Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2021 16:02 - НИЕ-655 Президентски
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРЕЗИДЕНТСКИ

 

·                     Хронологично за тази година първи е Вовата Путин. (Така го наричат почитателите му в България.) Естествено, че ще е бесен. Европейският съюз току що се е разширил с още две страни. И двете отрязващи му пътя към Проливите, отколешната мечта на всички руски императори след Петър Велики. Но кой друг да му е виновен, освен самият той. И понеже е глупак, стратегически глупак имам предвид, прави “услужливата грешка” на приклещения отдолу: мърда! (Почти цитирам Слави Трифонов.) Плаши САЩ с “нова студена война”. Като току що, за кой ли пореден път, е загубил стратегически позиции. Ама щял да си ги върне!...
- По повод плановете на САЩ, и НАТО разбира се (на който военен блок България е член вече 3 години!), да разположи радарни установки по цялата източна граница на Европейския съюз с Русия – от прибалтийските републики през Полша, Чехия, Румъния, до България, главният говорител на Кремъл Дмитрий Песков казал: “Ние сме извънредно загрижени и разочаровани. Въобще не ни информираха предварително за тези свои планове. Това довежда до значителна промяна  в стратегическия баланс в Европа и в стратегическата стабилност на света.”

Ха, добър ден! Ба, ще ви гледат! Ще спрат да тичат по трасето, за да ви изчакат и подтикват отзад да пресечете първи финалната линия?!  Изключителни... стоичковци.
И продължил, Песков имам предвид: “Чувстваме се измамени. Потенциално ще трябва да създадем алтернативи на това, но с ниска себестойност и по-висока ефективност.”
Уф. Нали четете внимателно: “потенциално”, “ще трябва”, “ниска себестойност с висока ефективност”... Щели. Да си вържат гащите, ако намерят пари да си купят въженце.
И... “Русия отказа да сътрудничи с Вашингтон за противоракетния щит в Източна Европа, който е предназначен да прихваща ракети от Иран или Северна Корея.”  И... “Ответните мерки, изглежда включват монтиране на повече ракети на подвижни стартови установки и придвижване на флотата от ядрени подводници към Северния полюс, където по принцип те са неоткриваеми.”
(Тези цитати са от нашите вестници. Например “Новинар”, който допълнително плаши с една снимка на ракета, изстрелвана от подвижна установка тип “катюша”. Отдолу пише: “снимка: www.mil.ru” - Ниво. С ниска себестойност и нулева ефективност.)
- В началото на юни 2007г. в Германия – на територията на бившата ГДР до град Рощок, се състоя среща на лидерите на Г-8. (“Големите 8 икономически най-развити държави в света”: САЩ, Канада, Япония, Германия, Англия, Франция, Италия и Русия). Преди тръгването си Владимир Путин казал пред избрани журналисти в Москва: “Аз съм абсолютен и чист демократ. И трагедията е, че съм единственият, други такива в света просто няма. Вижте какво става в Северна Америка! Ужас – насилие, бездомни хора, наказания без съд и присъда. А в Европа – жестоко отношение към демонстрантите, убийства. След смъртта на Махатма Ганди няма с кого да си поговоря.”

(Името на журналиста, който от българска страна е присъствал на заминаването на Путин за срещата на Г-8, и ни препредава горните негови думи.  е Мила Кудрина, московският кореспондент на в.”Труд”, незаконна дъщеря на Рангел Вълчанов от Грета Ганчева, жената на Емил Димитров. Тя вероятно е информирана, че точно същата хвалба за “единствения демократ в света”, направи и Муамар Кадафи преди около година и три месеца. Има го отбелязано в тази моя книга. Значи Путин има с кого “да си поговори”. Все още!)
- Месец след тази среща на Г-8 Владимир Путин е гост на американският президент Джордж Буш-младши. Ето какво пише американският кореспондент на “Труд”:  (за съжаление няма името му)
“Успях да се докосна до душата му и това, което видях, ми хареса. Той е много прям човек, заслужаващ доверие”, заяви Буш по адрес на Путин след първата им среща през юни 2001 година. (Аз: юни, а не септември 2001! За недосещащите се точната дата е 11 септември.) Дружбата между двамата обаче вече е в историята. Кремъл все повече се притеснява  от плановете за противоракетния щит на САЩ. Никой не може да убеди Русия, че е редно доскорошния класов враг да шири военната си мощ покрай руската граница. (Аз: и Волен Сидеров мисли така. Твърди го  в прав текст горе-долу всяка седмица от парламентарната трибуна.) Колкото до предложенията за съвместна отбрана – те са направо неприемливи за Великата мечка, която винаги се е защитавала сама.”

- Резултатът: След пет години Г-8 ще стане Г-7. Русия ще бъде изхвърлена от клуба на богатите световни страни.

 

·                     На 6 юни в град Рощок, Германия се състоя срещата на върха на Г-8, за която вече знаете. Само някои подробности и отзиви за нея в нашата преса, защото американският президент Джордж Буш след това посети България за 24 часа по покана на президента Първанов.
Информирането на българските граждани започна с познатата от преди времена журналистическа артилерийска подготовка:
- Веселин Желев, в.”Труд”, 5.06.2007: “България е последната спирка от турнето на Буш, която ще започне на 5 юни в Чехия, ще продължи с участието му в срещата на 8-те велики сили в замъка Хайлигендам, Германия на 6-8 юни и ще включи визити в Полша, Ватикана и Италия и Албания. Буш идва в Европа “очукан” от бурно управление. По средата на втория си и последен мандат той е сред исторически най-непопулярните US-президенти. Основната причина е войната в Ирак. (Аз: “Войната на Буш в Ирак” е последната, която САЩ водят в Ирак. Тя завърши със сваляне на режима на Садаам Хюсеин, приятелят на Веселин Желевци. Затова нашият реди такива приказки за непопулярността на Буш. Светът мисли друго.) Защо идва Буш в България? Това е знак. За какво точно, предстои да видим. Със сигурност песимистите ще кажат, че ни е уважил най-неуважаваният американски президент. Оптимистите - че ние пак сме на важно място спед посещението на Бил Клинтън през 1999г. А САЩ се опитват да възстановят разклатеното си влияние в Европа. България и Румъния, на които разчитаха досега, вече 3 години са в НАТО. Те вече не зависят от думата на Вашингтон за членство в алианса. Но “Володя, тук сега сме ние”, се опитва да каже Буш на Владимир Путин и да накаже НАТО и ЕС за новозаетите от тях зони в Евразия.”
Другарят Желев най-безсрамно праща България и Румъния в Евразия?! Но ако го попиташ къде е Москва, той уверено ще твърди, че тя е в Европа. На какво ви смърди този “географски” поглед?
Друг един “трудовак” – Никола Кицевски, 6.06.2007: ”Руснаци псуват “братушките” на опашките за визи. И мачкани така, както бе тъпкан българинът пред някои западни посолства в “предевропейската епоха”, едва ли ще затичат пак при нас. Г-н Калфин, задължение на повереното ви Външно е да организира бързото и коректно визово обслужване на чуждите граждани. Ако бяха времената на другаря Сталин, сума ти наши дипломатически кадри щяха да отпътуват за Белене я за рушветлък: опашките раждат корупция, я за саботаж: всяка неиздадена виза е загубени пари, всеки върнат турист е пряка щета за икономиката ни.”
Какъв безочлив наглец, а? И на какво се надява? – Та от времената на Белене и другаря Сталин са изминали по-малко от 60 години. Дори от самите потърпевши не са измрели всичките, а децата им на всичките са на по 40 години, че и по-малко! Те знаят! Те помнят! Кого се опитва да баламосва този дивак?
- Страхлив „хуморист“ от будната червена клетка „Сега“, 7.06.2007, не посмял да
се подпише:
„Преди време, неизвестно кога. В овалния кабинет – Буш-младши, Буш-старши и много хора в тъмни костюми, бели ризи и винени вратовръзки.
 Трябва да я посетиш накрая и тази България – казва Буш-старши. – Хората бази ни дават, близо са до Русия, трябва да ги подкрепим някак.

Буш-младши махва с ръка към библиотеката. Носят му Оксфордския атлас. Той прелиства. Напразно.
-  Вземи лупата – пак се обажда Буш-старши.
Буш-младши най-сетне улучва Балканския полуостров.
- Открих ги. Ама чакайте, техният президент не им ли го свали парламентът?
-  Не, не им го свали. Малко по на юг погледни – нервира се Буш-старши.
- Видях!... Окей, определете датата...

След време, неизвестно. В Овалния кабинет – същите.
- Решихме ли кога ще ги посетя тия в Букурещ? – обръща се Буш-младши към костюмираните.
- В София, сър – отвръщат му ония – не в Букурещ.
Буш-младши грейва:

- Ами така ми кажете бе, момчета. Ми аз там имам един приятел, как се казваше... Соломон?
- Соломон вече не е фактор. Бойко ви е най-голям приятел – подсказват му.
- Говорихте ли с него за датата?
- Да, сър. Той предлага да е някой понеделник.
- Щял да го обяви за почивен ден – добавя Буш-старши. – И столичани щели да идат за гъби. Така ти се гарантира пълна безопасност.

Буш-младши грейва...“
Цитирах почти целия фейлетон на Тенеси Уайоминг (така се е подписал страхливият му автор на съседния фейлетон, който е на същата тема), за да оцените по достойнство цялата му прелест майкина. Ще се пръсне от злоба. Червеното е избило мокро и на страниците под тази. „И какво от това?“ – викам си аз, Дядо. („Ако му знаех името, щях да му извадя и другото око“ – беше казала преди много време Голда Мейр за Моше Даян, който нещо й давал акъл, ама анонимно.)
- Един друг страхлив журналист от в.“Труд“ ни информира за протестите срещу Буш в столицата на Чехия Прага. Обърнете внимание на бъдещето време  “ще”. Датата е два дни преди събитията, с подтекста столичани да имат време да подготвят такива протести и у нас:
“Две мащабни паралелни демонстрации ще хвърлят сянка върху посещението на американския президент Джордж Буш в Прага. Единият протест е организиран от Движението ”Не на базите”, а другият  - от Съюза на комунистическата чешка младеж. “Очакваме няколко хиляди души да протестират”, заявил Ян Майчек, говорител на “Не на базите”.

На съседната страница с 5-сантиметрови букви вестникът съобщава: “Десет хиляди щурмуваха Г-8 в Германия”. Подписала се Ваня Енчева, кореспондентката на “Труд” в Германия. А под нея някакъв зам.шеф на Института за САЩ и Канада в Москва – Виктор Кременюк, казал пред Мила Кудрина: “Русия се обиди на България за базите”. Буквите са по-малки – 3-сантиметрови.

 

·                     Буш в България:
„Самолетът му кацна на летище София в 19 часа на 10 юни 2007. Поканата за посещението е на президента Първанов, но на летището него го нямаше. “Американският президент бе посрещнат от Величка - съпруга на шефа на президентския кабинет, от външния министър Калфин и бившия шеф на Генщаба Никола Колев.“

(Няма ирония, цитирам официална вестникарска информация, в случая – на в.”Стандарт”. То и Ахмед Доган пропуснал официалния обед в резиденция “Бояна”, уточняват вестниците.)
“Кацна ни”, пише “Сега” от 11 юни 2007. “Буш пристига сред нас! Сред нас, ама нас ни няма. Центърът на София е блокиран и обезлюден. Някои подстъпи към столицата също. И понеже се очаква вождът на световната демокрация да посети и Студентския град за кръгла маса с будни млади българчета, “Дървеница” също ще  бъде малко нещо блокираничка. Бояна, този привилегирован квартал, и той сега усети дебелия, защото високият гост ще обядва в Слънчевата зала на Националния исторически музей. Не се предвижда сервировка в оригинални съдинки от Панагюрското съкровище, тъй като то е на изложбен воаяж из Европа. Позитивна тенденция е, че патрулиращите полицаи с кучета няма да спират всички минувачи, нито ще им взимат пръстови отпечатъци. Ура, ура, ура! Не е осъществено изселване на рискови, глобалистично настроени или просто несимпатични на кварталния си граждани. Хип-хип ура! Транспортната стачка ни се размина. Рейсаджиите и ватманите поискаха по двеста лева увеличение на калпак, получиха ги и се кротнаха. Какво ли ще ни поиска Буш, за да вдигне блокадата на София?”
И тоя “Тенеси Уайоминг”  не се е подписал. Сега трябва да питам  директно Главната на вестник “Сега” Теодора Пеева и Изпълнителния му директор Добрин Памуков,  какво? Две неща.  Едното е припомнящо: Помнят ли блокадата на София, когато преди няколко години Вовата Путин беше в София? Тогава даже връх Шипка беше забранен за български граждани, при това в деня 3-ти март! Второто е от чисто любопитство: Теодора има ли нещо общо с Бинка Пеева, а Добрин – с Владимир Памуков? Щото, като им знам дължината на резервната скамейка и високите изисквания към чистотата на идеите на играчите в този клуб... 
- В.”Стандарт”, 11.06.2007 посреща Джордж Буш със... стихотворение от Иван Вазов. Публикувано е на 1-ва страница в каре, наречено “Пророци”. И аз цитирам го:
“Хайдути. Стражари конни в планината стигнаха ме и ме явиха:
“Пази си джеба и главата, Разбойници се тук укриха,”  ...
Разбойниците тук не бродят, в горите и във планините:
Те другаде свободни ходят, но вие тях не ги ловите.”
Ашколсун бе, маскара! И защо Вазов викаш на помощ? Валери Петров няма ли подходящо стихотворение?!
- Помните ли онзи Джеф Стейн от “Конгрешънъл куотърли”, който бе написал статия, че Бойко Борисов е поръчителят на повече от 30 знакови убийства на мафиотски шефове в годините, докато бил главен секретар на МВР при управлението на Симеон Сакскобургготски. Днес, часове преди Буш да кацне на летище София, той пуска друг материал в “Ню Йорк Таймс”, в който обвинява Бойко Борисов, че чрез приятелката си Цветелина Бориславова е участвал в пране на пари през банка СИБанк.

Какво общо има Бойко Борисов към посещението на Джордж Буш, кой да ти каже?! Кметът на София дори не е поканен на обеда в чест на Буш. Да не би пък със стихотворението на Вазов, написано 100 години по-рано, “пророчески”, сегашните “стандартни”, да ни насочват кои според тях са хайдуците...? Уточнявам: кои ЩЕ СА хайдуците – в бъдеще време. Защото към момента Борисов все още е кмет на София, не е станал премиер на мястото на Стани-шеф.
- В.”Телеграф” помните ли го? – Според класификацията на “новия” вестник “Поглед” (с главен редактор добре известния стар Валери Найденов) това беше най-независимият, т.е. най-обективният вестник в България. Я, да видим така ли е?
11.06.2007, Владимир Клисуров: “Буш дойде, видя... и си замина. Няколко дни поред световните медии започваха новинарските си емисии с кадри от България. За няколко дни американците ще запомнят, че страната ни не се намира някъде южно от Флорида из Антилските острови. Дори самият Буш и Първата дама ще го разберат. И на някоя среща в Овалния кабинет ще демонстрират завидни познания по география. Тъкмо да замажат пресния гаф на Лора, която във Вечния град запита изумена: “Но къде са тези седем милиона хълмове, върху които лежи Рим?” (Аз: Дотук е проста злоба плюс елементарната фукльовщина на жабата, дето видяла, че подковават вола...) Затворете очите. Това е днешният свят. Такъв, какъвто сами поискахме да бъде. Ние, хората, сме устроени да си търсим някой силен батко, за да ни защитава от другите батковци. Затова ще преглъщаме сълзите си, чакайки деня, когато Той или Наследникът му отново ще озарят нашата малка България. (А това вече е стаената зле прикрита закана на Комуниста към нас – наистина Хората, да ни трепят, за да не помисляме за друг батко, освен великия им Съветски съюз.”)

Или не съм прав, а? – “Буш помаха и се скри”, е озаглавена снимката на Бойко Кичуков от първата страница на същия този “обективен” вестник “Телеграф”.
- Във в.”Новинар” от 11.06.2007 има статия за хората от охраната на Джордж Буш – “Убийствено секретни”. Там авторката й Марина Чертова описва “костюмираните” от фейлетона на Дядото. Има известна ирония към тяхната “убийствена” анонимност. Но написала Чертова: “Независимо дали са гардове от българската НСО или от Сикрет Сървис, от руската служба за охрана или от страховите израелски служби за сигурност, всичките си приличат на работното място. Надали някой ще ги вземе за виолончелисти.”
И тази умереност в обективната оценка за всички спецслужби обаче, се е видяла недопустима за класовия поглед на новинарчето. Та добавило то в редакторско каре под статията следното: “Авторката наблюдаваше отблизо българските и американските служители по сигурността. Преценката й е субективна, заради убийственото слънце, което печеше в София по време на визитата на Буш.” Какво да го правиш такъв?!
- Като следващия. Дежурният виц на в.”Труд”:
Джордж Буш тичал в парка и паднал от мост в река. Извадили го три деца, а той казал, че ще им изпълни три желания.

- Искам в “Дисниленд”, казало първото.
- Добре, ще те пратя с “Ер форс 1”.
- Искам маркови маратонки “Найки” – рекло второто.
- Нямаш проблем.
- Инвалидна количка с екстри – поискало третото.
- Но защо, на теб ти няма нищо? – попитал го Буш.
- Татко ще ме направи инвалид, като разбере, че съм ви спасил, отговорило детето.
Нали знаете, че Главният на в.“Труд” е Т.Т.- ДС-агентът „Бор“, големият Бор, защото в редакцията има още два по-малки „бора“ и една „череша“, а Главната колумнистка  във вестника е В.В. „Доганката“?

- Кой е “мистър Клиин”?

На тържествения обед “в музея”, но “без златните съдинки от Панагюрското съкровище”, президентът Джордж Буш-младши назовал премиера Сергей Станишев “Мister Clean” (Clean: чист, порядъчен). Заради “действията му в правилната посока: оставката на Румен Овчаров, и с уволнението на двамата зам.-министри, и с оставките на цялото изпълнително бюро на БСП... Това са много важни неща в борбата с корупцията и организираната престъпност”, казал Буш.
Партията на Станишев е разделена (искам да кажа вестникарите) – някои одобряват думите на Буш (например Велислава Дърева, представете си, но не в “Дума”, а в “Стандарт”), други ги иронизират. Напр. Светослав Терзиев, разбира се в “Сега”.
А Валерия Велева се прави на тарикатка. Искам да кажа, че заблуждава с преправения си глас малките наивни агънца. Написала в “Труд” естествено с големи букви: “Сергей Станишев поиска вот на доверие. Получи го. Безпрекословно.”
(Бре, рекох си. Как така съм пропуснал такава голяма новина. Вторият в историята на България вот на доверие?! Оказа се, че не били компютри, а компоти – Станишев поискал вот на доверие не от Парламента като премиер, а от подчиненото нему като партиен лидер Изпълнително бюро на БСП. И го получил, представете си!)
Спомен от бъдещето: Сергей Станишев ще стане председател на Партията на Европейските Социалисти в ЕС, но ще бъде изключен от ръководните нива на нашата БСП. Велислава Дърева и ней подобните ще се захванат с опозиционни дейности встрани от действащата политика. Светослав Терзиевците ще останат по местата си и при следващия БСП-председател Михаил Миков, и при по-следващия – Корнелия Нинова.

 

- На 28 юни 2007г. президентът Първанов навърши 50 години. Партито по този случай се състояло в резиденция Бояна, на същото място, където беше тържествения обед с президента Буш. Сега липсват обаче вестникарските подигравки за “обед в музея”. Може би защото Първанов по професия е историк, а Буш не е, а?
Водещ на празненството бил културният министър Стефан Данаилов. От неговата квота са Татяна Лолова, Стоянка Мутафова и Валери Петров. От политическата се споменават Георги Пирински и Надежда Михайлова, за царе и други президенти не се говори. Спортистите са представени от Тити Папазов, музикантите са предвождани от кларинета на Иво Папазов Ибряма и тъпаните на Елица и Стунджи (току що спечелили 5-ото място на Евровизия с песента си “Вода”).
Не мога да не отбележа, че всички вестници написаха горе-долу едно и също: “Първанов няма да прави партия, имал по-високи цели”.
След като си действащ президент, какви по-високи цели можеш да имаш? Частичен отговор намирам в съобщението, че “шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев и икономистът Венцислав Димитров  предложиха да се създаде агенция за икономически анализи към президентството, която да оценява икономическите програми на партиите и така да ориентира избирателите кого да подкрепят на изборите”. Не мога да си отговоря как ще бъде постигната ТАКАВА цел в една парламентарна република, ако нямаш собствена партия. И Първанов ще стигне до това препятствие – през януари 2014г. ще основе партия АБВ – Алтернатива за Българското Възраждане.

·                     Това обаче е в бъдещето. Днес – в началото на месец юли 2007-а, се завихри грандиозен скандал, че служители на НСО се занимават с подслушване и следене на действащи политици. А тя е подчинена пряко на президента, Сигналът произлиза от служителя на НСО подп. Николай Марков на 37 години с 17-годишен стаж само в НСО. (Запомнете това име, ще се връщаме на него още години напред.)
Ще отбележа обаче още едно, освен подслушването, неприятно за президента разкритие на Николай Марков: “НСО работи като банка кадри на организираната престъпност. Вече почти няма икономическа или престъпна групировка, в която да няма бивши служители на НСО. Страшно е за държавата да има зависимости – на каквито и да е нива.”

Реакциите:
Георги Първанов
: “По-чудовищно обвинение към президентската институция и към моята личност не съм чувал! И ви го казвам тук и за стенограмата, защото имам чувство за историята и за националната отговорност.”
Ген. Димитър Димитров, шеф на НСО: “Мога категорично да заявя, че тези твърдения не отговарят на истината и изнесеното от подполковник Марков е откровена лъжа. НСО е чисто охранителна служба, получила признание от водещи охранителни служби.”
Ген. Димитър Владимиров, бивш шеф на НСО: “Под достойнството ми е да коментирам думите на един човек, който от самото начало на медийните си изяви говори само лъжи. Отново ви казвам, че той разполага само с интригантска и клюкарска информация. Не разбирам защо на този човек продължава да му се дава думата. Аз ще заведа дело за клевета срещу Марков. Той е човек без достойнство.”
Цвятко Цветков, бивш главен секретар на МВР: “Твърденията на Николай Марков не са убедителни. Те най-вероятно излизат заради лични отношения и това показва, че отдавна е назрял въпросът за Закон за НСО. Моето лично мнение е, че НСО не трябва да бъде при президента. На “Дондуков” 2 трябва да има само лична охрана на държавния глава, а службата като цяло да премине под ръководството на Министерския съвет.”

Резултатите:
Николай Марков е уволнен дисциплинарно от НСО. Димитър Владимиров не заведе дело срещу него за клевета, както беше обещал. Сергей Станишев разработва идеята на Цвятко Цветков за преподчинение на НСО. Изгражда се нова суперагенция за сигурност по модела на щатското ФБР. Засега не се знае на чие подчинение ще бъде тя, но вероятно ще се нарича ДАНС – Държавна Агенция за Национална Сигурност. За нея след време, когато й дойде времето.
От опозицията в лицето на ДСБ поискаха създаване на временна анкетна комисия по “българския Уотъргейт”. О.з. ген. Атанас Атанасов щял да я оглави. Пред тази комисия Николай Марков твърди, че Татяна Дончева и Младен Червеняков са го притискали да даде доказателства, които той нямал?! Следващата стъпка на комисията е да поиска отстраняване на президента (т.нар. импийчмънт). “От изнесените факти до момента е очевидно, че трябва да правим нова държава”, бил казал Атанасов.
Умряла работа! С 20-тина депутати, колкото има ДСБ, импийчмънтът умря преди да се роди. Само една снимка – във в.”168 часа”. На нея виждаме широко усмихнатия Първанов на футболното игрище с фланелка №10 на националния отбор. А под самата снимка пише: “СТРАХ; Първанов е добър зад кулисите, но слаб в директния сблъсък.”
По-скоро манджа с грозде, отколкото орел с ориз.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461879
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031