Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2021 17:26 - НИЕ-578 Всичкото днес е аз, но оставащото са те
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 256 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ВСИЧКОТО ДНЕС Е АЗ, НО ОСТАВАЩОТО СА ТЕ

 

Тази предпоследна глава от НИЕ-5 е сборна, събираща текущите до края на годината неща или изпуснатите към някой момент от разказа по разни причини, събития. Така че формално, основното в заглавието е „оставащото“.
Но кое е оставащото? Не са мръсните чинии на масата, които остават след яденето, нали. Не е и нашето лично чувство на доволство, че и този ден не сме останали гладни. Според мен, онова, което остава след всичко това, са децата ни под масата и техните утрешни спомени за разговорите помежду ни, които сме водили, докато сме хапвали.
Това искам да кажа преди да се потопя в конкретиката.

·               На 13 август бяха открити 28-те олимпийски игри в Атина.
Ако Батето не беше “застрелян” една седмица по-рано с филма на ВВС “Да купиш игрите”, как мислите, такива ли биха били новините във вестниците ни, каквито ще ви ги представя сега?
Чакайте най-напред да ви попитам, знаете ли кой е бил акредитиран като личен сътрудник на Иван Славков за Олимпиадата в Атина? – Георги Илиев, шефът на бившата ВИС-2 и настояща “ВАИ холдинг”. И то при положение, че миналата година посолството на САЩ най-безцеремонно му отказа виза за световното първенство по борба?! А знаете ли, че в делегацията, която е трябвало да придружава Славков, са били включени още Стефка Костадинова (иди-дойди) и Феим Чаушев. Този последният ще го хванат след 2 години, че има два официални български паспорта с две различни имена – едното турското Феим, другото българското Петър. Никът му в ДС е отделна, трета история.
(Сега разбирате ли защо присъединяването ни към Европа вбесява червените “българи”?!)
Разгръщам вестниците, строени пред мен:
- в.”Стандарт”, 12 август: “Бомбена заплаха блокира аерогара София  и забави полета на олимпийския ни отбор по гребане за Атина.”
- пак “Стандарт”, 14 август: “Гърци изпразват нашите магазини, подгонени от “олимпийските” цени в родината им.”
- в.”Сега”, 16 август: “Туризмът в Гърция отбеляза 50% спад”, подпис няма.
- в.”Новинар”, 17 август: “Тениски с лика на Иван Славков са били раздавани в Атина на официалните лица и спортистите ни. С такива бяха видени вицепрезидентът на федерацията по борба Нураир Нурикян и президентът на бадминтонистите  Пюзант Касабян.”
- Мария Гроздева спечели първия златен медал за България от тези Игри в стрелбата с пневматичен пистолет от 10 метра. По този повод карикатурата на в.”Сега”, 19 август, Христо Комарницки, представлява боксов ринг. По него лази Бойко Борисов и събира гилзи. Подпрян на въжетата вътрешният министър Георги Петканов чете вестник и му съобщава: “Шампиони сме на стрелба с пистолет”.
- Що не цитирам демократични вестници ли? – Ами то няма. Иво Прокопиев от ”Капитал” спори с Алексей Петров от “Възраждане” кой да стане шеф на А
OБР (Асоциация на организациите на българските работодатели); Божидар Данев от БСК (Българската стопанска камара) не иска нито един от двамата. Кадесарски истории навсякъде...
Няколко истории покрай Игрите:
- “Баби, запалени по сапунените сериали, готвят протест пред БНТ, заради свалянето на любимите им филми от екрана по време на олимпиадата”, разказва някаква “стандартна” Антоанета Петева.
О, каква приказна измислица! Както викаше дядо ми  - “Из гъз мъкната”. Представяте ли си?! Баби? На протест? С бастуните по гърнетата? О, не – това, ако е вярно – протестът ще да е от други баби, млади с опънати бръчки, гледани, загърнати в кожените шуби с яки от лисици, с очи пълни с отечествен плам... Отечествен ли казах?...
“Това е гавра, не може по цял ден да ни пускат някакъв спорт, а ние да няма с какво да се занимаваме”, роптае баба Ивана от бл.310 в столичния квартал “Младост”. “Децата са на гурбет, внуците на море, какво ще правя сега без Рич и Брук цели две седмици”, оплаква се възрастната жена.”
Ох, милите “баби”! Защо се подиграваш с тях бе, Петева. Защо ги използваш без тяхно знание за твоите политически цели? Защото ти си “такава баба” най-вероятно, която си докарва над пенсията с такива “поръчки”?! А-а-а, и е интересно кой гледа внуците на морето, като родителите им са на гурбет, а ти стоиш пред телевизора?! Уф, ай сиктир, както се казва.
- “Наблюдателката” Албена Борисова ни информира, че директорът на БНТ Борислав Геронтиев прекъснал за реклами прякото предаване на откриването на Игрите точно по време на онази част от програмата, когато на стадиона танцьори разказвали историята на древна Гърция. Без да взема нечия страна, съвсем неутрално г-жа Борисова предава думите на др. Геронтиев: “Прецених, че българските зрители знаят достатъчно добре гръцката история или биха могли да си я припомнят от книгата “Старогръцки легенди и митове”. А ако бяхме пуснали рекламите при представянето на знамето на Зимбабве или Никарагуа, това можеше да доведе до размяна на дипоматически ноти.”
Милият! Милата!
- Един фейлетон от Георги Асьов, публикуван в “Сега”, датата – 13 август, наречен “Олимпиада”: “Като чу, че гърчулята (“гърчулята”, Гошо, спечелиха европейското по футбол тази година, докато твоят Христо в това време пляскаше карти с Батето) организират олимпийски игри, родният елит също не падна по-долу и си уреди свои. И като заваляха едни рекорди, та цяла неделя.”
Понеже нямам място, ще ви изредя само рекордьорите според Асьов, без да им посочвам “спортовете”. Цитирам точно и без никакъв пропуск, можете да бъдете напълно сигурни в пунктуалността ми, точно в реда на спечелване на “медалите” според този: президентът Първанов, Евгени Минчев, Люлина Абрашева, Иван Костов, ДПС, Герджиков и Панайотов, Негово Величество, Веселка Драганова, Жорж Ганчев, министър Дикме, Лучано, агент Тенев, финансовият министър Велчев, Стефан Софиянски, г-жа Олимпиада Филиповска, вдовицата на паметника на Филип II в Пловдив.
Някой да ви липсва? О, да, няма нито едно име от синдикатите, от Евролевицата, от БЗНС-тата и от – о,боже! – от отбора на БСП !? Що така бе, момко зачервен?

·               Няколко истории за замисляне, препоръчителни за “бързащите” българи на които все другите са виновни:
- 337 зъболекари в Пловдив и региона са били хванати от Здравната каса, че са вадили по два пъти един и същи зъб на свои пациенти. Нарушителите ще бъдат принудени да върнат 3492лв, които са получили от касата за извършени от тях фиктивни манипулации. (Отбелязвам, че тези 337 “зъболекари” са само от Пловдив и региона. Колко ли са всички в национален мащаб?)
Само за месец юли само за град Бургас са засечени 10 нелегални аптеки, продаващи лекарства без контрол, както и неправилно съхранение на медикаменти. 
- В доклад на испанския посланик у нас до главния секретар на МВР Борисов се изказва благодарност към българските власти за съдействието им при съвместни операции на двете страни. За една година са хванати 95 родни бандити и още 30 техни чужденци помагачи. Те са се занимавали с кражби на луксозни автомобили, фалшифициране на банкноти и кредитни карти, канали за проституция, трафик на наркотици и оръжие.
Повечето фалшиви евро в Гърция са от България, съобщават и гръцките власти.

- Лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев предлага за всяко селище или квартал здравите мъже да се организират в отряди на гражданска гвардия и целта на тези доброволни отряди да е намаляване на циганската престъпност. След протести на ромски и правозащитни организации, Тренчев даде “заден” за идеята си и я оттегли. Въпреки, че опозицията в лицето на БСП го подкрепяше.
- 22 септември беше обявен за Ден без автомобили в София. Антоанета Петева от в.”Стандарт” коментира тази полезна инициатива за по-чист въздух в столицата така: “Арсенова (екоминистърката) прогони столичани от София. Столицата опустя като след бомбардировка още сутринта вчера. Хиляди семейства се изнесоха с колите си към вилите или потеглиха към Витоша. Така те се спасиха от кошмарното висене по спирките поради Деня без автомобили.”
След което отдясно веднага “стандартните” демократи са добавили: “Европа откликна вяло на Международния ден без автомобили, предадоха световните агенции.” Без подпис естествено – нали пише: според световните агенции?! Какво повече...
Повечето е на следващата страница на същия “Стандарт”: “Ученик загина при химически опит”, “Дърво затисна майка с дете”, “Кран премаза работник в ТЕЦ”, “Шофьор обърна 14 т слънчоглед”, “Моторист помете момиче”, “Шеф на пекарна се обеси от ревност”, “Бандит завлече с 11 хил.лв двама столичани”. (всички тези заглавия са стр.6 от бр.4210, наречена “Денят”)
- По повод инициативата на правителството със средства от бюджета да бъдат построени чешми и беседки по малките населени места и на върху тях да бъдат поставени табелки “Построено от правителството на НДСВ”, ПГ на ОДС внесе проект за решение в НС тези табелки да бъдат махнати. Но освен фиксирането на този спор, който люля обществото няколко месеца подред, ще отбележа думите на премиера Симеон Сакскобургготски: “Добре сме, щом аз съм ви проблемът.”

·               Съдебни новини:
Според доклад на Световния икономически форум  средният брой дни, необходими за решаване на съдебен фирмен спор в България е 410 дни, т.е. година и два месеца. В Румъния този срок е 225 дни, а в Полша – 1000. А в Холандия само 39 дни.
Главният прокурор Никола Филчев поиска подновяване на делото срещу Никола Вапцаров от 1942 година, по което дело Вапцаров е осъден на смърт по Закона за защита на държавата. Понеже нямал друга работа...
И Виктор Михайлов нямал някаква спешна работа, та се спрял за интервю при Крум Благов в “Стандарт”. Там, защото в.”Репортер 7” го закриха; тя и Бинка Пеева отстъпи мястото си в сърцето на Соломон Паси на Гергана Грънчарова. – стари спомени... Та, Виктор Михайлов казал: “Въртим се в кръг от 15 години”. Нали съм Мара Подробната, от 2004 година вадя 15 и получавам 1989. Изненада-а-а, аз очаквах 1993/1994, когато Виктор Михайлов бе вътрешен министър и провеждаше ювелирни акции, като тази в квартал “Белите брези”.
Още една “ювелирка” – Татяна Дончева предлага главният прокурор да се избира от Народното събрание. Тук пък има две трудности. Едната, че мандата на Главния е 7 години, а на Парламента – от продължителна 0 до 4 години. Добре, че депутатите от групата на Дончева са общо 48. Нямат и обикновено мнозинство, дори, ако местата в Парламента се намалят до 120.
По предложение на “Новото време” парламентът прие промени в Закона за политическите партии – за регистрация на нова партия се изискват поне 5000 души членска маса и се забранява членуването на един човек в повече от една партия. Това според Кошлуков щяло да намали броя на партиите у нас от 330 на 20. Като имате предвид изложеното за необходимите дни за решаване на съдебен спор у нас, и като добавите, че само БЗНС-тата у нас са 17, а БСП-тата – 13, можете ли да решите задачата за намалението на партиите с 90%?

·               Бизнес новини:

- По повод решение на правителството журналистът от в.”Новинар” Борислав Петров пише: “Обичате ли усмивката на касиерката, която ви дава заплати? Е, НДСВ измисли как тя да изчезна завинаги. Партията реши от бюджетния излишък да отдели 5 милиона за благотворителен фонд, който да се допълва с дребните стотинки над кръглите суми за заплати. Тогава, касиерката, която досега имаше право над тези монетки, ще престане да ви се усмихва като жена, получила 83 стотинки бакшиш. И не само заради това ще се намръщи. А защото няма как да е сигурна, че парите в държавния благотворителен фонд наистина ще помогнат.”
И накрая след това из душата му мъкнато социалистическо съмнение, Петров е решил да стане по-ясен: “Защо, бе Ваше Величество, точно преди избори започнаха да се появяват такива излишъци? Къде бяха те през предишните години на управлението ви, когато по всички медии се пускаха обяви за деца, нуждаещи се от лечение в чужбина?”
- в.”Сега”, 16 август: “Действащите у нас в момента хипермаркети са 18, още 8 се предвижда да бъдат изградени до края на 2006 година. С това действащите у нас магазини с над 10 000 квадрата търговска площ стават 26. Още 40 такива магазини обеща да построи у нас немската търговска верига “Кауфланд”. В числото на вече построените големи магазини от типа “Метро”, “Била”, ”Мосю Бриколаж” и откриващия се тия дни магазин за строителни материали “Практикер”, са и няколко български вериги. По един хипермаркер притежават веригите “Боила”, “Оазис”, “Пикадили” и “Фантастико”. В числото на построените са и веригите за домакинска техника “Техномаркет Европа” и “Технолукс”.”
Журналистическото величество от “Сега” не пояснява защо НАПОСЛЕДЪК започнаха да се появяват такива хипермаркети? За него вероятно тези неща са “дребни”. Но големите капиталисти биха ли влагали парите си у нас, ако българите нямаха пари да купуват стоките им? Ох, аман от червени дупеблизци! Впрочем такива Петрови биха ли писали подобни неща, ако не им плащаха добре?! Изключително много се съмнявам.
- Диана Тенчева, “Труд”: “150 красавици всеки месец пращат писма със свои снимки на българския “Плейбой” с мерака да се появят на кориците му. Това съобщи вчера за “Труд” издателят на най-мъжкото списание у нас Мартин Захариев.”
Антоанета Петева, “Стандарт” от 14 август: “40 годишен етиопец представя прогнозата за времето по МСАТ. Той обаче не е редови журналист. Муси Валдес е част от екипа на “Сладки новини” – продължение на скандалните ”Голи новини. Муси се появява на синия екран по оскъдно облекло всяка делнична вечер след 23 часа. Емисиите му започват винаги със “Здравейте, братя българи”. Придружен е с хубави девойки в още по-оскъдно облекло от неговото. Според думите му бил научил български с помощта на “много хубави момичета”. Иначе Валдес казва “Един Господ знае какво ще е времето утре. Може да вали, може слънце да пече. Да не говорим за вдругиден.”
Защо съм набутал тия новини в “бизнеса”? Ами, защото да си продаваш “оная работа” е чудесен бизнес. Печели се дори повече от продажбата на душата.
-
Стела Стоянова, и тя “стандартна”: “Идеалната медия е с лицата на Слави, Ники Кънчев, Гала и Гарелов.”
А по повод предаването “Биг Брадър” по Нова телевизия, чийто водещ е самият Ники Пънчев, пардон – Кънчев, председателят на СЕМ (Съветът за електронни медии) известният Райчо Райчев е дал следната (противоречива) оценка: “Тъжно е, че цяла една телевизия, и то не лоша, се превърна в реклама на това предаване – сутрин ги будят, вечер ги слагат да лягат, а те пикаят, псуват и чупят, а отвън ги чакат тълпи. И Рим не е стигал до такъв разврат. В началото го гледах, но на петия-шестия път вече спрях – и една минута не чух смислен разговор – за смисъла на живота, за приятелството, за изневярата, за щастието. С тези глупости СЕМ не се занимава, мониторингът си го наблюдава и ако има псувни, има актове и глоби. Ние не можем да го махнем, а и не бих го направил.”
Проучване на Института по психология към БАН сочи, че “Азис е идолът на хлапетата”.
“Избират мис “Крава” в Южния парк. Млекодайни хубавици от цялата страна ще дефилират на изложба-конкурс послучай традиционния празник на биологичното земеделие, съобщиха организатори
te от фондация “Биовселена”.” – дописката е в “Стандарт”-а от 18 септември 2004г. За съжаление не е подписана.
- По повод 23-тата годишнина от обявяването на село Правец за град Валентин Златев (управител на руската петролна компания Лукойл) стана почетен гражданин на Правец. Баща му Васил Златев, който е бил кмет на града в годините 1968-1989, също е почетен гражданин на Правец. На тържеството на 16.10.2004г. гости са били руският посланик Анатолий Потапов, Гинка Чавдарова шефката на Националното сдружение на общините, областният управител на София Олимпи Кътев,  министърът на вътрешните работи Георги Петканов и на образованието Игор Дамянов, Весела Драганова и Тошо Пейков. Ако питате защо толкова много царски хора са почели сина на правешкия кмет на Татовото село, не знам ще приемете ли моето обяснение?
Точно под информацията, която току що ви цитирах от в.”24 часа”, редакторът на броя е сметнал за необходимо да ни съобщи, че “вдовицата на Андрей Луканов сади домати в с.Парил, община Хаджидимово. Г-жа Лили Луканова е купила неотдавна  една от тукашните къщи и заедно с дъщеря си Ани често идва в селото. Двете са изкарали почти цялото лято в Парил.”
- Кметът на Банско Александър Краваров е коронясал с почетно гражданство Христо Стоичков. Понеже бил от Пловдивско. Мен ако питате, Велинград е по-близо до Банско. Защо Велинград ли? – Е-е-е, кой е от Велинград?
Споменах Пловдивско. Град Пловдив е отказал почетно гражданство на Стефан Данаилов и го дал на пловдивчанина Атанас Кръстев, по-известен като Начо Културата.
- Бойко Борисов е станал почетен гражданин на град Банкя (станал град преди 35 години). “Ние от Банкя сме националисти и смятаме, че София е един нелош придатък на Банкя. Затова е необходимо първо да станеш почетен гражданин на Банкя, а после на София”, е казал Борисов на тържеството по този случай. На същото празненство главният секретар на МВР е казал още: “Нямам намерение да оглавявам или основавам политическа партия. Аз от политическа кариера не се интересувам”.
- Президентът Георги Първанов заяви, че е против отварянето на досиетата, защото “тази идея е тема от миналото, която се експлоатира по време на избори и разделя обществото”. Председателят на “Новото време” Емил Кошлуков е изразил също отрицателно мнение срещу отварянето на досиетата, но го е обосновал очевидно погрешно: “Не е възможно 15 години след реформите в България някой да каже, че ще намери истинското досие на когото и да е”.
Глупости на търкалета! Нищо от досиетата на държавна сигурност НЕ Е  унищожено или още пък по-малко  - загубено. Та от 9 септември 1944 година са отминали само 60 години (т.г. се навършват, четете за това след десетина страници), а в последните 15 от тях властта се упражнява от хора, които са зависими от комунистите ИМЕННО ЧРЕЗ ДОСИЕТАТА на ДС. Кой глупак ще повярва на Емил Кошлуков, че инструментът за изнудване и поддържане на слугинажа е разпилян или унищожен?! Ще му се на момчето, ама не защото е глупаво, а защото глупаво се мъчи да заблуждава – себе си повече, отколкото зрителите на събитията!

 

Свърших с описанието на текущите събития. С които е пълна всяка година и които в 95% се забравят още преди да посрещнем последващата Нова Година. Остават обаче за децата ни неща...
На 1 септември, когато в Русия се открива новата учебна година, терористи завзеха училище в град Беслан в руската република Северна Осетия. (Северна Осетия се намира между Грузия на Черно море и Чечения на Каспийско и до днес е част от Путинова Русия.)
Първите съобщения: Около 30 тежковъоръжени лица атакуваха церемонията за първия учебен ден и взеха стотици хора за заложници, сред които най-малко 200 ученици. Сред похитените има и кърмачета, отвлечени с техните майки. При престрелка в училищния двор с дежурни милиционери има поне 7 убити и над 10 ранени. Похитителите са поискали преговори с президента на Северна Осетия Александър Дзасохов. 3 часа след началото започват преговорите между тях и президента, който лично пристига край училището.
14 часа след началото президентът на САЩ Джордж Буш се обажда по телефона на Путин и му предлага помощ. На 28-я час федералната служба за сигурност на Русия съобщава, че руските спецчасти няма да атакуват училището. Освободени са 31 заложници. Освободените заложници твърдят, че в училището има около 1500 души. 11 часа след това обещание, училището е щурмувано. След още 14 часа цялото училище е под контрола на спецчастите. От началото на драмата са минали два дни и 5 часа.
На 7 септември 2004г. – една седмица след Беслан, чета в нашите вестници (напр.”Сега”): “Най-шокиращи снимки и данни за трагедията с отвлечените от терористи деца, родители и ученици в Беслан публикува руският всекидневник “Известия”, чийто главен редактор вчера беше уволнен. Вестник “Известия” бе един от първите, които изказаха съмнения в официално обявения брой на заложниците. Официалните данни за драмата са 335 загинали, 429 ранени и 200 изчезнали. Вестникът се опитва да отговори и на редица слухове, които се появиха около трагедията. Кой стреля пръв? Тъй като  този, който е стрелял пръв, носи отговорността за смъртта на стотици деца, пише изданието.”
Нататък ли? – Само да кажа предварително: Сталин царува 30 години по същия начин – без никаква мисъл за сънародниците си, за да бъде убит от неговите другари по престъпления, и само 3 години след това те също бяха убити, а той изхвърлен от Мавзолея. На какво ли се е надявал този глупак? В момента на Беслан Владимир Путин е на 5-тата година от своето царуване, на 20-тата ще нареди със закон, че трябва да остане на власт още 16 години. На какво се надява глупакът?
Изобщо не ми се влиза в спор с подмокрящите се от възхищение лица, колчем се споменат имената на Сталин и Путин. Диктатори на които не им пука за живота на сънародниците им - такива са и Мадуро, Ким-овете в Северна Корея, по-рано човекоядецът от Африка Бокаса и Пол Пот от Камбоджа... – и на техните акламатори, не е отредено никакво място на тази земя.
Човешкият живот е най-голямата ценност, която ни е поръчана в съзнанието от нашия създател. Животът на всеки човек трябва да бъде опазван. На всеки! А какво става, ако човекът е още дете?! Не съществува оправдание за убийците на деца. Беслан няма да се размине на Путин. Все едно кога, все едно Той или родът му - или Народът, който го търпи - ще плащат.
Кой пита защо?

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 469814
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930