Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2019 10:29 - НИЕ-124 Мъдрите думи Нека да бъде
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 490 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЮЛИ – СЕПТЕМВРИ 1991 ГОДИНА
ДА ЗАСВИРИМ ПОСЛЕДНИЯ ВАЛС

 

Партията с главното „П” се оказа притисната от две страни, без да броим капиталистите. Раздадените пари направиха „нейните хора” особено нагли. Тяхното поведение я поставяше много зле в очите на останалото стадо. Налагаха се спешни мерки, за да се върне старата власт. Преврат естествено, какво друго! Само, че вече беше късно. Нямаше чак толкова луди да й връщат пари и отново да изберат стригането, и „старото оръжие” се счупи. Насред столицата Москва и то за три дни!
Но, о, изненада! Сега пък овчиците си повярваха в силите и поискаха бламирането на Овчаря. Запяха „Да засвирим последния валс, да си вземем сбогом, любима. Сто лъжи или сто и една – на раздяла зло да забравим!” Положението ставаше неудържимо, новите избори не можеха повече да бъдат отлагани. Иначе ситуацията определено предизвестяваше резултатите от тях. Единственото, което можеше да се направи, беше да се намалят до минимум загубите. Загубите и на партийците, и на мафиотите. Че кой ли не беше повикан на помощ! Най-отблъскващото: голяма част от учените и интелектуалците ни избраха да са с пастирите. И в новия Парламент въодушевлението на хората беше сведено само до 4 депутатски места плюс. Какво ще последва нататък? Чак не ми се пише!

 

 

СДС  ПОИСКА  ПОЛИТИЧЕСКАТА  ВЛАСТ  -  НОРМАЛНО,  ЧРЕЗ  ИЗБОРИ

 

Още в средата на май 1991г. на извънредна конференция на СДС лидерът на тъмносиньото СДС Филип Димитров поиска политическата власт от името на Движението. “Политическата власт е необходима, за да може да се проведе втория етап на реформата”,  каза той.
Ами, такова е логическото развитие на процеса на излизане на страната от социалистическото планово стопанство и влизането й в държавите с пазарни икономики. Налагането на новите пазарни отношения (наричано опростено реформа) може да се раздели на два етапа. Първият етап е изграждане на необходимите държавни и други структури за новия тип пазарни отношения. Образно казано да се начертае схемата на „пазарната машина”. Комунисти, социалисти, синдикалисти, марксисти – всички те принудително участват в този процес с градивните си усилия. Не защото аз искам това, не защото Филип Димитров или Димитър Филипов го иска. И не защото на тях им се иска. А защото му е дошло времето. Който не се подчини, излиза в аут. В този смисъл за първия етап на реформата не е от определящо значение в кого е политическата власт.
Вторият етап на реформата се изразява в „напълването” на изградените вече пазарни структури с конкретни изпълнители, които ще ги поддържат. Пак образно казано – мозъкът е измислен, създаден, роден. Необходимият брой нервни клетки в него са налице, но предстои образуването на връзки между тях, т.е. обучението му. А дали човек ще стане такъв или онакъв, зависи изключително много от неговите възпитатели.
Така че притежаването на политическата власт за втория етап на реформата е от фундаментално значение. И СДС я поиска - нормално, чрез избори. Заявено открито и ясно.
“Честните социалисти" подскочиха като ужилени. В началото пуснаха в ход демагогията. “Дума”, 29 май 1991, “Ние пак сме тук”: “Най-сетне СДС “изплю камъчето”, че първа задача пред съюза е “получаването на политическата власт”. Досега господата последователно и настойчиво внушаваха на всички, че се борят, за да защитят “ценностите на демокрацията”. Но изведнъж се оказва, че това вече не ги удовлетворява, че отсега нататък ТЕ ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА ВЛАСТ.”
Г-н Продев, имам втори въпрос към вас и ви моля да отговорите на него. От името на Партията си и лично от ваше име: Ленин ли бе този, който обяви „завземане на политическата власт от болшевиките като първа задача на Партията” и защо не му се сърдите заради това? Георги Димитров ли беше този, който обяви „курса към въоръжено въстание за завземане на властта” и не беше ли това основната причина да го наричате „вожд и учител на българския народ”?
Да, разбира се! Няма нищо лошо в това Партията или Движението да се стреми към властта, защото това е единственият начин да реализира идеите си! Но само Комунистическата партия, г-не, „завзвма властта” със съзнателно насилие. Това е Вашата партия. Затова и не можете да проумеете, че има и Друг начин, внушен наистина от ценностите на демокрацията.
След демагогията „милите хора” ще пуснат  в ход доносниците, шантажите и подкупите, дестабилизиращите обществото стачки, мафията и слуховете, деградиращите съзнанието кражби, жълто вестникарство и откровена порнография. След година ще започнат и откритите физически насилия над политическите си противници, за да изпълнянят заканата си „С кръв сме я взели тази власт, с кръв ще ви  я дадем”. А в душите си ще крият паническия страх от откритото излизане на избори. И злобата от безсилието си, че не могат да изкарат танковете на улицата, за да премачкат „гадовете”. Любимата им дума за другите.

 

XT1_dia90-0709

 

·                Мислите, че пресилвам нещата? Че не съм прав изобщо? Ами, да си послужим с цитати. Избирам “престижните”, написани от техни интелектуалци.
- Най-напред професорът, д-р на философските науки, депутатът от БСП Добрин Спасов. В своето много известно писмо до ученика си Желю Желев, тогава през март 1990-та все още само кандидат-президент, той казва буквално следното:  “...радваш ли се, че можеш да се опреш и на антикомунистическата паплач, която страхливо би се разпиляла и изпокрила, ако не бяха минали времената на репресиите.”
Знаете ли кои са от „антикомунистическата паплач”, които Те ще разпилеят? Не? - НИЕ, нашите бащи и майки, нашите баби и дядовци, синовете и дъщерите ни, внуците ни... Ако не искате да разберете това, мои сънародници, безкръстните гробове ще отворят отново ненаситната си паст! Няма да стане ли? Грешите! „Учителите” и техните „ученици” са сред нас
- Втори ред за цитиране чака един “дисидент”, уважаемият журналист Барух Шамлиев. Противниците на новия българо-съветски договор, който трябваше да подпишем спешно със СССР преди преврата от август 1991-ва, той нарича: “сбиротъци”, “корпус от антисъветски еничари”, “токущо пръкнали се коцкари на българската историческа нива” и др. подобни. (27 май 1991, “Дума”, “Шпертплатовите ятагани на анти-съветските еничари”,)
Това е езикът на „народен обвинител” по Девети 1944! Мислите ли, че човек с такова отношение към опонентите си, ще им даде думата, ако зависеше от него?
- Продев прескачам. Той няма нужното образование за тук. Така и не успя да вземе нещо повече от средно образование. При всичките възможности, които е имал!

 

 

ЧЕРВЕНИТЕ  СРЕЩУ  ТЕЛЕВИЗИЯТА  И  РАДИОТО

 

Започнаха обвиненията срещу телевизията, че била “синя”. В първия ред на обвинителите седят: бившият министър на културата от Лукановото правителство откровеният комунист Кръстьо Горанов, “много независимият депутат” Велко Вълканов и “синият” шеф на телевизията Огнян Сапарев.
Объркани ли сте? А знаете ли кои се обвиняват, че били “сини”? - Райчо Райков, Владимир Остоич, Бойко Станкушев, Лили Маринкова, Емилия Иванова
, Аглая Шамлиева, Нери Терзиева
Ами, както е тръгнало,
 да продължа и аз - пропуснати са “сините борци” Иван Гарелов, Любомир Коларов, Тома Томов, Димитри Иванов, Даниела Кънева, Димитър Сотиров, Виза Недялкова, Мико Петров…
ВНС допълни смешката
- прие решение с което ЗАДЪЛЖАВА  радиото и телевизията (?!) да осигуряват гражданския мир в страната. Датата: 20.06.1991.

·                В началото на юли в сградата на Парламента в разгара на събитията около подписването на конституцията и гладната стачка на 39-мата, се е състояло едно необявено заседание на политическите сили.

Присъствували са: председателят на НС Николай Тодоров и зам. председателят Гиньо Ганев; президентът Желев; премиерът Димитър Попов; членовете на МС - Александър Томов, Пенчо Пенев и Димитър Луджев; шефовете в телевизията и радиото Огнян Сапарев и Александър Владков; кметът на София Александър Каракачанов; от ПГ на БСП - Нора Ананиева, Александър Лилов, Филип Боков, Чавдар Кюранов, Андрей Луканов и Димитър Йончев; от ПГ на СДС - Петър Дертлиев, Стефан Гайтанджиев, Георги Аврамов, Петър Берон, Петко Симеонов и Славян Сапарев; от ПГ на БЗНС - Елена Кирчева.
Гражданите на Републиката така и нямаше да научат за това “съвещание”, ако неизвестен източик не беше предоставил стенограма от него за печат във вестник “Демокрация”. Изкушавам се да запазя върху страниците всички изказвания на присъстващите, но понеже те са говорили много и дълго, ще се огранича само с отделни фрази на отделни лица. На останалите се извинявам и съжалявам, че не мога да ги покажа в приглушената светлина на тайното им съвещание.
- Димитър Попов: Упълномощен съм да попитам НС кой ще контролира българската телевизия и българското радио? Са ли те държавни институции или не? Ще провеждат ли политиката на държавното ръководство, президентство, правителство, парламент или не? В обстановката, която настъпва сега, ние се опасяваме, че не бихме могли чрез тези важни държавни институции да провеждаме държавната си политика. Ако вие, парламентът, ги дадете на правителството, ние ще отговаряме и знаем как да се оправим. Вие искате твърде много неща да ръководите и не ги ръководите добре, но дайте ни поне радиото и телевизията.
- Стефан Гайтанджиев: Аз предлагам основна замяна на Комисията по телевизия и радио. Да бъдат сложени по-железни хора вътре, а не само интелектуалци, които мъдро разсъждават, но както се видя досега, не могат да свършат никаква работа.
- Александър Лилов: Аз съм напълно солидарен, че телевизията и радиото трябва да бъдат преценени като опасни. Смятам за недопустима стачката в тези две държавни учреждения, и то за това кого парламентът да назначи да управлява тези две държавни учреждения. Според мен  трябва да се обобщи една оценка за тези институции и действително да се вземат мерки. Не извънредни, но адекватни мерки.
- Филип Боков: На мен ми се струва, че има всички основания да се въведе ред в телевизията и радиото. Като казвам да се въведе ред, не искам да се имат предвид кой знае какви драстични мерки, но те трябва да престанат да подстрекават и противопоставят обществото. Ако не беше сегашното поведение на телевизията и радиото, това, което виждаме тук на площада (гладуващите депутати, бел.моя) щеше да бъде един доста скромен епизод от нашата политическа действителност.
- Огнян Сапарев: Аз се намирам почти в състояние на война с част от телевизията и специално с редакцията “Новини”. До голяма степен съм вързан от Кодекса на труда и не мога да взема необходимите мерки. Тоест, аз съм готов да действам както трябва, но съм спънат от редица положения. Ако има вьзможност да действам както трябва, повтарям, че ще действам както трябва.
- Димитър Йончев: Мисля, че въпросът с телевизията и радиото търпи известно развитие. Ще минат дни и ние трябва да се ангажираме по-сериозно там.
- Желю Желев: Смятам, че трябва да се направи необходимото радиото и телевизията да започнат действително да се съобразяват с държавните институции. Големият въпрос е как нещата да се контролират. Телевизията, както и радиото, могат да взривят страната. И не може отделни лица и групи хора да си правят своя политика, при всичките ми симпатии и привързаност към една от политическите сили.
Всички изказали се казват, макар по различен начин, едно и също нещо: Радиото и телевизията трябва да изпълняват нашата, т.е. държавната политика, защото са държавни, т.е. наши институции. Съжалявам, господа, но вие сте толкова демократи, колкото бяха такива Живков, Сталин или Людовик XIV.
Защото:
Демократичната държава се управлява от избирателите, а техните избраници само осъществяват тази власт в момента.
ИМЕННО ЗАТОВА НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ:
1. Нямат право да променят предизборните си обещания и да се отклоняват от ангажиментите, поети пред избирателите.
2. Нямат право да предприемат никакви действия тайно от избирателите си.
3. Нямат право да извличат никакви лични облаги и да облагодетелстват други за сметка на поверената им власт
4. Периодът на управлението им е строго фиксиран и нищо не може да служи за оправдание, ако този период се удължава.

5. След изтичане на мандата им всички управляващи стават обикновени избиратели и могат да кандидатстват за нов мандат по общоустановения ред.
Демократичната държава се управлява от избирателите, а техните избраници само осъществяват тази власт в момента.
ИМЕННО ЗАТОВА ИЗБИРАТЕЛИТЕ:
1. Носят глобалната отговорност за развитието на своята държава и за собственото си благополучие, което произтича оттук.
2. Осъществяват издръжката на целия управленски апарат и всички спомагателни звена покрай него.
3. Имат задължение и право във всеки един момент от времето да поискат и да получат прекратяване на мандата на всеки един народен избраник или избираема институция и насрочат нови избори.

В частния случай:
- Всички народни избраници, участвали в тайното съвещание от 16 юли 1991г. в Парламента, са нарушили т.2 от задълженията си. Освен това, замисляйки мерки, подтискащи ефективността на контролните органи на избирателите, каквито се явяват телевизията и радиото, те се поставят над избирателите си, което е съвкупно нарушение на всички точки от 1 до 4. Избраните със синя бюлетина нарушават отделно грубо още веднъж т. 1 от задължанията си.
- Избирателите, един от тях съм и аз, осигуряват чрез данъците си заплащане
to на служителите от телевизията и радиото и всеки, който се опитва да им налага цензура, попада под ударите на т.3. от задълженията им.
Разсъждавайки така и изпълнявайки задълженията си, аз, обикновеният избирател, съм в правото си да откажа доверие на народните избраници, цитирани на предната страница, и да поискам предсрочни избори.

Разсъждавайки по същия начин, когато нарушенията на хората за които съм гласувал, станаха опасно много, реших да седна и да напиша тази книга.
В този вид!
Защото така разбирам задължения си, произтичащи от т.1.

 

 

МЪДРИТЕ ДУМИ  “НЕКА ДА БЪДЕ”

 

В резултат на тайното съвещание срещу телевизията и радиото, след два дни НС прие решение от 6 точки, вкарващи медиите „в правия път”. В знак на протест срещу това решение, на всеки кръгъл час от екраните на телевизорите и от радиопредавателите започна да звучи Let it Be. Както през ноември 1990-та. Един упълномощен глупак със своя заповед 350/5.8.1991 реши, че може да забрани излъчването й. Оправдавайки се с национални интереси?!
Г-н Сапарев, вашето твърдение, че думите на тази песен рушат (национални интереси при това) е толкова невярно, колкото е невярно твърдението, че зачеването е деструктивен акт. Дори ако някой иска да скрие лоши помисли зад тези думи, или пък реши да мами други чрез тях, или да вкара в кошарата си лековерни овце, напразни ще бъдат усилията му.
Приятели, чуйте думите:
„Когато открия безпокойство в себе си, Богородица идва при мен,
казвайки ми мъдрите думи „Нека да бъде”.
Когато ми причернее пред очите, тя стои точно пред мен
казвайки ми мъдрите думи „Нека да бъде”.
Когато хората със сломени сърца заживеят в свят на съгласие
ще има отговор „Нека да бъде”.
Въпреки че пак може да има отхвърлени, и за тях ще има шанс,
който те ще виждат. Ще има отговор „Нека да бъде”.
Когато нощта е непрогледна, ще има светлина, която ще ми свети.
Светлина до утре – „Нека да бъде”.
Събуждам се от звуците на музика. Богородица идва при мен,
Нашепвайки ми мъдрите думи „Нека да бъде”.”

 

Заповедта на О.Сапарев прекъсна излъчването на Let it Be. Времето е инфлационно, всеки си пази хляба в нашата телевизия. И не само там. Обаче допирът с Доброто остана в много от душите на нашия „източен” народ. Така бавно, стъпка по стъпка, докато ние, от тази страна на „желязната завеса”, престанем да произвеждаме студ и отчуждение, взаимно лъгане и некачествен труд, атеизъм и духовна нищета. И започнем да събираме и трупаме същите човешки качества, които си имаме – и добри, и лоши – но в съда, направен от Вярата в доброто извън или над нас (или страха от неговата Мощ) и Гаранциите на обществото за лично право на всеки човек на Живот, Щастие и Свобода на изразяване и движение. Така от същата смес на човешки качества се ражда топлина и взаимопомощ, личен просперитет и технологии на бъдещето, необратимо и диктуващо условията си на цялата Земя ново Човечество! Това няма как да не се случи! Времето му вече е настъпило!
Говоря празни приказки? Живея в измислен свят?
Я, спрете! И помислете! Постарайте се в конкретните неща да видите общото проявление! Една година (1992) „тъмносините” управляваха. Ама били и те като комунистите алчни и подли, ченгета, шестаци, психопати, хомо и педи, „а бе, всичките са маскари”... Какво значение, когато милион и половина „реститутки” почувстваха магазинчето на дядо си или на баща си и започнаха спокойно да издържат семейството си, без да чакат от „майчицата-партия”! Какво значение, когато два милиона собствници на село „видяха” земята на родителите си в реални граници и знаят какво ражда тя извън ТКЗС! Как се връща всичко това назад към комунизма? Начинът е един: световна война, която трябва задължително да спечелим „ние – комунистите”, за да вземем парите на „тях – империалистите”. Да, ама как ще стане това, когато дори тоалетните ни принадлежности са „Джонсън и Джонсън”! Например.
След Let It Be по телевизията, в седмицата на московския преврат срещу Горбачов, по пазарите се появи нова, втора касета със „сини песни”, написани по времето на Поповото правителство. Погледнато от наша ниска човешка гледна точка, това е чиста случайност. Но писах вече – появата на такава музика е предвестник, носител, следствие и причина на Пролетта. Тя топли душата, както слънчевите лъчи топлят тялото. Повярвайте ми! Прав съм! Започнат ли по радиото да звучат Такива песни, студът си отива, макар стрелката на политическия барометър да стои на делението „правителство на националното спасение”.
Много ми липсваха тези песни през годините след Филип Димитров. По времето на „сламения Беров” (1993-1994) от радиото зазвуча „изтича пясъка полека-лека от древния часовник на човека”, класацията на песни се заводи от „уморени крила небето не достигат”, а Георги Минчев започна да рекламира дрехите на Хранков. Вместо да продължи да пее „единствено от нас зависи вече да решим, дали ще се наложи още дълго да мълчим”.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461904
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031