Батето бе уволнен и от българския олимпийски комитет, където мястото му зае Каката Стефка Костадинова, световна рекордьорка на висок скок.
По вестниците пише, че “това е едно начало, една свежа кръв в управленските структури на спорта”. Е, според мен, не е съвсем така.
Първо: Борислав Михайлов е най-малко имащия футболист. Почти бедняк в сравнение с Любослав Пенев, Емил Костадинов, дори Трифон Иванов, няма обаятелното нахалство на Христо Стоичков и Наско Сираков, не е и кмет като Йордан Лечков. Има по 5% от няколко фирми, обаче интересни ми се видяха другите мажоритарни негови съсобственици там. Васил Божков (с 50 и над 50%), Стойне Манолов (25-30%), Славчо Христов (по около 15-ина %), Гриша Ганчев, Тодор Батков. Единствената фирма, която е еднолична собственост  на Борислав Михайлов е някаква БМ-1, занимаваща се с туристическа дейност. Но ерата “Михайлов” в българския футбол ще продължи не по-малко години от ерата “Славков”. И ще свърши, когато Васил Божков избяга в Дубай, подгонен от събралата смелост българска прокуратура.
Второ: Стефка Костадинова е безспорна звезда в спортното ни небе, а не просто “танцувала едно лято”. Нейният световен рекорд на висок скок от 209 сантиметра, поставен на 30 август 1987г., ще  подгони поне 40 години. Тя няма парични отношения (видими, в големи мащаби) с мафията в България. А и атлетиката и олимпийските надежди не са доходоносни златни кокошки като Футбола. Е, красива и стройна е и има силни приятели в спортните среди, както у нас, така и по света. Но това няма да й донесе особено щастие. Поне моето впечатление е такова.

·                     Екшън новини
- На 10 октомври в София, понеделник сутрин към 9 часа, пътувайки за работа с джипа си, беше застреляна 45-годишната митничарка Шинка Манова. 3 куршума, нанизани през предното стъкло на колата, докато тя чакала на светофар. Предпочитаният начин за убийство в мафиотските среди. Само убийство със снайпер отдалече може да му съперничи по популярност. Като добавим и мястото на стрелбата – ж.к. “Гоце Делчев”, също така много известно “стрелбище”, работата става обичайна. А убитата не е мафиотка. Започнала е работа в митниците през 1990-а. (Каква година, а?) След 7 години става шефка на митническото бюро в Горубляне. През 2001 година, аха да стане началник на митницата на аерогара София, но разкрития, че има контакти със силова групировка, спират пътя на служебното й израстване. Което не попречва да стане шефка на службата, която се занимава с тежките и големи разследвания. Нейният началник, директорът на агенция ”Митници” Асен Асенов се учудва, че такъв добър негов служител е станал жертва и отрича убийството й да има връзка с работата й (в изявление по БНР). Вероятно е забравил, че когато убиха Косьо Самоковеца в Амстердам, телефонният номер на Шинка Манова е бил намерен в паметта на GSМ-a му.
Заедно с митничарката е бил убит нейния личен шофьор – 25 годишният Йордан Герговски. Той не е служител на Агенция “Митници”, работил е във фирмата на бившия й съпруг, която се занимавала с легализация на документи. Бил е добре познат на полицията, въпреки младостта си. Бил е регистриран няколко пъти за побой и хулиганство. “Разстреляният” джип пък се е водил на името на дъщерята на убитата, съобщават от там.
- Само две седмици след това убийство, на 26 октомври ще бъде застрелян Емил Кюлев, знаете за това вече. Отново в джипа, който чака да светне зелено, през предното стъкло от упор – този път с 17 куршума. Мястото е бул.България, който “облизва” квартал “Гоце Делчев”. Този път не Асен Асенов, а самият Сергей Станишев казва: “Шокирани сме. Това е шок за членовете на Министерския съвет.” След което преброил 123 разстрела от 2000 година насам, съобщават вестниците. А Иван Костов уточнил, че това е осмото убийство при новото правителство.

Пък Никола Филчев, главният прокурор, казал: “Още днес ще има арестувани босове”. Датата е 27 октомври. На 28 октомври намирам в “Новинар” негово интервю с Таня Красимирова, където той уточнява: “Трудно е за часове да се стигне до върха на пирамидата”.
Да, бе! Те, главните прокурори на Републиката досега, обичат да обещават. Помним чувалите на Иван Татарчев, които той беше приготвил за партийните босове. Следващият Главен - Борис Велчев няма да обещава нищо, защото и нищо няма да свърши.
- На 14 октомври Парламентът ще приеме окончателно новия Наказателно-процесуален кодекс. Той влиза в сила 6 месеца след обнародването му в “Държавен вестник”. Според новите текстове в него основната част от разследванията ще се провеждат от дознателите на МВР Следователите ще гледат дела само срещу висши държавни чиновници, както и престъпленията срещу мира и човечеството.

 

НОЕМВРИ 2005

·                     Как да овладеем престъпността, се питат за пореден път от БСП.
Помните, нали, Камен Пенков и неговата “АС Скорпио” ООД, която при министър Пламен Орешарски спечели 3 от обявените общо 5 конкурса за охрана на държавната агенция “Митници”; която охранява и партийната централа на БСП на “Позитано” 20 в столицата. Самият Камен Пенков, след член на Висшия съвет на БСП, вече е станал и заместник-вътрешен министър. В началото на месеца той предложи армията да се включи в акциите за спиране на нарастващата криминална престъпност в държавата. В нормалните държави това се случва, но само ако е обявено военно положение. Такова в България не е обявено. Защо ли? –  какво би си помислил Света за страна, в която на власт е източна социалистическа партия, и тя въвежда в нея военно положение?! На мен лично това ми събужда спомена за 14 декември 1989г., когато министър-председателят ни тогава Петър Младенов се опита да повика танковете. Или – да не бъда толкова сериозен – помните ли една председателка на Съюза на ТКЗС-тата Радка Налбантова, дето предлагаше да мобилизира тракторите в помощ на милицията за разтурване “градовете на истината” в лято 1990 ?!
Разбира се, че мечтите на Камен Пенков не се сбъднаха. Само че аз искам да попитам още нещо. Ако кабинетът “Станишев” беше в първия си вариант – само БСП и ДПС без партията НДСВ, дали номерът с викане на армията нямаше да е минал?

·                     На 7 ноември 2005г., на деветата годишнина от фалита на 17-те български банки през есента на 1996-а, пловдивския апелативен съд  издаде първата ефективна присъда около тези случки. Бившият шеф на Агробизнесбанк Христо Александров (по-познат като Ицо Салфетката, защото преди 1989-а е бил сервитьор  в “Балкантурист” Пловдив, а след това салонен управител  в луксозните пловдивски ресторанти “Ритора” и “Пълдин”) получи 2,5 години лишаване от свобода за източването на 2,5 милиона щатски $. Той обаче няма да ги лежи, тъй като е отчетено времето през което е бил в предварителния арест. Междувременно на първа инстанция досега бяха оправдани шефовете на други 6 фалирали банки – “Биохим”, Международната Банка за Инвестиции и Развитие, Турист Спорт Банк, “Славяни”, “Минералбанк  и Първа Частна Банка. Те чакат втората инстанция да потвърди или отхвърли оправдателната присъда. Ако се случи нещо там, ще бъдем информирани.

·                     На 10 ноември вечерта в Благоевград полицаи спрели за проверка автомобил “Мазда”. Шофьорът обаче търтил да бяга пеш и полицаите се втурнали да го преследват. Хванали го и тогава се оказало, че това е 44-годишният им стар познат Ангел Димитров-Чората, дилър на кокаин в града. Вкарали го в полицейския автомобил и докато го успокоявали с помощни средства, Чората издъхнал. Този случай, и други подобни – в миналото, напр. убийството на Чакъра, и в бъдещето - ще имат дълго присъствено обсъждане в обществото: докъде свършват правомощията на полицаите и откъде започват правата на престъпниците. Аз няма да влизам в този спор.
Само ще добавя факти (освен кокаина):
- Ангел Димитров е бил заедно с Васил Горчев-Кьоравия в момента на разстрела му преди година. Тогава, след разпит и показания, е бил пуснат.
- Ангел Димитров-Чората е син на Райчо Димитров, собственик на охранителната фирма “Гранит”, която охранява Югозападния университет в Благоевград, и на хотел “Ади”, в който според данните на полицията се предлага платена любов.
- Ангел Димитров-Чората е племенник на познатия ни Людмил Георгиев, срещан като заместник на Ахмед Доган от ДПС, чиято жена – на Людмил - е Директор по етническите и демографски въпроси в МС, ако си спомняте историята отпреди 30-тина страници.
- И последно: погледнете датата на смъртта на Чората. Тя е 10 ноември 2005. Малко по-надолу ще установите, че тя е СЛЕД встъпването на Румен Петков в длъжност (17 август), съвещанието на новото МВР ръководство с Никола Филчев и Националната следствена служба (11 септември), оставката на Бойко Борисов от МВР (20 септември) и създаването на Обществен (?) съвет към МВР (в началото на ноември). Неясно защо през следващите години смъртта на Чората ще се приписва на Бойко Борисов, а не на Румен Петков, чиито полицаи са я причинили?!
Делото за смъртта на Чората ще бъде прекратено на 14 декември 2005.

·                     И ето че дойдохме до 25 ноември, когато изтичат 100-те дни на кабинета “Станишев”. Ще ви представя два трогателни (според мен) опита за кризисен пиар, както е модерната напоследък дума, за обясняване на “някои извращения”, както се изразяваше др.Тодор Живков. Две жени: едната твърде обременена с престъпните гени на баща си, физически убиец на “българи-фашисти” – политоложката Татяна Буруджиева, а другата твърде натоварена със съставомерни присвоявания на бюджетни средства в две червени правителства – социалната министърка Емилия Масларова.
- Татяна Буруджиева, в.”Стандарт”, 23 ноември 2005: “За първи път  България има правителство, което извън проблема как и доколко изпълнява предизборните си обещания трябва да решава по-специфични въпроси. Те произтичат от самия начин, по който се сформира настоящият кабинет. Това е първото българско правителство, което на практика изяде  половината от своите 100 дни, за да се създаде. (Отбелязвам скромно, че отброяването на 100-те дни започва след като правителството вече е създадено.) Затова поне половината от негативните оценки за тези 100  дни се дължат именно на това бавене. Правителството нямаше достатъчно време да покаже, че защитата на европейската кауза на България, не е просто лозунг, а дълбока същност и убеденост и на трите партии от управляващата коалиция. Тръгвайки от това, че и програмата, и намеренията му са в голяма степен белязани от квотния принцип, по който се сформира то, не трябва да сме изненадани от недовлетворителната оценка, която експерти и граждани дават за него досега. (Пак аз, скромно: От къде произтичат пречките, като “дълбока е убедеността и на трите партии в европейските ценности”? Е-е-е, европейските ценности нямат нищо общо с “пречките”, г-жо Буруджиева.) И въпреки това правителството може да отчете определени успехи. Кабинетът успя да реагира достатъчно бързо и адекватно на тежката криза в страната около наводненията. Правителството успя да се концентрира и да разпредели влиянието на трите партии на различни равнища на властта. Колкото и това да изглеждаше като селски пазарлък, всъщност се получи нещо наистина уникално за новата, пък и за по-старата българска политическа история. Въпреки противоречията между партиите от коалицията, особено между НДСВ и БСП, засега няма сериозни разногласия и сигнали, че има тежки конфикти и напрежения. А това означава, че имаме правителство, което е способно да взема решения и да прави политика от тях. (Аз, твърде сериозно: Ето къде трябваше да бъде вкарана “дълбоката убеденост в европейските ценности”! Добре, че е Европейската общност, за да може правителството да отчита успехи.)

Що се отнася до несвършеното, най-големият проблем на кабинета през тези първи 100 дни не е отказът от социалните обещания от рода на 20-процентното увеличение на заплатите, за което говореше преди изборите БСП. Ясно е, че когато има коалиции от три партии, тя не може да изпълнява програмата само на едната от тях. (Пак аз, сериозно: т.е. според Буруджиева само БСП иска да има увеличение на заплатите, а НДСВ, и може би и ДПС, не искат. И пречат.)
- А, де? Вижте сега какво мисли Емилия Масларова. Отбелязвам, че формално нейните мисли са представени не лично, а преразказани от известния ни ляв журналист във в.”Сега” Веселин Стойнев, 21.11.2005:
“Емилия Масларова вече не е същата. Не раздава щедри коледни добавки, не вдига бюджетните заплати, не индексира ударно пенсиите, не въвежда чиста точкова система. Вместо това извади ножицата и започна да прекроява бездънните джобове на поверената й социална система. В събота провери два столични района – “Лозенец” и “Красно село”, и установи, че броят на инвалидите там главоломно расте. От утре пък социалната министърка започва проверка на вкараните от 2004г. насам леки коли на името на инвалиди. До края на годината тя ще извлече и политически дивиденти от едно добро управленско решение – законова поправка, според която трайно безработните ще вземат вече помощи най-много година и половина. Преди Масларова ред в публичните харчове  се опита да въведе и здравният министър Радослав Гайдарски. След като искането му за 5% от БВП за здравеопазване не бе удовлетворено в бюджета за догодина (дават се 4,4%), министърът подхвана шумна проверка за разхищенията в болниците. И това още преди да е започнала реформата в болничната помощ. На пръв поглед изглежда парадоксално – лявото социаллиберално правителство, вместо да увеличи средствата за социални разходи (в широкия смисъл на думата), по своему се опитва да изтръска чувалите отвътре. Защото то знае, че обратното би означавало още по-голямо разхищение – като наливане на вода в пясък. Ние обаче не сме свикнали на такъв подход, особено от ляво правителство.”

Ашколсун, Веселине! Прочетете и края на статията, където авторът си “връзва гащите”, за всеки случай: 
“Ако обаче всичко приключи с малко инвалиден шум и проверката на двайсетина болници, ще е равносилно на престъпление. Защото какво друго е замазването на предизборните лъжи със следизборни.”
Защото какво друго е замазването на предизборните лъжи със следизборни, нали.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 459080
Постинги: 624
Коментари: 243
Гласове: 815
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031