Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2021 17:23 - НИЕ-611 Дните между втори и трети мандат
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 1694 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ДНИТЕ МЕЖДУ ПЪРВИЯ И ВТОРИЯ МАНДАТ

 

·               Това са дните между 28 юли (връщане на първия мандат) и 11 август (връчване на втория мандат). Ще последвам съвета на вестник ”Труд” от 29.07.2005: “В тоя хаос най-добре е да питаме ясновидците”.
- “Още през септември 2004 година ясновидката д-р Бойка Пенева предсказа: “БСП няма да управлява след изборите”. Тогава тя не улучи кой ще остане в кабинета “Сакскобургготски” след ремонта му. Каза също, че не вижда царят да се задържи още един мандат. Малко преди изборите обаче промени прогнозата си и заяви, че Симеон пак ще е премиер. На 20 юли, дни след като мандатът бе връчен на БСП, Пенева отново предрече в “Труд”: “Царят пак ще води парада”, и уточни: “Коалицията БСП-ДПС е почти невъзможна. Станишев ще бъде изпържен на всички огньове и от свои, и от чужди. В крайна сметка ще сдаде багажа.” В нощта, когато тази коалиция стана факт (на 22 юли), ясновидката се обади в редакцията с думите: “Нещо ще се обърка и БСП няма да управлява. Ако единия ден работата изглежда почти опечена, на другия ден ще се развали и ще е на косъм.” Вчера (28.07) отново потърсихме д-р Пенева. Тя каза: “Най-много до десет дни ще бъде излъчен десноцентристки кабинет, който ще се приеме добре и от Европа. Най-отгоре е Симеон, но премиерското място някак ми мърда. ДПС ще вземе поне 4 министерства. Сините вече правят нещо като коалиция. Костов ще я оглави и тя ще излъчи своите хора  в новото правителство. Костов не само ще подкрепи кабинет с мандата на НДСВ, но и излиза доста напред. Виждам нещо като вицепремиер. Ще има 4-5 души от БСП в новото правителство, но може и да не са всичките министри. Симеон пак е на върха на пирамидата, но тя е много по-висока. Вероятно той ще замести Първанов и ще стане президент. Ако не стане някой тъп гаф, а ние сме си майстори в тази част, може и да влезем в Евросъюза една година по-късно – през 2008-а.”
- В.”Труд”, подписано Милена Димитрова:: “Вторият мандат – другото зло” (Обръщайте внимание покрай “общите знаменатели” кои политически лидери се харесват на малката Божана Димитрова и кои – не. И ще се убедите за пореден път, че крушата не може да падне по-далеко от дървото-майка.)
“Кои са общите знаменатели, които да обединят 5-те парламентарни сили, и то след всичката помия, излята помежду им? Поне четири спасителни пояса – негативни и позитивни  - се виждат с невъоръжено око.
Най-същественият е, че всички мразят ДПС. И петте партии са преизпълнени и от лични, и от корпоративно-партийни причини, да ненавиждат със сляпа злоба Ахмед Доган. Сокола от 15 години преподава политика в парламента, а депутатите явно има още да учат.
Вторият признак пак е негативен – антикомунизмът. Дори и Кобургготски, който отдавна мечтае за широка коалиция, би пратил движението си под това знаме.
Третият признак е безспорен – членството на България в ЕС, колкото може по-скоро. Знаковите фигури на интеграцията – Кунева и Паси, ще имат шанс да се снимат до първоходците Надежда Михайлова и Иван Костов.
Повечето от парламентарните коалиции се прегръщат в идеята да няма предсрочни избори и да не разтурят статуквото си. С изключение на “Атака”, която няма търпение да закара пред урните още повече хора. По този параметър обединение едва ли ще настъпи, но то е в кърпа вързано, ако стъпи на общите интереси и келепира от властта. И на ДСБ, и на ОДС, и на БНС, и особено на НДСВ управлението им се услади и остави у тях най-приятни спомени, включително и материални. Не само, защото всяка грамотна власт се стреми към власт, а защото са бъркали в кацата с мед, царистите и десните биха дали мило и драго за още един тур във властта.
По законите на аритметиката жълто-синьо съединение няма шанс без националистите. Следователно вторият мандат би бил възможен само ако “Атака” се превърне в омекотител, уравновесяващ триглавата десница и центъра.
- Пак “Труд”, пак същата Милена Димитрова, но два дни по-късно – 1.08.2005: “Коварството на третия мандат”:
“Не друг, а президентът изглежда най-заинтересован да успее втория мандат на НДСВ. Не само защото най-сетне ще имаме легитимно правителство и то би ускорило влизането ни в ЕС. А понеже Първанов ще се изправи пред огромна дилема, ако се стигне до трети опит – На кого да даде третия шанс? Ако даде третия мандат на ДПС, ще ревнат “атакуващите” българи. Ако пък не го даде, от раз губи близо половин милион избиратели, а електоратът на Доган е доказано предан. Коварството на третия мандат е, че го превръща  във фактор за идващите президентски избори. Бизнесмени и синдикалисти зоват президента да даде шанс на най-малката парламентарна сила, понеже била най-повратлива. Изглежда неутрално, приемливо. Но БНС е триглава коалиция, сглобена на изборите, без хомогенна структура и вътре още не е узрял консенсус как да се събере екип. Отличавайки пък само ОДС или ДСБ с мандат за кабинет, Първанов би задълбочил браздите в десницата. Би стопил и досегашната си преднина от “Дондуков”2, далеч от имиджа на Модерния ляв.”

Четете ли внимателно прогнозите на “малката Божана” Милена? Същинска д-р Бойка Пенева. Колкото нея познава. (Само един пример: Георги Първанов ще стане президент за втори 5-годишен мандат, въпреки “коварството на третия мандат”.) Изключително объркана за “атакуваща” журналистка е тая. Имам предвид атакуваща комунистка. Комунистка, а не социалистка, защото живее с решенията на проблемите на старата БКП (на майка си, старата круша, която не може да роди банани), и не разбира, камо ли да приеме, решенията на новата европейски настроена БСП на Първанов и Станишев.
Е, написах, че партията, водена от бъдещия председател на ПЕС в Европейския съюз Сергей Станишев, лично предложен от хитрия Първанов, е европейски настроена, защото е вярно. Макар тази, положителна спрямо еволюцията промяна, да е принудително приемана  - през зъби - от новата БСП. И съвсем неприета от комунистическата част в нея към която се числи и Милена Димитрова. Този конфликт вътре в БСП ще стане отчетливо оголен до болка след време от 4-5 мандата на Парламента, когато тази БСП ще е разцепи буквално на две леви партии – едната съветска, другата европейска. Днешната монолитна БСП е привидно монолитна. Демократизацията й още е в “детска възраст”. Ако в точно такава “светлина” разглеждаме проваления първи мандат на столетницата, ще “познаваме” ПОВЕЧЕ в бъдещите си прогнози. Коалиция на БСП с Догановото ДПС (хеле пък Карадайъшкото) е съвсем неприемлива за ЕС. Виж, ако Станишев седне в един кабинет със Симеон, тогава става. Това обяснява – донякъде, и защо Царят не е антикомунист. Колкото и да “скърца със зъби”, “народът му” фактически е разделен на две. Само широка коалиция е вратата през която можем да влезем в Европа. 
(Знаете ли колко ми е трудно да приема тази безспорна истина. Че и да я защитавам. Но...
Говоря образно – сигурно сте забелязали, че това ми е хоби: Няма нови неща, които ни се случват. Всичките те са добре забравени стари неща. След като извел евреите от Египет, техния водач Мойсей ги мотал 40 години през пустинята, докато стигнат в мечтания Хаанан. Мислите ли, че не е знаел пътя? Ами! Знаел го е, но свободната земя не бивало да се заселва с несвободни хора. И затова Народът и Водачът му вървели 40 години из пясъците – докато измрат онези от тях, които помнели Робството.
Разказвам тази стара история и... махам личното. Пресякохме Червеното море (замисляли ли сте се защо “червено”?) през 1989-а. Прибавям още 40 години безцелно лутане из пустинята и получавам годината, когато “ще стигнем Хаанан” – 2029-а. Не знам помните ли? – Преди 20 страници (за пореден и засега последен път) представих една предсказана поредица от български години – аритметична прогресия със стъпка 12. Български, защото определят важните за България години, години-жалони в нашата история: 1944–1956–1968–1980–1992–2004–2016–2028... Първите четири преломни години не са обект на НИЕ, докато следващите четири – да. От тях за първите две вече съм разказал: 1992-а бе избрано първото наистина демократично българско правителство на СДС, а в 2004-а България влезе в НАТО – направи първата решаваща необратима стъпка към демократична Европа.
В аванс ще напиша, че през 2016-а единият властови център, този на президентството, ще бъде даден на “лява България” в опит за истинско Обединение на всички леви и всички десни в един народ – българския. Левите, в лицето на президента си Румен Радев, няма да оценят тази историческа възможност и ще подхванат едни протести за връщане на страната ни в стария социалистическия лагер. Тяхната кулминация е 2020 година. През 2021 година предстоят избори за нов парламент и нов президент. Надяващите се българи тази 2021 година да донесе такова едно връщане към съветска България, ще останат с пръст в уста. Според предказанието България ще се промени чак в 2028 година. А 1989 + 40 = 2029 )

- И един последен ясновиден коментар за този период - вестник ”Монитор”, 29.07.2005, Евгени Петров: (Познавате този журналист. Директор на пресцентъра на НДСВ. Щеше да създава нов вестник – на НДСВ, но работата се разсъхна. Не зная защо. Иначе преди това Евгени Петров работеше във в.”Стандарт”)
“Властта преседна на Доган. В понеделник 25.07.2005, деня пред гласуването на кабинета “Станишев”, Сокола даде една не особено ласкава оценка за все още коалиционния си партньор, като заяви: “НДСВ не подкрепя, тъй като искат да имат техен премиер и техен състав доминиращ. Явно много свикнаха с властта, но едно е да желаеш, друго е да получаваш.” Припомням този пасаж, защото е изключително важен. Първо, Доган хладнокръвно изкриви истината за премиера, защото царят междувременно вече се бе отказал от настояването си непременно да бъде премиер. Позиция, изразена в нарочна декларация на Политическия съвет на НДСВ. Второ, при формулата за броя на министрите 9:6:3 за никакво доминиране не може да се говори. В тази ситуация жълтите поискаха единствено консенсус при вземането на решение като гаранция за подкрепата си. И, трето, защото приказките за свикването с властта прилягат най-добре именно на Доган и обкръжението му. Дълги години  той беше величан като непогрешимия политик, безукорния стратег и отговорния лидер. Прощаваха му всичко, дори и факта, че най-мрази да изпълнява задълженията си като депутат. 
Сега, особено след проваленото гласуване на проектокабинета на БСП и ДПС, възниква въпросът: Наистина ли е непогрешим Доган? Дори кабинетът да бе минал с няколко рехави гласа, Станишев предварително беше загубил. За никого в България не остана съмнение, че това правителство нямаше да е родено в резултат на народната воля, а на най-пошли, зле прикрити и скъпоструващи пазарлъци, задоволяване на лични амбиции, далеч от проблемите на България и дневния ред на обществото. Сокола сериозно се уплаши да не би гласовете на жълтите и червените да го изместят от евентуална коалиция и да бъде изтласкан в опозиция или да бъде малкия коалиционен партньор. А трябваше да стане тъкмо обратното. В кошницата си НДСВ и ДПС имаха достатъчно да направят парламентарен съюз, но не се получи. Това е сериозна стратегическа грешка на Сокола. Можеше ли Ахмед Доган да предотврати ситуацията, до която се стигна? Разбира се, стига да преодолееше желанието си за концентрация на властови и политически ресурс и да бе постъпил като отговорен политик.”
Напълно съм съгласен с изводите на този анализ за ситуацията, която се получи след първия мандат. Само ще оспоря причината, която Евгени Петров сочи за провала на “непогрешимия” Доган. Според мен НИЩО НЕ ЗАВИСИ от личното решение на Доган. Заради, първо и единствено, Ахмед Доган е слуга в двореца на червените. При това слуга, който работи не за заплатата си, а заради заплахата да бъде във всеки един момент смачкан като досаден и никому ненужен, ако не слугува, както му наредят. В този смисъл той няма никакви ЛИЧНИ качества да бъде лидер на образовани и зависещи само от себе си гласоподаватели. За какво преяждане с власт и последващо преседване може да става дума в Догановия случай? Та властта на Доган винаги е била поддържаща истинската “червена” власт! Като добавя неговото маниакално желание за собствена власт, повече от определено твърдя, че той е един нещастник. Доволен съм от Божието решение за него.

·               Докато ясновидците се упражняват в най-различни прогнози след като БСП и ДПС не можаха да реализират първия мандат:
- Социалистите се събраха на връх Бузлуджа за празник: 114 години от създаването на социалистическото движение в България. На митинга, воден от Стефан Данаилов, лидерът на БСП Сергей Станишев казал (цитирам “Труд”): “Десницата отново ни подлъгва и казва, че може да предложи кандидат-премиер от левицата. Но важно е да си припомним Троянската война и предупреждението: “Бойте се, пазете се от данайците, дори и когато ви правят дарове.” Така метафорично той даде да се разбере, че не би приел жълтата оферта да стане премиер в мандата на НДСВ. “Ние, вашите избраници, няма да ви предадем, няма да измамим вашето доверие”, заяви соцлидерът.”
Датата на тези думи е 31 юли. На 17 август  Станишев ще приеме да стане премиер на правителство с мандата на ДПС, в което той ще има 8 гласа, “данайците” – 5, а горкият мандатоносител само 3. При положение, че в отхвърленото правителство, ДПС имаше 4 гласа, а “данайците” от НДСВ – ни един. Ситуацията изобщо не прилича Троянската война, но...
На социалистическия събор под “чинията” на Бузлуджа, както винаги имаше кебапчета и бира срещу прилично заплащане, но нямаше зарите и рокерите от миналата година. Присъстваше и пя Веселин Маринов, а “множеството беше взривено от Николина Чакардъкова. Когато тя запя “Хубава си, моя горо”, на сцената се качиха ръководството на партията и депутатите. После заедно изпяха химна и Интернационала” – цитатът е също от вестник “Труд”.
- А сега да ви процитирам малко от “Стандарт”- 25 юни 2005, (интервю на Людмила Първанова): “Дребна жена в мъжка национална носия обикаля страната като месия и кара хората да танцуват и плачат от радост. Николина Чакардъкова, първата дама на македонската песен, превзе националните сцени.
Въпрос: От месец обикаляте България. Не прилича ли турнето ви на предизборна кампания?
Отговор: Мисля, че изпълняваме мисия. Надяваме се да посъбудим хората, да им повдигнем духа – това е посланието на песните ми. Мисля, че то стига до хората на всеки концерт. Не им говоря за политика, нито ги агитирам за кого да гласуват. Просто трябва да го направят. Време е да се обединим като нация, да потърсим отговорност – дори да накажем някого или пък да го поощрим. Хората ме нарекоха певицата на народа. Не пея за политическа сила.
Въпрос: Имате ли почитатели във ВИП ложите?
Отговор: При нас няма ВИП – всеки дошъл е част от народа, независимо дали е държавник и къде стои в йерархията. И Първанов е идвал, и лидери на партии също. Хващат се на хорото, пеят, танцуват.”

- Хващат се на хорото, пеят, танцуват:
29 юли 2005

Румен Петков, БСП: “Трябва да се подчертае, че този парламент, най-вече в последните си дни, е по-вреден от извънредните избори. Този парламент дискредитира институциите в страната и пред българските граждани, и пред европейските ни партньори. Не съм убеден, че една коалиция между НДСВ, “Атака”, ОДС и ДСБ е необходимият политически модел на бъдещето на страната. И на този въпрос и в НДСВ, и в ДСБ трябва да се даде ясен отговор.”
Меглена Кунева, НДСВ: “Най-напред са нашите консултации в рамките на НДСВ и след получаване на мандат ще започнем консултации с всички парламентарни сили. БСП е представена парламентарно с най-много депутати и няма никакво съмнение, че ще се проведат разговори с нея. Дали най-напред ще преговаряме с БСП, а после с по-малките ПГ, не е толкова важно. Важно е, че ще преговаряме с всички парламентарни сили. – с голямо уважение към всеки от партньорите ни. Ако всяка партия направи по половин крачка назад, България ще може да напредне поне с две крачки.
Атанас Щерев, НДСВ: “Преговорите ще са предимно по програмата. Не сме обсъждали на Политически съвет дали г-н Сакскобургготски ще стане премиер. Иначе е естествено, че имаме кандидатури. Но отсега да се определя такава кандидатура... Ако потърсим дясното политическо пространство, вие (интервюто е на Галя Горанова) за коя кандидатура бихте ме посъветвали на първо време? Има един вечен кандидат-премиер и това е Костов, нали. А г-н Софиянски? А г-н Петър Стоянов? Филип Димитров? Надежда Михайлова? Недейте така, там има толкова много лидери, които могат да бъдат обсъждани. В няколко политически сили в парламента се видя, че стоят различни интереси. В “Атака” например се видя, че има подставени лица, внедрени от БСП. Няма да разчитаме на хората, внедрени от БКП. Няма да разчитаме и на откровените националисти.”
Противно на изразената ясна позиция на Атанас Щерев от НДСВ пред Галя Горанова от вестник ”Сега”, в същия брой на вестника има информация, че “от НДСВ не изключват правителство с “Атака”. Тя е подписана от Вера Александрова. Но тази журналистка в същия материал цитира Сергей Станишев – “Не може и да става дума за каквато и да било коалиция между “Коалиция за България” и “Атака”. (Ако помните малко по-дълго от довечера, трябва да знаете коя е Вера Александрова и няма да се учудвате, нито на днешното й сведение, нито на нейните сведения в следващите десетина поне години. Тя е много последователна в своите симпатии. Дори след 8 години, в 2013-а, когато точно Станишев ще приеме подкрепата на “Атака”, тя ще одобри избора на Орешарски.) 
Ахмед Доган, ДПС: “Основният проблем е да се решават въпросите на държавата и на нашите избиратели, а по-маловажен е въпросът с кого да правим коалиция. Не виждам компромис в това ДПС да подкрепи БСП. Теоретично ще подкрепим БСП с цената на стабилно управление на страната. От другите субекти вдясно не виждам такива, които да създават стабилно управление. Все още и на мен не ми е ясно каква роля ще има НДСВ в бъдещото управление.”
Иван Костов: “ДСБ няма да подкрепи правителство на левицата и втори мандат на премиера Симеон Сакскобургготски. ДСБ не могат да кажат категорично “не” на НДСВ, защото по този начин се затваря възможността да се направи отговорно правителство вдясно от БСП.”
Стефан Софиянски, ССД: “Всички, избрани в парламента, сме длъжни да намерим общо решение. Много ще зависи и от “Атака” – ще потърсим позитивното в тях, ако го има.”
Желязко Христов, лидер на КНСБ: “Без ДПС няма следваща коалиция. Не одобряваме някои крайни изказвания от страна НДСВ, че Сергей Станишев може да бъде номиниран от жълтите депутати.”
Константин Тренчев, председател на КТ “Подкрепа”: “Трябва ни безпартиен премиер. Настояваме преговорите да са прозрачни, да не останат съмнения за купуване.”

Журналистите и те:
Соня Гълъбарова от “Труд”: “Държавата е на автопилот. Разпуснахме ли я? Неизвестни злосторници унищожиха миналата нощ пет таляна из Варненския залив. Юнаци! Пречели им да яхат джетове и скутер. За двама видински бракониери такава дилема вече не съществува. Те се простиха с живота си преди ден. Докато морели с ток мрени и скобари. Ако имаше кой да им отреже квитанциите, т.е. държавни контрольори, които да ги хванат овреме, мъжете сега щяха да са живи. Па макар и глобени.”
Разбрахте ли бе, поданици на държавата на Негово Величество? Като не гласувате за БСП и ДПС, така ви се пада. Едно време при бай Тошо имаше ли такива работи? Не, нали? Така!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 468618
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930