Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2020 18:33 - НИЕ-334 Гербът, АЕЦ, Козлодуй, Царят, НАТО
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 287 Коментари: 0 Гласове:
0



ГЕРБЪТ, АЕЦ, КОЗЛОДУЙ, ЦАРЯТ, НАТО

 

Изрази на желанието на нашите социалисти да си останем вързани за Русия, вместо да влезем в семейството на европейските народи, са позициите им за герба на България - без корона, разбира се!, и за запазване на съветските реактори в АЕЦ "Козлодуй"  - на всяка цена!
Не се учудвам ни най-малко, че един "претопен" от комунистите човек, той затова е станал и професор д-р Михаил Геновски ще напише "Короната на националния герб е символ на една позорна династия" (в."Дума", 20 декември 1995), но как да тълкувам следните редове?

"Странни работи стават в България. Шест години след началото на промяната, когато другите страни с нашата съдба градят бъдещето си, ние се въртим като омагьосани около съвсем различни проблеми като например този с формата на управление. Българската монархия е въпрос на миналото, на историята, а поставянето му като проблем на днешния или на утрешния ден е най-малкото екстравагантно в днешна Европа." Написала Искра Баева ("Дума", 27.12.1995), доктор на историческите науки, главен редактор на баш най-теоретичното списание на Партията!
Че ние се въртим омагьосани - да, но че монархиите са екстравагантно явление в днешна Европа - не. Освен, ако Баева разбира под "Европа" съветските републики. Че и за тях това далеч не е вярно - да не би Назърбаев например да не е султан в републиката си! Историци…
Върви единият брат и лъже, след него и втория върви, та маже: "Бедният наш лъв може да се рисува от много ръце, но не те ще гласуват какво да има около него и над него. Тук имат думата други ръце. Нека Народното събрание да реши защо короната е по-красив символ от слънцето или от житния сноп и защо лъвът губи лъвското си достойнство, ако е увенчан само с гривата си. Иначе язък и за лъва, и за коронката му, която някои извадиха от праха на историята, за да ни убедят, че атрибутът е по-важен от гладна и гола България." (Стефан Продев, "Ние пак сме тук", 30.11.1995)
Ох, какви опашати лъжи редят социалистите вчерашни и днешни!

Желю Желев (стенографски протокол от 27.3.1991): “Казва се, че въпросът за герба не трябва да се политизира. Не може да не се политизира. Това е централен политически въпрос. Ако ние сме република, нейният герб е несъвместим с корона!”
Георги Петров (същия стенографски протокол): “Аз съм член на БЗНС “Никола Петков” и винаги сме били против монархията. Смятаме, че в настоящия момент не трябва да си заравяме главата в пясъка и да смятаме, че короната не символизира нищо. Тя символизира монархията.”
На 6 декември, и не само на тази дата, и не само вестник "Труд", пише, че близки до БСП политици се срещат тайно  с Царя в Мадрид. На 19 ноември 1995г. с полет София-Мадрид през Цюрих на авиокомпания Суис Ейр кацнал в испанската столица Любен Гоцев - бивш външен министър в правителството на Луканов и разговарял повече от 2 часа със Симеон II в резиденцията му. Естествено, че Любен Гоцев отрича: "Виждал съм Симеон II само на филм, и то когато беше интервюто му по "Всяка неделя"."  Помолен да коментира визитата на Гоцев в Мадрид Александър Лилов заявил: "Симеон Кобургготски не влиза в сметките на БСП!"
(Само че аз не им вярвам, защото съм чел, например в официалните архивни документи за Втората световна война, съобщение на Совинформбюро, че слуховете за съветски подводничари, слезли в устието на Камчия през 1942 година, са лъжи, а паметник за увековечаване на това именно "лъжесъбитие" има и досега на брега на Камчия до морето!
Или пък - че българският народ доброволно избрал републиката пред монархията на законен референдум през 1948г. Обаче българската комунистическа власт пуснала в обръщение пощенска марка в чест на този републикански избор на народа цяла седмица преди провеждането му! И само това да е !)
Два дни след разговора на Любен Гоцев, със Симеон разговарял и Гиньо Ганев - водачът на Патриотичния Съюз на левицата. Вестниците добавят, че зетят на Кимон Георгиев "поднесъл подарък на наследника на Борис III картина от името на Илия Павлов" - зетя на генерал Чергиланов от ДС. След още два дни, на 23 ноември 1995г. група от 15 бизнесмени вечеряла с Царя. "В групата били включени Кристиян Кръстев от БББ, Димитър Стефанов - пратеник на Стефан Савов от НС, шефът на "Дева-Спартак" Димитър Комитски, юристът Асен Ошанов, председател на фондация "България", д-р Табаков, асистент на проф.Чирков. Шефът на Банка за земеделски кредит Атанас Тилев в последния момент не е пристигнал в Мадрид." ("Труд" от 6.12.1995).
На 20 декември 1995 всички вестници съобщават, че президентът Желев бил поканен от 88-годишната царица-майка Йонна Савойска в нейната вила "Янтра" в Ещорил, Лисабон, да пият кафе. Но уточняват, че среща със Симеон II Желев не е имал!
И пак Велко Вълканов ("Дума",6 декември 1995)… Написал: "…че стотици държави (около 150)" не са монархии и изредил 4 от тях - "Франция, Германия, Италия, Гърция", откъдето вади извода, че и ние трябва да сме република. Да, ама срамежливо премълчал, че общия брой на държавите в света е повече от два пъти по-голям от 150, и че Англия, Белгия, Холандия, Испания имат крале! Да не говорим,че Саддам, Кадафи, Ким, Цзян царуват повече от крале в републики! Тодор същото правеше!

А, и добавил в същата статия юристът, че "народът ни отдавна разглежда короната като символ не на държавност, а на съдбоносни за него национални и социални драми и катастрофи". Така става като се чете само БКП-историята!

 

За АЕЦ "Козлодуй" какво да пиша… Истината е, че атомната централа е със съветските реактори от типа ВВЕР 440. Хайде, да забравим техническите им недостатъци и да не припомняме Чернобил. Но съветските реактори означават и съветско ядрено гориво, съветски специалисти и съветски контрол върху ядрената енергетика на България. Естествено, че Европа поставя условия именно заради тези "дребни" неща. Разбираемо е, нали? В крайна сметка ние отиваме в европейския дом, а не Европа идва в нашия.
По социалистическите вестници се изтъква, че видите ли Румъния също имала АЕЦ "Черна гора", но никой на Запад не повдигал въпроса за безопасността й, а се заяждали само с нас. Е, да де, ама пак умишлено се премълчава, че румънските ядрени реактори са канадски. Значи за какво става дума? - Пак за „пъпната ни връв" с Русия, която трябва да остане здрава на всяка цена! В името на тази цел правителство ще бламираме, народ ще лъжем и развращаваме, физическото оцеляване на България ще поставяме на карта…
“Дума", 30 август 1995: "Според директорът на инвестиционното предприятие "Атомна енергетика" Петър Симеонов вече няма основания за тревоги. Реакторът може да издържи земетресение от осма степен по скалата на Рихтер, невредим ще остане дори ако в него се забие самолет с максимална скорост. Какво ще стане с жилищните сгради и другите постройки, ако България се затресе по осма степен, едва ли някой би искал да си представи..."
За да не се ожесточавам повече, няма да разказвам кои експерти, политици, културни таланти и прочие интелектуалци носят вода от девет дерета и я изливат в тази каца без дъно. Още повече, че историята със съветската АЕЦ "Козлодуй" сега започва.

 

Същия привкус има въпросът за влизането ни в НАТО.
"Да погледнем само изискването за унифициране на оръжията с натовските. Дори не толкова въпроса откъде ще намерим пари за превъоръжаване. По-преден е въпросът трябва ли да захвърлим например автомат "Калашников", след като и по натовски признания е по-добър от пушката М-16 и от всичко най-добро в света. Или последните модификации на самолета МиГ, които сами си ремонтираме. Ако сме партньори, защо не навием НАТО да вземе на въоръжение калашника и да ни възложи производството за всичките му армии." - Васил Попов, декември 1995.
Да, бе - защо наистина? Вместо това след време ще унищожим като непотребни и съветските ядрени ракети в хубавата ни татковина. Ние, хумористи, имаме нужда от истинско качество на изделията, а не от "съветските процесори, които са най-големите в света, от съветските часовници най-бързи пак в света, или от съветската туберкулоза - най-скоротечната"
Същата комунистическа манджа ни сервират и по ред други въпроси, които нямат наглед никаква връзка с влизането ни в Европа, но всъщност са огромни препъникамъни по този път.

·             „Да топиш това звучи гордо" - Милена Николова, "Дума", 1.12.1995г.: "Български държавен глава се възкачи на престола и реши да измие срама от лицето на държавата. По едно време всички научиха, че дал секретни документи по тъй наречената българска следа за покушението срещу папата на специално пристигнал у нас чуждестранен суперспециалист."
Че какво лошо може да има в това действие на президента Желев, другарко? Освен, ако не сме с чисти ръце!

·             А иначе социалистическата партия се модернизира. "24 часа" от 27 ноември 1995г. "Партийни активисти и членове на БСМ (Българската социалистическа младеж) огледаха 12 девойки от агенция "Хай левъл" в клуба на "Позитано" 20 миналата вечер. Участничките в конкурса дефилираха и по бански. "Мис Червена роза" стана 14-годишната Наталия Бояджиева от 137-ма гимназия в столичния квартал "Люлин". Тя прибра и награда от 15000 лева (към този момент около 215 долара). Лично зам.шефът на Висшия партиен съвет и член на журито Георги Първанов препита отличничката Наталия."
Може би такъв някакъв факт е основание за “клюка”, жива години напред, че някаква ученичка лепнала трипер на президента Първанов.

·                      Докато нашите социалисти търсят нов път от България към Европа, който задължително да минава през Москва, и пишат ето така:
- "Дума", 5 септември 1995, епиграма на деня от Георги Братанов - "Един въпрос по челото ми тропа,  аз не мога отговор да му дам - след като ние ще ходим в Европа,  къде ще иде Европа - не знам."
- други социалисти - например полските - не откриват топлата вода. В края на годината поляците предпочетоха за президент на страната си, вместо “героя Валенса”, първия социалистически ръководител Александър Квашневски (въпреки стария скандал с получените пари от КПСС през 1990-та и новия скандал с фалшивата му диплома за висше образование). На какво са разчитали, правейки този избор ли? Вероятно на това, че въпреки убежденията, Квашневски е преди всичко поляк! Затова Полша ще бъде приета в Европейския Съюз след 7 години. А ние пишем с надежда по вестниците си за новия президент на Полша: "Реформатор или хамелеон". И ще чакаме приемане в ЕС след 17… 27… години?

 

 

ТАНЦУВАЛНИ МОТИВИ

 

Без никакъв коментар, че ще вземе да ми се дигне кръвното!
- Вестник "Демокрация, дата 3 октомври 1995, в статията си "Ансамблово съчетание" Матей Стоянов пише:
"Европейското първенство по художествена гимнастика, дето са казва, хлопаше на вратата ни. От треньорския щаб на "Позитано" 20 пазеха пълно мълчание. "И този път ще смаем света" - успокояваха се ветеранките в червени трика. В квартални гимнастически салончета се разказваха спомени от предишни първенства. Частица по частица бяха възстановени революционни композиции от миналото. Пред смаяните погледи на своите внучета ветеранките възпроизвеждаха пирует на Надежда Крупская. Възрастна другарка повтори знаменития шпагат на Цола Драгойчева - първообраз на моста на дружбата. След това не успяха да изправят другарката - остана си така в музея на спортната слава. Фурор предизвика композицията "Народен съд". Баби с въженца се сплитаха и разплитаха до сладостна изнемога. Съчетанието "Митка Гръбчева" не мина гладко, тъй като един от пистолетите направи засечка. Тогава от "Позитано" изпратиха летяща бригада за повдигане на духа. Група младоци опровергаха Нютон – издигаха жива пирамида и изчезваха още преди тя да е паднала. Дойде и дългоочаквания ден на европейското първенство. Филигранното изпълнение с морзова лента на Клара Маринова стъписа останалите участници. В съблекалните се заговори, че откривател на тази лента не е Морз, а крепостният селянин Морозов. Клара изписа названията на десетки рубрики, които внезапно чезнеха в ефира. Треньорът Румен Гечев показа нещо, от което международното жури ахна - успя да напъха в един обръч десетина пенсионери и пак остана място за един борец. Министър Начев виртуозно боравеше с бухалките. Те летяха ниско над публиката и неизменно се връщаха в ръцете му. Ансамбловото съчетание отбеляза връх в световната гимнастическа мисъл. Излязоха група депутати от мнозинството. Те със завързани очи се хранеха взаимно с каша, забъркана от самите тях. Нищо не капна на подиума. И тук се прояви пристрастието на международното жури. То реши да не ни допуска до европейски първенства. Искрица обаче даде председателят на федерацията Юрий Титов. В тесен кръг признал, че сме надминали съветската школа."

В."168 часа", дата 16-ти същия месец и същата година, рубриката "Седмицата в една дума", разликата с предишната цитирана статия е, че тази е наречена "Танц" и не е подписана:
"Часове след огледа на софийското бунище, синият кандидат-кмет Софиянски събра очите на тинейджърките с танцувалните си умения в една от столичните дискотеки. Същия ден конкурентката му Инджова определи премиерския си период като време на "танцуващата с вълци". Докато  Янчулев и съветниците му пристъпяха в последния валс, прокурорът Татарчев предпочете ритъма на тангото. В стил две напред една назад той пак се сети за имунитета на Луканов и Лилов заради ония помощи за страните от Третия свят. По същото време франкофонът Желев извъртя поредния си пирует към Франция, като нахока Жан, че не се вслушвал в съветите на страните от Г-7 относно АЕЦ "Козлодуй". В парламента Венци Димитров завихри виртуозен скандал, предлагайки Йордан Школагерски за шеф на Сметната палата, когато за никого не бе тайна, че едва ли ще се намери депутат от червената парламентарна група, който да се възторгне от офертата. Така цяла седмица взаимно си танцувахме по нервите, но на евро-депутатите най-накрая им писна и спряха оркестъра на Първи блок на козлодуйската централа."




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 468432
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930