Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2019 21:12 - НИЕ-114 Сполуката на БСП
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЖИВОТ  ПОД  СЛЪНЦЕТО  НА  СПОЛУКАТА

 

Нали разбирате, че е малко неудобно за една „човеколюбива” партия като комунистическата, да афишира открито, че иска да прeобразува своята политическа власт в икономическа. Затова веднага след изборите тя заговори за коалиционно правителство - но особено важно! – с мандата на БСП. Трябваше да се задържи властта като задължително първо условие. После „сполучливото правителство” щеше да си отиде, за да дойде „новото икономическо правителство”.
След изборите обаче никой не поиска да се коалира с нея и БСП трябваше да състави самостоятелно правителство. На 30 август по предложение на президента Желев, ВНС възложи пак на Андрей Луканов да състави правителство. Предсказаното от Волен Сидеров се случи. След 20 дни второто ("сполучливото") правителство на Луканов щеше да бъде избрано от парламента, за да се изпълни т.6
на тайното споразумение от 30 юли.
Между тези две дати ВНС прие закон за народните съвети с който се определя срока за действие на местните органи на властта до 8.12.1990. Т.е. това е крайната дата до която трябва да бъдат проведени избори за местна власт (т.7 от задълженията на Желев). Е, понеже обстановката не е благоприятно червена, в началото на октомври ВНС прие уточняващо решение: след изтичане мандата на народните съвети на 8.12.1990г., те ще бъдат служебно назначени от правителството и ще действат до провеждането на местни избори. Временният характер на това решение ще продължи точно година, когато ще се проведат следващите избори в България - едновременно и за парламент, и за местни органи на властта.

А сега ни предстоят три месеца живот при Сполуката. Тя бе осъществена от екип в състав:
- Андрей Луканов - министър-председател;
- Георги Пирински, Нора Ананиева и Белчо Белчев - зам. министри (Белчо Белчев и министър на финансите);
- Атанас Папаризов – м на външноикономическите връзки;
- Валери Цеков - м-р на търговията и услугите;
- Димо Димов - министър на културата;
- Илия Конев – м-р на науката и висшето образование;
- Иван Кръстев - м-р на строителството и архитектурата;
- Атанас Попов - министър на транспорта и съобщенията;
- Тодор Пандов – м-р на земеделието и хранителната пром.;
- Александър Александров - министър на околната среда;
- Любен Гоцев - външен министър;
- Йордан Мутафчиев - военен министър;
- Пенчо Пенев - министър на вътрешните работи;
- Емилия Масларова - министър на заетостта и социалните грижи;
- Иван Черноземски - м-р на здравеопазването;
- Матей Матеев - министър на просветата.
От 18-членния състав на правителството 15 души са комунисти (членове на БСП), останалите - безпартийни. Белчо Белчев пак остана министър на финансите.
Това правителство се роди на 19 септември 1990,  живя 71 дни и умря на 29 ноември 1990 година.

Реакциите на политическите сили спрямо правителството на Луканов:
-
Президентът Желев приема това правителство, макар да съжалява за неуспеха на предлаганото от него програмно правителство ("Формулата на Желев" от неговия говорител Валентин Стоянов, във в."Поглед" от 24 септември 1990).
-
БСП организира на 20 септември 1990г. митинг в подкрепа на Луканов и неговото правителство на пл."9.IXв столицата, водеща актрисата Джуни Александрова. А певецът Михаил Белчев изпя своята песен:
Защо не премина бариерата, влакове няма, тя си стои,
 тя е опряла в гърдите, приятелю, или си с мен, или встрани".
-
СДС направи митинг на пл. "Ал.Невски" против правителството и там беше заявено: "Ние ще направим всичко възможно в най-кратък срок страната да бъде поставена в условията на нов избор. Избор, в който ще победи СДС и демокрацията".
-
Ако приемем,че в."Поглед" изразява мнението на надпартийните, то това мнение четем на 1-ва страница на този вестник с двусантиметрови букви: "Червено, но го има!".
-
Пак там, но три дни по-рано има публикувани прогнози на някои изявени политици за това кой ще бъде новия министър-председател и какъв ще бъде състава на кабинета му. Прави впечатление, че Волен Сидеров е много по-информиран от Венцислав Димитров, който предлага Берон за премиер, и от Пламен Даракчиев, който е за  Петър Дертлиев. Нешка Робева и Румен Воденичаров познават премиера предварително. Още нещо прави впечатление: Димитър Луджев, Иван Костов и Иван Пушкаров фигурират, разбъркано разбира се, в три от четирите прогнози. Това ще стане вярно, но не сега, а в по-следващото правителство, до чието съставяне има още 4 месеца през които ще се случат много неочаквани неща. За широката публика, естествено!

Успокоени, от 22-ри до 25-ти септември в опожарения Партиен Дом социалистите направиха своя 39-ти конгрес. От предишния 14-ти конгрес на БКП са изминали 8 месеца без малко. Беше избран нов Висш партиен съвет, начело със стария председател Ал.Лилов, но лидерите на реформаторските течения вътре в рамките на БСП - Янаки Стоилов, Асен Жабленски, Драгомир Драганов, Петър-Емил Митев и Валентин Васев, не станаха негови членове.
Конгресът с явно гласуване преизбра единодушно Стефан Продев за главен редактор на "Дума". На този конгрес бе утвърдено ново знаме на партията: алена роза със зелени листа и белите букви БСП. Възприет бе принципа, че партийните символи, поставени редом или в непосредствена близост до национални, не могат да бъдат над националните и да се увековечават на държавни сгради.

Разочаровани, че Българската Демокрация не сполучи от първия опит, много от младите българи използваха отслабването на държавната бдителност и се изнесоха в чужбина. По официални данни броят им е 120-130 хиляди души.
„По-добре врабче в ръката, отколкото орел в небесата”, е казал Санчо Панса и нашият Хитър Петър сигурно се е съгласил с него. Пък Дон Кихот е казал друго – „Всеки има право само на онези грешки, които може да заплати сам.”  Но тази материя не е за хитреци!

 

 

НЯКОИ ОТ ПАРАМЕТРИТЕ НА СПОЛУКАТА

 

Цени, заплати, пенсии:
През май 1990г. минималната работна заплата беше 165 лева. За справка цените на битака: мъжка риза 20 лева, маратонки 100 лв.
Юни 1990:  Цените на плодове, зеленчуци и кафе се увеличиха с 50 %. Един долар се разменя за 10 лева, което ще рече, че заплатата на средния българин е 25-30 долара. На 30 юли в."Дума" стана 20 стотинки, вместо 10. През август поскъпна бирата: обикновено пиво 0,60лв, луксозното 1,50.
На 3 септември цените на “някои стоки” скочиха много. Сравнено с м.август са поскъпнали: шоколад 100%, горива и масла 90%, отоплителни материали 300%, стоки за личното стопанство и бита 100%, вина и ракии 100% (гроздова литър 16 лв, сливова 14 лв).
В края на октомври МС утвърди решение с което индексира доходите със задна дата от 1 юни, както следва: повишение на заплатите с 16%, увеличение на всички видове пенсии с 24 лева, месечните надбавки за деца стават 120 лева. Това увеличение на доходите съвпадна с ново повишение на цените: телешко месо 15 лв, свинско 13 лв, пилешко 8,90 лв, шунка 22,20 лв, краве сирене 7,20 лв, овче сирене 10,00, балкански кашкавал 13,90, литър прясно мляко 1 лев, кофичка кисело мляко 1,30 лв, краве масло 16 лева, бензин А-93 1,80, нафта 0,80.
С тези цени посрещнахме новата 1991 година. Заплатите и пенсиите, дадени не в проценти, а в пари са: минимална работна заплата 192 лева, минимална пенсия 115 лева.
Монетата има и друга страна. В края на май 1990г. в.“Демокрация” публикува списък с 49 имена на пенсионери - висши партийни кадри и размера на получаваните от тях пенсии в момента. Избирам напосоки няколко имена и цифри: Антон Югов 1593 лв, Пеко Таков 1111 лв, Михаил Геновски 778,50 лв, Цола Драгойчева 1191 лв, Крум Радонов 1029,20 лв, Владимир Топенчаров-старши 808 лева.

Стоките и спекулата:
Първите талони (купони) се появиха от 1 юли 1990г. във Варна. Ех, лятото, морето...  Те важат за закупуване на перилни препарати и захар. До края на годината тази форма на разпределение, която не е популярна, но ограничава спекулата” (както пише в.“Дума”), ще обхване цялата страна: 15 юли Плевен, Михайловград, Враца, Силистра; 1 септември София (олио, захар, сирене).
Една новост като за "Гинес" - срещу последния купон за хранителни стоки от една поредица (талон №6) всеки столичанин получава право да получи следващата поредица купони за същите стоки (талони от № 7 до №18). Кмет на София по това време е Александър Каракачанов.
Спекулата бе толкова „ограничена”, че в края на септември ВНС прие специален „закон за борба със спекулата”. Май само аз си спомням тук за този закон все още.. Така е, когато пазарната икономика се прилага от мошениците на които Партията е дала да въртят и умножават парите й. Голямата перачница предстои. „Гласувайте с червения цвят на недеждата” – из предизборната платформа на БСП от юни’90.
Междувременно ВС на БСП оцени имуществото си на 570 млн.лева ($57 млн. по курса от 1990) и връща на държавата 57 % от него: 325 млн лв. Не искам да се ядосвам повече и затова няма да разкажа как се осъществи „връщането”. „Гласувайте за единствената партия, която...”
В началото на юли 1990 във виетнамските общежития в Ботунец се развихрил формен бой между виетнамци и цигани за това кой да определя цените на “черния пазар”. Намесила се милицията и “червени барети”. Ранени има и от двете страни. През септември отново виетнамци от кв.“Красна поляна” в София, където е и “Факултето”, се бият с Народната милиция. Пак там в началото на декември 2-ма полицаи са ранени много тежко при извършване на законен обиск. Началникът на Окр.управление на МВР-София (според “Дума”) е казал: “Няма сила в Републиката, която да им се противопостави.”
Според най-влиятелната политическа сила в страната, както се титулува сама нашата БСП, „такива са плодовете на демокрацията”. Която защитават „лумпените от улицата”. Тази „най-влиятелна сила” не си спомня, че виетнамците ни ги натресе тя по интернационални причини, а циганите просто си вземат наградата за това, че през юни гласуваха масово с червената бюлетина. Че насилието, кражбите, престъпленията, подтискат съзнанието на обикновените хора, правят ги апатични към всичко, което не се отнася пряко до собствената им сигурност. Идеална атмосфера за големите мафиотски маневри!

Безработицата:
През м.юли според официално съобщение без работа в България са 277 000 души (около 4 %). От тях 46 000 са висшисти, което представлява 17 процента от безработните. 40 % от всички безработни са под 30 години. Най-много безработни има в Пловдивска и Софийска области.
Според световни проучвания един ръст на безработицата около 10% е характерен за всички страни. Така, че до тази граница причина за извънредна тревога у нас няма. Тревожното е друго – че страхът да останеш без работа се използва като средство за икономически натиск върху обикновения човек не от частния собственик, а от безскрупулни „червени перачи на пари”. Тази тенденция през 1990 година все още е прозирна тук-там, но с укрепването на „новите икономически групировки” от статията на Сандов и Янков, през 1992-1993 се превръща в правило. Така е, когато пазарната икономика се използва за тесните партийни интереси на група мошеници.
Начинът за борба срещу тази принуда върху нас е един – да откажем на мошеника. Лесно е да се напише, трудно е да се изпълни. Но трудностите сигурно са от типа на тези, които има наркоманът, когато иска да остави наркотиците. И резултатът е сходен – ако няма волята да се откаже, затъването е до гроб.

Зрелищата:
Имам предвид онази 2-ра част от правилото на древните римляни „Хляб и зрелища”, с което те са мислили да управляват вечно. Но след разсипията на империята им и следващите тъмни векове, човечеството е преживяло едно Възраждане. Каква следа е оставило това Възраждане у нас?
Няма да развивам разсъжденията си в тази посока. Не защото темата е маловажна, не защото не ме интересува, не защото щял някой да се обиди. А защото имам по-голяма цел: да покажа как се опитват да ни манипулират комунистите през последните 3-4 години, след като си загубиха тоталитарната власт. Зрелищата са само един от методите им, за да ни накарат да не мислим. Който се върже, върже - все е файда.
-
През юли 1990 год. на плаж “Република” в столицата се състоя първия в България конкурс за “Мис Монокини-90”. Организаторите: издателска къща “Анко” (какво издава не е ясно, но се дешифрира АНгел КОжухаров - известен спортен журналист от Татово време; през пролетта на 1993 година по нашите вестници ще се мерне съобщението, че властите в Австрия разследват “българска връзка” в търговия с момичета за проститутки)  и комплекс “Република” (това име пък ще бъде замесено през 1991 г. в крупна спекула с хранителни продукти). Наградите: 4000, 2000 и 1000 лева;  за участие: 100 лева. За сравнение този месец едно легло на вечер във Варна струва от 12 до 17 лева. Същата седмица ВНС започна своята работа.
-
Началото на август 1990 - “Мис Монокини 2-ро издание”, плаж “Република”, същите организатори. Само наградите са по-големи: 5000, 3000 и 1500 лева. Вероятно, за да се компенсират по-високите цени на тетрадките в книжарниците - от 0,14 на 2 лева. Това е времето, когато градовете на истината “кипяха”. Следващата седмица ще бъде опушен Партийния дом. И точно тази седмица в Перник на стадион “Миньор” ще се проведе мъжки еротичен спектакъл под мотото “Сърцето, което тупти в панталона”, по народному: “Мистър Чеп”. Билети по 10 лева.
-
Невероятно: на 3.08.1990 вестник “Дума”, наследникът и продължителят на делото на Дядото и на Вожда и Учителя на българския народ Димитров, сегашният орган на БСП, публикува статията “Люби се и говори ясно”  от д-р Б (известния Тодор Бостанджиев?). В нея се казва буквално следното:  “Аз лично смятам, че сексът може да мине без много приказки. Напълно достатъчни са само възклицанията. Но все пак ако не можете да подтиснете желанието да говорите по време на секс, то препоръчвам ви да говорите отчетливо и ясно.”
-
6 септември 1990 - в. “Труд” публикува положителна рецензия върху 1/8 страница за “еротичния роман на века” - “Емануела”, в превод на издателска къща “Сибия”. Вестник “АВС” (Кеворк Кеворкян главен редактор) започна да публикува части от този роман. На 6 октомври дойде редът на “Дума” да се захласва по “Емануела”:  “един чудесен коледен подарък за всички възрасти”.
Издателството “Сибия” няма да спре на “Емануела”. Ще последват “Месарят” - “книгата, която покори света” и първият български еротичен роман от Димитър Шумналиев. Както и любовна лирика от Дамян Дамянов. Не представлява трудност, ако човек се замисли, да се досети чии интереси стоят зад издателска къща “Сибия”. Димитър Шумналиев беше първи зам.редактор на в.“Дума” до 23 септември 1990 г. Нищо чудно парите от тук да са отишли за старта на в.“24 часа”, чийто пък главен редактор е Валери Найденов, зам.главен на “Дума” до 8 декември 1990, а през 1991г. вече член на управителния съвет на “любимата на целия български народ пресгрупа “168 часа”.

 

 

СПОЛУКИТЕ  В  ДРУГИТЕ  БИВШИ  СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ  СТРАНИ

 

Това беше за "сполуката" у нас. Разказвайки за "сполуките в други бивши социалистически страни, добавям още доказателства, че “от гърнето (на социализма) може да изтече само онова, което има в него”.
СССР:
-
Съобщение на правителството: за периода януари-май 1990г. СССР е продал на САЩ 300 тона злато от държавния си резерв, за да плати кредита си за доставка на зърно за хляб. Това количество злато е повече, отколкото е продадено през цялата минала 1989-та.
-
През август СССР е получил кредит от един милиард долара от швейцарска банка срещу доставка на руски елмази за Швейцария.
- В начал
ото на ноември 1990 г. в СССР започна изпълнението на програма за преход към пазарна икономика, наречена “500-те дни на Шаталин”. На 410-я ден от изпълнението й СССР ще престане да съществува.
-
В края на ноември за първи път след блокадата на Ленинград по време на Втората световна война, там отново бяха въведени купони за месо, масло, птици, брашно.
Румъния:
Фронтът за национално спасение, който спечели изборите през май с помощта на миньорите и техните железни пръти, през октомври започна да освобождава от длъжност кметове и общински съветници и да ги заменя с определени от правителството лица. По същото време румънското НС прие закон за приватизация. Това не спаси Букурещ през ноември от купоните. В първата година от своята победа, на 25 декември 1990г. Букурещ осъмна пак с “антиправителствени демонстрации”.
Югославия:
В края на ноември 1990 г. беше публикувана прогноза на ЦРУ, според която през следващите 18 месеца Югославия ще се разпадне и е възможна гражданска война. Агенция Ройтер отбелязва, че прогнозата на ЦРУ е необичайно категорична и директна за подобен род документи.
(Отбелязвам в скоби подобна прогноза за Русия - „Бившите съветски републики през следващото десетилетие са заплаха за сигурността на Запада.” ЦРУ я направи в началото на февруари 1993 година. Чвстно казано, очаквам със страх прогнозата на ЦРУ за България. Тя може да се появи всеки момент.)
Албания:
В началото на юли 1990 година тази страна въведе нова мода в източноевропейските протести - масови бягства на албанци в чуждите посолства в Тирана. Дори българското посолство беше удостоено с такава чест. Рамиз Алия разреши на укрилите се в посолствата албанци да напуснат страната. На подобни случаи в Хавана, Фидел реагира като социалист: прибра си със сила бежанците и после започна да им реже главите една по една.
Унгария и Чехословакия:
В началото на юли 1990 и там либерализираха цените. Със същите лишения за обикновените хора, както у нас. Но където комунистите, пардон – социалистите – имат по-малко влияние върху лостовете на властта, нещата започнаха да се оправят. На другите места демокрацията ще почака.
Само ГДР, стартирайки на 9 ноември 1989-та със събарянето на Берлинската стена, на 1 юли 1990 прие западноевропейската марка за своя валута, на 10 юли 1990 излезе от Варшавския договор и на 3 октомври престана да съществува, сливайки се със Западна Германия в една държава под името Германия.
(И ние имаме Западна България, но оттам са родом Лилов, Младенов и Дим.Попов. Не е същото.)
Най-зле е Куба. През септември 1990г. кубинското правителство въведе купони за всички стоки в страната. През октомври рязко намали електропотреблението за народа и съкрати времетраенето на работния ден в предприятията по същите причини: няма горива и енергия. През ноември закри цялата търговска мрежа от магазини и пазари за свободна продажба на промишлени и селскостопански стоки. В страната остана да излиза само един всекидневник - вестник “Гранма”, органът на кубинските комунисти. Знаете ли защо там стана така, читателю? Защото на митинга в Хавана послучай 37-мата годишнина от щурма на казармата „Монкада” Фидел Кастро е казал: „Куба ще остане вярна на социализма, дори ако социалистическата общност се разпадне и СССР престане да съществува.”
Добре бе, Кастро. Щом народът ти още не те е изхвърлил, какъв ти е проблемът?




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462028
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031