Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2020 08:56 - НИЕ-318 Само факти
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

САМО ФАКТИ

 

От края на март (след 50-я ден на правителството Виденов) започнаха кадрови промени във важните държавни, правителствени и неправителствени организации (хронологично):
- Сменен е изпълнителният директор на фонд "13 века България".  Александър Миланов - известен поет и преводач, замени сина на Радой Ралин Кин Стоянов.
- Янка Такева е новият председател на Синдиката на българските учители. На мястото на Иван Йорданов (Бабуков). Тази дама ще надживее профсъюзно дори шефа си Кръстю Петков.
- Ани Крулева беше освободена от следствието. Мястото й зае Бойко Рашков, ръководител на столичното следствие и нейн заместник досега.
- Христо Кулишев отново (защото беше уволнен от Ренета Инджова) беше назначен за шеф на митниците.
- Новият шеф на ДСК се казва Бистра Димитрова. Според всички вестници - човек на "Мултигруп".
- Освободиха г-н Шеваршидзе от поста шеф на енергетиката. Само след 5 месеца трудов стаж там,  го пренасочиха към УС на "Топенержи" - българо-руското газово д-во. Новият шеф се казва Константин Русинов. Според вестниците - бивш зам.председател на Комитета по времето на Никола Тодориев от преди 1989-та.
- Нови директори на БНТ - Иван Гранитски (на мястото на Хачо Бояджиев) и на БНР - Вячеслав Тунев (на мястото на Иван Обретенов).
В деня на избора на новите шефове на радиото и телевизията в "Ние пак сме тук" е написано: "Няма независими хора и няма вечни ръководители. Това особено важи за една толкова жива и непрекъснато променяща се област, каквато е областта на политиката и свързаните с нея медии. Нека пожелаем на колегите, които днес трябва да бъдат избрани, здрави нерви, яка воля и истинска новаторска енергия. И с тази вяра, че от техните усилия ще се роди един нов информационен дух, който ще служи на политическия плурализъм, на младата демокрация и най-вече на жестоко нараненото ни национално самочувствие."
(Добре, добре! Една година ще почакаме за новата оценка.)

·             В края на март 1995-та специализираното подразделение на БАН, координационният център по информатика и изчислителна техника (КЦИИТ), показа за първи път в България връзка с глобалната информационна мрежа INTERNET. Закъснението от САЩ е около 10 години. Към този момент чрез Internet комуникират помежду си около 25 млн. души от цялото земно кълбо. Според сведения в печата (напр. "Демокрация" 3.01.95) най-снабдена с компютърни офиси е София - един на всеки 5000 столичани; следват Пловдив, Варна, Хасково и Разград. За страната един компютърен офис обслужва средно по 16000 души.
КЦИИТ е седалището на сдружението с идеална цел УНИКОМ-Б (Университетски комуникации в България), което е създадено през 1991г. и в него членуват БАН, институтите му по математика и информатика, Съюзът на учените и КЦИИТ. Правото да съобщи за същността на Internet и предлаганите услуги в него за българските граждани вестник "Дума" е предоставил на чл.кор.проф.Кирил Боянов, който е директор на КЦИИТ. Споменавам последния факт, защото след няколко години ще излезе наяве, че Боянов е агент на ДС от десетилетия с псевдоним Лалчев (?!).
(Партията, онази демократичната, защо е поставила такъв обременен човек на българския вход и изход на глобалната мрежа? Ами, отговаряйте си сами!)

·             На 12 април 1995 се навършиха 34 години от първия полет на човека Гагарин в космоса. Това събитие няма да се изличи от човешката история. И затова не е необходимо да се пишат смешни небивалици от рода на тези: "Американци и руснаци пак ще си делят Луната" ("Труд", 18 април 1995, Надежда Маринова).
(Пак? Чул новината един македонец и тъжно провлякъл: Ех, Луно, Луно, земьо македонска...”)

·             Още по-малко пък трябваше да се намесва нашият първи космонавт Георги Иванов в скандали с преноз/превоз на оръжие за латиноамерикански и африкански страни. Толкова ли заинтересованите наши служби нямаха под ръка по-неизвестни люде, та допряха до Иванов? Или не можаха ли да ограничат желанието му за такъв род търговия? Сега как да повярвам на думите на Георги Иванов, които цитира "Дума" по повод деня на космонавтиката:
"От Космоса Земята изглежда крехка и трябва да я пазим!"?

·             На 16 април 1995 година се навършиха 70 години от атентата в църквата "Св.Неделя". По този повод ПГ на левицата  заяви в декларация, че "българските социалисти поемат отговорността за него, въпреки че той е дело на дейци от военната организация и не е израз на политическата линия на БКП по онова време".
Обръщам внимание, че репортажът за това в "Дума" е назован неточно - "БСП поема вината за атентата от 1925г."  Не БСП, а само нейната парламентарна група! Че и май не цялата! Защото в същия ден, когато депутатите-социалисти прочетоха своята извинителна декларация, те отхвърлиха предложението на Стоян Райчевски от СДС 16 април да се обяви за ден в памет на жертвите на политическите престъп-ления и тероризма. След което предложиха жертвите да бъдат почитани на Деня на антифашиста 11 април.

·             На 26 април се навършиха 9 години от атомната авария в Чернобил. Според руските официални източници над 300 000 украински граждани са помагали за справянето с пожара, избухнал в четвърти реактор на АЕЦ в Чернобил. Засегнати от радиацията са близо 2,5 млн. души, между които 900 000 деца. Преките жертви на аварията са около 35 хиляди души.
А нашият настоящ към този момент председател на комитета по енергетика Никита Шеваршидзе е казал (вярно, че в миналото лято на 1994г.)
: "Всички говорят за катастрофата в Чернобил, но нека някой ми преброи жертвите. Те са точно 31 души."

·             В края на април "Интеркомерс" АД навърши 25 години. Това е онова известно търговско обединение - лястовица, предвестница на 10 ноември в частта му "изнасяне на българските капитали зад граница". Пиша този факт само за да обърна внимание, че от 1989-та са отминали едва 6 години. Виждате ли колко отдавна партията-кърмилница е мислила по въпроса какво ще стане, когато сдаде "демократично" властта!

·             На 3.05 новоизбраният френски президент Жак Ширак официално встъпи във функциите си. "Епохата Митеран" (според "Дума") "си осигури достойно място в историята".
След година, малко преди да навърши 80 години, Митеран ще почине. На погребението му ще присъстват жена му и незаконно родената му дъщеря от някаква секретарка. Французи…

·             Българско национално радио навърши 60 години. Иван Обретенов дава последното си интервю като шеф на радиото ("Дума" от 6 май 1995):
"Въпрос: Г-н Обретенов, защо избрахте точно датата 5 май да чествате 60--годишнината на националното радио?
Отговор: Точната рождена дата на българското радио е 31 януари 1935 година. Тогава с указ на цар Борис
III то става държавна институция. Официално 7 май 1895г. се смята за рожден ден на радиото по света, независимо че привържениците на Маркони и Попов си оспорват откритието. Ние решихме да не афишираме на преден план един монархически указ и затова се спряхме на датата 5 май - два дни след Международния ден на свободата на словото и два дни преди 7 май."
(Мой коментар: Датата 5 май е, освен всичко друго, и Ден на Европа. Чудесен п;овод да бъде спомената с нещо друго – например Денят на българското радио. Тарикати! Такива хора не са нужни на нова България!)
"Въпрос: Какво място има според вас личното мнение в националния ефир?
Отговор: Ако имаме достатъчно авторитетни коментатори на щат в БНР, няма никакъв проблем да съобщят личното си мнение в коментарни рубрики. Те са авторитетни, не дразнят и всички се вслушват в позициите им. Иначе изрази от рода на "Аз мисля" нямат място в ефира. Всеки има право на лично мнение, въпрос на професионализъм е да го изрази, но да не забравя, че радиото е национално, на всички граждани."
(„Това да се чува: че нещо се вижда. "Дупка интернешънъл" проведе поредното си допитване по домофона с определен брой произволно избрани граждани. На всички беше зададен въпросът: "Каква е разликата между телевизионния работник и радио работника?" Отговорът на анкетираните бе един: "Разликата е в това, че на първия можеш да му гледаш сеира!" - прочетено в АНТИ.)

·             За 9 май се навършиха 50 години от края на Втората световна война. Велко Вълканов е написал следното във в."Дума" (9.05.1995) - буквално: "С копнежа по победата хората заживяха още от първия ден на Втората световна. През есента на 1939г. тя изглеждаше невероятна. Триумфиращият марш на хитлеристките дивизии из Западна Европа изпълваше душите с мрак. Но във войната се включиха народите на великия Съветски Съюз. В дългите тунели на отчаянието проблеснаха светлините на голямата надежда."
Фрапиращо несъответствие с историческата истина за Втората световна война, която наистина изпълва душите ни с мрак, когато мислим, че комунистите са хора като всички нас. Допълнително натъжаващо обстоятелство е, че и младите и старите комунисти са един дол дренки.

·             Мила Манова е написала в "Ние пак сме тук" как "разни новоизпечени идеолози и борци срещу тоталитаризма" рушаха "Паметника на Съветската армия в столицата, сваляха букви от надписите, къртеха плочки, драскаха грозни надписи", забравяйки как славните бащи, майки и роднини на сегашните борци за демокрация от нейните среди премахваха още по-безмилостно, и безследно дори, царските и другите български паметници, които не славяха пряко комунизма.
После писала, че "бръснатите глави плъзнаха по градовете, правят акции - кога с много шум, кога и с нечия счупена глава" и допълва, че "в СДС има такава формация, която носи пъпната си връв точно от такова потекло - БДФ", подменяйки нагло сегашната идентификация на скинарите: ДДД и Отечествената партия на труда, които бяха в коалиция с БСП.

·             За еврейската Пасха софийската синагога и 134-то училище с преподаване на иврит осъмнаха  издраскани с надписи "Евреите вън!", "Еврейски свине" и др.подобни. Надраскана била и джамията до Халите. Изпочупени били паметници на съветски воини на гробището в Русе. Вестниците пишат, е засега липсвали доказателства за организирана мрежа. Заподозрени били организациите на д-р Гелеменов и Иван Георгиев.
Поведението на г-н Татарчев и на други високопоставени в държавния апарат лица насърчава проявите на неофашистките елементи, заявяват в декларация от Централния Съвет на БАС. В цял свят подобни действия са наказуеми, казал Самуел Франсес, главен редактор на в. "Еврейски вести" От еврейската организация "Шалом" разговаряли с основните парламентарни сили за спиране на разпространяването на расистки идеи. Още през януари 1995 председателят на Партията на демократическия социализъм в Германия Грегор Гизи изпратил на Жан Виденов писмо с предложение за основаване на ден-възспоменание за масовите убийства на евреи по време на фашистката диктатура 1934-1945…
Аз  в историята толкова назад няма да се връщам. Но ще припомня, че СДС е врагът на организациите на Иван Георгиев и отец Гелеменов; че председател на Българския антифашистки съюз е  Велко Вълканов и там е фрашкано с ортодоксални комунисти за които кюрдските партизани например, са първи братя. Писах и за „цвета на косъма” на членовете на управителното тяло на еврейската организация „Шалом”. Самуел Франсес е представен дори с едно свое забележително есе в което има открито расистки идеи, ако приемете расизма като по-общо понятие – например като омраза срещу седесарите до дупка (гроб).
Ще припомня и т.38 от КГБ-инструкцията "Как да се отнасяме с местното население": "Ако възникне организация, която макар и да подкрепя съюза с нашата страна, но настоява за контрол върху стопанската дейност на официалното ръководство, трябва веднага (независимо от местното ръководство) да се организира обвинителна кампания срещу тази организация в шовинистични и националистични тенденции: унищожаване на нашите паметници, оскверняване на нашите гробища, публикуване на позиви, злепоставящи нашия народ, нашата култура, съдържанието на сключените споразумения. В пропагандната работа да се включва местното население и да се използва съществуващата ненавист срещу нас."

·             Този таен тероризъм при Тях се комбинира и с явни заплахи. Петър Бочуков, 7 април 1995, в.Дума": "При посещението на американския военен министър Уйлям Пери в Москва преди три дни неговият руски колега Павел Грачов съвсем директно и ясно каза, че в случай на форсирано разширяване на НАТО на Изток Русия ще бъде принудена да вземе контрамерки, като например откаже да изпълнява договора за съкращаване на обикновените оръжия. Рефлексите на Русия не са прагматични. По-нататъшното й въоръжаване сигурно ще й струва страшно много, като се има предвид окаяното състояние на нейната икономика. Но тя не е като другите. И четиримата световни лидери (Клинтън, Кол, Митеран и Мейджър), които на 9 май ще бъдат в Москва, не бива да забравят това."
(Бре, разтрепераха ми се гащите! За вашите - не знам.)

·             През май се проточи дълга върволица от височайши гости на страната.
- Най-напред по покана на Атлантическия клуб на Соломон Паси у нас беше бившият главнокомандващ на войските на Варшавския договор известният маршал Куликов (вече пенсионер). Той изнесе лекция от която най-същественото, според мен, е в "Новинар": "Русия няма да напада България, обеща маршал Куликов".
- Гост на Българския ЕвроАтлантически Разузнавателен Форум (БЕАРФ) беше генерал Леонид Шебаршин. Този човек от 1963-та работи в съветското разузнаване, има мандати в Иран, Пакистан, Индия, Афганистан, бил е резидент зад граница, а също зам.началник на управление "Информация и анализ" в КГБ. През 1989г. става началник на разузнаването на СССР, но до края на августовския пуч в 1991г., когато отново се превръща на "заместник-началник".
   Представената биография на ген.Шебаршин е точен цитат на нашия ген.Тодор Бояджиев пред "Дума" от 7.04.1995, който пък е президент на нашия БЕАРФ. Нищо за чудене! Стари кадри на подмладена партия. Повод за посещението на  Шебаршин било издаване на негова книга със заглавие "Из жизни начальника разведки". На български обаче това заглавие е "Животът изглежда тежък само вечер…" Учудващо и трогателно.
- В началото на юни 1995г. Грегор Гизи дойде на гости в България по покана на ВПС на БСП и на ПГДЛ. Срещна се с Жан Виденов, с Благовест Сендов и депутати. Разговарял е за перспективите в развитието на отношенията между парламентите на двете държави.
Негов "портрет на фона" е представен в "Дума" от 6 юни 1995. Преписвам оттам: "Гизи е най-популярната фигура в ПДС, защото олоцетворява новия имидж на партията, наследила комунистическата ГЕСП в бившата ГДР. С 30-те си депутати в Бундестага ПДС е трън в очите на управляващите християн-демократи и либерали, както и на опозиционните социалдемократи. Обвиненията срещу Гизи са много силни. Според службата "Гаук", която обработва досиетата на ЩАЗИ, имало достатъчно основания да се смята, че навремето адвокатът Гизи е донасял на тайните служби за своите подзащитни, главно дисиденти в бившата ГДР, и с това е нарушил клетвата си на юрист. Но Гизи е устоявал на не едно изпитание през последните години и атаките срещу него и ПДС обикновено са се превръщали в бумеранг за противниците му. А тези, които не искат да затворят страницата на миналото, само пречат на истинското обединение на германците."
(Със затварянето на страницата на миналото, ще бъде затворен и самият Гизи, но за това като му дойде времето…)
- След това дойде премиерът на Татарстан Фарит Мухаметшин, за да  подпише няколко икономически спогодби с българското правителство, а Мигел Мартинес отбеляза напредъка на демокрацията у нас в разговор с Благовест Сендов, като не забрави да спомене, че България трябва да подкрепи кандидатурата на Русия за Съвета на Европа.
- Георги Пирински пък отиде на крака на южноафриканския си колега Алфред Нзо на първо посещение от такъв ранг между двете страни. Това ще отприщи посещения на много българи в ЮАР, най-известните от които са Владимир Грашнов и Лора Видинлиева, както и Румен Спасов и Веска Меджидиева. Но това са бъдещи истории.
- Във връзка със завършване на първия випуск на Американския университет в Благоевград и петата годишнина от създаването на фондация "Отворено общество" у нас гостува и нейния основен спонсор Джордж Сорос. Благовест Сендов този път съвсем не е бил така доброжелателно настроен, както с Мигел Мартинес: "Изявленията на г-н Сорос, че България отива към затворено общество, не отговарят на тона, който един гост трябва да използва в една гостоприемна страна."
   А някои продължават да твърдят, че Сендов бил човек на науката! На съветската наука – да уточняват! Ама  другари, дайте да се разберем – Сорос не беше ли руски евреин.
Държавата Израел връчи настолен плакет-медал на представителството на "Мултигруп" в Москва по време на състояла се там конференция "Бизнес-сътрудничество между Русия и Израел". 
Парите нямат мирис, особено за руските евреи.

·             24 май бе отбелязан с обща среща на президент, премиер, председател на парламент и образователен министър пред паметника на Кирил и Методий до Народната библиотека. Благодарствен молебен отслужи митрополит Неофит в катедралния храм "Св.Александър Невски". Пред НДК беше тържеството за младите. Там свириха и пяха популярни сред тях български рок-групи. На английски естествено. По телевизията имаше концерт "Каналето" (бивше КУ-КУ). Там химнът на светите братя Кирил и Методий беше преиначен - "Върви, народе възродени, от кого ли не осеменен!"

·             От 24 май 1995 стартира вторият (след Нова ТV) частен телевизионен канал в България "Седем дни". Той е собственост на АД, в което основни акционери са банка "Славяни", холдингът GSM и физическото лице Георги Агафонов. Програмен директор засега е Мария Кутева. Първият сериал, показан по телевизия "Седем дни" е "Богатите също плачат".

·             В началото на юни бившият син депутат, сега в червената група от името на ПК "Екогласност", драматичният артист от близкото минало Петър Слабаков пожела да напусне парламента и партията си. През април, спомняме си, че той гласува по поръката на ПГДЛ по закона за околната среда. Вероятно е било против съвестта му, защото сега в мотивите за оставката си от политиката той е записал: "Екогласност" не е прикритие, а гражданска позиция".
Един достоен граждански избор!

·             На 7 юни в София в квалификация за европейско първенство по футбол "лъвовете" победиха тима на Германия с 3:2, след като до 44-та минута германците водеха с 0:2. Обаче този път бяхме попаднали на "много добър съдия", както пише в спортните страници. В 45-та и 67-та минути той даде две бързи дузпи за българите, които "нашият Христо" вкара. После отново близнатият от Бога Костадинов направи победния гол от игра в 70-тата минута. Нищо лошо, такава игра е футболът - 22-ма играчи, една кръгла топка и съдията. Но и една статистика във времето, която показва криза в играта на бундестима от 1994 до към 2000 г. Затова УЕФА ще определи Германия като водач на група, а нас - не. Защото две години възход не стигат. И ще го "докажем" сами! На европейското първенство през 1996-та, където ще попаднем, ние няма да успеем да влезем в осмицата. След като сме били четвърти в света през 1994-та.
Сега страниците на вестниците изглеждат така:
- "България ликува! Германия пикае бира!"
- "Не може бирена нация да бие юнаци, които използват пивото само сутрин за освежаване."
- "Българския цървул прегази железния немски ботуш."
- "Свикнали сме да броим до три. Една българска работа може да се приеме за добре свършена, само ако се отброи до ТРИ." "Айн, цвай, драй … дрън! Писателят Христо Стоичков написа два тома от дузпи!"
- "В речника на българский език на Найден Геров ще намерим отговора. Там понятието "дрън" се свързва не с друго, ами с "топка". Освен това отделно е цитирана стара тракийска игра, наречена "дрън-гъзица". Нейната цел е не просто да надиграеш противника си, а ни повече, ни по-малко ДА ГО НАПРАВИШ ЗА СМЯХ, за подигравка. И да не е разгръщал нашият Христо нарочно Геровия речник, геният му на тракиец събудиха тази представа за игра в очакване на съдбоносния двубой, който ни изведе на върха във футболния свят."
- "Вкарай го, Ицо!"…
Самият Ицо по повод на този мач се изказва пред в. "Нощен труд" така: "Майне цвайне картофен".(Този вече е приготвил картофите си за супата, дето ще я духаме и сърбаме.)
"Дебелият" 168 часа" си е същия простак. Под снимка на една гола жена е написал: "Софиянка се нареди на опашка за билети за мача. Само с такъв тоалет дават билети за А сектор. За целта феновете трябва да изпратят сестрите си пред касите на Нац.стадион "Левски" в по-разсъблечен тоалет. Кройката на тоалета започна да предизвиква интерес, както сред абитуриентките, така и сред отличнички от по-долните класове."
И понеже това не му е стигнало на "дебелия", след 20 страници е поместил снимка по цици на едрогърдеста мадама. Отдолу написал: "Диана ще бъде на стадиона на 7-ми. А вие?"

·             Самият Стоичков, който още година ще играе в "Барцелона", е казал за треньора си там: "Той е по-нахален човек от когото и да е. Йохан Кроиф си правеше каквото си поиска, а ние играчите бяхме длъжни да го търпим. Винаги се оплакваше от мен за неща извън спорта, без да гледа приноса ми към тима."
Тази самовлюбена примадона (говоря за Стоичков) ще напусне Испания преди да изтече договора му с каталунския тим. Май ще са го изгонили. И на 32 години вече ще е "бивш велик футболист", който ще гастролира из Япония и САЩ - за по-лесно и доходно. Питате за Родината му България? Питайте Него, може и майка му Пенка! Защо мен?

·             Другата футболна звезда Йордан Лечков, който играе от година в Германия, е казал пред вестник ("Демокрация", 7.07): „Петдесет милиона германци знаят кой съм аз!" Футболният ас бил учуден, че 3,5 милионен град като Хамбург го познава и обича, а 15 души отбор умишлено създавали негативни отношения с него.
Е, и Лечков ще напусне Германия заради скандалите, които прави в "Хамбургер". За да стане в Христова възраст един обикновен "Хранков" в родния си Сливен. Питате за българските млади футболисти, които трябва да поемат славата на "четвъртите в света" и от неговите ръце? Питайте Него, защо мен!?

·             По същото това време Любо Пенев напуска "Валенсия", а Емил Костадинов не го искат вече в "Байерн"… Питате защо така? Питайте тях! Не мен!
Да допиша само,че българското ни самохвалство може да събуди само съжаление у нормално мислещия човек. Не такива деца трябва да ражда българска майка юнашка! Още по-малко пък такива, които преобръщат всичко в мръсна политика. "Дума" от този ден публикува снимка от мача, под която е написано: "Германци на колене"! Интересно дали биха публикували снимка от наш мач с Русия и написали отдолу "Руснаци на колене!"… И такива мачове сме правили!

·             На 21 юни НС прие закон за привилегиите на българските антифашисти, предложен от Велко Вълканов. В новия закон (старият беше отменен в първите години на демокрацията) изрично е записано, че законът не създава основание за получаване на материални придобивки. Така се сбъднаха думите на Георги Димитров, издълбани на камъка пред централата на БСП на "Позитано" 20: "Борец против фашизма е най-високото почетно звание у нас". Въпреки, че какъв борец против е фашизма е този, който до 22 юни 1941 симпатизирал на Хитлер, после изчаквал още 3 години да стане ясно накъде отиват нещата и тогава да "излезе в гората", а след победата на другите, истинските борци, се накичил със звание "антифашист".

·             В юнския си брой в."Особено мнение" публикува карикатура от Тодор Цонев - онзи художник, дето имал смелостта години наред преди 1989-та, да изработва карикатури на Тодор Живков и оживял - и негово изявление, че отсега нататък главен герой на сатирата му става Желю Желев. Намерил си пазарната ниша героят на нашето време!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 467453
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930