Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2021 17:08 - Борбата на абревиатурите
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

У нас съществуват над 100 партии. Всяка от тях позиционира себе си върху предварително разграфения на три основни части политически спектър – ляво, дясно и център. Допълнително някои от партиите се прецизират като център-дясно, център-ляво, крайно ляво, крайно дясно и т.н. При пълната неяснота кое е ляво, кое - дясно и нестихващите спорове и корекции на тези две понятия в държави като нашата настояща България, електоратът е напълно объркан. Като изключим, да я наречем по-образованата част от него, той избира според даваните пари, интересите си от днес за утре или просто като на тото. Може и фиш да не пусне дори, ако се изприщва от тотолитарни организации.

Мисля си, че има много по-лесен начин за ориентация на избора на гласоподавателите. Светът е разделен на две според начина на управление на държавите. Демокрация и диктатура. Тези две основни управленски системи лесно могат да се разграничат. Ако съществува реална мандатност, водеща до сменяемост на управляващите след два периода, независимо от оценката на резултатите и ако законите се спазват, както са написани, независимо кой и към кого ги прилага, то това ще доведе до стабилно развитие на икономиката и прилив от чужденци, които желаят да станат граждани на страната. Система на управление с такива характеристики е демокрация. Другото е диктатура. Диктатура на част от обществото, диктатура на монополи и мафия, диктатура на олигархия, диктатура на простотията.
Същите разсъждения, изказани по-просто – трябва да се избира между „Запад” и „Изток”. Още профанизирано за нашия български случай – между Европейския Съюз и Русия. Още по-профанизирано – „за” ЕС и „против” ЕС.

Сега „ще облека” ТЕЗИ разсъждения в конкретен наръчник за избор.
Вгледайте се в името на партията или „движението”, което е поставено на политическия тезгях. (На българския политически тезгях! Не претендирам за космополитизъм.) Това име е един от най-верните индикатори за същността им. Ако в името има прилагателно или съществително с корен „Европа”, партията (движението) е демократично. Гласувайте за него, вероятността да сбъркате е временна. Ако в името отсъства такова европейско уточняване, гласувайте „по съвест” – вероятността „такива други” да ви излъжат, е огромна. И не можете да се оплачете – „те” са ви предупредили още в заглавието, защо не сте внимавали.
Примери:

БСП – „социалисти”, но с уточнението „български социалисти”. В Европа социалистите са ПЕС – партия на „европейските социалисти”. Друго е! Не мога да не посоча съвсем днешен конкретен пример – Сирия. Отношението към този световен проблем на Станишев и на Оланд са съвсем различни. Пък все социалисти. Така че търсете европейското прилагателно. (Това е мой съвет, не е заповед.)
ДПС – движение за правата и свободите НА КОГО? Няма уточнение. Хак им е Доган тогава.
АТАКА – срещу КОГО? Също „хитро”
! Хитлер беше поне по-честен за неговото време – Drang nach Osten.
ДСБ – Демократи, ама с уточнението „за силна България”. Коя България е силна – „западната” или „източната”. Казва ли ти някой? Кого да питаме? – Радан Кънев ли „ще оправи положението”? Хайде, стига. Сменете си името – „за европейска България”.
СДС – По времето на създаването на това движение още нямаше „Европейски Съюз”. Сега вече има! Уточнете по някакъв начин прилагателното „демократични”, ако търсите поддръжници сред българите.
„България на гражданите” – Айде пак! Давайки им гласа си, кои „граждани” ще подкрепяме – „източните” или „западните”? Щото те са различни. Ама много различни!
ГЕРБ – С много по-голяма смелост и безхитросност от Кунева! Еднозначно – „граждани за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България”. Пък който е против европейското в българските граждани, да обединява другите им противници-граждани в партия „граждани за социалистическо развитие на България”? Е! Ама, то такава партия има – БСП. Затова и тези две партии имат и ще имат най-много привърженици. Ясни са като послания!
ГОРД – Вълкът си преправил гласа на майка-коза, ама дотук. Преднамерено търсене на същото звучене като ГЕРБ, ама махната най-важната характеристика – „европейско” и заменено с О-о...
НФСБ – Коя България ще „спасявате”? От КОГО ще я спасявате? Все неясноти. При това гарнирани със съществителното „фронт” !? Като гледам „отечествените фронтоваци” от полковник-ДС нагоре...
„България може” – О! Коя „България”? И какво „може”?
„Модерна България” – Какво е модерно? Някой може ли да дефинира това понятие? БКП също е модерна в известен смисъл.
Напоследък се появи партия „Средна европейска класа”. Е, те това е нещо ново. Има европейско позоваване, макар да се противопоставя една класа на друга. Което по принцип не е европейско! Ще следя с интерес развитието й.
„Гергьовден”? Те ти, булка, Спасовден! Бай-Ганьо, носещ валентинка на любимата, представяте ли си? Куку-вци! Свине, „пускащи водата” на овците.
„Глас народен” – Едва ли има по-девалвирано понятие от „народния глас”. Използвайки го, комунистите докараха „народния съд”, „народната власт”, ... , подкрепяното от „народа” правителство на Орешарски. Ясно-о...
ВМРО? Ама, тия не са у ред! Партия за „България на три морета”, чието име се дешифрира като „Вътрешна Македоно-одринска Революционна Организация”. Ко прайм ся? Български фронт на Балканите ли ще откриваме, намирайки се ЕС? Кога? Днес или утре? Или вдругиден? Когато Путин паркира танкове от ВСВ в Брюксел.
БЗНС – Какво значи „земеделска партия”? А тия, дето заработват с ума си, а не с ръцете си, те къде остават? Но това е сложен въпрос. По-простият е: как се вкарват в един кюп – „едрите” и „дребните” земеделци, „изедниците” и „безимотните селяни”?
ССД – „свободни демократи”! Ей така, плуващи си. Днес на изток, утре на запад. По вятъра. С неопределилите се християндемократи, неолиберали и радикали е същото В медицината свободните радикали докарват рак и смърт.
Циганска партия, арменска партия, бесарабска партия, влашка партия, партия на учащите се в Америка?! Сепаратистка история, смисъл противоположен на европейското мото дори.
Национален Идеал Единство – Добре, де! Какво пречи да уточните единство в името на какво? „Велика България” или БССР, единство с протеста или единство с контрапротеста? „Синьо единство” или обикновено „Е-дин-ство, Е-дин-ство.”? Единство около
marystaneva или около theeconomist, около larryone или около chavdar-ци?

Преминавайки към блогърите от любимия ни сайт BLOG.BG, завършвам.

С такива мисли в главата публикувах една поредица от постинги в които се постарах да докажа, че дори и в това тясно частно поле за дискусия, блогърите могат да се обединят в групи много по-обобщаващи от леви, десни, центристи и полутакива разни. Могат да се обединят в две само групи, наричани „прозападни” и „произточни”, или „европейски” и „съветски”, виждащи спасение в демокрацията или в диктатурата.
Предмет на моя анализ бяха само блогърите от „източната група”. Как съм решил кои са те, питате? Отговорът е прост – не ме интересува темата и интерпретациите им, но ако на даден блогър се вдига кръвното само като се спомене Бойко Борисов и ГЕРБ, го поставям в „Изтока” и го „изследвам”. И о, чудо! Там се събраха всички, които харесват БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ. Да не обиждам повече на „комунистическо” или „националсоциалистическо”.

 

 

Dobronameren.blog.bg                       5.09.2013




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462579
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031