Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2021 16:09 - НИЕ-567 Малка драгалевска партия
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 902 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 21.01.2021 16:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

МАЛКА ДРАГАЛЕВСКА ПАРТИЯ

 

Припомням резултатите на СДС на всички парламентарни избори от 1990 до 2001 година. Сравнени с резултатите на останалите две партии от триото – БСП и ДПС. За забравилите.

 

10.6.1990

13.10.1991

18.12.1994

19.4.1997

17.6.2001

СДС

36,20

34,36

24,23

52,26

18,18

БСП

47,15

33,14

43,50

22,07

17,15

ДПС

6,03

7,55

5,44

 

7,45

НДСВ

 

 

 

 

42,74

(Празното място за ДПС от изборите през април 1997 е защото тогава турската партия на Доган се явява в коалиция с “Народен съюз” на Мозер и печели 7,60%.
Добавил съм ред за партията НДСВ от който ще видите, че тя се явява за 1-ви път на избори през 2001г. и печели веднага зашеметяващите 42,74% от гласувалите. За сравнение - при първото си появяване на избори през 1990 година СДС печели 36,20%.)

Сега да си спомним разположението на силите на последните парламентарни избори през юни 2001 (СДС вече е станало ОДС):

 

Партии и коалиции

депутати

гласували

процент

1

НДСВ          

120

1 952 513

42,74

2

ОДС

51

   830 338 

18,18

3

Коалиция “За България”

48

   783 372

17,15

4

ДПС                      

21

   340 395

  7,45

Сривът на сините – от 52,26% през 1997г. до 18,18% през 2001-ва – е ужасяващ. И никога БСП не се е доближавала толкова близо до СДС – делят ги само 1,03%, което е 47 хиляди гласа. Това няма как да премине без последствия.

През март 2002 година се проведе 13-тата Национална конференция на СДС. На нея 2374 делегати гласуваха за Надежда Михайлова да стане новият лидер на партията СДС срещу 1365 за временната до вчера Екатерина Михайлова. Самият Иван Костов продължава да е сърдит на избирателите си. На конференцията той каза: ““Няма да се връщам заедно с вас при хората. Няма да извървявам отново пътя, който вече съм изминал. Ще остана на мястото си, за да обознача посоката, в която сме се движили. Ако не днес, то след няколко години със сигурност гражданското общество ще е напълно убедено, че това е вярната посока.”
Действителността няма да се съгласи с Иван Костов. Затова след две години ще му се наложи (на Костов) да се опита да се върне “при хората”. Ще преобразува за пореден път голямото СДС в малка драгалевска партия. Хубавото е, че партията му ще престане да се нарича СДС.
Тъкмо тези процеси ми предстои да опиша.

Ще ми се преди сухото излагане на събитията да цитирам един структурен анализ на Филип Димитров. Датата – 10.01.2004, а мястото – вестник “Стандарт”, (Защо там, може да попита някой. Че къде другаде – “Демокрация” няма, а вестникът на агента “Бор” е повече неподходящ, дори и от “Дума”.) Анализът на Филип Димитров е наречен “Какъв ни е проблемът?”
“Няма съмнение, че СДС преживява криза – постоянното намаляване на броя на гласоподавателите му през последните 6 години е факт, който не може да бъде оспорван. Дори и последните избори обаче показват, че тази криза е преодолима. Въпросът е дали дейците на СДС на всички нива си дават сметка какво вършат и къде ни е проблемът.
Идентичността на СДС е каузата му. Изобщо политическата ценност е каузата, а партията е само инструмент за реализацията й. Ако партиите си повярват, че са нещо повече от инструмент и поискат лоялност за себе си (и нямат апарат за насилие), хората се отдръпват от тях. Идентичността на СДС се мери по това да не се позволява никому, дори на лидерите му, да го тласкат в посоки, които противоречат на каузата му: национализъм, антиевропейски  и антиамерикански пъчения, балкански бабаитлъци на тема Първа атомна и други подобни. Опитът да бъдем “хитри”, като развяваме байряци, които не са наши, понеже хората ги харесвали, се наказва със загуба на привърженици.
Никой разумен човек не би могъл да твърди, че СДС трябва да отхвърли идеята за бъдещи коалиции. Това би значело СДС да обяви, че му се ще да бъде дълго в опозиция и да не поема отговорности. Не допускам наистина това да е темата на спора между почитателите на Иван Костов и на Надежда Михайлова? Тогава за какво се води този спор? Този спор няма отношение към каузата на СДС. Темата колко е добър или лош Стефан Софиянски не е въпрос на каузата на СДС. Дори и спорът колко ляво или дясно е правителството “Сакскобургготски” не е въпрос на тази кауза. Тези въпроси са удобен повод за вътрешни борби и могат да повлияят само на това кой точно да пише следващите депутатски листи.
Въпрос на идентичност е дали и защо България трябва да бъде активен съюзник в борбата срещу тероризма. Въпрос на каузата на СДС е въпросът за борбата срещу престъпността. Не ми е известно по него да има спорове. Въпрос на идентичност е и въпросът за съчувствието. Въпрос, пряко свързан с каузата на СДС, е и въпросът за структурата на партията. СДС трябва в най-кратък срок да реши дали иска да бъде партия юмрук или партия антена.
В заключение СДС ще може да бъде основна политическа сила и в бъдеще, ако е наясно, че най-важното не е да се пребориш да те определят за кандидат, а да те изберат.”

И сега конкретиката:

·               Още на 13.01.2004г. основните опоненти вътре в СДС си дадоха среща на инфарктно заседание на Националния съвет. Костовистите искат нова 14-тa национална конференция през април, а хората на Надежда Михайлова – нова парламентарна група на СДС, различна от общата ПГ на ОДС. Решено беше извънредна национална конференция да няма, а да има отделна парламентарна група на СДС. Екатерина Михайлова е подала оставка като зам.председател на СДС и на нейно място е избран Йордан Бакалов. Оставка като съпредседател на общата ПГ ОДС/СДС е подал Димитър Абаджиев. Председател на новата ПГ  ще стане Надежда Михайлова. Йордан Соколов не е бил съгласен Надежда да е едновременно председател и на СДС и на парламентарната му група.
Мненията на участващите в пленума:
Надежда Михайлова: “За някои съм по-голяма заплаха  от БСП. Имаме три различия с костовистите. Първо: основният опонент на СДС е БСП. Врагът не е вътре в партията. Второ: БСП не е реформирана. И трето: и в опозиция СДС трябва да предлага управленски алтернативи. Може би са нужни промени в устава на партията.”
Иван Костов: “Ако има такива, които се канят да изключват някого или чрез апаратни игри да пререгистрират парламентарната група, трябва да понесат отговорността си  за разцепление на партията.”
Димитър Абаджиев: “Подавам оставка, за да ме последва НИС и Надежда Михайлова. Те трябва да се оттеглят моментално. Така ще запазят личното и на партията достойнство.”
Николай Младенов, говорител на СДС: “Искам да отбележа факта, че хората от фондация “Демокрация”, са същите, които в момента искат оставката на г-жа Надежда Михайлова.”
- Вмъкването на фондация “Демокрация” в спора е твърде любопитен факт. Може да се окаже, че “онези 200 хиляди долара на Майкъл Чорни, дадени на фондацията” – разкритие от миналата 2003г., което аз не съм споменавал досега, понеже е трудно доказуемо – са камъчето в обувката на Костов, което му убива. Допълнителни нови факти за състоятелността на такава теза започнаха да се трупат.
По Нова Година финансовото разузнаване на Кипър е потвърдило запитването от българска страна, че фирмата, привела парите на фондация “Демокрация”, е притежание на Михаил Чорни.
В началото на февруари бившият секретар на МВР по виденово време Цвятко Цветков съобщи, че по времето, когато е бил финансов министър в правителствата на Димитър Попов и на Филип Димитров, Иван Костов е “препирал нигерийски наркопари”. В ЦСБОП е имало и специална разработка “Мафиоти”. Със случая е бил запознат тогавашният вътрешен министър Йордан Соколов. 
- Какво пишат по вестниците:
В.”Труд”, 14.01.2004, Евгений Дайнов, политолог: “От 1992 година в СДС има периоди на отлюспвания и изхвърляния от партията. Само че преди години драмата се разиграваше върху територията на 2,5 милиона избиратели. Тогава СДС можеше да си позволи този лукс. На последните местни избори стана ясно, че СДС има 373 218 гласоподаватели. След тези скандали ще избягат още 70 хиляди. Останалите 300 хиляди в момента са на път да се разцепят на три – костовисти, надеждевисти и трета група, която ще тръгне да се коалира със Стефан Софиянски, “Новото време” и “Гергьовден”. И какво се получава? Ще се наложи да четем надгробно слово на СДС. А в продължение на година и половина аз лично критикувах в медиите Надежда Михайлова. Въпросът е, че тя имаше прозорец в първите няколко месеца, когато трябваше да действа. Тя обаче се стъписа от мащаба на задачата, според мен. Тогава трябваше да се промени една партия, която беше партия администрация, партия държава от командирски тип. СДС трябваше да бъде преформулирана в истинска политическа организация, за да може да живее в опозиция. Вместо това тя непрекъснато правеше половинчати крачки. Атакуваше и оказваше съпротива и отскачаше обратно, за да не се кара с никого и да поддържа баланс. Друг е въпросът какъв човек може да промени командирски тип партия. Това не е лесна задача.”
В.”Стандарт” от 15.01.2004г. Подписал Цветозар Томов, социолог: “Кризата на СДС в крайна сметка изразява старата максима, че всяка революция изяжда децата си.”
Николай Големанов, зам. главен на в.”Труд”, 23.01.2004: “Какво ли става, та Асен Агов така яростно се хвърля срещу Надежда Михайлова? В кризата, която мъчи синята партия от 10-тина месеца, неговият глас почти не се чу. И изведнъж, ей-го в атака – едва ли не говорител на 29-имата костовисти, поискали оставката на синята лидерка. Ей-го, израснал от кандидат-комунист, до баш костовист. Трябваше да загърби анти империалистическите си  публикации, да забрави опитите си да встъпи в БКП, трябваше да стане и атлантик, и християндемократ, и масон... След такива усилия и жертви той основателно се гласеше за президент (1996), и за министър (1997, когато пътя му пресече Надежда Михайлова). Днес, вече вряк и кипял, Агов стои доста представително на политическата сцена и дори умее да говори за национални интереси, ценности и морал. Защо да не влезе в принципна битка и за бъдещето на СДС?”
Два дни преди Николай Големанов, пак в “Труд” Спас Гърневски публикува “Безнадеждно писмо до Надежда”, в което нарича настоящия НИС на СДС “безличен” и го обвинява в “безпринципно съглашателство”. Причината – Надежда Михайлова не била реагирала на протестите на пловдивските седесари, че “синият” кмет д-р Иван Чомаков изгражда структурите на Софиянски.
В.”168 часа” от 15 януари 2004г. публикува интервю на Иван Тропанкев с Ваньо Шарков, член на НИС от 2002 година  от групата на Михайлова: “В СДС явно има хора, които робуват единствено на кръгове и не могат да надскочат собственото си его. Но аз не съм личният им психиатър д-р Николай Михайлов, за да им помогна. Костов олицетворява СДС със себе си.”
Има още много такива любопитни изказвания на вечните познати лица, но аз нямам място. Не мога да пропусна обаче мнението на Валерия Велева, публикувано като “позиция” на в.”Труд от 15.01.2004г. :
“СДС е в тежка криза. Идейна. Програмна. Лидерска. СДС обаче е нужен на България. Не само заради изминалите трудни 14 години на преход. Не само заради възторга и надеждите ни, изтекли по площадите ни. СДС е нужен за демокрацията ни. За бъдещето ни. Най-малко непочтено е сега някой отстрани да потрива доволно ръце, когато два милиона и половина българи с десни убеждения са объркани в избора си за свой политически представител. Надяваме се СДС да събере сили и да се изправи пред обществото като нормална демократична българска партия. И вярваме, че ще намери отново своята кауза. Ще започне да произвежда и сериозна политика. За да възвърне доверието на своите симпатизанти.”
Препоръчвам ви да се върнете 3 страници назад и да сравните тези общи празни Велеви приказки с анализа на Филип Димитров. Пък ако познавате кариерата на г-жа Велева, няма как да не почувствате с какъв кадесарски кеф са пропити тези нейни “принципни съображения” за провала на СДС-то. Аман от курви в политиката! Впрочем не съветвам някои да се вторачват в термина “курви” и да го тълкуват буквално. Има и мъже курви в политиката. Например онзи, който й купи първите пантофи и халата, за да пише под неговата диктовка.

·               Решението да няма извънредна конференция на СДС беше спазено само 10 дни. Без никакви обяснения на 23 януари 2004г. вестник “Труд” (първи!) съобщи: В зала 1 на НДК на 21 февруари ще се съберат 4000 делегати от СДС на 14-та национална конференция.” Съобщението не е “мълния”, защото в него има информация, която не се събира за една нощ:
“Въпросът владее ли Надежда структурите може пак да се реши на състезание. Засега от командирския стан няма такива сигнали, защото Костов играел само, ако е сигурен, че ще спечели. А при сегашното разпределение на силите лидерството му не е вързано в кърпа. Защото:
- 2267 делегати ще са на конгреса като пратеници на 2267-те местни клуба. Повечето от половината са “за” Надежда;
- от 135-имата членове на Националния съвет тя може да разчита на 74;
- деветимата от Контролния съвет също са на нейна страна;
- мнозинството от общинските и районните сини кметове, както и самите шефове на общински съвети, е за Михайлова;
- 400-те пратеници на младежкия СДС плюс неговия НИС са твърдо за Надежда;
- около 1800 души ще са делегати като членове на 28-те областни и 264-те общински сини ръководства. Тук Надежда може да очаква неприятни изненади. Като цяло те са с нея, но Костов все още има позиции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, Търговище, Смолян;
- Михайлова няма 100% влияние върху делегатите  - членове на Костовите НИС-ове (още от 1995г.), но сред тях ще има и такива, които вече не се кълнат само в Командира;
- делегати ще са и всички сини депутати от 37-я и 38-я парламент, които все още са в СДС. Такива ще са и членовете на политическите кабинети от Костовото управление. Но не всички от тях са му верни. Клуб “Сенатор” е доказателство за това и Надежда може да разчита и на тях.
Като се тегли чертата, прогнозите сочат, че изходът Надежда-Костов ще е 2500:1500.”
Не зная дали тази справка е пълна. По-вероятно е да не е пълна. Основанията ми да твърдя така:
В.”Стандарт” от 13.02.2004, на 1-ва страница с големи букви пише: “П.Стоянов: Костов бавно убива СДС. Хората му отварят пътя на БСП към властта. Думите ми са тежки, но ги казвам нарочно, защото някой трябва да удари камбаната.”
Костов му отговаря в “Труд” на 16.02.2004: “Стоянов докара на власт бившите ченгета.”
(Официалният резултат от конференцията е 2438 гласа “за” Надежда Михайлова от всички 2775 гласували делегати. Това е 87,8% за Надежда. Предварителната справка на в.”Труд” беше за 60%. В синьото политбюро влизат още “старите” – от 13-та конференция – Йордан Бакалов, Ергин Емин, Владимир Кисьов, Иван Иванов, Емануил Йорданов, Николай Младенов,  и двама нови – Димитър Йорданов и Младен Влашки.)
- В “24 часа” намирам една любопитна история. Някакъв известен седесар  - бате Генчо вестникарчето, посрещал гостите на конференцията пред НДК с думите: “Костов ви направи хора, сега го плюете.” Някакъв по-млад делегат го скастрил. “Много сте глупав. Ние го направихме човек.”
- Оценката на БСП: “Сините си останаха в
XX век с Държавна сигурност и доносниците, които не вълнуват обикновените българи”, казал заместник лидерът на червените Румен Петков. (Интересно, че самият Румен Петков ще напусне БСП след непълни 5 години.)
- Оценката на ДПС: “Костов бе изпратен в миналото. Неговата клика си служеше с диктаторски похвати”, казала Емел Етем, заместничката на Доган. (А нейният началник е, разбира се, целият в бели рози. Ох, пепел ми на езика - без малко, след 8 години.)
- Три оценки на социолози: (специално избрани, защото са Синове – Михаил Мирчев на Стоян Михайлов от Политбюро на БКП, Кънчо Стойчев на единия брат Мормарев и Андрей Райчев син на Венцел Райчев.)
Михаил Мирчев: “Конференцията на СДС подкрепи един негативен вариант, защото едната страна не се яви. Това означава, че форумът не се е състоял, защото не се състоя дебата.”
Кънчо Стойчев: “Не се чу нищо ново – отново лошите са БСП. Не чухме каква алтернатива ше предложат сините по отношение на основния политически опонент.”
Андрей Райчев: “Дясно обединение ще има едва за президентските иабори.”
- Накрая оценката на в.”Сега”. Карикатурата на Христо Комарницки показва 4-ма души, сбрани под една табела. Надежда Михайлова до рамото на Стефан Софиянски, зад тях – Петър Стоянов. А Иван Костов обърнал гръб на всички, държи една писалка и пише нещо на някакъв лист. На табелата пише “Дясно”, но първата буква “Д” е задраскана. На нейно място е поставена буквата “Т”.

·               Анастасия Мозер и Александър Праматарски от обединението БЗНС-НС остават в съюз с Костов. Това означава, че ОДС засега остава “живо”.

·               А Иван Костов има само още един проблем – няма име за новата си партия. Иначе химнът й е готов. Написал го е музикантът Стоян Михалев.
Пък мадоната от Сливница, ох – от Дупница, Сашка Васева този път получила друго вдъхновение: измислила песен и я нарекла “Иване”. Тя твърди, че е посветена на Иван Костов. Злите езици споделят, че конят на мадоната се нарича Иван.

·               На 19.02.2004г. (два дни ПРЕДИ конференцията) всички вестници съобщават, че “Костов прави партия. Той покани всички желаещи да се съберат на 28 февруари от 16 часа в голямата зала на УАСГ (Архитектурният университет) и да решат ще правят ли нова партия”.
Тази среща се прави точно една седмица СЛЕД конференцията. Значи Костов ще изчака все пак резултатите от НДК. Хубаво, нали. Но не съвсем – Иван Костов (за разлика от Петър Стоянов- аз) няма да присъства в зала 1 на НДК. Аргументът му: “Няма да търгувам с тялото на партията.”
(И пак аз: След 20 години дори, Петър Стоянов ще присъства в дневния ред на България, а Иван Костов ще напусне обществения интерес след по-малко от 10 години!)
23.02.2004: 27 депутати от СДС начело с Иван Костов обявиха, че напускат партията, недоволни от резултатите на 14-тата извънредна партийна конференция. “СДС е вече клика. Михайлова прие подкрепата на едно ченге”, пише в открито писмо Костов, визирайки Ахмед Доган. До последно напускащите бяха 29-има, но депутатите Иво Цанев и Марио Тагарински се дръпнаха в последния момент.
На следващия ден – 24.02.2004, тези 27 депутати обявиха, че със сигурност ще основат нова партия (4 дни преди дебата в УАСГ - аз), но няма да напуснат Народното събрание и ще създадат нова ПГ. Така СДС от първа политическа сила преди 4 години, става пета в Парламента (14 депутати) - след НДСВ (108), БСП (48), новата партия на Костов (29) и ДПС (20).
На 28.02.2004 пред 3000 симпатизанти, събрани в Голямата зала на УАСГ, Иван Костов обеща: “Ако работим усърдно, ще учредим партията през май.” Залата избра инициативен форум, който трябва да изработи правила за свикване на учредително събрание, да предложи име на партията, както и да изготви проекти за устав и програма. Във форума влизат депутатите Васил Паница, Димитър Камбуров, Евдокия Манева, Екатерина Михайлова, Иван Костов, Стойчо Кацаров и Теодора Константинова. От гражданската квота в комитета са: Александрина Пендачанска, Александър Карамингов, Боян Йоцов, Васко Василев, Веселин Методиев, Владимир Юруков, Владислав Тодоров, Георги Фотев, Гроздан Караджов, Йосиф Сърчаджиев, Камен Янакиев, Любомир Гугишков, Нено Димов, Николай Михайлов, Петър Москов, Пламен Цветков, Светослав Малинов, Стефан Попов, Цочо Бояджиев.
Отбелязвам един плакат, пред залата, вдигнат от фенове на Иван Костов: “Истина, Вяра, Авторитет, Начало”

 




Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Една древна римска мъдрост гласи:
21.01.2021 17:12
"Това, което започва зле, завършва зле."

СДС беше мошеническа организация, създадена в Москва, която доста време мамеше българите. Най- накрая гламавите българи се усетиха и еб@ха майката на седерастите.
цитирай
2. pitatlimedejzorata - Чудя се, впрочем не се чудя - правя се на интересен
22.01.2021 17:07
че ме интересува защо управата на blog e, как да кажа - твърде снизходителна, към откровените простотии на Апостол Апостолов, при това поднесени по начин, който никак не приляга на "един Моцарт", пък бил той дори в областта на астрологията. Търпи го тази много принципна управа - веднага му пуска постингите в "последно прегледани", не го санкционира с БАН, разните от металообработки до амстердамци му се "сърдят", но се заяждат охотно с него... Както, тези същите, НЕ правят например към моя dobronameren. Или с yoan, или с братя Генчеви, докато бяха живи.
В блога блогърът apostoapostoloff по админски препоръки е равен на zahariada, radostinalassa, born, porn 2, напоследък и danielpeteff... Щях да му го постна ТОВА в блога на астролога, ама той е забранил получаването на каквито и да било коментари към неговите мисли. Да не би защото трябваше да поставя "мисли" в кавички?
Но "истината съществува, за да бъде използвана", апостоле.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462050
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031