Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2020 09:31 - НИЕ-329 Местни избори 1995 - Номерата. Резултатите
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 312 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преминавам към най-атрактивната част от предизборната борба "95ритането по кокалчетата, подлагане на динени кори, ударите между очите, (хомо)сексуалните намеци и другите мръсни номера.

·             На 25.08.1995г. Димитър Ананиев пише в "Дума": "С войствената пропаганда, опасната риторика и изкуственото подклаждане и поддържане на политическо и психологическо напрежение СДС още повече се изтощава и деморализира. Пропагандният хит на ръководството на СДС стана оценката на степента на съответствие на управлението на БСП с изборната й платформа. Това означава, че то се зае да пропагандира не собствените си усилия, инициативи и искания, а тези на опонента или на противника. При това отново само в негативен план. Какво може да даде такава пропаганда? В най-добрия случай да тласка, да подтиква, да кара БСП да върви напред и да решава назрелите национални проблеми. И с това да укрепва своя авторитет и да разширява влиянието си."
Заменяме в текста "СДС" с "БСП" и съответно "БСП" със "СДС". Смисълът на написаното ще остане непроменен. Пита се защо, след като се знае?

·             Арх.Христо Генчев твърди на 13.09.1995г. в "Дума", че "Янчулев върна София преди Освобождението".  Уж учен човек, а какви глупости е написал само: "Преди 4 години софийският кмет и неговото обкръжение се самообремениха с небивала власт. Така преднамерено беше сложено началото на софийския строителен хаос, отприщен от професионално незащитимата и от нравствено достойната за укор политика на безредие, безплановост и беззаконие. Някои примери: …" - следват укорите за разрешение на строителството на "Анжел Сити", нови блокове в Южния парк и в Княжевското дефиле, намалените междублокови пространства и уплътняването на сградното строителство, претоварването на зелените площи за сметка на паркинги и нови пътни артерии, отмяната на строителството на проекта "плавателен канал Панчарево-Овча купел", разрушаването на паметници, хигиенният упадък…
Че София стана мръсна, по-малко морално чиста, пренаселена, мутренска, циганска, е вярно. Но да попитаме архитекта: Тези промени само за 4-те години 1992-1995  ли станаха? Ако кметът не се казваше Александър Янчулев, а Дончо Конакчиев, тези промени нямаше ли пак да станат? Защо жертва архитектурния си авторитет за временни неща като слугуването на една партия? Да не би пък защото без тази Партия от архи-гения му не би останало нищо?

·             Епиграма в "Дума", 3.10.1995, подписал Рашко Стойков:
"Софиянски си публикува програмата. Не знам дали вече  сте я прочели. Но е хубава, дума да няма. Почти като тази, с която Янчулев спечели!"

·             Карикатура на Доньо Донев ("Дума", 30.9.1995) представя Янчулев и Софиянски, подпрени на една боклуджийска кофа, на която пише "София 02", и гледат към Инджова, която стои настрани със скръстени ръце. Янчулев казва: "Абе, Софиянски, да направим място и на Инджова…" (Не му е за първи път на Доньо Донев по такъв начин да взема страната на БСП.)

·             Известният журналист и писател Борислав Геронтиев в предаването "Всяка неделя" на 22 октомври 1995 - седмица преди изборите - разказа една история в която се казваше: "Излязоха едни хора по площадите добре облечени и образовани, но после се чу за "мерцедеси"-те, кюфтетата, банкови сметки, и народа се обезвери".

·             Карикатура на "Чавдар" (АНТИ,20.10.1995): Двамата пролетарски поети Смирненски и Вапцаров гледат към Венци Йосифов и си говорят. Единият казва: "Бастон, дебела шуба, пура - всичко на место. А в замъглените очи банкерската душа звучи с единствената своя струна от злато." Другият: "А, бе, добър другар!… Но кашляше лошо."

·             Понеже споменах Вапцаров, ще цитирам „поета” Христо Радевски, който в своята 93-та годишнина, се е разписал в "Дума", 10 октомври 1995, ето как: "Съвестта ми се бунтува, когато се опитват да замърсят хора като Жендов, Пипков и особено Вапцаров. За чистата му гражданска дейност го нарекоха чужд агент и терорист. Тоя строен хубавец!"
(Ох, пак ходи обяснявай! Другарю Радевски, още по Живково време в моите учебници пишеше, че Вапцаров  е имал химически познания и това му е позволявало да прави бомбите на саботажните групи в София по време на войната. Естествено, че за "партията и народа" това беше заслуга, граждански подвиг - бомбите убивали българи също, но те бяха "мръсни гадове". Само че правенето и употребяване на бомби, за да убиваш себеподобни тайно, из засада, винаги е имало едно определение – тероризъм. Че нямаше ли други химически специалисти, та трябваше да жертвате изумителния литературен талант на Вапцаров? И новата ви партия е същата стока. Защо трябва да замесвате първия ни космонавт в нечисти оръжейни сделки? Толкова ли нямате други под ръка? Тук определено вашата Партия съгрешава и никак не е права.
Надявам се, че думите ви по-надолу - "Измамен съм от една политическа организация, на която искрено вярвах в младините си" - да са искрени. Което ще означава, че сте поумнели световно.)
В същото интервю Христо Радевски  се изказва и за кандидатурата на Йосифов: "За кандидата за кмет на София нищо не мога да кажа. Ако този човек има наистина обществено съзнание за ролята, която поема - сигурно ще направи нещо. Защото той няма нужда да се обогатява от общината. Но сега е рано да се умува...”

И веднага: "Отворено общество" е умно хрумване на американската политика: да хвърля вместо куршуми - долари срещу разрушените от тоталитаризма страни. Но това все пак е купуване - както и да го наричаме."
Поете, живял си дълго и помниш колко много "не нейни" банкери изби собствената ти Партия в годините около Девети. Разсъждавайки нататък, приемам, че си искрен: Продължаваш да се страхуваш само от американските пари, но не и от парите на банкера Йосифов. Щото парите му са на Партията и тя пак ще си ги върне обратно ли? Ех, никак не си поумнял!

 

XT3_dia95-1012

 

 

НАЙ-ИНФОРМАТИВНОТО ОТ БОРБАТА

 

Помня, че някой беше казал: "Змията пълзи винаги накриво, направо влиза само в дупката си." При важни моменти в живота на страната - едни избори са такъв важен момент - заемането на позиция, идентификацията с интересите на политическа сила, са такава "дупка". Заставаме отстрани и наблюдаваме. какво?

СТЕФАН СОФИЯНСКИ
„Софиянски ще бъде добър кмет" е подписка на интелектуалци в подкрепа на кандидата на обединената опозиция", пише вестник „Демокрация" от 23 октомври 1995г.
(Веднага отбелязваме, че вестникът е обявил Софиянски за кандидат-кмет на "обединената опозиция". Ами, не е вярно. Опозицията не е обединена. Опозиционните кандидати със големи шансове за успех са двама!)

Отдолу са се подписали следните по-известни на публиката имена (първите имена, от 23.10, са подчертани):
- писатели и критици: Георги Цанков, Иван Стоянович, Цоню Корнажев, Ани Илков, Маргарит Минков, Фани Дренкова, Атанас Свиленов, Стефан Цанев, Христо Калчев, Светослав Статков, Васил Кинов, Божидар Кунчев, Лада Галина, Розалия Ликова, Богдан Митов;
- художници и скулптори: Божидар Икономов, Евгени Кузманов, Иван Кирков, Панайот Гелев, Величко Минеков, Антон Мечкуев, Бинка Вазова, Любен Зидаров, Венера Наследникова, Стоян Дуков, Димитър Бойков;
- артисти и режисьори: Емилия Радева, Анани Явашев, Борис Карадимчев, Ани Бакалова, Георги Георгиев, Николай Калчев, Виктор Марков, Виолета Донева, Иван Андонов, Константин Коцев, Николай Поляков, Николай Бинев, Наум Шопов, Славка Славова, Катя Паскалева, Иван Росенов, Йосиф Сърчаджиев, Таня Масалитинова, Иван Ничев, Виктор Чичов, Лиляна Кисьова, Боньо Лунгов, Добрин Керестелиев, Ириней Константинов, Жана Стоянович, Петър Вучков, Стоянка Мутафова, Петър Луканов, Слав Бакалов, Латинка Петрова, Зорка Димитрова, Елена Кънева;
- певци и композитори - Александър Бръзицов, Георги Минчев, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Стефан Диомов, Петър Ступел, Юри Ступел, Маргарита Хранова, Валери Попова, Александрина Пендачанска, Ваня Костова, Васил Найденов, Лиляна Кошлукова;
- журналисти: Теодор Дечев, Сергей Трайков, Петър Волгин, Анна Серафимова, Агоп Орманджиян, Ани Драндарова
- спортисти: Юлия Берберян, Мануела Малеева
(На неспоменатите интелектуалци - лекари, учители, адвокати, инженери - се извинявам. Тях широката ни общественост не ги брои за такива и имената им няма да й говорят  нищо.)
Няколко лични изказвания в защита на Софиянски от типа "Спомени за Ленин". (От тях, мисля си, Софиянски няма нужда.)
- Васил Гоцев, "Демокрация", 24.10: "Знам го от бебе. И като бебе все се усмихваше. Детството му бе щастливо въпреки трудностите по онова време. Родителите му го обграждаха с обич. Понякога беше вглъбен в себе си, мислеше си за нещо. Питал съм го за какво мисли. Казваше ми, че иска да направи нещо, да съзида. На морето отказваше да строи кули от пясък. Знаеше,че ще се срутят и му беше мъчно. Искаше направеното от него да остане. Ох, Боже мой. Искам да си спомня някоя пакост направена от него, но не мога. Какво да правя сега!"
- "В избирателната урна бюлетината ще пусна, но за Софиянски само тя ще бъде, мила мамо!  Венци Йосифов - е, да, ще остане с пръст в уста. Стефчо ще спечели тук на червените напук!"
Това е стихотворение, написано от ученика(!) Георги Е.И. от София според в. АНТИ от 9 ноември 1995г.
Изказвания "против", преливащи от злоба:
- Васил Цонев, "Дума", 2 ноември 1995: "Когато се вари бульонът, изхвърля се нечистата пяна, за да стане бульонът бистър. След Девети септември 1944 година малките градове и селата изхвърлиха своите мръсници. И те дойдоха в големите градове, където не ги познават. И те станаха партийци, и те ръкопляскаха на всички сталински глупости. А на 10 ноември си хвърлиха книжките и ревнаха: "Долу комунистите!". Та тия гласуваха сега за СДС в големите градове."
- А Жан Виденов отсече: "Ако Софиянски спечели, София ще се превърне в "синьо гето"!
На което един отговори: "Иначе условия за гетовизация на София наспорил Бог. Областният управител е червен, органите на МВР са под червено ръководство, пък като че ли и едрите престъпници - също."
И аз мисля така, но последните думи са на един червен демагог. Винаги се притеснявам, когато мнението на проф. Драгомир Драганов съвпада с моето.

РЕНЕТА ИНДЖОВА
Три дни по-рано от подписката за Софиянски (20.10) в."Стандарт" пише "Петнадесет интелектуалци подкрепиха Инджова". Публикацията е платена и имената са седемнадесет: Вера Мутафчиева, Радой Ралин, Любен Дилов, Владо Даверов, Вътьо Раковски, Иван Цанев, Павел Попандов, Петър Алипиев, Георги Мишев, Михаил Неделчев, Панчо Цанков, Стойчо Шишков, Недялко Йорданов, Георги Величков, Иван Теофилов, Иван Бориславов, Тодор Андрейков.
Най-отявлените противници на Инджова в ръководството на СДС са Светослав Лучников и Едвин Сугарев. (Според мен такава злоба, бих я нарекъл, е излишна и вредна. Макар да е очаквана.)
Изненада е подкрепата, която дават часовите вестници за Ренета Инджова. "Въпреки сините гаври с емоциалността на Инджова за нея гласуваха тъкмо спонтанните хора. Техният брой се оказа внушителен", е написал "24 часа" между първия и втория тур на изборите. Засега, понеже гущерът все още не се е отделил от своята опашка, подписването на такива позиции с име е опасно. И карето на "24 часа" е анонимно.
КТ "Подкрепа" също подхожда анонимно - проучване по нейна поръчка на някакъв център за социологически изследвания - показало, че Инджова ще спечели 29,2% от вота на софиянци. Софиянски и Йосифов "дишат праха на еманципираната си конкурентка съответно с 15,7 и 13,2 на сто." (в."24 часа".)

ВЕНЦИСЛАВ ЙОСИФОВ
По един или друг повод на публични места изявяват своята подкрепа за Венцислав Йосифов следните по-известни личности: Валентин Моллов, Петьо Блъсков, Борислав Йотов, Кръстьо Горанов, Румен Воденичаров, Петко Симеонов, Стоян Александров, Мико Петров, Боян Радев, Йорданка Благоева, Красимир Балъков, Христина Ангелакова, Веселин Маринов, Михаил и Кристина Белчеви, Силвия Кацарова, Грета Ганчева, дует "Ритон", фолкпевецът Райко Кирилов, Стефан Данаилов, Борислав Шаралиев, Георги Калоянчев, Стойчо Мазгалов, Никола Анастасов, Белла Цонева, Коста Карагеоргиев, Матей Шопкин, проф.Елена Баева от НАТФИЗ, Явор Цаков, Вежди Рашидов и разбира се, Васил Цонев.
Няколко изхвърляния по адрес на Йосифов:

·             Атанас Наковски, "Дума", 24 октомври 1995: "Вторачил съм се във Венцислав Йосифов въпреки разделящия ни социален статус, защото като човек на многото пари той няма да краде. Този, за когото ще гласувам, богат човек и банкер, също така добре знае стойността и значението на обещанието, на дадената дума. И последното, което като човек, нагледал се на какво ли не, не мога да премълча. Какво ще спечели Венцислав Йосифов от кметуването? Директор на преуспяваща банка и изведнъж - кмет на столица, само по някакво чудо още не рухнала в пропастта! Ами това си е точно на баир лозе. Печалби и ползи, които за някой банкер може и да са чиста загуба. Не обаче и за наследник на онзи дух, от който сме се пръкнали като народ, крепил ни през превратностите на историята и ще продължи да ни води напред. Ето откъде според мен ще спечели банкерът Венцислав Йосифов, ако го изберем за кмет на София. От когото съм все така твърде, може би наистина неизмеримо далеч социално. Но има нещо, дето скъсява разстоянието между нас. Не принадлежим на никоя партия и сме напълно независими. Независими от всичко, освен от едно - съдбата на Отечеството!" (Бре! - аз, ХР)

·             Въпросният панагирик е илюстриран с един дружески шарж на Ивайло Цветков. Върви Венцислав Йосифов под ръка със "София, която расте, но не старее", а над него се сипят като дъжд усмивки. За да подсили внушението за дъжда, Ивайло Цветков е сложил и един чадър в ръката на кандидат-женихът на София. Увлечен от примера на Наковски, който се вторачва, вторачвам се и аз. Гледам изпод шубата, с която е облечен Йосифов, се подават двата раирани надлъжно крачола на панталона му. Ей, богу, ама наистина! Няма майтап! Раирани гащи!

·             Снежина Кралева, "Дума" от 10 ноември: "Искам на всички да припомня едно предаване на "Наблюдател". Беше още рано за кметски избори. Името на г-н Йосифов само се споменаваше. И българската пророчица Ванга с невиждащите си очи прозря човека пред себе си. И се извиси високо нейният характерен, силен, пророчески глас: "Банкеро, банкеро да си изберете за кмет! Он е добър!" Ванга прозря истината. Уви, ние не я послушахме и сгрешихме. Има една песен: "Дамян танец води, хем го води, хем го кърши, Дамяне, Дамяне…" Днес ние сме като хороводци, които могат да поведат спасителния танц на София. Да изпълним заръката на българската пророчица. Да послушаме Ванга!"

·             Дамян Дамянов: "Аз няма да гласувам за такъв кандидат!"
(Само че това той каза преди първия тур. За втория тур, на концерта в НДК на 10 ноември, поетът Дамянов послуша пророчицата. Да беше послушал принципността си - повече щях да го уважавам!)

 

РЕЗУЛТАТИ И РЕАКЦИИ

 

Първият тур на изборите се проведе на 29 октомври 1995г.
Заглавия от вестниците в този ден:
- В."Дума": "Цитаделите на синята власт падат", "Левицата превзема общинските центрове", "СДС изгуби много, но за дълго време", "Големите градове на страната се разделят със сините управи".
- В."Демокрация": "Пловдив е синята гордост", "Губеща е БСП въпреки абсолютните цифри", "Избирателите напускат БСП", "СДС вдигна процента си".
Ето и резултатите, предизвикали тези заглавия:
При средна изборна активност за страната на първия тур около 55% от раз сполучиха да изберат свои кметове:
- от БСП - в градовете В.Търново, Враца, Видин, Кюстендил, Ловеч, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Ямбол;
- от СДС - само в Пловдив.
Във всички останали бивши окръжни градове се отива на втори тур. Включително и в София, където Софиянски води с 44,1% пред Йосифов с 32,7% и Инджова с 17,2%. По-подробната справка само за София сочи, че от 24-те районни софийски кмета са избрани 7 (6:1 в полза на СДС).
(Отбелязвам в скоби - само за резултатите в София - че социолозите пак не познаха.
- Най-напред за „просиния” НЦИОМ с директор Асен Йосифов. "Просиният", защото в средите на СДС се говори, че Асен Йосифов дължи назначението си на Стефан Савов. На 18 октомври прогнозите на НЦИОМ са 30% за Инджова, 25% за Софиянски и 23% за Йосифов.
- Прочервените социологически агенции  "Галъп" и МВМД първо се обидиха  за публикациите, че прогнозите им са неверни. После съобщиха - "Галъп" - че в петък вечерта на 27 октомври са направили последно проучване, което съвпадало абсолютно с крайните резултати, но то не било публикувано, тъй като е настъпил забранителния период. Бравос, както би казал бай Ганьо! А гледалите телевизионното студио "Панорама" директно от НДК ще си спомнят, че в 10 часа вечерта на изборния ден "Галъп" и МВМД съвместно все още прогнозираха равенство на гласовете за Софиянски и Йосифов.)
Във времето между двата тура настъпиха промени в изборните нагласи на някои лидери.

·             Минчо Минчев, председател на "Марксистка платформа” призова симпатизантите си на втория тур да гласуват за В.Йосифов. На въпроса на интервюиращата го журналистка от "Дума" (10.11) Дора Чичкова: "Плод на компромис ли е това, като се знае отрицателната ви позиция по тази кандидатура?", той отговаря ето как: "За първия тур ние не сме призовавали за нищо. Приехме само становище, че за нас е неприемливо една лява партия да подкрепя мултимилионер. Но изборът сега е между Софиянски и реваншизма и един общодемократичен вариант, свързан с името на В.Йосифов. Споровете ще си ги продължим после, в нашите си редици."

·             Жорж Ганчев обяви, че партията му ще подкрепи на 2-я тур Стефан Софиянски. Мотивите му: "Той е добър баща и съпруг, технократ, има управленски опит." Ако нещата бяха нормални, на Ж.Г. трябва да му бъдат зададени два въпроса: "Кога разбра за тези негови качества?" и "Значи ли това, че Йосифов ги няма?". Аз имам и едно удивление след последните събития около БББ: Че има ли такава Партия! Добавям, че Жорж ще бъде оратор на последния предизборен митинг на БСП в подкрепа на Йосифов на 10 ноември 1995 в НДК.

·             Александър Томов от името на своята партия ДАР официално подкрепя червения независим кандидат. Мотиви? Изглежда лични, защото партиите от коалицията му - АСП и Зелената, заявиха също официално, че те не подкрепят Йосифов за кмет на София.

·             Стефан Савов, Анастасия Мозер и Ахмед Доган подписаха призив към всички свои избиратели да гласуват в подкрепа на синия кандидат.

·             Ренета Инджова се отказа от участие в трилотажа, въпреки, че имаше право на участие със своите 17%. Тя каза: "Всеки от моите почитатели да гласува по съвест." Според в."Демокрация" това означавало, че тя се оттегля от изборите в полза на Софиянски. Не е съвсем така.

Но пък в."Дума" публикува по-големи глупости:
- „У нас зелените ябълки обикновено излизат сини. Особено, когато са нахапани." - Велислава Дърева, 31.10.1995г.
- 6.11.1995 г., Дико Фучеджиев (член на инициативния комитет за издигане на кандидата В.Йосифов): "Коментирахме с приятели политическите събития от последно време и особено изборите и констатирахме, че ставаме суеверни.
- Господ е сподвижник на социалистите - каза един.
- И защо?
- Ами помислете си какво става в България като божа работа: Веднага след 18 декември м.г., тоест след парламентарните избори, Господ реши проблема с водата. Не само за София, а и за цялата страна. Не подценяваме "Джерман-Скакавица", но за да сме справедливи - то е капка в морето. Дъждовно, но дълго и приятно лято. И не само приятно - то икономиса от бюджета на сиромашията разходите за топлофикация през октомври. На софиянци заедно с два инициативни комитета предложи за кандидат-кмет един малко по-особен човек - банкер и шеф на мощната Първа частна банка, г-н Венцислав Йосифов.
- Да, но загубихме първия тур…
Божият привърженик се засмя.
- Има балотаж и да си спомним, че Бог помага, ала в кошара не вкарва.
- Е, и? - попита някой.
- Ами много просто: да се пазим от янчулевци и техните господари.
Така че да оставим споровете дали има Бог или няма. По-добре да се вглеждаме и вслушваме в знаците, които ни дава. А че е проявил благоволение към една обществена организация, която противниците й хулят като безбожна - тяхна работа. Бог също си знае работата и сега ние трябва да му помогнем."

- Васил Цонев (Дон Базилио), същия ден:    "Оставете България. Погледнете какво става по света. Навсякъде вилнее максимата: След нас - потоп! И изсичат Амазония, и почти изсякоха прочутата африканска джунгла. За какво? За да могат в Щатите да излизат вестници с по сто, с по двеста страници, пълни с реклами за злато, брилянти, палта от норка и визон. И изсъхна Африка, пресъхнаха реките и езерата. Същото я чака и Амазония. И озоновата дупка расте, а океаните се пълнят с мръсотии. И ако до 50 години светът не стане социалистически, за да озапти развилнелите се хищници, хубавата ни зелена планета ще стане пустиня… Те затова ще гласувам за Венцислав Йосифов."

·                      Три дни преди втория тур президентът Желев обяви публично по телевизията, че ще гласува за Софиянски. Това вбеси окончателно онези, които "му подаваха ръка в името на националното спасение" след боянските ливади в 1992-ра и през 1993-та.
- Сега – 8.11.1995 - Продев пише: "Не се знае какво е пил в ресторант "Крим" господинът, но е ясно, че питието го е хванало. Този човек, който непрекъснато ни внушава, че е европеец, изведнъж се появи пред народа като най-посредтвен политикан, превърнал един интимен обед в предизборен митинг. Постъпката му е толкова скандална, че плаче за оставката му, но кой знае защо никой не се сети да я поиска. И "Свободна Европа", и "Дойче веле", и турските чиновници, и господин президентът могат да си говорят каквото искат. Хората знаят какво ги сърби тези мушмороци и затова надали им обръщат сериозно внимание."
- До тази статия на Продев стои една друга, която задава въпроса: "Има ли СДС моралното право отново да управлява София?". Авторът й Иван Делиев изхожда от тезата, че 4-го-дишното управление на Янчулев е съсипало столицата "както никога в нейната 120 годишна история". (Бре! Къде остана например "некадърното управление на Борис
III, което докара бомбардировките през 1944 година"?)

·                      Изборно време в България "95! Всеки пита, без да се интересува от отговорите на другите и техните въпроси. "Демокрация" пита също: "Има ли БСП моралното право да управлява страната?"
- И аз питам защо Пламен Енчев от "Дума" (3.11.1995) заблуждава българските избиратели така? - "Позволяваме  си да препоръчаме на гласоподавателите да подкрепят банкера Венцислав Йосифов. Понеже за разлика от другите той е свикнал сам да плаща сметките си."
Раздадените необезпечени кредити ще фалират ПЧБ още на следващата 1996г. Тези пари ще платят българските данъкоплатци, а не шефът й Венцислав Йосифов!

Вторият тур на изборите се проведе две седмици след първия - на 11 ноември 1995 година.
Окончателните резултати са:
- От имащите право на глас малко повече от 7 милиона българи са гласували 61,7% или приблизително 4 340 000 души. От тези 4 милиона и 340 хиляди, за БСП са дали гласа си само 1 милион и 572 хиляди, а за СДС още по-малко - 922 хиляди. В проценти това прави за БСП - 23,80% и за СДС - 11,90%. За други партии (главно ДПС и Народен Съюз) са гласували 24,7%.  Негласувалите са 39,6%.
- Червената партия има най-много гласове във Враца, Пловдив-окръг и Ямбол - по 30%, а най-малко в Кърджали - 12% и в София-град - 14%.
- 5-те кметски места за СДС са в София-град, Пловдив-град, Габрово, Стара Загора и Варна. Най-слаби са "сините резултати" в Кърджали - 4% (само 5043 гласа), Разград, Търговище и Силистра - по 6% (около 7000 гласа на район).
- Кметът на ДПС е в Кърджали. За него са гласували  приблизително 80 000 души.
Само че правилата на избора са такива, че щом са гласували над 50% от хората, кмет се избира. Така БСП получава местната власт в 23 от 29-те избирателни района, СДС - в 5 и ДПС - в 1.
Така коментирани резултатите дават правото на Клара Маринова да обяви в следизборната нощ, че "картата на България е червена". Тази карта е показана на следващата страница.

 

XT-3_karta1

 

(Искам в допълнителни скоби да разкажа една история. Тя е съвсем истинска. В еуфоричните времена на промяната, веднага след юнските избори през 1990г., нанесох резултатите от тях върху една контурна карта на България от географията на сина ми. Отразих ги със различна гъстота на щриховките, а не в цвят, защото тогава вестниците бяха черно-бели. Можете да видите оригинала на тази карта в НИЕ-1. После запазих този стил на показване на резултатите за всички избори в България след онзи избор. Видя ми се много нагледен. Но не си мислете,че претендирам за патента върху него. Важното от тази история още не съм разказал. Мислех си тогава, и сега продължавам да го мисля,че когато повече хора видят, а не четат сухи цифри, как са гласували те самите в сравнение с другите българи, нещо ще им щракне в главите.
Затова, използвайки факта, че една моя колежка беше стара позната с Петър Берон, тогава той беше председател на КС на СДС, изпратих му по нея въпросната карта. Нищо не се случи. В смисъла, че не видях картата си публикувана. Тогава обвиненията ми към СДС-лидерите бяха само в подценяване силата и ролята на информираните хора в онзи хаос от събития. Когато видях по телевизията Клара Маринова да размахва "моята" карта за нейните си цели, почувствах гадния привкус на всичките ни "демократични" години.)

Но изборните резултати могат да бъдат коментирани и по друг начин - изхождайки от броя на избирателите, които не са отишли до урните.
- Срещу процентите на БСП и на СДС (23,80 и 11,90) седи процента на негласувалите - 39,6. От  7 милиона българи общо 2,8 милиона са бойкотирали изборите.
И тук се съгласявам с анализа на Тодор Токин в "Труд" от 6.12.1995г., че: „Политическата ни карта не е нито червена, нито синя, а бяла". Още по-убедително доказателство за този факт е, че процентът на негласувалите е най-голям в районите, "където се кове бъдещето на нацията" - в София и прилежащия й град Перник не са гласували съответно 46 и 49%,  в Пловдив - 52 %,  във Варна - 46%, в Бургас - 44%, Русе и Сливен - по 45%… Това ще изиграе нататък в годините лоша шега на двата политически динозавъра БСП и СДС.”
- Победата на БСП на тези избори В СТРАНАТА е безспорна. Дотолкова безспорна, че много трудно може да се обясни само и единствено с фалшифициране на резултатите по места. Няма и такива гласове. Причините за този вот на избирателите се обясняват главно по два начина. Единият - че народът е уморен от продължителния преход и обезверен за нуждата от демократични промени изобщо. Другият - че този избор е предопределен от мнозинството на онези българи, които не са могли да се оттласнат от мизерната си битност на социалистически народ.
На което и от обясненията да даде човек предпочитание, мисля си, че няма по-неправилна постъпка от тази да се обяви изначално народа за "недорасъл". А онзи, който е или претендира, че е по-дорасъл, трябва да го докаже с действия. Историята описва два алгоритъма. Единият, по-бързият, е пътят на Левски – революционно преобразуване на обществото. Другият, по-бавният, е пътят на Каравелов - просвещение народно.
- А твърдите редици на привържениците на "най-висшия обществен строй комунизма и неговата първа фаза социализма" твърдят, че тази изборна победа доказва завръщането и окончателната му победа в България. "Нито София, нито Пловдив, нито някой друг град може да превърне червеното в синьо. В политиката алхимията е неспособна да промени нещата. Тук истинските стойности нямат заместител. Тръбите могат да гърмят, но ушите не ги слушат. И как иначе, когато народът си каза думата. Наистина трябва да си син, много син или далтонист, за да не забележиш промяната. Или трябва да си много наивен, за да не я признаеш." - Стефан Продев ("Дума", "Ние пак сме тук", 31.10.1995).
Само след 15 месеца "народът пак ще си каже думата". И ще се окаже, че червеното МОЖЕ да бъде превърнато в синьо. След още 50 месеца синьото ще бъде превърнато в жълто - пак по настояване на народа. След още…
Трябва да си голям наивник наистина, за да настояваш, че природата е Природа само, ако е боядисана цялата в твоя цвят. Сигурно има такива хора, но Продев определено не е тях. Той е наглец по душа и съвсем естествено е станал комунист. От гадните. Дето хората ги гонят през вратата - културно, а те се връщат през прозореца, крещейки "Ние пак сме тук". И ако не ги пуснеш и от там, ти палят къщата, без да им мигне окото.

Как мислите би постъпил един човек, който е в състояние да напише следното: „Ако някое извънземно бе кацнало в НДК през нощта на 12 срещу 13 октомври и бе решило да информира своята планета какво виждат и усещат антените му, сигурно би изпратило следното съобщение: "Никога не съм виждал толкова омраза събрана на едно място. В първия момент реших, че не са хора, а мутанти. На нашата планета подобна психическа схема може да се открие само в резерватите за погрешно монтирани роботи от типа СДС-М-5. Оказа се, че у тези същества връзката между дивата енергия и нервната спирачна система е или прекъсната, или дефектна. Колко е хубаво, че ние, вдясно от Сириус, отдавна сме престанали да живеем като тези в НДК. Приемете поздравите ми и се помолете за душите на тукашните хора. Чака ги дълъг път, но нека не ги лишаваме от надежда. Според законите на Всемира понякога и политическите маймуни имат шанс да се превърнат в по-висша материя.”
Като си помислиш, че авторът на тези редове е бил на повече от 20 години в деветосептемврийските нощи, когато... нравите в НДК ли?! В разцвета на живота си в годините на лагерите, когато "връзката между дивата енергия и нервната спирачна система" на неговите съпартийци...! И няма начин да не го знае, тъй като е комунист оттогава! Страх да те хване, защото няма нужда да си от Сириус, за да знаеш, че при този тип хора такава злоба на писане е последната стъпка преди да вземат тоягата и да разкажат играта на онзи, който ги е подразнил.
(Подчертаните думи са свободен цитат от същия господин, само дето са казани 2-3 години по-рано. Любознателният читател може да намери оригиналния им вид в първата част от поредицата.)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 470442
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930