Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2021 15:27 - НИЕ-635 Събитията август 2006 - част 1
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

АВГУСТ  2006 ГОДИНА

 

Дребните месечни събития продължават да пребладават и този месец. “Едри” просто няма. Продължаваме да чакаме октомври.

 

В ПАРЛАМЕНТА

·                     Депутатите приеха годишната партийна субсидия на партиите, спечелили на последните парламентарни избори над 1% от гласовете на избирателите        .Te ще получават по 3,20 лева за всеки глас. Сумата е 2% от минималната работна заплата. Това предизвика големи препирни в парламента. Тези спорове ще ехтят в обществото с различна сила, но няма да стихнат. Големият спор е не толкова за размера на сумата, а дали изобщо да има държавна субсидия или да бъде премахната. В бъдещите години темата за партийните пари ще остане. Тe обаче ще се “отвържaт” от заплатата в момента и ще станат твърда сума в пари, съобразена с финансовото състояние на хазната. Сумата за един избирателен глас ще се мени, като максималната му цена ще достигне дори 11 лева по някое време. Когато депутатите гласуват субсидията да стане 0 лева, ще ви съобщя. Дано да съм жив дотогава.
А според изследване на НЦИОМ “българите давали добра оценка на НС”, пише Красимира Янева във в.“Монитор”. Това е заглавието, а съдържанието на въпросната статия е:
“Само 11% от пълнолетните българи следят редовно работата на парламента при 18 на сто през миналата година. Това съобщи Лидия Йорданова, шеф на Националния център за изучаване на общественото мнение, който е структура към Народното събрание. Данните са от национално представително проучване за общественото мнение за парламента, проведено от 31 юли до 6 август сред 1000 души. То показва, че всеки пети висшист се вълнува от това какво се случва в парламента, а от завършилите основно образование само 3% следят дейността му. Хората, които живеят в мизерия, се интересуват повече какво се случва в Народното събрание, защото очакват оттам подкрепа, както и да се вземат решения, които ще им оправят дереджето. В същото време столичани 2 пъти по-често от живеещите на село посочват, че следят редовно работата на депутатите. 80% от българите твърдят, че народните избраници кръшкат от заседанията на парламента. Гласуването с чужди карти също не се нрави на избирателите. Над половината от нашенците смятат, че депутатите не гласуват по съвест, а в зависимост от решението на парламентарната група. 77 на сто от избирателите на ДПС не следят какво се случва в парламента, но смятат, че парламентарната им група се справя отлично с работата си. Българите пък масово не знаят кой точно ги представлява в НС. Едва една пета от избирателите могат да посочат име на депутат, когото уважават. Разбираемо е, че в челните редици на изследването, направено от НЦИОМ, са посочени имена на червени депутати като Татяна Дончева и председателят на парламента Георги Пирински.”

(Онова, което най-разбрах от социологическото изследване е, че Татяна Дончева и Георги Пирински са “върха”. Интересно, че в.”Дума” също споменава Татяна Дончева като една от най-харесваните депутатки. А “Стандарт” добавя към нея и Волен Сидеров. )

·                     Преди 4 месеца депутатите решиха да бъде създадена временна  парламентарна комисия, която да излезе с доклад дали връщането на царските имоти по времето на Иван Костов е било правилно. За председател на комисията бе избран червеният депутат Пламен Ранчев.

==========================================
(В скоби, преди подробностите за тази комисия и нейните решения, ще напиша необходими уточнения, които са необходими, за да не се объркате в сходството на имената, намесени или ненамесени в тази история. Вече съм отбелязвал няколко пъти, че такова близко звучене в имената е умишлено търсен похват в методите на социалистическата Държавна Сигурност. Последният път направих това преди 30-тина страници. В момента, когато Бойко Борисов създаде своята партия ГЕРБ, веднага комунистите създадоха сламени смешни партийки с по 30-тина членове: ГРОБ (Граждани за развитие на обществото в България), ГЕРБ+ (Граждани и емигранти за разцвет на България), а пък “земеделецът” Яне Янев се опита директно да открадне пред съда името ГЕРБ!

Пламен Ранчев е “играчът” в Комисията за царските имоти. Той, освен депутат, е и член на Висшия съвет на БСП. Иначе е (бил) щатен служител  в контраразузнаването – 4-ти отдел на ДС; по документи само в периода 1986-1990 година. През 2006-2007 е заместник-председател на Българския съюз на частните
предприемачи „Възраждане“. Т.е. заместник на Васил Божков.

Палми Ранчев (десет години по-стар от Пламен Ранчев) е шампион по бокс в 60-те години на миналия век, след това става бодигард (на Тодор Живков ли?) треньор „Олимпийски надежди“ и националните отбори за мъже и юноши. Треньор е и на националния отбор на Ирак преди операция „Пустинна буря“. Между другото, след промените естествено, вече е минал през собственик на кафене и игрална зала, директор на вестник (кой??), сценарист, телевизионен водещ (къде??) и писател, член на Сдружението на български писатели.
О. р. генерал-майор Румен Ралчев по възраст е между двамата. И той е спортист, но по борба. В казармата става парашутист, от 1974-а е лична охрана на Тодор Живков (онзи, който го сваля на земята и ляга отгоре му, за да го запази от някакъв си атентатор във Враца, ако не се лъжа), и така до 1984 година, когато вече е заместник-началник на отделение в УБО - Управлението за безопасност и охрана. Напуска системата, преди да се пенсионира. От 1991 г. се занимава с частен бизнес. При първото си завръщане в България през 1996 г. Симеон Сакскобургготски избира неговата фирма „Балкан секюрити груп“ да го охранява. Член-учредител е на Гражданското обединение за реална демокрация (ГОРД). Румен  Ралчев е Велик приор на Велик приорат България, и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите. (Добре, че убиха Илия Павлов, та мястото да се оваканти.) Масон от 1991 година. Достигнал е най-високата – 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. Членува във Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България и е неин велик майстор.
Е, през септември 2013 г. големият му син, Роман Ралчев, е арестуван за притежание на наркотици. В личния автомобил на 29-годишния мъж са открити няколко разфасовки хероин. Години наред за Роман има оперативна информация, че разпространява дрога в района на „Хиподрума“ и „Лагера“.
==========================================

Връщам се на временната “Комисия за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе” (Фердинанд, Борис III и Симеон II). Нейният доклад е от около 50 страници и обхваща имотите "Царска Бистрица" и "Саръгьол", двореца "Врана", къщата в село Баня, горите в Рила, къщата в село Слатина и двореца "Ситняково".
Тези царски имоти са отнети за един ден през 1947г. (цяла година ПРЕДИ Референдума за Републиката) със специален Закон за обявяване имотите на бившите царе за държавна собственост. Чак през 1998 (в тази година умира Т.Живков, който... но да не се отплесвам) Конституционният съд излиза с решение, че отнемането им е неправомерно и те следва да бъдат върнати. Това може да стане само с решение на НС и тъкмо затова е създадена Комисията на Пламен Ранчев. След 4 месеца работа Комисията излиза със цялата събрана информация във връзка с казуса и следното становище: "Комисията за царските имоти изпълни стриктно задачата, която имаше като предмет на дейност. Действията по деактуването на имотите са извършени на основание на решението на КС и не са били атакувани като незаконосъобразни”.
И толкова. Докладът на комисията не съдържа оценка за законността на царската реституция, а председателят Пламен Ранчев не се произнесе дали имотите са върнати правомерно. Догодина, февруари 2007, Пламен  Ранчев ще каже: ”Темата с царските имоти не е приключен казус, докато има обществен интерес. При положение, че ревизия може да бъде извършена винаги, когато се сметне, че има неизяснени въпроси по темата, "царските имоти" не могат да бъдат затворени като тема. Всеки един народен представител може да повдигне въпроса, ако реши, че за него има все още неизяснени неща.”
Тъй като срокът на давност за придобиване на имотите по давност изтича в края на годината, парламентарното мнозинство прие поправка в Закона за собствеността, която налага забрана от 7 месеца, т.е. до март догодина вкл., за придобиване на държавни и общински имоти по давност. "БСП направи реверанс на царя", извежда "Стандарт" и коментира, че соцдепутатите престъпиха волята на кабинета и дадоха заден ход за незаконно придобитите владения на Симеон Сакскобургготски.

Само няколко отзива от сега – август 2006 – и приключвам въпроса  за “царските имоти”, докато ,,, някой “народен представител не повдигне въпроса, че има все още неизяснени неща”:
- “24 часа, 5 август, Елица Гилтяй: “И вълкът цял, и БСП сита. Парламентарната комисия констатира, но не даде присъда.”
- “Стандарт”, 7 август, Екатерина Николова: “Какво свърши след този каторжен труд комисията? Откри топлата вода:

1. Дворецът “Врана” е даден на Симеон с невалиден документ без подпис на нотариус.
2. За Царска Бистрижа и хижите “Саръгьол” и “Ситняково” документи няма.
3. Единственият законно върнат имот на Царя е в с.Баня. Но и неговият казус не е чист. Бил е даван под наем още преди да е получен.
Но Симеон не спи. Когато целта е да опази дворци и парцели за милиони евро, средствата нямат значение. Хората – още по-малко. Какво да се прави – родова черта. От Фердинанд Лисицата му е. НДСВ разигра най-бруталния политически покер, за да защити парите на лидера си. Включи в месомелачката всичко, дори държавата: разпад на тройната коалиция, саботаж на законите на ЕС, очерняне на България преди последния мониторингов доклад на Еврокомисията. Това за тях е бял кахър пред угрозата някой да оклепа България за 5 къщи.”
(Какви ли логически връзки са се задействали при сините, в лицето на Екатерина Николова, за да оклепат Симеон, въпреки че Решението на НС не прави това? Охарактеризирах написаното от Екатерина Николова като “оклепване”, защото:
1. Тройната коалиция не се разпадна. Тя ще изкара пълния си 4-годишен мандат и след него народът няма да избере Екатеринците, а партията ГЕРБ.
2. Саботаж на законите на ЕС няма. В края на годината НС ще отчете, че е приел нови европейски закони или промени в стари закони, отразяващи новите европейски изисквания, в общо 120 броя.

3. Последният мониторингов доклад на ЕС ще бъде положителен, което ще позволи на България да стане равноправен член на Съюза на 1.01.2007 година, след 4 месеца.)
 - 20 август пред в. “Дума” председателят на НС Георги Пирински е казал: “Тезата на БСП винаги е била, че този въпрос трябва да бъде решен по закон. Парламентарната комисия констатира фактите – тя нито легитимира, нито отменя нещо. Парламентът не е правоприлагаща институция. Очевидно това е въпрос чувствителен, особен, наследство от историята, който предизвиква сериозни разногласия, които се проявиха. Но няма отстъпление от позицията на БСП.”
Каквито и възражения да имам към йезуитската логика на Партията, причинител (и) на този казус, констатирам, че в нея няма злоба и явни лъжи.

·                     Атаката на “Атака”-та
На първото заседание на текущото 40-ото НС на 11 юли 2005г. парламентарната група на “Атака” беше от 21 души. Само три дни по-късно Петър Манолов я напусна и стана независим депутат. Причината според Волен Сидеров е, че той е гласувал за избиране на Георги Пирински за председател на Събранието. Справка показва, че “за” Пирински са гласували общо 4-ма атакисти. Кои са другите трима и защо те не подадоха оставки, не става ясно. На 28 юли поради сходна причина – гласуване в полза на проектокабинет на Станишев и Доган, напуснаха още 3-ма: Христо Величков, Йордан Величков и Станчо Тодоров. Вероятно това са неясните трима от 11.07. През септември 2005г. напусна Минчо Христов, който не подкрепи пререгистрирането на ПГ на коалицията ”Атака” в ПГ само на партия “Атака”. След месец го последва и Стела Банкова. Парламентарната група посрещна НГ 2006 с 15  души.

През пролетта на 2006-а атакистът Владимир Кузов биде изгонен от групата – за срамни прояви с малки циганчета от гарата. (Но Десислав Чуколов остана! Това е мое впечатление, провокирано от прозвището с което народът започна да го нарича: Чуколина.)
През лятото имаше някаква неясна катастрофа на автомагистрала “Тракия”, която Волен Сидеров направо нарече опит за убийството му от страна на Павел Чернев. Той беше изключен от партията. Така националистите в Парламента в началото на август останаха 13. (Само за протокола: Павел Чернев, за когото се говори, че е внук на Вълко Червенков, веднага се преориентира към БНРП, познатата ни ултранационалистическа партия на д-р Иван Георгиев. А Сидеров, прочетох във вестниците, казал, че “навремето предателството се наказвало със смърт”.)
- До президентските избори, където на балотажа Сидеров ще застане срещу Георги Първанов, остават 2 месеца. Социологическите агенции продължават да не забелязват партия “Атака”.
Иначе анализи не липсват. Един от тях – на Галя Горанова във вестник ”Сега” от 10.08.2006 ще ви представя:
“Подозрително затишие се е възцарило в иначе кресливата партия “Атака”. Няма предизборна еуфория, потягане на редиците и вдъхновена политическа реторика. Привържениците тренират гнева си само по откритите телефонни линии на сутрешните блокове. А Волен Сидеров мълчи. И упорито избягва въпроса ще се кандидатира ли наесен на президентските избори. Те са първото електорално изпитание за “Атака” след триумфалното нахлуване в парламента. Не броим доброволния й отказ от частичния кметски вот в столицата миналата есен, когато хората на Сидеров просто не си подадоха документите за регистрация. За последната година “Атака” имаше и своите малки победи. Протестният митинг срещу американските бази у нас показа, че национализмът има множество поклонници у нас и вече е в състояние да хапе. И още нещо – че има важни за обществото ни каузи, които никой друг освен ”Атака” не защитава. На този фон Сидеров е капарирал и още популярни тези: борец против плутокрацията, противник на военните ни ангажименти зад граница, на затварянето на АЕЦ, на депесарското безочие. Ако националистите и вождът им решат да играят по схемата на Костов и издигнат някой сламен човек, то явлението “Атака” ще завърши като бирен пуч. Защото българският популизъм е сезонен, а привържениците му лесно мигрират и следващата им спирка се казва ГЕРБ.”

 

В СТРАНАТА

·                     На 5 август 2006г. във Варна беше убит някой си Асен Николов. Вестниците пишат, че той е “известен зърнен бос”. Човек се пита, ако това е вярно, защо чак сега срещаме името му в тях?! Те, тези вестници, написаха първо, че той е загинал от ръчна граната, която носел в себе си за самоотбрана. После смениха версията: Асен Николов е бил взривен от бомба, поставена на входа на блока в който живеел. Няма адреса на този блок, но има годините на големия зърнен бос – 31.
По този повод възникнаха някакви взаимни обвинения между софийския кмет Бойко Борисов и вътрешния министър Румен Петков. Няма да влизам в подробностите, но ще цитирам един “червен” Димитър Дъбов (“чичо Митко”)  и двама “сини” - Емануил Димитров и Богомил Бонев, които се засегнаха, и ще попитам – Защо, какво им влиза в работата?
- Чичо Митко (така Татяна Дончева нарича кадровика в БСП Димитър Дъбов): “Не е уместно двамата да продължават този фарс. Разбирам Румен – прекалено изнервен е от постоянните атаки на Борисов към него. А столичният кмет, ако толкова го влече работата в полицията и постоянно се занимава с неща, които вече не са му в правомощията, да си намери по-подходяща среда за изява, а не да се бърка в делата на вътрешния министър.”
- Емануил Димитров (вътрешен министър на Иван Костов, преди следващия цитиран Богомил Бонев): “В никакъв случай не смятам, че отправянето на реплики и обиди между две фигури от политическия живот е уместно. Така не се бори престъпност. Време е Румен Петков (бивш кмет на Плевен, ако си спомняте - аз) да се замисли дали мястото му е във вътрешното министерство, защото очевидно за всички е, че престоят там не му се отразява добре.”
- Богомил Бонев: “Навремето Костов се опита да изкара, че някаква пиротехническа бомбичка, която изцапала дувара му, била политически атентат срещу него. Сега имаме подобна ситуация със столичния кмет. Не е състоятелно да се твърди, че имало атентат, насочен срещу ГЕРБ. За 16 години политически живот не съм бил свидетел на политически тероризъм в България. Това са смехотворни твърдения.”

·                     Според данни на НСИ (официалната статистика) през 2005г. богатите българи у нас са били 700 000. За богат българин се счита човек, който има годишен доход над 6600 лв, т.е. над 550 лева на месец. Средният месечен доход на българите е 245 лева. Ако ви е необходимо някакво европейско сравнение, преписвам от страница “доходи” на в.”Стандарт”: “В Словения средната МЕСЕЧНА заплата е 1300 долара” ($1 е около BG 2,30 лева)
И понеже в България в момента управлява правителството на Сергей Станишев, не бива да оставаме с впечатлението за “капо”. От същата страница “Доходи” (подготвена от Стефан Кючуков), най-долу вдясно четем: “Според данните на НСИ през миналата година разликата в менюто на бедните и богатите е намаляла. По-заможните са ограничили храната си. В същото време доходите на най-бедните растат. Това означава, че и хората, които получават по-малко, вече могат да осигурят разнообразна храна на трапезата си.”

·                     Щях да прескоча отбелязването на една от поредните футболни квалификации на българския отбор - за Евро’2008, под ръководството на Христо Стоичков. Още повече, че вече съм отбелязъл в предишния том на НИЕ, че България не присъства на голям футболен форум от Евро’2004 насам. Обаче как да замълча пред футболната фукльовщина на някои българи?! Става въпрос не за най-наглия фукльо Стоичков, а за спортния журналист на в.”Труд” Владимир Памуков. Спомнете си обаче, че този Памуков беше един от седемте журналисти, които през този април бяха поканени от Самия Васил Божков - да си говорят за “сезоните” и тяхното отразяване в медиите.
В.”Труд”, 2.09.2006, Владимир Памуков: “България и Румъния в битка за Европа. На футбол. Румънските медии пожълтяха тотално. Опитват се да копират таблоидите в Англия и Германия преди мач между великите сили. Сипят обиди и ирония, играят на криеница със състава, спретват постановки с мними контузии, некадърно променени за българи стари вицове, тъпички карикатури и мамалигарски изхвърляния. Каква Европа, домнуле? Тъжно и жалко! Как да ви отговаряме? Забравихте ли как повече от 10г. най-голямото ви забавление при този мил човечец Николае Чаушеску бе да гледате българска телевизия. И да си лягате с кокошките, защото нямахте ток след 19 ч. Изобщо повече ще ви прилича да хапвате мамалига и да мълчите. Каквото и да стане днес, догодина ще ни кацнете, умрели от страх в София! Всичко се връща и затова не се правете на граф Дракула. Не вампирясвайте, така можета да уплашите Европа и да не ви приеме. И пак ще трябва да учите български пред телевизорите.”
Изключителен глупав фукльо е този Владимир Памуков, по-голям от бай Ганьо във виенската баня. Прескачам неверните глупости, че българите при Живков били по-добре от румънците при Чаушеску. Това са стари работи. Догодина Европа ще приеме в Съюза си “вампирясала” Румъния заедно с “цветуща” България и на двата народа ще се наложи да учат английски. Това за политическа Европа. Защото футболна Европа след две години – в 2008-а, ще приеме на своите стадиони Румъния (класирала се първа в нашата квалификационна група) и Холандия (втора). А България (третата) ще стои пред телевизорите да се учи на европейски футбол.
Жалко, че не е подписано. Пак “Труд”, 19.08.2006: “Христо Стоичков ще е студент първокурсник в Националната спортна академия, съобщиха вчера от учебното заведение. По заповед на ректора в академията приемат без изпит медалисти от световни и европейски първенства. Селекционерът на националите има бронз от Мондиал’94.”
Името на този “Ректор” е проф. Лъчезар Димитров и ТОЙ ЛЪЖЕ нагло: Христо Стоичков НЯМА бронзов медал от Мондиал’94. Има едно четвърто място, а футболът не е бокс, та да дават бронз и на четвъртия. Какво като е Стоичков?! Пусни по каналния ред - да се яви на приемен изпит в НСА. Имах си хас да не може да издържи един прост тест за физическа издържливост. Пък ако не може, да си затворят очите – все пак е “футболна икона”, нали.
И после кой пита кога България “ще се оправи”?!
Докато Стоичков сега започва, догодина – 2007-а един друг “бронзов футболист” – Йордан Лечков ще стане висшист. Бакалавър по футбол от същата Национална спортна академия. Само да фиксирам фактите – средното образование на Йордан Лечков не му пречи да бъдеше кмет на Сливен и първи вицепрезидент на Българския футболен съюз.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461917
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031