Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2022 16:33 - НИЕ-666 Черепите в ресторант Монтерей
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 965 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЧЕРЕПИТЕ В РЕСТОРАНТ “МОНТЕРЕЙ”

 

Някои от тези истории ще свършат тази година, някои ще продължат и следващата, но в края на краищата са като доброкачествено туморно заболяване. Ще минат. Злокачествените “тумори” обаче ще останат и изходите са само два – или ние тях или те нас. Ще се намери ли добър “хирург”, който да извърши животоспасяваща операция на държавата? Независимо от това колко ще боли! И колкото може по-бързо!

Тези встъпителни 6 реда са точно копие на думите, с които започнах описанието на тази 2008 година. Само дето оная първа глава “за продължаващите от миналата година истории”, бе повече за Събитията, а тук ще ви представя повече Лицата, които участват в тези събития.

Малко разбъркано тече моят разказ за”обръчите” във властта, но как да опиша последователно вълнението на морето. Вълните идват една след друга, всички са породени от вятъра (от политическия вятър - ако престана да говоря образно), абсолютно еднотипни са (пораждащият ги властови източник е един), различават се само по своята височина и интензивност. Ту затихват, ту се усилват... Божа работа (власт)

 

·                     За лицето Черепа разказвам от самото му появяване – по Берово време, когато се стреляше с Живко Фашиста, и беше още “доброкачествен тумор”. От няколко години следя редовно метастазирането му. И продължавам:

След местните избори от миналата година лицето Васил Божков дава пространно интервю на лицето Николай Бареков в сутрешното студио на bTV. (Защо точно в  bTV? Ами, в нея водещият днес е именно Николай Бареков. Още не се е прехвърлил в “7 дни”. А и след години, когато Бареков вече ще е свален от предните рафтове на магазина за политика, телевизията  bTV ще стане популярна сред народа като “Божков ТВ”.)

“Въпрос: Вие сте човек около когото витаят най-много слухове – за влиянието ви сред политиците, в икономиката на България, в хазарта...

Отговор: “Първо, ако извадите регистрациите на хазартните компании, аз нямам кой знае какви интереси там. Даже в “Еврофутбол” имам миноритарно участие, така че не ме интересува особено данъка, с който държавата облага хазарта. Висок, нисък... мога да изкажа мнение добре ли е, зле ли е. Според мене държавата предлага някакви решения, които са добри за пазара, след което се надига някакъв вой, почваме да гоним вещици и решаваме, че го иска Васил Божков. Васил Божков не знае, че го иска.

Въпрос: Кога разбрахте, че имате интереси в хазарта? Когато американският посланик направи изказване за вас в нашето студио, или когато опозицията завъртя вашето име в парламента?

О.:  Американският посланик да види какви са данъците в Америка. Второ, ние говорим за един сектор, който трябва да се развива, ако държавата иска да го развива. Ако не иска, той се криминализира.

В.:  Какъв бизнес развивате сега? Какви средства сте инвестирали?

О.: Инфраструктура. Огромни срества съм инвестирал. Стотици милиони.

В.:  Как ще коментирате слуховете, че най-богатите българи са получили “назначението си” като милиардери от Държавна Сигурност?

О.:  Може да е имало и такива, но мисля, че вече ги няма. Общо взето изкуствените неща не могат да оцелеят. Имаше, дадоха се пари, предполагам през 1989-1990 година на определени хора, те ги съсипаха. В 1996-1997 имаше партийни кръгове, няма ги. При Костов имаше, пак ги няма. Така че трябва човек сам да си извърви пътя.

В.: А каква е връзката в България между големия бизнес и политическите партии?

О.: Огромни средства се изсипват при политиците. Откъде ги получават, никой не знае. И как се проверяват! Аз задавам този въпрос –  откъде вземат пари политици за кампании? Платени ли са данъците, чисти ли са тези пари? И ще седне американският посланик да се бори с прането на пари, с корупцията, ще дава съвети...”

 

Аз, с размисли от бъдещето: 

Думите на Божков по отношение ДС-принадлежността на българските милиардери, по наглост се родеят само с наглостта на самата ДС. Той нарича ТОВА  “инфраструктура”. Не казвам нищо ново. Обсъждал съм наглостта му директно (напр. 150 страници назад) - без помощта на ДС не е възможно един прост велинградски бандит през 1992-а., след 10 години да бъде притежател на “сбирка” (6000 предмета от които само 250 регистрирани, това е официалното държавно съобщение) от безценни златни артефакти. Той не е техен притежател, а пазител, за когото ДС е напълно убедена, че няма как “да мърда”. Ако онази комунистическа държава, дето ги е събирала, се възроди, тя ще си ги прибере обратно на третия час и ще разстреля “пазителя”. Защото, представяте ли си, ако той проговори...?! Но понеже връщането на комунизма се отложи за неопределено време, т.е. няма да се състои никога, Черепа си позволява да е толкова нагъл. Той няма никаква сметка от възстановяването на комунистическа България. А си плаща като поп на партията-Притежателка на тези съкровища. Какъв парадокс!

Ето например в началото на тази 2008 година се разгоря национален скандал с “негови” три солници от римско време. Някакви две набедени експертки на такива древни неща (доц.Дочка Аладжова – зам.директор на Националния исторически институт при БАН и колежката й Фионера Филипова, шеф на видинския музей) оценили над 5000 антики от римско време на обща стойност 2751лв. Били фалшиви. Е, оказало, че не е вярно. Само за трите римски солници от злато британските аукциони били готови да стартират търгове с начална цена 50 хиляди евро за всяка. Ето ви една стартова печалба от 150 хиляди евро. Мислите, че Васил Божков си я е прибрал? О-о-о, аз пък си мисля, че тези пари са влезли в предизборната кампания на Георги Първанов за втория президентски мандат. Примерно.

Освен това съм удебен, че тези “трансфери” са съвършено ясни на чуждите служби. Но в една демокрация не може една държава да се меси пряко в работите на друга държава. За такива случаи са измислени частни “пътища”. Едни от регулировчиците на тези “кръстовища”, се явяват посланиците на съответните заинтересовани държави. Те са едни от първите, които дигат палката “стоп”. Затова Черепа се сърди днес – в 2008 година, на американския посланик, че го предупреждава, че законът трябва да се спазва.

Простете за дългото отклонение, но мисля, че тези първи демократични уроци са много важни, за да ги претупваме.

Да “хванеш” един такъв Пазител като Васил Божков, е много трудна за решаване задача. Тя е само във възможностите на една стабилна или стабилизираща се държава. България в началото на Борисовото управление – 2009 година, не е такава. Тя все още няма силите да се противопостави на другата, по-мощната ДС-държава. Едва след три мандата на ГЕРБ България, вече членка на ЕС, ще събере сили (чрез прокуратурата, чиято работа е тъкмо това) да се противопостави на “божковците” (тук влизат Стайкови, Баневи, Арабаджиеви, Бобокови и т.н.). Тогава обаче – 2020/2021 – цялото червено войнство ще скокне да брани тези крадци, водено от юмрука на един фатмак по генезис. Играта е ва-банк: или ние, нормалната държава, ще ги изгоним, или те ще направят България пак азиатско-комунистическа страна.

И когато държавата ни започна да се задъхва пред червените пълчища, скрили виновността си зад красивото име – “партии на промяната” – държавата САЩ ще се намеси, чрез частния закон “Магнитски”. Този закон ще “убие” индивидуалния “бизнес” на Черепа, лишавайки го от достъп до парите по сметките му в банките по света и така ще прекъсне отчисленията за “партиите на промяната”. Основание за това са конкретните действия на българската прокуратура срещу този български “пазарен ангел”. И тогава ще стане ясно “кой дава пари на политиците да си правят кампаниите”.

Да продължавам ли? Не сега! По-нататък.

 

·                     За кръга “Монтерей” почти нищо не съм писал досега. Той не е нещо кой знае с какво голямо видимо значение в историята на нова България. Това са една група от генерали, членове на БКП и точно в това си качество са началници в Държавна Сигурност. Моля обърнете внимание: не редови членове, не дори и шефове на средно управленско ниво в тази организация, а Контролният й Съвет, който осъществява връзката и контролът на Партията със структурите на ДС. В този смисъл те са “прозрачни” за Моята история. Ако някъде през годините са си показвали рогата в историческото море от събития, аз съм отразявал това стриктно и конкретно. Но като лично участие на Името в Събитията.

И сега щях да ги прескоча, ако точно в този момент – дни преди посещението на Владимир Путин в България (Да ви припомня ли, че по време на предишното посещение на Путин в България през март 2003-а беше застрелян Илия Павлов?) и половин месец преди “приятелския огън” между кабинета на БСП и президента Първанов (за който разказах в предната глава за О-ба-маа), вестниците не бяха ни залели с биографиите на участниците в кръга “Монтерей” и анализи за работата им.

От какъв зор? Аз само питам, минавайки.

Отговарям, цитирайки разните познати вече дежурни журналисти  на червения рубеж: Сима Владимирова, Петя Минкова, Иван Тропанкев, Зина Соколова, Иван Иванов, Таня Джоева, Юлиана Йончева, Алексения Димитрова, Мила Гешакова, Лилия Христовска, Пламен Енчев, Ирена Маринова, Красина Кръстева, Пепа Витанова... и о, боже – Велислава Дърева. Онова, което такива журналисти услужливо премълчават, съм го добавил в скоби с наклонен шрифт – като в предходния абзац.

Вестниците коректно отбелязват, че “Монтерей” всъщност е ново образувание. Създадено е по идея на познатия ни Виктор Вълков след връщането му от Турция, където беше посланик от 1993 до 1998 година. Макар, че основната фигура в “Кръга” явно е Любен Гоцев. Името на тази неформална групировка идва от мястото, където всеки вторник се събира компанията – ресторант “Монтерей” в столичния ж.к. “Изгрев”.

(За тези на които това не говори нищо, ще допълня, че уличката е тиха, макар и дълга. Казва се “Жолио Кюри” и разделя на две пространството между парк-хотел “Москва” и Руското посолство на бул. Драган Цанков” и хотел “Плиска” на “Цариградско шосе”. На един хвърлей място е от къщата на ул.Латинка 15 и от кварталната месарница “Месото”. Мястото в което Соломон Анжел, след като излезе от затвора, ще продава своята стока на вдовиците на Андрей Луканов и Николай Хайтов. Ресторантът е наречен на името на мексиканския град Монтерей, макар в някои вестници да се споменава, че такъв град съществува и в Колумбия, който бил център на област в която се отглеждали наркотици. След 20-ина години, когато на Любен Гоцев му остават още малко години живот, ресторант “Монтрей” ще се преименува на “Модера”, а групата ще се прехвърли в нов ресторант – “Амстердам”. Градът ви е познат – там беше убит един производител на самоковски картофи Косьо Самоковеца.)

Ресторант “Монтерей” е собственост на Ангел Стойчев, бивш шеф на МВР. Неговата дъщеря Невена е живяла на семейни начала с Филип Найденов – Малкия Фатик. След убийството му е пристанала на Будимир Куйович (аферата Куйович от миналата година 2007-а). Синът му Стоян беше заловен м.г. заради афера с амфетамини. (И пуснат без да е бил осъден.)

Кой кой е в кръга “Монтерей”:

Сегашният генерал Любен Гоцев стартира като младеж от редиците на РМС. Член е на БКП от 1950 година. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения. Два мандата е представител на България в ООН, 8 години - зам.шеф на Първо главно на ДС, а от 1982 до 1989г. е зам.министър на външните работи. След 10 ноември ръководи предизборния щаб на БСП за първите демократични избори в 1990-а, депутат от БСП във Великото народно събрание. По същото време е външен министър в двете правителства на Андрей Луканов (от това време е нахлуването на съветските войски в Литва – Горбачов е на власт, и първата война срещу Саддам Хюсеин),  по-късно става посланик в Кралство Холандия (Амстердам, свързвате го, нали). През 1992 година преминава в частния бизнес. Има версия, че стои в генезиса на СИК, и затова преди 2 години Маргините бяха арестувани, че са замисляли убийството му.

Основната политическа легенда около Гоцев е свързана със завръщането на Царя през 1995г. Първата им среща, на която водили “чисто човешки разговор” била тогава в Мадрид.  (Първо, ако се говори за завръщане на Царя, това е годината 1991. Ако се има предвид влизането му в реалната политика, годината е 2001. И второ: премълчано е, че първите неофициални разговори с щаб-квартирата на НАТО в Европа се проведени от Любен Гоцев някъде месец ПРЕДИ младият Соломон Паси да обяви от трибуната на НС такава необходимост. Може би затова генерал Любен Гоцев е в борда на директорите на Атлантическия клуб.)  

На популярност се радва и твърдението, че кръгът “Монтерей” има заслуга за назначаването на Бойко Борисов за главен секретар на МВР. (Не е твърдение, факт е, потвърден от самия Гоцев. Познавал добрата му работа при Тодор Живков и затова го препоръчал на Симеон.) Твърди се, че влиянието на кръга е силно преувеличено. А захранването на митовете – тактика, която гарантира на монтерейци престиж и успех на бизнес-начинанията им. Теория, която донякъде има основания.

(Не е теория, а практика, утвърдена практика, още от времената на младата ДС. Влиянието на кръга можеше да се скрие тогава, времената бяха “скришни”. Но като дойде демокрацията, Партията няма начин да скрие контролиращото лице, в случая Любен Гоцев и другите такива, защото в следващия изборен цикъл не е на власт и губи тези свои възможности. Освен да го обяви за бизнесмен, тъй като това е щит срещу някакво разследване от страна на официалната власт.)   

Името на Виктор Вълков нашумя основно след промяната. Беше участник в Кръглата маса от страна на казионния БЗНС. Депутат във Великото народно събрание. Поел от Любен Гоцев поста на външен министър в правителството на Димитър Попов 1990/1991. И той член на борда на директорите на Атлантическия клуб като Любен Гоцев. Обединител и лидер на обединения червен земеделски съюз (1991-1992). След това посланик в Турция до 1998-а.

Третото име на шеф в кръга “Монтерей” е на Чавдар Чернев. И той е бивш шеф в МВР. И баща му е бил началник-отдел във ВКР, авторитет в контраразузнаването от комунистическо време. Приятелството му с Виктор Вълков е добре известно отдавна. Те двамата заформят първите сбирки на близки, приятели и колеги още в средата на 80-те. Тези сбирки са се провеждали в “Шератон”, бившия хотел “Балкан”. След промените се прехвърлили в ”Крим”. Първата им обща фирма е “Чавил”. Някои все още помнят, че двамата претърпяха тежка автомобилна катастрофа в началото на 1990-а. Освен с Виктор Вълков Чавдар Чернев има общ бизнес и с Димо Кръстинов – търговец. Баща му проф.Кръстинов е основоположник на сърдечната хирургия у нас и дългогодишен шеф на Военна болница в която е опериран Тодор Живков. Затова професорът е герой на социалистическия труд. Сестра му Дарина Кръстинова е известен пластичен хирург, която работи в Париж. (Що там, бе? Санкт Петербург също е красив град?!)

Сигурно не знаете:  Сърдечният хирург Кръстинов е баща на журналистката Кристина Патрашкова.

Собственикът на ресторант “Монтерей” Ангел Стойчев е заместник на Чавдар Чернев в столичната полиция. До 1988г. негов личен шофьор е бил Румен Гайтански–Вълка - първият “боклукчия” на София след проточилите се поне три години неприятности на кмета Бойко Борисов около балирането и складирането на софийския боклук. (Тази “сага” съм пренебрегнал. Само ще допълня тук, че Румен Гайтански ще се ожени за Ивайла Бакалова, за която се твърди, че е била любовница на Илия Павлов и детето му от Ивайла всъщност е незаконен син на Илия Павлов.)

Сред едрите фигури в “Монтерей” и е Христо Христов, министър на външната търговия при Тодор Живков, и като такъв негови подчинени са били на времето Андрей Луканов и Георги Пирински.

Сред честите, но не толкова популярни гости на масата в ресторант “Монтерей” всеки вторник, са Димитър Събев – дипломат и Георги Димитров, известен като Жоро Агнето – дългогодишен служител на “Родопа”. След 1989г. търгува с Гърция и Италия. (Ако си спомняте, в първите години на промяната, когато работите на Народния театър “Иван Вазов” бяха “умрели”, неговият щатен партиен секретар Стефан Данаилов се занимаваше с бизнес – изнасяше живи агнета за Гърция.)

В по-широкия формат на приятелския кръг има куп известни имена. Бившият депутат от ДПС и ковчежник на НДСВ Максим Димов, контраразузнавачът Иван Драшков, доскоро шеф на НСС, а сега зам.шеф на новосъздадената Агенция за сигурност ДАНС, бившият шеф на Драшков – Иван Чобанов, Любен Левичаров – бивш шеф на ЦСБОП от средата на 90-те, известният футболен деятел и състудент на Драшков Михаил Касабов, “треньорът на века” Димитър Пенев.

(Вестник “Стършел” публикува една тройна карикатура от Веселин Зидаров: В първата част фокусник пуска в цилиндъра си една футболна топка; на втората част потупва с магическата си пръчка въпросния цилиндър; в третата част обръща цилиндъра и от него се посипват пачки долари.

Датата на тази карикатура е 29.02.2008. След повече от десет години шефът на футболния съюз все още ще е Борислав Михайлов. В изпълкома ще са други американски герои, носители на орден “Стара планина”: Йордан Лечков, Емил Костадинов и ще се борят “като лъвове същи” срещу опитите да бъдат “извадени от цилиндъра”. Напразно. Безнадеждно. Ще ги погребем във фоайето на централата на Бъгарския футболен съюз в резиденция Бояна.)

Редовни гости на традиционните ежеседмични сбирки в ресторант “Монтерей” са били още: Георги Вулев – някогашен зам.министър на търговията и бивш затворник за злоупотреби преди 1989-а; бившият земеделски министър в Беровото правителство Георги Танев (премълчани са заниманията му, и на сина му също, с контрабанден износ на месо СЛЕД министерстването му); Младен Мутафчийски – директор на известната оръжейна фирма “Тератон”, там работи Искра Вълкова, съпруга на Виктор Вълков; бившият депутат от БСП Светослав Мичев, секретар по пропагандата в БСП и в момента директор на Агенцията за бежанците.

Епизодични гости на “Монтерей” са били много известни личности. Сред политиците - Бриго Аспарухов, Георги Ламбов, Димо Гяуров, Бойко Борисов; от втория ешалон –  днес издател, а иначе бивш шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов; братът на Чавдар Чернев Тихомир Чернев, шеф във митниците; от културата – писателят с псевдоним Петър Христозов, скулптурът Вежди Рашидов „главен мултак на републиката“...

След като ви запознах с Имената от Монтерей, сигурно ще приемете по-подобаващо разбираемо онова, което написах в началото:

Моля обърнете внимание, че тези не са обикновени редови членове на БСП, а Контролният й Съвет, който осъществява връзката и контролът на Партията със структурите на ДС.

 




Гласувай:
2



1. gardener - пак не стигат буквичките
14.01.2022 11:29
Докато чета този много интересен пост ми идва на ум онзиденшното интервю в Ница на Пугачов с Гордон, което е над 5 часа и ти го препоръчах да го изслушаш. В него в открит текст се определя състоянието не само на френската, английската и американската демокрации, а директно се твърди, че тези демокрации са купени реално от днешния Путин, който пък е едноличен цар и господар на Русия, наблюденията на първия приятел на Путин - Пугачов и човекът, който предлага на Елцин(дъщеря му) за приемник е точно този Пугачов, на който Путин и неговите хора отмъкват 15 милиарда долара. В тази посока, възкачването на Радев и реставрацията на комунизма в България е директно свързана с купуването на разни функционери от Германия, САЩ с хубави западни пари(а не с копейки), абсолютно съм сигурен, че зад витиеватите и артистични изпълнения на Мустафа стои една кръгла сума към началниците и в тяхното "външно" и също толкова хубава сума по сметката на кюрдката - народ, който е изключително азиатдки, неморален и живеещ хиляди години в престъпна битност, кой каквото и да казва, че няма лоши и добри добри народи - има и лошите народи са диви и варварски и се намират извън Европа и на Изток в Европа. Престъпната битност на тези народи е пословична по причина, че никога не са имали официална реформация или други ценностни системи, изградени исторически, чрез достижения в науката или изкуството, т.е. са били ползватели на чужда култура и чужди постижения, даже толкова обсъжданите хазарски дегенерати имат твърдо течение в религията си, която спазва див и краен религиозен протокол на аскетизъм и въздържане от нарушаване на Закона. Тук, въпреки опитите да се създаде истински вярващ комунист се оказа, че това е невъзможно, колкото и да се опитваха разни селски автори и морализатори на хранилка да пишат за "героите" - комунисти, силни като желязо и непреклонни като Асен Йорданов(бащата на известни няколко комунистически хрантутници, днес притежатели на медии и главни биволи), а се оказа, че става ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462116
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031