Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2022 14:18 - НИЕ-663 Началото на края на тройната коалиция
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 771 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 02.01.2022 14:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОДЪЛЖАВАЩИ  МИНАЛОГОДИШНИ  ИСТОРИИ

 

Някои от тези истории ще свършат тази година, някои ще продължат и следващата, но в края на краищата са като доброкачествено туморно заболяване. Ще минат. Злокачествените “тумори” обаче ще останат и изходите са само два – или ние тях или те нас. Ще се намери ли добър “хирург”, който да извърши животоспасяваща операция на държавата? Независимо от това колко ще боли! И колкото може по-бързо!

·                     През юни 2007 г. Народното събрание прие конституционни поправки, осигуряващи независимостта на съдебната система и създаване на независим съдебен инспекторат.

Кое наложи обаче спешно да се прекрати предсрочно мандата на предишния Висш съдебен съвет (октомври 2007), така и не стана ясно. Впрочем, да не останете с грешното впечатление, че се чудя особено, ще цитирам думите на една от контингента на Ванко-1, Татяна Дончева: “В момента НДСВ и ДПС имат лоби във ВСС, за разлика от БСП. Има ли политическа сила, която да се подпише под този ВСС?”, попита тя, явно визирайки само своята политическа сила – БСП.”

Шест месеца по-късно имаме конституиран и работещ постоянно Висш Съдебен Съвет (ВСС). Очаква се до няколко месеца да заработи и Инспекторатът към него. Иначе... Още подробности? - Компютърната система за случайно разпределение на делата все още не е влязла в действие. Пък като влезе, та... какви “софтуерни дупки” ни чакат поне едно 15 години напред.

 

·                     От 1 януари 2008 година започва работа ДАНС – Държавна агенция Национална сигурност, “родното ФБР”, както го наричат. Това звено обединява Националната служба Сигурност, военното контраразузнаване и агенцията по финансово разузнаване, общо близо 3000 служители – според вестниците. Пак според вестниците, за работата на ДАНС годишно ще са необходими около и над 50 милиона лева и тези средства не присъстват в новия бюджет за 2008 година. Директорът на Агенцията ще се назначава от Президента.

По този повод мнението на Николай Свинаров (познатият от правителството на Симеон, в момента председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност), намерено в анализите на “24 часа”: “Нелепи са твърденията, че ДАНС безконтролно ще прави каквото си иска и на никого няма да се отчита. Тя задължително ще се отчита пред парламентарната комисия, създадена за тази цел. Съвсем задължително! В парламентарната комисия имаме разбирателство, че тази комисия трябва да се изгради по образец на службите за сигурност  в развитите държави от ЕС. А именно  - паритет между опозиция и управляващи и шеф от опозицията.”

Да му имам уверената наивност на Свинаров. В последния работен ден на старата година с решение на кабинета на Станишев и с парафа на президента Първанов, за шеф на ДАНС беше назначен Петко Сертов, досегашен секретар на Съвета по сигурността към Министерски Съвет!  Който е и щатен служител на Второ главно на ДС отпреди Десети според една комисия. А вестник”Стандарт” в рубриката си “Лица” допълва: “Баща му и брат му също са били кадрови военни контраразузнавачи. Сега по стъпките му, поне по отношение на френската гимназия, тръгва и синът му Детелин.”

Запомнете това. Ще ви потрябва след известно време, когато Петко Сертов “съвсем задължително”, вместо да се отчете пред НС за едно ходене до Гърция, ще “изчезне”, ама буквално – никой няма да знае къде е 15-тина дена. И Народното събрание с неговата контролна комисия вкл.

 

·                     Членството ни в ЕС позволява да бъдат намалени средствата за поддържане на армията ни. Веднъж, защото основната политика на демократичния свят не е Войната, а Мирът. И второ – в Съюза съществува т.нар. принцип на колективна отбрана.

От 01.01.2008г. беше премахната редовната казарма за всички набори. Военната служба става доброволна. Вид работа. В тази връзка тази година Българската армия ще се свие поне с около 5000 души и ще бъдат пенсионирани  всички военни с 25 години служба и право на пенсия. До 2015 година армията ни трябва да стане общо 39 хиляди, а след този срок да се стабилизира на 32-33 хиляди.

Няма да затлачвам историята си с “воплите” на потърпевшите доживотни военни. Само ще запиша, че първоначалният им “щурм” срещу властта ще бъде потушен с обезщетение от 20 заплати накуп при пенсиониране. Ако сте обикновен българин, напр. гимназиален учител, държавата ще ви даде обезщетение от 6 заплати.

Аз, понеже преподавам математика в обикновено училище, работата ми е да смятам: Приемам една средномесечна заплата на военнослужащ, че е 2000 лева (не включвам в нея надбавките, режийните и др. екстри), умножавам я по 20 месеца и по съкратените (поне) 5000 души. Получавам, че за една година държавата ще плати общо 200 милиона лева на нервните соцвоенни, за да не използват пистолетите си срещу нея.  А догодина, а по-догодина... Между текущата 2008-а до предполагаемата като крайна дата за съкращения 2015-а, лежат някъде къде 8 до 10 години. Това дава 2 милиарда лева. Ето така си обяснявам защо чак през 2017-а държавата ще си позволи да започне да купува нови самолети F-16. Тогава чак парите, вместо за пенсионираните военни, ще могат да се насочват за превъоръжаване на армията.

 

·                     Борбата с корупцията по високите етажи на властта, в местното самоуправление и по границите на страната, както и свързаността й с борбата с организираната и битовата престъпност,  е банална и вечна тема като въпроса за Сътворението на света. Или като борбата с проституцията.

В проектодоклада на Еврокомисията за първата година еврочленство пишело, че България “още не показва убедителни резултати в прочистването на страната от корупцията и организираната престъпност”. Оценката на председателя на Еврокомисията Жозе Барозу е: “Бързате много бавно”.

Изказването на Барозу е в първите дни на февруари. В седмицата преди него, последната на януари, съдебната ни система се забърза. Само за 5 дни:

- съдът постанови (на първа инстанция) 2,5 години условно за Максим Стависки, към 300 000 лв. обезщетения и 4 години без шофьорска книжка. Катастрофата, която той причини (с 2,29 промила алкохол в кръвта) беше в началото на август 2007-а.

- 4-ма от 6-имата подсъдими за трагедията в дискотека “Индиго” на Коледа 2001 година бяха глобени (на втора инстанция) с по 800 лв. всеки. Петият – управителят на дискотеката Ангел Николов, с 1000 лева глоба, Единствено последния – управителят на Комитета за младежта и спорта Цвятко Барчовски отнесе 5-месечна условна присъда. Бившият главен архитект на София Стоян Янев беше оправдан.

- Съдът осъди (след споразумение) несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите, който бе задържан за пореден път през април миналата 2007 година, на 4,5 години ефективно. Той обаче ще лежи само още 3 години и 4 месеца, тъй като му се приспада предварителния арест. Адвокатът на Очите Илиян Василев е обявил, че ще се възползват в пълен обем от възможностите на споразумението със съда, за да се намали още престоят на клиента му в затвора.

Позицията на “Труд”, представена от Елена Енчева: “Тъпчете на място, се очаква да ни каже Брюксел. Някой да е изненадан? Изказът на Брюксел може да е усукан, но у нас и децата сигур  вече ще ви кажат какво се случва с Маргините, с Топлото, с делата срещу Софиянски, с... Да, наскоро един (Митьо Очите) се призна за наркобос. Уви, късно, та да влезе в евродоклада. Критиката не е окончателна – еврокомисията ще си каже тежката дума през юни. Сега предупреждава как вижда картинката. Ако ни е в повече черногледството, да отговорим достойно – не със сръдни, а с аргументи.”

Отговаряме:

- Делото за убийството на 2-те сестри Белнейски  (от януари 2006г.) вероятно ще бъде спряно. След 9000 души разпитани лица и 150 хил.лева платени за експертизи.

- Затихва и разследването по задържането в София на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович (в края на м.г.). Това предизвика няколко оставки из висшите началници от МВР, обвинения лично към министъра Румен Петков и - нататък след 30-ина стр. “Наблюдателят” на в.Сега” написа (22.01.2008) “Как утихва “8 по Куйович в МВР” и не позна.

Засега, като дънна примамка, ще оставя едно “Предизвикано” във в.”Труд”, 16.01.2008г. от Цвятко Цветков (зам.шеф на 6-то в ДС и главен секретар на МВР при Жан Виденов): “В нито един от отговорите на Румен Петков по горещата тема “Куйович” няма адекватна задълбоченост. Нещо повече – струи лековатият и оперетъчен стил, навеждащ повече към стила на “Биг Брадър”, отколкото на политически и държавен деец, мислещ и съзнаващ своите отговорности. Аз не бих изпреварвал прокурорските проверки, колкото и да се съчетани те между министър и главен прокурор. Нито вътрешните проверки в МВР, които бяха засекретени в момента на възникването на необходимостта от тях. Нито бъдещите проверки на специалната парламентарна комисия. Но вече е ставало дума, че българското управление, и в него и българското МВР, отдавна плачат за операция “чисти ръце”. Аз съм много по-горд от Румен Петков, че сме с него на различни морално-етични орбити. В негов стил бих казал, че когато този човек говори за морал, все едно проститутка да ми говори за девственост.”

Тия ще се изядат помежду си. Ха, дано!

 

·                     През февруари 2008г. опозицията внесе в парламента 4-ти вот на недоверие срещу правителството на тройната коалиция. Заради  неуспеха в борбата с корупцията.

Вместо да цитирам сухо мотивите му, ще използвам образната изказност на Любен Дилов-син (в.”Труд” от 13.02.2008): “Четвъртият поред вот на недоверие към кабинета “Станишев” едва ли ще вдигне доверието към опозицията. Но няма да убеди избирателите, че в управляващата коалиция всичко е “гюле, гюле”, каквито бяха сигналите от Маймундере в Хисаря през уикенда (миналата седмица в почивната станция на МС в Хисаря се е провело важното за обединение на кабинета съвещание). Истина е, че корупцията по високите етажи на властта едва ли е измислена от тройната коалиция. Истина в също така, че някои от подписите на знакови опозиционери под искането за вот са несъвместими с възмущението им срещу корупцията. Но истина е и че в последните месеци скандалите гърмят един след друг: За шефа на “Републиканска пътна инфраструктура” и неговите братя (случаят “Батко и Братко” – Веселин Георгиев шеф на “републиканска пътна инфраструктура”; отклонени са 26,7 млн. лева), за заловените с подкуп Любомир Лилов и Иван Владимиров (прокурор и съдия - дотук с подробностите), за поредните факти около магистрала “Тракия” (близо два пъти повече от заявените тръжни пари са платени за строителни дейности на фирмите “Догуш Еко” и “Джойнвенчер Рануей”). Особено тревожно е решението на ЕК да замрази важни за България пътни проекти с европейски пари  именно заради съмнения за корупция. Това са “Транзитни пътища-3”, автомагистрала “Люлин”, отсечката Кърджали – Подкова и връзката на автомагистрала “Хемус с Околовръстния път на София.”

В деня на дебатите по обсъждането му в София са насрочени 3 (словом три) протеста: от 9 часа шествие на “Атака”, от 12,30 митинг на опозицията пред НС и от 14 часа протест на млекопроизводителите пред М-вото на земеделието. Общо 1280 полицаи и 280 жандармеристи ще ги охраняват. За сравнение за охраната на руския президент Владимир Путин са били ангажирани 2800 полицаи. Така пише по вестниците.

- Известният “червен Кольо”, шефът на социологическа агенция “Медиана”, е екстрементирал в “Труд”, 21.02.2008: “Времето на помпане на избирателите отмина”. Вътре той твърди, че “Софиянци са големи революционери, когато работата е само до изявления. Днес над 160 хил. столичани (или 16%) заявяват, че ще се метнат на митинга. Преди години реших да проверя колко от софиянци “помнят”, че са участвали в обкръжаването на парламента. Спомен за героичното си лично участие имаха над 180 хиляди души. А реално не бяха повече от 3000 души.”

Склонен съм да се съглася с наблюдението, че открай време “4-ма българи представляват 8 активни борци”. Ама Кольо Колев е мекере, което обръща “принципните” си наблюдения в следващата минута, в която келепирът се очертава да е другаде. След 10-12 години по повод протестите на червените ескадрони на Мая Манолова, Бабикян, Хаджигенов и Минеков, той ще напише, че “народът е на улицата и това ще свали Бойко Борисов от власт”. Значи, най-малкото, времето на помпане на избирателите не е отминало.    

- Журналистът Иван Бедров (който минава за “син”, затова и материала му е във в.”Дневник”, 21.02.2008) е измислил друг начин да йезуитства по повод митинга на опозицията пред НС. Хем вълкът да е сит,  хем агнето да е цяло: “Девет подписа под призива за антиправителствен митинг бяха достатъчни, за да заговорят всички за “обединената опозиция”. Тези дни матетматиката е препочитаната дисциплина за сметка на политическата логика: 200 автобуса, 10 часа, 9 политически сили, 4-ти вот на недоверие. И огромна доза отвращение както за някои  организатори, така и със сигурност за някои от протестиращите граждани. Опозиционните партии са обединени само в едно – в това, че не участват в правителството. Цялата тази идейна цапаница обслужва единствено Бойко Борисов. Въпросът е каква работа имат другите при него.”

Ако търсите нещо, написано от Иван Бедров, за друга “идейна цапаница” в протестите СРЕЩУ Бойко Борисов от 2020 година, няма да намерите. А нима там движещият интерес на протестиращите не е пак само един – че те не участват в правителството?! От където по логиката на Бедров следва, че “партиите на протеста” обслужват единствено БСП и С-ие. Но не го е написал журналистът. От където следва по нормалната логика, че Иван Бедров трябва да си смени класовия червен чип с по-демократичен. Никой, вкл. и аз, не го натиска непременно да е герб-ав.

- Не знам дали е вярно, но е показателно, че и малко смешно. Вестник ”24 часа” от 21 февруари пише: “Кравите с които водачът на фермерите в Северозападна България Андриян Цаконски се канеше да участва в протестите пред парламента днес, се оказаха в домашен арест. Представител на кметството на врачанското селоТърнава му връчи вчера решение на Районната Ветеринарно-Медицинска служба, което забранява животните да напускат фермата до второ нареждане. Така добичетата дори не излязоха на паша през първия топъл ден от месец насам.”

Тази новина известната ви Велислава Дърева коментира в анализите на вестник “24 часа” по следния начин: “Бойко забрани на селскостопанските животни да участват в митинга на “обединената опозиция”. Властта най-безпардонно арестува кравите, а кметът се изяви колаборационистки, погази изконните демократични права на добичетата и лиши митинга от единственото колоритно и достолепно присъствие.”

Тая така ще си умре – с ярко червените лъжливи гащи. Добре, добре: не гащи, а съвест.

-                 Нямало обаче кой да забрани на известния пернишки наркодилър Николай Христов-Хайо да излиза от къщи до второ нареждане, и го разстреляли – в центъра на града с 9 куршума, докато чакал с колата си на светофара да светне зелено. На метри от мястото, където преди 3 години разстреляха наркобоса Васил Арарски – Райко Кръвта.

Резултатът от гласуването на вота на недоверие заради корупцията е предизвестен – 149 “за” правителството, 86 “против”, въздържали се нямаше. Процедурата уважи дори самият Ахмед Доган.        

“Никой и не е вярвал, че кабинетът ще падне, но надеждите бяха, че опозицията ще бъде морален победител. Това обаче не се случи и илюстрация на нейната слабост бе вялият митинг  без кулминация. Защо вотът не успя? Първата причина – В България не може да има политически вълнения, а само социални. И втората причина – България върви нагоре със сериозни международни и вътрешни успехи.”, каза Андрей Райчев.

Този е по-просташки лъжец, дори и от Велислава Дърева.

 

Няколко допълнителни факта:

- Цитирам в.”Труд” (ама няма подпис): “Опозицията няма достатъчно мнозинство, за да свали управляващата коалиция, но с всеки вот се увеличава броят на хората, които гласуват против правителството”, отчете депутатът от БНС Стефан Софиянски.”

- Пък водачът на българските социалдемократи в коалицията “За България” Николай Камов гласува обратно на депутатите от коалицията. Мотивът му: “Не мога да е разгранича от собственото си мнение. А и мотивите на вота отговарят на истината.”

Запитан защо е гласувал “обратно” на своята парламентарна група, Николай Камов отговаря така: “Нямам никакво намерение да отивам в ГЕРБ. Винаги съм правил едно и също. Стремя се в България да има силна социалдемокрация. Но когато се обадя или пиша на Бойко Борисов, най-много след няколко часа имам лично послание от него. А когато се обадя или пиша на Сергей Станишев – нищо.”

Социалистите незабавно изключиха Николай Камов от групата си. Колкото до мен, ще кажа, че няма нужда да ме питате защо го правят. Просто когато четете това, което пиша, не забравяйте – особено неща, които повтарям по няколко пъти, ставайки досаден дори. Комунистите никога не са обичали социалдемократите. Те само се кичат с техните пера, за да стигнат толкова близо до врага си, че да го мушнат в сърцето. А после му събличат топлата още фланела и си я навличат.

В последното изречение няма нищо образно, всичко това се е случвало наистина. Името на комуниста, обзавел се с чужда, топла фланела, е Атанас Премяната. Помните ли?

- Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски се обадил по телефона на министър-председателя Сергей Станишев да го поздрави с успеха при гласуването на вота, пишат вестниците. (Пак във вестниците намирам информацията, че Симеон е поздравил и Бойко Борисов. Поводът: приемането на ГЕРБ в Европейската Народна Партия, Датата – 10 февруари 2008.)

- Третият член на управляващата коалиция – Ахмед Доган, каза:  “ДПС е опитен играч в правенето на политика. Дърво, което не дава плод, не се замерва с камъни.” И поиска оставката на председателя на Парламента Георги Пирински заради заповедта му журналисти да не бъдат допускани в левия кулоар на Събранието.

Пак да припомня: Когато след 12 години държавата ни бъде вкарана в капан – “в свредел”, ако използвам терминология от специалността на тогавашния президент военен пилот Румен Радев – основното обвинение ще бъде пак Корупцията, но САМО ПО ВРЕМЕТО на 12-годишното управление на ГЕРБ!? Защо така избирателно бе, социалисти?

Отговорът е един и се натрапва: Защото проблемът не е самата Корупция, а контролът върху Нея!

Та с какво, Вие от БСП, сте по-добри от другите от ГЕРБ?!

Знаете ли, драги ми читателю, тази дилема – БСП или ГЕРБ, е решима САМО в полза на ГЕРБ. Ако искаме да оживеем! И тук Корупцията е без всякакво значение! Защото тия от БСП са “антифашисти”. Председателят на техния “Български Антифашистки Съюз” Велко Вълканов казва (“Стандарт”, 10 януари 2008):

 “На 10 януари 1997 година правителството на БСП можеше с две пожарни да разгони тълпата. С две думи: спомням си за тези дни с едно отвращение към СДС и недоволство към собствените си другари, които не проявиха твърдост и воля.”

 

Други новини по тези теми:

- В началото на февруари 2008г. Европа спря временно парите за строежа на новата автомагистрала “Люлин”.

- Във властта има разнобой заради фришоповете. Според министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова-Паси “магазините по границата остават източник на контрабанда и създават среда за политическа корупция”. Според зам.председателя на бюджетната комисия в парламента Алиосман Имамов от ДПС “България ще загуби, ако безмитните магазини се закрият. В цяла Европа има безмитни магазини, особено на летищата”.

За повече подробности засега - без “да погледна в бъдеще”, когато за корупцията ще е виновно САМО 12-годишното управление на ГЕРБ - не мога да бъда нито по-конкретен, нито по-изчерпателен. Тo Европейската комисия не е много по-можеща, та аз ли. Затова един виц от тия времена:

Във връзка с препоръки на Европейския съюз за борба с корупцията в България, оттам виждали само един изход: на всеки български депутат да бъдат дадени по 10 000 евро, за да бъде приет законът срещу корупцията.

 

·                     Познавате нали, хиперактивността на сегашния просветен министър Даниел Вълчев. Става за “виенски бал” – същински Джордж Клуни, ама дотук. За делнична успешна работа не го търсете. Адвокат е по природа – живее от далаверите на другите. Затова най-големите му успехи бяха като юрист-консулт на “Мултигруп”. В ранните години на демокрацията. След това стана “жълт” – преносно, покрай НДСВ, после оцапа червените си гащи отново в жълто покрай “седенката” на учителите. И ще продължи да се предлага в бъдещето на тоя на оня, но без особен успех. Ще стигне до декан на Юридическия факултет на Софийския университет. Не е малко, ама след като си се натискал за министър-председател... А защо не и за Президент...

- От 1 януари 2008г. влязоха в сила т.нар. делегирани бюджети. Това означава, че общините превеждат на училищата полагащите им се пари за годината. Оттам нататък директорите управляват финансовите средства. Тъй като парите за всяко училище са пряко свързани с броя на учениците в училището, директорите би трябвало да не насърчават маломерни паралелки и многото педагози.. Защото така заплатите им ще са ниски.

Тази нова политика е характеризирана в някои вестници (около неутралната точка в онази диаграма за политическата им пристрастност)  като „Пари нема. Действайте!“ На което знаете ли какъв е отговорът на министъра? – „Бюджетът е гласуван и приет от парламента и не от мен зависи дали издръжката ще се увеличи с 218 лева на ученик.“

- В началото на 2008г. Той роди ново предложение. В училище да има часове по вероучение, по ислям и по религия (нещо сборно ли?), а учениците сами да избират  в какъв час да влизат. Срещу тази идея “скокнаха” (така пише във вестниците) всички: Светия Синод не е съгласен, Католическата българска  църква – също, да не говорим за Главното мюфтийство. Ама естествено – вярващите по целия свят разделени, обаче Даниел Вълчев ще ги съвместява.

Междувременно  някои журналисти “захапаха” Министъра. Броят на учениците по неговото време е спаднал с 13%. Така че мерките трябва да бъдат в посока увеличаване броя на учениците, а не броя на учебните часове. Те, часовете, ако си спомняте миналогодишния спор между Вълчев и Гайдарски, не бива да бъдат повече от 30 до 32 часа седмично.

Има и други образователни въпроси, чието разрешаване иска работа, а не ресане пред камерите. Например съдържанието на учебниците. Особено на тези по история!

- Националният Фонд  по заетостта получава от правителството 450 хил.лв. по новосъздадената програма “Оптимизъм”. Тя предвижда обучение на 500 съкратени учители покрай миналогодишната стачка на учителите. Те ще придобият други професии, които се търсят в съответните региони на страната. Още 300 съкратени учители ще бъдат подпомогнати с почти един милион лева, за да запазят специализацията си. Ще им бъде предложена минимална работна заплата, ако се съгласят да водят извънкласни занимания или занимания по време на ваканциите.

Търсих, но не можах да намеря някакви критерии за това на кои учители ще бъде предложено запазване на професионалните им умения и на кои - преквалификация за нова друга работа.

- “Кифлите на Масларова” (безплатната закуска за децата от I до IV клас) поскъпват. Сегашните 50 стотинки дневно ще станат 62 стотинки от началото на втория срок. В част от училищата, най-вече в големите градове, вместо тестена закуска, децата ще получават плод. (Аз: Един банан и 2 броя киви?) По този начин храненето на малчуганите ще бъде балансирано, очаквали от МОН.

 

·                     Оптимизмът на Орешарски Пламен (“отворен пич”, според личните думи на горния Даниел Вълчев, помните ли?), че Той като финансов министър може да оправи държавата за година-две, е за тук – в тази глава в която събирам случките, прехождащи от миналите години в тази година. Които имат толкова въздействие върху бъдещата реколта след сушата от миналата година, колкото големия сняг, паднал преди три години.

Ще кажете: “Много завъртяно се изразяваш.”

Ама, ако предпочитате по друг начин, да го кажа направо: ОП-тата са неспособни да направят новото ни бъдеще по много причини. Ще ги класифицирам в две групи. Първата е несъгласието на Старите комунисти. Разбирам го – бащите им на ОП-тата бяха слугите в Червения им дворец. Отрепки - добре, добре: консумативи. И втората, несъгласието на Новия свят с “предложенията” на отворените пичове. Които, вместо Любов, предлагат безразборен секс.

Ето че пак преминах на любимите ми образно изразявани мнения. Какво да направя, кавалер съм. Отвътре ми иде. Някои биха казали, че в миналото си, съм бил Ангел. Аз си мисля, понякога, че съм бил син на онзи първобитен човек, който привечер, прибирайки се в пещерата, пускал пред себе си жената. От къде да е сигурен, че през деня в нея не се е настанила някоя пещерна мечка?!

 

·                     И като продължавам с описанието на вчерашни случки, да завърша (временно) изложението им със чудовищната и неизтребима злоба (колко съм мек, същински Ангел) на Старото: комунистите, деди, бащи, деца и внуци, към Новото, представено (временно) от партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. Разбирате, нали, че е невъзможно да бъда изчерпателен в прегледа на Злобарите. (Не става дума конкретно за тук, а и за всичките ми истории.)

- 3.01.2008, Иван Иванов, много изявен и също така познат от преди  злобен журналист от в.”168 часа”:

“На връх Коледа, точно когато магистрала ”Хемус” за пореден път бе блокирана, разбрахме, че основен приоритет на софийския кмет бил затварянето на металургичния комбинат “Кремиковци”. По всичко личи, че Генералът е решил да затвори един от малкото работещи заводи в страната. По-лошото е, че май кметът е решил заедно с “Кремиковци” да затвори и столицата. По празниците колите пъплеха по 4-5 часа, движейки се на първа скорост около подстъпите към столицата. Час и половина висяха шофьорите и пътниците по тунелите от София към Ботевград. Като ти се доходи до тоалетна, никой не те вижда. (Ех, какви тоалетни имаше по автомагистралите при бай Тошо... – моя бел.) В столицата не е по-различно. Три спирки с автобус по бул.Сливница в час пик вече се вземат средно за 1 час. Който не вярва, нека да почака примерно тролей №2. Двайсет минути не му мърдат. Дори да вижда на GPS таблото, че тролеят идва след две минути, транспортното средство, което идва, е за гараж и минава транзит. Следващият тролей ще дойде след 25 минути. Честито на печелившите! Ако все пак някой вбесен столичанин реши да ходи пеш, за него има друг капан. В София се чистят улиците от заледяванията, но не и тротоарите. Обичайна гледка е столичанин да се подхлъзва, да вирва високо крака и да се строполява с гръм и трясък. За всичко това кметът има отговор – когато е готово метрото, ще въведе такса за автомобилите в центъра. Така че който е забравил крилата фраза на Борисов “Аз ги хващам, те ги пускат”, е време да си я припомни.”

- Още веднъж този Иванов от “168 часа”. Този път един месец по-късно – 8.02.2008. (Обещавам да пускам този луд за последен път. Общуването с такива злобни същества е опасно за вашето душевно здраве. Затова запомнете името му и го прескачайте!):

“Не му върви на Бойко Борисов и това е! Първо не му даваха да си изхвърли боклука, където иска, след това посред зима изневиделица заваля сняг и затрупа София, сега пък му хакнаха и онлайн детската градина. 200 000 лева отидоха по дяволите, а някои родители изпаднаха в истерия. За всичко това Бойко, разбира се, не е виновен. Виновни са подлите хакери, интернет доставчици и многодетните майки, които напоследък са се изхитрили да раждат като зайци, та за децата им да няма места по детските градини. Тях сигурно ги е подучил Овчаров или Станишев, в краен случай. Но Бойко е смел! След като виртуалната градина не сработи, той има нов план. Служителите на общината, начело с него, ще записват саморъчно децата по забавачките. Където има много кандидати, ще помагат и кадрите на ГЕРБ, те и бездруго нямат друга работа, докато вземат властта.”

 Какво ще кажете, а? Въпросът с боклука бе решен. (Вижте самият израз на злобарчето Иван Иванов: “не му даваха да го изхвърли, където си иска”, т.е. вече му дали.) Така че снегът да затрупа София е поредна несбъдната мечта на червения Ваньо – колко много други негови несбъднати мечти съм ви цитирал по страниците... Сайтът за записване в детските градини беше задръстен точно за два дни. От умишлените действия на такива като въпросния Иван Иванов и неговите приятели, срещу пари, разбира се. След два дни записванията се възстановиха и не се наложи лично Б.Б. и кадрите на ГЕРБ да вършат тази работа, уплътвайки времето си, докато чакат да вземат властта. Но нашият злобар пише, че пропаднали 200 000 лева!? Къде бе, червеняк - записвванията за детските градини вече отдавна стават през интернет, на учениците в първи клас – също... Само регистърът на бащите Иванови нещо се бави. За лустрацията на виновните комунисти и техните деца Иванови говоря. Ако искате да видите тези дълги списъци с имената на журналисти, и не само!, които Комисията по досиетата ще извади официално, погледнете Приложенията в края на този том от Историята.

Блъсковчета! На Петьо четата...

 

- 18.01.2008, Кръстьо Петков, бивш зам.шеф на БПС (Българските професионални съюзи) и създател на КНСБ:

“Парадоксално е, че дясното днес се доминира от национал-популисти: “Атака” и ГЕРБ. Първата формация “Атака” е доказано антипрезидентска, поради което нейната тактика е предвидима: огън по Първанов! С герберите и техния неформален лидер нещата са по-сложни и вероятно по-перспективни. Колкото и да е неприятно за Бойко Борисов, възходът на ГЕРБ се дължи повече на очакването за възмездие и личната му харизма, отколкото на атрактивна икономическа платформа. Това са рефлексии на всеки успешен популизъм независимо как ще се само идентифицират неговите водачи и последователи. ГЕРБ има още един проблем: легитимацията чрез ЕНП не се е състояла. Няма гаранция, че членството ще се уреди през февруари 2008-а поради съпротивата на влиятелни кръгове от старата българска и европейска десница.”

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



1. pitatlimedejzorata - Започвам последните постинги на НИЕ-6
02.01.2022 14:22
Започвам последните постинги на НИЕ-6 (разказващ за случилото се в периода 2005-2008). Надявам се до края на януари тази 2022г. да успея да завърша публикуването на този последен том от поредицата НИЕ (която пък съдържа историята на българските години от 10 ноември 1989 до влизането ни в ЕС).

След около месец се надявам да завърша МОЯТА епопея около това първо цялостно представяне пред четящата публика на 6-те тома от тази наистина забележителна поредица НИЕ.

Тогава ще стана от компютъра и ще отида да си направя едно кафе. И тогава, 101 години след смъртта на Иван Вазов, ще мога да повторя думите му, посветени на Паисий Хилендарски:

„... въздъхна и рече: Конец. На житие ново аз турих венец.“
цитирай
2. gardener - Благодаря за написаното от Вас
02.01.2022 15:14
Здравейте Господине,
Започвам да Ви чета пост по пост(започнах от първия Ви). Видя ми се много хубав и истински. Аз съм относително млад човек, но това, което сте написали е толкова истинско, все едно чувам разказите на моите роднини и родители за 1944 година(и следващите 45, та и до днес), когато те са били на около 18-15 години. Наричали са ги фашисти и са ги нареждали на стената за да ги убиват(докато ограбват домовете им), но случайно са спасени от разстрел, случайно ... Вчера бях на мястото, където са били наредени да бъдат убити и се докоснах до камъка, който може би баща ми е гледал докато е чакал изстрела и мислите от първия Ви пост тук минаваха като тъжна колона от унищожени човешки съдби пред очите ми, докато наследниците на убийците, днес и в недалечното минало - червени "офицери" и успешни "бизнесмени" минаваха покрай мен в реалността без да ме забележат. Казах си: - до кога нормалните и можещи хора в тази жалка държава, ще бъдат ... такива работи. Обещавам да Ви прочета - бавно и напълно. Благодаря, че сте запазили паметта за миналото ни. Бъдете здрав.
цитирай
3. pitatlimedejzorata - Благодаря и аз, gardener,
02.01.2022 20:48
Още тази вечер ще предам вашите затрогнали ме думи на блогъра dobronameren. Те всъщност са за него. Повече от всичко знам, че те ще го разплачат. Защото част от неговите предци са преживяли чувствата, които и вашите родители са запазили и предали на вас.
Аз съм твърде млад, вероятно по-млад и от вас. И не съм преживял тези трагични за България дни. Но споменът за тях и свързаните с него - задачи, да ги наречем, са записани в генната ми памет и нищо не е в състояние да ги изтрие. В това отношение сме идентични. И нужни на нашата нова България. Тъкмо затова Ви благодаря най-искрено.
Имаме обща задача - да не позволим да изчезне Вината на безбожните "българи", без те да се покаяли за ужасните неща, които са ни сторили! На нас чрез нашите близки роднини и приятели. Чрез тях - на целия наш добър народ.
Четете да четем заедно. И разказвайте преживяното, прочетеното и запомненото - много пъти, на всички, които познавате. Така можем да запазим паметта за миналото ни. Длъжни сме да го правим! Иначе престъпленията им ще се повторят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 470439
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930