Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2019 15:16 - НИЕ-100
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 453 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 21.03.2020 09:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НИЕ е поредица от книги, които разказват историята на нова демократична България след падането на комунистическия режим на 10 ноември 1989 година. НИЕ не е абревиатура, а местоимението за първо лице множествено число, т.е. идва да подскаже, че това е историята на нашия живот, живота на всички българи в страната ни през времето, което обхваща конкретната книга от хрониките.
В това НИЕ, разбира се, че се включва и авторът им, който е българин. Нещо повече – той не разказва историята на комунистическа България или пък на някоя по-раншна България, а описва само Събитията и Лицата, участващи в тях, СЛЕД деня на голямата промяна. Тоест това са свидетелства на очевидец. Естествено, че са пристрастни! Чест прави на автора, че изобщо не крие, замазва или демагогства с този факт. Дори изрично съобщава, веднага след заглавието на всеки том, че представянето на дадено събитие е направил с нормалния шрифт на буквите, а неговото ЛИЧНО МНЕНИЕ, което следва, е изписано с наклонен шрифт за максимално лесно разграничение на двете неща. Повече от това, здраве му кажи.
Макар че има нещо повече, даже две. Първото е изключителната му добронамереност към носителите на Друго, различно от Неговото мнение, за случващото се в Нова България. С изричната уговорка, че това се отнася само за ЧЕСТНИТЕ ХОРА, наистина посветили живота си в следване на житейския си идеал, НЕЗАВИСИМО към коя част от политическия спектър те принадлежат. И в никакъв случай не за тарикатите от всички бои! Второто отново е една изрична уговорка, повторена в предисловието на всяка книга от поредицата - че разказаното от него НЕ ИЗИСКВА от читателите му да се съгласяват на всяка цена с написаното. То само се мъчи ДА ГИ УБЕЖДАВА в неговото тълкуване на събитията. А дали това авторово тълкуване на националния български идеал, е правилно или не е, ще го дават нашите потомци.

Точно заради тези достойнства на книгите НИЕ, аз реших да помогна на автора, на себе си и на всички честно интересуващи българи, тези размисли за бъдещето на България, да видят бял свят. Публикувам ги в Интернет в пълния им блясък, откъдето нищо не може да бъде изтрито. Разбира се, че нямаше да има нужда от тия мои усилия, ако за почти 25 години вече, можа да се намери едно, дори само едно българско издателство, което да се престраши да направи това! ЗАЩО НЯМА, ще си отговорите сами, когато четете.
Разбира се, че далеч по-удобно за вас, читатели, щеше да бъде да държите в ръце книгата, отколкото да стоите пред компютъра и да четете от екрана. Но... Да напиша какви още неудобства носи публикуването в Мрежата в конкретния случай. Всеки сайт има собствени правила и предоставя свои изисквания за публикуване на каквото и да било в него. Бих могъл да публикувам в собствен сайт, където аз определям правилата, обаче той в никакъв случай не би имал популярността и достъпността, която има БЛОГ.БГ. А от максималната достъпност до тези книги, няма по-важно нещо. В името на това се подчинявам на правилата на БЛОГ.БГ.
Първото от тях е, че една публикация в блога не бива да надхвърля 6-7 стандартни машинописни страници. Затова 450-те страници на НИЕ-1 (1989-1992 години) съм разбил изкуствено на около седемдесет постинга. Общото в техните заглавия е началото:  НИЕ-1. Първият постинг, общият с въведенията - моето и на автора, е НИЕ-100, публикуван на 17.09.2019. Последният - НИЕ-164, публикуван на 1.12.2019. (Как да намерите постинга НИЕ-100 ли? - Погледнете карето "Архив", при мене то е вдясно и малко надолу. Оттам изберете годината 2019 и месеца септември. Ще се отвори списъка с всички мои постинги, публикувани през този месец. Важно! - Имайте предвид, че организацията на БЛОГ.БГ е такава, щото първите постинги за дадения период от време са най-отдолу в списъка, а последният постинг - е първи в списъка.) 
Второто неудобство е, че  настройките в блога предполагат само ляво позициониране на параграфите и без никакъв отстъп в началото. Това затруднява прегледността на постинга и подчертаването на основните теми в него. Но има начини част от тия трудности да бъдат преодолени.
За съжаление предимствата на книгата да бъде използвана като исторически справочник, което е предвидено от автора, ако книгата бъде издадена от издателство, не мога да преодолея, тъй като използвам БЛОГ.БГ. Първо - авторът е направил времеви диаграми, където за всяко тримесечие описваните събития са “нанизани” върху оста на времето, както и географски карти и графики. Това не мога да ви представя в блога, тъй като модераторите му за нула време могат така да ги “деформират” графично, че свят да се завие на читателя. Не искам да рискувам, затова в оригиналния постинг давам само името на графичния файл в мястото за което е предназначен. Ако пожелаете да имате тези файлове, пишете ми на “лични”, ще ви ги изпратя на вашата поща като прикачени файлове. Второ – авторът е събрал в един “Индекс”, поместен в края на книгата, имената на всички Лица и на коя страница от нея са споменати. Така може да следите “извивките” им във времето. Което впрочем е много поучително! В случай, че книгата е “разпиляна” в стотина постинга, нямащи обща номерация на страниците помежду си, този Индекс е неизползваем.  Обаче – колкото толкова.

Ами, приятно четене. И една препоръка: Запомняйте прочетеното.

 

 

Х Р И С Т О   Р А Ш Е В

Н И Е  1   -    С Ъ Б И Т И Я    И    Л И Ц А
 О Т  Н О В А  Д Е М О К Р А Т И Ч Н А  Б Ъ Л Г А Р И Я
1 9 8 7 – 1 9 9 2

 

(Посвещавам на човека, на когото съм кръстен.)

 

 

Ех, ако бяхме заслужили други освободители, нямаше да навлизаме в ерата на диктатура, пък била тя и на пролетариата, и сега щяхме да сме демокрация на повече от 50 години. Къде са гледали, какво са си мислили нашите родители… Но ако тяхната вина лежи вече в миналото, то нашата вина е сега – в настоящето. Къде гледаме НИЕ, на какво се надяваме да прости или оправдае Избора ни?
На следващите страници аз представям МОЯ отговор. В тази книга ще намерите събрани и подредени хронологично всички важни събития от първите четири години на Промяната, както и съпътстващите ги, произтичащи от тях или не,
 дребни "маловажни" случки в нашия живот оттогава. Само имената на участниците в тях са повече от хиляда. Подредени са в азбучен списък, поместен в края на книгата, за лесно търсене. Освен това приложени са петнадесетина хронологични карти в които нещата са "нанизани" по оста на времето и съпоставени едно спрямо друго. Разглеждането им вероятно ще ви накара да видите нашата нова история и в "други дрехи". Преди да започнете четенето, да добавя още, че нищо не съм измислил. Източниците ми са изключително документални. Само онова, което са писали вестниците, показано е по телевизията или е прочетено по радиото. С точна препратка към датата, подписалия се под материала или изговорилия го в ефир.
След като написах Избора и Промяната с главни букви, ясно е, че ако спра разказа си след първите четири години, то той би се обезсмислил. Значи продължавам! Колко ще бъдат всичките книги от поредицата "НИЕ", ли? Не зная. Впрочем със сигурност ще са толкова, колкото Бог ми разреши да напиша.
Зная, че много българи имат размишления сходни на моите за тези важни години в нашето развитие. И други българи има, също много, които не мислят така. Но има нещо по-важно, по-голямо от същността на мислите, чиито и да са - колкото и безспорно верни да са убежденията, те могат да бъдат предлагани на другите само чрез слово или с пример. Ето защо написаното в книгата няма претенцията да е някаква инстанция. Книгата ми разказва, тя не изисква. Затова след фактологията моят коментар на събитията е изписан с друг шрифт и в курсив за по-лесно диференциране и прескачане. Моля ви пак, не схващайте страстната ми защита на нещо, като заповед да мислите като мен. Това е вредно за всички ни, а и за демократичната страна, която градим. Но пък изключително полезно ще бъде, ако успея да ви накарам да се замислите върху това, което се случи, случва се и ще се случи утре около нас. Защото народ, който не помни историята си, ще я изживее повторно, преди да разбере, че е същата. Което е глупаво, нали?

 

П.П.  След две години писане, в груб вид книгата беше готова през септември 1994-та. Имах обаче, и продължавам да имам, големи проблеми с издаването й. Мисля, че се сещам защо. Това проявление на, нека я наречем инерцията на старото време, имаше и една хубава страна - отминаващото време разкриваше, и продължава да разкрива, допълнителни подробности за коментираните събития и лица. Шест години дописвах тази книга. Миналото време е употребено, защото точно на шестата година си забраних "да изтупвам този брашнян чувал". Каквото ново или интересно се появи оттук нататък, ще намери място в следващите книги "НИЕ".

 

Христо Рашев.




Гласувай:
2



1. morskipesni - Предолагам , агитационно четиво?
17.09.2019 16:00
Първите 4 години ги знаем- НИЩО не се случи, освен врякане, дрънкане, преливане от пусто в празно- и ТАЙНО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПАРИТЕ. И другите Петилетки са ясни-една за Костов, една за Царя, една за Станишката, две за Боко Тиквата- ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЯ на ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ. Да видим как ще върви ОТСЕГА НАТАТЪК, ако изобщо има бъдеще.
цитирай
2. pitatlimedejzorata - Морски песни, като всичко знаеш, просто не чети.
18.09.2019 19:22
А четивото ИЗОБЩО не е агитационно. Предстои ти да се изненадаш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 459035
Постинги: 624
Коментари: 243
Гласове: 815
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031