Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2020 20:52 - НИЕ-467 2000 година край или начало
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ч А С Т   Ч Е Т В Ъ Р Т А   -   2 0 0 0

(Всички СЪБИТИЯ през тази година са показани върху една времева диаграма, поместена в края на книгата.)

 

Кога завършва 20-ят век и кога започва 21-ят?  
Един век има 100 години. Първата му година естествено завършва на единица, тъй като не може да има нулева година. Значи предпоследната му година ще е 99-та, а последната -  стотната, ще завършва с две нули. Което значи, че 2000-та е последната година на стария 20 век. Първата година на новия 21 век е следващата – 2001-ва. Още по-голямо объркване настъпва, като се замислим, че всичките 100 години на 21-я век ще започват с 20, а не с 21, нали! Това не ви ли се струва малко ненормално?   
От човешка гледна точка, а не от математическа, е много по-голяма промяна едновременно да се сменят всичките 3 цифри на стария век, вместо само последната. Да не говорим, ако сменящите се цифри са 4. Преходът от 1999-та към 2000-та е много по-впечатляващ от това 2000-та да се смени с 2001-ва. Но... оправяйте се вие. Ясното е, че такава промяна на 4 цифри едновременно, ще има чак след 10 века. Това са две турски робства. (Още по-впечатляващо е, че на 2.02.2000 ще бъде първата дата след 8.08.888, когато всички дати в нея, ще бъдат четни числа. Разликата между тях е цели 1112 години.)
България посрещна 21 век в полунощ на 31.12.1999 срещу 1.01.2000.
Написах “България”, ама не беше точно така. Знаете тезата ми, че Българиите са две – лява и дясна, съветска и европейска, комунистическа и демократична. Покрай 2000-та година Българиите се разделиха още на две. Говоря за посрещането на НГ в нейната столица София.
- НДК е сборището”, написа вестник ”24 часа”: “Как да посрещнем 2000 година, бе темата на обеда на кмета Софиянски с общественици под егидата на в.“24 часа” и лично на неговия гл.редактор Валери Найденов.“ “На масата” присъстват, освен Главния редактор и Кмета, още: Христо Друмев - директор на НДК,  Стоян Янев – главен архитект на София,  арх. Веселина Пеневска – психолог, Михаил Неделчев – представляващ д-во “Гражданин”, Диляна Грозданова – журналист, Росен Янков – заместник на Валери Найденов...  Според програмата “НДК ще бъде осветен целият. Ще има и фойерверки. Околното пространство ще е с “вход свободен”. Ще има билетче от 20 лева за влизане в НДК след 19 часа на 31 декември. Ще има концерти, 7-часово латинопарти, изложба “Столетието на България”, изложба на восъчни фигури, прожекции на архивни филми нон-стоп, ретровечеря в зала 3, казино за една нощ, нощна детска градина...”
- А в.”Труд” пише: “Президентът Петър Стоянов кани всички българи да посрещнат новата 2000 година под открито небе край ротондата “Св.Георги” във вътрешния двор на “Дондуков”2 и после на пл. “Александър Батемберг”, където Гена Димитрова ще изпълни “Многая лета” и химна на Европа. Хит на купона ще са 2000-те чаши за шампанско с президентския подпис, които хората ще получат за спомен от събитието.”

Макар и да е разбираемо двама, трима, петима, лидери на “сините” да се карат помежду си, това е неразбираемо за техните избиратели и симпатизанти, защото те са едни и същи.
На 16.12.1999г. Тодор Токин пише в “Труд”: “Развяваното през последните 10 години национално съгласие заприлича на Самарското знаме. Сред народа тръгна приказката, че мастодонтите разбират съгласието като “Съгласи се с мен”. Има професии, за които националното съгласие – такова, каквото го разбират управляващите, независимо кои са те – е противопоказно. Например журналистите. Или пък опозицията – пак независимо коя е тя.”
Това, горното, не го разбирам. Напук на всяка цена ли, без значение за добро или за лошо? Що за разрушителна логика?!


Оказа се обаче, че природата изненада и президента г-н Петър Стоянов, а още повече и г-н Стефан Софиянски, кмета на столицата. Някъде към 10 часа вечерта в самата новогодишна нощ заваля сняг. Много сняг! Толкова много, че в София той затрупа “стария пън”, имам предвид трамвайните релси, и трамваите спряха да се движат. Бе невъзможно от Овча купел, например, да се стигне до платеното НДК и безплатния площад, където за първи път тази нова година го нямаше Мавзолея. Свободното слово, което за себе си пише, че “първа задача на журналистите е да критикуват властта”, бе неестествено меко, още повече като се има предвид, че Софиянски е “син”, а опозицията - “червена”. Чия е задачата да се чисти столицата, защо Софиянски “пирува” в НДК, вместо да сложи качулката и сам да излезе да чисти сняг, къде е министър-председателят и неговите отговорни ресорни министри, къде са новите “сини” кметове, кой ще отговаря за понесените материални щети и човешките жертви от “занемарените основни грижи на държавата за нейните граждани”... – все благодатни контролни въпроси, които, ако не друго, могат да допринесат за един по-успешен вот на недоверие в Парламента. Но не би!

Ще си спестя отговора на въпроса “Защо?”.  Не искам да се ядосвам, още повече, че от тази 2000 година ще има поне 2 пълни парламентарни цикъла, които ще изстрелят кръвното на такива като мен до невиждани висоти.
Но ще поядосам вас, като цитирам какво написаха вестниците в първия работен ден, понеделник 3 януари 2000 година. Обърнете внимание на липсата на персонализирана лична критика към “отговорните фактори”, след като има поне 8 (осем!) загинали българи от студа и снеговете и още 4-5 са обявени за издирване, а 18 селища са напълно откъснати от света:
- “Новинар” (неподписано): “Нова година на свещи! Така посрещна лето 2000 татковината. Европеецът не може да допусне, че в родината на Джон Атанасов, където са решили компютърния проблем 2000 (Леле, какви фукльовци сме това, българите), още не могат да се оправят с тока. Падне ли по-дебел сняг, всички основни жици из родината започват да се късат като конци. Народът вече мрази снега. Хората виждат в падащите снежинки не романтиката, а бедствието. Затова крайно време е отговорните фактори да се заемат да потегнат калпавите далекопроводи. Защото не може да влезем в Европа, а зимата да продължава неприятно да ни изненадва. Ако пък не може да се направи нищо по въпроса, остава да разчитаме на глобалното затопляне. То поне няма да ни подмине.”

- “Дума” (неподписано): “Чупим крака всякакви – такъв нашенски, снежен и леден  е новогодишният девиз-честитка на софийската “чистота” и няколкото частни фирми, дето си преразпределиха  като хапка града. На които всички ние, данъкоплатците, плащаме като попове, за да почистят  запъхтялата се към Европа София. Набъбването на данък смет  обаче ни е в кърпа вързано. В същото време кметове и инспектори дебнат дали върви почистването пред блоковете.”
- “24 часа”, Юри Лазаров: “Тези дни пътувах от Охрид за София. И се засрамих, че съм българин. Защото в малка и бедна Македония планинските пътища бяха почистени като за Клинтън. У нас пътищата стават само за шейни с елени. Явно поради усилената борба с корупцията в Главно управление на пътищата са забравили за основната си дейност. Същото е и в София. Почистени са само 3-4 основни магистрали. Щом свърне човек в локалното платно, веднага потъва и трябва да чака пролетта. Ако г-н Софиянски е дал лиценз на частна фирма, време е да си го вземе обратно! Не може един цял град да бъде заложник на двама-трима общински съветници и техните братовчеди.”

Я, колко меко! Макар и хапливо – “запъхтялата се към Европа София” и демагогски:  “Тези дни” и по улиците на България нямаше сняг, той наваля снощи. Някои могат да провидят тази промяна във факта, че Стефан Продев напусна комунистическия фронт в края на току що отминалата 1999 година (или го изхвърлиха оттам) барабар с “милите хора” с оцапани в кръв до лактите ръце; че Партията им на тия е разбрала колко глупаво и безнадеждно е противопоставянето. Ако мислите така, значи не сте се срещали с истински комунисти. Те са хиени, дори не и лъвове, защото са страхливи. Такива никога не стават тревопасни. Най-много да се скрият, докато жертвата им сама умре от раните си и тогава да се скупчат на трупно пиршество. Че съм прав ще четете в идните книги на близкото бъдеще. Най-голямата болка комунистическа е, че Новият свят им отне пистолетите. Най-голямата им мечта е да си ги върнат.
Но как ще стане това бе, милички... Няма да стане. И тогава се връщам на въпроса в началото: Защо комунистите са толкова нежни към Стефан Софиянски и Иван Костов? Глобалният отговор е: защото припознават в тях възстановители на своите надежди. Умряла работа. Те не са народните водачи. Четете следващите български хроники. В тях няма нищо нелогично.

Да се върна на новото хилядолетие.
Да се предричат бъдещите човешки открития или поведението на Природата и Вселената, е рискована работа. Най-вероятно пророците им да станат за смях и колкото повече време отминава от виденията им, толкова повече смешно да става. Когато обаче пророчествата на отдавна умрелите, се използват от днешните живи, напреко на всякаква логика с единствено тарикатска лична или класова мисъл за изгода, става трагикомично и жалко.
Следват няколко такива смешни глупости, написали от наши съвременници, покрай смяната на века:
- Някоя си Жени Милчева в “24 часа” от 8.01.2000 написала: (Като й гледам аватарната снимка в началото на статията, някъде около 30 години е. Това е утежняващо вината й обстоятелство.)
“България, 1001 година. Държавата се разпростира от Будапеща до Одрин и от устието на р.Днепър до Адриатическо море. Цар на българите е Самуил.” (Първо е спорно доколко Самуил е български цар. Безспорно е, че именно Самуил “закрива” първата България в 1014 година. Да не говорим, че Будапеща никога не е била българска, а “устието на р.Днепър” е почти от другата страна на Черно море. Където впрочем са устията на реките Волга, Дон и онези, които извират от Кавказ. Ама нали трябва да се подчертае колко сме били велики. Каквито никога не сме били, впрочем.) ... “Данъците са поносими и законите строго се спазват. Годишно всяко “огнище, което има чифт волове”, дава 1 крина жито, 1 стомна олио и 1 повесмо вълна, съдим  по византийските летописи от онова време. Преди 1000 години – малки данъци, голяма държава.” (При кой български цар са тези данъци и до коя година, след като само след 14 години българското царство ще престане да съществува...? Впрочем щом авторката цитира “византийски летописи”, моя отговор е излишен.)
Но коментарът ми не е излишен: Половин вестникарска страница изписала таз Жени Милчева! Защо? След като от  едното заглавие е ясно, къде я сърби наш’та – “Преди 1000 години – малки данъци, голяма държава”. Демек – след 1000 години държавата ни е малка, защото данъците ни са големи.

Изобщо не съм мнителен. Последната териториална придобивка на България е Южна Добруджа през 1940 година, т.е. преди Девети септември. И що ма, како, след това Съветска България не стана по-голяма, като данъци в нея нямало, разправяте (освен ергенския), тъй като “нямало нужда от тях, понеже всичко било безплатно”?! Тарикати! Можех да добавя “безпросветни”, но не мисля, че е вярно за такива.
- Емил Николов, пак от “24 часа”: “Мишел дьо Нотр Дам (1503-1566) е предсказвал бъдещето за четири века напред, включително рухването на комунизма в цяла Източна Европа с изключение на Албания и Югославия.”

Този пък нагажда събитията, на които е свидетел, към предсказателните строфи на Нострадамус. Това, дето го е написал за Албания и Югославия, е истина за последната половина на изминалата току що 1999 година. Но изобщо няма да е вярно само след пет години. Ако Нострадамус е твърдял това, то той не е никакъв пророк.
Което и следва да се очаква, ако написаното нататък от Емил Николов е вярно: “Семантологът Тодор Латинов твърди, че Нострадамус е българин, роден в Преслав. (1503 година, Преслав???) Поради падането на България под робство (Кое, византийско или турско?) обаче неговите ръкописи били пренесени във Франция, за да се съхранят.”
Знаете ли къде намерих тези глупости? – В статията “Догодина - всички жени блондинки”. Ето как завършва тази фундаментална глупост: “В 2000г. всички жени ще бъдат блондинки и на земното кълбо няма да има грозни жени въобще, понеже козметиката ще напредне много и жените ще се стараят да бъдат една от друга по-хубави.”
Козметиката може и да напредне, но не и генното инженерство. Глупаците и през 2000 година ще са неизтребими.
- Да не си помислите, че глупавите журналисти са само в ”24 часа”... Чета в “Новинар”: “Великият френски пророк предсказал конфликта в Косово и скандала с Моника Люински!” (Този пореден глупак обаче не се е подписал. Мога само да ви дал името на главния редактор – Стойко Тонев и завеждащата редакция “Култура” - Ирина Вагалинска.)
- Запазил съм едни фундаментални глупости за Валери Найденов. Вярно, че са от миналата НГ (5.01.1999), но е много интересно защо са публикувани в ”Сега”, като въпросният – без малко да напиша “педерас” – днес е главен редактор на ”24 часа”: “Когато вестникът е обърнат с лице към управляващите, обръща задник на читателите си”, казал Валери Найденов. Сякаш именно за г-н Найденов древните араби са възкликнали: “Мастилото на мъдреца е по-скъпо и от кръвта на мъчениците”. А Й.В.Сталин в битността си на главен редактор на в.“Батумска дума” гениално е прозрял: “Вестникът това е историята на света за 24 часа.”

Аз лично не съм убеден дали вестник Сега „уважава“ или не, и колко пъти, г-н Найденов, но си мисля, че той ще се радва, ако читателите са му отзад.
Започвам да се ядосвам, а това не е хубаво, съвсем не е хубаво. Затова да ви представя карикатурата на Рачо Рачев от в.”Труд”: В леглото лежат един до други мъж и жена на средна възраст. Мъжът е разгърнал вестник, чете и казва на жена си: “Пише какво ще стане през новия век”. А жена му, малко разочарована, му отвръща: “А сега?”.

Eх... сега. Тъй и тъй съм тук, да ви предам как пишат вестниците за “София – расте, но не старее”: (напр. вестник “24 часа”, 5.12.1999):
- Списък на построеното в София през последния век 
1901-1903 Паметникът на освободителите
1904-1912 храм-паметник “Александър Невски”
1907 Народният театър
1910 Централни хали
1912 Руската черква
1920 хотел “Империал”
1929-1936 Съдебната палата
1939 БНБ
1939-1953 Народната библиотека                                .

1949 Мавзолеят на Георги Димитров (съборен 1999)
1953 Партийният Дом и стадион “В.Левски”
1957 ЦУМ и хотел “Балкан”
1960 Телевизионната кула
1969 хотел “София”
1974 Резиденция “Бояна” и БНР
1979 Японският хотел
1981 НДК
1986 “Интерпред”                                                                       .
- И пак там пише какво предстои да се построи в София в близките години: “...обновени Хали още догодина; Централна баня вероятно ще стане музей на София, но може да приюти и администрацията на кмета; многоетажен паркинг на улиците “Сливница” и “Опълченска”; ще възкръсне взривената Градска Библиотека; ще започне реконструкция на култовото заведение “Феята”; първите санирани панелни блокове се очакват в периода 2010-2020; строеж на небостъргачи не се предвижда...”

А знаете ли “какво ни готви XXI век”? –
2002 година: Масово ще се използват миниатюрни видеотелефони с вграден компютър и телефакс.
2003 година: Генната терапия ще се пребори с рака. Ще започнат масово да се строят къщи със слънчеви батерии по покривите и фасадите.

2004 година: Кошчетата за боклук ще имат наченки на интелект. Контейнерите за отпадъци ще сортират по няколко категории онова, което хората изхвърлят.
2005 година: Тромбите във вените ще бъдат премахвани за броени минути с помощта на съвършени микросонди.
2006 година: Микропроцесорите ще намалят 300 пъти размерите си и ще станат много по-евтини. Шофьорите ще получат безценен дар – компютри ще карат колите вместо тях.
2007 година: Компютрите ще отнемат работата на преводачите от най-разпространените езици.

2008 година: През тази година най-накрая ще се установи причината за раковите заболявания.
2009 година: Изкуствените ръце и крака ще работят като истинските.
2010 година: Ще има очни протези, които ще върнат зрението на слепите.
...
Липсва ли ви 2000 година? Ето какво пише за нея Васил Сотиров във в.”Дума:
“Пак вържи за път цървула!
 Българино, разбери: вечно тръгваш ти от нула – този път са три!”
А знаете ли как отговаря на това Сотирово прозрение сатиричното издание на в.”Дума”, вестник “Пардон” (5.01.2000)? – “Който реши да брои глупаците, трябва да почне от себе си.” И още: “Къща се прави тухла по тухла, а се разваля дума по дума.”

Не зная дали има връзка с горното, но да ви представя резултатите от едно проучване на социологическата агенция Алфа Рисърч от края на януари 2000. Според него българите определят с най-голямо значение за себе си Радиото и Телевизията – 53%. Следват Антибиотикът и Автомобилът – 34 и 33%. Компютърът с 28% и накрая е Интернетът – 18%.

Друго какво?
- В началото на годината в.24 часа раздаде новогодишни награди на читателите си, чиито най-хубави идеи сатирикът Ивайло Нинов е въплътил в карикатурите си за “Малкия Иванчо”. По решение на журито, чийто председател е сам Валери Найденов, бе взето решение по 100 лв да получат Валери Табаков (“Знаеш ли каква е разликата между прасето и кмето? Прасето има само един мандат”), Вероника Донева (“Иде краят на света. Спокойно обаче. България е със 100 години назад”), Емилия Георгиева (“Бил – Клинтън. Пил – Елцин”), Пламен Георгиев (“Възможно ли е натовска ракета да удари БНТ? Не. Трябва разрешение от НСРТ”) и Пламен Владимиров (“Клинтън призова: Елате и инвестирайте в България. Но вместо оферти, заваля сняг”).
- От 1.01.2000 възрастта след която българинът ще има право да се пенсионира (при изискуем минимален трудов стаж), започва да расте плавно с половин година, докато стигне за мъжете 63, а за жените 60 години. Това ще спре в 2010 година. Тази мярка, колкото е непопулярна, толкова е и разбираема – населението на Земята застарява, включително и българското, и ако се запази старото по-ранно пенсиониране вноските на работещите няма да стигат за покриване пенсиите на правоимащите. Но, прощавайте, ама Соня Гълъбарова от “Труд” е написала такава глупост: “Идеята е хората да се осигуряват повече време, за да си гарантират по-добри старини.” – Дано да е от глупост, а не нарочно представено така...
- Ето какво пише в.“Новинар” (4.01.): “Изпълняващият длъжността президент на Русия Владимир Путин посети Чечения  и в ранните часове на новата година награди отличили се военни в чеченската война с ловджийски ножове. Според неговото изказване, предавано наживо по телевизията, не ставало въпрос само да се възстановят честта и достойнството на Русия, но и да се сложи край на нейното разпадане.”

Аз да допълня, че руският патриарх Алексий II също награди тези военни с благословени от Него икони.
- Слава Богу, че ние нямаме такива проблеми: които да разрешаваме с ловджийски ножове. Освен снега, за който писах, други критики има само за новогодишната телевизионна програма.
Например в.“Сега”, 4.01.2000: “БНТ посрещна милениума с Лилениум” (Ива Николова) или пък “анализи”-те на в. “24 часа”, 5.01 2000: “Добре е, че гледахме световна програма” (Кристина Балчева). Или пък: “Петър Волгин се влял в река Нил. Жална им майка на крокодилите.” – от едни “благоевградчани”.
- Е, Европа иска от нас през 2000-та година да продаваме свободно земя на чужденци, ние – не щем. “Още много работа има да се върши”, казал председателя на Европейската комисия Романо Проди в словото си при откриване на процедурата за преговори с 6-те нови страни кандидати за приемане в ЕС, сред които е и България.
- “Елцин падна от власт”, написаха вестниците веднага след Нова Година. (Вярно! Президентските избори в Русия ще бъдат на 26 март 2000 и ще потвърдят тази констатация.)

- Първи януари е национален празник на Куба. Нататък цитирам (в.”Сега”): “Малък самолет “Чесна” бръмча над Хавана и хвърли хиляди антикомунистически листовки, в които кубинският лидер Фидел Кастро бе наречен “стар динозавър”. Куба вдигна по тревога 2 изтребителя Миг, за да отговори на нарушаване на въздушното й пространство. Самолетчето провокатор се върна на летище във Флорида без поражения. Официален представител на САЩ изразил облекчение, че Куба не е свалила нарушителя.”
- В началото на годината Бил Гейтс подаде оставка като главен изпълнителен директор на компанията “Микрософт” и остава само нейн председател. Попитан какво ще прави оттук нататък, той отговорил: “Ще се занимавам с благотворителност”.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 468786
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930