Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2021 19:41 - НИЕ-626 Събитията през март 2006
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 275 Коментари: 0 Гласове:
1



МАРТ  2006 ГОДИНА

 

·                     На 3 март се навършиха 128 години от освобождението на България от турско робство.
На 3 март 1878г. е подписан Сан-Стефанския мирен договор, сложил край на Руско-турската война 1877-1878. Така се сбъднало пророчеството, че “Дядо Иван ще ни освободи от турците”. Това обаче не се харесало на Великите сили на Запад и само след 6 месеца се състоял несправедливия Берлински конгрес, който разпокъсал Отечеството на две части и половината българи останали под владичеството на султана.
Така пише и досега в българските учебници по история. Няма да опровергавам, но ще уточня, че Сан-Стефанският мирен договор е предварителен, който само прекъсва военните действия. По тези причини в него не се споменава нищо за България. Тя не е страна в поредната  (ако не се лъжа 13-та от началото на 18 век) война между Русия и Турция за владение на Проливите. Истинският мирен договор е Берлинския, който създава буферна зона между Турция и Русия. Половината от тази буферна зона е дадена на Турция (Източна Румелия), която е с българско управление, но подчинена на султана, а другата половина е дадена на Русия, но не съвсем. Обявено е независимо Княжество България, с условието, че бъдещият български княз трябва да е одобрен от Русия. И това се спазва до 1885 година, когато двете Българии стават една – Източна Румелия се слива с Княжеството.
Обаче ще разкажа историята на 3 март 1878:
За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението, при това не като Ден на Освобождението от османско иго, а като ден на възшествието на престола на император Александър Втори Освободител. Едва от 1888-а празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България. Идва 9 септември 1944г., когато Русия ни освобождава за втори път. (Всъщност СССР, защото руския цар и неговото семе до четвърто коляно са разстреляни от болшевиките в 1918г, тоест Русия вече не съществува.) Така 9 септември става национален празник, а 3 март остава денят на българските опълченци. Еднократно като национален празник денят 3 март е отбелязан през 1978 по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988 – т.е. само година преди “залеза на нибелунгите”, той става официален празник, а две години по-късно в 1990г. с решение на Великото народно събрание, датата 3 март е обявена за национален празник на страната. Девети септември е забравен. Дори не запазва статута си на официален празник.
Какво ще кажете, а? А-а-а, същата година и БКП става БСП.
Някой като че ли го хванал срам, че толкова години е бил женен за втората дъщеря Септемврия, та се жени за първата дъщеря Мартия, защото всъщност много харесва тъщата Съветия.
(Само да добавя в скоби, че първият ни демократичен президент Желю Желев е роден на 3 март. Това е щастлива случайност за наш Желю. Докато Независимият синдикат “Подкрепа” е основан целенасочено на рождената дата на неговия председател Константин Тренчев – 8-и февруари. И само една година по-късно, за да се подчертае какъв е фукльо тоз К.Т., Независимият Синдикат става Конфедерация на Труда. Пък Волен Сидеров е роден на датата на Адолф Хитлер и затова е националист. Пардон – национал-социалист.)

Връщам се на конкретния 3 март 2006 година. Денят започна с церемония по вдигане на националното знаме на площада пред храма “Св.Александър Невски” и Вечния огън зад църквата “Света София”. Президентът Първанов беше посрещнат не особено дружелюбно от присъстващите граждани на площада. Те впрочем наблюдаваха събитието доста далеч от “арената”. Полицейски кордон пропусна само около 200 от тях, които “притежаваха служебна карта и документ за самоличност” (цитат от в.“Труд”, да речем). Деца сред тези 200 благонадеждни за властта граждани естествено нямаше – децата нямат документ за самоличност. Правителството беше представено от Емел Етем, Меглена Кунева и Веселин Близнаков. Тримата големи лидери на тройната коалиция ги нямаше. Нямаше го и новият софийски кмет Бойко Борисов. Вестниците пишат само за Сергей Станишев, който в тази сутрин е на връх Шипка, придружен от руския посланик Анатолий Потапов. Посланикът поздрави българите с празника от името на Владимир Путин. Поздравлението беше произнесено на руски език. Иначе от Шипка Сергей Станишев ни призова “да следваме заветите на Апостола”. (Сигурно от свое име, защото само до преди 2-3 години партията му БСП обясняваше на българите, че Васил Левски не може да е погребан в сгушената църквичка току в краката на гранитния Ленин от паметника.)
(От вестниците научавам една любопитна новина: “Тази година издигането на знамето е съпроводено само от 20 вместо от 21 топовни салюта, заради некръглата годишнина 128 г.” Интересно ми е дали 130-та година ще е кръгла годишнина?)
По обед в столицата партия “Атака” организира шествие от пилоните пред НДК, по бул.Витоша до храма “Ал.Невски”. Цитирам в.”24 часа’”: “Шествието бе предвождано от кола с високоговорител, от която звучаха възрожденски песни. Когато обаче гръмна “Ето Симеон пристига”, активисти се развикаха да спрат музиката, защото това било провокация. (Аз, за тези, които не знаят: Въпросният Симеон, който пристига в песента, е цар Симеон Велики, а не цар Симеон II. И пак аз, за тези, които не ме четат последователно: Павел Чернев, който е комендант на днешния митинг на “Атака”, е внук на Вълко Червенков.) Зад собствения си портрет начело на колоната Сидеров махаше с каскет в ръка. Митингуващите носеха плакати “Роб в собствената си страна”, “Долу националните предатели”, “Търси се сметище за управлящите”, “Да си върнем България”. Най-голям интерес предизвика надписът: “Доктора си отиде – ред е на Доган”. Според Волен Сидеров в шествието са участвали 50 хиляди. Според полицията – 5-6 хил., а според медиите над 10 хиляди.”
Вечерта на тържествената заря в София президентът Първанов даде да се разбере, че смята партийната акция за “твърде шумно отбелязване” в разрез с традицията на българите в този ден да коленичат мълчаливо пред саможертвата на освободителите. Той заяви: “Просперитетът на държавата винаги е бил резултат от единението на всички национални сили и че във времена на разцепление и конфликти държавата ни е търпяла падение. От нас зависи какво ще вземем от историята. Омразата не може да ни движи.”

На този 3 март беше учредена нова националистическа формация, наричаща себе си “Целокупна България”. Нейн лидер е Григор Велев (от Хасково, познавате го вече). Негов заместник е ген. Йордан Мутафчиев, последният политизиран министър на отбраната. Партията “Целокупна България” има Национален политически съвет от 80 души, който пък излъчи 11-членен Изпълнителен съвет. 1/3 от него са бивши военни – генералите Йордан Мутафчиев, Петър Илиев, Иван Цеков, полк. Костадин Костадинов. Новите националисти, за разлика от атакистите, подкрепят членството на страната ни в ЕС и НАТО.

(От вестниците научавам една любопитна новина: Григор Велев е предложил решение на демографския проблем. Обезлюдената Странджа да се насели с 200 хиляди българи от Украйна и Молдова. Ще ви припомня, че Варна вече е превзета от руски заселници с много пари, в Поморие дори има квартал, наречен “Малая Русия”, а съветският националист Жириновски се изцепи, че “половин България вече е наша”.
Да ви развеселя с онзи стар виц за съветското училище. Другарката по смятане учи децата да броят назад числата от едно до десет. Руският Иванчо брои: десет, девет ... две, едно, курец. Учителката се възмущава и казва, че иска да говори с баща му.
- Но другарко, той и татко брои така...
- Така ли? Какво работи баща ти?
- А, той работи на космодрума Байконур – с гордост казва руският Иванчо.)

 

·                     С какво да продължа? С кишата, с международното положение или с жените, които ни пречат?

- с жените, които ни пречат, на нас мъжете. Все пак 8 март е.
В тия дни НС промени Наказателния кодекс. Сега вече мъже ще могат да съдят жени, които ги тормозят сексуално. И “малкият Иванчо” от в.”24 часа” пита баща си: “Къде ги тези жени?”
Отговорът обаче дава директивата на Европарламента от 2002-а, която от април с.г.  изисква да се сложи равенство между мъжете и жените в това отношение. Така че тук мърдане няма. Друг е въпросът с конкретното прилагане на новото законодателство. Всяка страна си има специфични традиции и културни различия. Затова да ви разправя още един виц:  Когато в България един мъж говори мръсотии на една жена – това е сексуален тормоз. А когато жена говори мръсотии на един мъж – това са 15 импулса на минута.

- с кишата...
Придошли води вследствие на топенето на снеговете доведоха до преливане на язовири и наводнения в страната. Според кризисния щаб към министерството на Емел Етем 7 общини са в кризисно положение, 81 населени места са без ток, 8 са без вода. Емел Етем обвини за това положение кметовете на населените места, които не били взели предпазни мерки въпреки нейните предупреждения в началото на зимата. Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова веднага отвърна, че превенция се прави с пари и настоя Етем да посочи конкретни недобросъвестни кметове, а не да говори по принцип. Тя запита къде са отишли 118-те млн лева, които са били отпуснати за тая работа в края на миналогодишната водна криза. Според ДСБ политическата отговорност за водния ад изцяло трябва да се носи от партията на Доган. “Нихат Кабил е министър на земеделието и горите, за околната среда и водите отговаря Джевдет Чакъров. Затова Емел Етем, чийто ресор са бедствията и авариите, трябва да си ходи”, заяви Екатерина Михайлова. Говорителят на ПГ на БСП Ангел Найденов добави, че не е изключено да бъде поискано изслушване на Емел Етем в парламента. Левите очакват решения и анализ на кризисния щаб.

А в.”Сега” пише неподписано: “Щраусът има големи яйца, но малко ум. Съзре ли нещо страшно да се задава, се надупва, па си завира главата в пясъка. “Щом аз не го виждам, значи и то мене ме не вижда”, мисли си щраусът. След което бедата го изненадва неподготвен.  Че и изотзад. Същото е положението с нашата мила родина. Зимата всеки декември, януари и февруари ни изненадва неподготвени.”

- и, разбира се, накрая с международното положение...
Няма как да сте забравили - беше само преди месец, но и преди “да очистят Доктора” – часовият вестник от най-нисък времеви клас (“Сега”), беше написал и аз го цитирах добросъвестно: “Властта е получила сериозно предупреждение от Брюксел, че има няколко проблемни области, заради които може докладът на Европейската комисия през май да не е хвалебствен. Трите най-проблемни области били защитата на интелектуалната собственост, правосъдие и вътрешен ред и военните реформи. “Ако не се направи нещо в тези три насоки, сме убити”, твърдят запознати с инструкциите.”
Е, в края на март (27-ми), когато стана ясно от вече подготвения Евродоклад, че не се говори за отлагане и България ще влезе в ЕС на 1 януари 2007, вестник “Сега” пак е нещо така недоволен. Да, да – точно така: пак нещо не съвсем доволен. Авторът на анализа е някой си Петър Костов. Цитирам, за да не звуча голословно:
“Истинско чудо трябва да стане, за да не бъде България пълноправен член на ЕС от 1 януари 2007г. И това е действителната новина от предварителните бележки на евроекспертите, които станаха ясни в началото на миналата седмица и предизвикаха скандал в управляващата коалиция. В евробележките няма нито една нова констатация. Всичко в общи линии е по-старому и общоизвестно. И в това няма нищо лошо да ни се казва истината и откъм Брюксел (която и сами си я знаем). Действа мобилизиращо на властта. В цялата тази политическа гюрултия беше пропуснато наистина най-важното. И то е, че дори евроекспертите не предлагат да бъде задействана отлагателната клауза. Или по-простичко казано, вместо на 1 януари 2007г. да влезем на 1 януари 2008.

(Ако четете малко по-отгоре, какво ще остане в ума ви? – Че в ЕС вместо на 1 януари 2007, ще влезем на 1 януари 2008. И още: че препоръката на евроекспертите е предварителна и това е скарало управляващата коалиция. Не е баш така, нали?! Като че ли тоя Костов е очаквал друга препоръка от евроекспертите, та си търси съмнения във факта, че тяхната оценка е предварителна? Че каква да е бе, Петре? Окончателна не може да бъде, няма как. Не експертите решават, а лидерите на ЕС. Но...)
Нататък: “Факт е, че няма да бъде задействана предпазната клауза за България. В този смисъл страната ни би могла да бъде прецедент. А както вървим рамо до рамо с Румъния, може да се окаже валидна и за тях. Естествено е, че няма да е много комфoртно да сме страна прецедент. Защото е ясно, че както каза преди две-три седмици една евродепутатка, влизането на България, както и на 10-те други европейски страни преди 2-3 години, всъщност е символично. После идва съдържанието.”
(Само да напиша изрично, че и двата цитата от вестника са предадени съвсем точно. Вътре във всеки от тях няма НИЩО ПРОПУСНАТО. Има “разстояние” само между тях – две педи други разсъждения, които съм прескочил заради липса на място за еднакви глупости. Но ще намеря място за два реда още мои заключения:
Да пиша ли пак “къде го сърби” тоя Петър Костов? И всички други журналисти от в.”Сега”... И всички други сегашни български вестници...)

И да попитам. Пак: От какъв зор нашите журналисти пишат така тъпо хлъзгаво? Вярно е, че част от народа ни трябва да бъде направлявана по пътя към сибирските полета. Но баш тази част от “народа” не се интересува от това какво пишат вестниците. Тя, тази част, не чете, а слуша чалга и простотии – докато чака някой да й сипи да яде.
И тогава отговорът на ТОЗИ въпрос е само един: Журналистите пишат така, защото им плащат. Не мислите, нали, че парите им се дават или ще им се дават, от европейските страни? А тъй и тъй съм ви размислил, да ви попитам имате ли някакво предположение колко са тези пари? Или по-лесния въпрос: една слугинска журналистическа заплата по-голяма ли е или по-малка от една надница на пазара на труда?
И да добавя поредната карикатура на Христо Комарницки от 23.03.2006. (Защото въшките трябва да се пръскат регулярно. Пропуснем ли едно пръскане и всичко започва отначало.) На тази карикатура виждаме Меглена Кунева да развява гордо синьо знаме на което пише “ЕС”, но така да го развява, че то се е увило около очите на Темида и тя нищо не вижда.

 

·                     “Ледът се пука, господа съдебни заседатели! Топи се Гренландия, до края на века Лондон и Ню Йорк ще са под вода. Оставаме настрана подозрението, че и под вода ще са по-добре от нас. Слънчев бряг. Златни пясъци, Влас – язък за строителството. Ще остане сал един връх Мусала да стърчи над водата  и царят - клекнал отгоре. А около него ще плува Доган, надянал обръч от фирми. Самият Сокол на правата и свободите каза вчера, че това с обръчите от фирми не било лошо. Забрави само да добави – не е лошо за него. Пък и средностатистическият българин  също е ограден с обръч от фирми – “Топлофикация”, НЕК, БТК... Бихме могли да кажем даже, че е обсаден. Усмихни се, България! Дали пък някои политици не са научили по-рано вестта за топенето на Гренландия, че се държат по рецептата “след нас и потоп”?”
Този цитат е от 1-ва стр. на в.”Новинар”, 25.03.2006, не е подписан.
Ако трябва да го коментирам от гледната точка на 2006 година ще отбележа злобата на “новинарите” - директор е Мирослав Боршош, а в неговия редакционния съвет влизат Силвия Йотова, Жана Николова, Иван Бакалов, Юрий Проданов и Любен Дилов-син - към Царя (връх Мусала), към Доган (Соколът на правата и свободите) и о, боже: въпросът защо след като коалицията е тройна, няма думичка за Сергей Станишев и БСП?
Ако трябва да го коментирам от гледната точка на 2021г., 15 години по-късно, ще отбележа, че “Усмихни се, България!” се е трансформирала в “Изправи се, България!”, не е сменила коренно състава си: сплав - необяснима за 2006-а, но повече от отчетлива за 2021-а - между кадри на ДСБ-Иван Костов, хъшовете от “Гергьовден” и лица от БСП, и целта й е останала същата: “да сменим системата”, защото тя, системата, се държи по рецептата “след нас и потоп”, т.е. “тя ни убива”.
(Съгласете се, че ако се държах само за настоящето – 2006-а, нямаше как да предвидя бъдещото разбирателство 15 години по-късно на ДСБ–Атанас Атанасов, на “Демократична България” на новия за 2005-а Христо Иванов-Бойкикев, на подпъхнатите там Бабикяни, Капони и Хаджигенови, както и на старите и изхабени към 2021-а партийки Татяна Дончева и Мая Манолова. Обаче, съгласете се, че ТОЗИ паралел между “Усмихни се, България” и “Изправи се, България” е задължително да бъде направен, защото е задължително да запомним, че червеите влизат в плода, още по време на неговия растеж. Иначе и догодина ще се чудим защо ябълките в нашата градина са гнили.)
- Коментар на Валери Найденов (да, да, същият) във вестник “24 часа” от 16.03.2006: “Търсейки решение за кризата с боклука, Бойко Борисов изрече крилата фраза: “Намерете ми една дупка и проблемът ще се реши.” Търсенето на дупката е универсален човешки проблем. Но да не тръгваме от древността. За да намери дупка за боклука, Б.Б. е решил да прави партия. Но за да направи партия, първо трябва да намери електоралната дупка. Не я ли налучка, сбогом мечти за слава, нищо че е генерал-лейтенант и умее да гаси пожари. Няма ли дупка, няма и партия. Така че партия търси дупка.”
Умствено злобната дупка, записана в гените на Валери Найденов е илюстрирана с неподписан колаж на който виждаме сниман отгоре храма “Св.Ал.Невски” и на мястото пред него, там където трябва да се намира сградата на НС, зее огромна дупка.
Пак ще кажа: Червеите влизат в плода, още по време на цъфтежа. След 15 години Валери Найденов ще пропише “за” ГЕРБ – партията на Б.Б., която намери своята дупка. За разлика от самия В.Н., който още я търси. Ами не вярвам на педераси. И вас съветвам да постъпвате по този начин с политическите педераси.
- Ах, този Бойко Борисов... На всеки червей в устата. (Това е вярно за тази 2006-а и ще става прекалено много и натрапчиво, колкото повече години минават. Явно препаратът Б.Б. е много действен срещу паразити по дървото на България.) Точно вдясно до карикатурата на Комарницки за превръзката върху очите на нашенската Темида (“Сега”, 23.03.2006) седи един сатиричен материал на “синия” Георги Асьов. (Епитетът “синия” е в кавички още от преди тази 2006-а година. Към 2020-а Асьов ще изчезне от журналистическото поле.)
“Тая сутрин се събудих с твърдото намерение да установя коя е столицата на България. Погледнах географската карта – на нея като столица на България е отбелязана София. Хвърлих обаче едно око през прозореца и гледката веднага опроверга тази хипотеза. – София може да е столица на разрухата, мръсотията, простотията и бъркотията, ама чак пък да е столица на България – абсурд!”
- Ах, този Бойко Борисов... На всеки червей в устата. В.”Стандарт”, 10.03.2006, Иван Костов (да, да, същият): “Ако Борисов беше мъж, щеше да се справи с проблема за боклука, а не да хленчи.”  (По тази логика на Костов самият той е бил “жена”, когато вместо да реши проблема с разпада на СДС след изборната загуба от 2001 година, се нацупи на избирателите си и се прибра при жена си в Драгалевци.) И допълва г-н Иван Костов: “Умереният национализъм на Бойко Борисов заплашва българската десница и политическата система въобще. У него има умерена некомпетентност и страхливост.”

А “синият Стандарт” (чрез лицето Сияна Севова) допълва: “Синият лидер е категоричен, че десницата има шансове да се справи с Георги Първанов на президентските избори.” (Умерена некомпетентност, а?)
“Охранителят на Тодор Живков не може да казва на хората как да гласуват и какви политически позиции да заемат” – Антоанета Цонева от ДСБ, пак в този “Стандарт”.
(СЛЕД 15 ГОДИНИ тази Антоанета Цонева и ген.Атанас Атанасов, заместникът на Иван Костов в новата ДСБ, ще греят един до друг като лидери в коалицията “Да, България” – да не сбъркате: не “За България”, а “Да, България” – която ще гласува в бъдещото 45-о НС ЗАЕДНО с БСП на Корнелия Нинова и с ДПС на Мустафа Карадайъ “ПРОТИВ” ПГ на ГЕРБ. Оправдавайки се – пред кого?! – че искат да свалят Бойко Борисов от власт. Основният им мотив тогава ще бъде, че корупцията в страната била достигнала чудовищни размери.)
- За сведение на г-жа Цонева и г-н Атанасов – не включвам г-н Христо Иванов-Бойкикев, защото него още го няма през 2006 – в същия този “Стандарт” от 10.03.2006г. – цитирам: “Връзките между престъпни групи и корумпирани държавни служители компрометират официалното прилагане на закона в България. Това се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ. Загрижеността на обществото във връзка с корупцията в управлението на България се задълбочи през 2005 година, се казва в документа.”

(За сведение на разсеяните си читатели припомням, че през 2005-а се започна едно управление на БСП, НДСВ и ДПС. Което въпросните “сини” не подкрепяха. През 2021г. СЪЩИТЕ ТЕЗИ  “СИНИ” физически лица ще са съгласни с БСП и ДПС, че корупцията се дължи само на партия ГЕРБ. Която обаче към датата на този доклад на Държавния департамент от 2006-а още не съществува.)
- Кой пита какво мисли Валерия Велева-Доганова за доклада на Държавния департамент? Тя пише в “Труд”. Мнението й е от 9.03.2006г.: “Е, може ли заради коалиционното единство да се потулват далавери за милиони? Как ще се борим тогава с корупцията. Държавата наистина загива от корупция!” (Имайте предвид, че към тази дата Ахмед Доган вече изрекъл фразата “В обръчите от фирми няма нищо лошо”.)
- Кой пита за другото СДС, онова на Надежда Михайлова? (Което отскоро се нарича вече “Съюз за Дясна Алтернатива”.) Стандартният вестник “Стандарт” дава думата на някой си Борис Попиванов, който казва: “Надежда спъва синята партия. Хората искат да видят нови лица.”

Не познавате този Борис Попиванов ли? И аз не го познавам към този момент, но нали се разхождам между минало и настояще, да ви кажа: Този нов Борис Попиванов е копие на стария Петър-Емил Митев, негов подчинен и бъдещ продължител на Делото на института за социологически изследвания “Иван Хаджийски”. (Делото е с главна буква, защото ако Иван Хаджийски беше останал жив за Народния съд, бащите на митевци щяха да му резнат главата до кръста, казано образно. Щяха да скачат върху гърдите му, докато почине от “сърдечна недостатъчност” и после за всеки случай, щяха да го осъдят задочно на смърт. Ама изобщо не се шегувам бе, млади българи.)

Ледът се пука, господа съдебни заседатели!
Да дадем думата на Бойко Борисов (намерени в “24 часа” от 11 март 2006): “Мястото на сегашните десни партии ще бъде иззето от нови формации. С политиката си Иван Костов не дава шанс на десницата и тя няма никога да се обедини. Между сегашните й лидери има тежка антагонистична ненавист. “Атака” в момента е реалната опозиция, но според мен ще се появят и други формации. Костов и комунистите действат като една партия. Ако сутринта Татяна Дончева от БСП каже нещо срещу мен, вечерта същите думи ги повратя Евдокия Манева от ДСБ.”
Свидетелствувам от името на бъдещето: Всичко казано от Бойко Борисов ще се случи. Десницата на Иван Костов няма шанс да се обедини! И ще се стане неотличима от БСП. “Атака” няма бъдеще. Ще се появят други формации на нейно място.
Върнете се страница назад и прочетете отново думите на Костов: “Умереният национализъм на Бойко Борисов заплашва българската десница и политическата система въобще. У него има умерена некомпетентност и страхливост.” Отсъдете според убежденията си кой е прав, кой - крив и доколко. После не забравяйте направения извод!

 

·                     Приближават президентските избори.
Мисля, че ще е по-добре за четящите редовете надолу по тази тема, да напиша предварително фактите за резултатите от президентските избори наесен. Георги Първанов ще е първи, далеко пред втория – Волен Сидеров. Бойко Борисов няма да участва в изборите. А десните ще предложат един непознат и възрастен конституционен съдия Неделчо Беронов.
- Започвам хронологично.

Агенция “Афис”. Тя е собственост на Юрий Асланов (доведения брат на Станишев), обаче от нейно име говори Чавдар Найденов, родният брат на Валери Найденов, в “24 часа” от 9 март. Тази агенция представя електоралните криви на доверие към политическите партии в последните 6 месеца. Макар и да спада  с около 10%, кривата на БСП е далеко над всички останали криви – над 20%. Всички останали партии са под 10-те %. Прави впечатление, че най-високо стои кривата на НДСВ. Непосредствено под нея  е кривата на доверие в “Атака”. Която спори с ДПС. ДСБ на Иван Костов е предпоследна – под 5% доверие.
 Първанов пръв юнак на вота”, показва социологическо изследване на “Галъп България”Андрей Райчев, представено ни от в.”Сега, 13.03: След първия тур на изборите (където се състезават всички кандидат-президенти) Георги Първанов е първи с 39%, Бойко Борисов – втори с 23 %, Волен Сидеров – трети с 6%, и четвърти “сериозен кандидат на обединената десница” – точно така пише “сериозен кандидат”, без име - с 5%. Иначе, пак според “Галъп”, с най-голямо доверие сред политиците е Бойко Борисов с 70% доверие, следван от Георги Първанов – 61% и Стефан Данаилов с 46%. Сергей Станишев е четвърти с 35% доверие, а Симеон последен с 19%. Ахмед Доган липсва в класацията.

А ето и предвижданията на “Медиана”Кольо Колев, представени от “Труд”, 22.03.2006: Георги Първанов – 63%, Бойко Борисов – 58%, Стефан Данаилов -41%, Меглена Кунева – 34%, Сергей Станишев – 31%... Георги Пирински, Петър Стоянов – 25%. Симеон – 21%, Ахмед Доган 21%. Волен Сидеров го няма в класацията на “червен Кольо”.
- През тия дни Петър Стоянов вече е заявил по вестниците, че няма да се кандидатира за президент. Според него и Иван Костов няма да е кандидат (т.е. Стоянов говори от името на Костов ли?) Аргументите му са, как да кажа... малко смешни: “Печелившата ни кандидатура може да е на човек с наложена физиономия в политическия живот, който не е бил на най-високите политически етажи. Колкото повече наближават изборите, толкова намаляват възможностите кандидатът за президент да е от десницата. Защото няма да остане достатъчно време той да бъде наложен в съзнанието на потенциалните избиратели.”

Тоест? Те двамата с Костов не стават за кандидати, тъй като вече са били на най-високите политически етажи?! Защо? – Вероятно защото са разочаровали своите избиратели. А Първанов става, защото това ще му бъде втори мандат като президент?!  Защо? – Вероятно защото не е разочаровал избралите го.

Да. Както и да го гледаме - отгоре, отдолу, отстрани – Стоянов развява белия байрак предварително. Като познаваме и двамата – Петър и Иван – какви са ярки амбиционисти, не е ли разумно да си помислим, че съществува НЕЧИЕ нареждане, което е по-силно от техните амбиции? В подкрепа на мисленето в тази посока: синият мандат за кандидат-президент беше даден на Неделчо Беронов. Кой е този питате? – Че защо мен питате. И аз го познавам, колкото вие.
- Пак през тия дни Любен Дилов-син (или червен) лидер на Движението Гергьовден (кръстено на Георги Димитров, шегувам се) се среща с зам.председателят на ДСБ Веселин Методиев за разговори около създаването на нов Десен блок. Резултатите: (“Новинар”,18 март) “В началото на май кандидатурата ни за президент ще е ясна.”
(Чакаме май. Имах един приятел, мисля, че съм ви запознавал с него, който разправяше, че ще ожени във вторник. Още е ерген.)
- Кандидатът за президент на ДПС:
Ахмед Доган е казал пред своите избиратели в Кърджали: “На този етап Георги Първанов няма алтернатива за предстоящите президентски избори. Но още отсега да поемем ангажимент е проява на лош вкус, защото за тях не се говори.”
- И сега за Волен Сидеров и неговата “Атака”
Генезисът им знаете: баща, майка, деца, женитби, разводи. Спонсори и възложените от тях задачи за изпълнения – да. Хранителната им верига - национализмът и отделените продукти – омразата и насилието, също. А аз, понеже разказвам месец за месец, само ще допълвам добавеното ново през съответния месец.

“Ново”? – Продължават скандалите около тази банда. Най-напред Дим Дуков заяви, че там има гейове. “И ДРУГИ гейове”, освен осветения вече Владимир Кузов, намеквайки за Десислав Чуколов. После Сидеров атакува, ама не Дим Дуков, а Николай Бареков, казвайки в “24 часа”: “Николай Бареков да не бърка напъна за писоар с напън за писане”. В средата на месеца вестниците прописаха, че украински мафиоти са налели пари в кампанията на “Атака”. Сведенията представи лично зам.шефът на БСП Ивелин Николов. Отговори му Павел Чернев, зам.председател на “Атака” - “Има долнопробен червен сценарий”. Засегна се Цветко Цветков, шеф на Комисията по национална сигурност към ВС на БСП, който предложи сметната палата да провери как се финансира Волен Сидеров. Накрая в края на месеца партията “Атака” поиска да даде на прокурор самия Милен Велчев, заради сделката с външния дълг (вече забравих преди колко време този въпрос беше актуален).




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462703
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031