Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2020 19:26 - НИЕ-244 Разпускане на 36-я парламент и прощалните речи
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 213 Коментари: 0 Гласове:
0



ТРЕТИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА 5 ГОДИНИ

 

Добавете и избора за президент, умножете горе-долу по две за по два тура на някои от изборите - стават множко, нали, за пет години.

Някои подвикват иронично: "Избори до дупка". Ако е без иронията, съм "за". Убеден съм обаче, че това не е просто ирония. С тази "ирония" такива прикриват престъпления. Квалификацията може някому да се стори тежка, но фалшифицирането на изборни резултати (1990) и подмяната на изборния вот без провеждане на нови избори (1992-1993) се нарича така.
Някои го правят от глупост, хайде – не, от оригиналничене. Тези ги оставяме настрана. Други редят личните си интереси – с тези мафиоти-байганьовци ни е съдено да се борим до края на света. Изключително неприятна констатация!
Последни са
обаче комунистите-интернационалисти – така те защитават тяхната идея, диаметрално противоположната на демокрацията. “Знаете ли, че за да мине демокрацията и през България, трябва да й осигурим коридор"– шегува се “Дума" от 7 юни 1994. Че и си вярва!
А бе, ако завали сняг през април, някой твърди ли, че зимата се връща? Тук съм оптимист: комунизмът няма място в 21-я век! Никъде, дори в България,Иво Атанасов, както имах възможността да цитирам вече веднъж тези думи на една умна жена.

·           "Ние сме готови още утре да отидем на избори наесен" - Димитър Луджев по националното радио през януари 1994-та.

·           Иво Атанасов (депутат в следващото НС) в "Дума" от 15 февруари 1994: "Ако се ориентираме към бързи избори, може да се споразумеем със СДС. Ако пък искаме парламентът да изкара мандата си, ще се спогодим с НСД и ДПС. Значи изборите ще станат, когато ние решим. Най-язвима е групата на НСД. Ако отидем на незабавни избори, небесносините ще се отправят в политическото небитие. Те имат остра нужда от време, за да могат като съюз или чрез отделните си партийки да изявят политическата си физиономия, да създадат свои структури, да спечелят избиратели за прескачане на бариерата. Е, добре, ние ще им дадем това време от година и половина. Но не защото са ни симпатични. Ще им отпуснем време, ако гласуват с нас. Това е цената. А изборът е техен - сътрудничество или политическа смърт. На подобна основа можем да поставим и взаимоотношенията си с ДПС. Няма да повдигаме изборната бариера, но да бъдат така добри да ни подкрепят."

·           "Едни са просто за избори, а други са за избори, които БСП би спечелила, т.е. за честни, демократични избори." – Андрей Луканов пред в."Отечествен вестник" май 1994.
Нагли твърдения, характерни за комунист!

·           Филип Димитров (прочетено в "Демокрация", 23 март 1994): "Ноември 1994 е твърде късна дата за избори, най-вече заради съдбата на обикновените българи, които дълго време ще трябва да понасят ударите на един издънен бюджет. Ако се приеме тази дата, ново правителство ще има едва в края на годината, новият бюджет ще може да се приеме чак през март, а ресурсите на сегашния ще се изчерпят още в средата на тази година. Неразумно е да се успокоява нацията с отлагане на проблеми, които са належащи."
Ако все още си спомняте, читателю, именно Ф
илип Димитров и около него съмишленици, говореха такива неща още преди година – през лятото на миналата 1993-та, и бяха наричани презрително "хардлайнерите", "кинжалите", "остатъчното СДС", "малка група лумпени" и т.н.

Привържениците на тези определения (изключвам твърдите социалисти, които защитават Другата идея за България), всичките без изключения вече повече от шест години, стават все „кабинетни лидери“. Такива, които имат офис на Партията си и много структури по места, но събират на избори процент-два и гледат парламента отвън. За да го видят отвътре, „по-умните“ образуват механични коалиции (от типа земеделци - монархисти, българотурци – българофили, частни бизнесмени – служители на ДС) и така събират заветните 4%. До следващите избори, когато тези „коалиции“ се разпадат, за да създадат от същите отломки други „демократични алтернативи“. Да се наричат както си искат. Но те нямат нищо общо с надеждата на милиони българи за наистина демократична България.

 

 

РАЗПУСКАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА И ПРОЩАЛНИТЕ РЕЧИ

 

На 8 септември 1994г. 219 депутати гласуваха, този път открито, оставката на Беров. Още същия ден БСП внесе в парламентарната зала своя проект за нов избирателен закон.
На 17 октомври президентът Желю Желев прочете на депутатите указа си за разпускане на 36-тото Обикновено НС и за насрочване на парламентарните избори за 18 декември 1994 година.
(Цитираните факти и думи надолу са от репортажа на Милена Бояджиева
за това заседание в броя на в."Демокрация" от 18 октомври 1994 година. Записаното в скоби са мои допълнения и коментар.)
- "В заключителното си слово след президентското нареждане Председателят на парламента Александър Йорданов (от СДС-РДП нова) отчете успехите и неуспехите.
Успехи: Приетите 221 закона и 268 решения и приемането на България в Съвета на Европа (последното стана през 1992г., когато Йорданов още не беше председател на НС).
Неуспехи: Сваляне правителството на СДС (Големият Ал седна на председателския стол на 5 ноември 1992 година и под неговото председателство само след 15 дни бе отхвърлен окончателно мандата на СДС, за да започне въртележката БСП-ДПС, довела до властта Беров.) при който са следващите неуспехи на Събранието според Председателя му: "спря реформата и се даде пълен простор на престъпния свят, преструктурираното пространство уби вярата на хиляди хора, че демокрацията е честност и принципност, а не търсене на личен просперитет..."
- От името на ПГ на СДС зам-председателят й Иван Костов каза: "Години на разпадане на политическата отговорност е времето на Беровото властване. В НС и в МС започнаха ярко да се отстояват интересите на други полюси на властта – интереси, за които пролича, че са на организираната престъпност. СДС още преди две години прогнозира провала на икономическата реформа и обяви стратегията си предсрочно да се прекрати мандатът на този парламент. Това бе постигнато след две години упорити битки." (Справедливостта изисква да отбележа, че в тези две години самият Иван Костов и групата около него не се "преуморяваше" много-много в тези упорити битки.)

·           Стефан Савов като председател на създадената в предпоследния ден ПГ на Демократическата партия, заяви че бил противник на двуполюсния модел." (Това е същият човек, който по времето на еднополюсния модел "се стряскал от всеки шум на мотор, спрял пред вратата му", според собствените му думи.)

·           Нора Крачунова Ананиева изкара СДС виновен за щетите на прехода. ... Всяка игра с ДПС е опасна в същата степен, както играта с националния въпрос, заплаши босът на ДПС."  (Ох, нямам думи.)

 

36-тото Обикновено НС беше избрано на 13 декември 1991 година с четиригодишен мандат. Беше разпуснато на 17 октомври 1994, когато до края на мандата му оставаха година и два месеца. Пресметнато в проценти: Събранието падна на 71-я процент от службата си.
Една анкета на агенция "Факт", публикувана във в."Стандарт" от 1 август 1994г. показва следните резултати:
-
На въпроса "Какво бихте казали за законите, които прие НС?" 43% отговарят "горе-долу", а "лоши" - 31%. Без мнение са 15%,само 5% казват,че приетите закони са демократични.
- На въпроса "Можеше ли парламентът да свърши повече работа, ако СДС не беше бойкотирал заседанията му?" 46% отговарят "не", 36% - "да". останалите са без мнение.
- На последния важен въпрос "От чии интереси се ръководят народните представители?" само 2% отговарят "от интересите на страната". От останалите 98% до 100: според 58% депутатите се ръководят "от собствените си интереси" и според 27% - "от интересите на своите партии". 58 + 27 = 85 (Осемдесет и пет процента!)

Един мой въпрос: Къде са споменати останалите проценти?
Цитирания в началото репортаж на Милена Бояджиева в "Демокрация" е гарниран с обща снимка на депутатите пред стъпалата на Народното събрание. Горе в левия й край е наложена малка снимка на усмихнатия му Председател, който си глади брадичката. Доволен е бъдещият депутат на СДС в следващото 37-мо Обикновено НС. Доволна е и "Демокрация"-та: "последните думи на Александър Йорданов като председател на НС във вчерашния, хубав за българската демокрация ден бяха: "Бог да пази България!"

Кой бог? Коя България? Казва ли ти някой...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462138
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031