Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2019 16:28 - НИЕ-200
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 3251 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2020 09:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Започвам публикуването на НИЕ-2, втора книга от поредицата НИЕ. Тя разказва за времето на правителството на Любен Беров -1993/1994 година.

НИЕ не е абревиатура, а местоимението за първо лице множествено число, т.е. идва да подскаже, че това е историята на НАШИЯ живот, живота на всички българи в страната ни през времето, което обхваща конкретната книга от хрониките. Авторът на тези хроники е българин – Христо Рашев, роден 1948-ма. Тоест това са свидетелства на очевидец. Естествено, че са пристрастни! Чест прави на автора, че изобщо не крие, замазва или демагогства с този факт. Дори изрично съобщава, веднага след заглавието на всеки том, че представянето на дадено събитие е направил с нормалния шрифт на буквите, а неговото ЛИЧНО МНЕНИЕ, което следва, е изписано с наклонен шрифт за максимално лесно разграничение на двете неща. Повече от това, здраве му кажи.
Макар че има нещо повече, даже две. Първото е изключителната добронамереност на автора към носителите на Друго, различно от Неговото мнение, за случващото се в Нова България. С изричната уговорка, че това се отнася само за ЧЕСТНИТЕ ХОРА, наистина посветили живота си в следване на житейския си идеал, НЕЗАВИСИМО към коя част от политическия спектър те принадлежат. И в никакъв случай не за тарикатите от всички бои! Второто отново е една изрична уговорка, повторена в предисловието на всяка книга от поредицата - че разказаното от него НЕ ИЗИСКВА от читателите му да се съгласяват на всяка цена с написаното. То само се мъчи ДА ГИ УБЕЖДАВА в неговото тълкуване на събитията. А дали това авторово тълкуване на националния български идеал, е правилно или не е, ще го дават нашите потомци.

Точно заради тези достойнства на книгите НИЕ, аз реших да помогна на автора, на себе си и на всички честно интересуващи българи, тези размисли за бъдещето на България, да видят бял свят. Публикувам ги в Интернет в пълния им блясък, откъдето нищо не може да бъде изтрито. Разбира се, че нямаше да има нужда от тия мои усилия, ако за почти 25 години вече, можа да се намери едно, дори само едно българско издателство, което да се престраши да направи това! ЗАЩО НЯМА, ще си отговорите сами, когато четете.
Разбира се, че далеч по-удобно за вас, читатели, щеше да бъде да държите в ръце книгата, отколкото да стоите пред компютъра и да четете от екрана. Но... Да напиша какви още неудобства носи публикуването в Мрежата в конкретния случай. Всеки сайт има собствени правила и предоставя свои изисквания за публикуване на каквото и да било в него. Бих могъл да публикувам в собствен сайт, където аз определям правилата, обаче той в никакъв случай не би имал популярността и достъпността, която има БЛОГ.БГ. А от максималната достъпност до тези книги, няма по-важно нещо. В името на това се подчинявам на правилата на БЛОГ.БГ.
Първото от тях е, че една публикация в блога не бива да надхвърля 6-7 стандартни машинописни страници. Затова 370-те страници на НИЕ-2 (1993-1994 години) съм разбил изкуствено на около петдесетина постинга. Общото в техните заглавия е началото:  НИЕ-2. Първият постинг, общият с въведенията - моето и на автора, е НИЕ-200, публикуван на 2.12.2019. Последният е НИЕ-253, публикуван на 21.01.2020.
(
Как да намерите постинга НИЕ-200 ли? - Погледнете карето "Архив", при мене то е вдясно и малко надолу. Оттам изберете годината 2019 и месеца декември. Ще се отвори списъка с всички мои постинги, публикувани през този месец. Важно! - Имайте предвид, че организацията на БЛОГ.БГ е такава, щото първите постинги за дадения период от време са най-отдолу в списъка, а последният постинг е първи в списъка.) 
Второто неудобство е, че  настройките в блога предполагат само ляво позициониране на параграфите и без никакъв отстъп в началото. Това затруднява прегледността на постинга и подчертаването на основните теми в него. Но има начини част от тия трудности да бъдат преодолени.
За съжаление предимствата на книгата да бъде използвана като исторически справочник, което е предвидено от автора, ако книгата бъде издадена от издателство, не мога да преодолея, тъй като използвам БЛОГ.БГ. Първо - авторът е направил времеви диаграми, където за всяко тримесечие описваните събития са “нанизани” върху оста на времето, както и географски карти и графики. Това не мога да ви представя в блога, тъй като модераторите му за нула време могат така да ги “деформират” графично, че свят да се завие на читателя. Не искам да рискувам, затова в оригиналния постинг давам само името на графичния файл в мястото за което е предназначен. Ако пожелаете да имате тези файлове, пишете ми на “лични”, ще ви ги изпратя на вашата поща като прикачени файлове. Второ – авторът е събрал в един “Индекс”, поместен в края на книгата, имената на всички Лица и на коя страница от нея са споменати. Така може да следите “извивките” им във времето. Което впрочем е много поучително! В случай, че книгата е “разпиляна” в петдесетина  постинга, нямащи обща номерация на страниците помежду си, този Индекс е неизползваем. Обаче – колкото толкова.

Ами, приятно четене. И една препоръка: Запомняйте прочетеното.

 

 

 

 

 

 

Х Р И С Т О   Р А Ш Е В

 

И С Т О Р И Я   Н О В О Б Ъ Л Г А Р С К А

Т О М   2


С Ъ Б И Т И Я    И    Л И Ц А 

 О Т   Н О В А   Д Е М О К Р А Т И Ч Н А  Б Ъ Л Г А Р И Я  

1 9 9 3 -  1 9 9 4

 

 

 

Ако управляващите ни – преди и сега, бяха отворили досиетата на чужди и свои, както го направиха германците, чехите и поляците, както ще го направят литовците и естонците, сега щяхме да градим, а не още да местим останките от миналото си вляво и вдясно. Това е наша вина, защото всеки народ заслужава управниците си! Къде гледаме НИЕ, на какво се надяваме да прости или оправдае Избора ни?

Върху страниците от този втори том на поредицата НИЕ аз представям продължението на моя отговор. Тук са събрани и подредено разказани Събитията от периода на управление на правителството на Любен Беров - годините 1993-та и 1994. Освен текста, който на практика е исторически справочник, присъстват и хронологични карти за всяко тримесечие, в които случките са „нанизани” по оста на времето и съпоставени една спрямо друга. Всяко събитие е допълнително разгледано чрез коментариите на създалите го, консумиращите го или просто зяпащите. Както и в НИЕ-1, имената на Лицата пак надхвърлят хиляда, макар някои от тях да се повтарят. За което съжалявам, но има и няколко чудесни замени. Всичките ще намерите в азбучния списък, поместен в края на книгата.

Нищо не съм измислил. Всяко изявление е документално фиксирано с точна препратка към датата и името на подписалия се под материала или изговорилия го в ефир. След фактологията съм добавил и моя собствен коментар. Той е изписан с друг шрифт и в курсив за по-лесно диференциране и прескачане. Направил съм го, защото не искам да приемате моето мнение като заповед  да мислите като мен.

Написаното няма претенцията да е някаква инстанция. Книгата ми разказва, тя не изисква. Старая се, освен това, да бъда добронамерен. Бъдете и вие, читателю, такъв. Така помагаме на България,  т.е. помагаме си взаимно.

 

Христо Рашев
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 299615
Постинги: 535
Коментари: 210
Гласове: 786
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728