Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2020 08:27 - НИЕ-317 Виденовата програма за развитие на България
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 199 Коментари: 0 Гласове:
0



ДРУГОТО ЧЕТИВО

 

В средата на май правителството на Виденов публикува разгъната четиригодишна програма за развитието на България до края на мандата през 1999 година. Според създателите й тя е "логичен синтез на три изключително важни документа: програмната декларация на кабинета пред парламента, Бялата книга и гласувания вече бюджет за 1995г.".
Програмата е структурирана добре. Има определящи теми - 5 на брой: стабилизиране на институциите на държавната власт, действаща пазарна икономика, конкурентността ни на световните пазари, формиране на общество със съвременни европейски стандарти и извеждане на страната до равнище, осигуряващо ни пълно членство в ЕС. Фиксирани са главните задачи за постигане на тези цели и подходите за решаването им. Има специален раздел посветен на социалната област, в който задачите са детайлизирани: да спре обедняването на хората, да се постави началото на по-високо качество на живота, проценти нарастване на БВП, намаляване на инфлацията до едноцифрени стойности, съществено повишаване дела на частния сектор…
Дотук добре. Но като правилно веднъж се изказа комсомолецът (сега евроляв) Юрий Борисов - "да се напише платформа не е най-трудното. За това трябват пишеща машина, листове и знания. Всяка партия ги има. Що се отнася до другото "четиво", то е пред очите на всички - в хладилниците ни, по нивите, в училищата, в болниците. А бих казал и в душите ни."

Пропуснато е „на улицата", но това е разбираемо, защото дотогава, до есента на 1994-та, само Крушата беше застреляният публично. По-важното е, че Юрий Борисов не е пропуснал най-важното от "другото четиво" - което се намира в душите ни. А там сме разделени! Никоя програма няма шанса да бъде реализирана, щом изпълняващите я, са разделени. Едните викат „на Изток”, другите „на Запад”. За кораб, който не знае къде отива, никой вятър не е попътен.
Но да не се отплесвам.

·             Аргументите с които "левите" защитават тази програма са смешни на фона на демонстрираните - как да кажа - техни пристрастия. Правителствената програма била "старт към XXI век", твърди, например, познатият ни Ангел Бонев в "Дума" на 16 май.

·             Бъдещият финансов министър в следващото синьо управление Муравей Радев ехидно подхвърля в "Демокрация" на 7 юни (например), че програмата за управление на Виденов била петилетен план. След три години и той ще напише "петилетен план" за управление на страната до края на мандата на СДС. Но демонстрираното пренебрежение, самовлюбеността на НАШИТЕ души, ще "обърнат колата", дори и на правилния път!

Но да не се отплесвам…

 

ХЛАДИЛНИЦИТЕ

·                      Какво казва официалната статистика за стандарта на живота, когато правителството на Виденов поема властта в края на 1994?
(Данните са на НСИ. Публикувани са в много вестници. Умишлено ще цитирам публикации във вестника на  социалистите - "Дума". Отхвърлям редовете в които се цитират относителни данни, свързани с обезценяване на лева - например, че доходът на българското семейство през 1994г. се е увеличил с 66 на сто. Спрямо кой лев – онзи ли, дето м.г. беше 30 цента, а сега е 12.)
- Жителите на селата са имали 31% по-висок годишен доход от жителите на градовете.
- Тенденцията за намаляване на относителния дял на работната заплата при формиране на общия доход на домакинствата продължава: докато през 1990г. работната заплата е била 57,3% от общия доход на семейството, през 1994г. тя е 38,2%.
- Доходи от други източници като предприемачество, дивиденти,  продажби на имущество все още не са обособени като тенденция и не оказват особено влияние за формирането на общите доходи.
- За храна българинът е давал през 1993г. 43% от доходите си, а през 1994г. - 45%.
- Средната консумация на основните хранителни продукти като цяло е намаляла спрямо предходната година. По 156.1кг хляб, 25.8кг месо, 22.3кг плодове, 62.7кг зеленчуци, 8.2кг захар, 10кг сирене и 146 яйца средно е консумирал човек през 1994 година. През 1993 година консумацията на същите продукти е била: 157.2кг, 30.2кг; 28.9кг; 64.6кг; 9.2кг; 10.2кг; 148 броя.

·                      Заплатите в отделните отрасли на стопанството в края на 1994 и началото на 1995г. дадени в абсолютни цифри (съобщение на Националната статистика, в."Демокрация", 19 май 1995): Най-ниски са те в образованието - 4800 лв. и в здравеопазването - 4900 лв.; най-високи - в черната металургия - 14000 лева. Следват банкерите и банковите служители с 12800 месечно, работещите в цветната металургия с 12500 и в каменовъглената промишленост с 12000 лева, нефтопреработката -11600, електродобивът - 10900 лв., полиграфията - 10200.
Средният доход на клиентите на "Социални грижи" през миналата 1994-та е бил 620 лева месечно, а най-бедните българи са преживявали с по 400 лева на месец.

·                      Ще илюстрирам положението в страната след 6 месеца социалистическо управление
- „
скици от натура", "Дума",17 юли 1995:  "Господи, какъв кураж! Един българин, пожелал да остане анонимен, влязъл в магазин за хранителни стоки. Сама по себе си постъпката му е за завиждане. Но смелчагата не спрял дотук. Без да му мигне окото, той купил кило месо, кило сирене, кило кашкавал, кило колбаси и т.н. Брей, още бродят по нашите земи люде, дето цените не могат да ги уплашат!"
- Пред телевизионната "Панорама" на 29 юли. Жан Виденов ще каже: „Обедняването практически е спряно, никакъв драстичен спад на доходите през тази година не е имало."

 

ПО НИВИТЕ

Помните нали кога българските комунисти станаха социалисти - април 1990 година. Сигурно не сте забравили, че всички комунисти в света по това време станаха социалисти като по команда - за по-малко от две години. Помните нали какъв беше статуса на земята в комунистическата доктрина?

Сега да видим с дела и документи как се е променило новото социалистическо мислене по земеделските въпроси.

·             В с.Крушари, Добричко някой си Димитър Иванов Ковачев (бивш активист на БКП в селото) чрез частната си фирма "Ракурс" е купил зърнобазата на селото с всички постройки, техника и 545 декара площ за 75 млн.лв - около милион и 200 хиляди долара само. От това село беше известният Георги Крушаров – мекият вариант на Иван Димов от Великото НС.
И двамата социалисти Крушаров и Димов са първи защитници на „всекиму според труда”. В този случай обаче не си задават въпроса откъде толкова пари у един селянин, ами питат къде отишли олиото и хляба на народа и кой покровителствува сините вандали?

·             Език на една жена в "Нощен труд": от 21.08.1994:Тайфа от силистренски баби–земеделки, лакоми за ултравиолетово здраве, заголиха огромни цици–любеници", подписала се Зорница Петкова.
Мъча се да си предствя как изглежда в рокля тази З.П. и дали би написала вместо думата „земеделки”, думата „социалистки”.

·             Дума", 31.03.1995: "Славата на Кричим е идвала от ябълко-производството - по 10-12 хил.т. плод годишно. До юли м.г. (т.е. юли 1994!) градините били обработвани от ликвидационния съвет. Тогава някой решил да направи предварителен въвод. (Кой? Танев подмени ликвидационните съвети до лятото на 1993-та.) Около 400 дка били раздадени с предпочитание, където ябълките са най-едри. Взели собствениците редове, за да берат, без да пръскат, но плодовете червясали. През зимата никой не стъпил в градините с изключение на циганите - да си отнесат по някое дърво за огрев."
(Не е почтено! Авторът на статията приписва неблагополучията в селото през 1995 година на едно 9-месечно управление през 1992. И то при положение, че цели две години неговите хора „колеха и бесеха” в българското село. И не само там!)

·             Дума", 30 август 1995:  "Това тука са парчета от по 2-3 ара, дадени за лично ползване, иначе цялото землище на Бяла вода (край пътя Плевен-Белене) се обработва от кооперацията, заразказва охотно за любимия си вестник ("Дума") бившият тракторист, сега пенсионер и полски пазач Николай Кръстев. В стърнищата на вече ожънатите блокове кротко пасат 3000-те овце на кооперацията, които нищо не подозират за съдбата на свои сестри, завършили живота си в стъклени буркани или пък отпътували с кораби към неизвестни страни. На въпроса в това село не е ли имало ликвидатори, бай Николай хитро намига: "Абе той, председател на Ликвидационния съвет, беше наше момче, на балдъзата син, с много приказки го убедихме нищо да не пипа..."
Ще речете: Голяма работа, че някакви там журналистки от "Нощен труд", някакви бивши председатели на текезесета или трактористи били казали, че преминаването на земята от ръцете на ТКЗС в ръцете на истинските собственици, е причина за срива на селското стопанство в държавата. Да, ама когато един сегашен председател на Комитета по горите (Валентин Карамфилов) ни каже от страниците на вестник "Дума", че "Връщането на горите не е актуален въпрос" (13 юни 1995), това вече е съвсем сериозно, не намирате ли?

( -  Марийке, баща ти е от СДС, а чете „Дума”. Защо?
  - По лекарско предписание. Кръвното му налягане е ниско.
В АНТИ, 19.8.1994)

 

НА УЛИЦАТА

Според съобщение на Асоциацията за семейно планиране и сексуално здраве ("Дума", 19.05.1995) България се нарежда на второ място в света след Русия по брой на абортите. За 1994г. при 90 хиляди живородени деца, абортите са 140 хиляди
Писмо на читател на в."Дума", 20.04.1995: "Ей, богу, благодаря на гениалния ни кмет. Откакто е въведен режимът на водата, зареждам ваната, по нея се натрупва жълта кал, която се оказа много лековита. Половината от водата използвам за домашни нужди, с останалата се лекувам. Вече нищо не ме боли. Излекувал съм се!" Под тази дописка е подписан "Ст.Колев от София". (Обърнахте внимание на датата, нали.)
От съседната страница в същия вестник ще цитирам прословутия Васил Т.Василев, който е написал: "Но така е. Когато съдбата реши да се позабавлява с някой злощастен народ, курдисва по високите пречки на обществената му стълба (я, какво кокоше мислене! -аз, Х.Р.) бракониер (Ж.Ж.-бел. моя) или терапевт (Ф.Д.-бел.моя), набеден критик или фелдфебел по образование (не се сещам кой е критикът, но фелдфебелът е Стефан Савов, пак аз), дори - пази Боже занапред – всичките заедно. И на държавата не й мърдат абсурдите."

И на държавата не й мърдат абсурдите.

·             През миналата 1994 година у нас са починали от свръхдоза 19 души, според Петко Сертов, нач.направление "Наркотици" в ЦСБОП. Самият той добавя в "Дума" от 20 юни 1995, че тяхната статистика е крайно неточна. Пак там чета, че кокаинът - наркотикът на богатите - върви у нас един грам между 80 и 150 германски марки. Обикновените наркомани използват по-евтината дрога - хероина, който се продава от 250 до 350 лева едната доза.

·              Ще илюстрирам положението на улицата с части от есето на Ива Матева във в."Дума" от 20.04.1995г.  Пак отбелязвам, че от "виновната" 1992 година са отминали близо три години.
"Ограбиха ме. В автобуса между две спирки, без да усетя, ми отмъкнаха портмонето. И нас ни ограбиха, казаха ми колегите. Звъни се на вратата, питам "Кой е?". Асансьорният техник, ми отговарят. Знам ли дали наистина е техник или някой измамник, който проучва празните апартаменти. Излизам на улицата, срещу мен глутница кучета лайват. Днес хората озверяха, та кучетата ли ще умуват кой е добър и кой лош човек."

·                      Според изследване на българския здравен синдикат за цялата 1994-та броят на официално заболелите у нас от сифилис е бил 1223 души, докато само за първото шестмесечие на 1995г. "пострадалите" са вече 1000. Средната възраст на болните е 25 години, най-големите струпвания са в София, Русе, Варна, Кюстендил. Информацията е от вестник "Демокрация", но това съвсем не означава, че е невярна. Още по-малко искам да кажа, че за това е виновно само социалистическото управление. Но когато управляващата партия се бие в гърдите, че е единствено кадърната, компетентната, знаещата… трябва да покаже на практика, че е и можещата. Иначе само губи отечествено време.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462681
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031