Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2021 15:41 - НИЕ-576 Проблемите на кмета Софиянски
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПРОБЛЕМИТЕ НА КМЕТА СОФИЯНСКИ

 

Стефан Софиянски – какво знаем дотук за него.
Не е от дисидентите, учредители на СДС, като Петър Берон и Жельо Желев, които помним от първите митинги на СДС. Не е от втората вълна покрай Филип Димитров и Иван Костов. Появява се чак след “боянските ливади” и гравитира открай време към християндемократите (които лично на мен не са ясни какво точно “животно” са).
Дядото му Стефан Бояджиев е бил депутат преди 9 септември от партията на Александър Цанков. Съден е от Народния съд задочно, защото вече е бил убит предварително. Баща му Антон Софиянски е женен за Елена Габровска, чийто вуйчо – Петър Габровски е бил министър на вътрешните работи през 30-те години. Също съден заради този факт от Народния съд и разстрелян на знаменателната дата 2 февруари 1945 година. Ако чуете, и от самия Софиянски включително, че и двамата му дядовци са убити от комунистите, знайте, че вторият е всъщност вуйчо на жена му. Ако се опитате да намерите повече информация в Интернет за тези родови връзки, ще ви е трудно. Някой е прочиствал Мрежата старателно. Оцелелите материали са твърде противоречиви в своята същност. Останали са само сведенията, че Петър Габровски, вуйчото на майката на Стефан Софиянски, е син на Никола Габровски, в чието лозе край Търново и под ръководството на Димитър Благоев се е провела учредителната конференция на БРСДП, превърнала се в БКП.
(Ето ви още едно доказателство за тезата ми, че комунистите не прощават никому, най-малко пък на своите съмишленици. Де да знае човек какво биха разказали те пред наследниците си. Освен това комунистите много обичат да имат “капии” и в ляво, и в дясно. Бащата – социалист, синът – провъзгласен за „крайнодесен“ и убит от същите социалисти, когато станали комунисти!)
Бащата на Софиянски  - Антон Стефанов Бояджиев е от врачански род. Кога е станал Софиянски не се знае. Бил е адвокат, за което също има много малко сведения в Интернет. Едва успях да намеря някакви подхвърлени спомени на жена му (майката на нашия Стефан), че той е бил нещо като адвокатски съветник на самия Георги Димитров. След смъртта на Вожда в 1949 година Антон Софиянски изпада в немилост и е уволнен от Университета, където е бил асистент по право.
Самият Софиянски е роден през 1951. Има и сестра Мария, ама по-голяма ли е, по-малка ли е... и това дори не може да се установи. Камо ли нещо повече. Завършва статистика във ВИИ “Карл Маркс” през 1974г. Една година работи в министерството на транспорта, а от 1975 до 1991 е служител на Центъра за електронизация на строителството и строителната индустрия – ЦЕССИ. (Този център беше в една модерна висока сграда на гърба на Музикалния театър и в моите първи работни години се наричаше КЕССИ – Комитет за единна система социална информация. Оправяйте се вие с тия... МЕССИ.)
При правителството на Филип Димитров Стефан Софиянски става председател на Комитета по пощи и далекосъобщения (1991 – 1993). След боянските ливади 1992-а, когато Стефан Савов застава срещу Филип Димитров, след дълго колебание застава на страна на последния. През 1993г. става заместник-председател на СДС и през ноември 1995г. е избран за кмет на София. Иван Костов въздъхва облекчено, че пътят му към Командир на СДС е разчистен. По средата на този първи мандат – от 12 февруари до 21 май 1997 - е начело на служебно правителство, назначено от президента Петър Стоянов. След което се връща на кметското място да довърши мандата си. Служебното правителство на Софиянски въвежда валутния борд в България. Което, ако помните написаното в НИЕ-4, не е много по вкуса на Иван Костов – причините... През 1999 година е преизбран за кмет на столицата.
И през втория си мандат Софиянски “не мели качествено брашно” с Иван Костов. С появата на Царя на политическата сцена раздорите между двамата стават явни. Софиянски подкрепя Симеон за премиерския мандат. Непосредствено преди президентските избори през 2001г. Стефан Софиянски напуска СДС и застава начело на основаната от него партия Съюз на свободните демократи. Като кандидат на ССД той през 2003г получава трети мандат кмет на София. Побеждавайки на финала самата Надежда Михайлова, която остава трета. Дори след Стоян Александров, кандидатът на БСП.
От тия времена ще остане един виц:
Попитали радио Ереван какъв е предизборния слоган на Стефан Софиянски. Радиото веднага отговорило:
“Нямате доказателства!”

Същинските неприятности на кмета започват тази 2004 година.
В началото на май 2004 г. Софийската градска прокуратура започва разследване на 4 сделки на Столичната община и завежда 3 дела срещу Софиянски за престъпления по служба във връзка с продажбата на Централните софийски хали, на бизнес центъра на ул. „Гурко“ 1 и на терен за строителство на Милениум Център. С решение на софийския градски съд – съдия Петя Шишкова, Софиянски е отстранен временно от кметското място. Адвокат му е една много емблематична адвокатка Даниела Доковска.
Реакциите на: (в скоби с наклонен шрифт са моите реакции)
- Росен Владимиров, областен управител на София-град: “
Чест прави на прокуратурата и съда, че са си свършили добре работата. Нищо фатално не се е случило, работата продължава, няма да има драма.“
Само след няколко години г-н Владимиров, предупреден от някого, че прокуратурата ще го подгони за същите престъпления за които днес е подгонила Софиянски, изобщо няма да чака да се произнася съдът, а ще избяга – буквално ще избяга, барабар с цялото си семейство – в Швейцария и никога повече няма да се върне в България. Защо в Швейцария ли? Ами, защото там са парите на оня циганин, който го препоръча да го назначат за областен. И Росен Владимиров му ги наглежда. Нищо лично, нали, просто бизнес! Мръсници!)
- Божидар Димитров, шеф на общинските съветници на БСП в Софийска община и директор на Националния исторически музей: Съдът правилно отстрани Софиянски от поста. Който е допуснал нарушение, трябва да си понесе наказанието. Време е и в България да се започне операция “Чисти ръце“. Софиянски отдавна трябваше да бъде не само със спрени правомощия, но може би и в затвора.“
(Това, че г-н Димитров говори от името на ДС, изобщо не подлежи на съмнение. Това открито заявено кадесарско нападение срещу Стефан Софиянски говори добре за кмета. Поне е честен спрямо собственото си име. Той е „софиянски“, не е кадесарски мръсник. Все е нещо. Но аз искам да обърна вниманието ви на друго. Божидар Димитров е директор на Националния исторически музей на България в момента. Все едно за директор на Националния музей на Германия да бъде назначен есесовец. Със сигурност и там има няколко витринки със символи от 15-те години управление на Хитлер. Със сигурност германците не са забравили тази част от историята си. Но я помнят, защото се срамуват от това петно върху себе си и не искат да го повтарят!. Затова германците са велик народ. А ние сме народ от безпринципни тарикати. За да не остана неразбран какво точно искам да кажа, допълвам, че след десетина години този общински съветник на БСП ще стане депутат от квотата на ГЕРБ. Макар и за малко.)
- Надежда Михайлова, лидер на СДС: “СДС не смята за уместно да се коментира решението на съда, но схемата в която то е поставено, буди тревога. СДС призовава всички политически сили да не се поддават на изкушението да търсят политически дивиденти на базата на един невлязъл в сила съдебен акт, в който няма становище за вина на кмета на София.“
(Верни думи. За мен това е едно обяснение защо Иван Костов не може да понася Надежда Михайлова. Тя е честна по своему, а той е от типа Владимиров.)
- Любен Дилов-син, общински съветник в софийска община от групата на Гергьовден: “Работата в града няма да пострада от тази ситуация. Може би е било невъзможно да не преминем през един такъв етап, ако желаем да променим управлението на София – да стане по-открито, по-достъпно.“
      С отстраняването на Софиянски от кметския стол възникна въпроса кой да го замести там. Колкото души толкова тълкувания на единствения законов член по този въпрос: Кметът определя със своя заповед кой да го замества, когато той отсъства.” Но какво значи кметът “да отсъства”?
Софиянски назначи със своя заповед за временен кмет своя официален заместник Минко Герджиков. Съветниците от опозицията протестират. Предлагат те да се съберат и да изберат заместника му. Общинските съветници от управлението възразяват с аргумента, че най-правилно ще бъде тогава да се проведат нови предсрочни избори за кмет. Нека избирателите да решат този казус. И те прави...
- По този повод горният Дилов-син се изказва така (“Сега, 14.05 2004): “Моралът изисква общинският съвет да назначи и.д. кмет.” Няма да разисквам какво значи “моралът”. За едни е сватба, за други е брадва. Да цитирам ли Ленин, който е казал: “Морално е това, което изисква Революцията.” Т.е. в този конкретен случай управлението на София не би станало “по-открито, по-достъпно”, нали?
- А вицето на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов, пред делегатите на националния форум на ССД (16.05.2004) се обърна към Стефан Софиянски с “г-н министър-председателю”. “Ами щом са ми отнели правото да ме нарича “г-н кмете”, той се обръща към мен с предишната ми длъжност”, коментира случката Софиянски.
- На 17.06.2004 моят любимец Петьо Цеков е изпраскал един анализ във вестник “Сега”, където чета: “Този път работата стана сериозна. Атаката срещу Софиянски вече не е спорадична задявка за Халите, а мащабна офанзива, в която всички сили и средства са впрегнати за борба срещу местния орган на общинско самоуправление. Отдолу пъплят адвокати, прокурори, съдии, политици. Отгоре той е все повече сам. Седи и просто чака развръзката като камикадзе, което вече е в полет. Още миг и ще падне заветния кмет. А единственият възможен законов начин Софиянски да не е кмет е да бъде осъден. Имаше втори възможен начин – той да бъде свален с решение на 2/3 от общинските съветници, но този сценарий очевидно не може да се случи.”
Петьо-о-о, Петьо, не познаваш батьовото. Има и трети начин, ама за него като му дойде времето. Да довърша описанието на усилията кметът да бъде свален.
      Софийският градски съд (съдия Невена Грозева) уважи молбата на Софиянски да бъде отменена мярката му “временно отстраняване от длъжност”. Информация на ухо, както казва един агент Тенев – изтече двумесечният срок за действие на мярката и няма нови доказателства, които да изискват продължаването й.  Софиянски се върна на “Московска” 33, “посрещнат с овации от подчинените си”, както пише в “Стандарт”. Часове по-късно Прокуратурата обжалва това решение на съда. След два дни тя внесе ново искане за отстраняване, заради сделката на кмета по “Милениум център”.
Тези събития съвпаднаха с решение на БЗНС-Анастасия Мозер и ВМРО на Красимир Каракачанов партиите им да се явят на предстоящите парламентарни избори заедно с партията на Софиянски ССД. Това ще се случи. На парламентарните избори през 2005г. ССД участва в коалицията Български народен съюз, заедно с БЗНС - Народен съюз на Анастасия Мозер и ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов. и спечели 13 места в състава на 40-ото Народно събрание. Софиянски стана депутат. Това му даде имунитет срещу съдебно преследване.
Дотогава обаче предстои Софиянски да стане обвиняем и по 4-то дело – за продажба на апетитни земи около София на бизнесмена Еди Минасян на занижени цени.
Горе-долу по същото време Иван Костов от името на ДСБ поиска правосъдният министър да е и главен прокурор. Да му се чуди човек на драгалевския мозък – та нали утре, може дори и тази нощ, ще дойде ново правителство на власт, което ще доведе и до смяна на шефа на Прокуратурата?! Освен всичко друго, това е флагрантно омесване на 3-те власти в едно. Което е забранено по конституция.
Дали да избързам и да напиша, че през юни 2006 г. Софийският градски съд оправда Софиянски по делото с Централните софийски хали. Съдът приема, че при сключване на сделката Софиянски само е изпълнявал решение на Общинския съвет, при вземането на което не е участвал, а освен това Халите са все още общинска собственост, така че не може да се говори за сериозно ощетяване на общината. През септември 2007 г. Софийският градски съд оправда Софиянски по второто дело - за Милениум Център. През февруари 2008 г. Софиянски е оправдан и по делото за „Гурко“ след като обвинителят заявява, че няма достатъчно доказателства срещу обвиняемите.
Освен съдебната си част историята “Софиянски” има и чисто лично продължение. Само за събуждане на интереса ви, ще напиша, че внукът на Васил Божков ще бъде наречен на името на бащата на Стефан Софиянски.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461756
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031