Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2021 17:15 - НИЕ-613 Кабинетът 8-5-3
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 285 Коментари: 0 Гласове:
0



ТЕ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ  -  ТРОЙНИЯТ КАБИНЕТ

 

Теоретично формулата е 8:5:3. На практика БСП имат 1 премиер + 8 министри, НДСВ – 5 министри, ДПС – 3, и един независим – Орешарски.

Кабинетът на Сергей Станишев е избран на 17 август 2005г. с 168 депутати “за”, 67 “против” и нито един въздържал се.

Сергей Станишев – министър-председател

БСП

Ивайло Калфин – вицепремиер и м-р външни работи

БСП

Даниел Вълчев – вицепремиер и м-р образование и наука

НДСВ

Емел Етем – вицепремиер

ДПС

Пламен Орешарски – финансов министър

безпарт.

Румен Петков – министър вътрешни работи

БСП

Веселин Близнаков – министър на отбраната

НДСВ

Георги Петканов    - министър на правосъдието

НДСВ

Румен Овчаров – м-р на икономиката и енергетиката

БСП

Николай Василев – държавна адмистрация и админ.реформа

НДСВ

Петър Мутафчиев – транспортен министър

БСП

Асен Гагаузов –регионално развитие и благоустройство

БСП

Джевдет Чакъров – министър на околна среда и води

ДПС

Нихат Кабил – министър земеделие и гори

ДПС

Емилия Масларова – труд и социална политика

БСП

Радослав Гайдарски – министър на здравеопазването

БСП

Стефан Данаилов – министър на културата

БСП

Меглена Кунева – м-р европейски въпроси

НДСВ

 

Портрети на министрите от кабинета на успелия от втори опит Станишев (Някои щрихи от тях знаете, други ще добавя след време, защото тези хора още ще се подвизават на политическата българска, а и европейска сцена.)

Кой е Сергей Станишев?
49-ят министър-председател на България Сергей Станишев е полубългарин (по баща) и полуруснак (по майка). Роден е в Украйна през 1966г., зодия Телец. Баща му Дмитрий Станишев дълги година е бил член на Политбюро на ЦК на БКП (Тодор Живков). Сергей Станишев  има руско гражданство по рождение, от което се отказва чак през 1996г., когато СССР вече се е разпаднал. Това действие той предприема след като две години е работил в България като журналист на свободна практика във вестник “168 часа”. Междувременно - през 1995г е главен експерт в отдел “Външна политика” към Висшия съвет на БСП; 2000 – член на ВС на БСП, а от декември 2001-а е негов председател (на мястото на Георги Първанов), където остава до 2014. Депутат в предишното 39 НС (от Русе) и от сегашното 40 НС (от Бургас). Към описвания момент е ерген, но приятелката му е много известна – Елена Йончева. Двамата така и така няма да се оженят. Защо – те си знаят. Дори, когато се срещнат след време в Европа: той председател на ПЕС (Партията на европейските социалисти), тя евродепутат от БСП. Все пак Станишев ще се ожени сполучливо (2013) за една също много известна дама – Моника Янова (по баща), Йосифова (по първи мъж), последно Станишева; знаете тези истории и моят коментар за влиянието на жените върху мъжете им.

·               Министри от БСП (към момента, защото някои са предхождащи или следхождащи от други партии)
- Ивайло Калфин е типичен пример за такова “шаване”. Роден е 1964-а, зодия Близнаци - 30 май. (Впрочем Симеон Сакскобургготски също е Близнак – на 16 юни, както и Бойко Борисов на 14 юни.) Не намерих сведения за партийната му принадлежност в БКП, вероятно защото по 10 ноември е бил 26-годишен. Но след това се започва: БСП (1990-1997); Българска Евролевица – Александър Томов (1997-2000); Политическо движение “Социалдемократи” – учредител (2000-2012), за да се паркира засега в бъдещата партия на Първанов АБВ.
Интересно ми се видя, че през описваната 2005 година Калфин членува в ПД “Социалдемократи”, а се явява министър от квотата на БСП. Тази симбиоза ще се види и на президентските избори 2011 година, когато Калфин ще е кандидат-вицепрезидентът на БСП, заедно с кандидат-президента Стефан Данаилов. Който днес му е колега в кабинета на Станишев. Междувременно на евроизборите през 2014 година Калфин ще бъде кандидат за евродепутат не от БСП, а от АБВ (вероятно защото в ЕП има по-строги изисквания към партийните възгледи на депутатите). През 2016г. Ивайло Калфин пак ще се пробва за президент (неуспешно), но в двойка с някой си Любомир Халачев. Слава Богу, че инициативният комитет за издигането му се председателствува от Георги Първанов.
- Румен Петков влиза в политиката от плевенски кмет (1995-1999). Оттам партията БСП го вади и прави депутат 3 пъти: 2001-2005 – 39 НС, в края на 40 НС 2008-2009 и през 2009-2013 – 41 НС. В началото на 2014г. БСП го изключва, заради участието му в учредяването на партията на Първанов – АБВ. Кариерата му няма да свърши тогава, но ще продължи и след като Първанов се поотдръпва от АБВ поради несъгласие с конфронтационната политика на президента Румен Радев, с която Петков е съгласен. Успешната дълга политическа кариера някои вестници отдават на това, че Румен Петков е масон, но аз си мисля, че е заради топлата връзка между него и някои “оперативно интересни лица” от криминалния контингент на България, сред които най-интересни са братя Галеви от Дупница. Това съвсем не му пречи дълги години да заема много високи длъжности в БСП (дори заместник председател), а в 2018-а ще стане и председател на АБВ.
Много малко известно е, че ген. Володя Цветков, който дълги години работи на много високо ниво в Министерството на отбраната, му е брат. Какъв точно брат не се уточнява – в Мрежата липсват презимената на замесените, но е сигурно, че Комисията по досиетата уличава ген. Цветков като агент на ДС.
- Румен Овчаров е от Бургас (1952). Политик с голяма склонност към някои екстремни спортове – алпинизъм, ски, плуване. С две висши образования: инженер-физик от Московския институт по енергетика и макроикономист от УНСС-София. Работил е преди промените в АЕЦ “Козлодуй” и “Енергопроект”-София. Член на БКП. След 1990 година, вече член на БСП - в Комитета по използване на атомната енергия за мирни цели, в Комитета по енергетика като зам.председател, министър на енергетиката при Виденов, председател на Националната Електрическа Компания. Депутат в няколко народни събрания.
И той като Румен Петков е склонен да се замества в скандали, заради които Сергей Станишев ще му вземе оставката след две години. Нататък тези събития са описани подробно. Това обаче няма да попречи на политическата му кариера. Ще стане вторият човек в Бюрото (ЦК) на БСП на Корнелия Нинова, даже малката му дъщеря Теодора ще стане член на Политбюрото в същото време. (Представям си какъв вой би настанал при такава ситуация, ако ставаше въпрос за висш член на някоя демократична партия.)
- Петър Мутафчиев е “нов комунист”. Нещо като помохамеданчен българин. Потомък е на известния охридски род Шапкареви. Не е бил член на БКП, защото е раждан късно - чак през 1961 година, но веднага след промените влиза в БСП. Още на следващата 1991 година е общински съветник от листата на БСП в община Първомай, което му позволява през 1994г. да стане директор на завода в който работи. Това е типична биография на новото попълнение кадри в старата структура на ДС. През 1999-а вече е председател на Общинския съвет-БСП  в област Пловдив, а след няколко години и член на Националния съвет на БСП. Депутат в 5 последователни НС – от 38-то до 42-то. И понеже е от Шапкаревите македонци председателствува Групите за приятелство с Йордания и Китай в Парламента. (Иронизирам.)
- Асен Гагаузов е роден в Сливен през 1953-а. 10 години - до 1989-а, работи в Окръжния народен съвет Сливен като началник-управление ”Планиране на капиталните вложения”. Вероятно като безпартиен от квотата на БКП. Шегувам се! Какъв безпартиен преди Десети ноември?! В 1999 година вече е кмет на Сливен от листата на БСП. 2001-а става депутат, 2005-а... знаете. Малко повече над обичайната граница за член на БСП, е безпардонен с подчинените си. Не съм посочвал тези негови “извращения”, нито в бъдеще ще го направя, защото е твърде дребен за 500-600 страници общо описание на събития за четири години.
- Емилия Масларова е единствената жена от червената квота. Не е от младите попълнения (като Нина Чилова – 1978), нито от улегналите връстнички на Априлския пленум (като Меглена Кунева – 1957), само една година е по-млада от Републиката. Затова към описваната година е сварила вече да се омъжи 2 пъти. Първият път – снаха на прочутия генерал Крум Радонов, втория път – снаха на известния комунистически функционер Иван Масларов (съден заедно с Никола Вапцаров, а после и с Трайчо Костов). Иначе Масларова е от Якоруда. С тези заслуги през 1990 тя става съпредседател (с Нора Ананиева), а по-късно и едноличен председател на Демократичния Съюз на Жените. Три пъти депутат от квотата на БСП (1994-2005) и зам.председател на парламентарната група. Била е вече министър в правителството на Димитър Попов (1991-1992).
Ако надникна в бъдещето, ще напиша, че в 2009 година ще й бъде повдигнато обвинение за злоупотреба с над 10 млн.лв, заради нагласени обществени поръчки в управляваното от нея социално министерство в правителството на Станишев. После съдът ще я оправдае. Годината е 2015-а. Другите любопитни подробности, свързани вече със синовете й – доведения и нейния – няма да пиша, поне сега. Само 2 имена ще спомена от тази “торба” – журналистката Диана Найденова и убитата бизнесдама Станка Марангозова. Ако съм възбудил любопитството ви и нямате търпение да научите веднага, Гугъл е на ваше разположение.
- Радослав Гайдарски: Хирург, откакто се помни (роден 1937). Началник – също. От 1983 до 2003г. е шеф на Клиниката по жлъчно-чернодробна хирургия, от 2003 – началник на клиниката по хирургия в Правителствена болница. Велик “червен” депутат в 7-ото ВНС.
- Стефан Данаилов: За него знаете много. Има го описан в НИЕ-1 (като разочарован артист), в НИЕ-2 (като търговец на живи агнета и други вкусотии), в НИЕ-3 и НИЕ-4 (като депутат и ангажиран в активната политика), в НИЕ-5 и НИЕ-6 (като зам.председател на станишевата БСП), в НИЕ-7 като кандидат за вицепрезидент на Ивайло Калфин от БСП...
Ако се върна назад в миналото на Стефан Данаилов ще допълня, че е член на БКП от 1975 година и партиен секретар  на Народния театър “Иван Вазов”.

·               Министри от НДСВ:

- Даниел Вълчев, също е много шавлива “птица”. Баща му е капитан на морски кораб. Може от него да е прихванал страстта към “летене”. И двамата му родители са неизвестни, родени в Малко Търново. Той обаче е роден в Бургас 1962г., а е учил като ученик в София.
Започва да става известен 1992-1997 като юридически съветник на президента Желю Желев. По берово време някаква фирма, на която той е юридически съветник, беше разследвана покрай масовата приватизация. Оттогава съм запомнил, че са налице доказани негови връзки с Любен Гоцев от кръга “Монтерей” и с банкера Емил Кюлев, герой на следващите страници. Депутат от НДСВ 2001-2005 години
 “Скандалът със седенката” от 2007 година ще се отрази зле на политическата му кариера. Иначе бизнес кариерата му ще продължи да се развива. Ще се срещаме още с него през следващите години.
- Веселин Близнаков е медик, най-старият в кабинета, роден е  през 1944г. Повече от 20 години работи в Националния център по радио биология и радиционна защита в София. В политиката го вкарва НДСВ – депутат в 39-ото (от Враца) и 40-ото НС (от Хасково). След 2008 година напуска политиката.
- Георги Петканов (1948): Юрист и състудент на Огнян Герджиков. Преди десети е бил прокурор в Девин. От асистент в Юридическия факултет на СУ (1974) става негов декан (1991). След участието си в две правителства (2001-2005 и 2005-2007) през 2008 година е избран за конституционен съдия от квотата на НС.
Аз само ще припомня, че по времето на Петканов като министър на вътрешните работи бяха извършени над 30 покушения над знакови фигури. Тогава бяха разстреляни публично Илия Павлов, Константин Димитров-Самоковеца, Найден Филипов-Фатик, Милчо Бонев - бай Миле, Антон Милтенов-Клюна, Дмитрий Минев-Руснака. Тогава се случиха и атентатите срещу бившата барета Алексей Петров и Иван Тодоров-Доктора. Има и други негови прегрешения, заради които многократно беше обвиняван, но всичко си остана клюки.
- Николай Василев съм ви представял вече. “Юпи”, родено 1969г. Няма силни комунистически роднини в рода си, но за сметка на това образованието му и заеманите длъжности след това, са впечатляващи. Най-младият вицепремиер в историята на България – в правителството на Симеон. Освен това още дълго време ще го срещаме по страниците на НИЕ.
- Накрая напористата Меглена Кунева. Преди около 40 страници (в главата “Оставки по никое време”) разказах биографията й. Няма да го правя пак. Още повече, че кариерата й няма да свърши със Станишевото управление, а ще продължи нататък – вероятно, защото тя ще бъде “най-ярката българска звезда на европейското небе”.

·               Министри от ДПС

- Емел Етем, като Ахмед Доган впрочем, не е раждана в територия, която в съзнанието на народа ни, е населена предимно с българи с турско самосъзнание. От Исперих е, родена 1958-а, зодия Риби. До появата на ДПС като партия е обикновен машинен инженер, конструктор в русенския завод “Найден Киров”. Но пък от там е колега с Димитър Калчев от предишното правителство на Симеон Сакскобургготски, единият от двама “червени кметове” в него. И вероятно е препоръчана от него, защото от 1990 до 1994 година работи в общинската управа на град Русе. Като представител на КТ “Подкрепа”, отбележете. Чак по Костово време става депутат от ДПС, два мандата. От 2000г. е зам.председател на Ахмед Доган. Ветровита длъжност. Сигурно затова Емел Етем няма да присъства нататък в българската политика. Майор от Българската армия по въпросите на мобилизационния резерв. По тази линия работи и в правителството на тройната коалиция.
- Джевдет Чакъров, 1960 година от Асеновград, хирург. Член на ДПС от създаването й през 1990 година. От 1996-а е член на Централното й оперативно бюро. Депутат в 2 две НС от 2001 година насам. И още две след 2009. Джевдет Чакъров е най-видният представител на ДПС в семейството на Европейската либерална партия. Тази 2005 година ще стане вицепрезидент и член на бюрото на Либералния Интернационал (ЛИ). След управлението на тройната коалиция ще съсредоточи цялата си политическа амбиция именно в изявите на ЛИ по света.
- С Нихат Кабил се срещнахме в края на правителството на Симеон, когато през февруари 2005г. той стана министър на земеделието. Много неприятен човек като характер. Не зная дали съм прав, но точно така си представям отрицателните турски типажи, описани от Иван Вазов в романа “Под игото”. След 2012 година новият шеф на ДПС Мустафа Карадайъ ще изключи Кабил от ДПС.

·               Пламен Орешарски, единствен “безпартиен” в правителството на Сергей Станишев.
Изключително странна “птица”. Роден е 1960-а в Дупница, със силни македонски корени в рода си. По времето на Беров и Виденов, на около 35 години, е началник Управление “Държавно съкровище и дълг” (?!). Функциите на това Управление включват цялостен надзор и регулация на банковия и небанковия финансов сектор, цялостния разрешителен режим за отпечатване на ценни книжа в България, в т.ч. акциите, включително уредбата на акционерните дружества в България. Запазва тази своя длъжност и при Иван Костов, като междувременно е член на екипа, осъществил въвеждането на механизма на Валутния борд в България.
По времето на Симеон 2002-2003 г. е заместник-председател на Националния изпълнителен съвет на СДС. Определен е за кандидат за кмет на София от СДС за местните избори през 2003 г., но по повод срещата му с бизнесмена Васил Божков избухна публичен скандал и кандидатурата му бе снета. Малко след това Орешарски напусна партията СДС и каза: “Няма да се кача повече на политическата сцена.” Тогава го харесва Сергей Станишев и го прави свой финансов министър. А Орешарски каза: “Чувствам се уютно в ляв кабинет.” До тука знаете. Нататък става много по-интересно. Само маркирам стъпалата: депутат от КБ два мандата; министър-председател 2 години, подкрепен от “златния пръст” на Волен Сидеров; кандидат-президент 2016г., подкрепен от ДПС...
След което ще добавя само една известна шеговита история: Един чужденец пита българин: “Защо сините сливи са червени?” Българинът отговаря: “Защото са зелени.” И за да разберете накъде е насочена моята ирония, ще напиша, че съдбата на Орешарски е да изгърми като бушон, а БСП да остане невредима. Защото пожизнените червени министри жертват първо този с жълто около устата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 467036
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930