Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2020 18:02 - НИЕ-506 Пролетни течове в синьо и червено
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 1058 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПАРТИЙНИТЕ  “ПРЕВАЛЯВАНИЯ” В СИНЯТА КЪЩА

 

Президентът Петър Стоянов насрочи парламентарните избори за 39-то НС за 17 юни 2001, неделя. Но точно ден преди това, в събота - деня за размисъл, последният български цар навършва 64 години. Случайно или нарочно, мислено-недомислено, аз не зная. Само преписвам големите букви от първа страница на в.”Сега”, 30 март 2001: “Изборите – подарък за рождения ден на царя.”
(Отбелязахте, нали, че Денят на Тронното слово на Царя – 6 април, още е в бъдещето.)
Ще припомня САМО “пролетните случки” на нашата изборна улица, за да мога да задам въпроса: Кое дава увереност на обитателите на “синята къща”, че могат да се случат техните мечти?
- На 5 януари 2001г. в курорта “Боровец” се състояло съвещание на НИС на СДС, закрито за медиите. Според изтеклите информации там Иван Костов е дал на Анастасия Мозер (НС) и на Гюнер Тахир (НДПС) само 10 места в депутатските листи, при искани 18, обявил е ДПС на Ахмед Доган за главен враг на СДС по-сериозен дори от БСП, “натегнал е обръчите” на Евгений Бакърджиев и Екатерина Михайлова и е обещал промени в кабинета си.
- Същия ден социологическо проучване показва, че Царят е 3-ти по рейтинг политик у нас с 44% одобрение (след Стоянов и Софиянски), при това без да е живял постоянно в страната. Изпреварва дори Костов с цели 11%. Това проучване е придружено с едни такива думи: “За последните 3-4 години някогашните момчета с протрити обувки и вехти пуловери от барикадите на 1997 година станаха собственици на огромно по размер имущество, оглавяват РМД-та, притежават акции във възлови банки и предприятия или участват в директорски бордове.” (Марин Делчев, в.”Труд”).
- Още в първия ден на новата сесия на 38-то НС - 11.1.2001г., земеделците Георги Пинчев и Жеко Стоянов напуснаха ПГ на ОДС. От 126-ма, сините депутати останаха 121.
(Няколко думи за Георги Пинчев, който е по-известният земеделец  от двамата с Жеко Стоянов. Противник е на Анастасия Мозер отдавна. Може би защото, докато тя е била емигрантка в САЩ, той е лежал в българските затвори, вкл. и Белене, цели 12 години. Първият път, когато напуска ОДС,  е само месец след януарските събития от 1997 година. Това му е второто напускане, по същата причина.)
- На 20 януари четири знакови за СДС лица – депутатите Христо Бисеров, Илия Петров и Константин Каменов, както и бившият говорител на МО Александър Урумов, основаха сдружение ЕКИП (“Екип за изследване на политиката”). Други двама членове на НИС – Димитър Абаджиев и д-р Михаил Михайлов са казали, че “ще им бъде интересно да се запознаят с анализите на ЕКИП”.
На 27 февруари НИС на СДС изключи от редиците на СДС Христо Бисеров (136-ма за от 142 общо) и Йордан Цонев (133-ма за). Само 3-ма са гласували против: Илия Петров, Светлана Дянкова и Емил Лилов. Евгений Бакърджиев се е въздържал. За Светлана Дянкова мога да допиша, че веднага е подала оставка като член на НИС. За двамата мъже не мога да напиша кога точно и как са напуснали НИС, но че напуснаха СДС, е повече от сигурно. Мога да добавя, че бившият пиар на Иван Костов Илия Петров е щастливо женен от 25 години за Велислава Кръстева, бъдеща пиарка на Ахмед Доган.
Ами, сламена им е къщата на сините. Ако не духа вятър, политически имам предвид, държи. Обаче Времето си е таковало вятъра. Пролет!
- Споменах, че къщата на сините е сламена и се сетих, че някой може да ме репликира. Затова уточнявам: Образно: “сламена е къщата” на сините симпатизанти, а не реалната къща на Иван Костов. Да, да, не съм сбъркал – не къщата на Христо Бисеров на “Милин камък” (заради която той официално хвръкна от СДС), а втората къща в драгалевския двор на семейство Елена и Иван Костови, която беше построена през това лято “за дъщерята Мина, която се омъжи”. Можете да видите снимка на Минината къща – например във в.”Труд” от 21.02.2001 и да я сравните по големина с Бисеровата къща.
Но не затова ви препоръчвам това, а за това, че вляво до въпросната снимка от “Труд” пише: “В моето семейство никой не гради втора огромна къща. Брат ми не е шеф на ДЗИ, а зет ми не е заместник министър.” По повод на тези последни думи на Христо Бисеров в интервюто му, отпечатано във в.”Труд” от понеделник, читатели позвъниха в редакцията и попитаха за кого става дума, кой управник гради втора къща и защо не му пишем името? Втората къща е домът на дъщерята на министър-председателят Иван Костов – Мина. Тя вече е готова до покрив (на снимката). Братът и шеф на ДЗИ е Борислав Михайлов, брат на шефката на ПГ на СДС и зам.председател на партията Екатерина Михайлова. А зетят, който споменава Бисеров, е заместник-министърът на търговията Христо Михайловски, зет на председателя на НС Соколов.”
И ви препоръчвам да обърнете още веднъж внимание на датата на тези думи на Христо Бисеров – 21 февруари 2001 година. Само след 6 дни, на 27 февруари, Бисеров ще бъде изключен от СДС.

(На 2 август 2001 година, след цели 6 месеца, попадам на “вица на броя на в.Труд”:
Съдията:
- Господине, знаете ли че като свидетел, ако дадете лъжливи показания, ви очакват 3 години затвор.
- Не, господин съдия, но знам, че ако кажа истината, ме очакват много повече! )

- Чуйте една обобщена справка от 3 март, намерена в “Стандарт”: “Богомил Бонев поведе хорото на недоволните от управлението на Костов. Христо Бисеров и Йордан Цонев са изхвърлени от СДС. Светлана Дянкова напусна НИС. Земеделците Георги Пинчев и Жеко Стоянов, воеводите Красимир Каракачанов и Велислав Величков, монархистът Димитър Иванов са вън от ОДС. Нацията е разочарована от политическата класа, която управлява България през последните 10 години. Алтернативата е в политици с почтеност, професионализъм и родолюбие. В тази посока са очакванията на обществото, свързани със Симеон II.”
Обръщам вниманието ви на датата 3 март - до изборите остават стотина дни. И на факта, че в справката не се казва нищо за партиите БСП и ДПС. Вероятно защото там проблеми няма?
- На 4 март 2001 г. в хотел “Простор” (“Копитото”) на Витоша се е състоял семинар на който са присъствали Иван Костов, Екатерина Михайлова, Евгений Бакърджиев, Александър Божков, Стефан Софиянски и Антоан Николов. Ето развитието според вестника на Копанданова:
- Иван Костов: “Много съм доволен от дискусията. Тук сме като приятели и съидейници и добре осъзнаваме какво имаме да вършим занапред.”
- Евгений Бакърджиев: “Срещата е доказателството, че всички интриги за разделение и конфликти в СДС са неверни.”
- Екатерина Михайлова: “Втора парламентарна група на СДС няма да има и не може да има.”
- Стефан Софиянски: “Не се правят смени в отбор, който печели. Сигурен съм, че ще спечелим изборите.”
- Светослав Малинов, новият стратег на сините: “Нормално е да се водят преговори за сътрудничество с НДПС (Ново ДПС), ВМРО и ФЦБ (Федерация “Царство България”). Не изключвам преговори с ДПС, дори и след изборите.”
- Васил Гарнизов, новият социолог на сините: “Построихме къщата, поставихме я на солидни основи, сега трябва да осигурим уют в нея. Целта на СДС е да получи 121 депутатски места при 65% избирателна активност.”
Действителността 109 дни по-късно:
На 17 юни, при 67% избирателна активност ОДС печели само 51 депутатски места, което е 18,18%. Партиите-партньори на сините според Малинов – НДПС, ВМРО и ФЦБ, изобщо не влизат в парламента. ДПС на Ахмед Доган има 21 депутата, което е 7,45%.
- На 14 март парламентарната група на СДС се разцепи. В новата група, наречена “За диалог и партньорство”, влизат 10 депутати. 7 от СДС: Димитър Петров, Емил Лилов, Илия Петров, Йордан Цонев, Кирил Баев, Светлана Дянкова и Христо Бисеров, един от НС - Димитър Стефанов, един от ОНС - Камен Костадинов и един независим Димитър Иванов. Така ПГ на СДС остана с 114 депутати. При това единият от тези 114 е ромът Асен Христов, който забягна в чужбина по Нова Година и никой не знае нищо за него.
След седмица Христо Бисеров обяви, че седмината депутати от СДС плюс Камен Костадинов от ДПС, ще образуват нова дясна партия – Консервативен съюз ЕКИП, чиято учредителна конференция ще се състои “до 10 дни”. И беше дотук, както се казва. В следващия парламентарен цикъл трима от ЕКИП-а – Йордан, Камен и самият Христо, ще пристанат на Ахмед Доган, а четвърти – Илия, ще стопанисва пиарката на ДПС. Отцепилият се от ДПС-то Гюнер Тахир, който вече е създадал НДПС вътре в ОДС, обеща 100 000 (словом сто хиляди) гласа на Иван Костов. Тоя па...
- На 25 март чета във вестниците, че “в хисарския ресторант “Чинара” се събраха няколкото члена на новосформирания клуб в СДС “Агнешки главички” да разговарят на маса и да търсят мир и любов със себе си”. Споменават се пет имена: шефът на икономическата комисия в НС Никола Николов, зам.шефът на Агенцията по приватизация Пламен Стоилов, шефът на комисията по национална сигурност Йордан Бакалов, бившият министър Марио Тагарински и самият Евгений Бакърджиев. Тази група ще просъществува малко повече от ЕКИП-а, но онова, което ще се запомни и от нея, е сполучливото вестникарско заглавие: “Агнешки главички или пълнени тиквички”.
(Не зная дали е вярно, но по време съвпада, затова го вмъквам тук. В края на януари излезе нулевият брой на един нов вестник “Дневник”. Твърди се, че е “син”, брат на вестник ”Демокрация” и че зад него седи “агнешката главичка” Никола Николов.)
Всичко това се преценява в СДС така:
Екатерина Михайлова: “Дори и да има отделни предателства, те няма да дестабилизират СДС”.
Светослав Лучников: “Някой да отстрани Костов?! Тая няма да стане!”
Иван Сунгарски: “Недопустими атаки”
Призиви от цялата страна (писма на възмутени читатели на в.”Демокрация”: “Отцепниците вън от 38-о НС”.
На самото 38-мо НС му остават още само 2,5 месеца живот.

 

 

ТЕЧОВЕТЕ В “ЧЕРВЕНАТА” КЪЩА

 

Сега да видим как понасят “пролетните дъждове” обитателите на червената къща.

·                    “В БСП теченията са като улични течове”, написа Тодор Токин в “Труд”: “Идейните течения в столетницата се нароиха, още докато тя си бе БКП. Тогава от нея течеше във всички идейни посоки –социалдемокрация, либерализъм, демократичен социализъм, социаллиберализъм, просто социализъм, но с човешко лице. Според оптимистите теченията в БСП бяха като жизнерадостен пролетен капчук, те вещаеха нещо ново, някаква промяна. С течение на времето обаче стана безпощадно ясно, че теченията се оттекоха в канала като теч по софийски улици. Но това не намали кой знае колко дебита на столетницата. И когато индивидуално оттеклите се не биваха добре приети в други течения, те се завръщаха във все още пълноводните червени води.
Не разбирам съвсем какво иска да каже Токин. Прав е според мен, че от старото БКП “шурти” като за световно, но как тогава дебита й не намалява?! Обнадеждаващото е, че сам разбира, че това е до време - написал “ВСЕ ОЩЕ пълноводните червени води”.
Сега вижте какво мисли същият този Тодор Токин по същото време (11 януари 2001) за “Буш, Костов и другите”. Вътре има:
- генетична червена злоба към Филип Димитров, и за да не прави толкова голямо впечатление, вътре е набутал пренебрежението си към Ренета Инджова: “Онези, дето са свикнали да търсят под вола теле, сигурно гадаят кой ли е онзи, дето е помолил Джордж Буш да напише топли думи на премиера Костов. (Защо Буш ли? Защото той е новият президент на САЩ.) Да е посланикът ни в Щатите Филип Димитров – едва ли, за него се чува само като си дойде на почивка у нас. Още по-невероятно е това да е издействано от Ренета Инджова, която била работила в щаба на Буш.”
- пряко подмазване на Иван Костов, че знае ли се: “”Вяра, семейство, родина – това бяха приоритетите на Буш по време на предизборната му кампания. Те са същите и за Костов. Непоколебима е неговата вяра в християндемократическите ценности. За семейството е известно. А родината му трябва да се приобщи към ЕС и НАТО.”
- И нито дума за Царя! А до месец април остават 3 месеца! 
Да й имам компетентите на “пълноводната червена река”…

·                    И още един компетент, този път в рокля:
Екатерина Николова от  “Стандарт”. Написала: “БСП не е готова за управление. Тя и не иска властта.  Защото няма ресурси за нея. Липсват й кадри, програма, силна международна подкрепа. (Само последното, за силната международна подкрепа, е вярно. Иначе другото не е вярно. И никога не е било вярно.) БСП не иска властта и по друга, още по-сериозна причина. Получи ли я, ще трябва да решава проблемите, наследени от екипа “Костов” – безработица, приватизация на РМД-та, престъпност, корупция. (Това пък вече освен, че е невярно, е и от глупаво по-глупаво.)
И понеже го съзнава, другарката Е.Николова веднага дава описание на истинската причина, която изобщо не зависи от БСП
: “Установеният път на държавата към ЕС, благодарение на който ни се гарантира външно финансиране, ще принуди социалистите да провеждат политика, която не се одобрява от електората им. А вече дадената заявка за членство на България в НАТО, която ще трябва да следват, буквално ще взриви БСП.”
Е, какъв е смисълът бе, Екатерино, първо да твърдиш, че жълтото отзад на гащите на социалистите било от това, дето седнали на едни жълтурчета на поляната пред блока, и веднага след това да напишеш, че обаче мирише на насрано, а не на цветя?!

·                    Очаквате, нали, да напиша какво мисли ръководителят на БСП?
Е, ами Георги Първанов НЯМА писмено изказване по тази тема. Освен онова, единственото, цитирано вече от мен (в.“Труд” от 17.02.2001): “Симеон в политиката е нещо добро.”
Намерих едно негово изказване - “Труд”, 15.03.2001, пред студенти от Нов Български Университет (може би е отишъл в НБУ, за да ги успокои, че България ще я има в 21 век и няма да изчезне, както твърди техния водещ професор Лалю Лалев – помните ли януари на стр.8 от този том на НИЕ?): “Не е изчерпана темата за взаимодействие с разумните политици от СДС.”
И сега, не бих бил аз, ако пропусна да напиша МОЕТО изказване по засегнатата тема:
Георги Първанов е потомствен селянин. Което съвсем не означава, че е прост, напротив – хитър е. (Обаче като човек от село, той не може да е “царски комунист”. Какво искам да вмъкна ли? Че ако беше роден по-рано с 20-30 години, би бил в немилост пред Живков. Щеше да е недолюбван като Андрей Луканов.) И днес правилно преценява, че БСП, ако иска да оживее, трябва да се европеизира и да преглътне НАТО. Затова и не залита да критикува Симеон. За разлика от Иван Костов, който съвсем излишно се конфронтира с Царя. И защо – защото жена му, наследствена драгалевска комунистка, не харесвала Царе. Освен, ако “царете” не са нейни съселяни.
Така си мисля аз. И това обяснява според мен, защо БСП-Георги Първанов има бъдеще, докато СДС-Костов ще одуха жълтурчетата. Пролетно.
- Иначе се създаде фракцията БСП-БП (Български Път). Нейн председател е Ангел Димов. Помните ли го този депутат от зората на БСП, който съвсем сериозно предлагаше доларът да се закотви със закон на 80 стотинки парчето, за да нямаме финансови затруднения?! Днес същият (интервюиран от Георги Коритаров от “Радио Свободна Европа”, 3 април 2001) е със същия умствен багаж. Цитирам го: “Свежите идеи на БСП – Български път са в това, че ние ще водим такава политика, която ще осигури висок жизнен стандарт на младите поколения българи, ще им осигури добра професионална подготовка и най-вече реализация в нашата страна. Това ще стане със специален закон. В държавния сектор ще се работи като в затворена система, само за държавата. Ще има собствени банки, собствени външнотърговски предприятия.”
Какво да го правиш тоя политически идиот?!
- А Нешка Робева, обявена като кандидат-депутат от листата на БСП в Кърджали, се отказа от борбата. Тя твърди, че причината е “не искам да бъда третирана като “Нямо е”. Зли езици твърдят, че била обидена от избора на Партията си да отиде в забутания Кърджали. Иначе на въпрос на Снежина Иванова, “Новинар” 2.04.2001: “Как БСП може да гарантира, че няма да се провали отново във властта?”, тя отговаря така: “А някой друг може ли да гарантира? Надявам се, че ще бъдат положени всички усилия това да не се случи. Другото ще бъде краят.”

Чий край?




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 469899
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930