Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05 17:08 - Асоциации - 2
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 128 Коментари: 0 Гласове:
0АСОЦИАЦИИ – 2

 

Игликите на двора цъфнаха. Градината ще стане по-хубава само когато се появят червените топки на божурите. Сега как ще напръскам ябълките и двете круши, като трябва да поставя двукраката стълба върху тях и ще ги смачкам. А пръскането е задължително. Не познавам по-отблъскващи вредители от листните въшки. Тази мисъл ме наведе на една асоциация.*  Ще я споделя след малко. Нека най-напред да ви предам какво пише в Мрежата за листните въшки. 

Листните въшки са семейство дребни нежни насекоми, варират на големина от 1 до 10 милиметра. Хранят се с растителни сокове, които изсмукват от културните растения дървета и цветя. Те нападат всички части на растенията, но най-вече нежните млади листа и леторасли. В резултат на изсмукването на соковете им, листата се деформират, изсъхват и опадват преждевременно. Така нападнатото растение загива. Остатъчните вода и захари, останали след усвояването на растителните сокове, листните въшки изхвърлят от тялото си като лепкава течност под формата на така наречената „медена роса“. Тя пада по стъблата и клоните под тях и върху нея паразитира обикновено черна плесен. Този процес допълнително ускорява смъртта на нападнатото растение. Листните въшки са абсолютно беззащитни. Те нямат никакви собствени средства за защита от другите насекоми, които ги поглъщат заради сладкия вкус на изсмукания от тях растителен сок. Освен едната защита - размножават се изключително бързо. За един вегетационен период те дават по 10-15 поколения, възрастните екземпляри се развиват за 7-8 дни и започват да се самовъзпроизвеждат. Природа! Измислила го!
Слушайте нататък. Става все по-интересно. Вижте за какво са се сетили мравките. Влезли в съглашателство (симбиоза май е научното име на този процес) с въшките. Вместо да търчат по земята и по дърветата да събират „медена роса“, те предоставят на беззащитните, но плодови въшки, своята защита. Бранят ги от нападателите калинки, бръмбари и др. подобни, като ги прогонват далеко от колониите въшки. Това мравките го могат чудесно, те са войници. В замяна въшките ги допускат ги до изхода на „росата“ и мравките я поемат веднага направо от тялото им. Мравките дори и “доят” листните въшки, поглаждайки задната част на телата им с антенки и крачета. В отговор на това, листните въшки в някои случаи, изглежда отлагат отделянето на своите капки, докато някоя мравка не го поглади и даже изтеглят капката назад, докато мравката не е готова да я приеме. Има мнение, че задната част на някои листни въшки на вид и пипане е подобна на лицевата част на главата на мравка, което увеличава още повече привлекателността на листните въшки за мравките.
Взаимно-изгодно съвместно съществуване. Всички са доволни. Въшките, че не ги ядат разни врагове и така се размножават по-успешно, и мравките, които преживяват с техните екстременти, състоящи се от сладък хранителен растителен сок. И те тарикати, но поне полагат „труд“ да си доставят храната. Въшките плащат на мравките нещо като „такса спокойствие“. Даже нещо повече - в някои случаи мравките се грижат за яйцата на листните въшки в своите подземни гнезда и хранят малките на листните въшки и накрая, когато пораснат, внимателно да ги изнасят горе, на охраняемите „пасища“. Единствените потърпевши са горките културни растения.

А сега МОЯТА асоциация.
Има много „листни въшки“ сред хората. Само ядат наготово и се размножават. За да преживяват така, на тях им е нужна защита. Войници, да ги бранят. Това правят тоталитарните държави. Съветският тип общество е такъв пример. Една Партия от войници, сравнително малобройна в сравнение с броя на примитивните, брани народните маси и в замяна само събира произведената от тях „медена роса“, за да си храни войската от събирачи на таксата и ръководния им партиен състав. Всички са доволни: Простите „разчленяват“, те друго и без това не могат, но го правят необезпокоявано, защото срещу защита изхранват с труда си разните другари от върхушката и слугите им мафиоти. А на която от „въшките“ й хрумне, че може да не е въшка, Партията й праща някой войник с по-големи щипци да й резне преработвателния орган.  Железни правила, животоосигуряващи и спасяващи.
Такива „съветски колонии“ унищожават човешките културни общности по света и трябва да бъдат пръскани с един препарат, който за листните въшки се казва „Бай Фидан“, а в просветените културни държави, наричат „Демокрация“.

Та, ако искам на есен да ям ябълки и круши собствено поизводство и внуците ми да се учат да катерят нормално дърво в двора, а не в някой резерват или от екрана, трябва да пръскам. Сега му е времето. Преди мравките да са изкарали на „паша“ листните въшки. Пък за игликите ще внимавам.

 

 

 

Dobronameren.blog.bg                    1.04.2019

 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 147064
Постинги: 445
Коментари: 167
Гласове: 696
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930