Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02 18:50 - НИЕ-322 Цените и парите в пирамидите
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 222 Коментари: 0 Гласове:
0ЦЕНИТЕ

 

В началото на юли четем в "Дума" (11.7) на 1-ва страница: "Според госпожа Рангелова (Величка Рангелова, към момента независим експерт в КНСБ) фактор за ниската инфлация през месеца са и спокойните валутни курсове, както и оживлението на производството. За петте месеца на годината ръстът на производството е 1,2 на сто. За овладяване на инфлационните процеси изиграли роля и пирамидите. Те обрали излишните средства от населението и намалили потребителското търсене. Тези резултати обаче не бива да ни радват прекалено, коментираха статистици. Все пак постигнатото равновесие е крехко и инфлацията може да бъде взривена. Доказателство за това са цените на нехранителните стоки и услугите, които през юни са се увеличили съответно с 2,9 и 2,1 на сто. Скок бележат и цените на редица хранителни стоки. Инфлацията за полугодието е 15,2 на сто. За шестте месеца на годината най-голямо увеличение имат цените на енергията за битови нужди - с 34,9 на сто, на средствата за лична хигиена и здравеопазване - 30,7 на сто, на жилищата - с 29,8%, на жилищното обзавеждане - с 22,9%, на спиртните напитки - 22,8%."
Четейки същия брой на “Дума”, забелязвам един пропуск на г-жа Рангелова - за ниската инфлация допринася и инициативата на президента на финансовата пирамида "Югоагент" Миролюб Гаич: "Всеки понеделник на акционерите на "Югоагент" президентът Гаич ще раздава по "един малък сувенир" - литър олио, захар, брашно, прах за пране. Гаич имал много идеи как да помогне на ужилените от пирамидите, но никой официално не му отговарял дали се нуждаят от помощта му. Междувременно в "Югоагент" тече рутинна данъчна ревизия, чиито резултати ще станат известни през другата седмица."
(През другата седмица? Браво! Подчертаното е от мен, за да му обърнете внимание. Този маниер ми стана навик, май.)
През другата седмица чета (пак в "Дума, 21.7 - нали са управляващи, те най-добре знаят): "Само с 50 лева трябва да бъдат компенсирани бюджетните заплати и социалните плащания през третото тримесечие. По 3 лв. отгоре се полагат на месечните добавки за деца според разчетите на социалното министерство. Правителството няма намерение да обсъжда споменат преди време вариант, при който да се дадат предварително разчетените компенсации според прогнозната инфлация. Разчетите не означават наличие на средства, поясни вчера г-н Коралски (Минчо Коралски, към момента социален министър в правителството на Жан Виденов). Държавата не разполагала с излишни пари. Дори и да имала такива обаче, те нямало да отидат точно за заплати. Ако имаше пари в повече, щяхме да ги инвестираме най-напред за разкриване на нови работни места, за да намалим безработицата, заяви г-н Коралски."
През месец август обаче всичко се оправило. Пак в "Дума" кореспондентката Бойка Асиова пише: "В монтанското село Борован хлябът струва пет лева. Толкова, колкото предложи Александър Йорданов, като мина в опозиция. Олиото от собствената маслобойна е 7 лева. На такива цени купуват кооператорите, а те са 90 на сто от жителите. Тук не е допуснато разрушение. Не е продадена нито една машина.
- Как се оправяш? - питат кмета на Враца.
- Не се занимавам с бутане на паметници и преименуване на улици, отговаря борованският кмет."
Разбрахте ли сега, бе будали, що сме така!
На 11 август самият министър-председател Жан Виденов в специално интервю по телевизията каза: "Обещанията за политиката на доходите ще бъдат изпълнени".
Останах с впечатление, че все още си вярва.
Преди да прочетете какво пише на 17 август завеждащият цените в "Дума" Ангел Бонев, което следва, ви съветвам да се върнете в описанието на месеците март-април и да си спомните какво е написал пак Този по същия този повод:  "Задаващият се есенно-зимен скок можеше да бъде предвиден още през февруари-март. Тогава противно на всякаква логика започнаха стръмно да падат цените на основни хранителни продукти. Което пък силно снижи натоварването на съответните преработващи заводи. Стоковият дефицит не се усети през летните месеци, но сега той неминуемо ще вдигне цените - разликите от повишението обаче не ще отидат у производителите. Пак спекуланти и посредници ще си напълнят джобовете. Те и подгряват пазара."
На 25 август А.Б. продължава да подгрява читателите:
"Посредник и спекулант умора нямат, щом става въпрос за трупане на пари. Те умело използваха незначителното покачване на долара и предстоящото увеличение на тока, за да задвижат ценовия валяк…"
От 1 септември токът за населението отново поскъпна - 1,56 лв за дневна и 0,83 за нощна тарифа. Това са 25% уве-личение. Токът за стопански нужди поскъпна повече - с 38%. Тук виновниците са МВФ и Световната банка, които поискали от България това. Нали се сещате къде съм го прочел?
От същата дата правителството добавя по 140 лева месечно към пенсиите, като пресметна, че това покрива около 500 киловата от новата цена на тока. Към този момент социалната пенсия става 1186 лева, а максималната - 3558. Заплатите на другите, работещите, остават същите, защото те вече бяха повишени от 1 юли. Ако си спомняте: минималната работна заплата тогава стана 2555 лева, минималният базов доход - 1460, а детските надбавки скочиха от 410 на 428 лева.
От 7 септември августовската цена на свинското месо - 190 лв. стана от 200 (в Русе) до 235 (в Габрово). Телешкото месо върви от 180 до 200 лева. С 13 лева повече плащат софиянци за килограм краве сирене. В София, Перник, Благоевград и Кърджали литър олио е 60 лева. Това са сведения на националната статистика.
Същата седмица националната статистика съобщи инфлацията за август - била 0,5 на сто. И ето какво е писала Веселка Маринова ("Дума",14 септември): "НСИ се подигра с българина. Свикнал през последните години на какви ли не превратности с играта на цените, българинът беше готов да преглътне и тази. И сигурно щеше да го направи, макар и със стискане на зъби, а понякога и в някои семейства и с виене без глас. Попречи му Националният статистически институт, който неизвестно защо и странно как видя, че кесията на българина е по-пълна, отколкото е в действителност. Според корифеите на сметките през август инфлацията се оказа само 0,5 на сто. Другото са подробности. Съвсем не маловажни обаче. Като тази например, че въпреки превратностите и грубостта на живота ни през последните години на прехода към пазарна икономика на българина все още му е останало нещичко от чувството, наречено достойнство. Национално и човешко. А в него като отмираща национална черта все още е съхранено разбирането, че бедността не е порок, но лъжата със сигурност е. Лъжата в очите на собствения народ - още повече."
Ех, бедни ми Захари Карамфилов... Защо се захвана с тези комунисти...
Септемврийският ценови шок не подмина и вестниците. От 12 лева нагоре. Срещу новата цена вестникът на управляващите социалисти предлага и по-друга информация - достойна за вестник АНТИ например. На 12 септември е публикувал една карикатура на Светослав Янакиев със следния дълъг текст отдолу: "… Лошата новина: цените на някои хранителни стоки се повиши средно с 15%! Добрата: след решителната намеса на правителството и БНБ в следващите дни се очаква понижение… на температурите."
На следващия ден, пак в него, има епиграма от Лозан Такев, наречена "Успокоение":  "Знайте всички, които се плашите от зимите,  или поне от поредния шок, режим на тока няма да имате!  Няма да има и ток."

А бе, бай Лозане, нали твоите хора управляват тази страна? Задействай свалянето им, напиши им епитафия вместо епиграма.
Само че, българи, тези хора нямат тази смелост. Не излизат партизани, преди да е ясно, че идва Съветската армия. И понеже тя не идва, поражението е предстоящо. Те го знаят и затова критикуват - после Виденов целият в лайна, а те излизат облечени в бяло.
Съжалявам! Такава им е характеристиката. Страхливци над всичко!

 

"ПИРАМИДИ, ФАРАОНИ И БАЛЪЦИ ЗА МИЛИОНИ"

 

Вече знаем какво са пирамидалните структури. Даваш им парите си, защото след месец ти връщат двойно по–голяма лихва от обичайната. Радостен, че си спечелил доста пари, без да вършиш нищо, решаваш да опиташ още веднъж с по–голяма сума. Това, че те наричат "акционер", някак гали самочувствието.  Ако не слушаш разума си!
Откъде идат тези лесни пари, пита той. И отговаря: Помамени от приказките за келепира и рекламата: О, не е необходимо да правиш нищо. Просто се обади на телефон бър-бър. Те правят всичко вместо теб. И умножават парите ти", хиляди акционери се тълпят пред зашеметяващо лъскави офиси. Хиляда души по 10000 лева правят 10 милиона. На първия тур президентът си заделя един милион. Останалите раздава като дивиденти. На втория тур акционерите са 2000. Президентът си прибира два милиона... Така с парите на новите прииждащи акционери се изплащат печалбите на старите. Обърната с главата надолу пирамида. Докато дойде моментът при поредния тур "президентът" да изчезне заедно с парите, и на старите, и на новите акционери. Антипирамидата се срутва. Какво да правят акционерите ли? Ами, най–много да набият бодигарда, дето все още пази празния бутафорен офис. Кой им е виновен, че са повярвали на нечии думи, и са дали ДОБРОВОЛНО парите си на "честници".
Първите "пирамиди" в България се появиха през 1993 година. Първите им  "срутвания" започнаха през пролетта на 1995-та. В началото на юни въпросът беше поставен на дебати в Парламента.
В крайна сметка това е правилно. Според вестниците около 200 хиляди българи са вложили пари във финансовите пирамиди, а действителната цифра сигурно е по-голяма. Ако измамените вкарваха свои депутати в Парламента, те щяха да бъдат представени с поне 20 места. Истински балансьор, нали? А защо не и заплаха за националната сигурност!
Само че в дебатите социалистите си останаха пак комунисти. За рухването на пирамидите изкараха виновни (покрай голямата причина наивността, подходяща дума е и тарикатлъка на вложителите) – СДС: че създала пирамидите, независимата съдебна власт: че регистрирала кухите структури, и БНБ: че не осъществила контрола върху тях.
Малко по-надолу ще цитирам доклада на специално създадената анкетна комисия от къде се вижда, че първите "пирамиди" са създадени през пролетта на 1993 година. Какво тук е виновно СДС на Филип Димитров? Та нали точно той през септември 1992-ра година предупреждаваше внедрените ченгета сред ДПС и "сините мравки", както и техните разработчици от бившата вече БКП, че заформят мафия. А те нагло се смееха. Който е забравил тези събития да се върне назад във времето и прочете написаното в първата книга. Ако не му се чете, да си спомня по друг начин!

Сега тук отново ще цитирам Филип Димитров. Ето какво е казал той от трибуната на НС на въпросното обсъждане на "пирамидите" в пленарна зала на 7 юни 1995г.: "Аз съм озадачен, че позволявате да се говорят в тази зала такива нагли комунистически лъжи. Тук се говори за наивността на гражданите и същевременно се казва, че хора минават границата с чанти пари. Това от наивността на гражданите ли? Или от наивността на тези, които в момента управляват държавата? Тук се говори как кметовете са наблюдавали споменатите пирамиди, когато купените от вас вестничета са ги рекламирали. Комунистите гласуваха законодателството, което не създаде ограничения в тази насока във Великото народно събрание. Бориха се срещу влизането на закони в залата, внесени от правителството на СДС, и категорично отказаха да ги гласуват, докато дърпаха конците на Беровия кабинет. В момента комунистите имат наглостта да говорят за това, че държавните институции, в частност съдебната система е регистрирала пирамидите. Тя ще ги регистрира, защото когато се говореше, че в тази страна започва да се създава мафия, комунистите се смееха от банките. През цялото време имаше политика в подкрепа на създаването на незаконни и мафиотски структури. Това не може да бъде пришивано на гърба на наивността на българската нация. То е отговорност на този, който го е предизвикал, пазел, и който го отглежда сега."
Отговорът на комунистите интересува ли ви?

·             Прескачам версията на "Новинар", който обявява Илко Ешкенази за идеолог и баща на "пирамидите", и заради това бил убит от своите (СДС, разбира се!).

·             Прескачам репортажа в "24 часа" как фондацията, която се родила с раждането на демокрацията у нас, и следите й водят към най-голямата разузнавателна служба отвъд Атлантика -"Свободна демократична България" създала габровската пирамида "Демос". Така или иначе на всички малко по-посветени било ясно, че зад "Демос" стои виден син лидер от местна величина.

·                    Прескачам високоинтелектуалния коментар на вестник "168 часа" - "Пирамида в задника" под фотоколаж на който се вижда един човечец в народна носия в чийто задник е забит метроном.
Да видим какво пишат господарите.

·             Mила Манова, "Дума": "Откак се провали на изборите (октомври 1994) СДС все не намира повод да изпие артисалото шампанско. При липса на достойни за поливане успехи тапите гръмнаха в парламента за съвместното гласуване с ДПС, НС, БББ и част от БСП, с което бе отклонено назначението за шеф на ДСК на кандидатката на соцкабинета (Бистра Димитрова, "човекът на Мултигруп" – допълнение Х.Р.). Около поправките в закона за земята, каква ти радост - да паразитираш върху разореното земеделие е трудно, пък и селата - червени. Да плачеш за пенсионерите - не върви, когато си ги определял като "алчни старци". Да зовеш за НАТО - оголял гласоподавател няма да те чуе. Престъпността да подхванеш - там пък до Татарчев опираш. В тази оскъдица едно му е хубавото - не от вчера се срутват "пирамиди", но баш днес са накуп. Може да свършат работа. На онзи наивен народец като нищо ще му посочиш виновника - може с митинг, може с окупация да го омагьосаш да повярва, че е жертва на червената мафия. Та претенциите, оглавени от демократичен гняв, ще бъдат поредната стрела в тялото на противника - соцкабинета. Ще остане актуален лозунгът: "Измамени от всички "пирамиди", обединявайте се!". Само се добавя едно "около СДС" и поредната политическа акция е налице."

Споменаването на сакралния за мановките от преди 6 години лозунг "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" ме подсеща и аз да кажа нещо:
Социализмът е типична пирамидална структура. През първите години в "акциите" участват малко хора. По–нататък, с блага дума или с меч, все по–широки кръгове от народа са принудени да влагат всичко свое материално и духовно в тази Акционерна Идея. По-първите акционери стават правоимащи. Докато има все още невключени в Играта свободни хора, обърнатата пирамида расте и се крепи. Дивидентите на акционерите идват регулярно, без да се полагат особени усилия: "Социализмът ни ДАДЕ всичко: работа, жилище, образование!" Но постепенно неакционерите в държавата вече свършват. Всички са обхванати. Дивидентите започват да прекапват. Идва ред на "новите концепции". Пирамидата си иска своето. Започва периодът на "износ на революция" – Акционерната Идея търси нови наивници в други държави... Пита се, докога?
Ами, докато новите постъпления вече съвсем не могат да покриват старите нужди и пирамидата се срутва. В конкретния случай на нашата Народна Република: датата 10 ноември 1989. Обаче наивници у нас наспорил господ. Идва нов президент и примамката "високи лихви без труд" се задейства отново.
Какво ни предлагат модерните леви? Едно общество като старото. Чуйте приказките им: "Колко добър бе социализмът, защо ни трябваше тази пуста демокрация. Ние ще спрем разрухата, защото компетентите са в нашата партия.  Не жалете труд и средства за нашата нова Идея! Сигурни дивиденти!"  До следващия Десети ноември, сънародници. Нищо чудно той да се състои още догодина.
Мисля си, дали ако се помирим с раковото си образувание, то ще се помири с нашия живот? Дали не е по–добре да се подложим на операция, колкото и да боли. И по–бързо!
Не било рак, чувам гласовете ви. А какво е тогава, когато правителството на демократичната левица с вноските за пенсии изплаща заплатите, когато пациентите в болниците си носят от къщи консумативите,когато един брой "Хумана" е цялата месечна добавка на детето ти и още 50 лева отгоре (засега)...? Спирам да се ядосвам. Само питам: колко остава до срутването на новата пирамида, създадена върху старите боянски гробища?
Не било рак, продължавам да чувам гласовете ви. А какво е за една държава с 70 парични единици за долар "задълбочаването на дружбата и сътрудничеството" с друга държава, където същият този долар е 5000 единици? Защо се правим на по-глупави, вярвайки, че левът става 80 за долар, поради "лошите спекуланти на пазара"? Aкo им повярваме и станем акционери в тяхната пирамидална структура, това ни чака.
Спрях да се ядосвам. Не съветвам никого каква бюлетина да пусне. Опитах се да обясня,че обществото, което ни предлага "БКП/БСП и Сие" АД също е пирамидална структура.

 

ОЩЕ ФАКТИ

 

През юли 1995-та специално създадената парламентарна анкетна комисия за разследване дейността на пирамидите публикува своя доклад.
(Фактите, констатациите за обстоятелства и виновни, препоръките й за преодоляване на явлението, намирам във в."Дума" от 21.07.1995.)
Докладът на комисията е подписан от 8 нейни членове, 5 са отказали заради непълноти в текста. Зам.председателят на комисията Венцислав Димитров е внесъл свое виждане по въпроса. Вестникът не съобщава какво е то.
По данни на комисията броят на засегнатите от пирамидите само в североизточна България е над 160 хиляди души, а сумата, с която са изгорели - над 10 милиарда лева. Влоговете варирали от няколко хиляди до 10 млн.лева, като преобладавали сумите между 400 и 500 хиляди лева.

"РУХНАЛИ ПИРАМИДИ по информация на парламентарната анкетна комисия
1. „Ийст-Уест Интернешънъл Груп", София. Собственици: Иво Методиев Недялков и Румяна Атанасова Каменова.
- Регистрирана на 25 февруари 1993 година, пререгистрирана в АД - 18.3.93. В състава на АД-то влизат: ФК "Темекс", "Санта Круз" ЕООД, "България Билдинвест" АД, Софтуерна къща "Сконтсофт", "Булчек" ЕООД, "Закон" ЕООД, "Легакон" ЕООД, "Тирон Билдинвест", "Гепард Принт", "Зодиак" ЗПДАД, Център за социални и маркетингови проучвания, "Белтек" ЕООД.
- Събрани около 364 милиона лева от 8000 вложители.
2.  „Демос" АД - Габрово.
- От лятото на 1993г. преобразувано в АД. Дъщерни фирми: ЗПД "Егида", търговска централа "Хевиком", Агенция за маркетинг и реклама Спектър", полиграфически  комплекс "Унипринт", Агенция за търговия с полиграфическо оборудване и консумативи "Полистарт", заложна къща "Експрес", ФК "Зенит", лизингова компания "Балканлизинг", консултантска кантора "Интерконсулт".
- Дълговете на "Демос" възлизат на 95 млн. лева.

3.  ЕТ "Спирели" – Варна. Собственик Александър Здравков Спиров. Събрани около 150 милиона лева по 2500 договора.
4. ЕООД "Крис Лимитед" – Варна. Собственици: Сергей Николаевич Потапов и Милан Калинов Миланов. Регистрирана през ноември 1994г. Събрани от вложители във Варна около 900 млн.лева.
5. ЕТ "Тако-Стелиан Стоянов" – Габрово. Собственик Стелиан Кирилов Стоянов. Регистрирана през 1993 година. Събрани от вложители във Варна 114 млн.лева.

6. „Алба-Бул" ЕООД. Собственик Реджепи Неджети, Сърбия, гр.Прешево. Регистрирано на 17 февруари 1995г. в Благоевград. Събрани от вложители 429 млн.лв по 6155 договора. Изплатени лихви и главници за 80 милиона лв.
7.  „Бамс" ООД. Собственици: Радостин Малеев Кандов и Ибрахим Кузу, Турция Анкара. Регистрирана на 16 юли 1993г. Събрани от вложители около 800 млн.лв.

8.  Инвестиционен фонд "М и Ай Интернешънъл" АД. Собственик Красимира Иванова Данаилова – Варна. Регистриран на 3 май 1995г. По предварителни данни вложенията са 6 милиарда лв.
9.  М.Р.Груп" ООД- Варна. Регистрирано на 17 март 1995г. Вложенията са за около 50 млн.лв
10. "Сузи" ЕООД – София. Собственик Сълзица Костадинова. Събрала около 32 млн.лева.
11. "Интермид" Пловдив и Агенция за недвижима собственост "Чайка" на Илко Младенов от Пловдив. Събрала около 200 млн.лв.
12. Фирма "Шахатана". Функционирала е в продължение на няколко месеца във Варна със същите собственици като "Крис Лимитед". Разплатила се е с вложителите си и е прекратила съществуването си
13. „Доверие". Функционирала е няколко месеца във Варна. Не е открита съдебна регистрация. Разплатила се е с вложителите, прекратила съществуването си."

Видя ми се много интересно, затова го отбелязвам.

·             Същият списък е публикуван и в "24 часа". Там срещу фирмите под номера 12 и 13, които са се разплатили с вложителите си, пише: "за зарибяване". Те си знаят тарикатите!

·             Под номер 8 в списъка на първите рухнали пирамиди е записано дружеството "М и Ай". За 3 месеца собственичката Красимира Данаилова е "събрала" около 6 милиарда лева. Според "Дума" тя е най-богатата жена у нас. А знаете ли каква професия е имала Красимира до 1991-ва? Според "Демокрация" тя е продавала билети на варненската гара. Това обяснява защо първото заведено дело срещу "фараон" е нейното.

·             А знаете ли каква професия е имал Павел Хранков до 1990 г.? Защо питам ли? Ами, че той в 1995-та вече е собственик на цяла хотелска верига, наречена на неговото име. За това са нужни твърде много пари накуп. Как се събират те при условие, че дядо ти и баща му са нямали нищо? Впрочем въпросите са на в."Стандарт" от 30 май 1995. Ето какво вестникът разказва за начините:
"Фалшиви временни удостоверения на хотелския консорциум "Хранков" заливат капиталовия пазар. Ментетата досущ приличат на оригиналите и няма как да се различат, оплакват се брокери. Фалшивите книжа са на истински бланки. От ХК "Хранков" се съмнявали в брокера Цвети (Цветан или Цветомир Панков). Консорциумът ползвал услугите на търговеца при разпространение на книжата. Давали се празни бланки с печат и подпис. Брокерът попълвал размера на подадените удостоверения. При всяка продажба се издавала квитанция. Вероятно брокерът е продал книжата, без да издаде квитанции, и е прибрал парите, смятат от "Хранков". В крайна сметка се фалшифицират книжа, които се търсят. А  за нас е добре, че акциите ни се търсят, заяви г-н Хранков."

Вестникът публикува и историята на хотелите "Хранков" до този момент. Ето я: "Дружеството пусна акции в началото на миналата година (1994!) за построяването на хотел "Хранков". Първоначално се пусна емисия от 280 млн.лв. След това дружеството реши да построи и бизнесцентър към хотела и пусна втора емисия. С нея капиталът достигна 375 млн.лв. Хотелът трябваше да се пусне в експлоатация в края на миналата1994, но строежите продължават до ден днешен. Площадката за кацане на хеликоптери на последния етаж се смени с панорамен ресторант, който трябваше да носи по-големи доходи. Същевременно паркингът пред хотела ще се приспособи за кацане на летателните апарати. След като "Хранков" изпусна всички обещани пускови срокове, цените на книжата му започнаха да падат по борсите. Тогава брокерите се оплакаха, че са се появили и фалшивите временни удостоверения."
И докато ДУМА ПРЕС продължава да пише: "Важна роля за възхода и "успеха" на пирамидалните структури според комисията (парламентарната за пирамидите) имали средствата за масова информация. Благодарение на огромното им влияние и доверието на гражданите към тях масираната рекламна кампания придала "законен" вид на пирамидите. Без нея измамата едва ли щяла да стигне до сегашните размери. Според комисията основната вина естествено носят фараоните, чиито намерения от самото начало са били престъпни. Част от тях вече са задържани, други се издирват, включително и със сътрудничеството на Интерпол. Тези хора трябва да бъдат съдени да понесат полагащото се възмездие, е категорична комисията."
вестник "Дума" рекламира бодро все още "неизбухналите пирамиди". Например в броя си от 13 юли 1995г. е публикувал (на половин страница!) следното  от своя кореспондент Леонора Лекова:  "Тук съм, нямам намерение да бягам, нито се отказвам от строителството на "Анжел сити", каза неотдавна пред репортер на "Дума" Соломон Анжел. Далече в миналото остана и денят, в който бизнесменът съобщи за намеренията си да построи един малък и кокетен град в полите на Витоша. Тогава изявленията му прозвучаха почти невероятно. Последвалата шумна рекламна кампания успя да убеди и най-недоверчивите. Не ги уплашиха нито слуховете, че жилищата са неудобни, нито твърденията, че зидаритните плоскости не отговарят на българските стандарти, нито обвиненията, че Анжел притежава нотариални актове само за малка част от земята, върху която иска да строи. Журналистическите писания се разбиваха в олимпийското спокойствие на Анжел, който знаеше добре къде и какво да говори, как да планира изявите си, как да намери последователи. Зад гърба му стояха авторитетни и влиятелни личности, които публично подкрепиха рекламната кампания на предприемача. Днес, година по-късно, работата на обекта е замряла. Според шефа на ГУСВ ген.майор Радослав Пешлеевски строителството е прекратено поради изчерпване на авансовите средства от 8 млн.лева. От всичко казано дотук е ясно, че кредиторите на Анжел имат единствен изход - да му повярват още веднъж така, както му повярваха преди една година, да имат търпение поне още 18 месеца и да се молят обещаните жилища в "Анжел Сити" да бъдат построени, защото иначе ще трябва да изпият една студена вода."

Така и ще стане. Само че тогава "Дума" ще стои настрана, че цъка с вид на нещо, което няма никакво отношение към случващото се. Просто минавало оттам… Велислава Дърева ще препоръчва чрез вестника си на всички измамени да си сложат на ухото висулка с формата на пирамида. Александър Томов (политикът) също ще даде акъл - държавата да създаде оздравителен фонд с който да покрива загубите на вложителите. Кой ще пълни този фонд, питате?
Не питайте, четете! И помнете какво сте прочели!
- 5 септември 1995, "Дума"
: "Вчера след многократни покани за изпълнение на задълженията към СГО, поети от "Анжел АД" с договор за ремонт и експлоатация на Халите, кметът на София проф.Ал.Янчулев изпрати уведомително писмо, с което съобщава на неизправния ползвател, че прекратява договора на основания чл.30 от същия, предаде БТА."
- 19 септември 1995, "Стандарт": Бизнесменът Соломон Анжел и шефът на строителни войски генерал Пешлеевски вдигнаха вчера тост по повод първата копка на софийските хали. През август следващата година София ще има своя голям универсален магазин, каза Соломон Анжел."
- В. "Дневен труд" (17 февруари 1996): "Целият пакет акции, собственост на Соломон Анжел, е изкупен от "Макском Холдинг" срещу…1 лев. Новите собственици стават приемници на всички активи и пасиви на нашумялата фирма. С други думи, те поемат и задълженията по строителство на "Анжел сити", както и реконструкция на столичните хали. Не само Соломон, но и съпругата му Нели Анжел се освободи през седмицата от собственост в АД "Анжел", от което притежаваше 15 на сто. Самата Недялка Заякова-Анжел от няколко години живее с 2-те си деца в луксозна къща в аристократичен извънградски квартал край Чикаго. Домът на семейство Анжел в Щатите е на 200 кв.м. площ, с басейн и обичайните за съсловието екстри. Въпреки, че имам 8000 кв.м земя в холивудския рай Малибу, никога не ми е минавало през ум да се излягам на палубата на бързоходната си яхта по езерото Мичиган, край което имам 485 дка земя, може би защото съм българин, изповядва Соломон Анжел през 1994."

Толкоз! Аз допълвам:

·             В борда на компанията "Макском Холдинг" влизат Иво Георгиев - шеф на банки ПИМБ и "Елит", Мирослав Дермеджиев-предприемач и депутатът от ДПС Максим Димов, бивш секретар на Държавния фонд за реконструкция и развитие.

·             Вероятно в."Дневен Труд" не случайно подхвърля бащината фамилия на Нели Анжел: Заякова. Пирински също е Заяков! Тошо Тошев си връзва демократичните гащи!
Тарикати и наивници има навсякъде. Непомнещите са още повече. За тях е съветът: "Следващият път  мислете!" И той звучи по-общо, защото не се отнася само за хартийките - пари, които губим във финансовите пирамиди. Децата ни растат. Да помним, че ние сме отговорните за тяхното бъдеще!
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 35355
Постинги: 231
Коментари: 98
Гласове: 180
Архив
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031