Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2019 19:21 - НИЕ-120 Соцзаконът за земята и Гиньо Ганев
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
0



“МУЗИКА, ГОСПОДА”

 

Тези думи принадлежат на зам. председателя на парламента Гиньо Ганев и са завършващия негов коментар в деня на приемането на Закона за земята  от ВНС - 23 февруари 1991 година. Следва разказът за дейността на седмото ВНС от момента на избиране на правителството на Димитър Попов в края на декември 1990-та до започване на процедурата по изработването и приемането на нова конституция през април 1991 година.

Това са важни точки в Сценария.
-
Затова се налагат и промени в ръководствата на парламентарните групи в парламента. Петър Дертлиев (БСДП) с 59 гласа от 110 възможни и Стоян Ганев (ОДЦ) с 54 гласа са новите (двама?!) съпредседатели на групата на СДС. Нора Ананиева пък е новата председателка на ПГ на БСП.
-
Социалдемократите на Дертлиев изключиха Иван Пушкаров от партията БСДП, заради участието му в правителството на Попов като министър на търговията. Другият Иван - Костов, нямаше откъде да бъде изключен, защото той си е безпартиен към тази точка във времето.
- М
инистърът на отбраната от Живковото време Добри Джуров бе освободен от ВНС по негова молба. На неговата банка в парламента седна лидерът на социалистическия младежки съюз (СМС) Юрий Борисов. Това е онзи млад социалист, който щеше да събира реколтата през горещото лято на 1990 година, ако “градът на истината” не се закриеше до 5 дни. Самият Юрий Борисов казва за себе си (“Дума”, 16.01.1991): “Комунист съм в моралния смисъл, в който са ме възпитавали. Социалист съм в класическия политически смисъл. Е, и?”
Имаше една популярна песен от близкото ни все още минало: „Комунистите родината изграждат, комсомолците след тях вървят..” Пионерите все още са съвсем малки, но спокойно! След няколко години бащите им ще ги изпратят по „славния път, дето ги чака” – да се учат в прогнилия Запад. Не знам коя характеристика е по-подходяща за тези – дали тарикати или дегенерати.

Първите статии за собствеността върху земята се появиха в соцпечата (“Дума”, “Земя”) в началото на септември 1990г. Опозицията още не знае, че предстои социалистите да внесат такъв закон за обсъждане във ВНС през декември 1990-та. Тя има по-големи грижи от тази за земята. Разбира се, че са създадени умишлено. Предстои й тепърва “да се чисти от плевели”.
Няма значение коя статия и от кой вестник ще бъде взета – същината е една и съща и тук „нема лабаво”. Частната собственост върху земята е недопустима за комунистическия организъм, тя е смърт за него. Забавно е обаче човек да наблюдава различните „техники” на различните автори, използвани, за да убеждават, че съществува дървено желязо или че раждането на телето предхожда заплождането на кравата, или че две и две е три, щом партията нареди. Ама луд умора няма. Само че защо трябва да му даваме и зелника отгоре?!
Р
азглеждането на предложения от социалистите Закон за земята започна веднага след Новата 1991г.. Политическото становище на вносителя ПГ на БСП е: “Основополагащ принцип при стопанисването на земята следва да бъде: земята на тези, които желаят да я обработват и използват ефективно”.
Забелязвате нали, че не се обсъжда въпроса за собственост върху земята! И когато Великото НС прие този закон за земята (23 февруари 1991) „надпартийният” Гиньо Ганев не трябваше да се прави на интересен с неговото „Музика, господа”, а да си го каже направо „Ура, другари!”.

След 2 месеца, на 25 април 1991 година, Министерският Съвет на Д.Попов прие Правилник за приложението на Закона.
Най-основните положения в него са:
- Земята няма да се връща на собствениците, а ще се възстановява в намален размер. Разликата между действително върнатото и всичкото, подлежащо на връщане, ще се доплаща в пари.
- Желаещите да обработват земя, но не притежаващи такава, подават молба, за да получат.
- ТКЗС няма да се разтурват. Тези, които не желаят да обработват земята си, ще я оставят в ТКЗС срещу рента. Желаещите да обработват земята си, могат да я оставят в ТКЗС или да създадат нова кооперация, ако са повече от 5 души.
- Притежателите на вилни места върху селскостопански земи ги запазват, а собствениците на земята се оземляват на друго място или се обезщетяват в пари.
- Национален поземлен съвет и общински поземлени комисии, които ще се създадат допълнително,  ще се занимават с възстановяването на земята.
Т
е това е! Ура, другари! Законът за Земята в този си вид беше приет точно на 100-то заседание на Парламента.

След 225 дни работа и приети няколко десетки закона, включително и този основен закон за земята, ВНС започна да обсъжда своята легитимност. Чак сега! Да не говорим, че ВНС самичко обсъжда своята си законност?!
Какъв ли завързан юридически казус би се получил, ако докладът на Мандатната комисия на митрополит Панкратий от 20 февруари 1991 беше обявявил конституираното на 10 юли 1990-та (половин година по-рано!) Велико събрание за нелегитимно? Слава богу, оказало се, че изборът на 399-те депутати е редовен, само изборът на 400-я депутат Стоян Ганев (СДС) в 90-ти избирателен район Пазарджик трябвало да бъде касиран.
Защо точно Стоян Ганев? Ето една причина: преди месец и нещо, на 5 януари 1991 година в съботната “Панорама” по TV, бъдещият все още съпредседател на ПГ на СДС Стоян Ганев каза, че е време “СССР да поеме своята вина и да отговаря за сегашното кризисно състояние на нашата икономика”. Тези негови думи разбуниха партийните пристрастия на социалистите и те “направиха смешен ренегата Ганев, който иска да съди СССР
(Прави впечатление, че другият съпредседател на ПГ на СДС Петър Дертлиев, има не по-малко остри изказвания към комунистите по света и у нас, но е пощаден откъм критики и присмех в партийния печат.)
Но да се върна на доклада на Мандатната комисия. Той е подписан от 23-ма членове на 34-членната комисия, 5-ма са се въздържали, а други 5-ма са били против. Самият председател митрополит Панкратий е отказал да подпише доклада и е подал оставка от Комисията. В крайна сметка с многото спорове вътре и вън от пленарната зала, ще мине време, 39 депутати от СДС, вкл. и Стоян Ганев, ще напуснат ВНС след няколко месеца, обявявайки гладна стачка, новата Конституция ще стане шлагер и въпросът за Стоян Ганев ще остане без последствия. Но легитимираният по този начин “силно син” Стоян Ганев ще стане външен министър на България в правителството на СДС след по-малко от година, а след още 9 месеца и председател на Общото събрание на ООН за неговата 47-ма сесия. Оттам нататък следите му ще се изгубят някъде из Америка. Причини много. Ето една вероятна: през 1993 година ще се появи информацията, че той е бил преподавател в кадесарската школа на МВР в Симеоново преди Промяната, а жена му е рускиня, чийто баща май е бил генерал от КГБ.

Тръгването към изработването на новата конституция изисква здрав тил. Затова борбата за четвъртата власт се ожесточава по всички фронтове.
-
През февруари започнаха нови сраженияв телевизията. В “червения плач” за “синя телевизия” се включи Парламентарната комисия за телевизия и радио. (Може би защото Движението за граждански мир, единство и законност тия дни бе ангажирано в организацията на честването на празника на Съветската армия.) Представителите на СДС в тази комисия я напуснаха в знак на протест срещу “принципните съображения” на младите социалисти Росен Карадимов и Христо Ходжов, Клара Маринова и по-възрастния депутат от СДС Атанас Мочуров. А “синият шеф” на телевизията Огнян Сапарев твърдо е решил да се разправи с “посинелите” си подчинени: “Аз ще започна да действам като каубой!” Тази закана вероятно означава, че започва да действа правото на по-силния. Въпросът е дали г-н Сапарев е по-силния. Впрочем отговарям си с едни негови думи, произнесени пак по това време: “Те (подчинените ми) мислят, че аз съм идиот, а аз съм само полуидиот!”
-
На вестникарския фронт: 
Поради липса на хартия спря да излиза в.”Орбита”, единственият седмичник за популярна научно-техническа информация. Вестник ”Младеж”, който миналата година се откъсна от откровено червения си издател ДКМС (БДМ начело с Росен Карадимов) и стана независим, фалира.  Абониралите се за “Младеж” започват автоматически да получават в.”Факс” с главен редактор Димитър Шумналиев. Защо точно този вестник, ще разберем след около два месеца, когато започнат да се вадят досиетата.
На 9 февруари в."Християндемокрация" написа: "СДС си изпя песента и ще си отиде така, както си отиде комунизма." – 13 думи, 2 лъжи. А можеше със 7 думи да каже една истина: В Русе беше създаден съюз на табладжиите.
- Започвам да ставам гневен. Пазарът гъмжи от откровено порно- издания: „Аз и ти”, „Ерос”, „Мираж”, „Чук-чук”, от издания, които проповядват откровено насилие, смесено пак със секс, като „Криминален репортер” например. Защото един деградирал народ се управлява дори по-лесно от един уплашен народ. Изпитвам истинска тъга за народа си български. Честно казано – не го виждам на подобаващо място в бъдещия свят.
На редица въпроси отговорите не ми харесват:
- Какво си мислите за народа, чийто положителен герой от приказките е Хитър Петър, а пък двама от най-популярните му типажи са Андрешко и бай Ганьо?
- Какво си мислите за българите, които в един известен виц са характеризирани така: „Един българин – хайдутин, двама българи – чета, трима българи – чета с предател, четирима българи – осем активни борци”?
- Защо от 1300 години България два века са византийско робство, пет века – турско, половин век – съветско, а за има-няма 400 „силни години” броят на българските царства е три?

- Защо нямахме своята Бастилия, своята Пражка пролет, своята Голгота, след като сега всички говорим, че живяхме не както сме искали? Защо наистина?!

Ето още факти за размишление и обяснение:
- В началото на февруари 1990г. се самоуби поетът, който написа “Балада за комуниста” - Веселин Андреев. Тъкмо той, пред смъртта си, се е подписал собственоръчно под следните думи: “Преди да напусна живота, напускам Българската социалистическа партия. Проклет да е Живков! И живковистите!”
След около петнадесет дни от тази “случка” група писатели-социалисти обясняват на страниците на в.”Дума” “защо остават в БСП”. Те не са се подписали! Ако ви падне да прочетете тази декларация, ще видите как тези бездарници се оправдават с „чистата и свята република” на Левски, с вярата на Ботев „в единний и светъл комунизъм”, с Вазов, Пенчо Славейков и Йордан Йовков и „традиционната им близост с руската литература”...
„Наистина ужасен е този наш живот, в който поетите се самоубиват, а мошениците остават”, пише Александър Йорданов във „Век 21” (13.02.1991)
 
-
Друг един известен пишещ българин Чавдар Шинов от страниците на “Дума” (20.2.1991) се сърди на СДС-депутата Венцислав Димитров, че нарича социалистите “г-да комунистите”. Нямал бил право, ако бил високообразован човек на нацията трябвало да знае, че “комунист е този, който споделя комунистическата идеология, а тя има 3 главни постулата - пролетарска революция, диктатура на пролетариата (в оригинала си г-н Шинов е модифицирал този постулат като “диктатура на една част от обществото върху цялото общество” - б.м.), и държавен монополизъм в икономиката. В програмата и в обществената практика на БСП няма и следа и от тези неща.”
Ха-ха-ха (по Тодор Живков)! Действително голям шегаджия е този Шинов. Особено в „обществената практика”, нали! Ха-ха (по Жорж Ганчев).
-
Споменах Тодор Живков и се сетих: Българската революционна младежка партия (с председател Ангел Цонев) обяви, че “Тодор Живков е невинен” и предлага партията да стане негов обществен защитник в започващото след дни “Дело №1”. Времето е края на февруари 1991г.! Впрочем тази партия след няколко дни ще се преименува на БКП (революционна).
-
Във ВНС се обсъжда нужда от създаване на Конституционен Съд, който единствен да има правомощията да тълкува разпоредбите на Конституцията (която още я няма). Известният “независим” юрист, депутатът от групата на БСП Велко Вълканов заявява, че “категорично няма нужда от него”, “това е бюрократичен орган и дублира функциите на Върховния съд”.
-
Понеже през спомената седмица се навършиха 118 години от обесването на Васил Левски и стана дума за Велко Вълканов, та се сетих:  Няма по-голям глупак от него. В края на март миналата 1990 той (В.В.) имаше една блестяща идея. Цитирам точно: “Председателят на републиката трябва да е най-републиканският републиканец, най-българският българин, най-човечният човек. Трудно ще намерим такъв човек измежду живите. Ето защо предлагам да създадем (учредим) длъжност ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКАТА, и на нея да изберем (да обявим за избран) Васил Иванов Кунчев ЛЕВСКИ - посмъртно и за вечни времена.”

 

 

ДРУГИ БЕЗОБРАЗИЯ

 

·               В последната седмица на февруари 1991г. депутатите от  Отечествена партия на труда напуснаха временно ВНС в знак на протест срещу нежеланието на Събранието да спре изучаването на турски език в българските училища, макар и факултативно. Подкрепиха ги членовете на извънпарламентарната БНРП и заедно те организираха фактическа блокада на обществения живот и транспорта в Кърджали и Хасково. Блокиран бе и Дунав-мост при Русе - единствената сухопътна връзка с Румъния (Защо пък Румъния?). Наложи се лична среща на вътрешния министър Христо Данов и на министъра на отбраната Мутафчиев с "българите от БНРП".
ВНС прие решение за отлагане на факултативното изучаване на турски език. Сега пък 23-мата депутати от ДПС се разсърдиха и напуснаха пленарната зала. След седмица този "българо-турски въпрос" ще отпадне, защото наближи времето за подновяване на българо-съветския договор за сътрудничество и взаимопомощ. И щатните „българи” извадиха просъветските лозунги. И този въпрос ще отпадне, защото на СССР му остават само още няколко месеца живот.

·               "Запленен от чистотата българска", почувствана от него лично в Зографския манастир в Света Гора, "развълнуван дълбоко от докосването си до оригинала на Паисиевата история" там, нашият премиер Димитър Попов основа фонд за спасението на Зографския манастир. След година и половина ще бъдат направени разкрития, че събраните над 1 милион лева от подлъгани българи-патриоти, изобщо не са отишли при монасите от манастира, а стоят в банка и трупат лихви. После ще се окаже, че Паисиевата история в Зографския манастир е копие, а нашите сръчни кадесари отпреди Промяната са откраднали оригинала. След още време, "някой" ще подхвърли Оригинала в Националния музей и президентът след Стоянов го върне на Зографския манастир като жест на добра воля от българска страна.
За съдбата на парите от "поповия фонд", питайте създателя му!
Ако това са българи, аз що ща сред такива българи?

·             Политическото споразумение от 3.01.1991г. визираше срок за приемане на конституцията 31 март, веднага след това насрочване на предсрочни парламентарни избори и саморазпускане на ВНС. С наближаването на края на март започна да се заражда парламентарна криза. Опозицията започна да се разделя между 2 примамки: бързи избори или нова конституция и след това избори.
У
правляващите са единни. Луканов е изразителят на техните твърди искания: "Нашето становище е, че парламентарните избори трябва да се проведат  тогава, когато ВНС завърши работата, за която е избрано." - Имам един приятел, който обещаваше да се ожени във вторник, без да уточнява кой вторник. Още е ерген.

·               За да престане опозицията да се колебае и да залегне над конституцията, Партията активизира любимата си Принуда – досиетата, писани в разни отдели на ДС. Чия е този път инициативата? Отговорът може да се стори някому изненадващ: лидери от самата опозиция поискаха "да се отворят досиетата".  Защо сложих кавичките?
-
Петър Корнажев (пресконференция БСДП - Петър Дертлиев, предпоследната седмица на март 1991г): "ВНС да обяви срок, в който всички, които имат материали от досиета да ги представят на надлежащите органи. След срока, вероятно около седмица, всеки, който пише или плещи, без да е член на комисията по досиетата или представител на държавен орган, ще бъде даван на съд." - „Адвокатските капанчета” са известни и допустими, ако става въпрос за  клиент на Корнажев. В случая обаче с досиетата всяка подобна „хитрост” е аморална. Ами, че след седмицата срок, отпусната от адвоката, кой е агент ще има право да казва САМО другарят Тамбуев (председател на комисията по досиетата) и държавните органи, т.е. Партията! Ако си добре с нея, можеш спокойно „да си вършиш работата”. Чудесен Консултант е Корнажев, нали? (Консултант е с голяма буква, защото това е агентурния псевдоним на Корнажев в ДС.)
-
В свое телевизионно интервю от 24 март 1991год. президентът Желю Желев съобщи преценката си за сегашната политическа обстановка. Там се казва: “ВНС да ускори работата по приемане на нова конституция. Отварянето на досиетата в този момент ще доведе до борба на страсти, а не на изборни платформи. Истината трябва да се огласи, когато се намери цялата информация. (Вероятно във вторник – бел.моя)

·               Горе-долу година и половина след 10 ноември"89 Висшият Съвет на "променящата се" нова лява партия прие първия вариант на документ за вината на "старата" партия БКП. Документът се нарича "Политически меморандум "91 за вината на Партията". Не го прилагам тук, защото много е дълъг, не казва нищо ново, не е последен вариант. Ще цитирам само едни оригинални думи, казани от Филип Боков: "Партията поема вината, но само с мезета!"

·               Съветските оператори, дошли по линията на братската помощ от СССР, напуснаха работните си места в АЕЦ "Козлодуй" след като правителството отказа да им изплаща месечна заплата от 4000 долара. За справка - досегашните им заплати са били по 3000 лв. месечно срещу 1000 лева за българите от страната.

 

 

КЪРПЕНИТЕ  ЧОРАПИ  НА  ДРУГАРЯ  ТОДОР  ЖИВКОВ

 

Априлският пленум е завършил на 4.04.1956 година. До 10 ноември 1989 са точно 33 години, 7 месеца и 6 дни. Това е трудовият стаж на Тодор Живков на последното му работно място: ръководител на партията и държавата. На 18 юли 1990 година, значи само 8 месеца и 8 дни след пенсионирането на този дългогодишен Служител, неговите хора (в. “Дума” от тази дата), го нарекоха “господин Никой”. Иначе ареста му бе далеко преди това: на 13 януари 1990.
Следствието продължи една година и на 25.02.1991 започнаха съдебните заседания по “Дело N1”. Председател на съда е Стефанка Стоянова, прокурор е Красимир Жеков, а защитник на Живков - Йордан Школагерски. След избиране на Школагерски за депутат в 36-то Обикновено НС през октомври 1991 (той ще стане и зам. председател на Парламента през март 1993), други две видни столични адвокатки ще поемат защитата на Живков: Рени Цанова и Даниела Доковска. И те няма да останат “на сухо”. Рени Цанова и “Джода Интернешънъл” ще “подпомагат проблемните деца в България” чрез супершоу “Нее-вада”. Даниела Доковска ще приеме защитата на най-престижните бивши партийни ръководители, когато проклетият Татарчев ги подгони към ареста.
Цитат от “Дума”, 26 февруари 1991, началото на съдебните заседания: “Стана ясно, че Живков е със средно образование и не е осъждан, Балев имал незавършено висше и една смъртна присъда от 1943 година”. (Впрочем от среднисти и незавършили висшисти сред висшите партийни кадри не може да се размине човек. От обществена дейност нямали са време хората да се образоват вероятно.)  В. “Поглед” издаде специално издание за процеса, озаглавено с думи на Тодор Живков: “Някои се страхуват да се погледнем”.

Няма да се занимавам с историята на делото. Искам да обърна вниманието ви, читателю, само на 2 факта - единият много известен, другият някак скрит между другото.
- Личната медицинска сестра на Живков, майорът от УБО Ани Младенова (не ме интересуват слуховете за другите й задължения и правомощия) в свидетелските си показания пред съда “малко прекали”. Описвайки пестеливостта на Тодор Живков, тя потвърди под клетва, че се налагало да кърпи старите му чорапи, за да ги обуе той отново, и че стеснявала старите му вратовръзки по новата мода.
И тъй като наглостта вода не става, 81-годишният старец Тодор каза, че нямал нищо. Дори войнишкото му одеало от младини било откраднато миналата година из демократичните затвори на нова България. Без майтап!
- Сега за другия факт, по-скрития. Това е по-скоро едно наблюдение, което искам да споделя. Възмутително е, разбира се, висшият партиен лидер на Партията - „изяла” за 45 години всички предишни държавни и частни запаси и добавила отгоре поне още 11 милиарда долара липси - да бъде съден не за ТОВА, а за някакви си там 26 милиона лева. Но отвратително  гадно е, да цапаш със собствените си изпражнения другите, за да можеш да кажеш след това, че всички са маскари. Този процес има и такава задача. Ето ви доказателства:
В 26-те милиона лева, които Живков дължи на държавата, влизат хонорарите за трудовете му и цената на апартаментите, раздадени лично от него на избрани лица. А сега да разлистим в. “Дума” в периода от 25 февруари 1991 (началото на процеса) до 17 април 1991 (прекратяването му поради болест на подсъдимия), за да научим кои са лицата, облагодетелствували се с апартаменти без ред.
13 март: Гена Димитрова, Кеворк Кеворкян, Петко Данчев, Мануела Малеева, Стефка Костадинова;
15 март: Панка Бабукова, Васил Хубчев, Сергей Методиев, Елисавета Елисеева, Петър Дюлгеров;
21 март: Фани Чоджумова, Стефка Матеева, Бончо Халхулов;
22 март: Христо Писков, Георги Мамалев, Татяна Лолова, Георги Калоянчев;
23 март: Аня Пенчева, Катя Паскалева, Невена Коканова;
28 март: Велко Кънев, Бисера Йосифова Младен Киселов;
13 април: Благовест Сендов.
Пропуснал съм датите на съдебните заседания на които се цитират имена на облагодетелствувани с апартаменти предимно секретарки и медицински сестри, обслужвали нашенския Калигула. Но съм преписал добросъвестно всички останали известни имена. Сред тях има актьори, актриси, журналисти, певици, режисьори, академик, изкуствовед. И три имена от партийния апарат. Само! При това компрометирани вече! Изключително точна подборка кои хора (на изкуството, радиото, телевизията) да бъдат хвърлени на онзи тъп нашенец от народа, който ще каже: „Всички са маскари” и ще избере отново на Калигула зет му, например.
Твърдя, че комунистите и всички други, които „ги разбират и оправдават” за замислянето и осъществяването на ТОЗИ процес по ТАКЪВ начин, трябва да бъдат изолирани от нашия свят! Това е единственият сигурен начин да не се разкъсваме в мислите си между презрението и мъката, които ще изпитваме винаги към жената, която приема насилието върху себе си, за да спаси децата си или мъжа си, или към мъжа, който приема да стане предател, за да продължи да живее и да осъществи амбициите си.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462566
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031